فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های جغرافیایی برنامه ریزی شهری
سال دوم شماره 1 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/19
  • تعداد عناوین: 7
|
  • احمد پوراحمد، کرامت الله زیاری، جاوید زاهدی صفحات 1-15
    در چند دهه اخیر، کیفیت زندگی به عنوان یکی از موضوعات مورد علاقه بسیاری از علوم، مورد توجه محققان، برنامه ریزان و دولت ها قرار گرفته است. کیفیت زندگی دارای دو رویکرد اساسی عینی و ذهنی است. در این تحقیق کیفیت زندگی شهری با رویکرد ذهنی و با در نظر گرفتن شاخص های اجتماعی- فرهنگی، اقتصادی، کالبدی- محیطی و زیست محیطی بررسی شده و روش تحقیق توصیفی– تحلیلی است. یافته های حاصل از پرسش نامه میدانی با استفاده از میانگین و آزمون های آماری t تک نمونه ای، آزمون یومن– وایت نی، آزمون کولموگروف – اسمیرنوف تک نمونه ای و همچنین دونمونه ای و رگرسیون خطی چندمتغیره به کمک نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شد. نتایج حاصل از آزمون t تک نمونه ای نشان دهنده این است که شرایط کیفیت زندگی مهاجران در شهر رباط کریم پایین و کمتر از حد متوسط ارزیابی شده است. این نتایج نشان داد که پایین ترین میزان رضایت از کیفیت زندگی مربوط به جنبه اقتصادی و تفریح و اوقات فراغت است. همچنین با استفاده از مدل رگرسیون چندگانه، 84% از بالا بودن کیفیت زندگی شهری ناشی از شاخص های اجتماعی، اقتصادی، کالبدی و زیست محیطی است. نتایج نشان داد که متغیرهای اجتماعی فرهنگی با میزان 884/ 0 آثار بیشتری را در بالا رفتن میزان کیفیت زندگی در شهر رباط کریم دارند. در نتیجه، برای بهبود کیفیت زندگی مهاجران در سطح شهر رباط کریم برنامه ریزی در شاخص های اجتماعی و اقتصادی بسیار تاثیرگذار است.
    کلیدواژگان: رویکرد ذهنی، شهر رباط کریم، کیفیت زندگی شهری، مهاجران افغان
  • سیدعلی حسینی، محمد اسکندری نوده، فاطمه حیدری، رقیه حیدری صفحات 17-29
    ارزیابی و رتبه بندی مکان مناسب احداث فروشگاه های زنجیره ای موجب کاهش هزینه های تردد درون شهری، صرفه جویی در زمان خرید شهروندان و کاهش حجم ترافیک می شود. یکی از مشکلات توسعه فروشگاه های زنجیره ای، نبود مکان های مناسب برای دسترسی سریع به دیگر خدمات شهری و فعالیت های مکمل است. هدف از این پژوهش بررسی وضعیت نقاط انتخاب شده برای احداث فروشگاه های زنجیره ای در منطقه 3 شهر رشت، با استفاده از مدل های تلفیقی TOPSIS-AHP است. روش بررسی این پژوهش مبتنی بر رویکرد توصیفی - تحلیلی است و در جمع آوری اطلاعات مورد نیاز از روش کتابخانه ای استفاده شده است. در این پژوهش، ابتدا در چارچوب مدل AHP، از روش دلفی (Delphi) و از طریق مقایسه های زوجی (Pirewise) با استفاده از نرم افزار Expert Choice نظر متخصصان درباره ارجحیت و اولویت معیارها ارزیابی شد. بر این اساس 11 شاخص (فاصله از فروشگاه های زنجیره ای موجود، فاصله از بازار و مرکز، فاصله از پارکینگ، تراکم جمعیتی، تراکم ساختمانی، فاصله از میدان های اصلی، فاصله از معابر اصلی و فرعی شهر، وجود اراضی بایر و فضاهای مناسب احداثی، ارتفاع از سطح دریا و شیب زمین) انتخاب شد. بر مبنای این معیارها 15 نقطه در منطقه 3 شهر رشت مشخص گردید و از 15 نقطه پیشنهادی در منطقه 3، 5 نقطه (میدان گیل، میدان جانبازان، ساغری سازان، کوی قدس، کوی امام رضا) به علت نداشتن معیارهای لازم حذف شدند. در نهایت 10 نقطه برای انتخاب مکان بهینه استقرار فروشگاه های زنجیره ای در منطقه 3 انتخاب شدند.
    بر اساس یافته های به دست آمده، در این پژوهش شهرک ولی عصر با به دست آوردن رتبه اول و امتیاز نهایی (615/ 0) بهترین نقطه از میان نقاط انتخابی است. رتبه بندی اولویت ها بیانگر آن است که شهرک ولی عصر با داشتن بیشترین امتیاز، مناسب ترین مکان است و شالکو با کسب کمترین امتیاز، مکان چندان مناسبی برای احداث فروشگاه زنجیره ای نیست.
    کلیدواژگان: شهر رشت، فروشگاه های زنجیره ای، مکان یابی، AHP، Topsis
  • محمدرضا رضایی، سهراب موذن، نرگس نفر صفحات 31-47
    امروزه یکی از اهداف عمده برنامه ریزی شهرهای جدید، دستیابی به بیشترین مطلوبیت و رضایتمندی ساکنان در ابعاد گوناگون در این شهرها است. چرا که شهرهای جدید از امکانات و عوامل رشد مساوی در طول زمان برخوردار نبوده و نیستند و همین امر سبب به وجودآمدن تفاوت های آشکاری در کیفیت محیط زندگی آنها و مادرشهرها شده است. هدف از تحقیق حاضر سنجش شاخص های ذهنی و رضایتمندی از کیفیت محیط در شهر جدید پرند، به عنوان یکی از چهار شهر جدید پیرامون کلان شهر تهران و ارائه راهکارهای مناسب برای ارتقای شرایط کیفی سکونت در این شهر جدید است که تا به امروز کمترین میزان موفقیت را در جذب جمعیت کلان شهر تهران داشته است. برای دستیابی به اهداف پژوهش، یک پیمایش میدانی از 370 نفر از ساکنان شهر جدید پرند انجام گرفت. شاخص های تحقیق با نگاه ذهنی به ابعاد کیفیت زندگی در 5 بعد محیط اجتماعی، محیط اقتصادی، کیفیت مسکن، ارائه خدمات شهری و کیفیت دسترسی و حمل ونقل طبقه بندی و با استفاده از آزمون T-test تک نمونه ای، تحلیل رگرسیون چند متغیره، ضریب هم بستگی اسپیرمن (Spearman) و ضریب هم بستگی وی کرامر (Cramer’s V) در محیط نرم افزار SPSS تحلیل شد. نتایج تحقیق نشان می دهد که کیفیت محیط سکونت از دیدگاه ساکنان شهر جدید پرند در همه شاخص ها در سطح پایینی قرار دارد. فقط شاخص دسترسی و حمل ونقل را نزدیک به متوسط ارزیابی کرده اند و از دیگر شاخص ها به طور کلی اظهار نارضایتی کرده اند. کمترین میانگین به ویژگی های اقتصادی و اجتماعی شهر پرند تعلق دارد. در سطح دوم مدل، شاخص کیفیت دسترسی و حمل ونقل تاثیر بیشتری بر شاخص سطح بالاتر خود، یعنی رضایت ساکنان از کیفیت محیط و سکونت در شهر جدید پرند دارد. یافته ها همچنین نشان می دهد که ویژگی های اقتصادی و اجتماعی افراد نقش موثری در نحوه نگرش و ادراک آنها نسبت به مقوله کیفیت زندگی دارد. در این میان شاخص های اجتماعی و اقتصادی کیفیت زندگی بیشترین تاثیرپذیری را از ویژگی های فردی داشته است. شناخت ارتباط میان کیفیت محیط شهر جدید پرند و تاثیر آن بر سطوح مختلف رفتاری، احساسی و ادراکی ساکنان اهمیت خاصی دارد. بی تردید، جذب جمعیت در پرند هر چند بر مبنای اصولی ترین قواعد علمی پیاده شود، اگر بر مبنای درک محیطی نباشد، رضایت چندانی را کسب نخواهد کرد.
    کلیدواژگان: ادراک محیط، جمعیت پذیری، رضایتمندی، شهرهای جدید، کیفیت محیط
  • اسماعیل علی اکبری، شهرام درخشان صفحات 49-72
    آسیب های اجتماعی یکی از محورها و مباحث اصلی مطالعات آسیب شناسی شهری در اغلب شهرها و کلان شهرهاست. این نوع آسیب ها دلایل، گونه ها و آثار و عوارض متعددی دارند و برنامه ریزی شهری نیز با هدف کاهش و کنترل آن، ناچار به اتخاذ رویکرد های متنوع و تحلیل های میان رشته ای است.
    در این مقاله با روش توصیفی- تحلیلی و بر اساس موقعیت یابی مکانی (GPS) داده های اسنادی پایه، الگو های فضایی چهار آسیب اجتماعی (کارتن خوابی، تکدی گری، اعتیاد و کودکان خیابانی) با استفاده از GIS و روش های آماری و گرافیکی در منطقه پنج کلان شهر تهران مطالعه و تحلیل می شود. یافته ها نشان می دهد بستر فضایی- جغرافیایی شهر و ساختار های کالبدی و کارکردی بارگذاری شده در آن بر شکل گیری کانون های مکانی، محور های فضایی، شدت تراکم، دامنه و نحوه انتشار فضایی آسیب ها و در نتیجه الگو های فضایی آسیب های اجتماعی اثر تعیین کننده دارد. ترمینال غرب، میدان آزادی، میدان دوم صادقیه، میدان شهرزیبا، محله های کن، مهران و جنت آباد جنوبی، مهم ترین محدوده ها و کانون های آسیب زایی اجتماعی و نقاط شدت تراکم آسیب ها محسوب می شوند که در شکل گیری محور فضایی و جهت جغرافیایی آسیب ها به شدت تاثیرگذارند. رفتار فضایی معتادان و کارتن خواب ها تابع کالبد فضا است و دامنه انتشار فضایی گسترده تر و فرایند انتشار مرحله ای دارد. درحالی که رفتار فضایی متکدیان و کودکان خیابانی تحت تاثیر کارکرد فضا، دارای دامنه پخش محدودتر و فرایند پخش مستقیم است. در نتیجه، نظام برنامه ریزی و نهاد مدیریت شهری در کنار رویکرد های معمول و متداول، باید با رویکرد فضایی به بستر جغرافیایی و محل وقوع آسیب ها و درک و تحلیل الگو های فضایی برخاسته از آن، آسیب های اجتماعی را برنامه ریزی و مدیریت کند. شالوده این رویکرد، برنامه ریزی و اصلاح ساختار های کالبدی و کارکردی فضای شهری، برای پیشگیری از ناهنجاری ها و کاهش آسیب های اجتماعی است.
    کلیدواژگان: آسیب های اجتماعی، الگو های فضایی، منطقه پنج کلان شهر تهران
  • فرزانه ساسان پور، علی موحد، سوران مصطفوی صاحب، محسن یوسفی فشکی صفحات 73-94
    توسعه پایدار و به تبع آن توسعه پایدار محله ای مفهومی است که در سال های اخیر در مجامع علمی مطرح شده است و ارتباط تنگاتنگی با آسیب های اجتماعی، زیست محیطی، اقتصادی و معیشت شهری، امنیت، مشارکت، شکل، بافت و مدیریت شهری دارد. امروزه پایدارترین و موثرترین برنامه های توسعه ای آنهایی اند که مبتنی بر ویژگی ها و نیازهای خانواده ها و جمعیت های محله ای تدوین و ارائه گردند. روش پژوهش حاضر توصیفی- تحلیلی با تاکید بر «جامع نگری» بوده و جمع آوری اطلاعات به صورت پیمایشی صورت گرفته است. در این پژوهش از میان چهار بافت مشخص در شهر سقز، از هر بافت یک محله برای نمونه انتخاب شده و در هر محله با توزیع و تکمیل پرسش نامه و بهره گیری از مدل ELECTRE وضعیت پایداری بافت های شهری مشخص شده اند. در این تحلیل 8 شاخص در ابعاد اجتماعی- فرهنگی، اقتصادی، کالبدی و زیست محیطی به کار رفته است. بر اساس یافته های پژوهش، میزان پایداری محلات تحت مطالعه بدین ترتیب اولویت بندی می شود: محله «ناوقلا» در بافت قدیمی با 3 امتیاز به عنوان محله پایدار شناخته می شود که از دلایل آن می توان به هویت محلی، حس تعلق مکانی، مشارکت ساکنان در امور مربوط و سرزندگی در ساختار کالبدی این محله اشاره کرد. محله «سی ودومتری» در بافت میانی با 1 امتیاز به عنوان محله نیمه پایدار شناخته می شود. محله های «شهرک دانشگاه» در بافت نسبتا جدید و «بهارستان» در بافت جدید با کسب امتیاز 2- به عنوان محله ناپایدار شناخته می شوند. از دلایل ناپایداری این محله ها می توان به کم توجهی مدیران شهری، نبود ظرفیت قابل تحمل محله و فقدان مشارکت ساکنان در کارهای جمعی محله اشاره کرد.
    کلیدواژگان: پایداری، پایداری محله ای، سقز، مدل ELECTRE
  • امیدعلی خوارزمی، لیا شاددل صفحات 95-118
    با توجه به اهمیت موضوع شهر الکترونیک، این مقاله به بررسی بعد اجتماعی آن پرداخته و به دلیل مقبولیت روش تفکر سیستمی در حوزه های مختلف برنامه ریزی این بعد بر اساس تفکر سیستمی بررسی شده است. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و استنباطی است و از هر دو روش کمی و کیفی استفاده شده است. در قسمت کمی جامعه آماری شامل شهروندان و مدیران شهری و نمونه به دست آمده از جامعه آماری شهروندان بر اساس فرمول کوکران 340 نفر بود و در جامعه آماری مدیران 69 مدیر پرسش نامه را تکمیل کردند. در قسمت کیفی 4 نفر از مدیران به روش گلوله برفی برای مصاحبه انتخاب شدند. برای بررسی ارتباط میان عوامل موثر اجتماعی شناسایی شده از مبانی نظری با میزان تمایل افراد به استفاده از فناوری های جدید از آزمون رگرسیون ترتیبی، برای اولویت بندی عوامل موثر از روش میانگین موزون، برای شناسایی چالش های موجود از آزمون خی دو، به منظور رسم دیاگرام های علی و معلولی بر اساس تفکر سیستمی از نرم افزار Vensim و برای تکمیل سیستم نهایی از روش مصاحبه استفاده گردید. نتایج پژوهش نشان می دهد که میان عوامل موثر شناسایی شده و میزان تمایل افراد به استفاده از فناوری های جدید ارتباط وجود دارد و از جمله چالش های موجود در بعد اجتماعی بی توجهی مدیران به تدوین برنامه آموزشی است. همچنین از دیدگاه هر دو گروه، در بین عوامل موثر اجتماعی، آموزش شهروندان در اولویت است که با شناسایی عنصر بحرانی بر اساس تفکر سیستمی مطابقت دارد.
    کلیدواژگان: بجنورد، بعد اجتماعی، تفکر سیستمی، شهر الکترونیک
  • یوسف اشرفی، زینب آذرمند صفحات 119-142
    سازمان دهی راه و شیوه ای است که عوامل عمده دخیل در سازمان را شناسایی، دسته بندی و مقوله بندی می کند. سپس، بین عوامل مختلف روابط منطقی ایجاد می کند. سازمان دهی به منظور بهتر ساختن عوامل دخیل در سازمان و برتر کردن روابط کارکردی بین آنها، برای دستیابی به اهداف سازمان انجام می گیرد. این اهداف برگرفته از چشم انداز، ماموریت و راهبردهای سازمان است. بنابراین رابطه ای منطقی بین ساختار سازمانی و ویژگی های راهبردی سازمان برقرار است.
    در این مقاله، به مقوله سازمان دهی در شهرداری ساوه به عنوان نمونه مطالعاتی پرداخته شده است. طراحی ساختار سازمانی متناسب موجب اثربخشی فعالیت های سازمانی و در نتیجه، عرضه خدمات مطلوب و تامین منافع و حقوق شهروندی است. در ساختار پیشنهادی رابطه منطقی میان ساختار سازمانی شهرداری ساوه با اهداف، راهبردها، ماموریت و چشم انداز شهر و شهرداری برقرار است. تحقیق حاضر بر اساس هدف، از نوع تحقیقات کاربردی است و به لحاظ ماهیت مواد و اطلاعات گردآوری شده، توصیفی- تحلیلی و از نوع موردی است. رویکرد استفاده شده در طراحی ساختار سازمانی، رویکرد فرایندگراست.
    بر اساس نتایج تحقیق، در شهرداری ساوه از مجموع 83 پست سازمانی تعریف شده، 31 پست که معادل 37 درصد است، خالی بوده و به افراد تخصیص داده نشده است. با توجه به تحلیل های صورت گرفته و در چارچوب سند راهبردی شهر ساوه و چشم اندازهای تدوین شده برای شهر و شهرداری، ساختار سازمانی پیشنهادی برای شهرداری ساوه حالتی ترکیبی دارد. بدنه اصلی ساختار سازمانی شهرداری ساوه به دلیل ماهیت خدماتی و وجود وظایف عدیده، هرمی پیشنهاد شده است که مطابق با ساختار فعلی شهرداری است. در سطح مدیریت ارشد، یعنی در کنار معاونت ها و مدیریت، ساختار سازمانی شکل ماتریسی به خود می گیرد. با توجه به شرایط خاص شهر ساوه، واحدهایی برای این ساختار پیشنهاد شده که لازمه رسیدن شهر و شهرداری به چشم اندازهای تدوین شده برای آنهاست. واحدهای پیشنهادی عبارت اند ازدفتر مدیریت پروژه، دفتر مدیریت بحران، واحد فناوری اطلاعات،واحد مدیریت کیفیت، واحد مطالعات و پژوهش.
    کلیدواژگان: ساختار سازمانی، ساختار سازمانی شهرداری، سازمان ماتریسی، سازمان هرمی، شهرداری ساوه
|
  • Ahmad Pour Ahmad, Keramatolah Zayyari, Javid Zahedi Pages 1-15
    In recent decades, quality of life has considered as one of the most favorite subjects of science, between the researchers, planners and governments. Two basic approach of Quality of life are objective and subjective. In this research, the quality of life by mental approach investigated with regard to indicators of socio-cultural, economic, physical-environment and ecological.. The research method is descriptive-analytic study. Then results of the questionnaire analyzed using single-sample t-test, Kolmogorov - Smirnov two-sample and multiple linear regression analysis using SPSS software. Single-sample t-test results indicate that the migrant's quality of life in Rabat Karim city is rated lower than average. The results showed that the lowest satisfaction of quality of life is on both economic conditions and recreation and leisure situation.. Also, using multiple regression analysis shows that 84% of the city's high quality of life includes indicators of social, economic, physical and environmental. The results showed that the socio-cultural variables in the level of 0.884 have more impact in becoming higher quality of life in Rabat Karim city. Consequently, to improve the quality of life of migrants in Rabat Karim, planning in social and economic indicators is very impressive.
    Keywords: urban quality of life, the subjective approach, Afghan immigrants, Rabat Karim city
  • Seyed Ali Hosseini, Mohammad Eskandari Nodeh, Fatemeh Heidari, Roghayeh Heidari Pages 17-29
    Assessing and ranking the perfect place to build the chain stores, reduce the cost of travel within the city and saving time and reducing traffic volumes for citizens. The purpose of this study is ranking of chain stores situation in district 3 of Rasht city with using TOPSIS-AHP methods. In this study, in order to establish a chain stores in district 3 of rasht,11 indicators were developed. The criteria and sub-criteria weight was calculated in AHP model and using the Expert Choice software. In the final stage with using TOPSIS ideal solution, ten selected points in district 3 were rated. Based on research findings, Valiasr place obtain final score 0.615 and Shalkoo winning the final score 0.156, respectively, were ranked first and the last.The results indicate that, this method can help planners to locate chain stores and its key objectives and delivering to superior designs.
    Keywords: Chain stores, locating, Topsis, AHP, Rasht
  • Mohammad Reza Rezaei, Sohrab Moazzen, Narges Nafar Pages 31-47
    The discussion of environmental quality in the new towns, due to their lack of success in achieving primary objectives of social and economic complexity, sensitivity and give more than other urban areas. Therefore, the objective of the present investigation, the assessment of mental and psychological satisfaction index of the quality of the environment in the new town parand, as one of four new city perimeter of Tehran metropolis that the lowest success rate in attracting the population of Tehran metropolis, and provide appropriate solutions to enhance the quality of residence conditions in this regard new town. To achieve the objectives of the research, a field of navigation of the new town parand 370 inhabitants. Research for index with subjective dimensions of quality of life in the social environment, the economic environment, the 5th dimension, quality of accommodation, the provision of municipal services and access and transport quality classification. The results of the research show that the quality of the home environment from the perspective of residents of the new town parand in all indicators are located on the lower level. Among these indicators of social and economic quality of life for most considering individual features.
    Keywords: quality of the environment, satisfaction, parand
  • Esmaeil Aliakbari, Shahram Derakhshan Pages 49-72
    The main focus of the crimes and social disorders has led Tehran. Social problems; reasons, several species, have several implications. And urban planning to reduce and control damage and various approaches have to deal with this phenomenon in interdisciplinary studies.In this paper, four spatial behavior, social damage (homeless, beggars, homeless, addicts and children) in the region of 5 to Tehran metropolis. Using a Garmin GPS models and the location of the injury and in the GIS database has been established. For modeling and analysis of spatial behavior injury test methods based graphical statistics include the mean center point, the distance SD, standard deviation ellipse, point maps, thematic maps and kernel density estimation method is used.The results show that the spatial context - geographical crimes, namely: population density, anatomical and functional structures, the proximity of urban spatial the formation of hotspot crime, major crime spatial, crime density, domain and spatial distribution of crime and the spatial behavior of urban crime and the damage caused is crucial. West Terminal, Azadi Square, Sadeghiyeh II Square, are important centers of crime and the crime density and Shahrezyba Square, forested Kohsar park, quarters such as Kan,Mehran, and Janet Abad-South axis formation crime greatly affect the continuity of crime spatial and geography. Spatial behavior of addicts and homeless urban spatial structure, function, and domain spatial diffusion and the diffusion stage is wider. Spatial behavior of the function influences beggars and street children in urban areas have limited broadcast range and distribution process is straightforward.
    Keywords: Social damage, spatial behavior, Tehran Metropolitan Region 5
  • Farzaneh Sasanpour, Ali Movahed, Soran Mostafavi Saheb, Mohsen Yousefi Fshky Pages 73-94
    Sustainable development and its following neighborhood Sustainable development is conception that has mattered in scientific societies in recent years. And relate to social effects, environmental, economical, urban business, security, participation, form, texture, urban management closely.today the most sustainable and the most effective of development programming are that they are based-on characteristics, necessities of families and neighborhood populations are codificated.the method of research is descriptive-analysis with emphasis on holistic approach and of the survey was to collect information.In this study, the four tissues in saqez, Each tissue sample was selected as a neighborhood, And in neighborhoods with the distribution of questionnaires, Utilizes a multi-criteria decision making ELECTRE model.Sustainability status at the tissue urban Specified.In this analysis, Eight indicator at dimensions socio - cultural, economic, physical and environmental have been used. Based on FindingsResearch, the stability of the neighborhood will be prioritized: Neighborhood "Navqhla" old tissue with 3 points as a sustainable neighborhood, Because of local identity, sense of place, residents participate in the vitality, the physical structure of the neighborhood as. Neighborhood "32 metry" At middle tissues 1 rating As a semi-stable neighborhood: And neighborhoods, "shahrak daneshgah" At Relatively new tissues and "Baharestan" in a new tissues With Score As unstable neighborhood Have been identified. Causes of Instability these neighborhoods Can be little attention urban managers, ethnic Diversity, Lack of participation affair relating to neighborhood Cited.
    Keywords: sustainability, Neighborhoods sustainability, ELECTRE Model, SAQEZ
  • Omid Ali Kharazmi, Lia Shaddel Pages 95-118
    Because of importance of E-city, social aspect was considered in the current research, and systems thinking methodology was applied due to its various use in the field of planning. The method of research is descriptive- analytic and deductive and both qualitative and quantitative methods are used. In the quantitative part, the population includes citizens and urban managers. Sample of the population of citizens was calculated based on Kokran-Formula which was 340 persons and manager were 69. In the qualitative part, 4 managers were chosen for the purpose of interview by snowball method. To investigate the relationship between social factors, identified in the theoretical foundations and the willingness of people for using novel technology, the ordinal regression test was employed, also weighted average method for prioritizing effective factors was used, and Chi-square was utilized to identify the challenges, and finally Vensim-software for drawing cause and effect diagram and interview for the final system. Results show that there is a connection between identified social factors and willingness of people for using novel technology. One of the challenges in the social aspect is the lack of attention to the curriculum of managers. From the point of view of both groups level of citizen education has the first priority among the social effective factors which was in parallel with the systems thinking results with identifying critical elements
    Keywords: E city, Social Aspect, Systems Thinking, Bojnord
  • Yousef Ashrafi, Zeynab Azarmand Pages 119-142
    Organizing, it is a way of identifying, grouping and classifying the major factors involved in the organization and then creates the logical relationships between the various factors. Organizing carried out in order to improve the functional relationships between these factors and better organized, carried out in order to achieve organizational goals. These objectives derived from vision, mission and strategy of the organization. Therefore, a logical connection is established between the organizational structure and strategic characteristics. This paper addresses the issue of organizing the city of Saveh. Appropriate organizational structure design, causing organizational effectiveness, thus, will be lead to optimal service delivery and citizen's rights and interests. In the proposed structure, the logical relationship between the organizational structure of the City of Saveh with goals, strategies, mission and vision of the city and municipality is established. According to purpose of paper, the method is applied, and the nature of the material and the information gathered, the research methodology is descriptive - analytic study. The approach used in the design of organizational structure, is a process approach.In the framework of the Saveh strategic plan, and developing vision for city and municipality, a hybrid organizational structure has been predicted to Saveh municipality. Due to the nature of services and numerous functions, the main body of the organizational structure of the Saveh municipality is pyramiding in consistent with current municipal structure. At senior management level, the organizational structure is a matrix.
    Keywords: Key Words: organizational structure, Municipal organizational structure, Saveh Municipality, hybrid structure, matrix structure