فهرست مطالب

مجله تصویر سلامت
سال هفتم شماره 2 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/21
  • تعداد عناوین: 8
|
  • جعفر صادق تبریزی، مصطفی فرح بخش، همایون صادقی بازرگانی، لیلا نیک نیاز* صفحه 1
    زمینه
    پروژه ارتقای سبک زندگی (LPP: Life style Promotion Project) یک مطالعه بلند مدت مبتنی بر جامعه برای پیشگیری و کنترل بیماری های غیر واگیر است. طرح شامل دو مرحله است؛ فاز یک مطالعه، شیوع مقطعی NCDs (Non-communicable diseases) و عوامل خطر مربوطه است. فاز دوم مطالعه آینده نگر است که هر 2 سال یک بار بعد از شروع مداخله انجام خواهد شد. در این مطالعه، 1500 خانوار ساکن در شهر تبریز، مرند، بناب، اسکو، ورزقان، خدآفرین (150 خوشه 10 خانواری) که از لحاظ متغیرهای اجتماعی اقتصادی، فاصله از مرکز، جمعیت و دسترسی به تسهیلات بهداشتی درمانی در گروه های مشابه سایر شهرهای استان قرار دارند، مورد بررسی قرار خواهند گرفت. در مجموع 3000 نفر (65-15 سال) ساکن استان آذربایجان شرقی به روش خوشه ایوارد مطالعه خواهد شد. پس از اخذ رضایت نامه آگاهانه کتبی از تمام افراد مورد مطالعه، وزن ، قد، دور کمر، دور باسن و فشار خون با ابزار های استاندارد اندازه گیری خواهد شد. میزان قند ناشتا، کلسترول تام، LDL، HDL،TG ، ویتامین D سرم، ALT، AST، Hb و فریتین مورد ارزیابی قرار خواهد گرفت. پرسشنامه های مربوط به وضعیت اجتماعی-اقتصادی، دریافت غذایی، فعالیت بدنی، آنژین (رز)، آسم، اضطراب، استعمال دخانیات، امنیت و ایمنی غذایی تکمیل می شوند. همچنین اطلاعات مورد نیاز در مورد سایر متغیرها مثل سن، جنس، وضعیت یائسگی، سابقه پزشکی و مصرف دارو با استفاده از پرسشنامه عمومی جمع آوری می گردند.
    نتیجه گیری
    اطلاعات بدست آمده از این بررسی می تواند در تدوین برنامه های بهداشتی بلند مدت کشور جهت پیشگیری از بیماری های غیر واگیر مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: بیماریهای غیر واگیر، سبک زندگی، استان آذربایجان شرقی
  • یلدا موسی زاده*، حسین جباری بیرامی صفحه 8
    زمینه
    برای رویارویی با ناکارآمدی های سازمان های سلامت، بسیاری از کشورهای جهان استراتژی های متفاوتی از جمله کوچک سازی را در راستای استفاده بهینه از منابع و کاهش هزینه های بیمارستان به کار می گیرند. لذا این پژوهش با هدف بررسی انواع روش های مورد استفاده برای کوچک سازی در بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهرهای تبریز و اردبیل طراحی و اجرا شده است.
    روش کار
    مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی می باشد که در سال های 93 و 94 به منظور شناسایی روش های کوچک سازی بیمارستان در بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهرهای تبریز و اردبیل انجام شد. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه و روش جمع آوری، پرسش از افراد مطلع بود. روایی محتوایی پرسشنامه توسط 5 نفر از اساتید دانشگاه علوم پزشکی در زمینه مدیریت و اقتصاد سلامت تایید گردید. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS 20 و روش های آمار توصیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    از مجموع 13 روش کوچک سازی، در بیمارستان های شهر تبریز 11 روش و در بیمارستان های اردبیل 6 روش مورد استفاده قرار گرفته بود. واگذاری خدمات و همکاری بین بیمارستانی دو روشی بودند که بیشترین فراوانی را داشتند. کاهش هزینه بعنوان مهمترین هدف کوچک سازی و ارزیابی عملکرد مهمترین مکانیزم کنترلی پس از کوچک سازی مطرح شد.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاکی از آن است که روش های کوچک سازی به خصوص واگذاری و همکاری در بیمارستان های دانشگاهی دانشگاه های علوم پزشکی تبریز و اردبیل بیشترین کاربرد را دارد. به نظر می رسد استفاده از این روش ها با برنامه ریزی دقیقتر، با ایجاد تنوع در روش های مورد استفاده و با در نظر گرفتن شرایط هر بیمارستان می تواند در دستیابی به اهداف تعیین شده موثرتر واقع گردد.
    کلیدواژگان: بیمارستان، دانشگاه علوم پزشکی، کوچک سازی
  • ثریا هادی*، بهروز ساری صراف، ژیلا خامنیان، سعید دستگیری صفحه 18
    زمینه
    تب مدیترانه ای فامیلی شایع ترین نوع از سندرم های تب های دوره ای ارثی است. اولین موارد ابتلا به بیماری تب مدیترانه ای فامیلی از ناحیه مدیترانه بوده است. ژن مسئول در فرد مبتلا به تب مدیترانه ای، ژنMEFV می باشد که بیماری به دلیل جهش در این ژن اتفاق می افتد. هدف از پژوهش حاضر تعیین توزیع جغرافیایی جهش های شایع در بیماری تب مدیترانه ای فامیلی در جهان بود.
    روش کار
    بانک های اطلاعاتی Google Scholar، Pubmed، Medline، Ovid، IranMedex، Irandoc، SID، Magiran و منابع منتشر شده مکتوب بدون محدودیت زمانی جستجو شدند. کلیه مطالعات جمع آوری شده بدون اعمال هرگونه محدودیتی جهت تعیین مطالعات مرتبط مورد بررسی قرار گرفتند. مطالعاتی که معیار ورود به پژوهش را داشتند مورد بررسی و خلاصه سازی قرار گرفتند. در نهایت نقشه توزیع جغرافیایی جهش های شایع در بیماری تب مدیترانه ای فامیلی در جهان با استفاده از نرم افزار GIS ترسیم گردید.
    یافته ها
    اگرچه ژنMEFV بیش از 290 جهش دارد، تنها چهار جهش بین بیماران مبتلا به تب مدیترانه ای فامیلی ، E148Q) V726A ، (M694V، M694I شایع می باشد.
    نتیجه گیری
    جهشM694V شایع ترین جهش همراه بیماران مبتلا به تب مدیترانه ای فامیلی در سطح جهان بود. جهش E148Q با فرم خفیف بیماری همراه بود.
    کلیدواژگان: تب مدیترانه ای فامیلی، فراوانی، جهش ژن MEFV، جهان، ایران
  • معصومه قلیزاده، علی جنتی، محمد اصغری جعفر آبادی، فرشید هادیون، عبدالله صالحی، محمد فاروق خسروی* صفحه 25
    زمینه
    پژوهش حاضر با هدف بررسی آگاهی و نگرش مدیران مراکز آموزشی - درمانی دانشگاه علوم پزشکی تبریز در زمینه برنامه ریزی استراتژیک در سال 1390 انجام گرفت. پیچیدگی محیط های متغیر و دگرگونی نیازهای جوامع، در ابتدا مستلزم تفکری استراتژیک و سپس برنامه ریزی و اقدامی استراتژیک است. پژوهش حاضر این مهم را در یکی از گلوگاه های کلیدی نظام سلامت، یعنی بیمارستانهای آموزشی و درمانی مورد کنکاش قرار داده است.
    روش کار
    این مطالعه از نوع مقطعی - توصیفی - تحلیلی است. جامعه پژوهش شامل 57 نفر بود که به روش سرشماری انتخاب شدند و از این تعداد 39 نفر حاضر به همکاری شدند. اطلاعات مورد نیاز با استفاده از پرسشنامه جمع آوری و برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و آزمون های آماری آنالیز واریانس، همبستگی پیرسون، آزمون T مستقل و آزمون تعقیبی توکی استفاده شد.
    یافته ها
    میزان آگاهی مدیران از نحوه تدوین برنامه استراتژیک در حد خوبی بوده و نگرش آنها نسبت به تدوین و کاربرد برنامه استراتژیک مثبت می باشد. بین آگاهی و نگرش مدیران و همچنین بین آگاهی و سوابق آموزش ضمن خدمت مدیران در زمینه مدیریت و برنامه ریزی استراتژیک رابطه مستقیم و معنی داری وجود دارد. مدیران تحصیل کرده در رشته های مدیریتی در مقایسه با مدیران تحصیل کرده در سایر رشته ها نیز مدیران دارای مدرک تحصیلی فوق لیسانس در مقایسه با مدیران دارای مدرک تحصیلی لیسانس اغلب آگاهی بیشتری از نحوه تدوین و کاربرد برنامه استراتژیک دارند.
    نتیجه گیری
    میزان آگاهی مدیران از نحوه تدوین و کاربرد برنامه استراتژیک درحد متوسط بوده که با توجه به نگرش مثبت مدیران نسبت به تدوین و کاربرد برنامه استراتژیک و درک اهمیت این نوع برنامه توسط آنان، زمینه لازم برای ارتقاء آگاهی مدیران در این زمینه فراهم می باشد. آموزش ضمن خدمت در زمینه مدیریت و برنامه ریزی استراتژیک، نقش بسزایی در افزایش آگاهی مدیران در این زمینه داشته است. با توجه به اینکه مدیران تحصیل کرده در رشته های مدیریتی، اغلب آگاهی بیشتری در زمینه تدوین و کاربرد برنامه استراتژیک داشتند، این امر بیانگراهمیت به کارگیری افراد متخصص در منصب های مدیریتی و تدوین برنامه استراتژیک می باشد.
    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش، مرکز آموزشی، درمانی، برنامه استراتژیک
  • کمال قلی پور، جعفر صادق تبریزی، آمنه میرزایی، شبنم ایزدی* صفحه 32
    زمینه
    شناسایی میزان آمادگی و همچنین نقاط ضعف و قوت هر بیمارستان در راستای برنامه ریزی مناسب و همچنین مدیریت صحیح شرایط برای ارتقای اثربخشی برنامه های ممیزی بالینی می تواند کمک کننده باشد. هدف از این مطالعه طراحی و سنجش روایی ابزار ارزیابی میزان آمادگی بیمارستان های برای اجرای برنامه های ارتقای کیفیت و ممیزی بالینی می باشد.
    روش کار
    در این مطالعه بر اساس نتایج مرور نظام مند متون علمی، پرسشنامه ای اولیه با 77 گویه طراحی شد. به منظور بررسی روایی پرسشنامه ی اولیه از روش های اندازه گیری روایی محتوا از پانل خبرگان متشکل از متخصصین مدیریت بیمارستان و ارزشیابی بیمارستان ها استفاده شد و برای این منظور 20 پرسشنامه ارسال و در نهایت 15 پرسشنامه تکمیل شده بازگردانده شد. برای تایید روایی محتوا از شاخص روایی محتوا (Content Validity Index) و نسبت روایی محتوا (Content Validity Ratio) استفاده شد. برای بررسی پایایی ابزار نیز از ضریب آلفای کرونباخ و با تکمیل 30 پرسشنامه نهایی توسط مدیران بیمارستان های استان آذربایجان شرقی استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج مطالعه نشان داد که تعداد آیتم های پرسشنامه ی نهایی 54 سوال در حیطه های داده و اطلاعات (9سوال)، کارتیمی (12سوال)، منابع (5سوال)، آموزش و بیماران (5سوال)، نوع مداخله (5سوال)، مدیریت ممیزی بالینی (4سوال)، نیروی انسانی (6سوال)، استانداردها (4سوال) و ارزشیابی و بازخورد (4سوال) بود. میانگین شاخص روایی محتوای پرسشنامه ی نهایی 91/0 به دست آمد و ضریب آلفای کرونباخ پرسشنامه ی نهایی نیز 96/0 به دست آمد.
    نتیجه گیری
    با توجه به این که ابزار طراحی شده در این مطالعه از روایی و پایایی نسبی خوبی برخوردار است، به نظر می رسد به منظور شناسایی وضعیت بیمارستان ها و بررسی میزان آمادگی آن ها برای اجرای برنامه های ارتقای کیفیت و ممیزی بالینی می توان از این پرسشنامه استفاده کرد.
    کلیدواژگان: ارزیابی آمادگی بیمارستان، ممیزی بالینی، ارتقای کیفیت، روایی محتوا، پایایی
  • معصومه قلیزاده، علی جنتی، گل اندام آذرنگ، عبدالله صالحی، محمد فاروق خسروی* صفحه 43
    زمینه
    بروز اشتباهات دارویی می تواند باعث مشکلات جدی در سیستم سلامت شود و اولین پیامد آن افزایش طول مدت بستری و نیز افزایش سرسام آور هزینه ها خواهد بود. هدف این مطالعه بررسی علل بروز و عدم گزارش دهی اشتباهات دارویی از دیدگاه کارکنان پرستاری می باشد.
    روش کار
    این مطالعه توصیفی مقطعی بوده است. جامعه ی مورد مطالعه پرستاران شاغل در بیمارستان سینا تبریز در سال 1392 بوده است. حجم نمونه 124 و به صورت تمام سرشماری انجام شده است. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه بوده و تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی در نرم افزار SPSS 20 انجام گرفت.
    یافته ها
    بر اساس یافته های مطالعه حاضر، مهم ترین علل اشتباهات دارویی در ارتباط با سرعت انفوزیون اشتباه، دستورات دارویی ناخوانا و ناکامل، خستگی ناشی از کار و نداشتن وقت و فرصت، کمبود تعداد پرسنل در بخش، سروصدای بخش و همچنین مهم ترین عوامل موثر بر عدم گزارش دهی اشتباهات دارویی، تاکید مدیران به شخص اشتباه کننده بدون توجه به سایر عوامل دخیل در اشتباه و واضع نبودن اشتباهات دارویی ذکرشده است.
    نتیجه گیری
    با توجه به اهمیت تضمین ایمنی بیماران، اصلاح موارد زیر می تواند باعث بهبود وضعیت ایمنی بیمارستان شود: ایجاد یک سیستم کارآمد گزارش دهی و ثبت خطا، به حداقل رساندن موانع گزارش دهی از طریق ایجاد رابطه ی مثبت بین مدیران و کارکنان، ایجاد فضای همکاری صمیمی واکنش مثبت در قبال گزارش دهی اشتباهات برای کاهش اشتباهات دارویی، برگزاری کلاس های بازآموزی پیرامون اطلاعات دارویی برای پرستاران و ارزیابی مستمر دانش و اطلاعات دارویی پرسنل با استفاده از نتایج اطلاعات دارویی در بخش.
    کلیدواژگان: اشتباهات دارویی، پرستاران، سیستم گزارش دهی
  • سلمان خزایی، سکینه مظهرمنش، راضیه میرمعینی صفحه 50
    زمینه
    حوادث از علل اصلی و قابل اجتناب بیماری ها و مرگ در بیشتر کشورهای جهان است. آگاهی از ابعاد رخداد سوانح و حوادث برای سیاست گزاران بهداشتی حائز اهمیت است. هدف از این مطالعه بررسی رخداد سوانح و حوادث در کودکان زیر 5 سال مراجعه کننده به اورژانس استان همدان است.
    روش کار
    مطالعه حاضر یک مطالعه مقطعی است که کلیه حادثه دیده های زیر 5 سال مراجعه کننده به اورژانس بیمارستان ها استان همدان طی سال های 93-1388 وارد مطالعه شدند. داده ها از نرم افزار ثبت مصدومین استخراج و با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی با نرم افزار Stata نگارش 12 در سطح خطای کمتر از 5% تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    در مجموع 7409 مصدوم زیر 5 سال طی این دوره زمانی ثبت شده بود. 4/70% موارد پسر بودند و 97/38% آن ها زیر یک سال داشتند. حوادث خانگی 07/45% رخداد سوانح را به خود اختصاص داده بودند. در مجموع به ترتیب تصادف خودرویی (89/27%)، ضربه (16/22%) و سقوط (79/16%) بیشترین رخداد حوادث را در هر دو جنس به خود اختصاص داده بودند.
    نتیجه گیری
    با توجه به رخداد بالای سوانح در منزل و جاده ها می بایست اقدامات احتیاطی و پیشگیرانه لازم در این خصوص به عمل آید.
    کلیدواژگان: مصدومیت، سوانح و حوادث، کودکان، اپیدمیولوژی
  • میثم داستانی، معصومه ستاری* صفحه 57
    در جامعه اطلاعاتی که تولید، توزیع و استفاده از اطلاعات برای تمامی امور زندگی به صورت آزاد و گسترده در دسترس همگان قرار دارد، استفاده صحیح و مناسب از اطلاعات معتبر و مناسب به خصوص در امر سلامت از اهمیت به سزایی برخوردار است. مقاله حاضر با توجه به مفاهیم و مزیت های سواد سلامت و سواد اطلاعاتی به نقش آن در ارتقای سواد سلامت می پردازد. این مطالعه براساس مرور منابع علمی و مفاهیم جامعه اطلاعاتی، سواد اطلاعات و باسواد اطلاعاتی، به اهمیت تاثیر ارتقای سواد اطلاعاتی بر ارتقای سواد سلامت در جامعه اطلاعاتی پرداخته است. جوامع اطلاعاتی با فراهم کردن بستری از فناوری اطلاعات و سیستم های رایانه ای، سعی در گسترش و توسعه تبادل اطلاعات در بین افراد جامعه دارند. اطلاعات به عنوان رکن اساسی جوامع اطلاعاتی پدیده ای است که تصمیم گیری ما را در رابطه با مسائل مختلف، همچون سلامت و مسائل بهداشتی تحت تاثیر قرار می دهد. در حال حاضر اطلاعات سلامت درقالب های الکترونیکی و تحت وب، به صورت انبوه در دسترس افراد قرار گرفته است. نکته حایز اهمیت در این میان، اجتناب از انبوه اطلاعات نامعتبر، ناصحیح و نامناسب موجود در اینترنت است. این امر مستلزم کسب مهارت های سواد اطلاعاتی همچون شناسایی، دستیابی و ارزیابی اطلاعات است. به طورکلی می توان گفت که ارتقای سواد سلامت در جوامع اطلاعاتی کسب مهارت های مختلف در قالب سواد اطلاعاتی را می طلبد. اطلاعات به دست آمده از این بررسی می تواند در تدوین برنامه های بهداشتی بلند مدت کشور جهت پیشگیری از بیماری های غیر واگیر مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: سواد سلامت، سواد اطلاعاتی، جامعه اطلاعاتی
|
  • Jafar Sadegh Tabrizi, Mustafa Farahbakhsh, Homayoun Sadeghi Bazargani, Leila Nikniaz* Page 1
    The Life style promotion project (LPP) is a long term community-based project for prevention and control of non-communicable diseases (NCDs). The design consisted of two stages; phase I was a cross-sectional prevalence study of NCDs and the associ ated risk factors. Phase II is a prospective follow-up study in which data recollection will be performed every 2 years after the intervention initiated. In this study¡ 1¡500 households residing in Tabriz¡ Marand¡ Bonab¡ Oskoo¡ Varzeghan¡ Khodafrin (150 clusters of 10 households) cities which in terms of socio-economic variables¡ distance from the center¡ population and access to medical facilities are in the same category of other cities of province will be examined. A total of 3000 patients (15-65 years) living in East Azerbaijan province will be randomly enrolled. After obtaining informed consent from all participants¡ weight¡ height¡ waist circumference¡ hip circumference and blood pressure will be measured with standard tools. Fasting blood sugar¡ total cholesterol¡ LDL-C¡ HDL-C¡ TG¡ serum vitamin D¡ ALT¡ AST¡ Hb and serum ferritin will be assessed. The questionnaires related to socioeconomic status¡ dietary intake¡ physical activity¡ angina (Rose)¡ asthma¡ anxiety¡ smoking¡ food security and safety will be completed. Necessary data in other variables such as age¡ gender¡ menopausal status¡ medical history and medication use will be collected using questionnaires. The results of this study can be used in formulating long term health programs for the prevention of non-communicable diseases.
  • Yalda Mousa Zadeh*, Hossein Jabari Beyrami Page 8
    Background And Objectives
    In order to optimal use of resources and reducing costs¡ many countries use different strategies such as downsizing. Therefore¡ this study was implemented to evaluate different downsizing methods in teaching hospitals of Tabriz and Ardabil cities.
    Material and
    Methods
    This study was a descriptive study conducted in 2015 and 2016 in order to identify downsizing methods in teaching hospitals in Tabriz and Ardabil cities. A researcher-made questionnaire was used for data collection. Its content validity was approved by five university professors in health economic and health services management. SPSS v20 software and descriptive statistics were used for data analysis.
    Results
    Among 13 downsizing methods¡ 11 methods were used in Tabriz hospitals and 6 methods were used in Ardabil hospitals. Outsourcing and cooperation between hospitals were the most frequent methods. Cost reduction was the most important goal of downsizing. Also¡ performance evaluation was the most important control mechanism after downsizing.
    Conclusion
    The findings showed that the downsizing method especially outsourcing and cooperation have been used widely in teaching hospitals of Tabriz and Ardabil universities of medical sciences. It seems that precise planning¡ variety in applied methods and hospital circumstances are important factors in achieving the downsizing goals.
    Keywords: Hospital, University of Medical Sciences, Downsizing
  • Soraya Hadi*, Behrooz Sari Sarraf, Zhila Khamnian, Saeid Dastgiri Page 18
    Background And Objectives
    Familial Mediterranean Fever (FMF) is an autosomal recessive disease. Generally¡ the Mediterranean basin is the region where the first cases of FMF have been identified. The gene responsible for FMF is gene MEFV. Disease occurs due to mutations in the gene MEFV. Our aim was to determine the geographical distribution of the most frequent mutations in Familial Mediterranean Fever Disease in the world.
    Material and
    Methods
    In this study¡ databases including Google Scholar¡ PubMed¡ Medline¡ Ovid¡ IranMedex¡ Irandoc¡ SID¡ Magiran and published papers were searched with no limitation in time. Then¡ all collected studies without any limitation were assessed to determine relevant studies. At the end¡ world map of the most frequent mutations of FMF was generated by Geographical Information System (GIS) software.
    Results
    Although more than 290 mutations of the MEFV gene have been described¡ only four mutations (M694V¡ M694I¡ V726A¡ and E148Q) were prevalent among patients with FMF.
    Conclusion
    The most frequent mutation associated with FMF mutation is M694V all over the world. E148Q mutation was found to be with mild clinical relevance.
    Keywords: Familial Mediterranean Fever, Frequency, Gene Mutation MEFV, World, Iran
  • Massumeh Gholizadeh, Ali Janati, Mohammad Asghari, Jafarabadi, Farshid Hadiyoon, Abdollah Salehi, Mohammad Farough, Khosravi* Page 25
    Background And Objectives
    This study aimed to assess the knowledge and attitudes of managers of hospitals in Tabriz University of Medical Sciences in the field of strategic planning that was done in 2013. The complexity of the changing environment and needs of the society requires strategic thinking¡ planning and strategic action. The current study explored this issue in teaching hospitals as the key bottlenecks of the health system.
    Material and
    Methods
    This was an analytical cross-sectional study. Sudy population included 57 individuals selected by sensus method that 39 accepted to participate in the study. Data collection was done by questionare and data were analyzed using ANOVA¡ Pearson correlation¡ independent T-test and post hoc Tukey test.
    Results
    Managers'' awareness about developing strategic planning and their attitude towards the developing and implementing strategic planning were good and positive. Between knowledge and attitudes and between knowledge and management training records in management and strategic planning of managers was a direct and significant relationship. Educated managers compared to managers who were educated in other disciplines and managers with master degree compared to managers with a bachelor''s degree often had more awareness of how strategic planning are developed and implemented.
    Conclusion
    Average awareness of manager about strategic planning along with positive attitude towards the developing and implementing strategic planning and understanding importance of it indicates the need for combined strategies to increase their awareness. Service training for management and strategic planning has an important role in raising managers’ awareness in this field. Also¡ the fact that educated managers in the field of management are often more aware in the developing and implementing strategic planning reflects the importance of employing experts in managerial post and developing strategic planning.
    Keywords: Knowledge, Attitude, Teaching Hospital, Strategic Planning
  • Kamal Gholipoor, Jafar Sadegh Tabrizi, Amaneh Mirzaei, Shabnam Izadi* Page 32
    Background And Objectives
    Identifying the readiness of hospital and its strengths and weaknesses can be useful in developing appropriate planning and situation analyses and management to getting effective in clinical audit programs. The aim of this study was to design and assess the validity of the Hospital Readiness Assessment Tools to conduct quality improvement and clinical audit programs.
    Material and
    Methods
    In this study¡ based on the results of a systematic review of literature¡ an initial questionnaire with 77 items was designed. Questionnaire content validity was reviewed by experts in the field of hospital management and quality improvement in Tabriz University of Medical Sciences. For this purpose¡ 20 questionnaires were sent to experts. Finally¡ 15 participants returned completed questionnaire. Questionnaire validity was reviewed and confirmed based on Content Validity Index and Content Validity Ratio. Questionnaire reliability was confirmed based on Cronbach''s alpha index (α = 0.96) in a pilot study by participation of 30 hospital managers.
    Results
    The results showed that the final questionnaire contains 54 questions as nine category as: data and information (9 items)¡ teamwork (12 questions)¡ resources (5 questions)¡ patient and education (5)¡ intervention design and implementation (5 questions)¡ clinical audit management (4 questions)¡ human resources (6 questions)¡ evidence and standard (4 items) and evaluation and feedback (4 items). The final questionnaire content validity index was 0.91 and final questionnaire Cronbach''s alpha coefficient was 0.96.
    Conclusion
    Considering the relative good validity and reliability of the designed tool in this study¡ it appears that the questionnaire can be used to identify and assess the readiness of hospitals for quality improvement and clinical audit program implementation
    Keywords: Hospital Readiness Assessment Tools, Clinical Audit, Quality Improvement, Content Validity, validity
  • Massumeh Gholizadeh, Ali Janati, Golandam Azarang, Abdollah Salehi, Mohammad Farough, Khosravi* Page 43
    Background And Objectives
    Medication errors can cause serious problems to patients and health system. Initial results of medication errors increase duration of hospitalization and costs. The aim of this study was to determine the reasons of medication errors and the barriers of errors reporting from nurses’ viewpoints.
    Material and
    Methods
    A cross-sectional descriptive study was conducted in 2013. The study population included all of the nurses working in Tabriz Sina hospital. Study sample was calculated 124 by census method. The data collection tool was questionnaire and data were analyzed using SPSS software version 20 package.
    Results
    In this study¡ from the viewpoint of nurses¡ the most important reasons of medication errors included the wrong infusion speed¡ illegible medication orders¡ work-related fatigue¡ noise of ambient and shortages of staff. Regarding barriers of error reporting¡ the most important factors were the emphasis of the directors on the person regardless of other factors involved in medication errors and the lake of a clear definition of medication errors.
    Conclusion
    Given the importance of ensuring patient safety¡ the following corrections can lead to improvement of hospital safety: establishing an effective system for reporting and recording errors¡ minimizing barriers to reporting by establishing a positive relationship between managers and staff and positive reaction towards reporting error. To reduce medication errors¡ establishing training classes in relation to drugs information for nurses and continuing evaluation of personnel in the field of drug information using the results of pharmaceutical information in the ward are recommended.
    Keywords: Medication Error, Nurse, Medication Error Reporting
  • Salman Khazaei, Sakineh Mazharmanesh, Razieh Mirmoeini Page 50
    Background And Objectives
    Accidents and injuries are the leading causes of avoidable illness and death in most of the countries in the world. For health policymakers¡ it is essential to have knowledge about the occurrence of accidents. The aim of this study was to evaluate the incidence of accidents in children under 5 years of age referring to emergency departments in Hamadan province.
    Material and
    Methods
    This is a retrospective study that all under 5 years of age patients referred to hospitals in Hamadan province were enrolled in the study during 2009 to 2014. Data were extracted from injury register software and by using descriptive and analytic statistics¡ data were analyzed with STATA software version 12 at the level of error less than 5%.
    Results
    A total of 7409 under 5 years of age patients were registered during this period. 70.4% were male and 38.97% of them were under 1 year old. Home accidents included 45.07% of the accidents. Car accidents (27.89%)¡ hit (22.16%) and fall (16.79%) were the most occurred accidents in both sexes.
    Conclusion
    Due to the high incidence of accidents at home and roads¡ necessary precautions should be taken in this regard
    Keywords: Injury, Accident, Child, Epidemiology
  • Meisam Dastani, Masoume Sattari* Page 57
    In the information society¡ the production¡ distribution and use of information are freely and widely available for all issues of life. Proper and appropriate use of reliable information is especially important in health care. The present study introduces the concepts and benefits of health literacy and information literacy and its role in improving health literacy. This study was a review based on the concepts of information society¡ information literacy and information education to present importance of promoting information literacy on health literacy in the information society. The information society is presented by providing a platform of information technology and computer systems to attempt to exchange and develop information among people in the community. Currently¡ electronic and web-based health information in the mass form is available. Information as a fundamental base of the information society is a phenomenon that our decisions are affected in relation to various issues such as safety and health issues. It is important to avoid the mass of invalid¡ incorrect and inappropriate information which is available on the internet. This requires information literacy skills such as identifying¡ accessing and evaluating information. In general¡ it can be said that the promotion of health literacy in communities requires learning different skills in the form of information literacy.Data obtained from this study can be used in developing the long term health programs to prevention of non-communicable diseases in our country
    Keywords: Health literacy, Information literacy (IL), Information Society