فهرست مطالب

علوم و فنون مدیریت اطلاعات - سال دوم شماره 2 (پیاپی 3، تابستان 1395)

نشریه علوم و فنون مدیریت اطلاعات
سال دوم شماره 2 (پیاپی 3، تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/05/31
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مقاله پژوهشی
  • زاهد بیگدلی، شبنم شاهینی، سیده صدیقه طاهرزاده موسویان صفحات 7-27
    هدف
    هدف پژوهش حاضر بررسی و تحلیل رابطه ی بین برخی نظریه های علوم اجتماعی و رفتار اطلاعاتی است.
    روش
    این پژوهش توصیفی و از نوع مروری- تحلیلی است. در این تحقیق، مقاله ها و کتاب های مرتبط با موضوع مورد مطالعه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها و
    نتایج
    با بررسی متون مرتبط با موضوع پژوهش، معلوم شد که نظریه های اصلی مرتبط با حوزه رفتار اطلاعاتی بیشتر از دو حوزه ی علوم اجتماعی جامعه شناسی و ارتباطات گروهی، و حوزه ی روانشناسی سرچشمه می گیرند و انجام تحقیقات اصیل در حوزه رفتار اطلاعاتی مستلزم استفاده از نظریه های موجود در این حوزه هاست.
    نتیجه گیری
    به لحاظ اجتماعی بودن انسان و به لحاظ ماهیت رفتار انسان، مطالعات حوزه رفتار اطلاعاتی شامل نیاز اطلاعاتی، جستجوی اطلاعات، اطلاع یابی، و استفاده از اطلاعات، به ناچار باید از نظریه های اصلی مرتبط با حوزه رفتار اطلاعاتی که بیشتر ناشی از دو حوزه ی علوم اجتماعی شامل جامعه شناسی و ارتباطات گروهی و حوزه ی روانشناسی است همراه با استفاده از سایر نظریه های سودمند و مرتبط علوم اجتماعی بهره ببرند تا ضمن غنا بخشیدن به این مطالعات، پژوهشگران را قادر به تبیین و تفسیر و تحلیل بهتر رفتار اطلاعاتی کاربران نماید؛ و در نهایت منجر به اصلاح نظام های اطلاعاتی و هم چنین اصلاح و بهبود رفتار اطلاعاتی کاربران شود.
    کلیدواژگان: رفتار اطلاعاتی، اطلاع یابی، نظریه های علوم اجتماعی و انسانی
  • معصومه مسلمی، محمد فرج پور صفحات 28-48
    هدف
    هدف پژوهش، بررسی وضعیت اطلاع جوئی و اطلاع رسانی کتابداران کتابخانه های عمومی درباره اطلاعات سلامت است.
    روش
    پژوهش از نوع توصیفی وتحلیلی و به روش پیمایشی انجام شده است. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه است که بین 119 نفر از کتابداران توزیع شد. داده ها با استفاده از نرم افزار اس پی اس اس تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    رایج ترین راه کسب اطلاعات سلامت کتابداران، جستجو در اینترنت با میانگین09/4 است. بیشترین نقش کتابدار در تامین اطلاعات سلامت، راهنمایی به منابع مختلف دسترسی به اطلاعات سلامتدرکتابخانه با میانگین32/3 و بیشترین کمک کتابداران برای جستجوی اطلاعاتسلامت توسط اعضاء((ارائه پاسخ از روش های مختلف به سوالهای مراجعه کنندگان)) با میانگین41/3 است. بین میزان رفتار اطلاع یابی سلامت کتابداران با جنس و مقطع تحصیلی تفاوت معناداری وجود ندارد. بین میزان رفتار اطلاع یابی سلامت کتابداران با سن تفاوت معناداری وجود دارد. بین میزان نقش کتابداران در تامین اطلاعات سلامت جامعه با مقطع تحصیلی تفاوت معناداری وجود ندارد. بین میزان نقش کتابداران در تامین اطلاعات سلامت جامعه با سن تفاوت معناداری وجود دارد.
    نتیجه گیری
    این مطالعه به خاطر اینکه کتابداران می توانند در ارائه خدمات اطلاعات سلامتیبه مراجعان و در کل جامعه نقش بسزایی داشته باشند، مفید است.
    کلیدواژگان: اطلاع جویی، اطلاعات سلامت، کتابخانه های عمومی، کتابداران
  • روح الله خادمی، غلامرضا حیدری صفحات 49-79
    هدف
    با توجه به رشد سریع اطلاعات و در جامعه کنونی حوزه مدیریت اطلاعات به یکی از حوزه های مورد توجه و با اهمیت تبدیل شده است. به منظور سیاست گذاری علمی در این حوزه باید ساختار موضوعی آن بررسی شود. یکی از حوزه های کاربردی در این زمینه علم سنجی می باشد. هدف اصلی این پژوهش بررسی ساختار موضوعی شکل گرفته در حوزه ی مدیریت اطلاعات با استفاده از فن تحلیل همایندی واژگان است. از دیگر اهداف این پژوهش می توان به بررسی نویسندگان پرتولید، پرتولیدترین کشورها، مهم ترین مجلات منتشر کننده ی متون حوزه ی مدیریت اطلاعات، روند رشد تولیدات علمی این حوزه و زیر موضوعات شکل گرفته در این ساختار موضوعی،اشاره کرد.
    روش
    روش استفاده شده در این پژوه تحلیل همایندی واژگان بوده که خود از فنون علم سنجی می باشد.
    یافته ها
    بررسی متون بازیابی شده در حوزه مدیریت اطلاعات طی سال های 1986 تا 2012 نشان داد که در مجموع 4571 مدرک در این حوزه در پایگاه های آی اس آی نمایه شده اند. نتایج 9 خوشه موضوعی را نشان داد که شامل مدیریت اطلاعات، بیوانفورماتیک، مدیریت عملکرد، اطلاعات، داده، مدیریت اطلاعات سلامت، سیستم های اطلاعاتی، سلامت الکترونیک و سازماندهی دانش است.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش ساختار موضوعی شکل گرفته در تحقیقات مدیریت اطلاعات را نشان داد که می تواند به سیاست گذاری علمی این حوزه کمک کند بخصوص مشخص شدن حوزه های ترکیبی جدید شکل گرفته در این حوزه می تواند به متخصصان علم اطلاعات کشور برای ورود به این حوزه ها کمک کند.
    کلیدواژگان: مدیریت اطلاعات، همایندی واژگان، هم رخداد واژگان، نقشه علمی، بیب اکسل، یوسی نت
  • نجمه خواجه درگی، محدثه دخت عصمتی صفحات 80-100
    در این پژوهش، کیفیت وب سایت کتابخانه مرکزی دانشگاه های دولتی ایران بر مبنای طراحی نظام استنتاج فازی ارزیابی و وب​سایت​ها بر این اساس رتبه​بندی شدند. جامعه آماری، شامل وب سایت کتابخانه مرکزی دانشگاه های دولتی (50 وب​سایت) است که زیر نظر وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و دارای وب​سایت مستقل هستند.
    روش پژوهش پیمایشی و ابزار پژوهش، پرسشنامه مخصوص خبرگان است. از نرم​افزار متلب برای تحلیل داده ها استفاده شده است.
    یافته​ها درخصوص نظام استنتاج فازی نشان داد، وب سایت کتابخانه مرکزی دانشگاه های صنعتی سهند، کاشان، محقق اردبیلی و دامغان دارای بهترین کیفیت هستند و وب سایت کتابخانه مرکزی دانشگاه گیلان، از پایین ترین کیفیت برخوردار است. به نظر می رسد، ارزیابی مبتنی بر نظام استنتاج فازی، وب سایت ها به صورت دقیق تر و بر مبنای وزن معیارهای محتوایی و ساختاری و نه تعداد آنها، رتبه بندی شده اند. همچنین می توان وب سایت ها را به لحاظ کیفی یعنی ضعیف، متوسط و بالا رتبه بندی کرد. بنابراین، نظام استنتاج فازی، شیوه بهتری (از روش کلاسیک) برای ارزیابی و رتبه بندی کیفیت وب سایت کتابخانه های دانشگاهی است.
    کلیدواژگان: سیستم استناج فازی، وب سایت کتابخانه مرکزی، دانشگاه های دولتی ایران، کیفیت، رتبه بندی
  • فاطمه خراسانی پور، محسن حاجی زین العابدینی، فاطمه نوشین فرد صفحات 101-121
    هدف
    تعیین انتظارات اعضاء بخش نابینایان و کم بینایان سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران از امکانات کتابخانه رقومی است.
    روش/رویکرد پژوهش: این پژوهش با استفاده از روش توصیفی- پیمایشی انجام شده است. داده ها با استفاده از ابزار پرسشنامه و از طریق مصاحبه گردآوری شده اند که شامل 84 نفر عضو بخش نابینایان و کم بینایان سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران، بوده که از کتابخانه رقومی استفاده می کنند. تجزیه و تحلیل یافته ها با استفاده از نرم افزار آماری spss انجام شده است.
    یافته ها
    یافته ها نشان می دهد که بیشترین انگیزه کاربران نابینا و کم بینای سازمان اسناد و کتابخانه ملی برای مراجعه به کتابخانه رقومی با (1/64 درصد) برای کارهای تحقیقاتی است. به نظر می رسد انجام فعالیتهای پژوهشی برای کاربران خاص این کتابخانه رقومی مهم است و میزان رضایت این کاربران از کتابخانه رقومی متوسط است. نحوه ارائه منابع، کیفیت و کمیت منابع بیشترین رضایت و از امکانات رفاهی و محل کتابخانه رقومی کمترین رضایت را دارند.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش می تواند مسئولان و دست اندرکاران را در برنامه ریزی جهت فراهم نمودن امکانات و فن آوری های اطلاعاتی برای امکانات خاص کم بینایان و نابینایان در کتابخانه یاری نماید
    کلیدواژگان: نابینایان، کم بینایان، کتابخانه نابینایان، کتابخانه رقومی، سازمان اسناد و کتابخانه
  • الهام رشیدی، اکرم کرانی صفحات 122-135
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف سنجش میزان هوش سازمانی کارکنان کتابخانه های عمومی شهر کرمانشاه است.
    روش پژوهش: پژوهش حاضر به روش پیمایشی تحلیلی بین جامعه ای مشتمل بر 80 نفر از کارکنان انجام شده است. ابزارپژوهش، پرسشنامه ای بر اساس هفت مهارت کارل آلبرخت است. کارل آلبرخت برای هوش سازمانی مدلی با هفت بعد ارائه می کند: چشم اندازاستراتژیک، سرنوشت مشترک، میل به تغییر، اتحاد وتوافق، روحیه، کاربرد دانش و فشار عملکرد.
    یافته ها
    براساس یافته های پژوهش، هوش سازمانی جامعه مورد مطالعه با میانگین 26/3 از میانگین نظری 3 یعنی از حد متوسط بالاتر است. بالاترین میانگین بدست آمده، مربوط به مولفه سرنوشت مشترک با میانگین 54/3 و کمترین میانگین مربوط به مولفه های میل به تغییر و فشار عملکرد با میانگین 10/3 است. باتوجه به این که میانگین هوش سازمانی ومولفه های آن بالاتر از میانگین نظری و در سطح معنی داری کمتر از 05/0 می باشد، بنابراین، وضعیت هوش سازمانی کارکنان کتابخانه های عمومی شهر کرمانشاه، وضعیت مطلوب و مناسبی دارد.
    نتیجه گیری
    بررسی وضعیت و سنجش هوش سازمانی و ارتقاء آن، در بهبود خدمات کتابخانه ها تاثیر بسزایی دارد.
    کلیدواژگان: کتابخانه های عمومی شهر کرمانشاه، کتابداران، هوش سازمانی
|
  • Zahed Bigdeli, Shabnam Shahiny, Seyyedeh Sedigheh Taherzadeh Mousavian Pages 7-27
    Purpose
    The purpose of this study was to investigate and analyze the relationship between some social science and humanities theories and information behavior.
    Method
    This study is of an analytical review and descriptive type. In this research, articles and books related to the topics under investigation have been reviewed and analyzed.
    Findings: Major theories related with and used in information behavior studies are mainly originated from social science and humanities areas, namely Sociology, Mass Communication, and Psychology. It is essential to use these theories to conduct original research in the field of information behavior.
    Results
    Due to the fact that human being is a socialized creature and because of the nature of behavior, the studies in the field of information behavior including information needs, information searching, information seeking, and information use, have to use major theories related to information behavior. These theories are originated from humanities and social sciences; the most common of them from sociology, psychology, and mass communication. Using these theories enriches the studies of information behavior as well as enables the researchers to better analyze users’ information behavior. It also paves the path to improve information systems.
    Keywords: information behavior, information, seeking, social science, humanities theories
  • Masomeh Moslemi, Mohammad Farajpour Pages 28-48
    Purpose
    The purpose of research is Study the status of information seeking and notification of public librarians about health information.
    Methodology
    Study is a descriptive and analytical type and it has been done by survey method. Instrument for data collection is questionnaire that distributed to the 119 people of librarians and data’s analyzed with SPSS software.
    Findings: research in internet is the most common method of obtaining librarians health information with mean 4/09. the most role of librarian's in supply health information is guidance to various resources access to health information in library with mean 3/32 and the most help of librarian's for searching health information by members ((provide answers from the various methods to client’s questions)) is with mean 3/41. Between the rate of health information seeking behavior of librarians with gender and educational level there are no significant difference. Between the rate of health information seeking behavior of librarians with age there is significant difference. Between the rate of role of librarian's in provide community health information with educational level there is no significant difference. Between the rate of role of librarian's in provide community health information with age there is significant difference.
    Conclusions
    This study because of librarians can have a significant role in providing health Information services to clients and in the total of society, is useful.
    Keywords: Information seeking, Health information, Public Libraries, Librarians
  • Rouhallah Khademi, Gholamreza Heidari Pages 49-79
    Purpose
    Due to the rapid growth in information in today's society, information management has become one of the important areas. To science policy in this area its Intellectual structure should be the study. Scientometrics is one of the fields which pay to this subject. Aim of this study was investigation intellectual structure of Information management by Co-words Technique. Other objectives include determining productive authors, countries, the most important journals and grow rate.
    Methods
    Co-words technique was used as methodology.
    Findings:The results showed 4571 document indexed in ISI databases (Science Citation Index, Social science Index, Art & Humanity Index) during 1986 to 2012. Junger, USA, International Journal Of Information Managment was the productive and the most important. Grow rate of the document was 9.49.
    Results
    Also results showed 9 cluster formed in Co-words map of information management including: information management, bioinformatics, performance management, information, data, health information management, information systems and e-Health and knowledge organization.
    Keywords: Information Management, Co, Word, Scientific Map, Bibexcel, Ucinet, VOSviewer
  • Najmeh Khajeh Dargi, Mohaddeaseh Dokhtesmati Pages 80-100
    Purpose
    In this research, quality of central library website of governmental university libraries evaluated and ranked on the base of fuzzy inference system design.
    Method
    Population research is including central library website of governmental universities (55 websites) affiliated to the Ministry of Science, Research and Technology and they have independent website. Methodology is survey study and used checklist and Matlab software. Findings regarding to the fuzzy inference system, indicated that Central Library of Sahand University of Technology, University of Kashan, University of Mohaghegh Ardabili and Damghan University have the best website and Central Library of University of Gilan has the worst website.
    Findings:Therefore, evaluation based on fuzzy inference system has better and more precisely results than classical evaluation. Websites ranked according to quality of content and structural criteria as well.
    Websites also in qualitative terms, ie, low, moderate and highly rated.
    Results
    So, it seems, fuzzy inference system, is a better way to evaluate and rank the quality of academic libraries websites.
    Keywords: Central library's website, Governmental universities, Website Quality, Logic fuzzy system
  • Fatemeh Khorasani Pour, Mohsen Haji Zeinolabedini, Fatemeh Nooshin Fard Pages 101-121
    Purpose
    The main aim of this research is providing a critical overview of the library services for readers who cannot make use of the traditional printed material, while pointing out their strengths and weak points It takes into account only the blind and low-vision members of National Library and Archives of Islamic Republic of Iran
    Method
    the methodology of this study is based on survey-descriptive method. Statistical society was including 84 member of digital libraries. Libraries members have a libraries study space. Their satisfaction of the quantity and quality of resources is presented in this paper using statistical analysis and investigation.
    Finding:After the publication of the standard procedures on the equalization of opportunities for persons with disabilities, the consciousness that “information” is a primary and fundamental right even for disabled people is known for most of the societies. Libraries have to play a significant role in building a dynamic society, serving all categories of users included which have a visual impairment. Nowadays the shortage of accessibility of Internet and digital resources has been recognized as an obstacle for this group of society.
    Results
    Despite growing technological developments; however, developing research skills among blind students reveals that only a small percentage of documents are actually made available in accessible formats. Thus, any development in this way should enable people to access information in a format that is appropriate to their needs.
    Keywords: Low Vision People, Visually Impaired, Blind, Blind Libraries, Digital Library
  • Elham Rashidi, Akram Korani Pages 122-135
    Purpose
    The purpose of the present study is to have access to organizational intelligence of the employees of public libraries at Kermanshah.
    Method
    The research method is an analytical survey, and the population consisted of eighty employees of public libraries at Kermanshah. A questionnaire was designed based on the Karl Albrecht Seven Skills in which a model is presented for organizational intelligence that has seven dimensions: strategic vision, shared faith, appetite to change, sprit, alignment and congruence, knowledge deployment, and performance pressure.
    Findings:According to the results, the organizational intelligence mean (3. 26) is higher than average. The highest and lowest obtained means relate to shared faith and appetite to change and performance pressure, with rates 3.54 and 3.10, respectively. It follows that organizational intelligence in the public libraries at Kermanshah is in a favorable condition.
    Results
    Constant checking of the assessment of the status and organizational intelligence and its promotion has a considerable impact on the improvement of library services.
    Keywords: Librarians, organizational intelligence, public libraries at Kermanshah