فهرست مطالب

مطالعات اندازه گیری و ارزشیابی آموزشی - پیاپی 6 (تابستان 1393)

فصلنامه مطالعات اندازه گیری و ارزشیابی آموزشی
پیاپی 6 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/24
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ابراهیم خدایی صفحه 7
  • رامین نجفی*، اباصلت خراسانی، رضا محمدی، میترا گلوی صفحه 11
    پژوهش حاضر، به بررسی وضعیت کیفیت خدمات آموزشی بر اساس مدل ارزیابی سروکوال از دیدگاه دانشجویان دانشکده های علوم اجتماعی و رفتاری دانشگاه شهید بهشتی تهران پرداخته است. در این مطالعه با استفاده از روش توصیفی از نوع پیمایشی، 348 نفر از دانشجویان به صورت طبقه ای نسبتی انتخاب شدند. با استفاده از مدل ارزیابی سروکوال، داده های لازم در دو زمینه ادراک و انتظارات گردآوری شد. نتایج نشان داد، در تمامی ابعاد کیفیت خدمات آموزشی، شکاف منفی کیفیت (1.02-) وجود داشت. بیشترین میانگین شکاف کیفیت در بعد پاسخگویی (1.24-) و پس از آن به ترتیب در ابعاد تضمین (1.11-)، همدلی (1.07-)، ملموسات (0.9-) مشاهده شد و کمترین میانگین شکاف مربوط به بعد اطمینان (0.77-) بود. در واقع نتایج نشان داد که دانشجویان از کیفیت خدمات آموزشی دانشکده های علوم اجتماعی و رفتاری دانشگاه شهید بهشتی راضی نیستند و خدمات آموزشی ارائه شده انتظارات دانشجویان را برآورده نمی کند.
    کلیدواژگان: ارزیابی کیفیت، خدمات آموزشی، تحلیل شکاف، مدل سروکوال، ادراکات و انتظارات
  • آیت سعادت طلب*، کورش فتحی واجارگاه، مقصود فراستخواه، اباصلت خراسانی صفحه 29
    در این پژوهش موانع آموزش و بهسازی اعضای هیات علمی مورد کاوش قرار گرفت. برای این منظور با 19 نفر از سیاست گذاران در عرصه آموزش عالی، مدیران دانشگاهی، خبرگان حوزه آموزش و بهسازی اعضای هیات علمی در زمینه پژوهش مصاحبه شد و داده ها از مصاحبه ها استخراج شد. به منظور تحلیل داده های حاصل از مصاحبه از روش کیفی گرانهیم و لوندمن استفاده شد. نتایج تحلیل داده ها طی سه مرحله، کدگذاری باز، محوری و انتخابی و در قالب دو مقوله کلی شامل: موانع برون دانشگاهی شامل (فقدان استقلال دانشگاهی، حاکمیت نگاه سیاسی، نبود سیاست ها و خط مشی های کلان در حوزه آموزش و بهسازی اعضای هیات علمی و وجود نگاه کمی به توسعه دانشگاه ها و اعضای هیات علمی) و موانع درون دانشگاهی (شامل موانع کالبدی و مالی، موانع سازمانی، موانع اجرایی و موانع مربوط به اعضای هیات علمی) ارائه شده-اند. در نهایت پیامدهایی که عدم آموزش و بهسازی اعضای هیات علمی می تواند به دنبال داشته باشد در قالب پیامدهای فردی و سازمانی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: آموزش و بهسازی اعضای هیات علمی، موانع آموزش و بهسازی اعضای هیات علمی، دانشگاه های دولتی
  • نعمت الله شیری، * مژگان خوش مرام، فرحناز رستمی، علی اصغر میرک زاده صفحه 57
    هدف اصلی این پژوهش، بررسی نقش سرمایه اجتماعی در پیشرفت تحصیلی دانشجویان رشته های کشاورزی در دانشگاه رازی کرمانشاه بود. جامعه آماری تحقیق شامل همه دانشجویان سال چهارم کارشناسی رشته های کشاورزی دانشگاه رازی کرمانشاه بودند (N= 257)، که تعداد 154 نفر از آنها به روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی با انتساب متناسب برای مطالعه انتخاب شدند. ابزار اصلی تحقیق پرسشنامه ای بود که روایی آن توسط متخصصان و پایایی آن با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ تایید گردید (α>0. 70). به منظور تجزیه و تحلیل داده ها، از نرم افزارهای (SPSSWin21) و (LISREL8.80) استفاده شد. نتایج تحلیل همبستگی نشان داد که رابطه مثبت و معنی داری در سطح یک درصد بین سرمایه اجتماعی و پیشرفت تحصیلی دانشجویان وجود دارد. همچنین، نتایج تحلیل مسیر نشان داد که سرمایه اجتماعی با ضریب مسیر (γ= 0. 83، t= 11. 44) و ضریب تبیین (R2= 0. 69)، تاثیر مثبت و معنی داری بر پیشرفت تحصیلی دانشجویان دارد. یافته های این مطالعه می تواند به مدیران، برنامه ریزان و آموزشگران نظام آموزش عالی کشاورزی در جهت بهبود پیشرفت تحصیلی دانشجویان رشته های کشاورزی کمک نماید.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، پیشرفت تحصیلی، آموزش کشاورزی، دانشگاه رازی
  • سیروس قنبری*، رقیه بهشتی راد صفحه 85
    پژوهش حاضر با هدف تبیین نقش معنویت در محیط دانشگاه بر سرمایه اجتماعی در میان اعضای هیات علمی دانشگاه ارومیه انجام شده است. با استفاده از روش تحقیق توصیفی از نوع همبستگی، 142 نفر از اعضای هیات علمی با بهره گیری از روش نمونه گیری طبقه ای متناسب با حجم به طور تصادفی برای مطالعه انتخاب شدند. برای گردآوری داده های پژوهش از دو پرسشنامه معنویت در محیط کار بر پایه مدل میلیمان و همکاران و سرمایه اجتماعی بر پایه مدل گوشال و نبیت استفاده شده است. داده های تحقیق پس از جمع آوری بر اساس فرضیه های پژوهش و با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه تحلیل شدند. نتایج به دست آمده گویای آن است که بین معنویت در محیط کار با عناصر سرمایه اجتماعی رابطه مثبت و معنی دار وجود دارد. مولفه های کار با معنا، احساس یکپارچگی و همسویی با ارزش های سازمان می توانند به طور مثبت و معناداری عناصر ساختاری، شناختی و رابطه ای را پیش بینی کنند. همچنین نتایج نشان داد که بیشترین تغییرات واریانس تبیین شده توسط ابعاد معنویت در محیط کار مربوط به عنصر شناختی می باشد. در نتیجه می توان بیان کرد که وجود معنویت در محیط کار باعث ارتقای سرمایه اجتماعی منابع انسانی می شود.
    کلیدواژگان: معنویت در محیط دانشگاه، سرمایه اجتماعی، اعضای هیات علمی، دانشگاه ارومیه
  • سیما نقی زاده، * عبدالکریم شادمهر، الهه فراهانی صفحه 107
    آزمون نیمه متمرکز دکتری در سال 1391 به منظور انتخاب مستعدترین افراد برای ادامه تحصیل در بالاترین سطح تحصیلات آموزش عالی برگزار شد. پذیرش داوطلبان براساس نمره آزمون که به طور متمرکز توسط سازمان سنجش برگزار شد و نمره مصاحبه که توسط دانشگاه ها اعلام گردید، به نسبت مساوی، صورت پذیرفت.
    هدف این تحقیق بررسی وضعیت علمی داوطلبان شرکت کننده و پذیرفته شده در این آزمون برحسب دانشگاه فارغ التحصیلی می باشد. بنابر این با استفاده از روش تحقیق توصیفی تحلیلی، با بهرهگیری از مباحث علمی آمار توصیفی و استنباطی به بررسی، تجزیه و تحلیل داده های ثبت شده در پایگاه داده ای سازمان سنجش به عنوان جامعه آماری این تحقیق پرداخته شده است. یافته ها و نتایج این تحقیق براساس متغیر هایی مانند جنسیت، دوره قبولی، میانگین نمرات، معدل کارشناسی، کارشناسی ارشد و نمره های کتبی آزمون و مصاحبه در گروه های نه گانه آزمایشی، مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد که دانشگاه های دولتی درصد قبولی بالاتری نسبت به سایر دانشگاه ها دارند و بیشتر فارغ التحصیلان آنها در دوره های روزانه پذیرفته شده اند. علاوه بر این میانگین نمره کسب شده در آزمون دکتری توسط فارغ التحصیلان دانشگاه های دولتی در گروه های آزمایشی بالاتر از دانشگاه های دیگر است.
    کلیدواژگان: آزمون ورودی دوره دکتری نیمه، متمرکز، شرکتکننده، گروه آزمایشی، نوع دانشگاه فارغ التحصیلی، معدل
  • سیدحبیب الله میرغفوری*، میثم شفیعی رودپشتی، فاطمه ابویی صفحه 133
    امروزه آموزش عالی نقش مهمی در توسعه پایدار کشورها ایفا می کند و پرداختن به این بخش و تقویت آن می تواند زمینه های رشد و گسترش و تعالی کشورها را در پی داشته باشد. هدف کلی این تحقیق، ترسیم نقشه راهبردی دانشگاه علم و هنر یزد و ارائه مدلی برای اجرای این راهبرد می باشد. این پژوهش بر اساس هدف از نوع کاربردی است. جامعه پژوهش مدیران، مسئولان و کارشناسان جهاد دانشگاهی یزد بود که از این جامعه 180 نفر از خبرگان به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار سنجش مولفه های مورد نظر در قالب پرسشنامه طراحی شد. با توجه به نتایج به دست آمده از معادلات ساختاری و کارت امتیازی متوازن و با توجه به اینکه مقدار احتمال معناداری همگی از سطح معناداری پنج درصد کمتر است فرض صفر بودن ضرایب رگرسیونی رد شد و همه مسیرها بر متغیر پاسخ موثر بود و برای این تاثیر به دلیل مثبت بودن علامت ضرایب استاندارد مثبت است. با توجه به نتایج به دست آمده نقشه راهبردی ترسیم شده برای دانشگاه علم و هنر یزد اعتبار بالایی دارد. در واقع با اعتبارسنجی نقشه راهبردی امکان تعمیم نقشه راهبردی و تحلیل آن به سایر سازمان های مشابه وجود دارد. نتایج حاصل از اعتبارسنجی نشان داد که مسیرهای معتبری برای رسیدن به ماموریت های موسسه وجود دارد که در بسیاری از دانشگاه ها قابل تعمیم است.
    کلیدواژگان: نقشه راهبردی، مدل سازی معادلات ساختاری، کارت امتیازی متوازن
  • محمد رحمانپور، محمد جواد لیاقتدار*، فریدون شریفیان صفحه 155
    هدف از این نوشتار بررسی تطبیقی برنامه درسی تکنولوژی آموزشی کشورهای منتخب با ایران است. برای این مقصود با استفاده از روش توصیفی- مقایسه ای، 12 دانشگاه مهم دنیا از نه کشور جهان انتخاب شد و برنامه درسی کارشناسی ارشد آنها با برنامه درسی این رشته در ایران در سه حیطه برنامه درسی، سرفصل ها، و رویه و خط مشی ها مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که در سه حیطه مذکور بین کشورهای پیشرفته و همچنین بین کشورهای پیشرفته و ایران تفاوت ها و شباهت هایی وجود دارد. همچنین برخی از نوآوری های این رشته در دانشگاه های مهم جهان شناسایی گردید. از جمله مهم ترین این نوآوری ها، تنوع اهداف برنامه درسی، تعدد واحدها و درس های اختیاری، داشتن آزمون جامع و حضور دانشجویان در کمیته بازنگری برنامه درسی بود. بر اساس بررسی های انجام شده پیشنهادهایی برای برنامه درسی ایران به ویژه در حوزه اهداف، سرفصل ها و رویه های اجرایی ارائه گردید.
    کلیدواژگان: فناوری آموزشی، برنامه درسی، کارشناسی ارشد، جهان، ایران
|
  • Ramin Najafi*, Abasalt Khorasani, Reza Mohammadi, Mitra Galavi Page 11
    The present study was aimed to investigate the quality of educational services based on SERVQUAL model from the social science and behavioral science students of the Shahid Beheshti University of Tehran perspective. a descriptive method had been used in this study, 348 students were selected to form a proportional stratified. By using the SERVQUAL model, required data were collected in both perception and expectation areas. The results indicated that the quality, considering all the aspects, of educational services displays quality negative gap (-1. 0279). The greatest gap was observed in the response (-1. 24) and then in the dimension guarantee (-1. 11), empathy (-1. 07), tangibles (-0. 9), respectively. And the lowest in the gap is the reliability (-0. 77). The results indicated that Students do not have the satisfaction from the quality of educational services in the Faculty of Social and Behavioural of the Shahid Beheshti University and educational services do not meet the students’ expectations.
    Keywords: quality assessment, educational services, Gap Analysis, SERVQUAL model, perceptions, expectations
  • Ayat Saadattalab *, Kourosh Fathi Vajargah, Maghsood Ferasatkhah, Abasalt Khorasani Page 29
    In this study, barriers to faculty training and development were explored. For this purpose, 19 policy makers in the field of higher education, university administrators, and experts in faculty education and development in the area of research were interviewed and the data were extracted from the interviews. To analyze the data from interviews, the Grandhim & Lundman’s qualitative method has been used. The results of three stages of data analysis including open coding, axial, and selective were presented in terms of two overall areas: Outer University barriers (lack of independence in the University, overruling of political views, lack of policies and general guidelines in the area of faculty training and development and a quantitative outlook towards the University and faculty development), inner University barriers including the physical and financial barriers, institutional barriers, administrative barriers, and barriers to faculty members. These barriers are presented in the formats of individual and organizational consequences.
    Keywords: faculty training, development, barriers to faculty training, development, state universities
  • Nematollah Shiri *, Mojgan Khoshmaram, Frahnaz Rostami, Aliasghar Mirakzadeh Page 57
    The main purpose of this study was to investigate the role of social capital in the academic achievement of agriculture students at Razi University. The Statistical population of this study consisted of all seniors agricultural students at Razi University (N= 257), 154 samples were selected on the basis of the proportionate stratified sampling method. The main instrument in this study was a questionnaire which its validity was confirmed by the panelof experts and its reliability was established by Cronbach's Alphacoefficient (α>0. 70). For analyzing data in two parts of descriptive (frequency, percent, mean and standard deviation) and inferential (mean comparison, correlation analysis and path analysis) statistics SPSS and LISREL software were used. The results of correlation analysis showed that there was positive and significantly correlation between social capital and academic achievement (P< 0. 01). Also, results of path analysis indicated that social capital had a positive and significant effect on students’ academic achievement (γ= 0. 83, t= 11. 44, R2= 0. 69). Results of this study can have practical implications concerning academic achievement of agricultural students for higher agricultural education managers, planners and educators.
    Keywords: Social Capital, Academic Achievement, Agricultural Education, Razi University
  • Siroos Ghanbari*, Roghaye Beheshtirad Page 85
    The present study aimed to the clarification of the role of spirituality in academic context for the Urmia university staff member's social capital enhancement. In a correlational descriptive study, 142 staff members were chosen through stratified random selection procedure. The study data were collected using two spirituality in workplace questionnaire's of Milliman, et, al. and social capital questionnaire of Ghoshal & Nhabiet. The data was analyzed through Pearson correlation coefficient and Multiple Regression analysis. The results of the study indicate that there is a positive significant correlation between workplace spirituality and the social capital elements. Furthermore, the elements of meaningful work, sense of community, and the alignment with the organization values could strongly predict the structural cognitive and relational components. In addition, the obtained results revealed that the maximum variance loaded by the spirituality in workplace dimensions belonged to the cognitive element. It can be concluded that spirituality in workplace enhances the social capital of the human resources.
    Keywords: Spirituality in university context, Social Capital, University staff members, Urmia University
  • Sima Naghizadeh*, Abdulkarim Shadmehr, Elaheh Farahani Page 107
    Semi- centralized Ph.D. examination was held in 1391 in order to select the most talented candidates to study at the highest level of the higher education. The selection of candidates was done by equal combination of two scores: first was the score of the centralized test that was held by National Organization for Educational Testing (NOET) and the second score was the interviews score that were announced by the universities. The aim of this study is to investigate the scientific assessment of candidates and accepted ones in the semi- intensive PH.D. Entrance test based on the graduating university. Using the descriptive and inferential statistical methods, survey and analysis of data recorded in the database of NOET, as a statistical population, was implemented. The findings and results of this study on the basis of variables such as gender, the level of the degree of the accepted university, GPA of bachelor degree, GPA of master degree, test score and interview score in nine experimental groups were investigated. With this study, we found that public universities have a higher accepted percentage than any other universities and the most of their graduates are accepted in the public universities. In addition, the mean scores obtained by graduates of public universities in the PH.D. Test in the most of the experimental groups are higher than other universities.
    Keywords: semi, Intensive PH.D. Entrance test, participants, experimental group, graduating university, GPA, mean
  • Sayyed Habibollah Mirghafoori *, Meysam Shafiee, Fatemeh Abooee Page 133
    Nowadays, higher education in the country plays an important role in sustainable development. It can improve and enhance the growth and excellence of countries. The overall objective of this research is to map out Yazd University of Science and Arts strategy and provide a model for the implementation of this strategy. This study has applied research methods. For the present study, managers, officials and experts of Yazd University of Science and Arts, PATICIPATED as an example of the 180 experts. The questionnaire was designed to measure components. According to the results of the structural equation and the balanced scorecard and the significant possibility of a significant level of 5% of all lower the H0 of regression coefficients is rejected and all the paths were effective on the response variable. This effect is positive because the sign is positive standardized coefficients. The obtained results indicate that the strategy map of Yazd University of Science and Arts is High credit. Actually it is possible to generalize Strategic Analysis and Strategy Maps to other similar organizations. Validation results showed that there are valid path to achieve the institution's mission has been extended in many universities.
    Keywords: strategy mapping, structural equation modeling, balanced scorecard
  • Mohammad Rahmanpour, Mohammadjawad Liaghatdar*, Fereyadoon Sharifian Page 155
    The purpose of this paper is a comparative study of educational technology curriculum in selected countries with Iran. Therefore, using descriptive - comparative world's 12 leading universities from nine countries were selected and graduate curriculum with course curriculum in Iran three areas of the curriculum, syllabus, and procedures and policies were analyzed. The results showed that in the three areas between developed countries and between developed countries and Iran, there are differences and similarities. Also, some of the innovations in this field were identified. Among the most important innovations, curriculum goals of diversity, multiplicity, and elective courses, students have exams and the curriculum was revised in committee. Based on studies performed proposals for Iran, especially in the area of curriculum objectives, curriculum and administrative procedures were presented. the world's leading universities were identified based on their recommendations for Iran curriculum, especially in the area of goals, curriculum and administrative procedures were presented.
    Keywords: Educational technology, curriculum, Master of the Universe, Iran