فهرست مطالب

مطالعات اندازه گیری و ارزشیابی آموزشی - پیاپی 9 (بهار 1394)

فصلنامه مطالعات اندازه گیری و ارزشیابی آموزشی
پیاپی 9 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/04/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سیده مریم حسینی لرگانی، کوروش فتحی واجارگاه، محبوبه عارفی، کیومرث زرافشانی صفحات 9-33
    غیراثربخش بودن آموزش ها یکی از عمده ترین نقدهایی است که توجه بسیاری از منتقدان آموزش عالی را به خود جلب کرده است. یادگیری زائد مفهومی است که می تواند فصل جدیدی در پژوهش های تعلیم و تربیت باز نماید. هدف این پژوهش، بررسی و تحلیل این مفهوم و راهکارهای کاهش آن در نظام آموزش عالی ایران است. در پژوهش حاضر با هدف دست یابی به اجماع نظر متخصصان، از روش دلفی در سه مرحله استفاده شد. جامعه آماری این پژوهش را متخصصان و صاحب نظران برنامه درسی و آموزش عالی تشکیل می دهند. نمونه آماری این پژوهش مشتمل بر چهل نفر متخصص بود که به روش گلوله برفی شناسایی شدند و در نهایت سی نفر به همکاری پاسخ مثبت دادند. تحلیل نهایی در بررسی این مفهوم با استفاده از نرم افزارهای (SPSS) و (NVivo) نشان داد که یادگیری زائد عبارت است از غیرکاربردی بودن درس ها، نامتناسب بودن محتوا و برنامه درسی ناکارآمد. همچنین توانمندسازی اعضای هیات علمی، تاکید بر یادگیری مادام العمر، آزادی آکادمیک، بازنگری و ارزیابی مستمر برنامه های درسی نیز به عنوان مهم ترین راهکارهای کاهش یادگیری زائد ارائه شده است.
    کلیدواژگان: مفهوم سازی، یادگیری زائد، نظام آموزش عالی، روش دلفی
  • حسن تقیان، علی مقدم زاده صفحات 35-57
    این مطالعه با هدف بررسی تغییرناپذیری اندازه گیری و ساختاری شش سازه عملکرد ریاضی، نگرش به ریاضی، توانایی های اولیه ریاضی، مشارکت والدین، منابع آموزشی درون خانه و وضعیت اقتصادی-اجتماعی خانواده مطالعه تیمز 2011 در قالب یک مدل نظری انجام گرفت. شرکت کنندگان این مطالعه 5760 نفر از دانش آموزان پایه چهارم ابتدایی بودند که در سال 2011 در مطالعه بین المللی تیمز شرکت کرده بودند. نتایج نشان داد در گروه پسران، ارتباط بین متغیرهای مشاهده شده با متغیرهای نهفته برازش بهتری دارد. در قدرت روابط علت و معلولی نیز گروه پسران در اکثر موارد برازش بهتری را نسبت به گروه دختران از خود نشان دادند. در گروه پسران، نشانگر ها پایایی بیشتری نسبت به گروه دختران داشتند. در ضرایب رگرسیون نیز به جز پیش بینی توانایی اولیه ریاضی توسط منابع آموزشی درون خانه و پیش بینی نگرش به ریاضی توسط مشارکت والدین، در سایر موارد دقت روابط در گروه پسران بیشتر از گروه دختران بود. در پاسخ گویی به همه سوال ها، دختران با سوگیری سیستماتیک بیشتری نسبت به پسران عمل کرده اند. در نتیجه می توان گفت عملکرد ریاضی و متغیرهای تاثیرگذار بر آن، در دو گروه پسران و دختران معانی مختلفی داشته و با دقت های متفاوتی اندازه گیری شده است.
    کلیدواژگان: مدل یابی معادلات ساختاری چند گروهی، مطالعه تیمز، عملکرد ریاضی، جنسیت
  • کیوان صالحی، عباس بازرگان، ناهید صادقی، محسن شکوهی یکتا صفحات 59-99
    کیفیت نظام ارزشیابی پیشرفت تحصیلی، از مهم ترین ویژگی هایی است که در تعالی یا تباهی فرد و جامعه تاثیرگذار است. نگرش مثبت یا منفی عوامل انسانی تاثیرگذار بر فرایند یاددهی - یادگیری، می تواند نقش تعیین کننده ای در کیفیت اجرای آن داشته باشد. پژوهش حاضر، با هدف بازنمایی ادراکات معلمان در خصوص آسیب های اجرای طرح ارزشیابی توصیفی به انجام رسید. سعی گردید تا با استفاده از رویکرد تفسیرگرایانه به بازسازی معنایی ادراک معلمان از آسیب های احتمالی برنامه ارزشیابی توصیفی پرداخته و نشان داده شود که این مشارکت کنندگان، چه درک و ارزیابی، نسبت به آسیب های احتمالی دارند. به منظور گردآوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختارمند استفاده شد. با استفاده از نمونه گیری هدفمند و راهبرد زنجیره ای، پس از 23 مصاحبه، اشباع داده ها حاصل شد. برای بررسی ویژگی های فنی پژوهش، مبتنی بر دیدگاه تلفیقی، از ملاک های چندگانه بهره گرفته شد. تحلیل عمیق تجربه زیسته معلمان، موجب شناسایی و دسته بندی شش آسیب احتمالی برای دانش آموزان نظیر «پرورش نامطلوب دانش آموزان با سطح سواد ناکافی»؛ «پرورش نامطلوب دانش آموزان بی انگیزه نسبت به پیشرفت تحصیلی» و شش آسیب احتمالی برای معلمان نظیر «کاهش شوق معلمان به فعالیت های آموزشی»؛ «افت جایگاه معلمان در مدرسه»، گردید. یافته ها نشان داد که معلمان مورد مطالعه، آسیب های متعدد و متفاوتی را از اثرات اجرای ارزشیابی توصیفی، تجربه کرده اند و در مجموع با چالش های مضاعفی در فرایند یاددهی یادگیری روبرو هستند.
    کلیدواژگان: ادراکات معلمان، تجارب زیسته، برنامه ارزشیابی توصیفی، مدارس ابتدایی، آسیب های احتمالی، روش کیفی
  • معصومه قائمی پور، مرتضی کرمی، مقصود امین خندقی صفحات 101-128
    ارزشیابی برای سلامت تعلیم و تربیت و برنامه های آن، امری مهم و حیاتی است. هدف این پژوهش بررسی میزان اشاعه استانداردهای ارزشیابی در پژوهش های ارزشیابی آموزشی در پایان نامه های کارشناسی ارشد بود. پژوهش حاضر از نظر روش، پژوهش ارزشیابی است و با توجه به اینکه گزارش های پایانی مدنظر قرار گرفت فراارزشیابی از نوع پایانی بود. جامعه آماری آن شامل همه پایان نامه های کارشناسی ارشد با موضوع ارزشیابی طی سال های 1382-1392 در چهار دانشگاه علامه طباطبایی، شهید بهشتی، تهران و فردوسی مشهد است که به شیوه سرشماری مورد بررسی قرار گرفت. صرفا پژوهش هایی که با روش کمی انجام شده بودند، برای بررسی انتخاب شد. در این پژوهش از فهرست یادآور (چک لیست) فرا-ارزشیابی استافل بیم (2012) استفاده شد. برای مشخص کردن پایایی کدگذار از ضریب همبستگی کاپا استفاده شد که مقدار آن 93/0 به دست آمد. یافته ها نشان داد که همه پایان نامه ها در اشاعه معیارهای سودمندی، قابلیت کاربرد و درستی در سطح ضعیف و در اشاعه معیارهای دقت و مسئولیت پذیری ارزشیابی در سطح متوسط ارزشیابی شدند.
    کلیدواژگان: ارزشیابی، فراارزشیابی، استانداردهای ارزشیابی برنامه
  • بیژن عبدالهی، فرهاد فرهادی امجد، فرهاد قدیمی صفحات 129-152
    هدف از این مقاله شناسایی عوامل تاثیرگذار بر میزان روایی نتایج ارزشیابی دانشجو از استاد است. روش تحقیق آمیخته مورد استفاده قرار گرفت. شرکت کنندگان در بخش کیفی اساتید رشته علوم تربیتی و در بخش کمی دانشجویان ورودی سال های تحصیلی 89 و 90 کارشناسی رشته های علوم تربیتی و روانشناسی دانشگاه های دولتی شهر تهران بودند. در بخش کیفی از نمونه گیری گلوله برفی و در بخش کمی تعداد 273 دانشجو از دو گرایش مدیریت آموزشی و مشاوره به روش تصادفی انتخاب گردید. از دو ابزار مصاحبه و پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. همچنین برای تحلیل داده ها از روش تحلیل عاملی اکتشافی بهره گیری شد. داده های بخش کیفی به روش تحلیل محتوا و فرآیند کدگذاری تحلیل و عامل های ویژگی های دانشجویان، اساتید و سامانه ارزشیابی شناسایی شدند. در حوزه استاد ایجاد انگیزه و شوق علمی در دانشجویان، در حوزه دانشجو میزان علاقه دانشجو نسبت به درس، رشته تحصیلی و امید به آینده و در حوزه سامانه ارزشیابی نبودن ملاک های دقیق در فرم ارزشیابی بیشترین اولویت را داشتند.
    کلیدواژگان: ارزشیابی، دانشجو، استاد، پژوهش آمیخته
  • سمانه عبدلی، نسرین محمدحسنی صفحات 153-172
    با گسترش رویکردهای نوین در تعلیم و تربیت و با وجود پیشرفت در حوزه یادگیری الکترونیکی، ارزشیابی در این حوزه به چالشی بزرگ تبدیل شده است. هدف از این پژوهش استخراج مهم ترین مولفه ها، ابزارها و روش ها برای ارزشیابی یادگیری الکترونیکی به منظور دست یابی به نقاط مشترک در این تحقیقات و ارائه چهارچوبی جامع از نحوه ارزشیابی سیستم های یادگیری الکترونیکی است. در این پژوهش از روش سنتز پژوهی استفاده شده است. که در آن محققان از میان جامعه آماری که شامل 78 تحقیق در حوزه ارزشیابی یادگیری الکترونیکی بود، تعداد 25 نمونه را به صورت هدف مند انتخاب نمودند و به استخراج ابزارها، مولفه ها و روش های ارزشیابی به کار برده شده در این تحقیقات پرداخته و با تحلیل این موارد چهارچوبی برای ارزشیابی یادگیری الکترونیکی ارائه دادند.یافته های این پژوهش شامل مولفه ها، ابزارها و روش های به کار رفته در ارزشیابی یادگیری الکترونیکی در تحقیقات مختلف و ارائه چهارچوبی جامع در این باب است. نتایج پژوهش نشان داد که مهم ترین مولفه های ارزشیابی شامل قابلیت استفاده، کیفیت محتوا و اطلاعات، دسترس پذیری، ارتباط، تعامل و رابط کاربرها، مدیریت و قابلیت کنترل، سیستم فنی و خدمات و پشتیبانی و مهم ترین ابزارهای ارزشیابی شامل پرسشنامه، چک لیست و مصاحبه و مهم ترین روش های ارزشیابی شامل مطالعه موردی، زمینه یابی و تحلیل اسنادی می باشد.
    کلیدواژگان: یادگیری الکترونیکی، ارزشیابی یادگیری الکترونیکی، سنتزپژوهی
  • رضا جعفری هرندی صفحات 173-198
    پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان کارآیی بیرونی آموزشکده های فنی و حرفه ای استان یزد طی سال های 1388 تا 1390 انجام شده است. کارآیی بیرونی در واقع میزان پاسخگویی فارغ التحصیلان را به نظام اجتماعی در ابعاد فردی، اجتماعی و اقتصادی مشخص می نماید. روش پژوهش توصیفی و از نوع کاربردی است. جامعه پژوهش همه فارغ التحصیلان آموزشکده های فنی و حرفه ای استان یزد به تعداد 3736 نفر بودند، که از این میان 350 فارغ التحصیل با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب با حجم طبقات، به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش، پرسشنامه محقق ساخته بوده و روایی ابزار قبل از اجرا مورد تایید متخصصان قرار گرفته است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی استفاده شد. نتایج پژوهش بیانگر آن بود که، کارآیی بیرونی در بعد فردی 0/65، در بعد اجتماعی 4/63 و در بعد اقتصادی 0/60 درصد است. در مجموع با توجه به عدم تحقق 2/37 درصد از کارآیی بیرونی، می توان بیان نمود که درصد کارآیی بیرونی مطلوب نبوده و چاره جویی در این زمینه توسط مسئولان ستاد و مدرسان ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: کارآیی بیرونی، فارغ التحصیل، دانشگاه فنی و حرفه ای، آموزشکده فنی و حرفه ای
|
  • Seyedeh Maryam Hosseini Largani, Kourosh Fathi Vajargah, Mahbobe Arefi, Kioumars Zarafshani Pages 9-33
    Ineffective education is one of the major criticisms that draw attention of higher education critics. Scrap leaning is a concept that can open a new window in educational research. The purpose of this study was to determine and analyze this concept and develop strategies to reduce scrap learning in higher education in Iran. Delphi method was used in three levels to reach consensus among higher education experts. Using snowball sampling, 40 experts were identified in which 30 experts participated in this study. Data was analyzed using SPSS and Nvivo qualitative data analysis software. Results revealed that scrap learning is non-practical nature of lessons, inappropriate content, and ineffective curriculum; Moreover, experts believed that scrap learning can be reduced through the empowerment of faculty members, emphasis in life-long learning, academic freedom, and monitoring and evaluating curriculums.
    Keywords: Conceptualizing, Scrap learning, Higher education, Delphi technique
  • Hasan Taghian, Ali Moghadamzadeh Pages 35-57
    This study was done with the aim to survey the measurement and structure invariance of TIMMS 2011six constructs mathematical achievement، attitude towards mathematics، readiness skills، parental involvement، home resources، and family’s socio–economic condition based on a theoretical model. A total number of 5760 fourth graders elementary students were the participants of the study who had participated in TIMSS in 2011. The results showed that in the male group، the relation of the observable and latent variables had a better fit. In causal relationships significance، the male group showed a better fit compared to the female group in most cases. In the male group reliability of measured indictors had a better reliability compared to the female group. In regression coefficients، except for prediction of the “readiness skills” by the “home resources” and prediction of the “attitude towards mathematics” by the “parental involvement”، the male groups’ relationships were more precise than the female group. The female group had a more systematic bias in answering all of the questions compared to the male group. As a conclusion، it can be said that the mathematical achievement and the variables affecting it in the two groups had different meaning and were measured with different precisions.
    Keywords: Multiple, Group Structural Equation Modeling, TIMSS, Mathematical Achievement, Gender
  • Keyvan Salehi, Abbas Bazargan, Nahid Sadeghi, Mohsen Shokoohi-Yekta Pages 59-99
    Quality of academic achievement assessment system is of the most important factors that affect the exaltation or decadence of individuals as well as society. Positive or negative attitudes of the factors affecting the teaching-learning process can have a determinant role in the quality of its implementation. The present study aims to represent the teachers’ perceptions about the possible damages of implementing the descriptive evaluation plan. Using an interpretative approach an effort has been made to reconstruct teachers'' perceptions of the possible damages of semantic evaluation system، called descriptive evaluation، and to show how the participants understand and evaluate the relative possible damages of the descriptive evaluation design. Semi-structured interviews were used to collect data. Having used purposeful sampling and chain sampling، and through 23 interviews with teachers، data saturation was achieved. To evaluate the technical characteristics of the study، based on integrated perspective، multiple criteria were used. Deep analysis of the teachers'' factual experiences and views led to the identification and classification of the six possible damages for teachers and six for students. Inadequately educating students with insufficient literacy، inadequately educating students with insufficient motivation towards academic achievement، decreasing the enthusiasm of teachers towards educational activities، and loss of respect for teachers in school are among the most important of these damages. Results showed that the teachers have experienced and declared different damages originated from the Descriptive Evaluation Plan، and have faced with increasing challenges in the teaching-learning process.
    Keywords: teacher's perceptions, beliefs, descriptive evaluation design, primary schools, possible damages, qualitative method
  • Masoumeh Ghaemipour, Morteza Karami, Maghsoud Amin Khandaghi Pages 101-128
    Evaluation is one of the major concerns of the safeness of education and its programs. The study aimed at the broadcasting rate of evaluation standards in educational evaluation researches based on the reports from M. A. theses. Considering the method، the study was an evaluation study، with regard to final reports; summative meta-evaluation method was used. Accordingly، statistical population was the entire defended theses from four universities، including Ferdowsi University of Mashhad، Tehran، Shahid Beheshti and Allame Tabatabaei Universities of Tehran over the past decade، from 2003 to 2013. Due to the limited population، census method was used; so that only researches were examined that were conducted using quantitative method. In the study، researcher used Stufflebeam’s Check list (2012). In order to specify the reliability، Cohen’s Kappa coefficient was used and it was measured 0. 93. Findings showed that the entire theses were evaluated weakly in broadcasting utility، feasibility and propriety standards، and medium in broadcasting accuracy and evaluation accountability standards.
    Keywords: Evaluation, meta, evaluation, program evaluation standards
  • Bijan Abdollahi, Farhad Farhadi Amjad, Farhad Ghadimi Pages 129-152
    The aim of this study was to determine the affecting factors on reliability of teachers’ evaluation by student. In this research mixed research method was used. Participants in qualitative part were teachers of educational sciences and in quantitative part were BM psychology and educational administration students in 2010-2011from governmental Tehran universities. Participants were selected in qualitative part via snowball sampling. In quantitative part، via random sampling 273 students were selected whose major was educational administration and counseling. In this research two measuring instruments، interview and researcher-made questionnaire، were applied. Also، in order to analyze data، exploratory factor analysis was used. Data of qualitative part was determined by content analysis method through coding process. About teachers، creating motivation and enthusiasm in students، about students، the extent of students’ interest in lessons، the field and hope to future and about evaluation system، the lack of precise criteria in evaluation form were the first priority.
    Keywords: Evaluation, Student, Professor, Mix research
  • Samaneh Abdoli, Nasrin Mohammad Hasani Pages 153-172
    With the development of new approaches in education and progress in e-learning، evaluation has became a considerable challenge in this area. The purpose of this study is extracting the most important components، tools and methods of evaluating e-learning in order to achieve common points in these studies and presenting a comprehensive framework for evaluation of e-learning systems. In this study، the researchers used research synthesis method in which researchers selected 25 samples by purposive sampling among statistical population including 78 researches about e-learning evaluation and extracted the evaluation tools، components and methods were used in these researches and presented a framework for e-learning evaluation by analysis of these cases. The findings of this research include components، tools and methods used in e-learning evaluation in various researches and presenting a comprehensive framework in this regard. The results of this study showed that the most important components are usability، content and information quality، accessibility، communication، interaction and interfaces، management and controllability، technical system and services and supporting، also the most important tools for evaluation are questionnaire، checklist and interview and finally the most important methods are case study، survey and documental analysis.
    Keywords: E, learning, e, learning evaluation, research synthesis
  • Reza Jafari Harandi Pages 173-198
    This research has been conducted with the aim of surveying the amount of external efficiency of technical and vocational colleges in Yazd province during 2009-2011 years. External efficiency، in fact، is determined by the amount of graduates'' accountability to individual، societal، and economical dimensions of social system. In this study the method is descriptive-survey and its approach is applicable. The statistical populations of the research were all the 3736 technical and vocational graduates in Yazd province which among them 350 graduates were selected through random multi-stage sampling. A researcher made questionnaire was used to gather the data. Its validity has been admitted by specialists. The descriptive and inferential statistics were used to analyze the data. The results of the research indicated that the external efficiency was 65% in individual، 63. 4% in societal and 60% in economical dimensions respectively. In general، with respect to the lack of obtaining 37. 2% of external efficiency، it can be said that the external efficiency percentage is not desirable and therefore، it is necessary for staff members and teachers to find a suitable solution.
    Keywords: external efficiency, graduate, technical, vocational university, technical, vocational college