فهرست مطالب

مطالعات اندازه گیری و ارزشیابی آموزشی - پیاپی 10 (تابستان 1394)

فصلنامه مطالعات اندازه گیری و ارزشیابی آموزشی
پیاپی 10 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ابراهیم خدایی صفحه 7
  • محبوبه مهرورز*، خدیجه علی آبادی، سمانه عبدلی، مهسا مرادی صفحه 11
    هدف پژوهش حاضر مقایسه تاثیر روش آموزش مبتنی بر الگوی طراحی آموزشی دیک و کری و الگوی طراحی آموزشی بایبی بر انگیزش و یادگیری دانش آموزان است. تحقیق حاضر از نوع شبه آزمایشی و طرح پیش آزمون - پس آزمون با دو گروه است. جامعه مورد مطالعه این پژوهش را همه دانش آموزان دختر پایه اول دبیرستان شهر شیراز تشکیل می دهند. حجم نمونه در این پژوهش 52 نفر از دانش آموزان دختر پایه اول دبیرستان بودند که از نمونه گیری در دسترس استفاده شد. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه انگیزش پیشرفت هرمنس و آزمون یادگیری محقق ساخته بود. میزان پایایی پرسشنامه انگیزش پیشرفت، برحسب شاخص آلفای کرونباخ 87/. و پایایی آزمون یادگیری برحسب شاخص کودرریچاردسون 20، مقدار 73/. به دست آمد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون آماری کوواریانس استفاده شد. براساس نتایج به دست آمده روش مبتنی بر الگوی بایبی و الگوی دیک و کری تفاوتی در میزان تاثیر بر انگیزش ندارند، اما بین این روش های آموزشی از نظر میزان یادگیری تفاوت معنی داری وجود دارد و روش مبتنی بر الگوی بایبی بر یادگیری دانش آموزان اثربخش تر است.
    کلیدواژگان: الگوهای طراحی آموزشی، الگوی طراحی آموزشی بایبی، الگوی طراحی آموزشی دیک و کری، انگیزش و یادگیری
  • غلامرضا شمس*، مقصود فراستخواه، رضا مهدی، زهرا معارفوند صفحه 31
    دستیابی به اصلی ترین معیارهای کیفیت در آموزش عالی، از الزامات اساسی برای اجرای مناسب هر یک از رویکردهای تضمین کیفیت در بهبود آموزش عالی و رشته های درسی است. تحقیق حاضر با هدف شناسایی عوامل، ملاک ها و نشانگرهای موثر در تضمین کیفیت رشته مدیریت آموزشی و تعیین میزان اهمیت و اولویت آنها نسبت به یکدیگر انجام شد. روش تحقیق، کیفی و ابزار مصاحبه و بررسی اسناد و مدارک است. برای تحلیل یافته-های مصاحبه از روش تحلیل محتوا به شیوه مقوله بندی و برای تحلیل اسناد و مدارک از تکنیک آنتروپی شانون استفاده شد. مصاحبه نیمه ساختارمند با 11 نفر از خبرگان حوزه تضمین کیفیت و استادان گروه علوم تربیتی دانشگاه های دولتی شهر تهران انجام گرفت. ضمن مصاحبه، برای شناسایی جامع عوامل، ملاک ها و نشانگرها، 37 واحد مطالعاتی در زمینه ارزیابی و تضمین کیفیت رشته های درسی بررسی شد. نتایج نشان داد که هفت عامل دانشجویان، اعضای هیات علمی، امکانات و تجهیزات آموزشی و پژوهشی، جایگاه سازمانی سازماندهی و مدیریت گروه، فرایند یاددهی-یادگیری، دوره های آموزشی مورد اجرا و دانش آموختگان، به عنوان عوامل اساسی در تضمین کیفیت برنامه آموزشی رشته مدیریت آموزشی اهمیت دارند و از این میان عامل جایگاه سازمانی، سازماندهی و مدیریت گروه با بار اطلاعاتی 51/0 و ضریب اهمیت 17/0 بالاترین اولویت را در بین سایر عوامل دارند و سایرعوامل در اولویت های بعد از آن قرار دارند. ملاک نحوه تبادل تجربه از عامل اعضای هیات علمی، با بار اطلاعاتی 688/0 و ضریب اهمیت 17/0 بالاترین اولویت را نسبت به کل ملاک های پژوهش دارا بود و نشانگر تعداد مقاله های منتشر شده در مجلات معتبر علمی از عامل اعضای هیات علمی با بار اطلاعاتی 800/0 و ضریب اهمیت 045/0 بالاترین اولویت را نسبت به سایر نشانگرها داشت.
    کلیدواژگان: تکنیک آنتروپی شانون، تضمین کیفیت، مدیریت آموزشی
  • محمدشریف شریف زاده*، عبدالرضا محمودی سرای صفحه 61
    توسعه برنامه های آموزشی بین رشته ای یکی از راهبردهای تحول در آموزش عالی کشاورزی است. این پژوهش کیفی با هدف عارضه یابی رویکرد بین رشته ای در آموزش عالی کشاورزی برپایه موردکاوی «ترویج و آموزش کشاورزی» به انجام رسید. اطلاعات مورد نیاز با استفاده از مصاحبه نیمه ساختارمند با نمونه ای برگزیده (44=n) از بین اعضای هیات علمی، محققان، کارشناسان و مروجان و مدیران حوزه ترویج و آموزش کشاورزی کشور به دست آمد. با استفاده از فرآیند کدگذاری مرسوم در نظریه بنیانی، متن برگرفته از مصاحبه ها تحلیل و یافته های حاصل از تحلیل در ساختاری ماتریسی، شامل کدهای باز، محوری و انتخابی تدوین شد. بر اساس کدهای طبقه بندی شده موضوعی (شش طبقه)، مسائل و محدودیت های عمده توسعه رهیافت بین رشته ای در آموزش عالی کشاورزی عبارتند از: مسائل نظری و مفهومی، مسائل آموزشی، مسائل پژوهشی و انتشار یافته های تحقیقاتی و مسائل توسعه حرفه ای در ترویج و آموزش کشاورزی (حوزه بین رشته ای)، مسائل توسعه دانشگاهی (حوزه دانشگاه) و مسائل اجرایی و نهادی (حوزه برون دانشگاهی).
    کلیدواژگان: آموزش عالی کشاورزی، رویکرد میان رشته ای، ترویج و آموزش کشاورزی، نظریه بنیانی
  • حسن نجفی*، مهدی سبحانی نژاد، رضا جعفری هرندی صفحه 89
    پژوهش حاضر با هدف، ارزیابی کیفیت برنامه های آموزشی دانشگاه پیام نور قم بر اساس الگوی (NADE-TDEC) انجام شد. روش پژوهش توصیفی و رویکرد آن نیز کاربردی است. از میان همه دانشجویان شاغل به تحصیل در دانشگاه پیام نور قم (14232 نفر) 375 دانشجو به روش نمونه گیری تصادفی سهمیه ای به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته بود و داده های حاصل نیز با استفاده از شاخص های آمار توصیفی و استنباطی در محیط نرم افزار SPSS تحلیل شدند. نتایج ارزیابی نشان داد کیفیت برنامه های آموزشی در مولفه های طراحی مطالب و مواد درسی (14/3)، موارد مربوط به آموزش (61/3)، امور اجرائی (28/3) بیش از حد متوسط و در مولفه استفاده از فناوری های جدید آموزشی (49/2) کمتر از حد متوسط است و بین نظرات پاسخگویان از لحاظ جنسیت و سابقه تحصیلی تفاوت معنی داری در سطح 05/0 < p دیده نشد. با توجه به وضعیت مولفه های الگوی (NADE-TDEC) لازم است دانشگاه پیام نور قم در خصوص بهبود کیفیت فناوری های نوین آموزشی اقدام کند.
    کلیدواژگان: کیفیت برنامه های آموزشی، دانشگاه پیام نور، الگوی (NADE، TDEC)، ارزیابی کیفیت
  • محمدرضا اردلان، سیروس قنبری، رقیه بهشتی راد*، پرویز نویدی صفحه 109
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر مسئولیت پذیری اجتماعی و سرمایه اجتماعی بر تعهد سازمانی انجام شده است. این پژوهش از نوع توصیفی و از نظر روش پژوهشی پیمایشی است. روش جمع آوری اطلاعات استفاده از پرسشنامه و نمونه گیری، از نوع تصادفی طبقه ای بود که متناسب با حجم هر طبقه، 203 نفر از کارکنان دانشگاه رازی کرمانشاه انتخاب شدند. روش تجزیه و تحلیل داده ها، همبستگی و معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار های آماری (SPSS)- LISREL)) است. نتایج تحلیل الگویابی معادلات ساختاری، برازندگی الگو را با داده ها، مورد حمایت قرار دادند. نتایج الگویابی معادلات ساختاری نشان داد که اثر مستقیم مسئولیت پذیری اجتماعی بر تعهد سازمانی (21/0) در سطح 05/0 مثبت و معنی دار است، همچنین اثر مستقیم سرمایه اجتماعی بر تعهد سازمانی (59/0) در سطح 001/0 مثبت و معنی دار است. در نتیجه از عوامل موثری که هر سازمان در راستای تعهد سازمانی کارکنان باید مد نظر قرار دهد، مسئولیت پذیری اجتماعی و سرمایه اجتماعی است. در این بین ایجاد شبکه ها و مجاری ارتباطی و زمینه سازی بستری که منجر به افزایش مسئولیت پذیری کارکنان شود می تواند در افزایش تعهد سازمانی کارکنان موثر واقع شود.
    کلیدواژگان: مسئولیت پذیری اجتماعی، سرمایه اجتماعی، تعهد سازمانی، دانشگاه رازی
  • مریم مقدسین*، محمدرضا فلسفی نژاد، علی دلاور، احسان جمالی، نورعلی فرخی صفحه 133
    سنجش انطباقی کامپیوتری به خزانه سوالی نیاز دارد که به خوبی طراحی شده و برای ساخت آزمون های مجزا، تعداد مناسبی سوال داشته باشد. همچنین شامل سوال هایی باشد که از لحاظ محتوایی متعادل باشد و هزینه ساخت آزمون را کاهش دهد. یکی از روش های طراحی خزانه سوال، روش رکیس است، که در آن از روش مونت کارلو برای تعیین ویژگی های یک خزانه سوال بهینه استفاده می شود. در این پژوهش، از این روش برای طراحی خزانه هایی که با مدل سه پارامتری لجستیک مدرج شده اند، استفاده شده است. برای کنترل نرخ مواجهه سوال از روش سیمپسون-هتر و برای شبیه سازی سوال های آزمون از سه روش تصادفی (R)، تصادفی آمیخته و پیش بینی (MRP) و حداقل آگاهی آزمون (MTI) استفاده شده است. عملکرد خزانه های سوال شبیه سازی شده و عملیاتی با در نظر گرفتن مجموعه ای از ملاک های ارزیابی، با یکدیگر مقایسه شده اند. نتایج نشان می دهد که خزانه MRP نسبت به سایر خزانه های بهینه از امنیت و دقت اندازه گیری بالاتری برخوردار است و شامل سوال های زیادی با ضریب تشخیص بالا است. نرخ همپوشی آزمون در آن کمتر و درصد کوچکی از سوال های بیش مواجهه و کم مواجهه دارد. در مقابل اندازه خزانه MTI نسبت به سایر خزانه های بهینه کوچک تر و سوال هایی با ضریب تشخیص پایین تر دارد. به طور کلی با در نظر گرفتن عامل کنترل مواجهه، خزانه های بهینه، بهتر از خزانه عملیاتی عمل می کند.
    کلیدواژگان: سنجش انطباقی کامپیوتری، خزانه سوال بهینه، روش مونت کارلو، رکیس، کنترل نرخ مواجهه سوال، روش سیمپسون، هتر
  • علیرضا کرمی گزافی*، زهرا نیکنام، رویا مجیدی صفحه 179
    هدف پژوهش حاضر طراحی اهداف و محتوای چند درس اختیاری درباره فناوری نانو در مقطع کارشنا سی برای دانشجویان فنی- مهندسی و علوم پایه بود. نوع تحقیق، کاربردی، توصیفی- پیمایشی و جامعه آماری آن، اعضای هیات علمی دانشگاه ها، دانشجویان مقاطع دکتری و کارشناسی ارشد فعال در حوزه نانوفناوری در سال 93-1392 بودند که 202 نفر با روش نمونه گیری هدفمند و داوطلبانه انتخاب شدند. ابزار گردآوری، فرم نظرسنجی محقق ساخته بود که روایی محتوایی آن با استفاده از نظرات ده نفر از اساتید و متخصصان حوزه نانو بررسی شد و در پایان 34 هدف و 142 موضوع به عنوان سوالات اصلی فرم نظرسنجی انتخاب شد. پایایی پرسشنامه با روش آلفای کرونباخ 98/0 بدست آمد. داده ها با آزمون های ناپارامتری رتبه ای علامت دار ویلککسون، نمونه های مستقل کروس- کالوالیس و نسبت دوجمله ای، تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد که در سطح اطمینان 95 درصد اهداف طراحی شده مهم و ضروری هستند و محتواها با اهداف مربوط، تطا بق دارند.
    کلیدواژگان: نانو فناوری، علوم پایه و فنی، مهندسی، محتوا، دوره کارشناسی، طراحی
|
  • Mahboobe Mehrvarz*, Khadije Aliabadi, Samaneh Abdoli, Mahsa Moradi Page 11
    The aim of this study is comparing the effect of Dick & Carey instructional design model And Bybee instructional design model on students’ motivation and learning. The method of this study is Quasi-experimental and the research plan is pretest-posttest with two groups. The statistical society of this study included all female students in first year of high school in Shiraz. The statistical sample in this study was 54 female students and the available sampling was used. The data collection instrument was Herman's promotion motivation questionnaire and researcher-made learning test and in order to calculate the motivation questionnaire reliability, the Cronbach's Alfa method was used that its value was 0.87 and In order to calculate the reliability of learning test the Kuder Richardson 20 was used with the value of. /73. For data analysis, Covariance statistical test was used and the results showed that there is no difference between the Dick & Carey and Bybee methods in the rate of motivation, but there is a significant difference between Dick & Carey and Bybee methods in rate of learning and the Bybee method is more effective on students learning.
    Keywords: Bybee's instructional design model, Dick, Carey's instructional design model, Instructional design model, motivation, learning
  • Gholamreza Shams*, Maghsoud Farasatkhah, Reza Mahdi, Zahra Maarefvand Page 31
    Access to the most basic standards of quality in higher education are the basic is one of the requirements for the administration of each of the approaches to improve quality assurance in higher education and the academic disciplines. The present study aimed to identify the factors, criteria and indicators affecting quality assurance of educational administration and determining and their priorities. The method was qualitative and the instruments were interviews and investigating documents. The findings on interviews and documents were analyzed using content analysis technique of categorization and Shannon Entropy technique, respectively. The semi-structured interview administered on 11 experts on quality assurance and faculty members of educational sciences in public universities of Tehran. In order to have a comprehensive identification of factors, criteria and indicators, 37 study units on evaluation and quality assurance of academic programs were considered. The results showed that “students”, “faculty members”, “educational facilities”, “organizational status, organization and management”, “teaching-learning process”, “programs”, and “graduates” are key factors in quality assurance of educational administration. Furthermore, the results showed that the factor namely, organizational status, organization and management having information load of 0.51and the significant coefficient of 0.17, had the highest priority among the factors. Criterion namely, “experience exchange” belonged to the factor of faculty members having information load of 0.688 and significant coefficient of 0.17, had the highest priority among all the criteria and the indicator of “the number of articles published in scientific journals” belonged to the same factor having information load of 0.800 and significant coefficient of 0.045, had the highest priority among all the indicators.
    Keywords: Shannon Entropy technique, quality assurance, educational administration
  • Mohammad Sharif Sharifzadeh*, Abdolreza Mahmoudi, Saray Page 61
    Interdisciplinary curriculum development is one of the strategies for reforming higher agricultural education. This qualitative research aimed to diagnose interdisciplinary approach in higher agricultural education based on Agricultural Extension and Education as a case. Information was gathered through semi-structured interviewing with a selected sample (n=44) of faculty members, researchers, experts, agents and managers of agricultural extension and education. Using multiple coding process of grounded theory, the interview's contents were analyzed. Findings were formatted in a matrix structure, including open codes, axial codes, and selective codes. According to matrix of findings, main issues and constraints of interdisciplinary approach in higher agricultural education classified in 6 conceptual categories in three area or level, as: theoretical and conceptual issues, educational and training issues, issues of research and delivering of research findings, professional issues (inside of interdisciplinary area), academic development issues (inside of university area), and institutional and operational issues (outside of university area).
    Keywords: Higher Agricultural Education, Interdisciplinary Approach, Agricultural Extension, Education, Grounded Theory
  • Hassan Najafi*, Mahdi Sobhaninejad, Reza Jafari Harandi Page 89
    The present research had done with the purpose of quality assessment of University of Qom Payam-e Noor's educational programs based on the NADE-TDEC pattern. This research's is a descriptive research and its approach is practical. Among all of the students (14232 students), 375 students were selected as a sample, with using a Quota sampling method. The data collection instrument was a researcher-made questionnaire and obtained data was analyzed by SPSS software with using descriptive and inferential statistics indicators. The assessment results showed; the quality of educational programs in a component for designing and course materials (3.14), Items relating to education (3.61), executive affairs (3.28) were more than average extent and in the components of new educational technologies had been used (2.49) is less than the average extent and didnt observed significant differences among comments of respondents in viewpoint of gender and academic background in the level of p <0.05. In regards to the situation of NADE-TDEC pattern’s components it is necessary for the University of Qom Payam-e Noor to take action to improve the quality of new educational technologies.
    Keywords: Quality of Educational Programs, Payam, e Noor University, NADE, TDEC Pattern, Quality Assessment
  • Mohammad Reza Ardalan, Sirous Ghanbari, Roghaye Beheshtirad*, Parviz Navidi Page 109
    The purpose of this study is to investigate the effect of social capital and social responsibility on organizational commitment. The type of study was descriptive and the method was Survey. Data collection was by questionnaire which stratified random sampling was 203 of employees in Razi University in Kermanshah. SPSS- LISREL software was used for data analysis. The structural equation modeling analysis supported model fitting to the data. Results of structural equation modeling showed that: The direct effect of social responsibility on organizational commitment (0/21) is positive and significant. Also, direct effect of social capital on Organizational commitment (0/59) is positive and significant. As a result the factors that each organization should consider in order to organization's commitment is social responsibility and social capital. In the meantime establishing networks and communications in that field lead to the increased responsibility of staff that can be effective in increasing organizational commitment.
    Keywords: Social Responsibility, Social Capital, Organizational Commitment, Razi University
  • Maryam Moghaddasin*, Mohammad Reza Falsafinejad, Ali Delaver, Ehsan Jamali, Nor Ali Farrokhi Page 133
    Computerized adaptive testing requires a well-designed item pool containing an appropriate number of items to build individualized tests. An optimal item pool should also contain well-balanced items that will achieve optimal item usage and low cost of item creation. One of the methods for designing the blueprint for an item pool is Reckase’s method, which is a Monte Carlo method to determine the properties of an optimal item pool. This study has been presented by the Reckase’s method for designing item pools calibrated with the three-parameter logistic model. Also, in the present simulation, the Sympson-Hetter procedure has been used to control the item exposure rate. To design simulation test items, three approaches including R, MRT, and MTI have been applied. The performance of the simulated item pools has been compared with the operational item pool by considering some evaluation criteria. The results suggest that the optimal pool designed with MRP performs the best, based on test security and measurement accuracy. It does require more items and some highly discriminating items. Tests assembled from MRP pools have smaller test-retest overlap rates and significantly lower percentages of over- and under-exposed items. The results show that the MTI design generally leads to smaller pools and contain items with lower a-parameters. Overall, Considering the Sympson-Hetter procedure, the optimally designed item pools perform better than the operational pool obtained from operational CAT.
    Keywords: Computerized adaptive testing, optimal item pool, Monte Carlo method of Reckase, control of item exposure rate, Sympson, Hetter procedure
  • Alireza Karami Gazafi*, Zahra Niknaam, Roya Majidi Page 179
    This research is aimed to design the objects and contents of several optional courses about nanotechnology for undergraduate students of engineering and basic sciences faculty. The research is applied, descriptive and field surveying. The population was all faculty members of universities, Ph.D. and Master students being active in nanotechnology field in academic year of 2013-2014. The sample consisted of 202 individuals that have been selected by purposive, voluntary and hazard sampling method. The tool was researcher made survey questionnaire. Content validity of the survey questionnaire was performed by 10 professors and experts and its Cronbach's alpha was 0.98 which represents an excellent reliability. The data were analyzed by descriptive and inferential statistics using SPSS software. In inferential statistics, one-sample binomial test, independent-samples Kruskal-Wallis test and one-sample Wilcoxon signed rank test were used. The results showed at the 95% confidence level, all suggested objects are important in the viewpoint of respondents and each suggested content is consistent of its object.
    Keywords: Nanotechnology, engineering, basic science, content, undergraduate course, design