فهرست مطالب

تصویر سلامت - سال هفتم شماره 3 (پاییز 1395)

مجله تصویر سلامت
سال هفتم شماره 3 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/10/09
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رحیم خدایاری زرنق*، حمید رواقی، علی محمد مصدق راد، عباس صداقت، حمیرا فلاحی، سید احمد سید علی نقی، مینو محرز صفحه 1
    زمینه
    دستورگذاری فرآیندی است که در آن امور معینی از موضوعات بالقوه مطرح در جامعه مورد توجه سیاست گذاران قرار گرفته و در دستورکار قرار می گیرد. هدف این مطالعه تبیین و ارائه درک بهتر از چگونگی قرار گرفتن اچ آی وی/ ایدز در دستورکار سیاست گذاری سلامت در ایران است.
    روش کار
    در یک مطالعه کیفی اکتشافی و گذشته نگر بر پایه چارچوب جریانات چندگانه و به منظور تحلیل چگونگی قرار گرفتن ایدز در دستورکار سیاست گذاری سلامت، تعداد 32 مصاحبه نیمه ساختاریافته با افراد مطلع کلیدی و ذینفعان متعدد اچ آی وی/ ایدز در ایران انجام و 30 سند سیاستی تحلیل شد. با استفاده از روش تحلیل چارچوبی و بهر گیری از نرم افزار MAXQDA، داده ها تحلیل شدند.
    یافته ها
    سه جریان مشکل، سیاست (راه حل) و سیاسی در خصوص اچ آی وی/ ایدز شناسایی و چگونگی ظهور و تداوم آن ها در طول زمان تشریح شد. سپس چگونگی باز شدن پنجره سیاست و نحوه پیوند زدن این جریان ها توسط کارآفرینان سیاست، به منظور ورود موضوع به دستور کار سیاست گذاری در ایران تبیین گردید.
    نتیجه گیری
    فرض مستقل بودن این سه جریان از هم، در این مطالعه مورد تردید قرار گرفت. همچنین این نظریه در تبیین نقش کارآفرینان سیاست در هنگام گشوده شدن پنجره سیاست، ابهامات و محدودیت هایی دارد و به خوبی قادر به تبیین فعل و انفعالات صورت گرفته در این مقطع مهم نیست. پژوهشگران دیگر می توانند با رویکرد یادگیری از طریق انجام دادن به تعدیل این نظریه بپردازند.
    کلیدواژگان: اچ آی وی، ایدز، سیاستگزاری، دستورگذاری، جریانات چندگانه، چارچوب کینگدان، ایران
  • محمود نکویی مقدم، آرزو حیدری، محمدرضا امیراسماعیلی، علی مسعود* صفحه 15
    زمینه
    بلایای طبیعی و انسان ساخت همواره منابع و زندگی بشر را تهدید کرده اند. کشور ایران نیز به عنوان یکی از کشورهای بلاخیز دنیا علاوه بر بلایای طبیعی همواره بلایای انسان ساخت را نیز شاهد بوده است. آمادگی یکی از عوامل حیاتی برای مقابله با این بلایا است. پژوهش حاضر با هدف سنجش میزان آمادگی بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی کرمان برای مقابله با بلایا طرح ریزی و اجرا شده است.
    روش کار
    مطالعه حاضر به روش توصیفی- مقطعی در سال 1394 و در 4 بیمارستان دانشگاه علوم پزشکی کرمان انجام شده است. چک لیستی که پایایی و روایی آن تایید شده بود به عنوان ابزار اصلی جمع آوری داده ها مورد استفاده قرار گرفت. تحلیل داده ها با استفاده از SPSS نسخه 17 انجام گرفت.
    یافته ها
    بیمارستان های مورد پژوهش با امتیاز کل 67% از وضعیت خوبی برای مقابله با بلایا برخوردار بودند. واحدهای اورژانس (83%)، پذیرش (75%)، ارتباطات (69%)، آموزش (70%)، پشتیبانی (61%)، نیروی انسانی (71%) و فرماندهی (79%) نیز امتیازات مناسبی کسب کردند. واحدهای تخلیه (60%)، ترافیک (55%) و امنیت (53%) در وضعیت متوسط آمادگی قرار گرفتند. در زمینه حیطه های ضروری برای مقابله با بلایا نیز کل واحدهای پژوهش امتیاز 67% را کسب نمودند که بیانگر وضعیت خوب آمادگی برای این حیطه ها می باشد.
    نتیجه گیری
    بیمارستان های مورد پژوهش در زمینه اورژانس، پذیرش، ارتباطات، آموزش، پشتیبانی، نیروی انسانی و فرماندهی در وضعیت مناسبی از آمادگی قرار داشتند. با این حال برای رسیدن به وضعیتی مطلوب تر، نیاز است برای بهبود و ارتقای مواردی از قبیل تخلیه و انتقال، ترافیک و امنیت و همچنین برای برخی از حیطه های شش گانه ضروری برنامه ریزی مناسب انجام شود.
    کلیدواژگان: آمادگی، بیمارستان، کرمان، بلایا
  • فریبا میرزامحمدی تیمورلویی، اسدالله خدیوی، علیرضا خدایی*، علیرضا پاشایی فر، حسن حسن زاده، تورج ابراهیمیان، بهارک عباسی، حسین محمد علیزاده فرد، شهناز حسینی صفحه 22
    زمینه
    ارزیابی محیط داخلی شامل ارزیابی موقعیت یک سازمان، سنجش عملکرد، شناسایی مشکلات و توان بالقوه آن می باشد. اگر ارزیابی محیط داخلی به درستی انجام شود، سازمان تصویر درست و کاملی از شرایط موجود به دست می آورد و چشم انداز مناسبی را تهیه کرده و برنامه ریزی موثر و برنامه استراتژیک کار آمدی برای سازمان می نویسد. هدف از این تحقیق تحلیل محیط داخلی و شناسایی نقاط ضعف و قدرت آن و هم چنین ارائه پیشنهادات و راهکارهای مناسب برای رفع آسیب های مراکز آموزشی درمانی شهدا و رازی تبریز می باشد.
    روش کار
    این مطالعه مقطعی و توصیفی بوده و به صورت پیمایشی انجام گرفته است. حجم نمونه این پژوهش را 260 نفر از کارکنان با تحصیلات لیسانس و بالاتر تشکیل دادند و داده های تحقیق از طریق توزیع پرسشنامه بین حجم نمونه گردآوری شده است. ابعاد مدل وایزبورد شامل هدف گذاری، ساختار، رهبری، ارتباطات، پاداش، مکانیزم مفید (هماهنگی) و نگرش به سوی تغییر می باشند. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون های آماری تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    یافته های این پژوهش نشان داد در دو مرکز شهدا و رازی ابعاد هدف گذاری و ارتباطات دارای قوت زیادی می باشند و ابعاد رهبری و ساختار و نگرش به تغییر، به توجه و بررسی بیشتر نیاز دارد و در بعد پاداش هر دو مرکز دارای ضعف می باشند و هم چنین در مرکز رازی مکانیزم مفید (هماهنگی) در نقطه ضعف قرار دارد.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های این پژوهش، هر دو مرکز به غیر از بعد پاداش در همه ابعاد در وضعیت مطلوبی قرار دارند. از این رو، انجام پژوهش ادواری، به منظور شناخت بهتر، اخذ تصمیمات صحیح در بهبود عملکرد و ارتقای کارایی مرکز توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: ارزیابی داخلی، مدل وایزبورد، بیمارستان، تحلیل محیط
  • فریبا اسماعیل زاده *، مهستی علیزاده، سعید دستگیری صفحه 31
    زمینه
    اسید فولیک از خانواده ویتامین B می باشد و مصرف روزانه 5 میلی گرم از آن قبل از بارداری و تا هفته ی دهم حاملگی توصیه شده است. با توجه به این که در مناطق بستان آباد، خسروشهر و سراب استان آذربایجان شرقی مطالعه ای دراین خصوص صورت نگرفته است و در مطالعات کشوری شیوع مشخصی یافته نشد. از این رو هدف از این مطالعه تعیین ارتباط مصرف اسید فولیک و وزن هنگام تولد نوزادان در مادران باردار ساکن در بستان آباد، خسروشهر و سراب آذربایجان شرقی می باشد.
    روش کار
    مطالعه حاضر از نوع کوهورت گذشته نگر می باشد. در این تحقیق 1939زن باردار که برای مراقبت پیش از بارداری به مراکز بهداشتی مراجعه کرده بودند انتخاب و مادران بر اساس مصرف مکمل اسید فولیک به دو گروه تفسیم شدند: گروه اول مادران با مصرف منظم اسید فولیک در دوران بارداری و قبل از آن و گروه دوم زنان فاقد مصرف مکمل اسید فولیک. سپس اطلاعات مادران از جمله سن، تحصیلات، سابقه مراقبت پیش از بارداری و... اخذ و وارد برنامه آنالیز آماری SPSS نسخه 16 شده و به تجزیه تحلیل پرداختیم. در این تحلیل از تست های آماری T-Test و ANOVA استفاده گردید.
    یافته ها
    در این مطالعه میانگین سنی مادران شرکت کننده 98/ 25 سال و میانگین وزن زمان تولد فرزندانشان 209/ 3 کیلوگرم بود. 9/ 92 درصد مادران مصرف منظم اسید فولیک طی دوران بارداری داشتند. تحلیل نتایج نشان داد که با افزایش BMI مادران، وزن زمان تولد نوزادان نیز افزایش یافت. همچنین میان وزن بالای نوزادان در زمان تولد با مصرف منظم اسید فولیک در مادران ارتباط معنی داری مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که وزن بالای مادران در ابتدای حامگی منجر به افزایش وزن نوزادان در زمان تولد می شود و مصرف اسید فولیک در دوران بارداری منجر به افزایش وزن نوزادان در زمان تولد می شود.
    کلیدواژگان: اسید فولیک، وزن زمان تولد، بستان آباد، خسروشهر، سراب، بارداری
  • محمد فاروق خسروی، شیوا سلیملر، اکرم رستم زاده، نرگس شادکام، لیلا دشمنگیر صفحه 37
    زمینه
    سنجش کیفیت خدمات و مراقبت های ارائه شده ومقایسه آن ها با استانداردهای موجود در جهت شناسایی واولویت بندی مشکلات وتلاش برای رفع آن ها از اقدامات مهم در ممیزی عملکردهای مختلف بالینی می باشد. این مطالعه با هدف بهبود و ارتقای کیفیت عملکردی در ثبت پرونده های پزشکی بیماران بستری بیمارستان شهید مدنی، به ممیزی پرونده های ذکر شده می پردازد.
    روش کار
    برای انجام این مطالعه، داده ها با استفاده از چک لیست محقق ساخته جمع آوری گردیده است. داده های موردنظر از 30 پرونده پزشکی جمع آوری شد. برای تدوین نمودار کنترل آماری فرایند از نرم افزارMini Tab و برای تحلیل داده های آماری از نرم افزار SPSS استفاده گردید.

    یافته ها
    با رسم نمودارهای کنترل، در فرم پذیرش؛ سه علت خاص، در فرم خلاصه ترخیص؛ چهار علت خاص و فرم مشاوره؛ سه علت خاص مشخص شده است. درفرم خلاصه پرونده نقایص مربوط به استاندارد عدم تحویل کپی فرم خلاصه پرونده با 90%، نبود فرم اصلی خلاصه پرونده درپرونده بالینی بیمار با 83.3%، عدم ثبت سیر بیماری با 73.3% به ترتیب بیشترین درصد نقایص رتبه خود اختصاص داده است. در فرم مشاوره ی پزشکی عدم رعایت استاندارد مربوط به وجود مهر و امضای پزشک معالج با 20% بیشترین درصد فراوانی رتبه خود اختصاص داده است. در فرم پذیرش و خلاصه ترخیص عدم رعایت ثبت استاندارد مدت اقامت بیمار 100 %، کدگذاری بیماری ها بر اساسICD 100%، تعداد روزهای بستری 100%، ثبت علائم و نشانه ها به عنوان تشخیص 93.3%، به کار بردن اختصارات برای ثبت تشخیص 93.3%، به ترتیب بیشترین درصد نقایص را به خود اختصاص داده اند.

    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های مطالعه حاضر و با توجه به این که استانداردهای مطالعه شده طبق نمودارکنترل آماری فرایند درمحدوده ی کنترل قراردارند؛ وضعیت کیفیت رعایت استانداردهای مستندسازی پرونده ها دربیمارستان موردمطالعه و بنابراین شرایط مستندسازی پرونده های بالینی بیمارستان شهید مدنی درحد نسبتا قابل قبولی است.
    کلیدواژگان: ممیزی، پرونده های پزشکی، بیمارستان، کیفیت
  • نسا کواکبی، پروین علی آبادی، خدیجه پازانی، نیر اصل نژاد مقدمی، زهره طهماسبی، پروین عباسیان، فاطمه صفری، لیلا راستگار فرج زاده صفحه 46
    زمینه
    رعایت بهداشت دست یکی از اثربخش ترین راهکارهای پیشگیری و کنترل عفونت های بیمارستانی می باشد. این مطالعه با هدف تعیین میزان پذیرش بهداشت دست و تاثیر اجرای مداخلات آموزشی بر میزان بهداشت دست در بیمارستان طالقانی تبریز.
    روش کار
    این پژوهش به صورت توصیفی- مداخله ای انجام شد. حجم نمونه شامل پزشکان، پرستاران و سایر کارکنان بود که نمونه ها با ضریب اطمینان 95% و احتساب 10% ریزش نمونه ها برای هر گروه 25 نفر محاسبه گردید که در مجموع 300 نفر (150 نفر برای مرحله قبل مداخله و 150 نفر برای مرحله بعد مداخله) به روش غیراحتمالی در دسترس انتخاب شدند. فرد ناظر موقعیت های لازم برای بهداشت دست و عملکردهای صورت گرفته در آن موقعیت ها را ثبت می نمود. جمع آوری داده ها به مدت شش ماه از مهرماه تا اسفند سال 1393 بود. تجزیه و تحلیل داده ها توسط SPSS 17 و با استفاده از آمار توصیفی و آزمون آماری مک- نمار صورت گرفت.
    یافته ها
    قبل از اجرای مداخله، 1465 فرصت بهداشت دست و پس از مداخله 1457 فرصت بهداشت دست ایجاد شده بود. میزان رعایت بهداشت دست در کل از 8/ 42 درصد به 3/ 57 درصد ارتقا پیدا کرد. بهداشت دست در تمامی بخش های بیمارستان ارتقا یافته و ارتباط آماری معنی داری در رعایت بهداشت دست میان گروه های حرفه ای وجود داشت؛ به طوری که در پرستاران میزان رعایت بهداشت دست 68 درصد (p<0•001) و در پزشکان بهداشت دست به میزان 59 درصد رعایت می گردید.
    نتیجه گیری
    در مطالعه ی حاضر، مداخلات آموزشی تاثیرات قابل ملاحظه ای در بهبود رعایت بهداشت دست داشت. البته با وجود موفقیت مداخلات در رعایت بهداشت دست، هیچ کدام نمی توانند تاثیرات بلند مدتی داشته باشند. لذا پیشنهاد می گردد ممیزی های مستمر صورت گرفته و نتایج آن ها به پرسنل بازخورد داده شود.
    کلیدواژگان: بهداشت دست، بیمارستان، عفونت های بیمارستانی
  • محمود فیضی*، محمد باقر رئوفی صفحه 54
    زمینه
    قرآن بزرگترین هدیه الهی به انسان ها می باشد. لذا به منظور استفاده از آموزه های قرآنی ضروری است جامعه دانشگاهی از سواد قرانی لازم برخوردار باشد. هدف این پژوهش بررسی سواد قرآنی جامعه دانشگاهی و طراحی و اجرا ی فعالیت های مناسب قرآنی است.
    روش کار
    پژوهش به روش پیمایش توصیفی انجام و با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته با اعتباریابی محتوایی (80٪) برای گرد آوری داده استفاده گردید. جامعه آماری 840 نفر از دانشجویان بودند و برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS11 استفاده شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد 37.2% درصد دانشجویان مذکر و 62.8% درصد مونث بوده و 30 % بومی و 69.6% غیربومی بودند. بیش از 80 درصد دانشجویان سواد قرآنی داشته و تحلیل آماری نتایج، ارتباط معنی داری بین رشته تحصیلی، جنسیت، بومی و غیربومی بودن و آشنایی با قرآن، نشان نداد. دانشجویان به ترتیب دارای سواد روان خوانی با 35.5% و مفاهیم و تفسیر قرآن 23.1% و ترجمه 12.9%، و همچنین صوت و لحن 13.4 % و تجوید 5.1 % بودند و عوامل موثر بر سواد قرآنی دانشجویان تحصیلات پدر، تحصیل در مدرسه، میزان علاقمندی زیاد به آموزش قرآن و آشنایی اعضای خانواده با آن و مهم ترین موانع نیز به ترتیب: اولویت تحصیلی، وقت کم، عدم احساس نیاز و بی علاقگی به قرآن می باشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به این که قرآن برای همه افراد جامعه می باشد، لذا فعالیت های قرآنی در بین رشته های مختلف توزیع شده و رابطه معنی داری بین جنسیت (p>%07)، رشته تحصیلی (p>%94) و بومی یا غیر بومی بودن p>%79)) وجود ندارد. لذا توجه به آیات قرآنی نیازمند طراحی برنامه خاصی است و می توان با استعانت از شیوه های مختلف آموزشی مانند: صوت، لحن، تفسیر و نیز استفاده از کارشناسان و اساتید شرایط لازم را برای تحقق این امر فراهم نمود.
    کلیدواژگان: سواد قرآنی، دانشجویان، عوامل موثر
  • وحیده زارع گاوگانی، رشید جعفرزاده، تهمینه خداپناه* صفحه 61
    امروزه توسعه علمی بر تمامی جنبه های پیشرفت جوامع سایه افکنده و به جرات می توان بیان کرد که تولید علم و اطلاعات علمی اساس و بنیان توسعه در همه اشکال آن اعم از توسعه اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی می باشد. در راستای گسترش علم، همکاری علمی (Scientific Collaboration) میان افراد، سازمان های پژوهشی و کشورهای مختلف با شتاب قابل ملاحظه ای رو به افزایش گذارده است. همکاری علمی را می توان بازتاب فعالیت ها و رویکردهای جامعه علمی به شمار آورد. یکی از نمود های بارز همکاری علمی هم تالیفی هم نویسندگی (Co-authorship) است.
    با توجه به این که، پژوهش ها در عصر جدید از پیچیدگی های بسیاری برخوردار بوده و دامنه وسیعی از دانش و اطلاعات را می طلبند، پژوهش گران جهت انجام پژوهش های جامع و کامل ناگزیر به همکاری علمی می باشند. در این خصوص مطالعه تالیفات مشترک و بروندادهای علمی حوزه های مختلف علمی بیش از هر زمان دیگری ضرورت یافته است. با انجام پژوهش در مقوله هایی چون تحلیل شبکه، نگاشت شبکه هم تالیفی، خوشه بندی موضوعی و نیز چالش های مرتبط با همکاری علمی می توان رویکردهای مناسب تر و سودمندتر برای افزایش این گونه همکاری ها را شناسایی کرده و چگونگی همکاری علمی میان کشورها، موسسات و متخصصان را در حوزه های مختلف ارایه داد.
    کلیدواژگان: مصور سازی علم، تحلیل شبکه های اجتماعی، شبکه همکاری، شبکه هم نویسندگی
|
  • Rahim Khodayari Zarnaq*, Hamid Ravaghi, Alimohammad Mosaddeghrad, Abbas Sedaghat, Homeira Fallahi, Ahmad Seyed Ali Naghi, Minoo Mohraz Page 1
    Background And Objectives
    Agenda setting is the process by which certain issues come onto the policy agenda from the much larger number of issues potentially worthy of attention by policy makers. The aim of this study was to deeply understand about how AIDS entered to health policy agenda in Iran.
    Material and
    Methods
    An exploratory qualitative retrospective study based on multiple streams framework to analyze AIDS agenda setting process¡ 32 semi-structured interviews were conducted with key informants and stakeholders in Iran and 30 policy documents were reviewed. Data were analyzed using framework analysis method and MAXQDA software.
    Results
    Problem¡ policy and politics¡ the three streams of HIV/AIDS in context of Iran were identified and the advent and continuity of multiple streams and their interactions and combination by policy entrepreneurs in couple of streams in policy windows were explained.
    Conclusion
    In this study¡ the assumption of independence of three streams from each other was doubted. Also¡ framework has ambiguities in explaining entrepreneurs'' act when opening policy windows. Other researchers can modify the framework by learning-by-doing.
    Keywords: HIV, AIDS, Policy-Making, Agenda Setting, Multiple Streams, Kingdon's Framework, Iran
  • Mahmood Nekoei, Moghadam, Arezoo Heydari, Mohammadreza Amiresmaili, Ali Masoud* Page 15
    Background And Objectives
    Natural and man-made disasters always threaten human lives and properties. Iran as one of the disastrous countries has experienced both natural and man-made disasters. Preparedness is one of the vital elements in response to disasters. So¡ this study was arranged and carried out with the aim of measuring preparedness of hospitals affiliated with Kerman University of Medical Sciences in response to disasters.
    Material and
    Methods
    This cross-sectional descriptive study was performed in four hospitals affiliated with Kerman University of Medical Sciences in 2015. A satisfactorily valid (kappa: 0.8) and reliable checklist was used. Data were analyzed using descriptive statistics in SPSS version 17.
    Results
    The surveyed hospitals with the total score of 67 % were in good condition in response to disasters. The emergency departments (83%)¡ reception (75%)¡ communication (69%)¡ education (70%)¡ supply services (61%)¡ human sources (71%) and command (79%) also acquired good scores. Discharge units (60%)¡ traffic (55%) and security (53%) were in moderate condition in preparedness. In necessary fields for response to disasters¡ the whole research units acquired 67% which showed good condition in this field.
    Conclusion
    The surveyed hospitals were in prepared and suitable condition in the emergency departments¡ reception¡ communication¡ education¡ human sources and command. In order to improve and enhance the preparedness¡ a schedule plan should be programmed for some elements such as discharge¡ transfer¡ traffic¡ security and six-crucial elements of the field.
    Keywords: Preparedness, Hospital, Kerman, Disaster
  • Friba Mirzamohamadi, Teimorloue, Asadollah Khadivi, Alireza Khodaei*, Alireza Pashaeifar, Hassan Hassanzadeh, Tooraj Ebrahimian, Baharak Abbasi, Hossein Mohammad, Alizadeh, Fard, Shahnaz Hosseini Page 22
    Background And Objectives
    Assessment of the internal environment involves evaluating the situation of an organization¡ its performance measurement¡ identifying the problems and its potentials. If this evaluation is performed appropriately¡ then the organization can have access to an accurate and complete image of the existing situation which will assist the organization in providing a proper prospect and plan an effective and efficient strategy.
    The purpose of this research was analyzing the internal environment¡ identifying the weaknesses and the strengths of the organization.
    Material and
    Methods
    This was a cross sectional and descriptive study which was carried out as a survey. The sample size of this survey was formed by 260 employees holding a bachelor’s degree or higher. The data were collected by distributing questionnaires among the members of the sample group. The different components of Weisbord model included setting goals¡ structure¡ leadership¡ communications¡ reward¡ useful mechanism (co-ordination)¡ and the attitude towards change. The data were analyzed by SPSS software and statistical tests.
    Results
    The findings of this study showed that the components of goal setting and communications have a lot of strong points at both Shohada and Razi Hospitals. Regarding the components of leadership¡ structure¡ and the attitude towards change¡ more attention is needed by the managers of these hospitals. The reward component is actually one of the weak points in both centers. Useful mechanism component is the weak point of Razi hospital.
    Conclusion
    Considering the findings of this survey¡ both Shohada and Razi hospitals are in a desirable and positive condition in all of the components except for the component of reward. Hence¡ conducting periodical surveys for a better understanding of the organization¡ making right decisions and promoting the efficiency of the employees are recommended.
    Keywords: Internal Assessment, Weisbord Model, Hospital, Environment Analysis
  • Fariba Esmailzadeh*, Mahasti Alizadeh, Saeed Dastgiri Page 31
    Background And Objectives
    Folic acid is a B vitamin which 5mg daily intake before gestation and until the tenth week of pregnancy is recommended. Since no study has been conducted in some regions of East Azerbaijan including Bostanabad¡ Khosroshahr and Sarab and no prevalence was spotted in country specific studies¡ therefore¡ the aim of this study was to determine the relationship between folic acid intake and infant birth weight.
    Material and
    Methods
    This study was a retrospective cohort. In this study¡ 1939 of pregnant women who were referred to health care centers before pregnancy were selected randomly. They were divided into two groups: first group of pregnant women who regularly took folic acid before pregnancy and second group included the women who did not take folic acid supplements. Data were analyzed by SPSS 16 using T-Test and ANOVA.
    Results
    This study was conducted on 1939 mothers who had an average age of 25.98 years and average infants birth weight was 3.209 kg. Totally¡ 92.9% of the mothers had regular consumption of folic acid during pregnancy. Analysis of the results showed that with increasing maternal BMI¡ birth weight also increased. It showed a significant relationship between regular folic acid intake and increase in infant birth weight.
    Conclusion
    Our results showed that both high maternal pre-pregnancy weight and folic acid intake lead to higher birth weight infants.
    Keywords: Folic Acid, Birth Weight, Bostanabad, Khosroshahr, Sarab, Pregnancy
  • Mohammad Farough, Khosravi, Shiva Salimlar, Akram Rostamzadeh, Narges Shadkam, Laila Doshmangir Page 37
    Background And Objectives
    Folic acid is a B vitamin which 5mg daily intake before gestation and until the tenth week of pregnancy is recommended. Since no study has been conducted in some regions of East Azerbaijan including Bostanabad¡ Khosroshahr and Sarab and no prevalence was spotted in country specific studies¡ therefore¡ the aim of this study was to determine the relationship between folic acid intake and infant birth weight.
    Material and
    Methods
    This study was a retrospective cohort. In this study¡ 1939 of pregnant women who were referred to health care centers before pregnancy were selected randomly. They were divided into two groups: first group of pregnant women who regularly took folic acid before pregnancy and second group included the women who did not take folic acid supplements. Data were analyzed by SPSS 16 using T-Test and ANOVA.
    Results
    This study was conducted on 1939 mothers who had an average age of 25.98 years and average infants birth weight was 3.209 kg. Totally¡ 92.9% of the mothers had regular consumption of folic acid during pregnancy. Analysis of the results showed that with increasing maternal BMI¡ birth weight also increased. It showed a significant relationship between regular folic acid intake and increase in infant birth weight.
    Conclusion
    Our results showed that both high maternal pre-pregnancy weight and folic acid intake lead to higher birth weight infants.
    Keywords: Folic Acid, Birth Weight, Bostanabad, Khosroshahr, Sarab, Pregnancy
  • Nesa Kavakebi*, Parvin Aliabadi, Khadijeh Pazani, Nayer Aslnejhad Moghadammi, Zohreh Tahmasebi, Parvin Abbasian, Fateme Safari, Leila Rastghar Page 46
    Background And Objectives
    Hand hygiene is considered the most effective measure to prevent and control hospital infections. This study aimed to determine the level of hand hygiene compliance and to compare the level of hand hygiene compliance after implementation of educational interventions in Taleghani hospital in Tabriz.
    Material and
    Methods
    A cross-sectional survey design was used in the total of six wards in the hospital. The study sample included different professional groups. The sample size with 95% confidence coefficient and accounting for 10% loss of the samples was calculated 25 people for each group. In total¡ 300 people (150 for before and 150 for after phase of interventions) by non-probability convenience sampling were selected. The observers noted the number of potential opportunities for hand hygiene and the number of occasions on which hand hygiene was actually taken. Data collection took place over six months during the period of September 2014 to March 2015. Data were analyzed by descriptive statistical methods and McNemar test using SPSS 17 Software.
    Results
    We observed 1465 opportunities for hand hygiene before interventions and 1457 opportunities after interventions. The overall compliance improved progressively from 42.8% to 57.3% (p
    Conclusion
    In this study¡ educational interventions significantly improved adherence to the hand hygiene protocol. Although some interventions to improve compliance have been successful¡ none had achieved lasting improvement. Therefore¡ the necessity of continuous audits and feedback to personnel is recommended.
    Keywords: Hand Hygiene, Hospital, Hospital Acquired Infection
  • Mahmoud Faizi*, Mohammad Bagher Raofy Page 54
    Background And Objectives
    Holy Quran is the greatest gift of God to mankind and is the most precious legacy of So¡ in order to govern a society guided by Quran and the teachings of Quran by life style based on it¡ it is necessary that academic community pays attention to Quran education on their pattern.
    Aims: The aim of this study was to evaluate Quran literacy of the academic community. This study is intended to provide information to the student community planning principles for designing and implementing Quran based activities.
    Material and
    Methods
    This study was a descriptive survey. A researcher-made questionnaire with content validation was used to collect data. The population consisted of 840 students of Tabriz University of Medical Sciences. Descriptive statistics by SPSSS 11 software was used for data analysis.
    Results
    Analysis of the findings indicated that 37.2% of the participants were male and 62.8% were females. Thirty percent were non-native students and 69.6% of them were natives. More than 80% of the participants had Quran literacy. The results showed no significant relationship between academic major (p>%94)¡ gender( p>%07 ) and familiarity with Quran and being native or non-native( p>%79) Individuals who had Tajvid voice and tone literacy with 35.5%¡ common meanings and interpretations with 23.1%¡ translation with 12.9%¡ sound and tone with 13.4% and Tajvid with 1.5%¡ respectively. Determinants affecting on Quran literacy includes father’s job¡ school education¡ high interest in Quran education and family members’ familiarity with Quran. The most frequent obstacle include: educational priorities¡ lack of time¡ apathy and no interest in Quran.
    Conclusion
    Since Quran is for everyone and Quran activities are distributed among different academic majors¡ no significant relationship was found between gender (p>%07)¡ academic major (p>%94) and being native or non-native (p>%79). As a result¡ paying attention to Quran verses requires specific planning and different educational methods can be applied such as voice¡ tone¡ interpretation. Furthermore¡ using teachers and experts provide better conditions to accomplish it.
    Implication for health policy / research and medical education: Helping promote Quran literacy of medical universities’ students in order to introduce further reference to the Islamic lifestyle¡ through¡ programming in accordance with scientific and cultural needs and characteristics of the students.
    Keywords: Quran Literacy, Students, Factors Affecting
  • Vahideh Zarea, Rashid Jaafarzadeh, Tahmineh Khodapanah* Page 61
    Today¡ scientific development pervades all aspects of development of societies and we can certainly say that science production and scientific information are the foundation of development in all of the forms¡ including social¡ economic and cultural development. In order to development of science¡ scientific collaboration between individuals¡ research organizations and different countries has considerably increased. Scientific collaboration can be considered as a reflection of the scientific community activities and approaches. One significant aspect of scientific collaboration is co-authorship.
    Since researches in the new era face many challenges and demand great range of knowledge and information¡ in order to perform comprehensive researches¡ scientific collaboration has become inevitable. In this regard¡ studying co-authorship and scientific outputs of different scientific fields has become necessary. By doing research in areas such as network analysis¡ network mapping¡ clustering and challenges related to scientific collaboration¡ beneficial approaches should be identified to increase such collaboration and the modality of scientific collaboration between countries¡ institutions and experts in various fields can be presented.
    Keywords: Science Visualization, Social Network Analysis (SNA), Scientific Collaboration, Co, Authorship Network