فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های جغرافیایی برنامه ریزی شهری
سال چهارم شماره 1 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/02/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رعنا شیخ بیگلو* صفحات 1-25
    برنامه ریزی برای میزان و نحوه توسعه آتی بخش های مختلف اقتصادی و ساختار اشتغال مناطق مختلف کشور، مستلزم تحلیل های دقیق در زمینه روند تحولات بخش های اقتصادی و ارتباط میان آنهاست. پژوهش حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی است که با توجه به اهمیت موضوع اشتغال و مطالعه تفاوت های منطقه ای در ساختار آن، تغییرات دوره ای اشتغال جمعیت شهری کشور را در 24 دوره فصلی از بهار 1384 تا بهار 1390 در بخش های مختلف اقتصادی بررسی کرده و ضمن ارائه تحلیل های مقایسه ای از وضعیت اشتغال استان های کشور، ارتباط میان اشتغال در بخش های مختلف اقتصادی را تبیین کرده است. برای تبیین وضعیت اشتغال و ارائه سیمایی روشن از روند صعود و نزول هر یک از استان های کشور در بازه زمانی تحت مطالعه، ارزیابی تغییرات اشتغال استان ها عمدتا به صورت مقایسه با تغییرات حاصل شده در سطح ملی انجام گرفته است. داده های مورد نیاز تحقیق عمدتا به شیوه کتابخانه ای گردآوری شده است. برای تحلیل داده ها از مدل تغییر سهم، آمار توصیفی، ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل خوشه ایاستفاده شده و بر حسب مورد، نمودارهای روند تغییرات شاخص اشتغال در بخش های اقتصادی و نقشه های توزیع فضایی ارائه شده است. نتیجه مطالعه نشان می دهد که ارتباط خاصی بین روند تغییرات اشتغال در بخش کشاورزی با بخش صنعت وجود ندارد، به گونه ای که در بیشتر استان ها بین روند تغییرات اشتغال در این دو بخش همبستگی ضعیفی مشاهده می شود. این وضعیت درباره دو بخش صنعت و خدمات متفاوت است؛ بدین صورت که در بیشتر استان ها همبستگی بالایی به صورت معکوس بین روند تغییرات بخش های صنعت و خدمات وجود دارد. ضریب همبستگی تغییرات اشتغال در دو بخش خدمات و کشاورزی نیز در بیشتر استان ها ضعیف یا متوسط با علامت منفی است.
    کلیدواژگان: اشتغال، ایران، بخش های اقتصادی، دوره های فصلی
  • محمد سلیمانی مهرنجانی، سیمین تولایی، مجتبی رفیعیان، احمد زنگانه، فروغ خزاعی نژاد* صفحات 27-50
    امروزه، شهرها مکان اصلی کار و زندگی بخش عمده بشر شده اند، به طوری که بیش از 50% از جمعیت 7 میلیارد نفری جهان در شهرها زندگی می کنند. از این رو، توجه به کیفیت زندگی، شرایط، امکانات و نیازهای ساکنان شهرها، مسئله ای حیاتی است. نظر به مشکلات متعدد شهرها، رویکردهای مختلفی برای ارتقا و بهبود شرایط زندگی در آنها پیشنهاد و مطرح شده است که زیست پذیری شهری یکی از آنها است. امروزه زیست پذیری در بیشتر کشورهای توسعه یافته به عنوان یک اصل راهنما در چارچوب گفتمان پایداری در سیاست گذاری ها و برنامه ریزی شهری گسترش پیدا کرده است. این مقاله ضمن معرفی زیست پذیری به عنوان رویکرد غالب در برنامه ریزی شهری جهان معاصر؛ خاستگاه نظری، دیدگاه های تاثیرگذار و ادبیات نظری- تجربی، ابعاد و شاخص های آن را بررسی کرده است. این تحقیق به لحاظ هدف بنیادی- نظری و داده های آن، به روش کتابخانه ای – اسنادی فراهم آمده است. یافته های مقاله بیانگر این موضوع است که با توجه به شرایط امروز، در بیشتر شهرهای جهان توافق کلی درباره اهمیت و ضرورت شناخت، تحلیل و تبیین زیست پذیری شهری در ابعاد گوناگون وجود دارد؛ اما اجماع نظر درباره تعریف، اصول، معیارها و شاخص های آن وجود ندارد. مهم ترین علت این امر را می توان در وابستگی مستقیم این مفهوم به شرایط مکانی، زمانی و مهم تر از همه، بستر اجتماعی- اقتصادی و مدیریتی جامعه هدف دانست.
    کلیدواژگان: پایداری، رشدهوشمند، روستاشهری، زیست پذیری، کیفیت زندگی
  • لیلا صیاد بیدهندی*، سارا رسولیان صفحات 51-68
    امروزه در ایران و بیشتر نقاط جهان، منظر خیابان ها و مراکز فعال شهرها از بیلبوردهای تبلیغاتی رنگارنگ و مختلف پوشیده شده است، تا آنجا که برخی از متخصصان این فراوانی و تنوع را نوعی آشفتگی و آلودگی بصری به شمار آورده اند. در حقیقت، وجود تابلوهای آگهی، به ویژه بیلبوردهای تبلیغاتی لازمه زندگی شهری است و جلوگیری از آلودگی بصری ناشی از تبلیغات و حاکمیت زیبایی در منظر شهرها نیز ضرورت دارد؛ لازمه حاکمیت زیبایی نیز برخورداری از قانون و قواعد مدون است. هدف این پژوهش شناسایی تاثیر بیلبوردهای تبلیغاتی بر منظر شهری لاهیجان است و در انجام آن از روش تحقیق توصیفی- تحلیلی بهره گرفته شده است. در این پژوهش، ابتدا مفاهیم و تعاریف اولیه منظر و تبلیغات بررسی شده است؛ در ادامه، مجموعه ای از معیارها و شاخص ها در ارتباط با تبلیغات و منظر شهری در قالب جداولی استخراج گردید؛ سپس از طریق مشاهده و جمع آوری اطلاعات، به روش میدانی (مصاحبه، برداشت اطلاعات میدانی و عکس برداری و استفاده از سر شماری ها) شاخص ها با وضع موجود مقایسه شدند. پس از آن، نقاط قوت و ضعف موجود در منظر شهر لاهیجان که به دلیل وجود بیلبوردهای تبلیغاتی ایجاد شده است، با روش SWOT، بررسی شد. در انتها، این نتیجه حاصل شد که بیلبوردهای تبلیغاتی لاهیجان با اینکه در بیشتر موارد استانداردها و شاخص ها را رعایت کرده اند، به علت نصب در مکان نامناسب، عدم رعایت استاندارد مشخصات فیزیکی، عدم رعایت استاندارد حریم تابلوهای تبلیغاتی و نورپردازی نامناسب و کم توجهی به زمینه فرهنگی و تاریخی، مطلوبیت بصری لازم را ندارند، در نتیجه ضرورت دارد در این زمینه اصلاحاتی صورت پذیرد. به منظور انجام این اصلاحات، در این پژوهش رویکرد تدوین ضوابط عام کمی و کیفی و ارائه الگوها و نمونه های مناسب مطرح و پیشنهادهایی برای طراحی و سامان دهی بیلبوردهای تبلیغاتی شهر لاهیجان ارائه شد.
    کلیدواژگان: بیلبورد تبلیغاتی، تبلیغات، شهر لاهیجان، منظر شهری
  • سیدحجت موسوی *، عباسعلی ولی، ابوالفضل رنجبر، داریوش داستان صفحات 69-88
    تحلیل سازگاری و تعیین تناسب و استعداد زمین برای توسعه کالبدی سکونتگاه های شهری از اقدامات اولیه در برنامه ریزی های فضایی و محیطی است. لذا، در این پژوهش سعی شده است تا با بهره گیری از سیستم اطلاعات جغرافیایی، مناسب ترین عرصه های مکان گزینی توسعه آتی شهر یاسوج بر اساس دانش داده ای شناسایی و تعیین شود. دانشداده ای فرایند استفاده و به کارگیری مقدار عددی هر پارامتر در مکان یابی توسعه فیزیکی بدون استفاده و اعمال نظرات کارشناسی را شامل می شود. به منظور دستیابی به اهداف، نخست براساس دانش داده ای و با توجه به ویژگی های ژئومورفولوژی، اقلیمی، زمین شناسی، هیدرولوژی و انسانی منطقه، 15 پارامتر و 84 کلاس برای بررسی تاثیر فرم ها و فرایندهای طبیعی در مکان گزینی آتی شهر یاسوج شناسایی شد که هر پارامتر ارزش عددی ویژه ای را به خود اختصاص داده است. پس از محاسبه وزن طبقات براساس مقادیر واقعی هر پارامتر و طراحی مدل های دانش داده ای، لایه های رستری پارامترها براساس وزن و مدل های مزبور در محیط نرم افزار ArcGIS با یکدیگر تلفیق، و نقشه پهنه بندی منطقه مطالعاتی به لحاظ مکان های مناسب برای توسعه آتی سکونتگاه یاسوج تهیه شد. نتایج نشان می دهد که پهنه بسیار مناسبی که 72/41% (72/8 کیلومترمربع) از مساحت سکونتگاه فعلی را به خود اختصاص داده، امکان افزایشی معادل 45/77 کیلومترمربع را دارد. همچنین، پهنه مناسبی به وسعت معادل 08/16% (36/3 کیلومترمربع) از مساحت سکونتگاه فعلی، با توجه به نقشه مکان گزینی آتی شهر یاسوج، تا 35/36 کیلومترمربع امکان توسعه دارد.
    کلیدواژگان: تناسب زمین، جغرافیایی، سیستم اطلاعات مکان یابی، فرم و فرایندهای طبیعی، یاسوج
  • سلمان وحدت*، مهرداد کریمی مشاور صفحات 89-116
    محیط شهری بستری برای شکل گیری بسیاری از ویژگی های رفتاری است. به بیانی دیگر، بسیاری از عواطف، عادات، سلایق و حتی طرز نگرش ها و نشست وبرخاست ها، به گونه های شگرف از محیط تاثیر می پذیرد. بر این اساس، توجه به محیط و تلاش برای شناخت آن، زمینه ساز فهم ریشه ای بسیاری از رفتارها و هنجارهایی است که در جامعه شکل می گیرد. با توجه به اینکه یادگیری امری اجتماعی است، می توان با استفاده از عوامل کالبدی و معنایی موجود در محیط های شهری به عنوان بستری برای یاددهندگی و تربیت شهروندی استفاده کرد. بدین منظور در این پژوهش سعی شده است عوامل و معیارهای یاددهندگی محیط شهری و شاخص های تربیت شهروندی بر اساس دیدگاه های اندیشمندان در این زمینه شناسایی شود و میزان تاثیر این عوامل در ارتباط با فضاهای شهری همدان به منظور تبدیل به فضاهای یاددهنده اجتماعی از دیدگاه متخصصان و شهروندان بررسی شود. بدین منظور، در پ‍ژوهش حاضر از روش تحقیق، توصیفی- تحلیلی و از شیوه های مرور متون، منابع و اسناد تصویری در بستر مطالعات کتابخانه ای، همچنین از روش تحقیق موردی و شیوه تحقیق مشاهده در بستر مطالعات میدانی و از ابزار پرسشنامه بهره گرفته شده است. همچنین، با توجه به اهداف و سوال های تحقیق، به منظور محاسبه و تحلیل مقدار بارهای عاملی و ضریب همبستگی بین مولفه ها و شاخص ها از نرم افزارهایSpss و Lisrel استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که فضاهای شهری همدان پتانسیل های لازم جهت ارتقا به محیط های یاددهنده را دارد. این فرصت ها را شهروندان در عواملی چون نگرش دوستانه به محیط زیست، پیاده مداری، کارکردها و فعالیت های سالم، متخصصان برنامه ریزی شهری در عواملی چون حس تعلق محیطی، فضاهای چندعملکردی آموزشی و رنگ تعلق، و متخصصان علوم تربیتی در عواملی مانند پرسش و کنجکاوی در محیط، برگزاری کارگاه های آموزشی و انجمن های آموزشی تبیین می کنند.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی شهری، شهروندان، فضاهای یاددهنده اجتماعی، محیط های شهری، همدان
  • هادی حکیمی*، فاطمه زادولی، شاهرخ زادولی خواجه صفحات 117-134
    اسکان های غیررسمی عامل برجسته و غالب در شهرنشینی و تهیه مسکن برای فقرای شهری است. در این بین کیفیت مسکن تاثیر زیادی در این سکونتگاه ها دارد. یکی از این عوامل خود فرد و سرمایه روان شناختی اوست که تک تک ساکنان سکونتگاه های غیررسمی را دربرمی گیرد. بنابر اهمیت سرمایه های روان شناختی در سکونتگاه های غیررسمی، هدف این مقاله بررسی رابطه بین کیفیت مسکن و سرمایه روان شناختی در محله یوسف آباد تبریز است. روش تحقیق به لحاظ هدف کاربردی- توسعه ای و به لحاظ ماهیت و روش از نوع توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری این تحقیق تمامی افراد بالای 18 سال محله یوسف آباد است. حجم نمونه بر اساس مدل کوکران 322 نفر برآورد شده است. برای تجزیه وتحلیل داده های این تحقیق نیز از آزمون های پیرسون و تحلیل مسیر استفاده شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که با توجه به گذراندن بخش عمده ای از عمر افراد در مسکن، همچنین کمبود بعضی امکانات مثل گذران اوقات فراغت مناسب در بین ساکنان، کیفیت مسکن در خودکارآمدی و افزایش کارایی فردی، امیدواری برای رسیدن به اهداف، تاب آوری در برابر مشکلات و خوش بینی به آینده نقش مهمی را به خود اختصاص می دهد. نتایج نیز نشان می دهد که سطح معناداری دو دامنه برای همه متغیرهای سرمایه روان شناختی کمتر از 05/0 است. بنابراین، رابطه معناداری بین متغیر کیفیت مسکن با متغیر های سرمایه روان شناختی وجود دارد. بیشترین ضریب همبستگی پیرسون مربوط به متغیر کیفیت مسکن با متغیر خوش بینی است که برابر با ضریب 511/0 و سطح معناداری 000/0 است. بنابراین، می توان گفت که بین شاخص کیفیت مسکن با مولفه های مربوط به سرمایه روان شناختی همبستگی مثبت و مستقیمی وجود دارد و با افزایش کیفیت مسکن، متغیرهای مربوط به شاخص سرمایه روان شناختی نیز افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: اسکان غیررسمی، سرمایه های روان شناختی، کیفیت مسکن، محله یوسف آباد تبریز
  • محمد رحیم رهنما*، فاطمه بیگی نصرابادی، لیلا جوهری صفحات 135-152
    هدف پژوهش حاضر بررسی میزان استفاده شهروندان، سطح آموزش و میزان آگاهی آن ها از خدمات الکترونیکی در مناطق 1، 6 و 8 شهر مشهد و مقایسه این مناطق با یکدیگر است. روش تحقیق توصیفی- پیمایشی از نوع کاربردی است. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه استفاده شد. پرسشنامه پژوهش حاوی 41 سوال در سه محور آموزش، آگاهی و سطح استفاده از خدمات الکترونیکی است. جامعه آماری شامل شهروندان سه منطقه از شهر مشهد است که با توجه به توزیع درآمدی، منطقه 1 منطقه برخوردار، منطقه 8 منطقه نیمه برخوردار و منطقه 6 منطقه کمتر برخوردار انتخاب شد. حجم نمونه با استفاده از جدول مورگان 384 شهروند برآورد شد. نتایج پژوهش نشان داد سطح آگاهی، آموزش و استفاده شهروندان از خدمات الکترونیکی در سه منطقه مطالعه پایین تر از سطح متوسط است. همچنین، مقایسه میانگین های آموزش، آگاهی و استفاده از خدمات الکترونیکی در سه منطقه مطالعه نشان داد که وضعیت این سه متغیر بین مناطق مختلف متفاوت است و منطقه 1 که از لحاظ سطح درآمدی منطقه ای برخوردار است نسبت به دو منطقه دیگر از نظر میزان استفاده شهروندان از خدمات الکترونیکی، سطح آموزش ها و آگاهی شهروندان در وضعیت بهتری قراردارد. این سه شاخص در منطقه 8 به عنوان منطقه نیمه برخوردار نسبت به منطقه 6 به عنوان منطقه کمتر برخوردار در وضعیت بهتری قراردارد. در نهایت، این سه شاخص در منطقه 6 به عنوان منطقه کمتر برخوردار نسبت به دو منطقه دیگر در وضعیت نامطلوب تری است.
    کلیدواژگان: آگاهی شهروندان، آموزش شهروندان، دولت الکترونیکی، شهر مشهد
|
  • Rana Shaykh, Baygloo* Pages 1-25
    Cities are engines of economic growth and social development, and also the nodes of capital accumulation and specialized services; but, the employment aspect is easily overlooked in urban development strategies. Employment is one of the most important factors through which economic growth can be led into poverty reduction and less income inequality. The study of workers of economic sectors is of great importance; the identification of each sector in the structure of worker population of regions is useful to economic planning for their future development. Regarding the importance of this matter, this paper attempts to study periodic changes of urban population employment in economic parts in 24 seasonal periods since spring 2005 t0 spring 2011, and comparative analysis of employment situation of provinces of Iran and finally, explore the relationship among different economic sectors’ employment. For exploring employment situation and giving clear view of vicissitudes trends of the provinces during the studied period, the assessment of provinces’ employment changes has mainly done in comparison to changes of national level; for this purpose, it was used the third part of shift-share model which determines the economic situation of a province in comparison to national level. This paper also considers the relations among economic triple sectors. The analyses were done by Shift-share model, descriptive statistics, Pearson correlation coefficient and cluster analysis; the graphs of the trend of employment indicator changes in economic sectors and the maps of spatial distribution of provinces were represented.
    Keywords: employment, Economic sectors, Seasonal periods, Iran
  • Mohammad Soleimani Mehrenjani, Simin Tavallai, Mojtaba Rafieian, Ahmad Zanganeh, Foroogh Khazaei Nezhad* Pages 27-50
    Today cities are the main place of work and life of the majority of human. More than 50% of 6 billion people in the world live in cities. Hence, paying attention to the quality of life ,conditions ,facilities and needs of the urban inhabitants is a vital issue. Considering numerous problems of the cities, a variety of approaches have been proposed in order to promote and improve the conditions of life in cities of which urban livability is one of the most recent. Nowadays, in most developed countries , livability has been developed and considered as a guiding principle within the framework of discourse of sustainability in urban planning and policies .This paper ,while introducing livability as the dominant approach in urban planning in the contemporary world, analyzes the theoretical origin, affecting views and its theoretical-practical literature .This research is fundamental-theoretical in respect of the objective and the data have been provided in library-documentary method . The findings of papers indicate that considering today’s conditions of most cities of the world, there is a general agreement concerning significance and necessity of recognition, analysis and defining urban livability in different aspects .However, there is no collective agreement on its definition, principles, parameters and indices. The main reason for difference in this case can be in the direct reliance of this concept on local and time conditions and beyond all, the social, economic and managerial ground of the target community.
    Keywords: Livability, Sustainability, Quality of Life, Urban Village, Smart Growth
  • Leila Sayyad Bidhendi *, Sarah Rasoulian Pages 51-68
    In fact, the existence of billboards especially advertising billboards are necessary for urban life and the prevention of Visual pollution resulting from advertising and also visual beauty of the landscape are necessary; for existence of aesthetics need to be codified rules and laws. This research aims to identify the implementation of environmental advertising regulations and standards in the city of Lahijan and exploratory descriptive research method has been used. In this research we first review the basic concepts and definitions presented in the landscape and advertising. Then we extract a set criteria and indicators in relation to advertising, in the form of tables; after that we compare those indicators with the present situation index by observation and data collection methods (interviews, field data collection, capture and use of census data). Then we examine the strengths and weaknesses found in Lahijan landscape due to the existence of advertising billboards are created using SWOT; and finaly the conclusion is reached that despite the Lahijan advertising billboards compliance with standards and indicators in most cases, due to issues such as: installing inappropriate, non-standard physical properties, non-compliance with privacy standards of advertising boards and non-compliance quality lighting and low attention to cultural and historical background, do not have the visual desirability and it is necessary to carry out the reforms in this feild.
    Keywords: Advertising Billboards, Advertising, Lahijan city, Urban Landscape
  • Seyed Hojjat Mousavi *, Abbas Ali Vali, Abolfazl Ranjbar, Daruosh Dastan Pages 69-88
    Knowledge and evaluation of land suitability and potential for physical development of urban settlement is the initial steps of spatial and environment planning. Therefore, this research has been try to investigate the effect of forms and natural processes in the physical development of Yasouj city based on knowledge data using GIS. Data Knowledge is include the using and application of numerical value of each parameter in site selection of physical development without acts opinions and preferences of expert. To achieve the objectives, first with respect to the natural features of study area, the 15 parameters and 84 classes had identified to explain the effect of natural forms and processes in the future locating of Yasouj city using data knowledge that each parameter has assigned the specific numerical value. After calculating the classes weight and designing the data knowledge models; raster layer of parameters are combined together based on the weight of the mentioned models in Arc GIS software, and attempted to provide a zonation map of future development of Yasouj city based on data knowledge. The results show the very suitable zone for that appropriate 41.72% (8.72 km2) of the current settlement area can expend to 77.45 km2 in future. Also, the suitable zone that involve 16.08% (3.36 km2) of the current settlement area of study area, can develop to 36.35 km2 based on future locating map of Yasouj City.
    Keywords: Land Suitability, Site Selection, Natural Form, Processes, GIS, Yasouj
  • Salman Vahdat *, Mehrdad Karimimoshaver Pages 89-116
    Environment, the basis for the formation of many behavioral characteristics. In other words, a lot of emotions, habits, preferences and even approach and takeoff and landing of the species dramatically affected the environment. The concern for the environment and trying to understand it, can understand the underlying root causes of many of the behaviors and norms that society takes shape. Given that learning is a social issue, can be interdisciplinary insight into urban areas, the physical and semantic factors in the environment as a platform for educating the citizens. Therefore, in this study, is based on the views of experts in urban environmental factors and criteria for teachers and citizenship education indicators based on expert's opinions on the role of Education identification and extraction, urban spaces HAMEDAN for the promotion of three didactic perspective, professional education, urban professionals and citizens to be analyzed. In the study of research methods, descriptive and methods of literature review and document image in the context of a literature review and case study methods and practices observed in the context of field studies and research have been used questionnaire . The results show urban spaces Hamadan potential for enhancing learning environments have the opportunity to citizens to environmental factors such as friendly attitude, walking, normal functions and activities, urban professionals on factors such as sense of belonging environmental, educational and color multi-functional spaces of belonging and professional education in environmental factors such as questions and curiosity, workshops and educational forums explain.
    Keywords: The social teaching spaces, Urban environments, Urban planning, Citizens, Hamedan
  • Hadi Hakimi *, Fatemeh Zadvali, Shahrokh Zadvali Khajeh Pages 117-134
    Lack of access to safe and secure housing is one of the main features of urban poverty. Housing is the most important productive asset that is guaranteeing the credit for livelihood. The price of land has a significant impact on housing supply; the circumstances that led to the development of illegal or informal land markets are Quantity and quality and availability of housing guarantee. Housing poverty in urban areas, primarily in the form of informal settlements the randomly scattered. One of the most important symbols in the awareness of living in these areas, according to the indicators of quality housing. Informal settlements, including cars and houses without legal identity, which are unevenly scattered around cities Informal settlements are prominent factor in urbanization and housing for the urban poor. Meanwhile, a resident of informal settlements housing quality depends on many factors, one of which is the individual factors. This means that each of the residents of informal settlements such as capital that can be effective in improving the quality of their housing. The capital that can contain individual residents of informal settlements is psychological capital. The importance of psychological capital in informal settlements, the aim of this paper is the relationship between housing quality and psychological capital in neighborhood Yusufabad of Tabriz.
    Keywords: Housing Quality, Psychological Capital, informal settlements, Yusufabad Neighborhood of Tabriz
  • Mohammad Rahim Rahnama *, Fateme Beygi Nasrabadi, Leila Johari Pages 135-152
    This research aims to examine the role of education and awareness of citizens in the implementation of e-government in Mashhad. The research method is applied descriptive–survey one. Given the scope of the research field took place in Mashhad, a questionnaire was used for data collection. The questionnaire is researcher-made and contains 41 questions in three domains of education, awareness and use of e-government services. In terms of variables the questions are designed in two categories (Nominal Qualitative - two option and Sequential Qualitative- Likert). Statistic Community is all citizens in 13-fold regions of Mashhad. The Sampling method is clustering in which three regions regarding the income distribution are selected as representative of the whole population. For this purpose, zone 1, as inclusive, zone 8, as mid-inclusive, zone 6, as less-inclusive are considered. Using Morgan table a sample size of 384 residents estimated. To analysis the data, SPSS software is used. results showed that citizen’s awareness and training and also use of electronic services in Mashhad was under the average level. Also mean of education, awareness and use of electronic services in the case study area showed that the current status of these three variables was different in three clustered areas of the research. Each of the three variables had the highest rate in zone 1 and then zone 8 and zone 6 in comparison to the other areas had more undesirable situation.
    Keywords: E, government, Citizen's awareness, Citizen's education, Mashhad