فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های جغرافیایی برنامه ریزی شهری
سال ششم شماره 3 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/07/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حمیدرضا تلخابی*، محمد سلیمانی، احمد سعیدنیا، احمد زنگانه صفحات 451-472
    شهرنشینی از نیمه دوم قرن بیستم با روند شتابانی ادامه یافت و مراحل مختلف «حومه نشینی» و «شهرگریزی» (ضد شهرنشینی یا زوال) نیز هم زمان در بسیاری از کلان شهرها ظاهر شد. در این پژوهش با بررسی منطقه کلان شهری تهران، فرایند انفجار مادرشهر و پدیدارشدن زوال شهری در شهر تهران، همچنان گسیختگی شهری به عنوان نمود فضایی و عینی توسعه پیرامونی طی سال های 1355 تا 1395 مشخص شد. پژوهش حاضر در چارچوب راهبرد پس کاوی صورت گرفت. همچنین به شیوه فراتحلیل و براساس داده های ثانویه جمعیتی مرکز آمار ایران به عنوان مقیاس اندازه گیری و اطلاعات اسناد و گزارش های رسمی فرادست انجام شد و از سنت های روش پژوهش کمی و کیفی استفاده کرد. اندازه گیری گسیختگی شهری اغلب به کمک تبدیل داده ها، اطلاعات و عوامل کیفی به داده ها و شاخص های کمی صورت می گیرد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها، از مدل های توزیع جهت دار، هم بستگی فضایی موران (جهانی و محلی) و آماره عمومی G استفاده شد. مقدار رشد گسیخته منطقه کلان شهری در دوره های مورد بحث نیز به کمک مدل های آنتروپی شانون و هلدرن اندازه گیری شد. یافته های پژوهش نشان می دهد از دهه 50 ه. ش در «منطقه کلان شهری تهران» فرایند حومه نشینی به سبک مدرن آغاز شد و پس از دهه 70 شهرگریزی (زوال) شکل گرفت. نمود فضایی این دو فرایند در قالب گسیختگی تجلی یافت. نتایج مدل های موران و آماره عمومی G حاکی از شکل گیری چند الگوی خوشه ایجمعیت خارج از کلان شهر تهران است. همچنین نتایج مدل های آنتروپی شانون و هلدرن نشان می دهد از دهه 70 ه. ش توسعه عرصه های شهری در حلقه دوم (Suburban) و حلقه سوم (Exurban) رخ داده است. نتیجه این پژوهش حاکی از بروز پدیده زوال شهری در منطقه کلان شهری تهران است که از فرایندهای شهرنشینی تجربه شده در کشورهای آمریکایی- اروپایی تبعیت می کند.
    کلیدواژگان: انفجار مادرشهر، توسعه پراکنده، توسعه حومه ای، منطقه کلان شهری تهران، نظریه زوال شهری
  • اسماعیل آقایی زاده* صفحات 473-490
    سیستم پلکانی در شهرها موضوعی جدید است که در آن، شهرها به گروه هایی با شکاف جمعیتی تقسیم می شوند و نظمی درونی را در سلسله مراتب شهری نشان می دهند. آنچه تاکنون بررسی نشده است چگونگی قرارگیری شهرهای هم گروه در بستر جغرافیایی است؛ از این رو در پژوهش توصیفی-تحلیلی حاضر، با استفاده از سرشماری سال 1395 در سطح استان های ایران به بررسی این مقوله و ویژگی های مناطق مختلف پرداخته شده است. به منظور دستیابی به اهداف پژوهش، از مدل های میانگین نزدیک ترین همسایه، تحلیل خوشه ایفضایی چندفاصله ای و بیضی انحراف معیار استفاده شد. در پایان از آزمون اسپیرمن برای کشف روابط میان متغیرهای مورد مطالعه، از نرم افزار SPSS برای انجام آزمون های آماری و از GIS برای تهیه نقشه های مورد نیاز استفاده شد. پژوهش حاضر به دنبال توصیف وضعیت شهرها از نظر سلسله مراتب نیست، بلکه هدف اصلی آن بررسی سیستم پلکانی در سطوح ملی و منطقه ای و کنکاش در موضوعات وابسته به آن است. نتایج نشان می دهد در ایران نظام پلکانی در هر دو سطح ملی و منطقه ای وجود دارد که البته در این میان تفاوت هایی در ویژگی ها، به ویژه در تعداد گروه های شهری دیده می شود. از سوی دیگر شهرهای هم گروه در این سیستم جز در برخی موارد استثنایی که توزیع خوشه ایدارند، با توزیع پراکنده همراه هستند. از سوی دیگر، میان تعداد نقاط شهری و جمعیت شهری با تعداد گروه ها ارتباط معناداری وجود ندارد و برای شکل گیری گروه های مختلف شهری در نظام پلکانی شهرها، باید به دنبال عوامل تاثیرگذار دیگری بود.
    کلیدواژگان: ایران، تحلیل فضایی، سیستم پلکانی، نظام شهری، سلسله مراتب شهری
  • حسین نظم فر*، سعیده علوی، علی عشقی چهاربرج صفحات 491-510
    پارک ها محلی برای آرامش، آسایش و تفریح شهروندان هستند و امن بودن آن ها امری مهم به شمار می آید. تا آنجا که نبود امنیت در این مکان ها منجر به کاهش مراجعه و تبدیل شدن پارک ها به فضایی مرده می شود. در پژوهش توصیفی-تحلیلی و کاربردی حاضر، با توجه به اهمیت و جایگاه امنیت در پارک ها، ارزیابی و تحلیل فضایی این مقوله در پارک های شهر تهران انجام شد. جامعه آماری 41 پارک شهر تهران در سال 1393 است. برای تعیین اهمیت هریک از شاخص ها از ANP، به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از مدل V PROMETHEE، برای تهیه نقشه پارک هایی که بیشترین ناامنی در آن ها رخ داده از مدل درون یابی تخمین تراکم کرنل و برای نشان دادن جهت توزیع، از بیضی انحراف معیار و مرکز میانگین استفاده شد. براساس نتایج، پارک های سهند، الغدیر، سعادت آباد، میثاق، شفق و 22 بهمن امنیت زیادی دارند، اما پارک های لویزان، چیتگر و سرخه حصار، مکان هایی امن محسوب نمی شوند. همچنین نتایج تحلیل تراکم کرنل و توزیع جغرافیایی نشان می دهد امنیت پارک های شرقی و غربی شهر تهران اندک است. علل اصلی این امر، شاخص های دستگیری معتاد، دستگیری اغفال کننده، دستگیری زورگیر، مظنون به زورگیر، دستگیری سارق، دستگیری اراذل واوباش، دستگیری شارب خمر و مشروبات الکلی، دستگیری حامل سلاح سرد و گرم، دستگیری سی دی فروش غیرمجاز، صدور قبض ابلاغ تخلفات خودرویی امنیت اجتماعی و توقیف خودرو در این پارک هاست؛ از این رو ضروری است راهکارهایی برای کاهش ناامنی در برنامه ریزی های آتی مدنظر قرار بگیرد.
    کلیدواژگان: امنیت، پارک، تهران، V PROMETHEE
  • موسی پژوهان*، نبی مرادپور، رضا قشقایی، محبوبه عاشوری شادهی صفحات 511-530
    تغییرات اقتصاد ملی و بین المللی کشورها در دو دهه پایانی سده بیستم میلادی و لزوم تعدیل شیوه های مداخله در نواحی شهری براساس نیازهای محلی، سبب شده است ابزارهای سنتی به کار گرفته شده برای تجدید حیات شهرها که به تنهایی توان رویارویی با علل بروز افت شهری ندارند به چالش دچار شوند. حرکت دیدگاه ها از مداخلات بزرگ مقیاس، پروژه محور و دولت محور به سوی بازآفرینی محلی و فرایندمحوری با تکیه بر ظرفیت های درونی و مشارکت محور، از ویژگی های بارز بازآفرینی شهری فرهنگ مبناست. در این میان، گردشگری فرهنگی به عنوان تسهیل کننده این بازآفرینی، در حال تبدیل شدن به رهیافتی کارآمد و پایدار است. هدف پژوهش توصیفی-تحلیلی و کاربردی حاضر، تبیین ارتباط این دو مقوله با استفاده از روش/ فن تحلیل عرصه های تصمیم گیری در توسعه گردشگری فرهنگی محله تاریخی ظهیرآباد منطقه 20 شهرداری تهران است. نتایج نشان می دهد این روش/ فن با قابلیتی که در ارتباط گیری گسترده با طیف وسیعی از عوامل تاثیرگذار بر فرایند بازآفرینی دارد به همراه تقویت اقتصاد و ساختار مدیریت محله ای، در اولویت برای آغاز برنامه ریزی بازآفرینی این محله قرار دارد.
    کلیدواژگان: بازآفرینی فرهنگ مبنا، توسعه گردشگری فرهنگی، تهران رهیافت، ظهیرآباد
  • سید اسکندر صیدایی*، رسول داراب خانی، جواد امینی، ابراهیم جهان گیر صفحات 531-543
    مباحث شهروندی در جهان معاصر از جمله مباحث جذاب محسوب می شود که توجه بسیاری از عالمان اجتماعی و سیاسی را در رشته های گوناگون به خود جلب کرده است. تحولات ساختاری و کارکردی نظام های اجتماعی و سیاسی و ایجاد بسترهای متفاوت در اداره امور شهرها، همچنین ماهیت اسلامی بودن قوانین ایران، نگرش های گوناگونی درباره حقوق و وظایف شهروندی پدید آورده است. هدف پژوهش توصیفی و هم بستگی حاضر، تاثیر مولفه های مختلف حقوق شهروندی بر مدیریت شهری در شهر ایلام است. جامعه آماری شهروندان شهر ایلام است که برای نمونه 200 نفر انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات نیز پرسشنامه بود که متناسب با اهداف پژوهش تنظیم شد و پایایی آن به کمک آلفای کرونباخ برای پرسشنامه حقوق شهروندی 75 درصد و برای مدیریت شهری 74 درصد به دست آمد. به منظور بررسی روایی پرسشنامه نیز از روایی صوری استفاده شد که نشان دهنده تایید پایایی پرسشنامه مورد نظر است. درنهایت مجموعه داده ها به کمک نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شد. نتایج حاصل پژوهش که به کمک آزمون کلموگروف-اسمیرنوف، رگرسیون و تی تست حاصل شد، نشان می دهد حقوق شهروندی برای افراد متعددی قابل درک و معنادار نیست. همچنین آگاهی از این حقوق می تواند بر مدیریت شهری شهروندان موثر باشد.
    کلیدواژگان: ایلام، حقوق شهروندی، شهر، مدیریت شهری
  • سامان نادی زاده شورابه، سعید حمزه*، مجید کیاورز، سید کریم افشاری پور صفحات 545-568
    هدف از پژوهش حاضر بررسی تغییرات مکانی-زمانی کاربری اراضی، گسترش شهری و تاثیر آن بر افزایش دمای سطح زمین است. براین اساس برای مدیریت بهینه آثار منفی ناشی از افزایش دمای سطح زمین، تعیین نوع تغییرات کاربری که بیشترین تغییرات دمای سطح زمین را در بازه زمانی ایجاد می کنند مفید است. بدین منظور از داده های ماهواره ای لندست که به دوره زمانی 23 ساله مربوط است استفاده شد تا نقشه های کاربری اراضی و تغییرات آن، همچنین دمای سطح زمین استخراج شود. پس از انتخاب باندهای بهینه، به کمک روش فاکتور شاخص مطلوبیت، تصاویر ماهواره ای با روش ماشین بردار پشتیبان طبقه بندی شدند. همچنین برای بازیابی دمای سطح زمین نیز از الگوریتم Mono-Window استفاده شد. طبقه بندی تصاویر و استخراج اطلاعات آماری هر کلاس نشان دهنده ارتباطی قوی میان نوع کاربری و دمای سطح زمین است؛ به طوری که بررسی رابطه NDVI و حرارت سطح با استفاده از تحلیل هم بستگی و رگرسیونی، نقش موثر پوشش گیاهی در تعدیل دمای سطح را نشان می دهد. باید توجه داشت که کاربری آیش دمای بیشتری از مناطق ساخته شده دارد؛ زیرا این مناطق ترکیبی غیریکنواخت از ساختمان، چمن و گیاه هستند. نتایج بررسی ارتباط تغییرات کاربری اراضی و تحولات دمای سطح زمین نشان می دهد با تبدیل کاربری فضای سبز به زمین آیش، بیشترین تغییرات دمای سطح زمین رخ می دهد. از دیگر نتایج این پژوهش کاهش طبقات دمایی خیلی سرد و سرد و افزایش طبقات دمایی نرمال و گرم است که مهم ترین دلیل آن افزایش مساحت کاربری های ساخته شده و آیش است.
    کلیدواژگان: پایش مکانی-زمانی، دمای سطح، کاربری اراضی، گرگان، گسترش شهری
  • یونس غلامی*، زهرا مومن بیک صفحات 569-584
    افزایش برج سازی در سال های اخیر، دغدغه ها و نگرانی هایی را به وجود آورده است که می توان آن ها را از جمله مقوله های بحرانی درنظر گرفت. براین اساس می توان ارزیابی منطقی آثار گوناگون برج ها را در ابعاد مختلف مهم ترین و موثرترین روش برخورد با موضوع دانست. پروژه برج های دوقلوی کوه نور و الماس نور شهرکرد در ضلع شمال غربی میدان بسیج در خیابان شریعتی قرار دارد که از ابتدا به دلیل مکان یابی نامناسب با مخالفت هایی روبه رو شد و ترافیک شدید و مشکلات فراوانی در خیابان ها و محله های اطراف ایجاد کرده است؛ از این رو پژوهش کاربردی و توصیفی-تحلیلی حاضر با هدف بررسی آثار اجتماعی، اقتصادی، کالبدی و زیست محیطی پروژه برج های دوقلو در شهرکرد انجام شد. ابزار اصلی گردآوری داده ها پرسشنامه و جامعه آماری مورد مطالعه ساکنان شهرکرد است. براساس فرمول کوکران، 96 پرسشنامه میان محله های اطراف پروژه تکمیل شد. پردازش اطلاعات با نرم افزار SPSS صورت گرفت و تجزیه و تحلیل نتایج حاصل از پرسشنامه با روش معادلات ساختاری و نرم افزار Amos انجام شد. براساس نتایج، احداث این پروژه در مکان فعلی که از میدان های مرکزی محسوب می شود و در یکی از پر رفت و آمدترین خیابان های شهر قرار دارد، آلودگی هوا را افزایش داده است. همچنین ضایعات نفتی و نخاله های ساختمانی حاصل از آن، علاوه بر مسدودکردن مسیرهای رفت وآمد، مقوله هایی مانند آلودگی و از بین بردن چهره شهر را به دنبال داشته است. از ابعاد مثبت احداث این پروژه نیز می توان به افزایش گردشگر در منطقه و کاهش مهاجرت به شهرهای بزرگ به دلیل بهره مندی از امکانات بیشتر اشاره کرد.
    کلیدواژگان: آموس، برج های دوقلوی شهرکرد، پیامدهای اجتماعی، پیامدهای زیست محیطی، پیامدهای کالبدی
  • حسن حکمت نیا* صفحات 585-603
    پژوهش کاربردی و توصیفی-تحلیلی حاضر به منظور سنجش میزان محرمیت در خانه های بافت قدیم و جدید شهر یزد و مقایسه تطبیقی آن ها صورت گرفته است تا راهبردهایی برای حرکت به سوی الگوی زندگی اسلامی در مناطق شهری را تدوین کند. شاخص های این پژوهش فرم های خانه ها در بافت های قدیم و جدید است. پانزده فرم خانه براساس نمونه گیری تصادفی است. برای تجزیه و تحلیل داده ها و ارتباط میان متغیرها از آزمون های آمار استنباطی مانند ضریب رگرسیون چندمتغیره و تحلیل واریانس استفاده شد. یافته ها نشان می دهد در بیشتر خانه های بافت های قدیم شهر یزد، تمام اصول محرمیت مدنظر قرار گرفته است؛ به طوری که فضاهای عمده خصوصی، نیمه خصوصی و عمومی قابل وضوح است، اما این اصول در محله های جدید و متاثر از الگوهای مسکونی بیگانگان به طور کامل از بین رفته است؛ به طوری که در این خانه ها، فضایی نیمه خصوصی که از معماری برون گرا تاثیر پذیرفته باشد وجود ندارد. نتایج ضریب رگرسیون نشان دهنده هم بستگی مستقیم و قوی میان الگوهای خانه های جدید و رعایت محرمیت خانه هاست؛ یعنی بی توجهی به اصول مسکن اسلامی در بافت های جدید شهر یزد، سبب شده است تا محرمیت بصری، صوتی، دسترسی، بویایی و تعاملات اجتماعی واحدهای مسکونی به شدت در الگوهای خانه های جدید فراموش شود. براین اساس ضمانت اجرایی در به کارگیری اصل محرمیت در ساخت وسازهای جدید، توجه به سلسله مراتب فضایی ورودی های خانه ها و افزایش سرانه فضاهای درونی خانه ها در بافت های جدید مهم ترین راهبردهای در این زمینه به شمار می آیند.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، شهرهای اسلامی، شهر یزد، محرمیت، سلسله مراتب فضایی
  • مصطفی میرآبادی*، صادق بشارتی فر، احمد کریمی صفحات 605-627
    رشد شتابان شهرنشینی بدون برنامه ریزی و سیاست گذاری، پیامدهای جبران ناپذیری در تعادل فضایی کشور دارد. به همین دلیل، شناخت و تحلیل جامع رشد شهرنشینی و ابعاد و عوامل مرتبط با آن، بسیار ضروری و مهم است. هدف پژوهش توصیفی-تحلیلی و هم بستگی حاضر تبیین الگوی فضایی شهرنشینی و سنجش ارتباط شهرنشینی با عوامل گوناگون صنعتی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، زیرساختی، خدمات و امکانات، بهداشتی-درمانی و توسعه کشاورزی است. بدین منظور اطلاعات آن به روش اسنادی جمع آوری شد. سنجش الگوی فضایی شهرنشینی در کشور با استفاده از مدل های موران و گری و روش تحلیل نقاط داغ، در نرم افزار Arc GIS صورت گرفت. همچنین از آزمون ضریب هم بستگی پیرسون در نرم افزار SPSS برای سنجش ارتباط شهرنشینی با عوامل فوق استفاده شد. براساس یافته های مدل های موران و گری، الگوی فضایی شهرنشینی در کشور طی سال های 1375-1390 حالت متمرکز و خوشه ایداشته که این تمرکز روبه افزایش بوده است. الگوی شهرنشینی نیز با الگوی توسعه صنعتی در کشور مطابقت زیادی دارد. نتایج آزمون ضریب هم بستگی پیرسون نشان دهنده ارتباط مثبت و معنادار رشد شهرنشینی با عوامل اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و زیرساختی و بیانگر عدم ارتباط معنادار با شاخص های خدماتی، امکاناتی، بهداشتی، درمانی و توسعه کشاورزی است؛ بنابراین، به رغم آنکه جنبه های مثبت شهرنشینی در برخی شاخص های اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و زیرساختی قابل مشاهده است، نباید از مشکلات و نارسایی های فراوان در وضعیت خدماتی-امکاناتی و بهداشتی-درمانی شهرها غافل شد. با وجود این، جریان شهرنشین شدن همچنان مورد توجه است و توسعه کشاورزی و ارتقای وضعیت معیشتی روستاییان نیز جذابیت کافی زندگی در روستا را فراهم نکرده است.
    کلیدواژگان: الگوی فضایی، ایران، رشد شهرنشینی، شهرنشینی، عوامل رشد شهرنشینی
  • قربان حیدربیگی، پاک زاد آزادخانی* صفحات 629-647
    کاربری پارکینگ های عمومی یکی از کاربری های اساسی در شهرهاست که مکان یابی بهینه آن، سبب کاهش ترافیک و رفاه شهروندان می شود. هدف مطالعه توصیفی-تحلیلی حاضر تحلیل و مکان یابی پهنه های مناسب احداث پارکینگ های عمومی در شهر ایلام است؛ از این رو به منظور مکان گزینی پارکینگ ها، معیارهای متعددی با توجه به استانداردهای جهانی در این مطالعه مدنظر قرار گرفت. به منظور شناسایی مکان های بهینه استقرار پارکینگ عمومی، از تکنیک های AHP و GIS و برای یافتن روابط میان متغیرها از تحلیل هم بستگی و T تک نمونه ای در نرم افزار Lisrel استفاده شد. یافته ها نشان می دهد میان شاخص های بروکراسی اداری، فروش و درآمدزایی و میزان انطباق با مسیرهای پرتردد شهری، و مکان یابی بهینه پارکینگ های شهری هم بستگی معناداری وجود دارد. با توجه به دیدگاه های نخبگان، همچنین وضعیت عمومی شهر، مشخصات محله ها، جمعیت، سطح تردد و نواحی پرخطر و پرجمعیت، در میان ایستگاه های معرفی شده دو ایستگاه چهارراه سعدی و چهارراه پیام نور مهم ترین مکان ها و پهنه های مناسبی به شمار می آیند که براساس رشد جمعیت شهری و تقاضاها، به پارکینگ های مکانیزه شهری نیاز دارند.
    کلیدواژگان: ایلام، پارکینگ عمومی، مکان یابی، AHP
|
  • Hamid Reza Talkhabi *, Mohammad Soleimani, Ahmad Saeidnia, Ahmad Zanganeh Pages 451-472
    Urbanization has been manifested as a profound transformation in the economic and social life of mankind centuries ago. One of these, is the theory of urban decline theory of Berg et al. that Introduced in 1982 which is defined in four stages (urbanization, suburbanization, anti-urbanization and re-urbanization). Tehran Metropolitan Region is the study area in this research. In this research, the process of the explosion of the metropolis and the emergence of urban decline in the main city (Tehran) and urban sprawl have been studied as an objective reflection of the development of the periphery during the years 1355-1959. This research is based on Retroductive strategy, in terms of purpose is based on fundamental researches and in terms of its method, is based on analytical research. Also, the research is carried out in a meta-analysis and based on secondary population data of the Center of Statistics as a measure of scale and information of outreach schemes, and has used the traditions of quantitative and qualitative research methodology. For analyzing the data, the Directional Trends the Moran Spatial Correlation model, Getis-Ord Gi, and for measuring the growth of the city in the studied periods, were used from the Shanon and Holdren entropy models in the ArcGis10.3 statistical software. The research findings indicate that "Tehran Metropolitan region" has begun its suburban stage since the 50s Shamsi and after the 70s Shamsi it faced the process of urbanization (decline). The spatial representation of these two processes has been manifested in a sprawl form.
    Keywords: Urban Decline, Metropolis Explosion, Sprawl Development, Suburban Development, Metropolitan Region, Tehran
  • Esmaeil Aghaeizadeh * Pages 473-490
    In the urban hierarchy, besides of urban primacy, there is some reasons that led to an internal order among cities and it create a hierarchical system where in cities make up some groups. These groups are recognizable via population gap on linear curve. Findings show that urban primacy is a dominated phenomenon in urban system of Iran. Of Course it appears in different pattern which can be classified in weak, medium and strong level. Beside of urban primacy dominance, there is another dominated system called stair system. Study of urban system in Iran confirms the existence of stair system in urban hierarchy in both national and regional level. This system divides the urban hierarchy into several urban groups. The group mate cities separate from upper and lower level cities due to population gap and it seems that they make a new form of urban hierarchy. In this system, cities are able to classified into several groups and each of them have caused more homogenous hierarchy system than entire of urban system in region. One of the most important issues in this area is the Identification of main factors causing it. Because the variables that are been studied in this research are not the main factors in the creating of stair system. Study of this system and mechanism of its function, can lead to identify new dimensions of urban hierarchy system at the other scales.
    Keywords: Urban System, Stair System, Urban Hierarchy, Spatial Analysis, Iran
  • Hosein Nazmfar *, Sarideh Alavi, Ali Eshghi Pages 491-510
    The issue of the safety of parks is of great importance as a place for peace, comfort and recreation of citizens. On the other hand, the lack of security in a park has been accompanied by a reduction in the number of visits, which makes parks becoming a dead space. The present study was carried out with the aim of evaluating and analyzing the spatial security of parks in Tehran. The research method is descriptive-analytical. The statistical population of the research is 41 Tehran city parks in 2014. To determine the importance of each indicator from the ANP, to analyze the data from the V PROMETHEE model, In order to provide the map of the most insecure parks, the interpolation model estimates the kernel density estimation and finally, to show the distribution of the standard deviation oval. The results show that Sahand, al-Ghadir, Saadat-Abad, Cestagh, Aurora and 22 Bahman high-security arenas, artists, Niavaran, thought, Miyad, Flight, Bahman, Shariati, Jamshidieh, Saeed, Razi, Narges, Fadak, Basij, Darband, Ghaem, Koohsar, Knowledge, Mahdi and Darabad. Medium Security, Baharan, Behesht, Mellat, Park City, Derek, Resort, Tulip, Persian Gulf and Nahjolbalagheh Low, Azadegan, Student, Provincial, and Police. Very low security. And Lovzan, Chitgar, Sorkha Hesar are lacking in security. One of the insecurity factors of Sorkheh Fesar Park is the arrest of a deceiver, the arrest of a force majeurer, the arrest of thugs, and the arrest of a sale CD is illegal.
    Keywords: Security, Park, Tehran, V PROMETHEE, Kornel Density
  • Musa Pazhoohan *, Nabi Moradpour, Reza Ghashghaei, Mahboobe Ashoori Pages 511-530
    The emergence of changes in national and international economies in the last two decades of the twentieth century, as well as the need to modulate urbanization interventions based on local needs, have challenging traditional tools to rebuild cities. The rotation of views from large-scale, project-driven, and state-centered interventions to local rehabilitation, the process-oriented, based on internal capacities and participatory-oriented, is a central feature of urban regeneration. Cultural tourism has become a catalyst for urban regeneration as an efficient and sustainable approach. The main purpose of this paper is to explain the relationship between them using the methodology / analysis of decision areas in the development of cultural tourism in the Zahir Abad , one of the historical district of Tehran 20th municipality. The research method is qualitative and the research has used a questionnaire tool for collecting data. The results show that this method / technique has the ability to broadly connect with a range of factors that influence the process of rebuilding and that the economic strengthening and management structures of the neighborhood which are in the top priority for initiating the rehabilitation planning of the neighborhood.
    Keywords: culture- based urban regeneration, cultural tourism, analysis of decision areas, Zahar Abad neighborhood, Tehran
  • Seyed Eskandar Seidaei *, Rasoul Darabkhani, Ebrahim Jahangir, Javad Amini Pages 531-543
    Abstract The issues of citizenship in the contemporary world are of general interest and attracted the attention of many social and political scientists in different fields. The structural and functional developments of social and political systems and the creation of different platforms in the management of urban affairs, on the one hand, and The Islamic nature of the Iranian laws on the other hand has created different attitudes towards the rights and duties of citizenship. The purpose of this research is "The Effect of Different Components of Citizenship Rights on Urban Management in Ilam City". The research method used in this research was descriptive and correlational. The statistical population of this research is citizens of Ilam city. For statistical sample 200 people were selected.The data gathering tool was a questionnaire that was designed according to the research objectives. Its reliability was obtained using Cronbach's alpha for the citizenship rights questionnaire (75%) and urban management (74%). In order to evaluate the validity of the questionnaire, face validity has also been used. Which indicates confirmation of the reliability of the questionnaire. Finally, the data set was analyzed using SPSS software. The results of the research hypothesis test using Kolmogorov-Smirnov test, regression and T-test showed that citizenship rights are not understandable and meaningful for a significant proportion of people, and knowledge of citizenship rights can affect citizen's urban management.
  • Saman Nadizadeh Shorabeh, Saeid Hamzeh *, Majid Kiavarz, Seyed Karim Afshari Poor Pages 545-568
    This research aims to investigate the spatial- temporal changes of land use and urban expansion and its impact on land surface temperature (LST) increase. Accordingly, changes in land use inputs that produce the most LST changes are identified for better management of the negative effects caused by the increase in LST. For this purpose, Landsat satellite data related to a period of 23 years (from 1992 to 2015) was used to extract land use maps and its changes as well as LST. After selecting the optimal bands, the satellite image Optimum Index Factor was classified by Support Vector Machine, and the mono-window algorithm was used to restore the LST. A survey carried out by categorizing images and extracting statistical information from each class indicates a strong relationship between the type of land use and the LST. So, the relationship between NDVI and LST shows correlation and regression analysis of the effective role of vegetation in LST premature modulation. User fallow significantly higher temperature than is the built-up, because the built-up areas have a non-uniform combination of buildings, lawns and plants. The results of the study of the relationship between land use changes and LST changes show that the change in LST occurs when the green area is changed to the LST. Other results of the research are the reduction of very cold and cold temperatures, and the increase of normal and warm temperatures, the most important of which is the increase in the area of use made and fading.
    Keywords: Spatial-Temporal Monitoring, Land use, Urban Extension, Surface Temperature, Gorgan
  • Younes Gholami *, Zahra Momenbeik Pages 569-584
    Increasing high-rise building activities in recent years has raised concerns and these concerns can be converted into serious problems and even crises. In this context, a reasonable assessment of the effects of towers in different dimensions can be considered as the most effective method of dealing with the issue. These effects can be in the form of many topics, including economic, social, cultural, political and physical. In this regard, this paper considers the social, economic, physical and environmental effects of Shahrekord twin tower projects. Research type is applied research and research method is descriptive - analytical and data collection tools are the questionnaire. The study population consisted residents of the surroundings of the project. According to the Cochran formula with unknown study population, the sample size in this study was 96. To analyze the results of the questionnaires with Structural equation modeling using software Amos and to obtain maps Arc GIS software is used. The results showed that the construction of such a project at the current location of the central squares and in one of the busiest streets of the city has Increased air pollution and Oil waste and construction debris resulting from it, blocking traffic routes and has changed the face of the city. In return the positive aspects of the project as well as increased tourism in the region and reducing migration to the big cities for the benefit of more features, will follow.
    Keywords: Shahrekord Twin Towers, environmental effects, social
  • Hasan Hekmatnia * Pages 585-603
    The purpose of this study was to measure the level of confidentiality in old and new home-houses in Yazd and compare their comparative approach in order to formulate strategies for moving towards the pattern of Islamic life in urban areas. According to the research objectives and the components studied, the type of research is applied and its method is descriptive-analytic. Research indicators are house forms in old and new textures. In this regard, 15 home forms based on random sampling. In order to analyze the data and also to connect the variables, inferential statistics such as multi-regression coefficient and variance analysis have been used. The findings show that in most old houses in Yazd, all the principles of confidentiality have been taken into account, so that the main private, semi-private and public spaces are clearly clear, but these principles are influenced by the residential patterns of foreigners in new neighborhoods. In spite of the lack of consideration of the principles of Islamic housing in the new context of Yazd, the visual, audio, access, smell and social interactions of residential units have been greatly forgotten in the patterns of new homes. In this regard, the most important strategies in this regard are the implementation guarantee in applying the principle of confidentiality in new construction, paying attention to the hierarchy of spatial inputs of homes, increasing the per capita of interior spaces of houses in new structures.
    Keywords: Confidentiality, Space Hierarchy, Lifestyle, Islamic Cities, Yazd City
  • Mostafa Mirabadi *, Sadegh Besharatifar, Ahmad Karimi Pages 605-627
    The quick growth of urbanism without planning and policies would lead to irreparable consequences in the area of country’s spatial balance, therefore the aim of represented research is to explain the urbanism spatial pattern and also evaluate the relationship between urbanism with various industrial, economic, social and cultural, infrastructural, services and facilities, Health & Therapy and agricultural development factors. The Moran and Gary models and also the hotspots analysis method in ARC GIS software have been utilized to evaluate the urbanism spatial pattern in the country and also the Pierson Correlation Coefficient Test in SPSS software has been used to evaluate the relationship between the urbanism and mentioned factors. The results from Moran and Gary showed that the urbanism spatial pattern in 1996 to 2012 in the country have had a centralized and cluster state which has been increasing evidently. Also it turned out that the urbanism pattern has a great conformity to the industrial development pattern in the country. The results obtained from Pierson Correlation Coefficient shows evident of the existence of a meaningful and positive relationship between urbanism growth with economic, social, cultural and infrastructural however there is none between the growth of urbanism and services and facilities, Heath and Therapy and agricultural development. Therefore, despite of the positive aspects of urbanism in some of the economic, social-cultural and infrastructural indicators, the noticeable problems and failures in the status of services and facilities, health and therapy in the cities should not be neglected.
    Keywords: Urbanism, Spatial Pattern, Urbanism Growth, Urbanism Growth Factors, Iran
  • Pakzad Azadkhani *, Ghorban Heidarbeigi Pages 629-647
    The use of public parking lots is one of the essential uses in cities which its proper locating leads to citizens’ traffic and welfare. Paying attention to building just more public parking lots and not considering neighboring land uses and other vital factors in their locating result in reducing the quality of parking lot efficiency in relation to on-time traffic. The most important problems in giving services to public parking lots are the improper distribution of them and limitations of their action. Ilam City is surrounded by the mountains from three geographical directions so it does not have much potential to develop. In addition to high concentration of population in central areas in Ilam City, there is lack of good planning in decentralizing the economic, educational, recreation and health areas. Hence there is heavy traffic in Ilam City. In modern urban contexts and areas, the volume of traffic and congestion has been very low, the width of sidewalks has been very narrow and the number of parking areas alongside the sidewalks has been very small. As a consequence, proper locating of appropriate parking lots is of high importance in Ilam City and the present study will be notable. So the aim of this paper is to investigate the analysis and locating the proper areas to build public parking lots in Ilam City
    Keywords: public parking lots, Site selection, AHP, Ilam City