فهرست مطالب

تصویر سلامت - سال چهارم شماره 4 (زمستان 1392)

مجله تصویر سلامت
سال چهارم شماره 4 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/11/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد محبوبی، محمود کاظمی، افشین اسفند نیا، فرنوش شفاپی، احسان محمدی، سعید خانی، محسن محمدی صفحه 1
    زمینه و اهداف
    به علت تخصیص بخش عمده ای از بودجه نظام سلامت و اهمیت نظارت و ارزشیابی مستمر و دائمی بر بیمارستان ها سنجش کارایی و بهره وری آن ها با استفاده از شاخص های عملکردی امری ضروری می باشد. بر این اساس هدف از این مطالعه بررسی رابطه تغییر درجه ارزشیابی بیمارستان ها با شاخص های عملکردی در بیمارستان های دانشگاهی کرمانشاه می باشد.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی - تحلیلی است که جامعه آماری کلیه بیمارستان های دانشگاهی کرمانشاه (17 بیمارستان) می باشد که از بین آنها 6 بیمارستان که در طی ده سال تغییر درجه ارزشیابی داشته اند، انتخاب، که به علت محدود بودن حجم جامعه از روش سرشماری استفاده شد. ابزار گرداوری داده ها، مستندات مربوط به شاخص های عملکردی بیمارستان ها و گواهی نامه درجه ارزشیابی بیمارستان ها بود. در نهایت برای تعیین رابطه بین متغیرهای پژوهش از ضریب همبستگی پیرسون با نرم افزار SPSSنسخه 21 استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های مطالعه نشان داد که در مجموع رابطه آماری معنی داری بین هیچ یک از شاخص های عملکردی با درجه ارزشیابی مشاهده نشده و فقط شاخص عملکردی درصد اشغال با درجه ارزشیابی رابطه منفی معنی دار مشاهده شد. بین درجه ارزشیابی و متوسط اقامت بیمار، مرگ و میر، گردش تخت رابطه منفی و با فاصله چرخش تخت رابطه مثبت وجود داشت.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج پژوهش نشان می دهد که سیستم ارزشیابی در گذشته ناکارآمد بوده و درجه بندی بیمارستان ها معیار کافی برای مطلوبیت خدمات نبوده است. وجود یک سیستم جدید به منظور بررسی کارایی و عملکرد کمی و کیفی بیمارستان ها با وجود سیستم اعتبار بخشی احساس می شود.
    کلیدواژگان: بیمارستان، درجه ارزشیابی، شاخص های عملکردی
  • سعیده علیدوست، جعفر صادق تبریزی، فریبا محمدی، محمدحسین صومی، محمد اصغری جعفر آبادی، فرید غریبی صفحه 6
    زمینه و اهداف
    کیفیت خدمات سلامت یکی از مفاهیم تاثیرگذار در سیستم های سلامت بوده و ارزیابی آن زمینه را برای شناسایی نیازها و انتظارات دریافت کنندگان خدمات و بهبود کیفیت خدمات سلامت فراهم می کند. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی کیفیت خدمت در مراقبت های ارائه شده به بیماران مبتلا به التهاب روده طراحی و اجرا شده است.
    مواد و روش ها
  • مطالعه ی حاضر از نوع توصیفی- مقطعی می باشد که با شرکت 94 نفر از بیماران مبتلا به التهاب روده بیمارستان امام رضا و کلینیک گلگشت تبریز انجام شده است. روش نمونه گیری از نوع تصادفی ساده بوده و برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه ای که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفته است، استفاده گردید. کیفیت خدمت با استفاده از مدل CQMH و فرمول کیفیت خدمت= (اهمیت × عملکرد)-10 مورد محاسبه قرار گرفت. برای تجزیه و تحیل داده ها از SPSS17 استفاده گردید.
    یافته ها
    در این مطالعه امتیاز کیفیت خدمت کل 21/ 7 بوده و ابعاد استمرار خدمات، انتخاب ارائه کننده و اعتماد به ترتیب بالاترین امتیاز و ابعاد پیشگیری، گروه های حمایتی و ایمنی به ترتیب پایین ترین امتیاز کیفیت خدمت را به خود اختصاص دادند. همچنین بیشترین اهمیت و بهترین عملکرد، به ترتیب مربوط به ابعاد «کیفیت امکانات و تسهیلات اولیه» و «اعتماد» می باشد.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر نشان می دهد کیفیت خدمت کل با امتیاز 21/ 7 نسبت به عدد ملاک (9) در سطح بسیار پایینی بوده که این امر نشان دهنده شکاف وسیع بین انتظارات دریافت کنندگان خدمات و عملکرد واقعی سیستم است.
    کلیدواژگان: کیفیت خدمت، مراقبت، التهاب روده