فهرست مطالب

تصویر سلامت - سال ششم شماره 4 (زمستان 1394)

مجله تصویر سلامت
سال ششم شماره 4 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • پرستو مرادی*، بهروز ساری صراف، ژیلا خامنیان، رویا دولتخواه، ثریا هادی، درنا غفاری، سعید دستگیری صفحه 1
    زمینه
    فنیل کتونوری یک خطای متابولیسم است که به علت نقص آنزیم فنیل آلانین هیدروکسیلاز که فنیل آلانین را به تیروزین تبدیل می کند ایجاد می شود. این بیماری به صورت فراوان ترین شکل هایپرفنیل آلانیمی استو به صورت اتوزومی مغلوب به ارث می رسد. لذا هدف از این مطالعه بررسی پراکندگی وقوع بیماری فنیل کتونوری در جهان با استفاده از مرور نظام مند و متاآنالیز می باشد.
    روش کار
    بانک های اطلاعاتی داخلی و خارجی ازجمله : Embace، Medline، CINAHL از طریق PubMed و OVID همچنین Google Scholar، IRCT، Magiran، SID، Iran Medex، Iran Doc از سال 1990 به بعد بدون محدودیت زبان و با استفاده از کلمات کلیدی فنیل کتونوری، شیوع، بروز، بیماری مادرزادی جست وجو شدند. تعداد 304 مقاله مرتبط با موضوع یافت شد. درنهایت تعداد 62 مطالعه پذیرفته شدند. داده ها با استفاده از نرم افزارComprehensive Meta- Analysis در سطح اطمینان 95% آنالیزگردیدند. پراکندگی بیماری با استفاده از نرم افزار Geographic Information System بر روی نقشه ی جهان نشان داده شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان می دهد بهترین برآورد شیوع بیماری فنیل کتونوری83/11 (44/13-22/10 CI:95%) و همچنین بهترین برآورد بروز این بیماری2/8 (03/10-37/6 :CI 95%) در 100000 نفر در جهان می باشد. پراکندگی بیماری فنیل کتونوری بیشترین میزان را به ترتیب در قاره های اروپا و آسیا و کمترین میزان را در قاره آفریقا و آمریکا داشته است.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج مطالعه می توان گفت که در وقوع بیماری فنیل کتونوری در جهان تنوع گسترده ای وجود دارد مطالعات انجام شده اخیر هم این امر را تایید می کنند. به علت پیامدهای غیر قابل جبران این بیماری تدوین برنامه های کنترلی و آموزشی مناسب جهت کاهش وقوع این بیماری توصیه می شود.
    کلیدواژگان: شیوع، فنیل کتونوری، بیماری مادرزادی، بروز، متا آنالیز
  • مهرنوش عباسی، لیلا دشمنگیر*، آرش رشیدیان، حکیمه مصطفوی صفحه 13
    زمینه
    حقوق بیماران روانی و اهمیت رعایت آن در سالهای اخیر مورد توجه سیاست گذاران، مدیران و پژوهشگران بخش سلامت قرار گرفته است. علی رغم افزایش اهمیت این موضوع، تنها مطالعات اندکی به بررسی حقوق بیماران روانی و موضوعات مرتبط با آن پرداخته اند. هدف از انجام این مطالعه آن است که با بررسی مطالعات مختلف انجام شده مرتبط با حقوق بیماران روانی در ایران و سایر کشورها، چالش ها و راهکارهای رویارویی با آنها مورد بررسی و تحلیل قرار گیرد.
    روش کار
    این پژوهش مطالعه ای مروری است. برای انجام مرور، مقالات، پایان نامه ها، گزارش های مرتبط با حقوق بیماران روانی مورد بررسی قرار گرفت. برای گرداوری داده های مرتبط با اهداف مطالعه، ابتدا پایگاه های داده ای داخلی و خارجی جستجو گردید. در گام بعدی لیست مقالات برخی مجلات داخلی و خارجی تخصصی در خصوص حقوق بیماران روانی مورد بررسی قرار گرفت. پس از جمع بندی و طبقه بندی داده های موردنیاز، گزینه های مرتبط با اصلاحات لازم برای رویارویی با چالش های مربوط به حقوق بیماران روانی استخراج و دسته بندی گردید.
    یافته ها
    راهکارهای ارایه شده برای رفع چالش های فعلی مرتبط با حقوق بیماران روانی (نقص ها و کاستی های مرتبط با حقوق فعلی بیماران روانی، عدم آگاهی و یا آگاهی پایین بیماران روانی و کارکنان بخش سلامت از حقوق بیماران روانی و... ) شامل اصلاحات در سطح تدوین قوانین و مقررات، در سطح سیاست گذاری کلان، در سطح انجام پژوهش های مرتبط، در سطح ارایه خدمات سلامتی و اصلاحات راهبردی با تکیه بر تحلیل ضعف ها و نارسایی های مرتبط با حقوق بیماران روانی و توجه به نیازهای واقعی آنان می باشد.
    نتیجه گیری
    کمک به ارتقای سیاست گذاری های موجود جهت اصلاح کاستی ها و نارسایی های مرتبط با حقوق بیماران روانی و توجه به الزامات آن، برنامه ریزی در جهت شناسایی ضعف ها و نارسایی مرتبط با حقوق آنان و اقدام در جهت بهبود نحوه ارایه خدمات به این دسته از بیماران در سطوح مختلف نظام سلامت گامی موثر در راستای رفع بسیاری از چالش های مرتبط با حقوق بیماران روانی و ارتقای رعایت حقوق آنان می باشد.
    کلیدواژگان: بیماران روانی، حقوق، سیاست گذاری، بهداشت روان
  • منصور یوسفی، اکبر عزیزی زین الحاجلو* صفحه 23
    زمینه
    بیگانگی از کار با پیامدهای منفی کارایی در سطح کارکنان و سازمان مرتبط است. اشخاصی که بیگانگی از کار را تجربه می کنند با افراد خانواده، جامعه و حتی خود مشکل دارند و سلامت جسمی و روانی آنان مورد تهدید قرار می گیرد. سازمان ها جهت در امان ماندن از مضرات بیگانگی از کار، نیازمند شناسایی عوامل موثر بر بیگانگی از کار می باشند. هدف تحقیق حاضر، شناسایی عوامل موثر بر بیگانگی از کار در کارکنان اداره کل بیمه سلامت استان آذربایجان شرقی می باشد.
    روش کار
    نوع مطالعه توصیفی- تحلیلی (پیمایشی) و از حیث هدف کاربردی می باشد. ابزار جمع آوری داده ها نسخه فارسی و اعتباریابی شده پرسشنامه های استاندارد بیگانگی از کار بوئر (Boeree)، عدالت سازمانی ادراک شده نیهوف و مورمن (Niehoff & Moorman)، رضایت شغلی مینه سوتا (Minnesota) و در نهایت برای سنجش اعتماد اجتماعی، اثر بخشی اجتماعی و رضایت اجتماعی از ابزار محقق ساخته استفاده شده است. جامعه آماری تحقیق شامل کارکنان اداره کل بیمه سلامت آذربایجان شرقی می باشد. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران (Cochran) 143 نفر برآورد گردیده و نمونه گیری به صورت تصادفی صورت گرفته است. تحلیل داده های آماری با نرم افزار SPSS18 و استفاده از آزمون های آماری تی (T test)، کالموگراف-اسمیرنف (kolmogorov-smirnov)، همبستگی و در نهایت تحلیل رگرسیون انجام یافته است.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد میانگین بیگانگی از کار در زنان به شکل معناداری بیشتر از بیگانگی از کار در مردان بوده (P=0.015) ولی در سطوح مختلف تحصیلات تفاوت معناداری نداشته است. افزایش سن به شکل معناداری سبب کاهش بیگانگی از کار شده (P=0.045) و بیگانگی از کار در افراد متاهل به شکل معناداری کمتر از افراد مجرد بوده است (P=0.018). یافته های تحقیق نشانگر تاثیر معکوس و معنادار متغیرهای رضایت اجتماعی (P<0.001)، رضایت شغلی (P<0.001)، اعتماد اجتماعی (P<0.001)، ویژگی های شغلی (P=0.003)، اثر بخشی اجتماعی (P<0.001) و عدالت سازمانی (P=0.017) بر بیگانگی از کار می باشد. همچنین رضایت اجتماعی بیشترین تاثیر (R2 =26.2%) و اعتماد اجتماعی کمترین تاثیر را بر کاهش بیگانگی از کار (R2 =1.13%) داشته است.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های تحقیق، بیگانگی از کار تابعی از رضایت اجتماعی، رضایت شغلی، اعتماد اجتماعی، ویژگی های شغلی، اثر بخشی اجتماعی و عدالت سازمانی می باشد و برای کاهش بیگانگی از کار لازم است در جهت تقویت مولفه های مذکور در بین کارکنان سازمان همت گماشت.
    کلیدواژگان: بیگانگی از کار، رضایت شغلی، ویژگی های شغلی، عدالت سازمانی، اثربخشی اجتماعی، اعتماد اجتماعی، رضایت اجتماعی
  • لیلا راستگار فرج زاده، نیر اصل نژاد مقدمی*، پروین عباسیان، زهرا محمدپور، سیما اسماعیلی، رقیه نوری زاده صفحه 32
    زمینه
    رضایت شغلی از مهم ترین متغیرهای تحقیق در رفتار سازمانی و همچنین به عنوان متغیر محوری در تحقیقات و تئوری های سازمانی قلمداد گردیده است. هدف از پژوهش حاضر، تعیین میزان رضایت شغلی کارکنان بخش های درمانی مرکز آموزشی درمانی طالقانی تبریز است.
    روش کار
    این مطالعه به صورت توصیفی- تحلیلی در سال 1393 انجام گرفت. جامعه مورد پ‍ژوهش را کارکنان بخشهای درمانی شاغل در مرکز آموزشی-درمانی طالقانی تبریز تشکیل دادند که به روش سرشماری مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته با استناد به پرسشنامه مطالعات قبلی مشتمل بر 3 بخش اطلاعات دموگرافیک (7 سوال)، رضایت شغلی (55 سوال) و عوامل مربوط به نارضایتی کارکنان (6 سوال) بود. پس از جمع آوری اطلاعات و وارد کردن داده ها در نرم افزار IBM SPSS از آزمون تحلیل واریانس استفاده شد.
    یافته ها
    بیشترین میزان رضایت شغلی در حیطه ارتباط با همکاران و کمترین حیطه رضایت شغلی مربوط به حقوق و مزایا بود. بیشترین علت نارضایتی کارکنان در زمینه پرفشار و پراسترس بودن محیط کاری و کمترین مورد توزیع نامناسب نیرو بر اساس حجم کار بود.
    نتیجه گیری
    در مجموع باید گفت که بر طبق یافته ها، رضایت شغلی اکثریت پرسنل در سطح کم و متوسط بود. از آنجا که رضایت شغلی عامل مهمی در نحوه عملکرد و کیفیت خدمات ارایه شده توسط کارکنان بیمارستان است، توصیه می شود مدیران و مسئولان، توجه جدی به نقص ها و کاستی ها نموده و درصدد رفع موانع برآیند.
    کلیدواژگان: رضایت شغلی، کارکنان بخشهای درمانی، مرکز آموزشی درمانی طالقانی
  • بهرنگ طیاری کلجاهی، امیر پناه علی* صفحه 40
    زمینه
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر بخشی آموزش تصویرسازی ذهنی بر کاهش اضطراب و افزایش شادکامی بیماران قلبی صورت گرفت
    روش کار
    پژوهش از نوع نیمه آزمایشی همراه با گروه آزمایش و گواه بود. روش نمونه گیری از میان بیماران مبتلا به ناراحتی قلبی که برای درمان به درمانگاه بیمارستان تخصصی و فوق تخصصی نورنجات شهر تبریز مراجعه نموده بودند، انتخاب شدند. براساس نمونه گیری هدفمند از میان این افراد، 40 نفر در مرحله اولیه انتخاب شدند و به صورت تصادفی 20 نفر در گروه کنترل و 20 نفر در گروه آزمایش قرار گرفتند. پرسشنامه های شادکامی و اضطراب در پیش آزمون توسط آنان تکمیل شد. سپس برای شرکت کنندگان در گروه آزمایش جلسات تصویرسازی ذهنی به صورت گروهی طی 10 جلسه در بیمارستان قبل از عمل جراحی قلبی برگزار شد. بعد از جلسه دهم مجددا از افراد خواسته شد که پرسشنامه های مذکور را تکمیل نمایند. برای تحلیل داده ها از آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و آمار استنباطی از تحلیل کواریانس تک متغیری استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که میانگین نمرات شادکامی گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل به طور معناداری افزایش و میانگین نمرات اضطراب گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل به طور معناداری کاهش یافت (P<0/05).
    نتیجه گیری
    نتایج نشان می دهد که تصویرسازی ذهنی بر کاهش اضطراب و افزایش شادکامی بیماران مبتلا به ناراحتی قلبی موثر است.
    کلیدواژگان: تصویرسازی ذهنی، اضطراب، شادکامی، بیماران قلبی
  • جعفر صادق تبریزی، محمد سعادتی*، الهه حق گشایی صفحه 49
    زمینه
    توجه به بهداشت فردی، ارتقای وضعیت اقتصادی، اجتماعی و سطح بهداشتی جوامع منجر به ارتقای کیفیت زندگی افراد و درنتیجه افزایش جمعیت سالمند در جوامع شده است. سالمندان به عنوان شهروندان ارشد جوامع در کنار نیازهای بهداشتی، نیازهای روحی و روانی نیز دارند که سیستم بهداشتی درمانی باید در برنامه ریزی های خود نسبت به آن توجه داشته باشد. این مطالعه با هدف ارزیابی تجربه استقرار مرکز دوستدار سالمند در مرکز بهداشتی درمانی زعفرانیه انجام گرفت.
    روش کار
    این مطالعه یک مطالعه موردی است که اطلاعات به روش کیفی و برگزاری جلسات بحث گروهی متمرکز (3 جلسه) با سالمندان و کارشناسان مرکز دوستدار سالمند زعفرانیه تبریز در زمستان 1393 استخراج گردید. همچنین مستندات فعالیت های مرکز نیز مورد بررسی قرار گرفت. تحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل محتوایی انجام شد.
    یافته ها
    ارائه خدمات مراقبتی ویژه سالمندان موجب ارتقای کیفیت زندگی احساس شده توسط آنان شده است. همچنین تشکیل گروه های همسالان و انجام فعالیت های گروهی تاثیرات مثبتی در روحیه سالمندان داشته و آنان را از افسردگی و انزوا دور کرده است.
    نتیجه گیری
    توجه به نیازهای روحی و عاطفی سالمندان در کنار نیازهای بهداشتی درمانی آنان، می تواند به ارتقای کیفیت زندگی سالمندان و خانواده های آنان منجر گردد. ایجاد فضاهای مشابه برای ارائه خدمات دوستدار سالمند در سطح شهر می تواند موجب ارتقای کیفیت زندگی سالمندان گردد.
    کلیدواژگان: سالمندی، مرکز دوستدار سالمند، کیفیت زندگی
  • مریم مقدمی*، محمدحسن زاده، سعید شکریان صفحه 56
    زمینه
    با توجه به سهم بسیار زیاد مشکلات بهداشت روان و شیوع اختلالات روان پزشکی پژوهش در حوزه سلامت روان از اهمیت زیادی برخوردار است. هدف پژوهش حاضر بررسی تولیدات علمی حوزه روان پزشکی طی سال های 2000-2012 در پایگاه اسکوپوس می باشد.
    روش کار
    دراین پژوهش تلاش شده با بررسی 27516 رکورد مقاله که درپایگاه اسکوپوس دربازه زمانی 2000-2012 منتشر شده اند با استفاده از روش علم سنجی به بررسی نویسندگان و موسسات فعال و کشورهای پیشرو در این حوزه پرداخته شود و در کنار آن به بررسی مجلات هسته نمایه شده در پایگاه گزارش استنادی مجلات با استفاده از شاخص تاثیر پرداخته شده است.
    یافته ها
    نتایج تحقیق نشان داد که کشورهای ایالات متحده امریکا، انگلستان و آلمان در حوزه روان پزشکی در صدر کشورها قرار دارند. همچنین 40 مجله هسته در این حوزه وجود دارد که دارای ضریب تاثیر بالای 3 می باشند. کالج سلطنتی لندن با تعداد 565 رکورد مقاله، مرکز پزشکی وی آبا تعداد 534 مقاله و دانشکده پزشکی هاروارد با 289 مقاله در صدر موسسات فعال و پرکار از نظر انتشار مقالات حوزه روانپزشکی قرار دارند. در ایران نیز دانشگاه علوم پزشکی تهران با 37 رکورد مقاله، دانشگاه علوم پزشکی شیراز با 16مقاله و دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با 9مقاله جزو پرکارترین دانشگاه های ایران از نظر انتشار مقالات این حوزه هستند. در میان نویسندگان بین المللی بایدرمن (Biederman) با اختصاص 13%مقالات، بیرماهر (Birmaher) 12% مقالات و وایتایلو (Vitiello) با 11% سهم بسزایی در انتشار مقالات این حوزه بر عهده دارند. در ایران نیز محمدی با 9 مقاله آخوند زاده 8 مقاله و امینی و غنی زاده هر کدام با 7 مقاله جزو محققان پرکار این حوزه هستند.
    نتیجه گیری
    تولیدات علمی حوزه روان پزشکی در ایران اگرچه نسبت به کشورهای قدرتمند علمی در سطح پایینی قرار دارد؛ اما در سالهای اخیر روند رو به رشدی از خود نشان داده است. نتایج این تحقیق می تواند به عنوان سندی در دست محققان برای مشخص کردن مسیر پیش رو در تحقیقات و همچنین ابزاری برای برنامه ریزی استراتژیک در بخش سلامت روان مورد استفاده قرار بگیرد.
    کلیدواژگان: مقالات حوزه روانپزشکی، اسکوپوس، پایگاه استنادی مجلات، ضریب تاثیر
  • لیلا ولی زاده، سامره اقتدار، الناز اصغری*، فاطمه سارا اپرناک صفحه 67
    افزایش تعداد سالمندان در سالهای اخیر منجر به تحولات بزرگی در سیستم بهداشت و درمان کشور شده است؛ که یکی از این تغییرات ایجاد گرایش سالمندی برای رشته ی کارشناسی ارشد پرستاری می باشد. این مقاله با رویکرد مروری غیر سیستماتیک به ارزیابی برنامه آموزشی کارشناسی ارشد پرستاری سالمندی در ایران می پردازد. طبق نتایج، هدف، رسالت و شرح درسی این رشته به تفصیل در طرح درسی آورده شده است. تعداد دانشکده ها و دانشجویان این رشته هرساله رو به افزایش است. به نظر می رسد مهمترین مشکلات، کمبود اساتید و تعیین جایگاه شغلی دقیق و متناسب برای این فراگیران باشد. با توجه به نوپا بودن این رشته، ارزیابی دقیق پس از چند سال نیز اکیدا توصیه می شود.
    کلیدواژگان: سالمندی، کارشناسی ارشد پرستاری سالمندی، مروری غیر سیستماتیک
|
  • Parastoo Moradi*, Behrooz Sari Sarraf, Zhila Khamnian, Roya Dolatkhah, Soraya Hadi, Dorna Ghafari, Saeid Dastgiri Page 1
    Background And Objectives
    Phenylketonuria (PKU) is a metabolic error which is caused by the deficiency of phenylalanine hydroxylase (PAH) inverting phenylalanine to tyrosine. This disease is the most common form of hyperphenyalaninaemia stow which is inherited in a form of a predominant autosomal. Therefore, the aim of this study was to investigate the distribution of occurrence of phenylketonuria disease in the world by using the systematic review and meta-analysis.
    Material and
    Methods
    The national and international databases such as Medline, CINAHL, Embase, PubMed and OVID, Google scholar, IranDOC, IranMedex, SID, Magiran, have been searched from 1990 onwards, without language restrictions and by using the key words: phenylketonuria, prevalence, incidence, congenital diseases. A total of 304 articles related with this topic were found. Finally, 62 studies were accepted. Data were analyzed by using Comprehensive Meta-Analysis software at 95% confidence level. The distribution of diseases was shown by using Geographic Information System software on the world map.
    Results
    The findings showed that in 100000 people, the best estimate of the disease prevalence of phenylketonuria is 11.83 (95% CI: 10.22- 13.44) and the best estimate of the incidence of this disease is 8.2 (95% CI: 6.37- 10.03) in the world. The distribution of phenylketonuria disease has the highest rate in Europe and Asia and lowest rate in Africa and America, respectively.
    Conclusion
    According to the findings of the present study, it can be said that there is a wide variety in the occurrence of phenylketonuria in the world and recent studies have confirmed his. Therefore, because of the irreversible consequences of the disease, the development of the appropriate training and control programs is recommended to reduce the occurrence of the disease.
    Keywords: Prevalence, Phenylketonuria, Congenital Disease, Incidence, Meta, Analysis
  • Mehrnoosh Abbassi, Leila Doshmangir*, Arash Rashidian, Hakimeh Mostafavi Page 13
    Background And Objectives
    In recent years, policy-makers and researchers of health sector have paid more attention to considering rights of mental patients. Despite of increasing importance of the issue, there are few studies which explore rights of mental patients and the challenges for providing respective solutions. The aim of this study was to explore various studies conducted in Iran and other countries and extract respective solutions to meet the challenges.
    Material and
    Methods
    To conduct this review study, we collected relevant papers, theses and dissertations as well as related reports to mental patients’ rights. Local and global databases were searched to collect relevant data. In the next step, we followed articles of some special related journals. After collecting and categorizing the data, we extracted and categorized options for challenges of mental patients’ rights.
    Results
    Solutions to meet challenges of mental patients’ rights (weaknesses in contemporary rights of mental patients, low or lack of awareness of mental patients and health workers about mental patients’ rights,) include options in rules and regulations level, macro policy-making level, conducting research, health services delivery level and strategic options according to analysis of weaknesses and failures related to mental patients’ rights and their needs
    Conclusion
    In order to respect mental patients’ rights and find solutions and correct deficiencies, we should improve the existing plans and policies related to mental patients’ rights, plan to identify weaknesses and failures and improve services to this group of patients.
    Keywords: Mental Patients, Rights, Policy, Mental Health
  • Mansoor Yousefi, Akbar Azizi Zeinalhajlu* Page 23
    Background And Objectives
    Work alienation is related with negative consequences on the employees and the organization's efficiency. Persons, who experience alienation, have problems with their family, society and even themselves. Their physical and mental health is threatened. To avoid the disadvantages of the work alienation, organizations need to identify factors affecting the work alienation. The aim of this study was to identify factors affecting the work alienation in employees of East Azerbaijan province health insurance organization.
    Material and
    Methods
    This study was a descriptive cross sectional survey. The study population consisted of all employees of the East Azerbaijan health insurance organization. The sample size of the study was determined 143 people in accordance with the Cochran's sample size formula.The sample size was chosen randomly. Preliminary data were obtained by a standardized questionnaire. In order to gather the data, the Persian version of Job Alienation (Boeree, 2001), organizational justice questionnaire of Niehoff and Moorman (1993) and Minnesota’s job satisfaction (1967) questionnaires were used. Social trust, social efficacy and social satisfaction were measured by a researcher-made questionnaire. The validity of the questionnaires was approved and the questionnaires reliability with Cronbach’s Alpha was obtained higher than 0.70. The collected data were analyzed by statistical methods of T-test, Kolmogorov-Smirnov Tests,Pearson’s correlation coefficient and regression analysis by SPSS-16 (Chicago, IL, USA).
    Results
    Findings showed that the average work alienation in women was significantly higher than men (P=0.015) but not significantly different at different levels of education. Work alienation was significantly reduced by increasing age (P=0.045) and it was significantly lower in married people than singles (P= 0.018). The findings indicated significant negative impact of social satisfaction (P
    Conclusion
    According to the study findings, the work alienation is a function of social satisfaction, job satisfaction, social trust, job characteristics, organizational effectiveness and social justice. In order to reduce the work alienation, it is necessary to strengthen the mentioned components between staff.
    Keywords: Work Alienation, Job Satisfaction, Job Characteristics, Organizational Justice, Social Effectiveness, Social Trust, Social Satisfaction
  • Leila Rastgar, Farajzadeh, Nayyer Aslnejad, Moghaddami*, Parvin Abbasian, Zahra Mohamadpoor, Sima Esmaili, Roghayeh Nourizadeh Page 32
    Background And Objectives
    Job satisfaction is one of the most important variables in organizational behavior and the key variable in organizational researches and theories as well. The aim of present investigation was to determine the level of job satisfaction among health sector staff of Tabriz Taleghani Educational Hospital.
    Material and
    Methods
    This cross-sectional study was performed in 2014. Health sector staffs of Taleghani Educational Hospital were studied through census method. Data collection tool was a questionnaire based on previous studies and consisted of 3 parts: demographic information (7 items), job satisfaction (21 questions) and factors related to employee dissatisfaction (10 items). After collecting and entering data into IBM SPSS software, independent t tests, chi-square and ANOVA were applied.
    Results
    The highest level of job satisfaction was in the field of relationship with colleagues and lowest level of job satisfaction was related to salary and benefits. The most common cause of employee dissatisfaction was pressure and stressful working environment and the least cause was the improper distribution of employees based on workload.
    Conclusion
    According to the findings, the majority of job satisfaction among staff was at low and medium-level. Since job satisfaction is an important factor in the performance and quality of services provided by the hospital staff, it is recommended that managers and officials pay attention to defects and shortcomings and remove barriers.
    Keywords: Job Satisfaction Health, Sector Staffs, Taleghani Educational, Hospital
  • Behrang Tayyari, Kalajahi, Amir Panah, Ali* Page 40
    Background And Objectives
    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of mental imagery training on reducing anxiety and increasing happiness among heart surgery patients.
    Material and
    Methods
    This study was semi-experimental along with experimental and control groups. First, Sampling was done by selecting heart disease patients who had referred to NoorNajat hospital in Tabriz. Next, based on the sampling target, of these, 40 were selected in the first stage and 20 of them were assigned to experimental group and 20 in control group randomly. Happiness and anxiety questionnaire was completed by them in their pre-test. For the participants in the experimental group, 10 sessions of mental imagery meetings were held for them as in groups at the hospital. When the meetings were finished, they were asked to complete the questionnaires again. For data analysis, descriptive and analytical statistics and single-variable analysis of covariance were applied.
    Results
    The findings showed that the mean anxiety scores were significantly reduced and the mean score of happiness in experimental group was significantly increased in comparison with control group.
    Conclusion
    These results showed that mental imagery is effective on decreasing anxiety and increasing the happiness of heart surgery patients.
    Keywords: Mental Imagery, Anxiety, Happiness, Heart Surgery Patients
  • Jafar Sadegh Tabrizi, Mohammad Saadati*, Elaheh Haggoshaie Page 49
    Background And Objectives
    Improving socioeconomic situation and health status in communities had led to quality of life improvement and aging. Health systems must pay attention to the emotional needs of elderly people besides their health needs. This study aimed to study the elderly friendly center experience in Zafarenieh health center of Tabriz.
    Material and
    Methods
    This is a case study. Data were gathered using Focus Group Discussions (3 sessions) by the participation of elderly people and the elderly friendly center personnel in 2015. Also, center documents were reviewed. Thematic analysis was done to extract the meaningful themes.
    Results
    Providing elderly care had increased their sense of quality of life. Being a member in peer groups and participating in social activities (like group exercise, poem and so on) had positive effects on their mentality.
    Conclusion
    Concurrent attention to the health and emotional needs of elderly would lead to improved quality of life of elderly people and their families.
    Keywords: Aging, Elderly friendly center, Health Quality
  • Maryam Moghadami*, Mohammad Hassanzadeh, Saeed Shokreian Page 56
    Background And Objectives
    Due to the large proportion of mental health problems and psychiatric disorders, research in the field of mental health is of great significance. The main objective of this study was to investigate the scientific productivity in the field of psychiatry in the Scopus database (2000-2012).
    Material and
    Methods
    In this study, we tried to examine 27,516 records of articles which were published in Scopus databases during 2000-2012. Then, by using scientometric method, we surveyed authors, active institutes and leading countries in this field and along side, core journals were studied in journal citation report by using impact factor.
    Results
    The results showed that the United States of America, England and Germany are the top countries in the field of psychiatry. Also, there are 40 core journals in this field which have an impact factor higher than 3. London Kings College with 565 articles, VA Medical Center with a total of 534 articles and Harvard Medical School with 289 articles are on the top of active institutions in the field of psychiatry. In Iran, Tehran University of Medical Sciences with 37 articles, Shiraz University of Medical Sciences with 16 articles and Isfahan University of Medical Sciences with 9 articles were the most active universities in Iran in publishing articles. Among international authors, Biederman with13% of the articles, Birmaher with12% and Vitiello with11% have a considerable role in publishing in this field. In Iran Mohammadi with 9 articles, Akhundzade with 8 articles and Amini and Qanizadeh with 7 articles were active researchers. In comparison with other countries, Iran has a light portion of the research in this field but it has shown a growing trend in publishing in recent years.
    Conclusion
    The results of this research can be used as evidence for researchers to determine the path ahead in research and as a tool for strategic planning used in the mental health sector.
    Keywords: Psychiatry, Scopus, Journal Citation Report, Impact Factor
  • Leila Valizadeh, Samere Eghtedar, Elnaz Asghari*, Fatemeh, Sara Aparnak Page 67
    The increasing number of elderly in recent years has led to great changes in the country's healthcare system. One of these changes is developing geriatric nursing master degree. This paper, with non-systematic approach, presents an evaluation of geriatric nursing graduate program in Iran. According to the results, mission and curriculum of the course are written in details. The number of faculties and students is rising every year. It seems that “the teacher shortage” and “determining the accurate and appropriate job status” for graduates are the main challenges. Given the young nature of the field, it is strongly recommended to reassess after some years.
    Keywords: Aging, Geriatric Nursing Graduate, Non, Systematic Review