فهرست مطالب

تصویر سلامت - سال سوم شماره 4 (زمستان 1391)

مجله تصویر سلامت
سال سوم شماره 4 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/11/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی جنتی، نجیبه رسول نژاد، رعنا غلام زاده نیکجو* صفحات 1-7
    زمینه و اهداف
    ترخیص با رضایت شخصی مشکل رایج سیستم های مراقبت سلامت است، ترخیص با رضایت شخصی باعث افزایش مرگ ومیر و ناتوانی و تشدید بیماری می گردد، پی بردن به اینکه چرا بیماران ترخیص با رضایت شخصی را انتخاب می کنند، در کاهش مرگ و میر و ناتوانی و در نهایت کاهش هزینه های بیمارستانی اهمیت خاصی دارد.این مطالعه با هدف بررسی میزان و علل ترخیص با رضایت شخصی در بیماران بستری بیمارستان شمس تبریز در شش ماهه اول سال 1391انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه یک مطالعه توصیفی- تحلیلی است که به شکل مقطعی در یکی از بیمارستان های خصوصی تبریز انجام گردید.جامعه پژوهشی کلیه بیماران بستری ترخیص شده با رضایت شخصی در شش ماهه اول سال 1391از بیمارستان مورد مطالعه بود. برای جمع آوری داده ها از چک لیست محقق ساخته که روایی و پایایی آن تایید شده بود، استفاده شد. داده ها وارد نرم افزارSPSSنسخه 17 شد و ازآمار توصیفی، آزمون های کای دو،t مستقل و لجستیک چندگانه برای تحلیل استفاده گردید.
    یافته ها
    بر اساس یافته های به دست آمده، میزان ترخیص با رضایت شخصی در بیمارستان شمس تبریز در شش ماهه اول1391، 82/ 1 % می باشد واکثر بیماران دارای جنس مونث، خانه دار، بومی شهر تبریز، بستری در بخش CCU، دارای بیمه، ترخیص شده در شیفت صبح با میانگین سنی 33/ 53، همچنین میانگین مدت اقامت 15/ 3 بود و بیشترین علت ترخیص با رضایت شخصی مربوط به وضعیت بیمارستان می باشد(48/48 %) و سایر علت ها به ترتیب علت های مربوط به بیمار (40/ 39 %) و علت های مربوط به پرسنل بیمارستان (12/12 %) می باشد.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به یافته های این مطالعه، ریسک فاکتورهای ترخیص با رضایت شخصی عبارتند از: سن، بیمه پایه، بیمه تکمیلی، بخش بستری و از میان علت های مربوط به ترخیص با رضایت شخصی، عوامل مربوط به وضعیت بیمارستان می باشند و هزینه های بالا، بیشترین علت در این حیطه می باشد. بیمارستان می تواند با قراردادهای مناسب با انواع بیمه ها و سازمان های خیریه، هزینه ها را کاهش داده و در نتیجه میزان ترخیص با رضایت شخصی را به حداقل برساند.
    کلیدواژگان: ترخیص با رضایت شخصی، بیمارستان، بستری
  • فرید غریبی، جعفر صادق تبریزی*، بهنام امینی دغلیان صفحات 8-14
    زمینه و اهداف
    امروزه نظام های سلامت موفق در جهان، توجه خود را به سوی شاخص های عملکردی و به ویژه کیفیت معطوف نموده و ارتقای مستمر آن را نشانه موفقیت و بقای سازمان می دانند. با توجه به این که اعتباربخشی یکی از حوزه های اصلی در مدیریت نظام سلامت می باشد و تاثیر شگرفی بر شاخص های کیفیت دارد؛ لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی نقاط قوت و ضعف نظام نوین اعتباربخشی کشور، بر اساس الزامات جامعه بین المللی کیفیت در خدمات سلامت می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه از پرسشنامه ISQua برای جمع آوری داده استفاده گردید. پژوهشگران ابتدا اقدام به ترجمه و بومی سازی پرسشنامه نموده و روایی محتوایی آن را با نظر صاحب نظران و براساس پنج مولفه کیفیت سوال، مورد سنجش و اصلاح قرار دادند. سپس روایی آن بررسی گردید و در نهایت، پرسشنامه ای با 39 سوال در چهار محور حاصل شد. در ادامه، پژوهشگران اقدام به اخذ نظرات 20 نفر از افراد خبره در این زمینه نمودند و داده های به دست آمده مورد تحلیل قرار گرفته و نتایج حاصله به صورت فراوانی (درصد) گزارش گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها، نرم افزار SPSS16 مورد استفاده قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته های به دست آمده حاکی از آن است که نظام نوپای اعتباربخشی کشور با مشکلات عمده ای در چهار محور مورد بررسی، یعنی «سیاست ها، ارزش ها و فرهنگ»، «سازمان و ساختار»، «روش شناسی» و «منابع» روبروست، به طوری که این نظام تنها در یک سوم گزینه های بررسی شده مورد تایید صاحب نظران قرار گرفت. همچنین بررسی ها نشان داد که این نظام، دارای بیشترین مشکل در محور منابع و کم ترین مشکل در محور روش شناسی می باشد؛ اما امتیاز هیچ یک از محورها در حد قابل قبول نمی باشد.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این بررسی نشان می دهد که چالش های فراروی نظام اعتباربخشی کشور، بسیار متعدد و برجسته بوده و موفقیت در اجرای درست این برنامه نیازمند اقدام جدی مسئولین در مرتفع نمودن موانع شناسایی شده می باشد. بی تردید، موانع شناسایی شده و پیشنهادات ارائه شده در این پژوهش، می تواند راهنمای ارزشمندی در دستیابی به این مهم باشد.
    کلیدواژگان: کیفیت، اعتبار بخشی، ISQua
  • مصطفی فرح بخش* صفحات 15-23
    زمینه و اهداف
    ارتقای کیفیت، بهبود فرایندهای جاری و برنامه ریزی برای حفظ نتایج ارتقا است و دو عامل اساسی آن مدل های ارتقا و ابزارها هستند. این مطالعه برای مقایسه مدل های مختلف ارتقای کیفیت فرایند طراحی و اجرا شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه برای مقایسه مدل هایارتقای کیفیت اجرا شد.با استفاده از موتورجستجوی گوگل بر اساس واژه های کلیدی و نام های اختصاصی مدل ها، گام های اجرایی هر مدل تدوین شد.
    یافته ها
    سی روش ارتقا در جستجوی منابع اینترنتی و کتاب ها پیدا شد. مدل های ارتقای کیفیت از14-4 گام اصلی تشکیل یافتند.پنج روش ارتقایFOCUSPDCA، TQIS، IHImethod، JCAHOMethod و IMADIM در نظام سلامت ابداع شدند.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به تجربه و مهارت کارکنان، می توان از مدل های خلاصه تا طولانی ارتقا استفاده نمود. تیم های با تجربه کافی می توانند از روش های ساده و کوتاه استفاده نمایند. عامل مهم موفقیت، انتخاب و آموزش یک مدل ساده ارتقا در سرتاسر سازمان است.
    کلیدواژگان: ارتقای فرایند، ارتقای مستمر کیفیت، مدل ارتقا، نظام سلامت
  • علی نیرپور، سپیده شاکری گاوگانی، عذرا ممقانیان، پریناز رضادوخت ممقانی، سهیلا شاکری گاوگانی، ژیلا محمودی، علی جعفری خونیق* صفحات 22-27
    زمینه و اهداف
    کم کاری مادرزادی تیروئید یکی از شایع ترین علل قابل پیشگیری عقب ماندگی ذهنی می باشد که تنها در صورت تشخیص و درمان زودرس و به موقع قابل پیشگیری است. هدف از این مطالعه بررسی شیوع کم کاری مادرزادی تیروئید در نوزادان زنده متولد شده شهرستان آذرشهر در سال 90 می باشد.
    مواد و روش ها
    این بررسی یک مطالعه توصیفی مقطعی می باشد که به روش سرشماری بر روی 1775 نوزاد زنده متولد شده شهرستان آذرشهر در سال 1390 انجام پذیرفته است. در این راستا از پاشنه پای تمامی نوزادان، ترجیحا در روز 5-3 تولد توسط اتولانست نوزادان 4 قطره خون تهیه و به کاغذ فیلتر Whatman® 903 منتقل گردیده و به روش الایزا از نظر TSH مورد بررسی قرار گرفته است.
    یافته ها
    درصد پوشش برنامه 9/ 95 % بود. شیوع بیماری برابر یک مورد در 887 تولد زنده به دست آمد. 4/ 52 % موارد پسر بودند. نمونه گیری جهت انجام غربالگری در 84/6 %نوزادان در روزهای 3 تا 5 تولد و در 8/ 14 % در روزهای 6 تا 21 انجام شد. از کل نوزادان غربالگری شده5/ 97 درصد TSH کمتر از 5 داشتند و 1/6 درصد TSH در محدوده 9 /9-5 قرار داشت. فراخوان برای آزمایش مجدد 7/ 1 % بود که از این میان دو نفر بیمار هیپوتیروئیدی تشخیص داده شدند. سن متوسط زمان شروع درمان در نوزادان مبتلا 5/ 20 روز بود.
    بحث و نتیجه گیری
    به دلیل شیوع بالای هیپوتیروئیدی در مقایسه با شیوع جهانی و سایر نقاط کشور، ادامه برنامه غربالگری در این شهرستان لازم الاجرا می باشد.
    کلیدواژگان: غربالگری، هیپوتیروئیدی مادرزادی، تیروئید، شیوع، آذرشهر
  • حسین مظفر سعادتی*، فرزاد خدا مرادی، احد بختیاری، محسن محمدی، مرتضی عرب صفحه 28
    زمینه و اهداف
    کیفیت زندگی مربوط به سلامت، شامل ادراک ویژگی های ارزش گذاری شده سلامت مانند احساسی از راحتی یا تندرستی می باشد. هدف از انجام این مطالعه بررسی تاثیر سطح فعالیت فیزیکی افراد و تصمیم فرد برای انجام و یا عدم انجام فعالیت فیزیکی بر روی کیفیت زندگی آن ها می باشد.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی تحلیلی است. نمونه مورد بررسی تعداد 404 نفر از دانش آموزان دختر و پسر دبیرستانی منطقه یک قم بودند. ابزار مورد استفاده، پرسشنامه های خود ایفای کیفیت زندگی، فرآیند تغییر فعالیت فیزیکی و متغیر های دموگرافیک می باشد. برای تجزیه و تحلیل از نرم افزار SPSS18 و آزمون آنووا و روش های توصیفی استفاده شد.
    یافته ها
    در این مطالعه از نظر مراحل تغییر فعالیت فیزیکی 2/ 41 درصد از دانش آموزان در مراحل تفکر و پیش از تفکر قرار داشتند که این متغیر با کیفیت زندگی دانش آموزان رابطه معنی داری را نشان داد و افراد با فعالیت فیزیکی بیشتر دارای کیفیت زندگی بهتری بودند(p<0.05).شغل پدر و تحصیلات مادر نیز با کیفیت زندگی رابطه معنی دار داشتند (p<0.05).
    بحث و نتیجه گیری
    تصمیم به فعالیت فیزیکی و انجام آن، اثرات مثبت و تعیین کننده ای بر روی افزایش کیفیت زندگی مرتبط با سلامت دارد. لذا پیشنهاد می شود آموزش های لازم برای تغییر و تقویت نگرش دانش آموزان، نسبت به فعالیت های فیزیکی ارائه شود و نیز تسهیلات و امکانات ورزشی در محیط های طبیعی زندگی با برنامه ریزی های سازمان یافته دولتی ایجاد شود.
    کلیدواژگان: فعالیت فیزیکی، کیفیت زندگی، دانش آموز
  • مدینه عباسی، عزیزالله باطبی، احمد کوشا، محمدرضا گرمارودی، علی حسن پورر، قیه عباسی* صفحات 33-41
    زمینه و اهداف
    بروز حیوان گزیدگی در شهرستان اهر تقریبا 3 برابر متوسط کشوری می باشد، که بیانگر ضرورت مطالعه جامع سیمای این مشکل بهداشتی می باشد. نتایج حاصل از بررسی جنبه های مختلف حیوان گزیدگی، می تواند راه گشای برنامه ریزی های آموزش بهداشت و کاهش بار ناشی از آن باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی گذشته نگر با استفاده از داده های مراجعه کنندگان به مراکز درمان هاری شهرستان اهر طی سال های 1389 تا1390انجام گردید. متغیرهای مورد بررسی شامل فاکتورهای مربوط به بیمار، محل سکونت، زمان، محل گزش و نوع حیوان بودند. آنالیز آماری با نرم افزار SPSS انجام گردید.
    یافته ها
    مجموع موارد حیوان گزیده شهرستان طی دو سال 1492 مورد بوده که بروز آن تقریبا 3 برابر کشور و 5/ 2 برابر استان می باشد. میانگین سنی افراد 28 سال، مردان 4 برابر بیشتر از زنان و روستائیان 5/ 2 برابر افراد شهرنشین مورد گزش واقع شدند. در بین مردان گروه سنی 25-16 ساله و در زنان 10-5 ساله بیشترین فراوانی را داشتند. اکثر مجروحین دانش آموز بوده، اندام های تحتانی با 66 درصد بیشترین گزش را داشته، در بین حیوانات مهاجم، سگ با 2/ 91 درصد رتبه اول و 5/ 96 درصد حیوانات صاحب دار بودند.
    بحث و نتیجه گیری
    یافته های مطالعه حاضرنشان دادکه میزان بروزگزش حیوان گزیدگی در شهرستان اهر نسبت به متوسط کشوری و استانی از بروز چند برابری برخوردار است. باتوجه به اهمیت موضوع ضروری است،به منظورکنترل وپیشگیری این مشکل بهداشتی اقدام جدی از طرف ادارات وسازمان های درگیرصورت پذیرد.
    کلیدواژگان: هاری، اهر، حیوان گزیدگی
|
  • Ali Jannati, Najibeh Rasulnejad, Raana Gholamzadeh Nikjoo* Pages 1-7
    Background And Objectives
    Discharge Against Medical Advice (DAMA) is the common problem of the health care systems. DAMA also increases the mortality, morbidity and disease exacerbation. Understanding the reasons that patients choose DAMA has an important role in reducing mortality and morbidity rate and also reduces hospital costs. This study aimed to investigate the rate and causes of DAMA in patients in a private hospital in Tabriz city in the first half of 1391.
    Material And Methods
    This descriptive-analytical study was conducted in a cross-sectional form in 1392 in one of the private hospitals in Tabriz city. Study population consisted of all patients with DAMA in the first half of 1391. To collect data, a valid and reliable check list made by researcher was used. Data were entered into SPSS 17 software. Descriptive statistic, Chi-square, t-test and multiple logistic were applied for data analysis.
    Results
    According to the findings, DAMA rate in the first half of the year was 1.82% and most of the patients were female, housekeeper, native of Tabriz, admitted to CCU, had basic and supplementary insurance, discharged in the morning with an average age of 53.33 years and an average length of stay of 3.15 days. The most frequent cause of DAMA was based on hospital condition by (48.47%). Other causes were related to the patients (39.40%) and the relevant hospital personnel (12.13%).
    Conclusion
    Based on the findings of this study, risk factors for DAMA are age, basic insurance, supplemental insurance and hospital ward. The very important DAMA reasons are hospital condition and high costs of hospital. Hospitals can use contracts with various insurance companies and charitable organizations to reduce costs and decrease DAMA rate.
    Keywords: Discharge Against, Medical Advice, Hospital, Admissions
  • Farid Gharibi, Jafar Sadegh Tabrizi*, Behnam Amini Pages 8-14
    Background And Objectives
    Nowadays, successful health systems are focused on performance indicators especially on quality and continuous improvement is taken as a sign of organization’s success and survival. Regarding the fact that accreditation is one of the main fields in health systems management and has great effects on quality improvement, this study aimed to assess the weaknesses and strengths of Iran’s new accreditation system based on the International Society for Quality in Health care (ISQua) requirements.
    Material And Methods
    Data were collected using ISQua questionnaire. First, the questionnaire was translated and its content validity was assessed by experts’ opinions based on 5 items in the quality of questions. Then, its reliability was evaluated and finally a questionnaire with 39 questions in four aspects was approved. In the following, opinions of 20 experts were obtained and the results were reported by frequency (percent). Data were analyzed using SPSS16 software.
    Results
    The results showed that Iran’s new accreditation system deals with great problems in “Policy, Values and Cultures”, “Organization and Structure”, “Methodology” and “Resources” areas, meaning that the system was approved only in one third of the questions. The results indicated that this system has the most problems in “Resources” aspect and the least in “Methodology” but obtained scores were not acceptable in none of the aspects.
    Conclusion
    This study showed that this accreditation system has critical problems and its successful application requires resolving them. No doubt that identified problems and delivered advices in this study are valuable guides to policy-makers of this program.
    Keywords: Quality, Accreditation, ISQua
  • Mostafa Farahbakhsh* Pages 15-23
    Background And Objectives
    Quality improvement is defined as improving process performance and maintaining improved results. Improvement methods and quality tools are two important factors of CQI projects. This study was carried out to compare various improvement methods.
    Material And Methods
    This study was conducted to compare quality improvement methods. By using Google with specific key words and names of different models, their flowcharts were developed to determine the steps for each method.
    Results
    Thirty quality improvement methods were found. These models had 4-14 steps. Five methods such as FOCUS PDCA, TQIS, IHI, JCAHO and IMADIM were invented in health system.
    Conclusion
    In accordance with staff skills and experiences, they could use short or long models. The skilled teams could use short and simple methods. The critical success factor is selecting and training only one method in entire the organization.
    Keywords: Process Improvement, Continuous Quality Improvement, Improvement Model, Health System
  • Ali Nayerpour, Sepide Shakeri, Gavgani, Azra Mamaghaniyan, Parinaz Rezadokht Mamaghani, Soheila Shakeri, Gavgani, Jila Mahmoodi, Ali Jafari, Khounigh* Pages 22-27
    Background And Objectives
    Congenital hypothyroidism (CH) is one of the most prevalent causes of mental retardation which is preventable provided that earlier diagnosis and treatment are performed. The aim of this study was to investigate the prevalence of congenital hypothyroidism among newborns in Azarshahr during 2011.
    Material And Methods
    This cross-sectional study was conducted on 1775 newborns in Azarshahr applying census method. In this regard, four drops of blood samples were taken preferably from each 3-5 day-old newborn’s heel using auto-lancet and then transferred to Whatman® 903 filter papers. Samples were checked to measure TSH level using ELISA method.
    Results
    Program covering percentage was 95.9%. The disease prevalence was 1.12 per 1000 live births or one case per 887 live births. According to the results, 52.4% of the newborns were male. Samples in 84.6% of newborns were taken within 3rd-5th days of life and in 14.8%, within 6th-21st days of life. The TSH level in 97.5% of screened newborns was lower than 5 mu/L and in 1.6% of the samples was within the range of 5-9.9 mu/L. Recall rate was 1.7% and among them, two patients with hypothyroidism were found. The average age of treatment onset in patients was 20.5 days.
    Conclusion
    Because of high prevalence of hypothyroidism in Azarshahr in comparison with other areas of Iran and the world, it is necessary to continue screening program.
    Keywords: Screening, Congenital Hypothyroidism, Thyroid, Prevalence, Azarshahr
  • Hossein Mozafar Saadati*, Farzad Khoda Moradi, Ahad Bakhtiari, Mohsen Mohammadi, Morteza Aarab Page 28
    Background And Objectives
    Health-related quality of life encompasses the perception of valued characteristics of health such as well being and a feeling of comfort. The purpose of this study was to investigate the effect of individuals’ physical activity level on their quality of life.
    Material And Methods
    This was a descriptive-analytic study. The studied sample consisted of 404 high school boys and girls of the district 1 of Qom city. The tools used in the research included self-administered questionnaire regarding quality of life, the process of changing physical activity and demographic variables. SPSS18, ANOVA test and descriptive statistics were applied for analysis.
    Results
    In this study, regarding the stages of change for physical activity, 41.2% of the students were in the pre-contemplation and contemplation stages, in which this variable showed a significant correlation with students’ quality of life. More physically active individuals had a better quality of life (p <0.05). Father's occupation and mother's education also had a significant correlation with quality of life (p <0.05).
    Conclusion
    To make a decision for doing physical activity and to do exercises, have positive and decisive impact on health-related quality of life; therefore, it is recommended that necessary trainings are given to students to modify and strengthen their attitudes toward physical activity. Also, sport facilities should be provided in natural environments through government-organized planning.
    Keywords: Physical Activity, Health Quality, Student
  • Madineh Abbasi, Azizollah Batebi, Ahmad Koosha, Mohammad Reza Garmaroodi, Ali Hasanpoor, Roghaie Abbasi* Pages 33-41
    Background And Objectives
    The incidence of animal bite in Ahar town is about 3 times more than national average which represents the essence of a comprehensive study in this regard. Findings of different animal bite aspects could be helpful in health programs and reduction of its burden.
    Material And Methods
    This retrospective descriptive study was conducted using the data of referred patients to rabies treatment centers in Ahar during 2009-2010. The variables included demographic factors، place of residence، time، anatomic location of the bite and type of animal. Data were analyzed using SPSS software.
    Results
    A total number of 1492 rabies cases during a two-year period shows the incidence of bites are about 3 times of national average and 2. 5 times of province rate. The mean age of individuals was 28، men were bitten 4 times more than women and rural residents were bitten 2. 5 times more than urban residents. The highest frequency was among men with age group of 16-25 years and women with 5-10 years. Most of the injured were students. Lower extremity with 66% of bite had the highest rate. Among the invasive animals، 91. 2% were dogs and 96. 5% were the owned animals.
    Conclusion
    The findings of this study showed that the incidence of animal bite in Ahar town is several times higher than the national and provincial average. Because of the importance of this issue، in order to control and prevent this health problem، serious attempts are necessary to be made by the involving offices and organizations.
    Keywords: Rabies, Ahar town, Animal bite