فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های جغرافیایی برنامه ریزی شهری
سال سوم شماره 4 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/11/19
  • تعداد عناوین: 7
|
  • آزاده کاویانی، رحمت الله فرهودی*، آزیتا رجبی صفحات 407-429
    امروزه کلان شهرها با دربرگرفتن حجم عظیمی از جمعیت به نقاط کانونی تولید و مصرف بدل شده اند. این مسئله از یک سو دلایل رشد و توسعه سریع این کلان شهرها و مناطق حاشیه آنها را فراهم آورده و از سوی دیگر، مخاطراتی را در زمینه نحوه و چگونگی این توسعه در برابرشان قرار داده است. بدون شناخت و برنامه ریزی دقیق، کلان شهرها در پیامدهای منفی خود در حوزه های محیط زیست، منابع طبیعی، سلامت انسانی و ابعاد اجتماعی و اقتصادی زندگی شهری غرق خواهند شد. بنابراین، پایش الگوهای فضایی- زمانی رشد شهری دارای اهمیتی حیاتی برای برنامه ریزی شهری و توسعه پایدار، به ویژه در کشورهای در حال توسعه است. هدف اصلی این مطالعه، بررسی تغییرات فضایی- زمانی الگوی کاربری/ پوشش اراضی در کلان شهر تهران و پیرامون آن در چهار دهه گذشته با استفاده از سنجش از دور و رویکرد بوم شناسی سیمای سرزمین است. برای تولید نقشه های کاربری/ پوشش اراضی از تصاویر ماهواره ای لندست استفاده شده است. تحلیل الگوها نیز در قالب رویکرد بوم شناسی سیمای سرزمین و با استفاده از متریک های فضایی انجام گرفته است. نتایج نشان می دهد که بیشترین افزایش در اراضی ساخته شده رخ داده است و فرایند فضایی- زمانی رشد شهری در کلان شهر تهران و پیرامون آن شامل سه مرحله اصلی تشکیل هسته اولیه رشد شهری، پخشایش و هم گرایی است. به عبارتی دیگر، رشد شهری در منطقه با شکل گیری هسته های رشد شروع شده و به مرور با رشد این هسته ها، در پیرامون آنها لکه های شهری جدیدی شکل گرفته است. این لکه ها در امتداد هسته های اصلی شهری به رشد خود ادامه داده و بسیاری از آنها به هم پیوسته و تشکیل لکه های شهری بزرگ تری را داده اند.
    کلیدواژگان: بوم شناسی سیمای سرزمین، رشد شهری، سنجش از دور، کلان شهر تهران
  • ناصح عبدی، سعید زنگنه شهرکی*، نفیسه مرصوصی، شاه بخت رستمی صفحات 431-446
    نیاز به برنامه ریزی و مدیریت مناسب، برنامه ریزان شهری را به ترکیب اطلاعات زمانی و مکانی برای شناخت و یافتن الگوها و مدل های رشد و پیش بینی شهری ترغیب کرده است. در این تحقیق به منظور شبیه سازی و پیش بینی گسترش شهر سنندج، از ترکیب مدل سلول های خودکار، زنجیره ای مارکوف و رگرسیون لجستیک، استفاده شده است. سپس با استفاده از داده های سال های 1998 و 2006 و همچنین عکس های ماهواره ای، گسترش شهر سنندج برای سال 2014 شبیه سازی شده است. بر این اساس با استفاده از مدل زنجیره ای مارکوف و اعمال محدودیت ها و فاکتورهایی چون ظرفیت های توسعه میان افزا، شیب، حریم و بستر رودخانه، زمین های کشاورزی و... توسعه افقی آن برای سال 2022 پیش بینی شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که در شبیه سازی رشد کنونی شهر سنندج تا سال 2014، اراضی بایر و کوهستانی بیشترین مقدار (655 هکتار) تبدیل به کاربری شهری را داشته اند. برای پیش بینی اراضی مورد نیاز توسعه افقی، توسعه میان افزا به عنوان اولویت اول، سپس زمین های خارج از محدوده شهری در اولویت های بعدی در نظر گرفته شده است. پیش بینی می شود جهت غالب توسعه افقی، جنوب غربی، شمال غربی و به مقدار محدودتر، در جهات دیگر باشد. در سال 2022 همچنان اراضی بایر و کوهستانی بیشترین تغییر را به اراضی شهری خواهند داشت. نتایج تحقیق حاکی از کارایی بالای مدل سلول های خودکار- زنجیره ای مارکوف در پایش روند توسعه شهر در سال های گذشته و پیش بینی شهری برای سال های آتی بر اساس الگوی رشد سال های گذشته است.
    کلیدواژگان: سنندج، گسترش شهری، مدل سلول های خودکار، زنجیره مارکوف
  • ماندانا مسعودی راد*، عیسی ابراهیم زاده، مجتبی رفیعیان صفحات 447-465
    هدف این تحقیق، ارزیابی سیاست ساخت مسکن اجاره به شرط تملیک (نمونه: هزار دستگاه شهر خرم آباد) با توجه به شاخص های پایداری مسکن است. روش تحقیق از نوع توصیفی- تحلیلی است و برای جمع آوری داده ها از دو روش پیمایشی و کتابخانه ای استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و متعاقبا از مدل هایی همچون آزمون T، رگرسیون خطی و چندگانه و ضریب همبستگی پیرسون استفاده شده است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که میزان پایداری (66/2) و میزان کارایی مسکن در نمونه تحت مطالعه، کمتر از میانگین بوده است. در میان شاخص های سطح چهارم، شاخص تعلق به مکان دارای کمترین میانگین بوده است. نتایج آزمون T بیانگر آن است که بیشترین میزان میانگین متعلق به دو شاخص دسترسی (00/3) و ابعاد کمی (2/3) بوده است. نتایج تحلیل رگرسیون چندمتغیره نشان می دهد که شاخص روابط اجتماعی (67/0) در سطح چهارم مدل، شاخص ابعاد فرهنگی (47/0) و شاخص ابعاد کمی (31/0) در سطح دوم مدل و شاخص ابعاد اجتماعی- فرهنگی در سطح دوم مدل بیشترین نقش را در کارایی مسکن داشته اند. همین طور نتایج آزمون همبستگی پیرسون نشان می دهد که احساس تعلق به مکان با ضریب همبستگی 57/0 و ابعاد اجتماعی با ضریب 50/0 بیشترین همبستگی را با کارایی مسکن داشته اند. ضمنا میزان همبستگی دو شاخص پایداری و کارایی مسکن 534/0 محاسبه شده که بیانگر همبستگی قوی میان این دو متغیر است.
    کلیدواژگان: خرم آباد، سنجش پایداری مسکن، سیاست های مسکن ایران، مسکن اجتماعی، مسکن استیجاری
  • محمدرضا رضایی، امیررضا خاوریان گرمسیر*، رامین چراغی صفحات 467-486
    تلاش برای به ثبات رساندن شهرهای کوچک احتیاج به برنامه ریزی راهبردی کارآمدی دارد. برنامه ریزی راهبردی به عنوان یک ابزار در مدیریت، با هدف کمک به یک سازمان برای انجام بهتر کارها و اطمینان از اینکه اعضای سازمان در حال فعالیت در راستای هدف تعیین شده قرار دارند، به کار می رود. در این راستا، از جمله مدل های برنامه ریزی راهبردی کاربردی در توسعه، به ویژه در توسعه شهری، مدل سنتی سوات است؛ اما امروزه طی سال ها استفاده و ارزیابی از این مدل کاربردی، به این نتیجه رسیده اند که سوات مبتنی بر الهامات ذهنی است و از طرف دیگر، از کمی سازی اجتناب کرده و فاقد قدرت پیش بینی است. این پژوهش با هدف توسعه راهبردی شهر تفت برای نخستین بار مدل راهبردی Meta-SWOT را در مطالعات شهری و منطقه ای معرفی کرده است. برای اجرای این پژوهش از روش توصیفی - تحلیلی استفاده شده است و روش جمع آوری داده ها و تحلیل اطلاعات موردنیاز به صورت اسنادی و میدانی است. برای تدوین راهبردی توسعه و تشریح اهداف، منابع و توانایی ها و عوامل کلان محیطی از تکنیک تحلیلی Meta-SWOT استفاده شده است. بر اساس نتایج، برای توسعه شهر تفت، توجه مقامات و مسئولان به توزیع بودجه و رفع تحریم ها و مسئله تورم اقتصادی در اولویت است. همچنین برنامه ریزی منسجم از ضروریات توسعه این شهر است، چرا که مشکلات عدیده ای همچون خشکسالی، از بین رفتن باغ ها، بحران آب و شدت گرفتن مهاجرت نیازمند انسجام در برنامه ریزی است. از طرفی، استفاده درست از پتانسیل بخش کشاورزی، از جمله ایجاد کارخانه های فرآوری محصولات کشاورزی و ترغیب کشاورزان به استفاده از روش های نوین کشاورزی و آبیاری می تواند در پویایی اقتصادی شهر تفت راهگشا باشد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی راهبردی فضایی، شهر تفت، شهرهای کوچک اندام، Meta، SWOT
  • محمد تقی رضویان، حامد قادرمرزی، مهدی علیان*، رامین چراغی صفحات 487-507
    از اوایل دهه 90 میلادی، به کارگیری شاخص های مربوط به اندازه گیری و ارزیابی عملکرد در برنامه ها و پروژه های آژانس های دولتی مجددا رونق یافته و مدیریت شهری نیز از این موج بی نصیب نمانده است. از آنجا که مدیریت شهری با شکل دهی به فضای زیستی در همه زمینه ها، در پی افزایش رفاه شهروندان و دستیابی به توسعه پایدار محل های شهری است، ارزیابی عملکرد در حقیقت یکی از ابزار های اصلی و اساسی مدیریت برای تحقق اهداف، استراتژی ها و برنامه ها و یکی از راه های ارزیابی عملکرد میزان رضایت مردم است. در همین راستا، پژوهش حاضر با استفاده از روش پیمایشی و ابزار پرسش نامه و در ارتباط با ابعاد پایداری محله ای و عملکرد مدیریت شهری در پایداری محله ای، به دنبال سنجش وضعیت عملکرد مدیریت شهری و تعیین استراتژی بهینه در بافت تاریخی شهر یزد است. نتایج میزان رضایتمندی شهروندان از عملکرد مدیریت شهری، در ابعاد چهارگانه اجتماعی- فرهنگی، زیست- محیطی، اقتصادی و کالبدی- فیزیکی بیانگر این است که در همه محلات بافت تاریخی شهر یزد، عملکرد مدیریت شهری از منظر شهروندان قابل قبول نیست و لازم است، مدیریت شهری با در دستور کار قرار دادن استراتژی ارتقا در همه محلات، بر تامین هر چه بهتر شاخص های عملکردی و به طور ویژه، شاخص های مرتبط با پایداری محله ای همت گمارد و با تمرکز بر برنامه ها، منابع و فعالیت ها، به تامین هر چه مطلوب تر خدمات مورد نیاز شهروندان اقدام کند.
    کلیدواژگان: بافت تاریخی شهر یزد، پایداری محله ای، راهبردپژوهی، ماتریس رضایت، اهمیت، مدیریت شهری
  • محمد تقی رضویان، جمیله توکلی نیا، مرتضی قورچی، قهرمان رستمی* صفحات 509-529
    امروزه، بزرگ شهرهای ایران همگام با کلان شهرهای گیتی با تنگناهایی پرشمار روبه رو شده اند که از آن میان، می توان به چالش های مدیریت شهری، به ویژه چالش مدیریت متمرکز، نمارش و اشاره کرد. پیرو همین، مدیریت شهری تهران پس از بنیان گذاری شورایاری محله، به راه اندازی الگوی نوین مدیریت محله ای روی آورد. این الگو هم پوش و منطبق با نمایه های حکم روایی خوب شهری است که بیشتر در کلان شهرها و برای مدیریت بهتر، نامتمرکز و مردم سالارانه شهرها کاربردی شده است. در این زمینه، مقاله پیش رو وضعیت نمایه های حکم روایی خوب شهری را در محله آرارات از منطقه سه شهرداری تهران بررسی و سنجش می کند، تا به کارکرد هر یک از این نمایه ها در محله مورد پژوهش پی ببرد. این پژوهش از گونه توصیفی- تحلیلی بوده و ابزار سنجش پرسش نامه است که پس از استخراج گویه های نمایه ها و بهره گیری از طیف سنجشی لیکرت، از کارشناسان درگیر مدیریت شهری که ساکن همیشگی محله بودند، پرسشگری شد. در این پژوهش، اندازه نمونه 20 تن (نفر)، روش نمونه گیری گزینشی و گونه پژوهش، کاربردی است. یافته ها با بهره گیری از آزمون پارامتری تی (T Test) برای آزمودن گمانه (فرضیه) یکم و آزمون ناپارامتری فریدمن (Friedman Test) برای آزمودن گمانه دوم در فضای نرم افزاری SPSSتحلیل شده اند. بر پایه نتایج مقاله، میان میانگین داده ها برای هشت نمایه تحت بررسی، تفاوت معناداری وجود دارد. این محله، در زمینه کارکرد میانگین مجموعه نمایه های حکم روایی خوب شهری، وضعیتی نسبتا مطلوب دارد؛ ولی از دید کارکرد یک به یک نمایه ها، وضعیتی نامطلوب یا ضعیف دارد، چون بر پایه تحلیل وضعیت مطلوبیت میانگین برای مجموعه نمایه های هشت گانه، میانگین به دست آمده در دسته مطلوبیت نسبتا مطلوب با سطح معناداری کمتر از خطای آماری 001/0 است. در زمینه آزمون گمانه یکم، چون از میان نمایه های حکم روایی خوب شهری، مشارکت و پاسخ گویی، در میان نمایه هایی با بیشترین میانگین رده ای جای دارند، بنابراین این گمانه هم در کنار گمانه یکم، هر دو با اطمینان آماری 99% پذیرش می شوند.
    کلیدواژگان: حکم روایی خوب شهری، کلان شهر تهران، محله آرارات، مدیریت محله ای
  • زینب کرامتی*، حسن ایزدی، علی سلطانی، سهند لطفی صفحات 531-558
    چگونگی پراکنش فضایی و میزان دسترسی به خدمات و تسهیلات شهری از جمله بوستان ها از اهمیت زیادی برخوردار است و نقش اساسی در دستیابی به عدالت و برابری اجتماعی و مکانی در هر جامعه دارد. در این مقاله، الگوی توزیع فضایی و میزان و سطح دسترسی به بوستان های شهری شیراز بررسی شده است. از برخی ابزارهای تحلیل فضایی در سیستم اطلاعات جغرافیایی مانند بافرینگ تحلیل نزدیک ترین همسایگی و برخی از روش های کمی مانند ضریب آنتروپی، منحنی لورنس، ضریب جینی، ضریب مکانی، ضریب توزیع و روش سنجش سطح تمرکز جهت اندازه گیری میزان تمرکز و نحوه توزیع بوستان های شهری در سطح مناطق مختلف شهر شیراز استفاده شده است. بر اساس بررسی 169 بوستان شهری، توزیع کل بوستان ها در شهر شیراز نیمه متعادل است و تفاوت کمی از این نظر در بین مناطق وجود دارد. با وجود این، توزیع بوستان های منطقه ای، ناحیه ای و به ویژه شهری در سطح شهر متعادل نیست و بعضی از مناطق (برای مثال، منطقه 6) به این نوع بوستان ها دسترسی ندارند. نتایج روش بافرینگ در GIS نیز نشان داد که علی رغم کمبود دسترسی به انواع بوستان های همسایگی، محلی، ناحیه ای، منطقه ای و شهری در بیشتر مناطق، منطقه 6 محروم ترین منطقه است و مناطق 2، 4 و 8 از بهترین دسترسی برخوردارند. نتایج این روش همچنین نشان داد که همه بوستان ها در شهر شیراز 74 درصد از شهر را پوشش می دهند و فقط 26 درصد از کل شهر با کمبود دسترسی به بوستان ها مواجه است.
    کلیدواژگان: بوستان های شهری، توزیع فضایی، دسترسی، شهر شیراز
|
  • Azadeh Kaviani, Rahmatollah Farhudi *, Azita Rajabi Pages 407-429
    Today, the metropolis with a great deal with the population have become focal points of production and consumption.This issue, on the one hand, provide causes for growth and rapid development of the metropolitan and peripheral areas and on the other hand, provide the risks regard to how this development occurrence. Without understanding and careful planning, the metropolis in its negative consequences in the areas of environment, natural resources, human health and socio-economic dimensions of urban life will drown. Therefore, monitoring of spatial-temporal patterns of urban growth is vital for urban planning and sustainable development, especially in developing countries. The main objective of this study is to evaluate spatial-temporal changes of land use or land cover in Tehran and its surroundings in the past four decades with the use of remote sensing and landscape ecology approach. To produce maps of land use or land cover, Landsat satellite images were used. Analyzing the patterns applied in landscape ecology approach and was conducted using spatial metrics. The results show that the highest increase occurred in built-up areas and spatial-temporal process of urban development in Tehran city and surrounding area were including three main stage: formation the urban growth cores, diffusion and convergence.
    Keywords: urban growth, Remote sensing, Landscape Ecology, Tehran Metropolis
  • Naseh Abdi, Saeed Zanganeh Shahraki *, Nafiseh Marsousi, Shah Bakht Rostami Pages 431-446
    urban growth and expansion is one of the most issues in Iranian cities like Sanandaj. in this paper we tried to find the best direction of urban growth and expansion for this city emphasis on infill development. urban growth and expansion is one of the most issues in Iranian cities like Sanandaj. in this paper we tried to find the best direction of urban growth and expansion for this city emphasis on infill development. urban growth and expansion is one of the most issues in Iranian cities like Sanandaj. in this paper we tried to find the best direction of urban growth and expansion for this city emphasis on infill development. urban growth and expansion is one of the most issues in Iranian cities like Sanandaj. in this paper we tried to find the best direction of urban growth and expansion for this city emphasis on infill development. urban growth and expansion is one of the most issues in Iranian cities like Sanandaj. in this paper we tried to find the best direction of urban growth and expansion for this city emphasis on infill development.
    Keywords: urban growth, optimal direction, infill development, cellular automata, Sanandaj
  • Mandana Masoudi Rad *, Issa Ebrahimzadeh, Mojtaba Rafieian Pages 447-465
    The widescreen middle of population age pyramid of Iran shows now planners encounter with the problem of young people housing; One of the low-income groups housing policy in Iran has been rental or lease-purchase housing construction. This research is a descriptive- analytical study; and in it Data collection was made by two surveys - cross-sectional- and library methods. The multiple and linear regression models, Pearson correlation as well as T-test is used. Quantitative dimensions and accessibility indexes have been equal to average. According to Pearson correlation, the correlations have been between the two variables of performance and sense of place (0.57) and social dimensions and efficiency (0.50). the results of the regression analysis shows that Indicator of social relations (0.67),cultural aspects (0.47) , socio-cultural aspects of building sustainability index with (0.27) and quantitative(0.31) is the most important role in the efficiency of housing. Based on the results of statistical models, among all levels of the model, accessibility and Quantitative indicators is just rated at moderate level. All other indicators are reported very low. Multiple linear regression analysis also indicates the fact that housing stability is an important impact on increasing the efficiency of housing. Thus the factors such as sense of place, socio- cultural and ecological dimensions of housing have the highest role in the housing performance.
    Keywords: evaluation of housing sustainable, Iran's housing policies, rental housing, social housing, Khorramabad
  • Mohammad Reza Rezaei, Amir Reza Khavaian, Garmsir *, Ramin Cheraghi Pages 467-486
    Attempting to stabilizing small and medium size cities need to appropriate strategic planning. A range of local challenges hampers the efforts to achieve such stabilization processes in medium and small sized towns. These challenges are widely known. They have been explored in many case studies. Though the challenges differ from town to town, a few generalizations can be made, independent of shortcomings related to geographic location, environmental circumstances and local economic history, or present and past politico-administrative conditions. Strategic planning as a useful tool for management used for helping to an organization to better doing of works and ensure that our organization is acting along with our purposes. In this regard, one of the most common models of strategic planning in urban development is SWOT model. But nowadays, experts after many years using of this model, concluded that SWOT is based on intellectual inspiration and it was non-systematic, in the other hand it avoided quantification and do not have predictive power.
    Keywords: Strategic Spatial Planning, Small, medium size cities, Meta, SWOT, Taft city, Yazd Province
  • Mohammad Taghi Razavian, Hamed Ghadermarzi, Mehdi Alian *, Ramin Cehraghi Pages 487-507
    Since the early decades of the 90th century the use of indicators to measure and evaluate the performance of programs and projects government agencies have rebounded and urban management is not deprived of this wave. Since urban management with shaping of space, attempts to raise the citizen’s welfare and achieving sustainable development in neighborhoods, assess performance, in fact, one of the basic principle management tools for achieving the goals, strategies and programs and one way of evaluating performance is satisfaction people. In this regard present research by using a survey method looking to measure performance and to determine the optimal strategy for urban management in the historic texture of Yazd city. The results of the citizen's satisfaction level of performance urban management, in four dimensions of socio-cultural, environmental, economic and physical, indicates that in all neighborhoods of the historic texture of Yazd city, the urban management from of citizen’s viewpoint is not acceptable and it is essential that urban management with Improve Strategy, in all neighborhoods promote to better performance indicators and indicators related to neighborhood sustainability and by concentrating the programs, resources and activities, provide better services for citizens.
    Keywords: Strategy Study Urban Management, Neighborhood Sustainability, Satisfaction, Importance Matrix, Historic Texture of YAZD City
  • Mohammad Taghi Razavian, Jamileh Tavakolinia, Morteza Ghourchi, Ghahreman Rostami* Pages 509-529
    The community management new pattern is paralleled to the approach of good urban governance to bring about a better, non-concentrated urban management. By the way, this paper has surveyed and analyzed the qualification of good urban governance indicators in Ararat quarter in the region 3 of Tehran municipality to discover the ratio and situation of each of these indicators. The research method is descriptive- analytical and the measuring tool is questionnaire. After extracting the items and then utilizing from Likert scale, the questioning trend into it the quarter's selected experts on the subject of urban management was done. In this investigation, sample size is 20 people, sampling mode is nonprobability sampling and research type is applied method. Achieved data was analyzed by T test for the first hypothesis and Friedman test for the second one into the SPSS software environment. For the first hypothesis, according to the results, there is a significant difference between data mean for all 8 indicators of the research. The under-studied quarter has thoroughly a relatively-good state with significance level of less than error rate of 0.001 regarding the function of good urban governance indicators, but in detail, 5 out of 8 indicators have a mean lower than the total average (i.e. 3) which is a non-good or poor state. In relation to testing the second hypothesis, because participation and answering indicators belong to primate indicators with a mean more than the mediocre mean, consequently, this hypothesis was certified too by confidence level of 99 percent.
    Keywords: Urban Management, Ararat Quarter, Tehran Metropolis, Good Urban Governance
  • Zeinab Keramati *, Hassan Izady, Ali Soltani, Sahand Lotfi Pages 531-558
    Spatial distribution and access to urban services and facilities, especially urban parks, are very important and play a fundamental role in achieving equality, social and locational justice in the society. In this paper, we have reviewed the spatial distribution pattern and Level of availability of urban parks in Shiraz. For this purpose various geo-processing tools have been used including: buffer, the nearest neighbor analysis and K function. For measuring the concentration and spatial equilibrium of parks in different areas of the city some mathematical methods such as Entropy Index, Lorenz curve, Gini Coefficient, Location quotient (LQ), distribution coefficient and concentration measurement have also been used. Based on the results achieved from 169 urban parks in Shiraz, spatial distribution of the parks was semi-balanced and there is little difference between different municipal districts. However, the distribution of regional parks, district parks, and urban parks was not balanced. Some districts (For example, district 6) do not have convenient access to urban parks. The results of buffering method showed that despite the lack of accessibility to different parks in the most municipal districts of the city, district 6 is the most deprived in terms of access to parks and districts 2, 4 and 8 have the best accessibility. Based on the total surface of buffer around the parks, 74% of the city is covered and only 26% of the total area of the city suffers from the insufficient accessibility to parks.
    Keywords: Urban Park, Spatial distribution, Accessibility, Shiraz