فهرست مطالب

تصویر سلامت - سال دوم شماره 3 (پاییز 1390)

مجله تصویر سلامت
سال دوم شماره 3 (پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/08/24
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رقیه جباری، فریبا بخشیان، حسین جباری بیرامی*، رضا اسد زاده، ژیلا خامنیان صفحه 1
    زمینه و اهداف
    اجرای برنامه پزشک خانواده در سال های اخیر بستر مناسبی را برای گسترش اصول مشارکت و همکاری های بین بخشی فراهم نموده است این پژوهش با هدف بررسی تاثیر اجرای برنامه بر روند مشارکت های مردمی و همکاری های بین بخشی در دانشگاه علوم پزشکی تبریز انجام گردیده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی- مقطعی در سه مرکز بهداشتی و درمانی از سه شهرستان استان اجرا گردید. داده ها از پرونده های مربوطه در سال های مطالعه در دو مقطع قبل و بعد از اجرای پزشک خانواده جمع آوری و در نرم افزار spss16 تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که روند افزایشی ابتکارات اجتماع محور در حیطه بهداشت عمومی کند می باشد. به علاوه همکاری های بین بخشی نیز از نظر تعداد توافق های انجام شده و عملیاتی شده نیز بعد از اجرای برنامه پزشک خانواده بیشتر شده است.
    بحث و نتیجه گیری
    علی رغم دو برابر شدن تعداد پزشکان بعد از اجرای برنامه روند بهبودموضوعات مرتبط با بهداشت محیط کند بوده لذا بازنگری درشرح وظایف وچک لیست ارزشیابی فعالیت پزشکان خانواده درحیطه بهداشت محیط بویژه درباب مشارکت های مردمی وهمکاری های بین بخشی بسیارضروری است.
    کلیدواژگان: مراقبت های بهداشتی اولیه، پزشک خانواده، مشارکتهای مردمی، همکاریهای بین بخشی
  • علی بناگذار محمدی، مریم زارع نهندی* صفحه 7
    زمینه و اهداف
    در طی دهه های اخیر در ایران فسفیدآلومینیوم جهت خودکشی درتهران وسایر مناطق کشور استفاده می شود. فسفید آلومینیوم یک فسفید غیر ارگانیک جامد می باشد که به دنبال مصرف با درگیری تقریبا تمام ارگانهای حیاتی بدن باعث بروز تظاهرات کلینیکی مختلفی می شود. ما در این بررسی به مطالعه عوامل اپیدمیولوژیک مسمومین با قرص فسفیدآلومینیوم،بستری شده در بیمارستان بهارلو تهران در طی دو سال پرداخته ایم.
    مواد و روش ها
    این مطالعه گذشته نگر، به صورت بررسی بیماران (case series) مسموم با فسفیدآلومینیوم که در بیمارستان بهارلو تهران بستری شده بودندمی باشد. بعد از جمع آوری داده ها در فرم های از پیش طراحی شده، اقدام به آنالیز داده ها توسط نرم افزار رایانه ایSPSS شد.
    یافته ها
    در این مطالعه جمعا 71 مورد مسمومیت با قرص فسفیدآلومینیوم با میانگین سنی 29/ 11±18/ 26 سال مورد بررسی قرار گرفت. متوسط تعداد قرص مصرفی 73/ 0±27/ 1عدد بود. 68 نفر(8/ 95 %) به صورت عمدی و با قصد خودکشی اقدام به مصرف قرص نموده بودند. میزان کشندگی قرص فسفیدآلومینیوم تازه (fresh) در این مطالعه برابر 6/ 51 % بود.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به میزان کشندگی قرص فسفیدآلومینیوم انجام اقدامات پیشگیرانه بهداشتی به منظور کاهش تمایل و دسترسی افراد به فسفیدآلومینیوم و نیز آموزش و افزایش آگاهی پرسنل بهداشتی، درمانی و مدیریتی دانشگاه های علوم پزشکی ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: فسفید آلومینیوم، مسمومیت، خودکشی
  • محسن محمدی، حسین مظفر سعادتی، محمد محبوبی، احد بختیاری* صفحه 13
    زمینه و اهداف
    روند کنونی تصادفات ترافیکی نشان می دهد که مرگ و میر ناشی از حوادث ترافیکی در صورت عدم مداخله تا سال 2030 به عنوان پنجمین علت مرگ ومیر در جهان شناخته خواهد شد. مداخلاتی مانند مداخلات سال 1384 پلیس راهور می توانند باعث تاثیر شگرفی در کاهش آمار تصادفات شوند.
    مواد و روش ها
    مطالعه به صورت اکولوژیک به بررسی روند آمار مرگ و میر ناشی از تصادفات و برخی از متغیر های موثر بر آن در ایران و سه کلان شهر تهران، خراسان رضوی و فارس در سال های 85 تا 89 می پردازد.
    یافته ها
    در مجموع پنج سال تعداد 120070 مورد مرگ در کل کشور به دنبال تصادفات ترافیکی اتفاق افتاده است که با توجه به آمار پنج سال گذشته قبل از آن با 121166 مرگ، تعداد1096 مورد مرگ کاهش داشته ایم. در نمودار یک روند مرگ و میر در تمام گرو ه های سنی در دو سال ابتدایی بعد از شروع مداخلات پلیس راهور در سال 1384 کاهش داشته است و در سه سال انتهایی مطالعه به غیر از دو گروه سنی 11 تا 17 سال و 18 تا 24 سال که روند کاهشی داشته است سایر گروه های سنی تقریبا روندی ثابت داشته اند.
    بحث و نتیجه گیری
    شواهد نشان دهنده تاثیر شگرف و مثبت قوانین و فرهنگ سازی های انجام شده در سال 84 می باشد که می توان با ایجاد قوانین مقتضی و تکمیل قوانین موجود توسط مجلس، دولت و پلیس راهور در ساله های آتی هم شاهد چنین کاهشی بود.
    کلیدواژگان: مرگ ومیر، تصادفات ترافیکی، مداخلات
  • معصومه قلیزاده، علی جنتی*، ولی رضایی اقدم، محمدرضا نریمانی، ام لیلان علیزاده صفحه 20
    زمینه و اهداف
    امروزه رعایت منشور حقوق بیمار جهت ارتقای کیفیت و رضایت مندی بیمار از دغدغه های اصلی مدیران بیمارستانها است و همچنین یکی ازمهمترین مزیتهای رقابتی بیمارستان محسوب می شود.با توجه به این که پرسنل مدیریتی در راس تیم درمان قرار دارند،آگاهی آنها ازحقوق بیمار در اجرای هرچه بهتر این حقوق ضروری است.پژوهش حاضر با هدف تعیین میزان آگاهی پرسنل مدیریتی مراکز آموزشی درمانی تبریز از حقوق بیمار در سال 1389 انجام شد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش از نوع توصیفی تحلیلی بوده که به روش مقطعی (Cross-Sectional) انجام گردید. جامعه پژوهش شامل 55 نفر از افراد شاغل در پست های مدیریتی شامل مدیران بیمارستان ها، سرپرستاران و مترون های دانشگاه علوم پزشکی تبریزبودندکه به روش سرشماری مورد مطالعه قرار گرفتند.ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بود که روایی و پایایی آن در مطالعات قبلی تایید شده بود. برای تجزیه و تحلیل داده هااز روش های آماری توصیفی و استنباطی استفاده شد.جهت مقایسه و تعیین رابطه بین متغیرهای مورد مطالعه از آزمون های آماری کای دو و فیشر استفاده شد. داده های حاصله با استفاده از نرم افزار spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    در کل 8/ 1 %از مدیران (شامل سوپروایزرها و مترون ها و مدیر بیمارستان)دارای آگاهی ضعیف، 2/ 76 % از مدیران دارای آگاهی متوسط و 22 % از مدیران دارای آگاهی خوب بودند. نتایج یافته های آگاهی به تفکیک مدیران، سوپروایزرها و مترون های بیمارستان های آموزشی شهر تبریز عبارت است از:هیچ یک از مدیران بیمارستان هاآگاهی ضعیف نداشتند. 10 %از مدیران دارای آگاهی متوسط و 2/ 7 % آگاهی خوب داشتند.8/ 1 % از سوپروایزرها دارای آگاهی ضعیف، 3/ 47 % از سوپروایزرها آگاهی متوسط و 8/ 14% از آگاهی خوب برخوردار بودند.کلیه مترون های بیمارستان های آموزشی از نظر آگاهی در سطح متوسط بودند. میزان آگاهی خوب بین مدیران بیمارستان ها بیشتر از گروه های دیگر بود. با بررسی رابطه بین تک تک متغیر های دموگرافیک و میزان آگاهی از حقوق بیمار، تنها بین سابقه کار و آگاهی از حقوق بیمار رابطه آماری معنی دار و معکوسی پیدا شد. همچنین مشخص شد که 3/ 63 درصد ازافراد مورد مطالعه هیچ دوره آموزشی درباره حقوق بیمار را نگذرانده اند.
    بحث و نتیجه گیری
    میزان آگاهی متوسط پرسنل شاغل در پستهای مدیریتی بیمارستان از حقوق بیمار نشان دهنده لزوم اجرای استراتژی های ترکیبی برای افزایش سطح آگاهی آنان است. می توان ازبرگزاری دوره های آموزشی و باز آموزی ضمن خدمت، گنجاندن واحد درسی حقوق بیمار در رشته های علوم پزشکی و... برای ارتقای آگاهی کادر بیمارستانی ازحقوق بیماران استفاده کرد.
    کلیدواژگان: حقوق بیماران، آگاهی، مدیران، مراکز آموزشی درمانی
  • مصطفی فرح بخش*، اکرم ذاکری صفحه 27
    زمینه و اهداف
    هدف نهایی سیستم اطلاعات سلامت، تهیه داده های موردنیاز مدیران سطوح مختلف نظام سلامت در تصمیم گیری است. برای استفاده درست و به موقع از داده ها، مدیران و کارشناسان باید دانش و مهارت لازم در زمینه به کارگیری داده ها را داشته باشند. این مطالعه با هدف سنجش دانش و مهارت مدیران و کارشناسان نظام مراقبت های اولیه بهداشتی در زمینه مدیریت داده های سلامت طراحی و اجرا شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه در قالب یک تحقیق توصیفی تحلیلی در سال 1385 در استان آذربایجان شرقی اجرا شد. در این مطالعه دانش و مهارت چهار گروه از کارکنان نظام مراقبت های اولیه بهداشتی با عناوین مدیران و کارشناسان مرکز بهداشت شهرستان، پزشکان و کارشناسان واحدهای ارائه خدمت و کارشناسان مدیریت اطلاعات در زمینه مدیریت داده های سلامت مورد بررسی قرار گرفت. در سطح مرکز بهداشت شهرستان تمام مدیران (32 نفر) و 260 کارشناس برنامه های سلامت، در سطح مراکز بهداشتی درمانی 346 پزشک و کارشناس بهداشت و در گروه سوم تمام کارشناسان شاغل در نظام اطلاعات سلامت شهرستان ها (19 نفر) در مطالعه شرکت نمودند. داده ها با مراجعه حضوری و تحویل پرسشنامه حاوی سوالات دانش و مهارت در محل کار افراد انتخاب شده جمع آوری شد. داده ها پس از جمع آوری در نرم افزار spss12 و با استفاده از درصد و میانگین تحلیل شد.
    یافته ها
    مدیران41 درصد سوالات مربوط به مفاهیم آمار توصیفی و 52 درصد سوالات مربوط به محاسبه شاخص های سلامت را پاسخ صحیح دادند و پاسخ های درست کارشناسان به سوالات آمار توصیفی 34 درصد و در مورد سوالات محاسبه شاخص های سلامت 43 درصد بود. تقریبا هیچکدام از افراد مرکز بهداشتی درمانی با شاخص های آمار توصیفی آشنایی نداشتند و 22 درصد آنها شاخص ها را درست محاسبه نمودند. 73 درصد کارشناسان نظام اطلاعات سلامت دانش نسبتا خوبی در زمینه آمار توصیفی داشتند و 71 درصد آنها شاخص های بهداشتی را در حد قابل قبول می شناختند.
    بحث و نتیجه گیری
    برای به کارگیری داده ها در تعیین اولویت ها و تصمیم گیری های روزانه، دانش و مهارت کافی در زمینه تعیین نوع داده های موردنیاز، جمع آوری داده ها، تحلیل درست داده ها، انتشار مناسب، تولید دانش و تصمیم گیری مبتنی بر شواهد امری ضروری است.
    کلیدواژگان: نظام اطلاعات سلامت، مدیران سلامت، کارشناسان سلامت، دانش و مهارت
  • الهام باغبان باغستان، جواد قدوسی نژاد* صفحه 33
    زمینه و اهداف
    هدف از این مطالعه بررسی و مقایسه سلامت روان دانشجویان دانشکده های تربیت بدنی و علوم تربیتی و روان شناسی دانشگاه الزهرا (س) بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی در دو دانشکده «تربیت بدنی» و «علوم تربیتی و روان شناسی» به ترتیب 242 و 265 نفر نمونه با پرسشنامه سلامت عمومی 28 سوالی گلدبرگ بررسی شدند. پس از تکمیل و جمع آوری پرسشنامه ها، داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS17 تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    در دانشکده تربیت بدنی 135 نفر (8/ 55 %) و در دانشکده علوم تربیتی و روان شناسی 170 نفر (3/ 60 %) مشکوک به داشتن اختلال روانی بودند. میزان شیوع اختلالات روانی در دانشجویان دانشکده تربیت بدنی 4/ 9 % و دانشجویان دانشکده علوم تربیتی و روان شناسی 2/ 30 % درصد بود (p<0.01). میانگین نمره سلامت روانی در دانشجویان تربیت بدنی 04/ 8±99/ 15 و در دانشجویان علوم تربیتی 23/94 ± 11/02 بود (p<0.01). در مقیاس های فرعی نیز دانشجویان تربیت بدنی نمره کمتری داشتند.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج نشان داد دانشجویان تربیت بدنی نسبت به دانشجویان علوم تربیتی و روان شناسی در تمام مقیاس های چهارگانه و مقیاس کلی سلامت عمومی نمره کمتری کسب کردند که نمایانگر اضطراب، افسردگی و اختلالات جسمی کمتر و کارکرد اجتماعی بهتر و در مجموع سلامت عمومی بهتر دانشجویان تربیت بدنی می باشد.
    کلیدواژگان: سلامت روانی، دانشجو، ورزش
|
  • Rogaie Jabbari, Fariba Bakhshian, Hossein Jabbari Beyrami*, Reza Asadzade, Zhila Khamnian Page 1
    Background And Objectives
    Implementation of Family physician program in Iran provided appropriate capacity to improve community participation and intersectoral collaboration to public health in recent years. The aim of this study was to determine the family physician impact on community participation and intersectoral collaboration in health care centers in Tabriz University of Medical Sciences.
    Material And Methods
    This cross-sectional descriptive study was conducted in three health centers of three districts in the East Azerbaijan province. Data were extracted from records of two periods of time; before and after implementing family physician program. Data were analyzed using SPSS 16 software.
    Results
    The results showed that the trend of community initiatives and actions in public health field are growing slowly. After implementation of family physician program, the number of agreements for operational and completed collaborations in intersectoral collaboration is increased.
    Conclusion
    In spite of doubling the number of physicians after implementation of family physician program, the trend of community initiatives and intersectoral collaboration in the field of environmental health are slow. As a result, revising the physicians’ roles and performance evaluation checklists in these fields are essential.
    Keywords: Public Health, Family Physician, Intersectoral Collaboration, Community Participation
  • Ali Banagozar Mohammadi, Maryam Zaare Nahandi* Page 7
    Background And Objectives
    In recent decades, aluminum phosphide pills are used for suicide attempts in Tehran and other parts of the country. Aluminum phosphide is a solid inorganic phosphide that because of its involvement in entire the body organs right after the use, it causes different clinical signs and symptoms. In this research, we studied the epidemiological factors of poisoned patients with aluminum phosphide who were admitted in Tehran Baharloo hospital over the two years.
    Material And Methods
    In this retrospective case series study, we surveyed the poisoned patients with aluminum phosphide who were admitted in Tehran Baharloo hospital. After recording data in pre-designed data collection forms, the collected data were analyzed using SPSS software.
    Results
    Seventy one cases of poisoned patients with aluminum phosphide with an average age of 26.18 ± 11.29 years were included in this study. The average number of ingested pills was 1.27±0.73. Sixty eight (95.8%) patients had a suicidal and deliberate attempt. In this study, the fatality rate of fresh aluminum phosphide tablets was 51.6%.
    Conclusion
    Based on the fatality rate of aluminum phosphide pills, preventive health care actions, increasing the awareness and training of health and medical management personnel at medical universities seem necessary to reduce the tendency and access to aluminum phosphides.
    Keywords: Aluminum phosphide, Poisoning, Suicide
  • Mohsen Mohammadi, Hossein Mozafari Saadati, Mohammad Mahboubi, Ahad Bakhtiary* Page 13
    Background And Objectives
    The current process of traffic accidents shows that the mortality caused by traffic accidents will be the 5th main reason of mortality by 2030 if no intervention is performed. Interventions similar to the one applied in 1384 by traffic police can have major impact on reducing accident rates. This study aimed to investigate the 5-year process of mortality resulting from traffic accidents in Iran.
    Material And Methods
    This study assessed the statistics of deaths ecologically caused by traffic accidents and related variables affecting it in big cities in Iran including Tehran, Khorasan Ravazi and Fars from 1384 to 1390.
    Results
    The findings showed that during 5 years, a total number of 120070 deaths have occurred in the whole country as a result of traffic accidents which was 1096 deaths lesser than five years before that when the rate of deaths was 121166. The mortality was decreased in all age groups during 2 years after the intervention of the police in 1384 and in the final 3 years of the period, the mortality rate was constant except for 2 age groups (1-17 and 18-24 year old) which showed reduction.
    Conclusion
    The evidence indicates a profound and positive impact of rules and improving culture in 1384. Therefore, establishment of appropriate rules and completion of existing laws by the parliament may are suggested which may lead to the reduction of such rates.
    Keywords: Mortality, Traffic accidents, Intervention
  • Masumeh Gholizadeh, Ali Janati*, Vali Rezaiee, Mohammad Reza Narimani, Oomleilan Alizadeh Page 20
    Background And Objectives
    Nowadays, respecting patients’ rights is the principal concern of hospital administrators to improve quality and patient satisfaction. It is also one of the most important competitive advantages for hospitals.Since administrative personnel are at the top of the healthcare team, their awareness of patients’ rights is essential for better implementation of these rights. This study was conducted to determine the extent of administrative personnel awareness of patients’ rights in Tabriz educational hospitals in 2009.
    Material And Methods
    This descriptive-analytical study was conducted as cross-sectional by census method with the contribution of 55 participants (including hospital administrators, supervisors and matrons) of Tabriz University of Medical Sciences. A valid and reliable questionnaire was used for data collecting. Descriptive and inferential statistical methods were applied for data analysis. Chi-square and Fisher tests were used to compare the relationship between variables. SPSS 10 was used for data analysis.
    Results
    In total, 1.8% of the managers had poor awareness, 76.2% average and 22% of the managers had good awareness. The findings of the awareness divided by administrators, supervisors and matrons are as follows: poor, average and good awareness of managers were (0%, 10%, 7.2% respectively). Also, poor, average and good awareness of supervisors were (1.8 %, 47.3%, 14.8 % respectively). The awareness of all matrons was on average in patients’ rights. The rate of good awarenessamong hospital managers had the highest rank compared with other groups. By investigating the relationship between individual variables and awareness of patients’ rights, there was a significant and inverse relationship between job experience and knowledge about the patient’s rights. The findings indicated that 63.3% of studied subjects had no training course about patient’s rights.
    Conclusion
    The moderate knowledge and awareness of administrative personnel about the patients’ rights indicated necessity of implementation of combined strategies for improving the awareness level. Educational courses, continuous training on patients’ rights in educational curriculum of medical sciences fields can be applied to promote the awareness of health care staff about patients’ rights.
    Keywords: Patients Rights, Manager, Awareness, Educational Hospitals
  • Mustafa Farahbakhsh*, Akram Zakeri Page 27
    Background And Objectives
    The goal of health information system is to provide necessary data for decision-making in all levels of health system. For proper use of data, the managers and other staff must have sufficient knowledge and skills about analysis and using data. This study was designed and carried out to assess health staff knowledge and skills about health data management.
    Material And Methods
    This study was performed as a descriptive and cross sectional survey in East Azerbaijan province in 2006. Three groups of managers and district health centers experts, physicians and primary health care providers and district health centers information experts were selected for studying their knowledge and skills in health information management. Data were gathered with self-administered questionnaire. A total number of 32 managers, 260 district staff and 346 primary health care providers were assessed. The staff were selected with multistage sampling. Data were analyzed with SPSS software.
    Results
    According to the results, 41% of descriptive statistics questions and 52% of health indicators calculation questions were answered correctly by managers. These figures were 34% and 43% in health experts group, respectively. None of the health centers staff knew descriptive statistics and 22% of them could calculate health indicators correctly. Results indicated that 73% and 71% of data experts had enough knowledge about descriptive statistics and health indicators, respectively.
    Conclusion
    For using information in daily decision-making, having enough skills about data management such as; sampling, analysis, data distribution methods, knowledge management and evidence-based decisions is necessary.
    Keywords: Health Information System, Knowledge, Health Indicator, Tabriz
  • Elham Baghban Baghestan, Javad Ghoddoosi Nejad* Page 33
    Background And Objectives
    This study aimed to compare mental health status between students of two faculties of Alzahra University: physical education vs. educational sciences and psychology.
    Material And Methods
    This cross-sectional study was conducted in physical educations and educational sciences and psychology faculties. A total number of 242 and 265 students were surveyed in these faculties respectively by GHQ-28 general health questionnaire. Data were extracted and analyzed using SPSS-17.
    Results
    Results indicated that among 265 students, 135 participants (55.78%) in physical education faculty and 170 participants in educational sciences and psychology faculty (60.28%) were suspected to suffer from mental disorders. Results showed that prevalence of mental disorders in physical education faculty and faculty of educational sciences and psychology was 9.4% and 30.2% respectively (p<0.001). Mean score of mental health among the students of physical education faculty was 15.99±8.04 and 23.94±11.02 for the students of educational sciences and psychology faculty (p<0.0001). In sub scales, students of physical education scored lower too.
    Conclusion
    The results demonstrated that students of physical education faculty significantly scored lower than students of educational sciences and psychology faculty in all four scales of mental health. They had fewer problems in terms of anxiety, depression, physical disorders and social function. Generally, they had better mental health status.
    Keywords: Mental Health, Student, Sport