فهرست مطالب

مطالعات اندازه گیری و ارزشیابی آموزشی - پیاپی 12 (زمستان 1394)

فصلنامه مطالعات اندازه گیری و ارزشیابی آموزشی
پیاپی 12 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • غلامرضا دهشیری *، افضل اکبری بلوطبنگان، محمود نجفی، علی مقدم زاده صفحات 9-26
    هدف از پژوهش حاضر بررسی خصوصیات روان سنجی فرم کوتاه پرسشنامه شادکامی آکسفورد بود.به این منظور 494 نفر از دانشجویان دانشگاه های شهر تهران به روش نمونه گیری داوطلبانه انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش عبارت از پرسشنامه شادکامی آکسفورد، مقیاس رضایت از زندگی و پرسشنامه عزت نفس روزنبرگ بود. نتایج تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که این ابزار، شادکامی را به عنوان سازه ای تک بعدی اندازه گیری می کند. ضریب آلفای کرونباخ پرسشنامه در کل نمونه 71/0 در نمونه دختران 71/0 و در نمونه پسران 70/0 به دست آمد که در حد قابل قبولی است. یافته های همبستگی پیرسون نشان داد بین نمره های فرم کوتاه پرسشنامه با نمره های فرم بلند پرسشنامه شادکامی، رضایت از زندگی و عزت نفس رابطه مثبت و معنی داری بود. همچنین میانگین نمره های شادکامی دختران به طور معنی داری بیشتر از میانگین نمره های شادکامی پسران بود. به طور کلی یافته های پژوهش بیانگر این است که فرم کوتاه پرسشنامه شادکامی آکسفورد در جامعه دانشجویان، ویژگی های روان سنجی قابل قبولی دارد و می توان از آن به عنوان ابزاری معتبر در پژوهش های روان شناختی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: روان سنجی، پرسشنامه شادکامی آکسفورد، تحلیل عاملی، اعتبار
  • ابراهیم علیزاده* صفحات 27-47
    هدف پژوهش، برآورد میزان اتکاپذیری نمره های ارزیابی دانشجویان کارشناسی از عملکرد آموزشی استادان در چهارچوب نظریه تعمیم پذیری بود. برای این منظور، اطلاعات ارزیابی عملکرد استادان که در نیم سال اول سال تحصیلی 94-1393 در پایگاه سامانه آموزشی دانشگاه علامه طباطبائی ثبت شده بود به عنوان جامعه آماری، تعریف شد. سپس به صورت تصادفی چند مرحله ای، نمره های ارزیابی عملکرد آموزشی دوازده استاد به عنوان نمونه آماری انتخاب شد. داده ها با استفاده از یک طرح دو وجهی آشیان شده، تحلیل شد تا ضریب اتکاپذیری داده ها برآورد شود. یافته ها نشان می دهد که اتکا پذیری نظر دانشجویان نسبت به عملکرد آموزشی استاد در همه گروه های آموزشی برابر نیست. همچنین میانگین نمره های ارزیابی، هشت استاد از بین دوازده استاد مورد مطالعه، به این علت که ضریب اتکاپذیری آنها کمتر از میزان مورد انتظار است نباید مبنای تصمیم گیری قرار بگیرد. بر اساس نتایج پیشنهاد می شود که پیش از به کارگیری نظرات دانشجویان در ارتقاء یا تمدید قرارداد استادان مدعو یا پیمانی، ابتدا ضریب اتکا پذیری نظرات دانشجویان برآورد شود و چنانچه ضریب اتکا پذیری، کمتر از میزان قابل قبول به دست آمد، نظر آنان مبنای تصمیم گیری قرار نگیرد.
    کلیدواژگان: نظریه تعمیم پذیری، ضریب اتکا پذیری، عملکرد آموزشی، ارزیابی استاد، دانشجویان کارشناسی
  • ناصر شیربگی*، جمال سلیمی، فرهاد حیدری صفحات 49-70
    این پژوهش با هدف تعیین میزان همخوانی نتایج راهبردهای مختلف ارزشیابی از تدریس استادان پژوهشی از نوع توصیفی- همبستگی انجام گرفت. جامعه آماری تحقیق دانشجویان، دانش آموختگان و اعضای هیئت علمی دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه کردستان در سال 1391 بودند. ابزار پژوهش، پرسشنامه اقتباس شده از کاربرگ های وزارت علوم، تحقیقات و فناوری بود. پایایی پرسشنامه ها با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ تایید شد. برای تحلیل داده ها از آزمون ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون استفاده شد. یافته ها نشان داد که بین میانگین نمره های ارزشیابی استادان بر اساس راهبردهای مختلف ارزشیابی تفاوت وجود دارد. استادان و همتایان آنان نمره های بالاتری به کیفیت تدریس داده بودند. تجزیه و تحلیل رگرسیون گویای آن بود که نتایج ارزیابی دانشجویان، دانش آموختگان، همتایان و خودارزیابی، اگرچه می تواند 21 درصد از واریانس ارزشیابی کارفرمایان را تبیین کند اما از لحاظ آماری معنی دار نبود. با توجه به نتایج متفاوت حاصله از راهبردهای مختلف ارزشیابی تدریس، ضروری است برای ارزشیابی جامع استادان، ضمن استفاده از ابزارهای مناسب سنجش، از تلفیق راهبردهایی متنوع برای شناسایی نقاط ضعف و قوت کیفیت تدریس استادان استفاده شود.
    کلیدواژگان: ارزشیابی، کیفیت تدریس، استادان، راهبرد
  • حسین مطهری نژاد، حاج خانم اسماعیلی ماهانی* صفحات 71-94
    ارزیابی استعدادهای مورد نیاز برای ورود به بازار کار یکی از دغدغه های مسئولان دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی است. هدف این پژوهش اعتباریابی ابزار سنجش استعداد کاری دانشجویان بود. روش پژوهش با توجه به هدف، از نوع کاربردی و از نظر شیوه گردآوری داده ها، توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه پژوهش را دانشجویان سال آخر دوره کارشناسی فنی و مهندسی دانشگاه شهید باهنر کرمان تشکیل می دادند (799=N). حجم نمونه 300 نفر برآورد شد که با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها بر اساس مولفه های مطرح شده از سوی موسسه آزمون سازی آمریکا برای ارزیابی استعداد در جهان کار تهیه شد. همسانی درونی و پایایی گویه به منظور تعیین پایایی ابزار سنجش استعداد کاری دانشجویان استفاده شد. ضریب آلفای کرانباخ برای عامل های زیربنایی ابزار 74/0 تا 89/0 به دست آمد. تحلیل عاملی تاییدی (CFA)، روایی همگرا و واگرا به منظور تعیین روایی ابزار بررسی شدند. نتایج این تحلیل ها نشان داد که ابزار سنجش استعداد کاری دانشجویان با ده عامل هدف گذاری، همکاری، خلاقیت، نظم و انضباط، حسن نیت، نفوذ، خوش بینی، دانایی، ثبات و تلاش از پایایی و روایی مناسب برخوردار است.
    کلیدواژگان: استعداد، استعداد کاری، آموزش عالی، اعتباریابی
  • غلامرضا شمس مورکانی، زهرا معارفوند* صفحات 95-120
    ارزیابی کیفیت در پیشرفت رشته های تحصیلی نقش اساسی دارد. هدف پژوهش، طراحی الگوی تضمین کیفیت دوره آموزشی رشته مدیریت آموزشی است. پژوهش کاربردی و به روش آمیخته انجام شد. با انجام مصاحبه نیمه ساخت مند با 11 نفر از صاحبنظران و استادان رشته مدیریت آموزشی و تحلیل محتوای داده های آن به روش مقوله بندی، هشت عامل مدیریت، برنامه ریزی و سازماندهی گروه، استادان، دانشجویان و خدمات پشتیبانی به عنوان درونداد، فرایند آموزش و یادگیری و دوره آموزشی به عنوان فرایند و دانش آموختگان و آثار علمی به عنوان برونداد و پیامد الگوی تضمین کیفیت تعیین و برای هر عامل ملاک ها و نشانگرهایی مشخص شد. جامعه پژوهش، همه اسناد علمی در حوزه ارزیابی و تضمین کیفیت رشته های آموزشی بود که با روش نمونه گیری دردسترس، 37 سند به عنوان نمونه، مطالعه شد. با تحلیل محتوا، 28 ملاک و 86 نشانگر به دست آمد. سپس 76 نفر از استادان رشته مدیریت آموزشی دانشگاه های دولتی شهر تهران و خبرگان به تعداد 76 نفر به عنوان جامعه پژوهش، با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته میزان اهمیت نشانگرهای منتخب در تضمین کیفیت رشته بررسی شد. نمونه گیری به صورت هدفمند و حجم نمونه و جامعه برابر بود. برای تحلیل داده ها از آزمون کولموگروف، تی (t) تک نمونه، رگرسیون هم زمان استفاده شد و با تحلیل داده ها همه ملاک ها ونشانگرهای منتخب برای ارزیابی هشت عامل موثر، تایید و ساختار مدل تعیین شد. مطلوبیت مدل با اجرای پرسشنامه و نمونه گیری هدفمند بین 14 نفر از صاحب نظران مورد تایید قرار گرفت.
    کلیدواژگان: الگو، تضمین کیفیت، دوره آموزشی، رشته مدیریت آموزشی
  • آزاده خصالی *، کیوان صالحی، مسعود بهرامی صفحات 121-152
    کیفیت نظام ارزشیابی پیشرفت تحصیلی در هر نظام آموزشی را می توان، زمینه ساز بینایی مستمر نظام آموزشی و معادل سامانه پایش سلامتی سازمانی و نظام تهییج پویایی و نشاط دانست. مقاله حاضر می کوشد، ضمن واکاوی در تجربه زیسته معلمان، ادراک آنان راجع به دلایل ناکارآمدی برنامه ارزشیابی توصیفی در مدارس ابتدایی را مورد بازنمایی قرار دهد. مطالعه حاضر مبتنی بر رویکردی کیفی و به روش پدیدارشناسی، با حضور 14 مشارکت کننده از میان معلمان زن و مرد دو شهرستان استان تهران به روش نمونه گیری هدفمند و با انجام مصاحبه های نیمه ساختاریافته انجام شد. تحلیل داده ها بر اساس راهبرد هفت مرحله ای کلایزی صورت پذیرفت.تحلیل عمیق روایت های معلمان، به شناسایی و دسته بندی سه مضمون اصلی و ده زیر مضمون منتج شد. نتایج نشان داد که معلمان نسبت به اهداف، شیوه اجرا، کارکرد، تجویز و تعمیم این برنامه، نقدها و گلایه های فراوانی دارند که مایلند شنیده شود. تدارک سازوکارهای منسجم و با ضمانت اجرایی بالا و پیگیری، پاسخگویی به نقدها و نگرانی های آنان در این خصوص و همچنین ارتقای شرایط موجود، می تواند به بهبود کیفیت نظام ارزشیابی در مدارس ابتدایی کمک شایانی کند.
    کلیدواژگان: ارزشیابی، ارزشیابی کیفی، توصیفی، معلمان ابتدایی، پدیدارشناسی، تحلیل ادراک
  • محمود تعجبی*، میرمحمد عباس زاده، محمد حسنی، حسن قلاوندی صفحات 153-174
    درگیری شغلی به عنوان نگرش، عامل مهمی است که به کارایی و اثر بخشی سازمان کمک می کند. درگیری شغلی مبتنی بر نحوه ادراک کارکنان از محیط کاری و شغل خود و درهم آمیختن کار و زندگی شخصی است که سطح پایین آن، در بین کارکنان منجر به کاهش عملکرد در سطوح مختلف سازمان می شود. با درک این مهم، پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش عدالت ادراک شده سازمانی، بر درگیری شغلی با میانجی گری هویت سازمانی در میان اعضای هیئت علمی دانشگاه های دولتی استان همدان انجام شده است. روش تحقیق، توصیفی از نوع همبستگی است. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای، متناسب با حجم هر طبقه، تعداد 255 نفر به عنوان نمونه آماری برای مطالعه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده های تحقیق، پرسشنامه استاندارد بود. داده های تحقیق، پس از جمع آوری با استفاده از نرم افزارهای آماری لیزرل (Lisrel) و اس پی اس اس (SPSS) تحلیل شد. نتایج نشان داد که عدالت ادراک شده سازمانی و هویت سازمانی بر درگیری شغلی اثر مثبت و معنی داری دارد؛ ولی اثر عدالت سازمانی ادراک شده بر درگیری شغلی با نقش میانجی هویت سازمانی معنی دار نبود. درنتیجه، از عوامل اثرگذار بردرگیری شغلی اعضای هیئت علمی، توجه به عدالت سازمانی و هویت سازمانی آنان است.
    کلیدواژگان: عدالت ادراک شده سازمانی، درگیری شغلی، هویت سازمانی
|
  • Gholamreza Dehshiri *, Afzal Akbari Balootbangan, Mahmood Najafi, Ali Moghadamzadeh Pages 9-26
    This study aimed at exploring psychometric properties of the Oxford Happiness Questionnaire short form. To this end, 494 university students were randomly selected from different universities located in Tehran city. The research instruments were the Oxford Happiness Questionnaire, the Satisfaction with Life Scale, and Rosenberg’s Self-Esteem Scale. Results of a Confirmatory Factor Analysis indicated that the Oxford Happiness Questionnaire measures happiness as a unidimensional construct. The Cronbach’s alpha coefficient of the questionnaire was found to be 0.71 for whole population, 0.71 for female and 0.70 for male samples which is satisfactory. Results of a Pearson correlation revealed that there was a positive and significant relationship between the short and long form happiness questionnaire’s scores, satisfaction with life, and self-esteem. Also, the female university students’ mean score was higher than their male counterparts. The results of the research indicated that the Oxford Happiness Questionnaire Short Form has acceptable psychometric characteristics among university students and it can be used as a valid instrument in psychological research.
    Keywords: Psychometric, Oxford Happiness Questionnaire, Factor Analysis, Reliability
  • Ebrahim Alizadeh* Pages 27-47
    The aim of this study was to estimate the dependability coefficient of undergraduate student's evaluation scores of teaching performance within a generalizability theory framework. To this purpose, assessment data of professors in the first semester of academic year 2014-2015, recorded in educational system of Allameh Tabatabai University, were defined as statistical society. Then, performance assessments scores of 12 professors were selected as statistical sample using multistage random sampling. Data were analyzed using multi-facet nested design to evaluate dependability coefficient of data. Findings suggest that dependability coefficient of student's views on teaching performance of professors is not the same for all departments. In addition, mean evaluation scores of eight professors from 12 samples should not be regarded as the basis for decision-making, since their dependability coefficient is lower than expected. According to the results, it is suggested to evaluate dependability coefficient of student's views first for promotion of guest or adjunct professors or renewal of their contracts. If this dependability coefficient was lower than expected, their views should not be considered as a basis for decision making.
    Keywords: Generalization Theory, Dependability coefficient, Evaluation of faculty member, Undergraduate students
  • Naser Shirbagi *, Jamal Salimi, Farhad Heydari Pages 49-70
    With the purpose of evaluating the extent of consistency between the results of various evaluation strategies of instructors a descriptive-correlational study was done. Population of the study was students, alumni and faculty members of Literature and Humanities in University of Kurdistan. The data were collected using questionnaires that were adapted from of standard worksheets of the Iranian ministry of science, research and technology in the year of 2011. Cronbach’s alpha was used to determine the reliability of the questionnaires. Pearson correlation coefficient, and regression analysis were used for data analysis. The results showed that there is a significant difference between the mean scores of different evaluation strategies. Regression analysis showed that results of the students, self-evaluation and peers’ viewpoints can determine 21% of the results of the evaluation performed by the employers. Therefore, due to the difference between the results of various strategies of the instructors’ quality teaching, it is essential to integrate more strategies for a comprehensive evaluation of instructors as well as using different and appropriate measurement tools to identify the strengths and weaknesses of university instructors’ teaching.
    Keywords: Evaluation, Teaching quality, University instructors, Approaches
  • Hossein Motaharinejad, Hajkhanom Esmaili Mahani* Pages 71-94
    Evaluation of the required talents for entrance the market is one of the concerns of the administrators of higher education institutions and universities. The purpose of this study was to find the validation of the assessment instrument of work talent in the students of B.Sc. engineering courses of Shahid Bahonar University of Kerman (N: 799). The sample of 300 students was estimated and selected through stratified randomization. The tool of data collection was provided on the basis of the presented factors from the testing institution of America in order to evaluate talents in the market. Reliability and internal equality seemed to be used to determine the reliability of the assessment instrument of work talent in the students. The Cronbach Alpha coefficient for the fundamental factors of the instrument was 0.74 to 0.89. The confirmatory factor analysis, convergent and divergent validity were studied in order to determine the validity of the instrument. The results of the analysis showed that the assessment instrument of work talent in the students consisted of ten factors; targeting, cooperation, creativity, arrangement, good willing, influence, optimism, knowledge, consistency, and effort; was appropriately reliable and valid.
    Keywords: Talent, Work talent, Higher Education, Validation
  • Gholamreza Shams Moorkani, Zahra Maarefvand* Pages 95-120
    Quality evaluation is a fundamental role in the progress of academic disciplines. The aim of the study was to design a quality assurance training course model in the field of educational administration. The purpose of the study was applied and was conducted by the mixed method. The sample interview was included 11 experts and professors of educational administration, and content analysis by categorization method determined eight factors: management, planning and organizing groups, faculty, students, facilities and support services as inputs, teaching and learning and curriculum implementation as a process, and graduates, scientific, as output and outcome. Then total documents at the state evaluation and quality assurance academic disciplines were considered as society and to determine the criteria and indicators for each factors 37 documents were studied by available sampling method .Then using content analysis and categorization of data in eight of the factors obtained 28 criteria and 86 indicators. 76 people of faculty members of educational administration at the state universities of Tehran and experts was considered as society and by using a researcher-made questionnaire was evaluated the importance of these indicators in the field of quality educational management. The sampling method was purposeful and sample size was considered equal by society. Kolmogorov-Smirnov test, one-sample t-test, multivariate regression, multivariate analysis were used for data analysis. All of the criteria and indicators to assess the 8 factors approved the structure of educational administration model. Acceptance of model was approved by using questionnaire and purposive sampling between 14 experts quality.
    Keywords: model, Quality assurance, Training, Educational administration
  • Azadeh Khesali*, Keyvan Salehi, Masoud Bahrami Pages 121-152
    Quality assessment of academic achievement in the educational system could be laying the groundwork for continuous vision of the educational system, and of organizational health monitoring system and excitation system’s dynamism. Qualitative approach with a phenomenological method, attended by 14 participants from among the teachers of Tehran city in winter 1393 and spring 1394, purposive sampling and semi-structured in-depth interviews were conducted. Data analysis was performed based on the 7-step Colaizzis. Depth analysis of narratives was used to identify and classify 10 under the theme and so the 3 main themes were identified. Teachers to the goals, methods of implementation and administration, and generalization of this project, a lot of criticism and grievances they want to be heard. Enforcement mechanisms and providing integrated high-side and tracking and responding to those criticisms and concerns in this regard, the Will help to improve quality evaluation system in primary schools.
    Keywords: Evaluation, Evaluation of qualitative descriptive study, Primary teachers, Phenomenology, Perception analysis, Lived experiences
  • Mahmoud Taajobi *, Mir Mohammad Abbaszadeh, Mohammad Hasani, Hasan Ghalavandi Pages 153-174
    Job involvement as an attitude is an important factor that contributes to the efficiency and effectiveness of the organization. Job involvement is based on the staff’s perception toward working environment and their jobs. It is based also on the integration of job and personal life. The low level of job involvement among staff leads to reducing performance at various levels of organization. Understanding this necessity, the present study aimed at investigating the role of perceived organizational justice on job involvement by mediating organizational identification among the faculty members of the state universities in Hamedan (N= 756). The research method was descriptive and correlational. Using the stratified random sampling commensurate with the size of each class, 255 subjects were selected. The research data were gathered by standard questionnaire and then analyzed by Lisrel and SPSS. The results showed that perceived organizational justice and the organizational identity had positive and significant relationship with job involvement. But, the relationship among the perceived organizational justice, the job involvement and the mediating organizational identification was not significant. Hence, one of the effective factors on job involvement among faculty members is to take the organizational justice and their organizational identity into consideration.
    Keywords: Perceived organizational justice, Job involvement, Organizational Identification