فهرست مطالب

مطالعات اندازه گیری و ارزشیابی آموزشی - پیاپی 13 (بهار 1395)

فصلنامه مطالعات اندازه گیری و ارزشیابی آموزشی
پیاپی 13 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/05/04
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فاطمه رجب پور سواری، محبوبه عارفی، محسن طالب زاده نوبریان صفحات 11-32
    هدف از اجرای پژوهش حاضر، ارزشیابی برنامه درسی هدیه آسمانی پایه ششم ابتدایی در شهر قزوین از دیدگاه معلمان است. در این پژوهش وضعیت موجود برنامه درسی با وضعیت مطلوب آن مقایسه شده است. ابزار پژوهش، پرسشنامه محقق ساخته بوده و روایی آن با روش اعتبار محتوا تایید شده است. برای اندازه گیری پایایی پرسشنامه از آلفای کرونباخ استفاده شد که 804/0 به دست آمد. این پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و از حیث گردآوری داده ها توصیفی پیمایشی است. جامعه آماری، معلمان پایه ششم ابتدایی شهر قزوین شامل 96 نفر بود و کل جامعه به روش سرشماری مورد مطالعه قرار گرفت. عمده ترین نتایج پژوهش حاکی از آن بود که بر اساس تحلیل های توصیفی- استنباطی، میانگین اظهارات پاسخگویان با میانگین طیف پنج ارزشی درخصوص ارزشیابی از برنامه درسی هدیه آسمانی در ابعاد آماده سازی، شناختی، رفتاری، روش تدریس پیش بینی شده و ارزشیابی (به جز بعد شناختی و محتوای پیش بینی شده که از لحاظ آماری معنادار نبوده) در حد پایین تر از متوسط به لحاظ آماری معنادار بوده است. با توجه به نتایج به دست آمده، متخصصان و برنامه ریزان درسی می توانند به برطرف کردن نقاط ضعف مشخص شده بپردازند.
    کلیدواژگان: ارزشیابی، برنامه درسی، هدیه آسمانی
  • سمانه عبدلی، محبوبه مهرورز، محمدحسن امیرتیموری، مهسا مرادی صفحات 33-53
    پژوهش حاضر با هدف ارزیابی کیفیت نرم افزار الکترونیکی به کار رفته در کتابخانه های دانشگاه علامه طباطبایی (نرم افزار پارس آذرخش) بر اساس استاندارد ایزو 9126 انجام شد. در این پژوهش از روش پیمایشی استفاده شد. جامعه آماری تمامی کارکنان و مدیران کتابخانه های دانشگاه علامه طباطبایی به تعداد 35 نفر بود که با جدول مورگان و با نمونه گیری خوشه ای32 نفر از کارکنان و مدیران دانشکده های روان شناسی و علوم تربیتی، حقوق و علوم سیاسی، ادبیات و زبان های خارجه و مرکز آموزش های تخصصی آزاد به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار این پژوهش پرسشنامه محقق ساخته بود که روایی آن را کارشناسان و استادان، تایید کردند و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ برابر 72/. محاسبه شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی (فراوانی، میانگین، انحراف استاندارد) و آمار استنباطی (T تک نمونه ای) استفاده شد. در پایان پژوهش، این نتیجه حاصل شد که بین کیفیت نرم افزار به کار رفته در کتابخانه های دانشگاه علامه طباطبایی (پارس آذرخش) با هریک از شش عامل اثرگذار مدل ارزیابی کیفیت این نرم افزار (قابلیت نگهداری، قابلیت انتقال، عملیاتی بودن، قابلیت اعتماد، قابلیت استفاده و کارایی) رابطه مستقیم و معنی داری وجود دارد و نرم افزار پارس آذرخش با هر شش مولفه استاندارد ایزو 9126 سازگار بود.
    کلیدواژگان: مدل، ایزو، ایزو 9126، کیفیت، کیفیت نرم افزار
  • ناصر شیربگی، محمد اسدی صفحات 55-85
    ارزشیابی عملکرد اعضای هیئت علمی با استفاده از منابع مختلف اطلاعاتی با هدف بهبود کیفیت دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی به تازگی مورد توجه قرارگرفته است. رایج ترین شکل ارزیابی درونی، بهره گیری از دیدگاه دانشجویان برای ارزشیابی از عملکرد استادان است. گرچه ارزیابی کیفیت دانشگاه بر اساس عملکرد اعضای هیئت علمی با تمرکز بر تدریس و یادگیری کلاسی با مطالعه دیدگاه دانشجویان انجام می گیرد، اما دیدگاه استادان و مدیران آموزشی نیز می تواند داده های جامع تری در اختیار برنامه ریزان آموزش عالی قرار دهد. هدف پژوهش حاضر بررسی دیدگاه های استادان درباره مولفه های ارزیابی عملکرد آموزشی خود با هدف بهبود کیفیت دانشگاهی است. رویکرد پژوهش از نوع کیفی و راهبرد آن مبتنی بر شیوه نظریه داده بنیاد است. نمونه گیری از نوع نظری بود و قاعده اشباع نظری، معیار اتمام نمونه گیری قرار گرفت. تعداد 16 نفر از استادان گروه های آموزشی دانشگاه کردستان در این پژوهش شرکت کردند. بر اساس یافته ها می توان راهبردهای ارزشیابی عملکرد آموزشی اعضای هیئت علمی را در سه دسته راهبرد کلی جامعیت و واقع نگری؛ اجرایی و پشتیبانی؛ و بهسازی و رشد حرفه ای برشمرد.
    کلیدواژگان: ارزشیابی اثربخشی، دیدگاه اعضای هیئت علمی، دانشگاه کردستان، عملکرد آموزشی
  • وحید مهربانی صفحات 87-107
    هدف از پژوهش حاضر آن است که اولا بازدهی داشتن آموزش برای افراد را بررسی کند و ثانیا مشخص سازد که آیا در این رابطه تمایزی میان مردان و زنان وجود دارد یا خیر. یافته های سایر محققان غالبا به صورت برآورد نرخ بازدهی فارغ از دخالت دادن عامل جنسیت به دست آمده و این یکی از ضعف های عمده مطالعات پیشین قلمداد می شود. معادله درآمد مینسر مبنای الگوی مورد استفاده در این تحقیق را تشکیل می دهد که با بهره گیری از نمونه ای شامل 1294 خانوار در شهر تهران برآورد شده است. نتایج حاصل از این مطالعه که به روش تحلیل رگرسیونی به دست آمده اند، نشان دهنده آن است که تحصیلات اثر مثبت و معناداری بر درآمد مردان و زنان دارد اما میزان بازدهی آن برای زنان در حدود 4 تا 5 درصد بیش از مردان است. تدقیق بیشتر در این ارتباط و با استفاده از آزمون علیت گرنجر نشان می دهد که برای زنان برعکس مردان، این عامل درآمد است که تغییرات تحصیلات را توضیح می دهد و بنابراین نمی توان آموزش را برای زنان به عنوان سرمایه گذاری قلمداد کرد.
    کلیدواژگان: تحصیلات، آموزش، درآمد، بازدهی، الگوی مینسری، جنسیت
  • محمدرحیم جعفرزاده، بهمن سعیدی پور، محمدرضا سرمدی، زهره اسمعیلی صفحات 109-131
    هدف از اجرای این پژوهش، بررسی وضعیت تعامل دانشجو-استاد در نظام آموزش عالی الکترونیکی ایران است. جامعه آماری پژوهش شامل همه دانشجویان و استادان مراکز آموزش عالی الکترونیکی ایران در سال تحصیلی 94-1393 بوده است. از این تعداد 620 نفر به عنوان نمونه آماری تعیین و به روش نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شدند و داده های تحقیق جمع آوری شد. روش تحقیق از لحاظ روش جمع آوری داده ها، پیمایشی و از لحاظ ماهیت، توصیفی از نوع ارزشیابی است. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است. اعتبار پرسشنامه بر اساس آلفای کرونباخ و هم بر اساس ضریب همبستگی درونی با استفاده از نرم افزار ایموس و روش مدل یابی معادلات ساختاری تاییدی، تایید شد. نتایج پژوهش حاکی از آن است که وضعیت تعامل دانشجو – استاد در نظام آموزش عالی الکترونیکی ایران به طور معنی داری نامطلوب است. همچنین نتایج تحلیلی وضعیت این نوع تعامل نشانگر تفاوت معنادار وضعیت تعامل دانشجو– استاد، در زیر گروه های مختلف و برحسب متغیرهای دانشگاه و گروه تحصیلی بود، اما برحسب متغیر جنسیت بین زیر گروه ها تفاوت معنی داری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: نظام آموزش عالی، آموزش الکترونیکی، تعامل استاد، دانشجو
  • روح الله مهدیون، تقی زوار، ابوالفضل قاسم زاده، فرهاد ناوه کش، شادی شاکری سیه کمری صفحات 133-156
    هدف از انجام این پژوهش، پاسخ به چگونگی کاربست فاوا در فعالیت های آموزشی و پژوهشی در جهت ارتقای کیفیت آموزش عالی بر اساس بهبود عملکرد اعضای هیئت علمی بوده است. همچنین نقش ویژگی های فردی و علمی اعضای هیئت علمی را در میزان استفاده آنها از فاوا در دانشگاه های دولتی شهر تبریز، بررسی می کند. پژوهش حاضر برحسب هدف، کاربردی و برحسب نحوه گردآوری داده ها، توصیفی است. جامعه آماری پژوهش اعضای هیئت علمی دانشگاه های تبریز، شهید مدنی آذربایجان و دانشگاه پیام نور تبریز به تعداد 1092 نفر است. نمونه گیری به شیوه تصادفی طبقه ای بود و 195 پرسشنامه سالم گردآوری شد. به منظور گردآوری اطلاعات مورد نیاز از سه نوع پرسشنامه محقق ساخته شامل: میزان استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات؛ پرسشنامه عملکرد آموزشی و پرسشنامه عملکرد پژوهشی اعضای هیئت علمی استفاده شد که پایایی آنها بر اساس آلفای کرونباخ به ترتیب 90/.، 92/. و 74/. است. نتایج تحقیق نشان داد که میزان استفاده استادان از فاوا پایین تر از حد متوسط است همچنین میزان استفاده از فاوا پیش بینی کننده عملکرد آموزشی و پژوهشی اعضای هیئت علمی است. به علاوه میزان استفاده استادان از فاوا بر اساس رشته تحصیلی، مرتبه علمی، سن و سابقه تدریس استادان تفاوت معنی داری دارد.
    کلیدواژگان: مهارت های فناوری اطلاعات و ارتباطات، عملکرد آموزشی، عملکرد پژوهشی، اعضای هیئت علمی
  • محمدعلی فطرت، اباصلت خراسانی، محمود ابوالقاسمی، محمد قهرمانی صفحات 157-185
    پژوهش حاضر با هدف اعتبارسنجیمدل مدیریت عملکرد اعضای هیئت علمی دانشگاه کابل و به روش همبستگی انجام شده است. جمع آوری داده ها با استفاده از پرسشنامه صورت گرفت و به منظور اطمینان از روایی و اعتبار پرسشنامه، نظرات و پیشنهاد های سه نفر از مصاحبه شوندگان، سه نفر از استادان همکار و دونفر از دانشجویان دکتری مدیریت آموزشی و آموزش عالی در نهایی کردن گویه های پرسشنامه لحاظ شده است و پایایی ابزار با استفاده از آلفای کرانباخ با مقدار 94/0 به دست آمده است. تجزیه و تحلیل داده های پژوهش و یافته ها در قالب تحلیل معادلات ساختاری و لیزرل انجام شده است. پنج مولفه و مقوله کلی در قالب مدل پارادایمی ازجمله شرایط و عوامل تاثیرگذار فردی، شرایط و عوامل سازمانی (دانشگاه)، شرایط و عملکرد مسئولان وزارت و دانشگاه، استراتژی بهبود عملکرد اعضای هیئت علمی و نتایج اجرای برنامه ها با زیر مولفه ها، باعث شکل دهی مدل مدیریت عملکرد اعضای هیئت علمی شده است. نتایج شاخص های برازش مدل معادلات ساختاری پژوهش حاکی از آن است تمامی شاخص ها در حد بسیار مطلوب گزارش شده اند و همچنین متغیرهای پیش بین 60 درصد واریانس متغیرهای وابسته را تبیین کرده اند.
    کلیدواژگان: مدیریت عملکرد، عملکرد مدیران آموزشی، بهبود عملکرد اعضای هیئت علمی
|
  • Fatemeh Rajabpour Savari, Mahboobe Arefi, Mohsen Talebzadeh Nobarian Pages 11-32
    The present paper aims at evaluating 6th grade Hedyed Assemani from Qazvin teachers’ viewpoints. In doing so, we made a comparison between the status quo and the ideal situation. To gather data, a researcher-made questionnaire with confirmed content validity way used. Using Cronbach alpha, the reliability was calculated as 0.804.This study was applied in terms of aim and descriptive-survey in terms of data gathering. Target population consists of all Qazvin 6th grade teachers (96) who were included in the study. According to the results, all aspects of Hedyeh Assemani curriculum (i.e. preparation, behavioral and evaluation) except for cognitive and planned teaching method was reported significantly lower than the mean. Therefore, curriculum experts and practitioners can make use of these results to take away the weakness of the curriculum.
    Keywords: Evaluation, Hedyeh Assemaani, Curriculum
  • Samaneh Abdoli, Mahboobeh Mehrvarz, Mohammad Hasan Amirteymoori, Mahsa Moradi Pages 33-53
    This research was conducted with the aim of evaluating electronic software quality applied at Allameh Tabataba’i university’s libraries (Pars Azarakhsh software) based on ISO 9126. The survey method was used in this research. The statistic population included all employees and managers of Allameh Tabatabaei university’s libraries were 35 people that 32 employees and managers of Psychology & Educational Sciences, Law and Political Sciences, Literature and Foreign languages colleges and free professional training center were selected by Morgan table and through Cluster sampling. The research instrument was a researcher-made questionnaire that its validity was confirmed by experts and professors and its reliability was calculated by Cronbach's Alfa that its value was 0.72. ​​Descriptive statistic manners (Frequency, Mean and Standard Deviation) and inferential statistic manner (One-sample T test) were used for data analysis. At the end of the research, this achieved result was that there is a straight and significant relationship between Pars Azarakhsh software quality with all six components of ISO 9126 quality evaluation model (maintainability, portability, functionality, reliability, usability and efficiency) and Pars Azarakhsh software is compatible with all six components of ISO 9126.
    Keywords: Model, ISO, ISO9126, Quality, Software quality
  • Naser Shirbagi, Mohammad Asadi Pages 55-85
    Evaluation of the performance of faculty members using information from various sources to improve the quality of universities and higher education institutions has recently been considered. The most common form of internal evaluation has been the use of the student's perspectives for evaluating faculty performance. Although the quality evaluation of the university is based on the performance of faculty members with a focus on teaching and learning in classroom and student's perspectives, the faculty members and educational administrators could comment more comprehensive data set available to higher education planners. The aim of this study was to study the views of faculty members about their educational performance evaluation components to improve academic quality. The research approach was qualitative and its strategy was based on the Grounded Theory method. Method of sampling was theoretical and it was completed through theoretical saturation criterion. 16 faculty members participated in this research from different departments at University of Kurdistan. According to findings, the evaluation strategies of faculty members’ performance in order to improve academic quality outlined in three categories: 1) integrity and objectivity, 2) administration and support, and 3) improvement and professional development.
    Keywords: Evaluation of effectiveness, Faculty member's views, Performance evaluation, University of Kurdistan, Educational performance
  • Vahid Mehrabani Pages 87-107
    Already, many researchers have attempted to evaluate the rate of return of schooling in worldwide. This paper was also written in this area and investigated two main issues: first, does schooling return to individuals? And second, is there a discrepancy between the returns of schooling by gender? Findings of other authors in estimating and analyzing the return of schooling have not considered the gender differentiation. This paper used the Mincerian earnings equation and 1294 data in Tehran in order to estimate the rate of return of schooling. Results of regression analysis show that schooling has a positive and statistically significant effect on earnings of both men and women but the rate of return for women is greater than that of men about 4 to 5 percent. However, Granger causality test suggests that only in the case of women, the earning affects level of schooling but not vice versa while in the case of men, the opposite is true.
    Keywords: Schooling, education, Earning, Return, Mincerian Model, Gender
  • Mohammad Rahim Jafarzade, Bahman Saeidipoor, Mohammadreza Sarmadi, Zohreh Esmaeili Pages 109-131
    Recently, due to broad global and domestic changes, higher education system in Iran has tried to establish and promote e-learning. Therefore, identifying key factors and various aspects of e-learning environment is essential to implement this type of education efficiently. Literature review shows prominence to the importance of interaction compared to other factors in a way that it has been referred to in most views related to the quality and efficiency of e-learning. The aim of this study is to analyze the state of student-teacher interaction in Iran's electronic higher education system. The study population consisted of all teachers and students of higher education electronic institutions of Iran in the academic year 2014-2015 among which 620 were selected as the sample using the snowball sampling method. A researcher-made questionnaire was used to collect data. The research method is survey, in terms of data collection, and descriptive in terms of nature. The questionnaire reliability was confirmed by both Cronbach's alpha and internal correlation coefficients using the Amos software and structural equation modeling.The results suggest that the state of student-teacher interaction in in Iran's electronic higher education system is significantly unfavorable. Moreover, the analytical result of the state of student-teacher interaction showed a significant difference in various subgroups in terms of university and school group variables, but there was no significant difference among subgroups in terms of gender variable.
    Keywords: Higher education, E, learning, Interaction, Student, teacher interaction, Assessment
  • Rouhollah Mahdion, Taghi Zavar, Abolfazl Ghasemzadeh, Farhad Navehkesh, Shadi Shakeri Siahkamari Pages 133-156
    For responding to how integration of ICT in educational and research activities for improvement of higher education quality based on improving faculty members performance, a study with the purpose of determination of the role of ICT usage on educational and research performance of faculty members was conducted. Investigation of the role of individual and academic characteristics of faculty members in extent of ICT usage at Tabriz public universities was other goal of this study. In this applied and descriptive study, statistical population was faculty members of Tabriz, Shahid Madani and Tabriz Payam-e-Noor Universities in total 1092 people. With stratified random sampling 195 questionnaires were gathered. For data gathering three questionnaires are used with Cronbach's alpha for reliability: the extent of ICT usage (0.90), educational (0.92) and research performance of faculty members (0.74). Results showed that the extent of ICT usage are lower than average and ICT usage is predictor of educational and research performance. In addition the extent of faculty members, ICT usage is significantly different bases of academic disciplines, academic degree, age and teaching experience of instructors.
    Keywords: Information, Comunication Technology, Educational performance, Research performance, Faculty member
  • Mohammad Ali Fetrat, Abasalt Khorasani, Mahmood Abolghasemi, Mohammad Ghahremani Pages 157-185
    The aim of this study was to validate performance management model of teaching staff at Kabul University, and correlation method was used. The questionnaire was used to collect data and for confidentiality of validity and reliability. The discussion was done with three interviewees and three lecturers’ assistant and two Ph.D. students in educational management. Their opinions and suggestions were considered to finalize the items of the questionnaire. The instrument’s stability with the use of Cronbach Alpha was 0.94. The data were analyzed using structural equation and Lisrel. Five component and general category in a format of paradigm including individual condition and factor, organizational (University) conditions, condition and performance of Ministry and University, strategies to improve performance of teaching staff and result of programs with sub components. These caused to shape performance management model. The result of indicator suitability of structural equation model of the study shows that all indicators reported properly and predicted variable explained 60% variance of depended variable.
    Keywords: Performance management, Educational administrator's performance, Faculty performance improvement