فهرست مطالب

پژوهش های سلامت محور - پیاپی 1 (تابستان 1394)

فصلنامه پژوهش های سلامت محور
پیاپی 1 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/21
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمود نکویی مقدم، محمدرضا امیراسماعیلی، راحیل قربانی نیا *، حسین شیرخانی، زهرا نوابی صفحات 1-12
    مقدمه
    یکی از شاخص های مهم توسعه و سلامت در کشورها میزان مرگ و میر کودکان زیر5 سال است. در سال های اخیر میزان مرگ و میر کودکان زیر 5 سال کاهش پیدا کرده است، اما همچنان نسبت به کشورهای در حال توسعه بالاتر می باشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی علل سوانح و حوادث منجر به مرگ در کودکان زیر 5 سال در شهرستان کرمان انجام گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه به روش توصیفی - تحلیلی و گذشته نگر در سال1391انجام شد. پژوهش حاضر بر روی 1303 کودک زیر 5 سال حادثه دیده و مراجعه کننده به اورژانس بیمارستان های آموزشی به روش سرشماری انجام گردید. اطلاعات مورد نیاز از پرونده بیمارستانی کودکان حادثه دیده استخراج و در فرم های ثبت حوادث و مرگ و میر موجود در معاونت بهداشتی گزارش شده بودند. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 19 و آزمون های t-test، ANOVAو 2 χ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    از بین 159کودک فوت شده، 69% دختر و 31٪ پسر بودند. بیشترین حوادثی که برای کودکان پیش آمده بود، به ترتیب ضربه (67/ 39%)، مسمومیت (56/ 20%)، سقوط از بلندی (11/ 15%) بود. بیشترین میزان حوادث در دختران و در گروه سنی 4-3سال اتفاق افتاده بود. سن، جنسیت و فصل مرگ با نوع حادثه رابطه معنی داری نداشت، در حالی که وقوع حادثه در کودکان زیر پنج سال با فصل مرگ رابطه معنادار داشت.
    بحث و نتیجه گیری
    سه علت اصلی بروز حادثه: ضربه، مسمومیت و سقوط بود، بنابراین باید آموزش های متناسب با هر گروه سنی و حوادثی که بیشتر درگیر آن هستند انتخاب نمود، بالاخص والدین که عهده دار سلامتی کودکان می باشند، تلاش بیشتری صورت گیرد.
    کلیدواژگان: کودکان زیر 5 سال، سوانح و حوادث، مرگ و میر، واحد اورژانس، بیمارستان آموزشی
  • حسین جودکی*، محمود حیدری، بیژن گرایلی صفحات 13-23
    مقدمه
    با شروع اجرای برنامه سوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور در سال 1379، سیاست برون سپاری خدمات بیمارستانی به شکل گسترده ای استفاده شد. از سال 1384 به بعد رویه معکوسی آغاز شد. شرکت های خصوصی لغو قرارداد شدند و غالب کارگران آن ها به استخدام وزارت بهداشت درآمدند. بدین ترتیب، سیاست برون سپاری به اهداف اولیه خود مبنی بر کوچک سازی ساختار نظام سلامت و بهبود کارایی دست پیدا نکرد. هدف پژوهش حاضر، بیان درس های این تجربه بود.
    روش بررسی
    این مطالعه، یک مطالعه کیفی بود که داده های آن با بررسی اسناد (قراردادهای) بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی تهران و همچنین مشاهده و انجام مصاحبه با ده نفر از افراد مطلع اعم از روساء و مدیران بیمارستان ها، کارشناسان ستادی، پیمانکاران و کارگران جمع آوری شد. داده ها از طریق روش کیفی«تحلیل چهارچوب»، جمع بندی و تحلیل گردیدند.
    یافته ها
    دلایل عدم موفقیت سیاست برون سپاری در چهار موضوع اصلی و هشت زیرموضوع به شرح زیر خلاصه گردیدند:1- دلایل مرتبط با کارفرما (بیمارستان): ضعف در طراحی، تنظیم و نظارت بر قراردادها و دخالت در امور اجرایی پیمانکار 2- دلایل مرتبط با بخش خصوصی (پیمانکاران): ضعف توان مدیریتی و تخصصی و توجه به منافع کوتاه مدت 3- دلایل مرتبط با کارگران: اعتراضات کارگری 4- دلایل مرتبط با فضای سیاست گذاری: تفاوت بسیار زیاد شرایط کاری کارکنان رسمی و کارکنان شرکتی و مشکلات مربوط به مدیریت
    بحث و نتیجه گیری
    عدم موفقیت سیاست برون سپاری به دلایلی برمی گردد که همه آن ها کم و بیش معلول ضعف نظام مدیریت دولتی هستند. در واقع توان و کارایی بخش خصوصی هنگام ورود به بخش دولتی با قید محدودیت پتانسیل مدیریت دولتی مواجه می شود. برای کسب نتایج بهتر در برون سپاری، قبل از واگذاری فعالیت ها یا همزمان با آن باید به فکر تحول نظام مدیریت دولتی بود.
    کلیدواژگان: برون سپاری، بخش خصوصی، خرید خدمت، عقد قرارداد، بیمارستان
  • زهرا مشکانی، سمیه معلمی*، تورج هراتی، شهلا جعفری، محسن بارونی صفحات 25-35
    مقدمه
    عدالت و تحقق آن همواره یکی از اهداف آرمانی مصلحان و سران دولت های مختلف در تمام طول تاریخ بوده است که دستیابی به آن یکی از اساسی ترین اصول نظام های اجتماعی، طی دوره های مختلف حیات فکری و اجتماعی بشر بوده است. جهت رعایت کردن عدالت، باید نابرابری ها در بین زیر گروه های اجتماعی کاهش یابد. ضرورت توجه به نابرابری، دسترسی تمام اقشار جامعه به منابع بهداشتی و تخصیص بهینه منابع می باشد. به جهت اهمیت داروخانه ها در دسترسی به هنگام بیماران به داروهای مورد نیاز و بنابراین جلوگیری از شدت و حدت ها و کاهش روزهای غیبت از کار و افزایش تولید ملی، این مطالعه دسترسی به داروخانه ها را مورد هدف قرار داده است.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع کاربردی و گذشته نگر بود. داده های جمعیتی طی سال های 90-1385 از مرکز آمار ایران و تعداد داروخانه ها از معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی کرمان جمع آوری گردید. پس از ورود داده ها به نرم افزار و مرتب کردن جمعیت از کمترین به بیشترین، سهم جمعیتی و سهم مناطق از داروخانه ها و سپس درصد تجمعی جمعیت و داروخانه ها محاسبه شد. با مقابل هم قرار دادن درصد تجمعی متغیرها منحنی لورنز رسم و شاخص جینی با استفاده از نرم افزار Stata نسخه 11 محاسبه شد.
    یافته ها
    ضریب جینی استان کرمان طی سال های 90-1385 روندی نزولی داشت. ارزش ضریب جینی در این پژوهش در سال های 85 تا 88 تقریبا 4/0 و این ضریب طی سال های 89 و 90 تقریبا 3/ 0 به دست آمد. بنابراین توزیع داروخانه ها در این استان تا حدودی ناعادلانه بود و باز توزیع بعضی از داروخانه ها ضروری است.
    بحث و نتیجه گیری
    دسترسی به داروخانه از نظر دریافت به موقع دارو برای بیمار خصوصا در مناطق روستایی و محروم، دارای اهمیت است. بی توجهی به تراکم و وضعیت سنی و جنسیتی جمعیت، بی توجهی به بار بیماری های منطقه و توجه زیاد به وضعیت اقتصادی جوامع از جمله دلایل توزیع نابرابر داروخانه ها می باشد. مداخله دولت و مشارکت در سرمایه گذاری با بخش خصوصی در تاسیس داروخانه ها در مناطق محروم می تواند به کاهش نابرابری و دسترسی به موقع افراد جامعه به داروخانه ها کمک نماید.
    کلیدواژگان: عدالت، ضریب جینی، منحنی لورنز، داروخانه ها
  • منوچهر خزاعی، رضا دهنویه، سمیه نوری حکمت، آریا خزاعی، زانیار سلطانی، سمانه کمساری، ویدا کاردان مقدم* صفحات 37-46
    مقدمه
    پسماندهای بیمارستانی به علت دارا بودن عوامل خطرناک و بیماری زا از حساسیت خاصی برخوردار بوده و در نتیجه مدیریت صحیح این مواد نقش به سزائی در کنترل آلودگی محیط زیست و میزان بروز عفونت های بیمارستان دارد. در این مطالعه مدیریت پسماندهای بیمارستانی کلیه بیمارستان های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی کرمان با هدف فراهم کردن اطلاعات مناسب جهت برنامه ریزی جامع و مناسب و ارتقاء کیفیت خدمات بهداشتی و درمانی در آینده مورد بررسی قرار گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع توصیفی- مقطعی می باشد که اطلاعات با تکمیل پرسشنامه، تکمیل جداول خام، مصاحبه، مشاهده و بازدید در سال 1391-1392، در مورد تولید، تفکیک، جمع آوری، ذخیره سازی، بی خطر سازی، حمل و نقل و دفع پسماندهای تولیدی به دست آمد.
    یافته ها
    کل تخت های بیمارستان های مورد مطالعه 1512 عدد بودند و از این تعداد 1269 تخت فعال هستند. ضریب اشغال برای تخت های بیمارستان های مورد مطالعه 92/ 83 % به دست آمد. سرانه پسماند تولیدی کل به ازای هر تخت (فعال) در شبانه روز برابر 06/ 6 کیلوگرم به دست آمد. میزان سرانه تولید پسماندهای عفونی، دارویی، شیمیایی، معمولی و شبه خانگی و نوک تیز و برنده به ترتیب 65/ 2، 35/ 3 و 08/ 0 کیلوگرم در شبانه روز به ازای هر تخت می باشد و حدود 43 درصد از میزان پسماندهای تولیدی عفونی، دارویی و شیمیایی می باشد.
    بحث و نتیجه گیری
    در مجموع وضعیت مدیریت پسماندهای بیمارستانی در بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی کرمان تقریبا مطلوب بوده، اما در بعضی از موارد نیازمند توجه بیشتر است.
    کلیدواژگان: مواد زاید بیمارستانی، مدیریت مراکز درمانی، مواد زاید عفونی، بی خطرسازی
  • صدیقه زابلی، عادل سلیمانی نژاد، روح الله زابلی* صفحات 47-59
    مقدمه
    ارزیابی عملکرد، فرآیندی است برای بررسی میزان دستیابی به اهداف از پیش تعیین شده در سازمان و با اهداف ارزیابی کارایی، رضایت مندی مشتریان و سنجش اثربخشی سازمان صورت می گیرد. کارت امتیازی متوازن ابزاری نوین است که میان اهداف استراتژیک و معیارها ارتباط برقرار نموده و شامل مجموعه ای از شاخص های ارزیابی عملکرد شامل عملکرد مالی، ارتباطات با مشتری، فرآیندهای داخلی و رشد و یادگیری است. کارت امتیازی متوازن نه تنها یک روش اندازه گیری عملکرد فراگیر و یکپارچه است، بلکه یک سیستم مدیریتی با رویکرد جدید مدیریت استراتژیک می باشد. این پژوهش با هدف ارزیابی عملکرد کتابخانه های دانشکده ای دانشگاه علوم پزشکی کرمان انجام شد.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر از نوع توصیفی است که به روش مقطعی انجام شده است. محیط پژوهش کتابخانه های دانشکده ای دانشگاه علوم پزشکی کرمان در شهر کرمان بود. جامعه مورد مطالعه را کارکنان کتابخانه ها و دانشجویان دانشکده ها تشکیل دادند. اطلاعات مورد نیاز به وسیله پرسشنامه گردآوری شد. برای تعیین روایی پرسشنامه، از روایی محتوا و پایایی پرسشنامه براساس آلفای کرونباخ (ضریب پایایی درونی پرسشنامه 91/ 0) تعیین شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آماری توصیفی و محاسبه میانگین امتیازات بر مبنای 5 و انجام آزمون های کولموگروف- اسمیرنوف و تی تست با استفاد از نرم افزار SPSS نسخه 20 انجام شد.
    یافته ها
    براساس یافته های تحقیق، میانگین و انحراف معیار ارزیابی عملکرد کتابخانه های دانشکده ای در محور منابع و زیر ساخت ها 59/ 0 ± 21/ 3، در محور استفاده از خدمات 63/ 0 ± 61 /3، در محور اثر 53/ 0 ± 45/ 3 و در محور توسعه و ظرفیت ها 90/ 0 ± 95/ 2 محاسبه شد. بر اساس یافته ها ارزیابی عملکرد براساس مدل امتیازی متوازن در حد متوسط ارزیابی گردید.
    بحث و نتیجه گیری
    مدل امتیازی متوازن ابزاری مفید برای ارتقای عملکرد کتابخانه های دانشگاهی است. این مدل از طریق همسوسازی میان استراتژی ها با عملکرد می تواند تاثیر زیادی بر ارتقای عملکرد کتابخانه ها بگذارد.
    کلیدواژگان: کتابخانه، ارزیابی عملکرد، مدل امتیازی متوازن، دانشگاه علوم پزشکی
  • جمیله فرخ زادیان، پروین منگلیان شهربابکی* صفحات 61-74
    مقدمه
    حاکمیت بالینی چارچوبی است که در آن سازمان های ارایه دهنده خدمات بالینی، در قبال بهبود دایمی کیفیت پاسخ گو بوده و با ایجاد محیطی که در آن تعالی خدمات بالینی شکوفا می شود به صیانت از استانداردهای عالی خدمت می پردازند. با توجه به این که بیش از نیم دهه است رویکرد حاکمیت بالینی به بیمارستان های ایران معرفی شده است و کارکنان بالینی نقش بسیار مهمی در اجرا و ساماندهی آن دارند؛ لذا این مطالعه با هدف ارزیابی نگرش کارکنان بالینی نسبت به حاکمیت بالینی، موانع، عوامل تسهیل کننده و پیامدهای اجرا و ساماندهی این رویکرد انجام شده است.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی- تحلیلی بود که به شیوه مقطعی در یک بیمارستان وابسته به دانشگاه علوم پزشکی کرمان در سال 1393 انجام شده است. داده ها با استفاده از یک پرسشنامه محقق ساخته و پنج بخشی (مشخصات دموگرافیک، نگرش، موانع، عوامل تسهیل کننده و پیامدهای حاکمیت بالینی) جمع آوری شدند. نمونه گیری به روش سرشماری انجام گرفت و 147نفر از پرسنل بالینی در مطالعه شرکت کردند. از آمار توصیفی (درصد، میانگین و انحراف معیار) و آمار تحلیلی) آزمون t مستقل، تحلیل واریانس و ضریب همبستگی پیرسون) گردید. SPSS نسخه 20 استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد 5/73% ازکارکنان سابقه شرکت در برنامه های آموزشی حاکمیت بالینی را داشتند. نگرش کارکنان بالینی نسبت به حاکمیت بالینی در حد متوسط بود (21/ 1± 18/ 3). همچنین موانع، عوامل تسهیل کننده و پیامدهای حاکمیت بالینی نیز در حد متوسطی بودند. بزرگترین مانع از دیدگاه کارکنان افزایش کاغذبازی، مقررات و تشریفات اداری (91/ 1±01/ 4) بود، مهمترین فاکتور تسهیل کننده برنامه های آموزشی مانند سمینارها و کارگاه ها (20/ 1±77/ 3)) و مهمترین پیامد حاکمیت بالینی جلوگیری از اشتباهات و خطاها در مسیر ارایه خدمات و یادگیری از آن ها (95/ 1±48/ 3) بودند.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به این که اجرای حاکمیت بالینی پیچیده و پویا است اجرا و ساماندهی موفق آن نیازمند یک برنامه استراتژیک متناسب با ساختار، موقعیت و امکانات بیمارستان های ایران و بر اساس موانع و عوامل تسهیل کننده و پیامدهای سازنده آن است.
    کلیدواژگان: ارتقاء کیفیت، حاکمیت بالینی، نگرش، موانع، عوامل تسهیل کننده، پیامدها
  • عباس شمس الدینی لری*، کیمیا پورمحمدی، ویدا کشتکاران، صادق احمدی، محمدرضا پور احمدی صفحات 75-84
    مقدمه
    امروزه متخصصان سلامت، سبک زندگی را یکی از مهم ترین عوامل موثر بر سلامتی می دانند. با شناخت و آگاهی از سبک زندگی می توان به تغییر و اصلاح آن پرداخت و با بسیاری از عوامل خطرسازی که جزء مهم ترین عوامل مرگ و میر هستند، مقابله کرد. سبک زندگی در دوران سالمندی، تاثیر بسزایی بر سلامت و درک سالمندان از دوران سالمندی آن ها دارد. بر همین اساس، این مطالعه با هدف تعیین سطح سبک زندگی سالمندان در شهر شیراز انجام گردید.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی،110 نفر از سالمندان عضو کانون های سالمند شهر شیراز مورد مطالعه قرار گرفتند. مشخصات دموگرافیک و اطلاعات سبک زندگی مربوط به سالمندان به وسیله پرسشنامه ای که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفته است، جمع آوری گردید و پس از ورود به نرم افزار SPSS نسخه 20 با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی (تی مستقل، آنالیز واریانس یک طرفه، آزمون کای اسکوئر) تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    میانگین نمره سبک زندگی سالمندان 58/ 7 ± 33/ 154 بود که حاکی از سبک زندگی مطلوب می باشد که در دو جنس، اختلاف معنی داری را نشان نداد (05 /0 > P). آزمون کای اسکوئر نشان داد بین حیطه روابط فردی، اجتماعی و جنس رابطه معناداری وجود داشت (P=0/002)، (r=0/01). همچنین نتایج نشان داد که بین حیطه پیشگیری با متغیر جنس رابطه معناداری وجود دارد (042/= P).
    بحث و نتیجه گیری
    با وجود این که سبک زندگی سالمندان در سطح مطلوب قرار دارد، مداخلاتی با هدف افزایش آگاهی سالمندان در خصوص بهبود وضعیت سبک زندگی، به خصوص در حیطه تغذیه، امری ضروری به نظر می رسد. افزایش آگاهی افراد سالمند از بیماری های مزمن می تواند به سالمندان در درک پیامد های بالقوه ناشی از عملکرد خود و نیز تشویق آن ها به تغییر در شیوه زندگی موثر باشد.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، سالمندی، کانون سالمندان، شیراز
  • ناهید برجی، محمد هادیان* صفحات 85-93
    مقدمه
    رادیولوژی تشخیصی یکی از مهم ترین بخش های بیمارستان است که نقش با ارزشی را در شناسایی و درمان بیماری ها ارائه می دهد. برای راه اندازی این بخش در هر بیمارستانی هزینه های زیادی صرف می شود و با توجه به این که از بخش های درآمدزای بیمارستانی نیز می باشد، لذا جهت بهبود ارائه خدمات تشخیصی رادیولوژی و هدایت منابع به سوی مصارفی با بیشترین بهره وری باید کارایی این بخش به عنوان یک ضرورت مورد توجه قرار گیرد. هدف این پژوهش برآورد کارایی فنی بخش های رادیولوژی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با استفاده از روش تحلیل فراگیر داده ها بود.
    روش بررسی
    این پژوهش توصیفی- تحلیلی در طی سال های 1385تا 1389 انجام گرفت. جامعه آماری بخش های رادیولوژی بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی مشهد است. متغیرهای نهاده شامل تعداد پرسنل، پزشکان و تجهیزات، متغیرهای ستانده شامل درآمد، تعداد پذیرش بیماران می باشد. داده ها از طریق فرم های طراحی شده توسط نویسنده جمع آوری شد.
    یافته ها
    متوسط کارایی فنی، مدیریتی و مقیاس بخش های مورد بررسی به ترتیب 557/ 0، 942/ 0و 567/ 0 بود. متوسط کارایی فنی بخش های آموزشی – درمانی کمتر از بخش های درمانی می باشد. تنها یک بخش رادیولوژی که به شیوه خصوصی فعالیت داشت در طول دوره مطا لعه از کارایی کامل برخوردار بود.
    بحث و نتیجه گیری
    مراکزی که نسبت به مشتری مداری و رفع مشکلات در جهت رفاه حال مراجعین بیشتر کوشش نمودند، از بقیه مراکز عملکرد موفق تری داشته اند. مدیران می توانند با سهیم کردن پرسنل در سهمی از درآمد حاصله، ایجاد انگیزه نمایند و کارایی بخش خود را افزایش دهند.
    کلیدواژگان: کارایی، بخش رادیولوژی، تحلیل فراگیر داده ها
|
  • Nekooee Moghadam Mahmood, Amiresmaili Mohamareza, Ghorbani Rahil*, Shikhani Hossein, Navabi Zahra Pages 1-12
    Introduction
    One of the most important improvement and health indexes is under 5-year children’s mortality. Recently under 5-year children decreased but it is still more than developing countries. This research aimed to study accidents and injuries of under 5-year children in province of Kerman.
    Method
    This was a descriptive analytical prospective study in2013. This project included 1303 under 5 years children who could refer to three training hospitals 'emergencies which data on accidents for a period of 1 year (2013) were collected from record accident and mortality of health military forms of Kerman Medical University (‌. The study was conducted in 1303 under 5-year children. Data were analyzed by spss19 software and using t-test, ANOVA, 2χtests.
    Results
    Among 1303 under 5-year children were studied, 159 people died. 69% were girls and 31% were boys. The most accidents that occurred for them were injury, poisoning and falling. Accidents range were higher among girls and most of them occurred in 3-4 years old children. Age, Sex and season of death did not have correlation with kind of accident however there was a significant correlation between accidents occurred in under 5-year children and season of death.
    Conclusion
    Three main causes of accidents occurring were injury, poisoning and falling so we must choose proportional trainings with age group and accidents that happened for them, and in addition we should try more to train all society particularly parents that care children.
    Keywords: under 5, year children, accidents, Mortality, Emergency Department, Teaching hospital
  • Hossein Joudaki*, Mahmood Heidari, Bijan Geraili Pages 13-23
    Introduction
    Outsourcing of hospital care was widely used after the implementation of the Third Socio-economic Development Plan in 2000. A return in policy occurred since 2006. Contracts between private sector and hospitals were cancelled, and the Ministry of Health employed the private sector staff. Outsourcing did not achieveits primary goals of downsizing health sector and improving efficiency. This study aimed to describe the lessons learned from the experience.
    Method
    We conducted a qualitative study. Data were gathered by documents analysis and observations of the hospitals of medical university in Tehran and ten interviews with stakeholders and key informed persons. These people include hospital managers; headquarter experts, contractors, and hospital staff. " Framework Analysis " is used to understand and analyze data.
    Results
    We classified the factors related to unsuccessfulness of outsourcing into four categories (themes) and eight subcategories (sub-themes): 1- Factors related to employers (hospitals) including weakness in designing and monitoring contracts and hospital manager's interference with the activities of the other side of the contracts (private administration) 2- Factors related to private firms including low management knowledge and skills and pursuing short time benefits 3- Factor related to workers including workers protests 4- Factors related to policy space (upper level than hospital) including the gap between work status of formal employees and private sector workers and problems related to management.
    Conclusion
    Unsuccessfulness of outsourcing was related to factors resulted from weak governmental hospital management system. In fact, private sector abilities and efficiency were restricted by weak hospital management potentials in public hospitals. Performing reforms in public management system is essential for successfulness of outsourcing.
    Keywords: Outsourcing, Private sector, Purchasing, Contracting, Hospital
  • Zahra Meshkani, Mohsen Barouni, Somaye Moalemi*, Tooraj Harati, Shahla Jafari Pages 25-35
    Introduction
    Justice and its realization has always been a goal of utopian reformers and leaders in various governments throughout the history. Achieving this goal is the most basic principle of social systems during different periods of human intellectual and social life. Inequities should be decreased between social subgroups in order to gain justice.Attention to inequalities are necessary to ensure all sections of society's access to health resources and optimum resource allocation. Because of the importance of pharmacies in delivering drugs to people and consequently preventing from intensity of diseases and reducing the days lost from work and increasing national production, in this paper the distribution of pharmacies has been studied in 2006-2011.
    Method
    This survey was a retrospective practical study. Data was gathered from Statistical Center of Iran and Kerman Food and Drugs Administrationof Kerman Medical University in 2006-2011. After entering the data into the software and sorting it from the lowest to the highest, the researchers calculated the share of population and sector's share of pharmacies from the total of them and then cumulative percentage of the population and pharmacies. In the last section, Lorenz curve was plotted putting the cumulative percentage of variables against each other. Gini index was calculated using the software Stata 11.
    Results
    Gini coefficient had a decreasing trend in Kerman in the period between 2006-2011. Gini index is about 0.4 during the period of 2006-2009 and 0.3 during 2009-2011. So the distribution of pharmacies was in equitable, and redistribution of some of them was necessary.
    Conclusion
    Access to pharmacies to receive medicines for patients, especially in rural and deprived areas, are important. As reasons of the unequal distribution of pharmacies one can mention lack of attention to age and gender density and the burden of disease in the region and also paying too much attention to economic situation of communities. Government intervention and its participation in the investment with private sector in the establishment of pharmacies in under served areas can reduce inequality and help timely access to drugs for people.
    Keywords: Justice, Gini coefficient, Lorenz curve, Pharmacies
  • Khazaee Manoochehr, Dehnavieh Reza, Nuri Hekmat Somayyeh, Khazaee Aria, Soltani Zanyar, Kamsari Samaneh, Kardanmoghaddam Vida* Pages 37-46
    Introduction
    Hospital wastes have high sensitivity due to their hazardous, toxic, and pathogenic agent's contents; therefore, proper management of them plays an important role in the control of environmental pollution and occurrence of hospital infections. In this study, medical waste management in all affiliated hospitals of Kerman University of Medical Sciences was investigated with the purpose of providing proper information for comprehensive and proper planning and enhancing quality of health services in future.
    Method
    This research was a cross-sectional descriptive study the data of which were collected about production, segregation, storage, collection, treating, transportation, and disposal by completing the questionnaire, raw tables, interviews, observation, and visiting in 2012-2013.
    Results
    The total numbers of beds in the studied hospitals are 1512, 1269 of which are active beds. The bed occupancy percentage of the studied hospitals was measured 83.92 %. Also, the average rate of total generated waste was calculated 6.06 kg/bed/day. The mean rate of infectious, medicinal and chemical waste, general waste, and sharp waste were calculated 2.65, 3.35, and 0.08 kg/bed/day, respectively. Our results showed that about 43% of the generated waste was infectious, medicinal, and chemical.
    Conclusion
    Finally, medical waste management in affiliated hospitals of Kerman University of Medical Sciences was in good condition, but it needs more attention in some cases.
    Keywords: Hospitalwaste, Medical waste management, Infectious waste, Treatment
  • Zaboli Sedigheh, Solaymani Nejad Adel, Zaboli Rouhollah* Pages 47-59
    Introduction
    Performance assessment process is aimed to assess the degree of predetermined objectivesachievement of the organizations including information on performance, customer satisfaction and achievements, and organizational effectiveness. BSC model is a toolto make a connection between the strategic objectives and the criteria. It also includes a group of performance assessment indices such as financial performance, costumerrelationship, internal processes, growth, and learning. BSC is not only a comprehensive and integrated approach to performance measurement, but also a management system with a new approach to strategic management. This study aimed to asses the performance of faculty libraries affiliated with Kerman university of medical sciences usingbalanced scorecard model.
    Method
    This study was a descriptive and analytical study which was conducted in a cross-sectional method. Faculty libraries affiliated with Kerman University of medical sciences have formed the research setting. The faculty staff as well as the faculty students comprised the study population. Questionnaires were conducted to collect data. Validity and reliability of the questionnaire was determined using content validity and Cronbach's alpha (reliability coefficient of thequestionnaire was 0.91), respectively. Data analysis was done using the descriptive statistics, average score calculation on the basis of five, doing the Kolmogorov - Smirnov test, and t-test using SPSS version 20 software.
    Results
    These findings showed that the mean score and the standard deviation of performance assessment of the libraries affiliated with Kerman university of medical sciences in dimension of resources and infrastructures was 3.21±0.59, the mean score of the dimension of services was 3.61± 0.63, the mean score of effectiveness dimension was 3.45± 0.53, and the mean score of the dimension of development and capacity was 2.85±0.9. Based on the performance assessment using balanced score model, the situation of libraries affiliated with Kerman university of medical sciences was as moderate.
    Conclusion
    Balanced Scorecard model is a useful tool to improve the performance of academic libraries. Balanced Scorecard strategic alignment model using a library function can have a large impact on librariesperformance improvement.
    Keywords: Balanced Scorecard Model, Faculty Libraries, Performance Assessment
  • Jamileh Farokhzadian, Parvin Mangolian Shahrbabaki* Pages 61-74
    Introduction
    Clinical governance is a framework through which health organizations are accountable to improve the quality of their services continuously and safeguard high standards of care by creating an environment in which excellence in clinical care will be flourished. Since clinical governance approach has been introduced to Iranian hospitals for more than half a decade, and clinical staff have a very important role in implementing and organizing clinical governance, this study aimed to evaluate the clinical staff's attitude toward clinical governance, barriers, facilitating factors, and outcomes of implementing and organizing this approach.
    Method
    The present study was a descriptive analysis conducted in a cross-sectional method at a hospital affiliated with Kerman University of Medical Sciences in 2014. Data were collected using a five-part researcher-made questionnaire (demographic characteristics, attitude, barriers, facilitating factors, and outcomes of clinical governance). Sampling was conducted by the census method, and 147 people of clinical staff participated in the study. Descriptive statistic (percentage, mean, and standard deviation) and analytic statistic (t-test, analysis of variance, and Pearson’s correlation coefficient) have been used. SPSS version 20 software was used for data analysis.
    Results
    The results showed that 73.5% of staff had a background of participation in educational programs of clinical governance. Clinical staff's attitude toward clinical governance was moderate (3.18±1.21), and also barriers, facilitating factors, and outcomes were in moderate level. The staff claimed that the biggest barriers were the increasing bureaucracy, regulations, and paperwork (4.01 ±1.91). The most important facilitating factor was educational programs, such as seminars and workshops (3.77±1.20), and the most important outcome of clinical governance was to prevent errors and mistakes in the way of service and learning from them (3.48 ± 1.95).
    Conclusion
    Since the implementation of clinical governance is complex and dynamic, successful implementation and organization of clinical governance require a strategic plan proportional to the structure, location, and facilities of Iranian hospitals based on its barriers, facilitating factors and its constructive outcomes.
    Keywords: Clinical governance, Quality improvement, Attitude, Barriers, Facilitating factors, Outcomes
  • Shamsadini Lori Abbas*, Pourmohammadi Kimia, Keshtkaran Vida, Ahmadi Kashkoli Sadegh, Pourahmadi Mohammadreza­ Pages 75-84
    Introduction
    These days expert's believethat lifestyle is one of the most important factors which canaffect health. Realizing and being awareof lifestyle help us change and improve it, and then counteract the risk factorswhich are included in mortality. Lifestyle in aging impacts on their health and conception of aging process. This study intends to determine the lifestyle level among the elderly in Shiraz.
    Method
    In this descriptive-analytical study, 110 elderly members of nursing homesinShiraz were studied. Demographic characteristicsand elderly healthy lifestyle information was collected using a questionnaire, the validity and reliability of which has been proved. We analyzed them by SPSS 20 version using Chi-Square, ANOVA, and Independent t-test.
    Results
    The average of elderly lifestyle scores was 154/33±7/58 that suggests a desirable lifestyle, and there was no meaningful difference between both sexes. (P>0/05). Chi-Square test showed that there was a significant relationship between the area of personal and social relationship and sex, (P=0/002), (r=0/01). The results also showed that there is a significant relationship between the area of prevention and sex (P =0/042).
    Conclusion
    Despite desirableelderly lifestyle, interventions to raise awareness about their healthy lifestyles, particularly in areas of nutrition, are essential. Increased awareness of chronic diseases in the elderly, can increase theirunderstanding of the potential health consequences resulting from their performance and encourage them to make effective lifestyle changes.
    Keywords: Lifestyle, Aging, Nursing home, Shiraz