فهرست مطالب

پژوهش های جغرافیایی برنامه ریزی شهری - سال ششم شماره 1 (بهار 1397)

فصلنامه پژوهش های جغرافیایی برنامه ریزی شهری
سال ششم شماره 1 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حسین نظم فر *، احمد آفتاب، عطا غفاری گیلانده، میرنجف موسوی صفحات 1-22
    شهرهای خلاق به عنوان مراکز نوآوری، خلاقیت و تبدیل ایده به ثروت شناخته می شوند. از آنجا که ایده و نوآوری، عناصر اصلی رقابتی در عصر جهانی شدن هستند، داشتن شهر خلاق، آرمان هر جامعه ای به شمار می آید. هدف پژوهش حاضر، شناسایی و تحلیل عوامل کلیدی موثر در برنامه ریزی شهر خلاق با تاکید بر شهر ارومیه است. نوع پژوهش کاربردی است و به روش های جدید علم آینده پژوهی، تحلیلی و اکتشافی انجام شده است. جامعه آماری آن سی نفر از استادان، متخصصان و کارشناسان حوزه برنامه ریزی شهری هستند. گردآوری داده ها برای بررسی مولفه های شهر خلاق، به دو صورت اسنادی (داده های ثانویه) و پیمایشی (داده های اولیه) صورت می گیرد. این مولفه ها و معیارها عبارت اند از: مقیاس، صنایع خلاق، طبقه خلاق، زیرساخت های خلاقیت، کارایی و اثربخشی، سرزندگی، فناوری ارتباطی، تنوع اجتماعی، سرمایه اجتماعی و کیفیت زندگی که برای این منظور، 16 زیرمعیار و 106 متغیر با بررسی دقیق منابع خارجی و داخلی انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه و مصاحبه است. برای تجزیه و تحلیل داده ها، از روش های پنل خبرگان، تحلیل اثرات متقاطع و نرم افزار میک مک به صورت ترکیبی استفاده شد. نتایج پژوهش و نحوه توزیع و پراکنش متغیرها در صفحه پراکندگی، نشان دهنده ناپایداری سیستم است. با توجه به نتایج نرم افزار میک مک، پانزده عامل به عنوان عوامل کلیدی انتخاب شدند که بیشترین تاثیرگذاری مستقیم و غیرمستقیم را داشتند. از میان این عوامل، شش عامل به طبقه خلاق و سه عامل به زیرساخت های خلاقیت مربوطند که بیشترین تاثیر را بر قرارگرفتن ارومیه در مسیر تحقق شهر خلاق دارند.
    کلیدواژگان: تحلیل اثرات متقاطع، شهر ارومیه، شهر خلاق، میک مک
  • حسن اسماعیل زاده *، شمسی صالح پور، زری قاسمیان، ابوذر مظاهری صفحات 23-54
    رشد نظام سرمایه داری به تولید فضاهای سودمحور و ناسازگار با محیط زیست منجر شده است. این وضعیت در محدوده های پیرامون شهر ارومیه، به طور برجسته مشاهده می شود. در پژوهش حاضر، روند تولید فضا و عوامل موثر بر آن در فضاهای پیرامون شهر ارومیه، در بازه زمانی 2000 تا 2014 ارزیابی شده است. این پژوهش به لحاظ نوع، کاربردی بوده و از نظر روش در گروه پژوهش های ترکیبی (کمی و کیفی) قرار دارد. برای گردآوری اطلاعات از تصاویر ماهواره ای و مصاحبه های عمیق و نیمه ساختاریافته استفاده شده و تجزیه و تحلیل داده ها در دو بخش کمی و کیفی، با نرم افزارهای ArcGIS، ENVI و رویکرد تئوری بنیانی صورت گرفت. مشارکت کنندگان پژوهش در بخش کیفی شامل کارشناسان سازمان های مرتبط در امور شهری و روستایی (اعم از شهرداری، سازمان راه و شهرسازی، اداره کل منابع طبیعی، سازمان جهاد کشاورزی، استانداری، فرمانداری و…) بوده و روش نمونه گیری آن به صورت غیرتصادفی است. در مرحله اول پژوهش، فضاهای تولیدشده در فاصله زمانی سال های 2000 تا 2014 در پنج کلاس مسکونی، صنعتی، سبز، فضاهای خالی و بایر و ارتباطی طبقه بندی شدند. مطابق نتایج، از سال 2000 تا 2014 حجم فضاهای سبز (730/37 درصد) و فضاهای خالی و بایر (031/34 درصد) روندی کاهشی داشته و در مقابل، بر میزان فضاهای مسکونی (448/24 درصد) ، صنعتی (787/3 درصد) و شبکه های ارتباطی (00148/0 درصد) افزوده شده است. این وضعیت، روندی ناپایدار را در اکوسیستم منطقه نشان می دهد. در نتایج تحلیل کیفی، مولفه های نظام سرمایه داری، تنوع اقتصادی، حاشیه نشینی، سیاست های نوسازی، مدیریت ناکارآمد و ضعف قوانین به عنوان مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر تولید فضا در نواحی پیراشهری مشخص شدند. به طورکلی، نتایج این پژوهش، گرایش های سوداگرانه و رانت جویانه را در نواحی پیراشهری نشان داد.
    کلیدواژگان: ارومیه، اقتصاد سیاسی فضا، تولید فضا، فضا، نواحی پیراشهری
  • محمدرضا پورمحمدی *، هانیه یوسفی شهیر، کریم حسین زاده دلیر صفحات 55-74
    در سرتاسر جهان، کشورها به طور فزاینده ای در حال شهری شدن هستند؛ به این معنی که مناطق شهری به مکان اصلی وقوع بسیاری از بلایای احتمالی تبدیل می شوند. با توجه به اینکه کلان شهر تبریز در پهنه خطر زلزله قرار دارد، همچنین به دلیل وقوع این حادثه طبیعی در بازه های زمانی با دوره های بازگشت، لازم است تا کاربری های حیاتی شهر تاب آور شود. این کاربری ها موجب تداوم زندگی در شهر می شوند و وجود آن ها بر خدمات رسانی بهینه تاثیرگذار است. در مقابل، نقصان آن ها ممکن است جریان حیاتی شهر را مختل کند و نبود برنامه های جامع و مدل های تصمیم گیری خردگرا در این حوزه، مشکلات جبران ناپذیری به وجود آورد. پژوهش حاضر به شیوه توصیفی-تحلیلی، تاب آوری کاربری های حیاتی کلان شهر تبریز را در برابر مخاطره زلزله از نظر استحکام بنا، مقاومت زمین، اعمال مقررات در ساخت وساز، هوشمندبودن آن ها، پیش بینی امکان ذخیره اضطراری سوخت، آب و… ارزیابی می کند. در تجزیه و تحلیل داده ها، ابتدا شاخص های تاثیرگذار بر تاب آوری کاربری های حیاتی، شناسایی و بومی سازی شدند. سپس با توزیع پرسشنامه بین سی نفر از متخصصان حوزه مدیریت بحران، دوازده شاخص در پرسشنامه قرار گرفت. نتایج پرسشنامه در قالب آمار توصیفی در نرم افزار SPSS از طریق آزمون های تی، فریدمن و خی دو تحلیل شد. ارزیابی تاب آوری کاربری های حیاتی هم با روش فرایند تحلیل شبکه (ANP) صورت گرفت و نتایج آن وارد محیط نرم افزاری Super Decisions شد. تلفیق این دیدگاه ها با امتیازات مدل ANP، زمینه ای فراهم کرد تا تفاوت های کاربری های حیاتی را مناطق مختلف کلان شهر تبریز براساس مدل VIKOR سنجش شوند. براساس یافته ها، کاربری های حیاتی منطقه 4 و 9 مطلوب، و مناطق 6، 8 و 10 نامطلوب است. همچنین از دوازده شاخص موثر، وضعیت اعمال مقررات ساخت وساز و استانداردها، استحکام بنا و مقاومت زمین در کاربری های حیاتی شهر تبریز نسبتا مطلوب است و معیارهای میزان هوشمند بودن و تجهیز کاربری های حیاتی به ابزار پیش بینی زلزله، مشارکت مردم و امکان ذخیره اضطراری سوخت و آب در وضعیت نامطلوبی قرار دارند.
    کلیدواژگان: تاب آوری، تبریز، زلزله، کاربری حیاتی، مخاطره طبیعی
  • احمد پوراحمد *، نرگس احمدی فرد صفحات 75-90
    رهیافت بازآفرینی برای به روزکردن بافت های تاریخی، علاوه بر پاسخگویی به نیازهای مردم و زندگی روزمره، رجوع معناداری به هویت بافت تاریخی دارد که دستیابی به آن تنها در گرو توجه به گردشگری خلاقانه شهری است. از جمله زمینه ها و بسترهای نوین که مسیر بازآفرینی را با گردشگری امکان پذیر می کند، توجه به صنایع فرهنگی و توسعه آن هاست. به کارگیری صنایع فرهنگی، از رویکردهای جامع بازآفرینی شهری بافت تاریخی است که تنها بر پایه جاذبه ها نیست، بلکه با توسعه همه جانبه عناصر صنایع فرهنگی به دست می آید. هدف پژوهش حاضر، شناسایی قابلیت بازآفرینی بافت تاریخی منطقه 12 از طریق گردشگری خلاقانه است. براساس این پژوهش، زمانی می توان عوامل و عناصر گردشگری را در مسیر بازآفرینی قرار داد که در چارچوب خلاقیت گنجانده شوند؛ بنابراین، جاذبه های تاریخی همراه با عوامل و عناصر فرهنگی براساس گردشگری خلاق، به عنوان صنایع فرهنگی مطالعه شدند و تجزیه و تحلیل آن ها از طریق مدل ها و روش هایی مانند TOPSIS و آنتروپی شانون انجام گرفت. مطابق نتایج، نمایش های عروسکی، شاخص تبلیغات و شاخص نقاشی در کنار جاذبه های تاریخی منطقه، از مهم ترین عوامل و اولویت های صنایع فرهنگی به شمار می آیند که می توان آن ها را در توسعه گردشگری خلاق منطقه با هدف نهایی بازآفرینی به کار گرفت.
    کلیدواژگان: بازآفرینی، بافت تاریخی، گردشگری خلاق، منطقه 12 شهر تهران
  • شهریور روستایی *، اکبر اصغری زمانی، فاطمه زادولی صفحات 91-111
    فقر شهری و گستره فضایی آن از موضوعات چالش برانگیزی است که در حال حاضر بیشتر شهرهای ایران با آن مواجهند. درواقع، این پدیده از سازوکار های حاکم بر سیستم پیچیده شهری نشئت می گیرد؛ سازوکارهایی که در کشورهای جهان سوم به جای کاهش نابرابری سبب تشدید آن شده اند. با توجه به اینکه پژوهش حاضر به توسعه دانش کاربردی در زمینه شناسایی مولفه های تاثیرگذار بر گستره فقر شهری می پردازد، کاربردی و توصیفی-تحلیلی است. جامعه آماری پژوهش شامل خانوارهای محله آخماقیه (واقع در منطقه 7 شهرداری) شهر تبریز است. حجم نمونه براساس مدل اصلاح شده کوکران 342 نفر است. در تجزیه و تحلیل داده های این پژوهش از مدل معادلات ساختاری مبتنی بر رویکرد حداقل مجذورات جزئی در نرم افزار SMART-PLS استفاده شد. یافته های پژوهش نشان می دهد تمامی مولفه های تاثیرگذار بر گستره فقر شهری، نقش مثبت و معنادار دارند؛ به طوری که ارتباط بیرونی بین شاخص های نبود سرمایه اجتماعی و سرمایه روان شناختی بر شاخص گستره فقر کالبدی، و ارتباط بیرونی و درونی شاخص رفتار مصرفی و مطلوبیت گرایی بر شاخص گستره فقر جمعیتی قابل توجه است. همچنین یافته های پژوهش نشان دهنده هم بستگی قوی بین شاخص های طرد اجتماعی و سیاسی و ناتوان سازی با گستره فقر کالبدی است.
    کلیدواژگان: تبریز، فقر شهری، گستره فضایی، محله آخماقیه
  • سعیدرضا اکبریان رونیزی * صفحات 113-127
    رضایتمندی سکونتی از جمله مباحث مورد توجه پژوهشگران در مطالعات شهری به شمار می رود. ارزیابی ساکنان از مطلوبیت محیط های سکونتی شان بر دستیابی به اهداف و موفقیت پروژه های شهری موثر است. هدف پژوهش حاضر بررسی رضایتمندی از کیفیت محیط سکونت در شهر زرقان (واقع در شهرستان شیراز) است. نوع پژوهش کاربردی و پیمایشی، و جامعه آماری شامل خانوارهای ساکن در شهر است. 120 نفر به عنوان نمونه آماری پژوهش به صورت تصادفی انتخاب شدند و پرسشنامه را تکمیل کردند. روایی پرسشنامه با نظر متخصصان برنامه ریزی شهری، و پایایی آن با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ بررسی و تایید شد. به منظور پردازش داده ها، آمار توصیفی و استنباطی (تی تک نمونه ای، تحلیل واریانس، ضریب هم بستگی و روش رگرسیون) به کار گرفته شد. براساس نتایج این آزمون، رضایتمندی از کیفیت محیط سکونتی در شهر زرقان بالاتر از متوسط است. همچنین نتایج روش تحلیل واریانس نشان می دهد در میان مولفه های مورد مطالعه، مولفه های خدمات عمومی و ویژگی های اجتماعی محیط، در مناسب ترین وضعیت قرار دارند. درنهایت، براساس نتایج روش رگرسیون، در میان مولفه های رضایتمندی از کیفیت محیط سکونتی، مولفه های ویژگی های اجتماعی محیط و دسترسی، بیشترین تاثیر را بر تمایل به سکونت آتی در شهر دارند.
    کلیدواژگان: توسعه شهری، رضایتمندی، زرقان، محیط سکونتی
  • مینو محمدی جو *، مهرداد خانمحمدی، سیدمحمود هاشمی صفحات 129-148
    سیمای سرزمین بر اثر عوامل طبیعی و غیرطبیعی در حال تغییر است و این پویایی به دلیل دخالت های انسانی شدت بیشتری دارد. گسترش شهرنشینی و شهرگرایی زمینه ساز تغییرات محیطی سریع تر است. هدف اصلی این مطالعه، پایش و مدل سازی تغییرات مکانی-زمانی شهر لاهیجان است. به منظور پایش تغییرات با رهیافت اکولوژی سیمای سرزمین، این پژوهش به تجزیه و تحلیل تصاویر ماهواره ای به کمک فنون سنجش ازدور می پردازد. محاسبات و اندازه گیری ها با کمک شاخص ها و متریک هایی از جمله مساحت لکه ها، تعداد لکه ها، کل حاشیه و… در دو سطح کلاس و سیمای سرزمین صورت گرفت. براساس نتایج، اگرچه بستر و زمینه منطقه کشاورزی بوده است، مساحت عرصه های ساخت وساز با نرخ سریعی افزایش یافته و لکه غالب در مقیاس منطقه ای، پهنه های ساخته شده است. همچنین مساحت، تعداد لکه ها و کل حاشیه پهنه ساخت وساز در حال افزایش است. پیچیدگی و نسبت فراکتال در لکه های پوشش سبز در حال کاهش، اما پیچیدگی در لکه های ساخت وساز و کشاورزی رو به افزایش است. متریک ها در سطح سیمای سرزمین نشان می دهد سیمای منطقه درمجموع منظم تر، هندسی تر و ساده تر شده است. همچنین تنوع پوشش های اراضی و لکه ها در حال کاهش، و غلبه لکه های ساخت وساز در حال افزایش است. مطابق نتایج، حرکت سرزمین بیشتر به سوی شهرگرایی است که نشان می دهد با توجه به کاربری ها و پوشش متناسب با آن، برنامه ریزی راهبردی برای بهره برداری پایدار از سرزمین ضرورت دارد.
    کلیدواژگان: پوشش زمین، ساخت وساز، سنجش ازدور، سیمای سرزمین، متریک
  • بهناز بابایی مراد، حسین ذبیحی *، حمید ماجدی صفحات 149-174
    موضوعات مکان و فرهنگ را می توان در چارچوب مسائل جغرافیای انسانی و اجتماعی بررسی کرد. ضرورت این پژوهش بررسی مقوله های محوری مکان، ابعاد بینافرهنگی و جایگاه میدان نقش جهان است. هدف این پژوهش، آزمودن مدل ابعاد چهارگانه، مدل یک مکان با رویکرد بینافرهنگی در میدان نقش جهان است. جامعه آماری شامل افراد 18 سال به بالای حاضر در میدان نقش جهان است. تعداد نمونه 350 نفر درنظر گرفته شد که درنهایت 320 نفر به عنوان نمونه نهایی در پژوهش باقی ماندند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته بود. ابعاد چهارگانه در پرسش ها جای گرفت و همه پرسش ها در مقیاس پنج گزینه ای تنظیم شدند. به منظور آزمون فرضیه های پژوهش از مدل سازی معادلات ساختاری استفاده شد. مطابق نتایج، مکان با رویکرد بینافرهنگی، مفهومی پیچیده با ابعاد مختلف است که در مطالعه پیش رو، مدل چهاروجهی آزموده شد. در این پژوهش، مفهوم مکان با رویکرد بینافرهنگی متشکل از چهار بعد است: توان-ظرفیت ماندگاری (با 7 زیربعد) ، توان-ظرفیت تعاملی و تکاملی (با 3 زیربعد) ، توان-ظرفیت جذب (با 12 زیربعد) و توان-ظرفیت رویدادی (با 4 زیربعد). مطابق نتایج، عامل توان-ظرفیت ماندگاری به شکلی معنادار بر عامل توان-ظرفیت رویدادی تاثیرگذار است. می توان گفت در صورتی که میدان نقش جهان اصفهان به عنوان مکانی با رویکرد بینافرهنگی مطرح شود، شاید توان-ظرفیت جذب آن مفیدتر باشد.
    کلیدواژگان: ابعاد مکان، رویکرد بینافرهنگی، مدل سازی معادله ساختاری، میدان نقش جهان اصفهان
  • میلاد باقری، محمدرضا جلوخانی نیارکی *، عبدالخالق چارکانه، کیوان باقری صفحات 175-196
    رشد سریع شهرنشینی و توسعه شهری به ویژه در کشورهای درحال توسعه، به درک الگو و فرایندهای پیچیده رشد شهری با روش علمی و کارآمد نیاز دارد. لازمه ایجاد رشد شهری پایدار و برنامه ریزی توسعه شهری، درک الگوهای صحیح رشد شهری است. کرمانشاه نهمین شهر پرجمعیت کشور و یکی از چهار شهر نخست ایران از نظر حادبودن معضل حاشیه نشینی است. هدف این پژوهش، بررسی پتانسیل توسعه شهری در این شهر است. بدین منظور، شبکه عصبی پرسپترون چندلایه (MLP) با الگوریتم آموزش لونبرگ- مارکوات به کار رفت و داده های موثر در توسعه شهری به عنوان لایه های ورودی به شبکه تعیین شد. این لایه ها که در سه گروه اجتماعی-اقتصادی، کاربری زمین و بیوفیزیک قرار می گیرند، شامل 16 لایه هستند. در ادامه، پانصد نقطه به عنوان نقاط آموزشی شبکه تهیه و 12 لایه میانی نیز تعیین شدند. مطابق نتایج، با دورشدن از امکانات و مناطق شهری، پتانسیل ها به شدت کاهش پیدا می کنند و بیشتر مناطق دارای پتانسیل توسعه شهری در نزدیک ترین فاصله این امکانات و مناطق شهری قرار دارند. بیشترین مناطق پتانسیل دار توسعه شهری، در جنوب غرب شهر کرمانشاه و در اطراف جاده های اصلی کرمانشاه-اسلام آباد و کرمانشاه-کنگاور واقع است. مناطق شمالی شهر به دلیل ارتفاع و شیب زیاد، پتانسیل اندکی برای توسعه دارند. همچنین ضریب رگرسیون کلی 95 درصدی شبکه که حاصل شرکت تمامی داده ها در شبکه است، کارایی زیاد شبکه عصبی پرسپترون چندلایه را در این مطالعه نشان می دهد.
    کلیدواژگان: پتانسیل یابی، توسعه شهری، شبکه عصبی، طبقه بندی، MLP
  • حمیدرضا وارثی، جمال محمدی، محمدرضا جعفری ندوشن * صفحات 197-213
    مسکن بومی الگوی خاصی از مسکن است که با ویژگی های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی ساکنان و خصوصیات طبیعی و محیطی مکان مورد نظر تناسب دارد. شهر میبد با سابقه ای درخشان، در محیط گرم وخشک ایران مرکزی قرار گرفته است. ساکنان این شهر با فرهنگی غنی در کنار هم زندگی می کنند. همه این شرایط طبیعی و انسانی، الگوی خاصی از زیست و سکونت را در میبد به وجود آورده است. در این پژوهش توصیفی-تحلیلی، ویژگی های مسکن بومی در شهر میبد بررسی شده و به منظور شناخت وضعیت مسکن بومی در محله های این شهر، از چهار شاخص اجتماعی-فرهنگی، اقتصادی، فیزیکی-کالبدی و خدماتی-زیربنایی استفاده شده است. براساس نتایج آزمون کروسکال والیس و آزمون یومن ویتنی، شاخص اجتماعی-فرهنگی و فیزیکی-کالبدی وضعیت بهتری دارند؛ شاخص اقتصادی در حد متوسط و شاخص خدماتی-زیربنایی پایین تر از متوسط است. همچنین میان محله های شهر میبد در شاخص های مسکن بومی، تفاوت معناداری وجود دارد. شاخص های اجتماعی-فرهنگی و اقتصادی در محله های قدیمی شهر میبد وضعیت بهتری دارند، اما شاخص های فیزیکی-کالبدی و خدماتی-زیربنایی در محله های قدیمی ضعیف تر، و در محله های جدید قوی ترند. براساس نتایج به دست آمده از تکنیک تحلیل عاملی، به منظور دستیابی به مسکن بومی در شهر میبد، 33 مولفه از چهار عامل اجتماعی-کالبدی، اقتصادی، خدماتی-زیربنایی و فرهنگی، در طراحی و ساخت مسکن این شهر درنظر گرفته شدند. از این رو انتظار می رود که در برنامه ریزی آتی مسکن در شهر میبد، معیارهای اجتماعی-فرهنگی و اقتصادی که در گذشته در طراحی و ساخت مسکن رعایت می شد، امروز نیز مورد توجه باشد و برای بهبود وضعیت شاخص های مسکن بومی برنامه ریزی شود.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی مسکن، شاخص های مسکن، شهر میبد، مسکن بومی
|
  • Hussain Nazmfar*, ahmad aftab , Dr Ata Ghafarigilandeh, Dr Mirnajaf Mousavi Pages 1-22
    the purpose of this study, identifying and analyzing the key factors affecting the planning of a creative city with emphasis on Urmia city. Applied research type and in terms of nature, based on new methods, futures studies are analytic and exploratory. The statistical population of this study is 30 professors and experts in the field of urban planning. Data gathering method to explore the components of the creative city (the 10 main criteria are: scale, creative industries, creative class, creativity infrastructure, efficiency and effectiveness, vitality, communication technology, social diversity, social capital, quality of life with 16 sub-criteria and 106 indicators which has been selected based on a thorough review of external and internal resources) in both forms of documentation (secondary data) and survey (initial data) and the tools used in the survey method were questionnaires and interviews. To analyze the data, a combination of expert panel methods, cross-Impact analysis and Mick Mac software have been used. The results of the research and the distribution and dispensation of variables on the dispersion page indicate the system's instability. Based on the results of McMean software, 15 factors, given the fact that they had the most direct and indirect effects, they were selected as key factors. Of the 15 selected key factors, six factors are related to the creative class and three factors related to creativity infrastructure, which has the greatest impact on Urumia's pursuit of creative city realization.
    Keywords: Creative City, Cross-Impact analysis, Mick Mac, Urmia City
  • Hassan Esmaeilzadeh *, Shamsi Salehpour, zari ghasemian, aboozar mazaheri Pages 23-54
    Growth of capitalist system has led to the production of profit-based and incompatible spaces with the environment. This situation in peripheral area of Urmia City, is prominently visible. The present research is practical based on purpose and concerning the method, it is a mixed research (qualitative and quantitative). Data collection method has been using satellite imagery, and deep and semi-structured interviews. To analyze data in two quantitative and qualitative sections ENVI and ArcGIS 9.3 software and grounded theory method were used. Statistical population of the study in the quantitative and qualitative sections includes peripheral area of Urmia City and related organizations in rural and urban affairs (including municipality, Road and Urban Development Organization, Department of Natural Resources, Agricultural - Jihad Organization, Governor General of Western Azerbaijan Province, and Governor and …). Results show that in first stage of research, the production of spaces at the interval between 2000 and 2014 years in five class residential spaces, industrial, green areas, vacant and unutilized spaces and communication networks were identified. Results show that from 2000 to 2014, volume of green spaces (37.730 %) and vacant and unutilized spaces (34.033 %) has been reduced. And in contrast, the residential number of spaces (24/448 %), industry (3.787% %) and communication networks (169.7 km) has been added. The obtained results showed speculative tendencies and rent-seeking in urban peripheries.
    Keywords: space, production of space, Political Economy of Space, peripheral urban areas, Urmia
  • Mohammad Reza Pourmohamadi *, Hanyeh Yousefi Shahir, karim Hoseinzadehdalir Pages 55-74
    All countries are increasingly in the process of urbanization, this means that urban districts have become the main place of possible disasters. Considering the location of Tabriz Metropolis in the area of high earthquake hazard and the occurrence of this natural disaster in different periods with return periods, resilience of the vital uses of the city is required, and lack of rational decision-making models in this area may create irreparable problems. The present descriptive-analytical research, In data analysis, the effective indicators influencing resilience of vital uses are detected, then the questionnaire were distributed among 30 experts, 12 indicators were included in the questionnaire. The results were analyzed by T-tests, Friedman, and Chi-square in SPSS software. In order to evaluate the resilience of vital uses, multi-criteria analytical method ANP was used, and by combining these comments with the scores of ANP model, the differences in vital uses of various districts of Tabriz Metropolis based on VIKOR model were estimated. The findings revealed that the vital uses in districts 4 and 9 are in desirable status and districts 6, 8, and 10 are not in a desirable condition. Also, among 12 effective indicators, applying construction regulations and standards, building strength, and land resistance are in relatively desirable conditions, and being smart and equipping vital resources with earthquake prediction tools, people's participation, and the possibility of emergency storage of fuel and water are not in a desirable status.
    Keywords: Resilience, vital land use, earthquake, natural Disaster disaster, Tabriz
  • Ahmad Pourahmad*, narges ahmadifard Pages 75-90
    The Policy of urban regeneration for responding to people's needs and everyday life, has significant reference to the identity of historical structure in an attempt to up to date them. Access to this matter depends only to creative urban tourism. From Fields and new methods that can create regeneration through tourism, the attention and the development of cultural industries. Using of cultural industries is comprehensive approach to urban regeneration of historical part that not only it is based on attractions but also development of cultural industries is achieved. In this regard, this study is intended to identify the capability of regenerating historical structure of district 12 through creative tourism. this study showed that when tourism elements can be placed in the path of regeneration that will be made in terms of creativity. Thus, historical attractions along with cultural elements based on the creative tourism have been considered as cultural industries And through models and methods such as TOPSIS and Shannon’s entropy were analyzed. The results indicated that in addition to the historical attractions in this region, Puppet shows, advertising index and the painting index are the most factors and priorities of cultural industries that can use in Creative tourism development of region whit ultimate goal of regeneration.
    Keywords: Regeneration, Creative Tourism, Historical Texture, District 12 of Tehran
  • shahrivar rostaei *, akbar asghari zamani, fatemeh zadvali Pages 91-111
    Tabriz city as the fifth most populated city of Iran is experiencing rapid urbanization and urbanism which this leads to lack of services and facilities available to citizens. That of the most important of these spaces may be part of the south - west of the city (Akhmafhayeh Neighborhood) pointed out that the mechanism, with its own rapidly expanding thus the study of the spatial spread of poverty in the city of Tabriz inevitable. This study in terms of the purpose is Application -development and in terms of the nature and method is correlation. The findings show that all the components affecting the extent of urban poverty have a positive and significant role, so that there is an external relationship between the components of "lack of social capital", "lack of psychological capital" on the "physical disability" The external indicators of "consumer behavior" and "utility" are noteworthy on the "demographic " index, which means that these two indicators, in the internal relationship with their defined variables and external communication, have the most significant correlation with the extent of urban poverty of the target community. The internal and external relationship between "consumer behavior and utility" is on the "demographic" range with their variables, and they are together in the next category, which is noteworthy. The third priority is also a strong correlation between the indicators of "social and political exclusion" and "disability" with "the extent of physical deprivation".
    Keywords: Urban Poverty, Spatial scope, Akhmafhayeh Neighborhood, Tabriz
  • saeed reza akbarian ronizi * Pages 113-127
    This study is a practical research which has been performed through a descriptive and analytical method. The main data collection instrument required for this study was a researcher-developed questionnaire developed in a Likert Scale format (very low, low, medium, high, very high). The statistic society consisted of families residing at Zarghan city (Fars province). The sample volume was estimated to be 113 households based on Cochran formula; however, in order to increase the confidence level and also to decrease the measurement error, this value was increased to 120.It is noteworthy that for the validity of the mentioned questionnaire, the views of university professors and experts in the field of urban planning were used, that finally the final questionnaire was developed according to their views and confirmation; afterwards the questionnaire was randomly filled out by the statistic society. Moreover, descriptive and inferential statistical methods were applied in order to analyze the data.
    Keywords: Urban Development, residential environment, satisfaction, zarghan
  • minoo mohammadijoo *, mehrdad khanmohamadi, Seyyed Mahmood Hashemi Pages 129-148
    Landscape is continuously changing due to natural and human impacts. These changes in cities are faster than other landscapes due to human interference. Urban expansion or sprawl is taking place spatially and makes environmental changes more quickly. The main purpose of this study is to determine the spatio-temporal changes of Lahijan urban landscape. To this end, we used satellite imagery to detect the changes and trends of dynamics monitoring of the changes and trends have been occurred using the remote sensing methods and also the landscape ecological approaches and metrics. The concepts of it are applies to measure time-space variability of land quantitatively supporting pace toward sustainability. The metrics are such as Class area, Number of Patches, Total Edge,… They were calculated in two levels of the class and landscape. The matrix of this region was agricultural area, but the urban built-up is increasing and Largest Patch Index of region is urban built-up patch. Urban built-up patch area, Number of urban built-up Patches and Total Edge is increasing. The complexity and fractal dimension of green cover is decreasing, the complexity of built-up and agricultural land area are increasing. Metrics in landscape level are showing that total landscape area is becoming more and more banal and simple, and the diversity of the city patches is decreasing. The results are showing that these modifications reflect the movement of land towards urbanization, which suggest we need strategic planning for sustainability using mechanisms that utilize ecosystems and landscapes based on suitability and carrying capacity
    Keywords: Landscape ecology, Metrics, Remote Sensing, Land cover, Urban built-up
  • Behnaz Babaeimorad, Hossein Zabihi *, Hamid Majedi Pages 149-174
    The issues of place and culture can be studied within the context of human and social geography. The necessity of conducting this research is to investigate several main categories which include place, cross-cultural dimensions and the position of Naghsh-e-Jahan Square. The goal of this article is to test place model quadruple dimensions in Isfahan Naghsh-e-Jahan Square with cross-cultural approach. In this study, statistical population is people with the age of more than 18 years old in Naghsh-e-Jahan. 350 people were selected as the sample and finally 320 people remained as the final sample in this study. Data collection tool was a researcher made questionnaire which its dimensions were included in the questionnaire and all questions were asked on the scale of 5 options. Structural equation modeling was applied in order to test the research hypotheses. The results of this study indicate that place with cross-cultural approach is a complex context with different dimensions; in the present study, its four-dimensional model was tested. This study considers place context with cross-cultural approach consisting of four dimensions (1) power-sustainability capacity (with 7 sub-dimensions), (2) power-interactive and evolutionary capacity (with 3 sub-dimensions), (3) power- absorptive capacity (with 12 sub-dimensions) and (4) power-event capacity (with 4 sub-dimensions). The results indicate that the factor of power- sustainability capacity has significantly affected on the factor of power-event capacity. It can also be inferred that if Isfahan Naghsh-e-Jahan Square is raised as a place with cross-cultural approach; »Power-absorptive capacity« can be more useful.
    Keywords: Dimension_place structural equation modeling with a cross-cultural approach_Case study: Isfahan Naghsh-e-Jahan Square
  • Milad Bagheri, Mohammadreza Jelokhani, Niaraki*, Abdolkalegh Charkaneh, Keyvan Bagheri Pages 175-196
    The rapid growth of urbanization and urban development, especially in developing countries, needs to be understood scientifically and efficiently by the complex patterns and processes of urban growth. In this study, the Multilayer Perceptron Neural Network (MLP) with the Levenberg-Marquardt Learning Algorithm for Kermanshah Urban Development Potential was used. Effective data in urban development were identified as inputs to the network. These layers are subdivided into three groups: socio-economic, land use and biophysical, including 16 layers: distance from urban areas, distance from city streets, distance from hospital, distance from the clinic, distance from the park and the green area, distance from main roads, distance between the commercial centers, distance from educational centers, distance from the fire, distance from the fault, distance from the gas station, agricultural use, the use of the mountain, the use of the plain, slope and elevation. The 500 points were provided as network teaching points and the number of layers was 12 layers. Finally, according to the results, with the removal of facilities and urban areas, the potential has declined sharply, and most of the regions have urban development potential at the closest distance between these facilities and urban areas. The most potential areas of urban development are located in the southwest of Kermanshah and around the main roads of Kermanshah-Islamabad and Kermanshah-Kengavar. The northern areas of the city have a low development potential due to their height and slope.
    Keywords: Urban development potential, neural network, classification, MLP
  • Hamidreza Varesi, Jamal Mohammadi, Mohammdreza Jafari nodoushan * Pages 197-213
    Native housing is a particular pattern of housing that fits the characteristics of the economic, social and cultural residents and also fits with natural and environmental characteristics are the desired location; In order to evaluate native housing in the city Meybod is used four indicators of socio-cultural, economic, physical, and service - infrastructural. Kruskal-Wallis and U Mann-Whitney test results indicate that Socio-cultural and physical indicators is relatively better condition and economic indicator on average and infrastructural - services indicator is well below its than average. also between the neighborhoods of the Meybod city in native housing indicators, there is a significant difference. Indicators of socio-cultural and economic indicator in the Old neighborhoods Meybod city have better situation, But in the physical indicator and infrastructural services indicator and situation is reversed and the old neighborhood in these indicators weaker and new neighborhoods are relatively stronger. Results obtained of the factor analysis technique shows in order to achieve native housing in the Meybod city, 33 factors following four factors: the first factor: social, physical and environmental, the second factor: the economic, the third factor: services and infrastructural, the fourth factor: the cultural, be considered in the design and build housing in this city.
    Keywords: native housing, housing indicators, planning housing, the city Meybod