فهرست مطالب

نشریه علوم و فنون مدیریت اطلاعات
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 11، تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/05/27
  • تعداد عناوین: 6
|
  • جلال رضایی نور*، مجتبی مشایخی صفحات 1-18
    هدف
    هدف این پژوهش شناسایی تاثیر اینترنت اشیا بر عملکرد سازمان با در نظر گرفتن نقش واسطه ای خلق دانش است .
    روش پژوهش : این پژوهش از نوع کاربردی و به روش توصیفی- همبستگی است.که در جامعه آماری بانک مهر اقتصاد استان تهران است که مشتمل بر 1050 نفر می باشد تعداد نمونه 284 نفر با روش تصادفی ساده در دسترس انتخاب شده و با استفاده از پرسشنامه موردسنجش قرار گرفت. که پرسشنامه اینترنت اشیاء بر گرفته از (آتزوری و همکاران ، 2010) و پرسشنامه عملکرد برگرفته از (شائمی و همکاران 1391 ،22) و خلق دانش برگرفته از (بایونگو و همکاران 2003 ، 23 ) مورد سنجش قرار گفت .
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان می دهد که رابطه معنی داری بین رابطه اینترنت اشیاء بر عملکرد سازمان با در نظر گرفتن خلق دانش در بانک مهر اقتصاد استان تهران وجود دارد.
    نتیجه
    گسترش خدمات بانک مهر اقتصاد بر روی اینترنت اشیا باعث افزایش و بهبود عملکرد می شود
    کلیدواژگان: اینترنت اشیاء، خلق دانش، عملکرد سازمان
  • هادی رمضانی*، مهدی علیپور حافظی، عصمت مومنی صفحات 19-60
    هدف
    این مقاله به شناسایی پژوهشگران پرکار و بانفوذ و همچنین تعیین حدود و ثغور همکاری‏ های پژوهشی جامعه علمی حیطه کتابخانه های دیجیتالی ایران پرداخته است.
    روش ‏شناسی: مطالعه حاضر از نوع پژوهش‏ های کاربردی علم‏ سنجی می‏ باشد که با روش تحلیل شبکه‏ های اجتماعی به انجام رسیده است. جامعه آماری این پژوهش، شامل تمامی پژوهشگران وابسته به نهادهای ایرانی می‏‏ باشد که دست‏ کم یک مقاله فارسی یا انگلیسی تا انتهای سال‏ های 1395 یا 2016 در حوزه کتابخانه دیجیتالی تالیف کرده‏ اند. داده های گردآوری شده با نرم افزارهای اکسل، راورماتریس و یوسی‏ آی‏ نت تحلیل شدند. همچنین، به‏ منظور ترسیم نقشه‏ های هم‏ تالیفی از نرم‏ افزارهای نودایکس ال و وی‏ ا‏ اس ‏ویوور کمک گرفته شد.
    یافته ها: بهره‏ وری پژوهشگران با قانون لوتکا موافق نیست؛ علاوه‏ بر این، یافته ها از پایین بودن سطح همکاری های بین المللی حکایت داشت و الگوی نویسندگی غالب مقالات دو‏نویسنده‏ ای بود. به‏ طور کلی و با احتساب میانگین امتیاز تمامی شاخص های تولید و مرکزیت شبکه های اجتماعی، به ترتیب مهدی علیپور حافظی، یعقوب نوروزی، سعید رضایی شریف‏ آبادی بازیگران کلیدی در مرجعیت علمی حوزه کتابخانه های دیجیتالی ایران هستند.
    نتیجه‏ گیری: شبکه هم تالیفی حوزه کتابخانه های دیجیتالی، نوعی شبکه آزاد مقیاس بوده و چگالی خیلی پایین شبکه نیز دال بر عدم بلوغ کافی ساختار اجتماعی پژوهشگران می‏ باشد؛ با این وجود، هنوز نظریه شش درجه جدایی میلگرام درباره این جامعه مورد تصدیق قرار می‏ گیرد و به کارگیری اصطلاح «شبکه جهان کوچک» در مورد آن جایز است.
    کلیدواژگان: تولیدات علمی، کتابخانه دیجیتالی، تحلیل شبکه های اجتماعی، شبکه هم تالیفی، شبکه جهان کوچک
  • امیررضا اصنافی*، مریم رحمانی، زهرا رویین تن، مرجان علیمحمدی صفحات 61-76
    هدف
    شبکه های اجتماعی پژوهشی با دارا بودن قابلیت هایی همچون ارتباط و انتشار اخیرا توسط پژوهشگران مورد توجه قرار گرفته است. بنابراین بنظر می رسد که جهت ارزیابی پژوهش های منتشرشده بر روی این محمل نیاز به ابزار جدیدی است. پژوهش حاضر به بررسی و میزان انطباق امتیاز آر.جی. با شاخص های استناد می پردازد.
    روش
    این پژوهش، از نوع پیمایشی و رویکرد آن «آلتمتریکس» است. برای گردآوری داده ها، اسامی کلیه اعضاء هیات علمی پردیس دانشکده های فنی دانشگاه تهران که شامل 360 عضو هیات علمی بود در شبکه اجتماعی پژوهشی ریسرچ گیت جستجو شد، 231 نفر از آنان عضو ریسرچ گیت بوده و امتیاز آر.جی. این شبکه را کسب کرده بودند، سپس اچ ایندکس اعضا از وب-آوساینس، اسکوپوس، گوگل اسکالر استخراج شد تا میزان هم راستایی امتیاز آر.جی. با این سه شاخص محاسبه شود. جهت بررسی همبستگی میان شاخص امتیاز آر.جی. و اچ ایندکس های استخراج شده از آزمون همبستگی اسپیرمن استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که میزان همبستگی میان اچ ایندکس استخراج شده از وب آوساینس و امتیاز آر.جی. 844/0، میزان همبستگی میان اچ ایندکس استخراج شده از اسکوپوس و امتیاز آر.جی. 859/0، و میزان همبستگی میان اچ ایندکس استخراج شده از «گوگل اسکالر» و امتیاز آر.جی. 820/0 است.
    نتیجه گیری
    در این پژوهش مشخص شد که رابطه آماری معناداری میان امتیاز آر.جی. و اچ ایندکس وجود دارد. بنابراین امتیاز آر.جی. می تواند بعنوان شاخص مکمل برای ارزیابی فعالیت های علمی پژوهشگران مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی پژوهشی، ریسرچ گیت، دانشگاه تهران
  • سعید ملک محمدی*، محسن زین العابدینی صفحات 77-109
    هدف
    هدف پژوهش حاضر، بررسی وضعیت استفاده کتابداران از قابلیت های نرم افزارهای کتابخانه ای شبکه، جستجو و امانت در کتابخانه های تخصصی شهر اهواز بوده است.
    روش شناسی: پژوهش از نظر هدف کاربردی و از لحاظ روش، پیمایشی – تحلیلی است. جامعه پژوهش شامل کلیه کتابداران کتابخانه های تخصصی شهر اهواز به تعداد 74 نفر در سال 1397- 1396 است که به دلیل محدود بودن، کل جامعه انتخاب و روش نمونه گیری به صورت سرشماری انجام شد. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه پایان نامه داودزاده سالستانی (1382) و اولیایی نژاد (1391) بوده و برای تجزیه و تحلیل داده ها، از آزمون های تی مستقل، تحلیل واریانس یک طرفه، پیرسون و نرم افزار22 SPSS استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که کتابداران از قابلیت های نرم افزارهای کتابخانه ای در بخش شبکه، جستجو و امانت خیلی زیاد استفاده می کنند. در مجموع از امکانات شبکه و امانت بیشترین و از جستجو کمترین استفاده به عمل آمده است. تحلیل متغیرهای جمعیت شناختی نشان داد که جنسیت، سابقه کار و رشته تحصیلی تفاوت معناداری در میزان استفاده کتابداران از قابلیت های نرم افزارهای کتابخانه ای ندارد ولی از نظر سن معنادار است.
    نتیجه گیری
    در مجموع کتابداران توانایی خوبی در استفاده از قابلیت های شبکه و امانت نرم افزارهای کتابخانه ای دارند ولی در بخش جستجو لازم است ضمن آموزش و آگاهی دادن کتابداران از قابلیت های این قسمت، طراحان نرم افزارهای کتابخانه ای نیز با توجه به نیازهای کتابداران آن را مورد بازنگری قرار دهند.
    کلیدواژگان: اهواز، قابلیت های نرم افزارهای کتابخانه ای، کتابخانه های تخصصی، کتابداران، نرم افزارهای کتابخانه ای
  • سعید غفاری * صفحات 111-136
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی زیرساخت فناوری اطلاعات برای پیاده سازی مدیریت دانش در آرشیو دیداری صدا و سیما ی قم است. دلیل انتخاب این محیط، اتکاء و وابستگی کار به اطلاعات و دانش تخصصی است.
    روش پژوهش: روش تحقیق توصیفی و از نوع پیمایشی بوده و ابزار اندازه گیری، پرسشنامه محقق ساخته شامل 34 سوال بود. حجم نمونه براساس جدول کرجسی و مورگان 127 نفر تعیین و درانتخاب نمونه ها از روش نمونه گیری تصادفی ساده استفاده شد. بعد از جمع آوری اطلاعات، داده ها با نرم افزار اس پی اس اس تحلیل شد. در بخش استنباطی، سوالات و فرضیات پژوهش بر اساس آزمون t تک نمونه ای و ضریب همبستگی پیرسون آزموده شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که مولفه های خلق و بکارگیری دانش به ترتیب با میانگین 5/17 و 4/18 در حد زیادی مناسب، مولفه ثبت دانش با میانگین 5/15 در حد متوسط، مولفه انتقال دانش با میانگین 1/14 در حد کمی مناسب و به طور کلی زیرساخت فناوری اطلاعات برای پیاده سازی مدیریت دانش در آرشیوهای دیداری صدا و سیمای مرکز قم با میانگین 4/46 در حد زیادی مناسب است.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که رابطه معنی داری بین زیرساخت فناوری اطلاعات و مولفه های عمومی مدیریت دانش برای پیاده سازی مدیریت دانش در آرشیو دیداری صدا و سیما ی مرکز قم وجود دارد.
    کلیدواژگان: کلید واژه ها: زیرساخت فناوری اطلاعات، مدیریت دانش، آرشیو دیداری، سیمای مرکز قم
  • ساناز پوروشسب* صفحات 137-156
    هدف
    هدف از این پژوهش، آسیب‏ شناسی و بررسی مقالات بین المللی سلب‏ اعتبار شده ایرانی است.
    روش پژوهش: این پژوهش از نظر هدف کاربردی است و به روش علم سنجی و با رویکرد تحلیل محتوا انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش شامل تمام مقالات سلب‏ اعتبار شده در پایگاه‏ اطلاعاتی اسکوپوس است که 109 عنوان مقاله بازیابی شدو همان مقالات در گوگل اسکولار و ریسرچ‏ گیت با بهره گیری از شاخص ‏های علم سنجی بررسی شده و میانگین آماری مقاله ها و موضوعات آن ها نیز مشخص و تحلیل گردید.
    یافته ها: این پژوهش نشان می‏ دهد که سلب‏اعتبار مقالات از روند ثابتی پیروی نمی‏کند و تنها به کیفیت ارائه مقالات بستگی دارد. سلب ‏اعتبار از مقالات آن‏ها را از چرخه علمی کشور خارج نمی‏کند و حتی بعد از سلب‏ اعتبار نیز باز به این دسته از مقالات استناد می ‏شود و شاخص‏ های آلتریمتریکس نیز خوانده شدن (دیده‏ شدن) و استناد به این مقالات را اثبات می‏کنند. نویسندگان و بعد از آن داوری موثرترین دلایل سلب‏ اعتبار مقالات بوده‏اند.
    نتیجه گیری
    در حوزه موضوعی پزشکی، پرستاری، علوم بهداشت و ریاضیات بیشترین تعداد سلب اعتبار مقالات انجام شده است که تمرکز موضوعی نسبی در سلب اعتبار و لزوم توجه بیشتر به این دسته از مقالات را مشخص می‏کند. در حوزه های موضوعی کامپیوتر، علوم زمین و انرژی، فیزیک و فیزیک هوا کمترین سلب ‏اعتبار انجام شده است که عملکرد قوی پژوهشگران را در این حوزه ها اثبات می‏ کند.
    کلیدواژگان: آسيب شناسي، مقالات سلب اعتبار شده، اسکوپوس، گوگل اسکلار، ريسرچ گيت
|
  • Jalal Rezaeenour, * Mogtaba Mashayekhi Pages 1-18
    Purpose
    The purpose of this study is to identify the relationship between Internet of thins . on organizational performance by considering intermediate role of knowledge creation.
    Methodology
    This is a descriptive-correlational study. This is a descriptive-correlational study in the statistical society of Tehran's Mehr Bank, consisting of 1050 people. The sample size of 284 people was selected using a simple random sampling method. Using a questionnaire it placed. The internet questionnaire was collected. (Azzuri et al., 2010) and the performance questionnaire (Shamei et al., 2012), and the creation of knowledge derived from (Bijongo et al. 2003, 23).
    Finding: The findings of the study indicate that there is a significant relationship between the relationship of the Internet of things on organizational performance by considering intermediate role of knowledge creation in the Mehr bank of the province of Tehran.
    Conclusion
    The expansion of the services of the Bank of the Eghtesad to the Internet of Things increases and improves performance
    Keywords: Keywords: Internet of Things, Knowledge Creation, Organizational Performance
  • Hadi Ramezani*, Mehdi Alipour-Hafezi, Esmat Momeni Pages 19-60
    Purpose
    Purpose of the present paper was to identify prolific and influential researchers in digital library domain in Iran. It tries to determine the extent of research collaborations of the scientific community of Iranian digital libraries (DLs) domain in scientific conferences and journals.
    Methodology
    This is a scientometrics applied study. In this regard, Social Network Analysis (SNA) methods were used to analyze and visualize the co-authorship structure. The statistical population of this research includes all researchers affiliated with Iranian institutions which wrote at least one Persian or English languages paper up to 2016 in the DLs domain. Microsoft Excel, RavarMatrix and UCINet softwares has been utilized to analyze the collected data. Also, NodeXL and VOSviewer softwares were applied in order to mapping the co-authorship networks.
    Findings: Researchers productivity is not in agreement with Lotka's Law; In addition, the findings showed international collaboration that the low level and dominant authorship pattern in DLs domain papers is a two-author model. Overall and by taking into account the average rating of all scientific production and SNA indicators, respectively Mehdi Alipour-hafezi, Yaghoub Norouzi, Saeed Rezaei Sharifabadi are Iranian key actors in the DLs domain.
    Conclusion
    Co-authorship network of DLs domain in Iran, seems to exhibit “scale-free” network properties and the very low density of the network also indicates the inadequate maturity of the researcher's social structure; However, still the Milgram's six degrees of separation theory is verificatied about this community and the utilization of the term “small world network” it's permissible.
    Keywords: Scientific productions, Digital library, Social network analysis, Co, authorship networks, Small world network
  • Maryam Rahmani, Zahra Roeentan, Marjan Alimohammadi, Amir Reza Asnafi* Pages 61-76
    Purpose
    Research social networks having capacities such as communication and dissemination, have drawn the attention of researchers. It seems that new means are required to assess studies published on this medium.
    Research
    Methods
    This research, using the Altmetrics method, investigates the compatibility of RG score with citation indexes. To collect data, the names of all faculty members of the University of Tehran’s College of Engineering were searched in ResearchGate. It revealed that 231 of them are members of ResearchGate and have RG score. Next, the members’ h-index was searched in the Web of Science, Scopus and GoogleScholar to assess the alignment between the RG score with these three indexes. Spearman’s rank correlation coefficient test was used for the assessment.
    Findings: According to the research findings, the correlation between the h-index taken from Web of Science and the RG score is 0.844, while the correlation between the h-index taken from Scopus and the RG score is 0.859 and the correlation between the h-index taken from GoogleScholar and the RG score is 0.820.
    Conclusion
    Hence, there is a meaningful statistical correlation between RG score and h-index. The highest correlation is seen between the h-index taken from Scopus and RG score. Therefore, RG score can be used as a complementary criterion for assessing researchers’ scientific activities.
    Keywords: Research Social Networks, ResearchGate, Tehran University
  • Saeed Malekmohammadi*, Mohsen Zeinolabedini Pages 77-109
    Purpose
    The purpose of current research. Was to investigation the librarians’ usage of library software capabilities network, search, and circulation in Ahvaz special libraries.
    Methodology
    Research was applied in terms of its aim and analytical survey of the method. The survey population included the total 74 librarians in Ahvaz special libraries; due to limited number of librarians, no sampling was applied. Data gathering instruments wre a questionnaire based on Davoodzadeh Salestani (2003) and Oliaeinejad (2012) questionnaires. And for data analysis, independent t test, one way ANOVA, Pearson and SPSS 22 software were used.
    Findings: The findings showed that libraries mostly use the library software capabilities in network, searching and circulation. As a whole, the network capabilities and circulation services were used the most; and searching in terms of average use of library software capabilities, was used the least. Analysis of demographic characteristics showed that gender, years of service and field of study had no significant difference on the usage of library software capabilities by librarians. But from age point of view was significant.
    Conclusion
    As a whole librarian have a good ability in using network and circulation of library software's capabilities. However, in searching it is necessary to inform and teach librarians about the capabilities of the software; also, the library software designers need to evaluate and redesign the software to match the librarians’ needs.
    Keywords: Ahvaz, library software capabilities, specialized libraries, librarians, library software
  • Saeed Ghaffari* Pages 111-136
    Purpose
    Purpose of this research is to investigate information technology's infrastructure for implementing knowledge management in the audiovisual archives of IRIB inQom . The reason for selecting the place is reliance and dependence of tasks to the information and specific knowledge.
    Methodology
    The method of the research is Analytical Survey. Measurement tool in the research is an organized questionnaire consists of 34 questions which were tested by Cronbachsalpha 0/849. The data in statistical tables and charts have been appropriate to describe the data Keregsi and Morgan determine by 127 persons and data selective is on the basis of accidental measures. The data analysis has done by SPSS software and single specific T-test is used.
    Findings: The results of the research showed that characters such as knowledge Creation and implementation are suitable with the medium of 17/5 and 18/4 respectively. The recorded compilation is in the medium level of 15/5 knowledge tranfer is less suitable by the medium of 14/1 and totally the technology infrastructure for knowledge management in the audiovisual archives of is with the high rate of 46/4approperiate.
    Conclusion
    The results of the research showed that there is meaningful relation between the technology's infrastructure and General knowledge management Model (creation, recording, transfer and implementation) for using knowledge management in the archive of.
    Keywords: Keywords:information technology's infrastructures, knowledge management, visual archives Qom
  • Sanaz Poroushasb* Pages 137-156
    Objective
    The aim of this study is to investigate factors which influence the articles be retracted.
    Methods
    This study was an applied study and survey. It used scientometric method and content analysis approach. All of 109 items of Iranian retracted articles between 1997 -2017 were retrieved in Scopus to be analyze in Scopus, Google scholar, and Research gate.
    Results
    According to the current study, number of retracted articles did not scale up or down in a significant pattern and the pattern rate of retractions just depends on the quality of the articles and they cannot be expunged from the search cycles. Some altmetrics indicators such as reads and citations in research gate showed the effect of retracted articles on the authors and their way of research, so they cannot be remove from the scientific resources even if we retract them.
    Moreover, most of articles are retracted because of authors’ faults or invalid Functions in reviewing stages. Medicine is the main subject which has the most retracted articles and Physics and astronomy, Computer science, and Earth and energy sciences have the list number of retracted articles. So, publishers can concentrate on these subject areas to know the possibility of retractions
    Keywords: Pathology, Retracted articles, Scopus, Web of science, ResearchGate