فهرست مطالب

نشریه دین و دنیای معاصر
سال دوم شماره 2 (پیاپی 3، پاییز و زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدحسن لواسانی صفحه 3
    آیه 34 سوره مائده از محاربه و مجازات آن سخن گفته است. آیه ای که در مورد گروهی ناسپاس وگستاخ نازل شده است. اگر چه واژه محاربه از حرب به معنای جنگ گرفته شده، اما از دیدگاه قرآنی و فقهی، برخی ویژگی ها در آن لحاظ گردیده است. به هرحال چنانچه محارب پیش از دستگیری توبه نماید، کیفر نمی بیند. البته وضع این مجازات در راستای تامین اهدافی همچون پیشگیری و بازدارندگی، برقراری امنیت عمومی و اصلاح مجرم صورت گرفته است. باور بر این است که قانونگذارکیفر در پی نابودی کرامت انسانی نبوده، چرا که این مجازات جهت تدارک لطمه به کرامت جامعه وضع شده است. علاوه بر این توبه واصلاح بزهکار نیز سبب سقوط کیفر بشمار آمده است، حتی در صورت اجرای کیفر نیز حرمت مسلمان بودن وی نادیده گرفته نشده است. گذشته از این، مجازات یاد شده بنابر یک نظریه فقهی ونیز بنابر تفسیری از امام جواد7 از اساس منتفی می باشد. دستاورد این مقاله در نتیجه انعکاس یافته است.
    کلیدواژگان: محاربه، کرامت انسانی، مجازات، تفسیر فقهی، آیه 33 سوره مائده
  • سید محمدعلی هاشمی صفحه 17
    قاعده نفی سبیل که گاه با «العلو»، «الاستعلاء» و «الإسلام یعلو و لا یعلی علیه» نیز از آن تعبیر می شود، از قواعد مهم فقهی است که مستند به آیات قرآن، اخبار مستفیض و اجماع است. فقها در مواردبسیاری این قاعده را مبنای استنباط احکام فرعیه قرار داده اند. براساس مفاد این قاعده، هرعملی که سبب شود دشمنان دین و یا غیر مسلمان راهی برای سلطه و ولایت بر مسلمان یا مسلمانان پیدا کنند، حرام است. گفته شده: «لسان قاعده نفی سبیل، حکومت واقعی بر ادله اولیه است، یعنی به مقتضای این قاعده هرعقد و پیمان و هرمعامله و ایقاع و قراردادی به حسب طبع اولی اش اگر موجب علو وعزت و شرف کافر بر مسلم بشود منفی است و اعتبار حقوقی ندارد.» موضوع تحقیق و پژوهش درمقاله پیش رو، قاعده نفی سبیل است. نویسنده در این مقاله به بحث از مفهوم و مفاد قاعده نفی سبیل، موقعیت فقهی آن و مستندات آن پرداخته و در نهایت برخی از فروع فقهی مبتنی بر این قاعده را تحلیل می کند. همچنین نویسنده ضمن بحثی مستوفی از مستندات این قاعده، تنها مستند قابل اعتنای این قاعده را درک عقل دانسته و توجه به اقتضای درک عقل را در استناد به این قاعده بایسته و حتمی می داند.
    کلیدواژگان: نفی سبیل، نفی سلطه، عزت اسلامی، اقتدار اسلامی، اسلام و سیاست خارجی
  • محمد صدوقی صفحه 31
    در این پژوهش برآنیم به بررسی و نقد یکی از نگرش های مطرح شده از سوی بعضی از پژوهشگران مسلمان معاصر در خصوص داستان های قرآن بپردازیم که چنین ادعا نموده اند که این داستان ها غیر واقعی و اسطوره ای است. نگرشی که به نظر می رسد خمیر مایه آن وارداتی و برگرفته از آراء بعضی از فیلسوفان غربی باشد که زبان دین و گزاره های دینی را اسطوره ای خوانده اند که هیچ بهره ای از واقعیت و معرفت بخشی ندارد و اساس و مرجع این گزاره ها را احساسات درونی دینداران معرفی نموده اند.
    از آن جا که نقد ما تنها متوجه مدعیان مسلمان این نگرش می باشد، با وجود بررسی آیاتی که به بیان هدف و جایگاه قصص می پردازد، برصحت یا بطلان این نظر به داوری خواهیم نشست در این رابطه ابتدا مروری برمعانی و تعاریفی که از واژه اسطوره شده خواهیم داشت، سپس با اشاره به جایگاه چنین تفکری از سوی فیلسوفان غربی در حوزه دین به معنای اعم و در حوزه قرآن کریم از سوی افرادی همچون دکتر خلف الله ، ادله و استدلال های او و همفکرانش را با نگرش معنایی قرآن به این واژه با طرح آیات مربوطه مقابله خواهیم نمود تا به نتیجه مطلوب که به روشنی در قرآن مطرح گردیده نائل آئیم.
    کلیدواژگان: اساطیر الاولین، گزاره های معرفت بخش، قصص قرآن، اسطوره در قرآن
  • مریم صالحی منش صفحه 53
    امثال قرآن کریم دارای معارفی عمیق در زمینه های گوناگون اعتقادی و معرفتی است. تفسیر قرآن به قرآن می تواند راه را برای رسیدن به ریشه های معرفتی آیات بگشاید. این روش در سراسر تفسیر المیزان مورد توجه است.
    در این مقاله با کمک تفسیر قرآن به قرآن به بررسی مثالی از قرآن کریم می پردازیم که از نظر مرحوم علامه طباطبایی= ازآیات کلیدی قرآن است و می تواند از ریشه های معرفتی دیگر آیات از امثال و غیر امثال باشد و راه را برای رسیدن به باطن دیگر آیات باز کند.
    کلیدواژگان: آیات الامثال، آیات کلیدی (غرر آیات)، تفسیر قرآن به قرآن، تفسیر المیزان
  • روح الله رسولی فر صفحه 65
    قرآن کریم نزولی تدریجی دارد و در دوران رسالت پیامبراکرم9 و با توجه به ویژگی های جامعه آن روز و در بعضی از موارد، در پاسخ یا موضع گیری نسبت به حوادث و رویدادهای آن زمان، نازل گردیده است.
    بدون تردید قرآن کریم چه درگفت وگو با دوگروه یهود و نصاری و چه درباره آن ها مطالب زیادی رابیان کرده است. قرآن با توجه به وجهه بارز هدایتگری نسبت به همه مردم «هدی للناس» درآغاز، دعوت عام خود را به همه گروه ها ابلاغ کرده است. در برخورد با یهود و نصاری نیز با توجه به تنوع مسائل و وجود مقاطع و موقعیت های مختلف، شیوه های گوناگونی داشته است.
    قرآن مجید در برخورد با کتاب ها و متون مقدس یهود و نصاری (تورات وانجیل)، اصل اولی را برتایید وتصدیق وپذیرش مطالب حق بنا نهاده وسپس خطاها و موارد باطل آن ها راگوشزد نموده است.
    کلیدواژگان: یهود، نصاری، تورات، انجیل، قرآن
  • بنت الهدی محمدی فاتح صفحه 81
    محبت و دوستی از مفاهیمی است که در قالب واژه ها و تعابیر مختلف برای توصیف رابطه خدا با انسان و انسان با انسان در قرآن آمده است. یکی از مهم ترین واژه های به کار رفته در این زمینه، کلمه «محبت» است که در قالب مشتقات متعددی در آیات قرآن ذکر شده و از جایگاه مهمی در بینش قرآنی برخوردار است. با توجه به این امر، ساختار معنایی واژه محبت در قرآن با بررسی روابط هم نشینی و جانشینی مشتقات این کلمه در گزاره های قرآنی و به ویژه با کمک روش ایزوتسو مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرد. این بررسی نشان می دهد که ساختار معنایی محبت در انسان دارای عناصر معنایی درون مرکز و برون مرکز است. عناصر معنایی درون مرکز این ساختار متشکل است از گرایش قلبی و کشش درونی بودن محبت که عنصر معنایی اصلی محبت در انسان است و شدت و ضعف پذیر بودن و درک زیبایی محبوب. عناصر برون مرکز این ساختار نیز شامل تقدم گرایی برای محبوب و متعلقاتش و طلب قرب او، تلاش برای جلب خیر و منفعت برای محبوب و اطاعت و سرسپردگی در برابر وی است.
    کلیدواژگان: محبت، معناشناسی، عنصر معنایی، الفاظ همنشین، الفاظ جانشین
|
  • Muhammadhasan Lavasani Page 3
    Verse 34 of surah Al-Maidah has spoken about Muharebah and its punishment. A verse which has sent down about an impudent and disrespectful group. However the word ‘Muharebah’ is derived from the word ‘Harb’, some features has been added to it from Qur’anic and canon point of view. But if the Muhareb(the one who did Muharebah ) do penance (Tubah) before being captured, he will not be punished. Of course the situation of this punishment is based on realizing goals such as prevention, restraining, establishing public safety and to amend the criminal. It is believed that the legislator did not want to ruin human dignity, since this chastisement had been enacted to damage the dignity of the society. Additionally criminal’s penance and amend will cancel the punishment, even with punishing, his dignity as a Muslim has not been ignored. Although based on a canon theory and based on an interpretation from Imam Javad, peace be upon him, this punishment is basically canceled. The result of this article is reflected in conclusion.
    Keywords: Muharebah, human dignity, punishment
  • Seyed-Mohammadali Hashemi Page 17
    The principle of Nafye Sabil which is sometimes referred to as «ÇáÚáæ», «ÇáÇÓÊÚáÇÁ» and «ÇáÅÓáÇã íÚáææáÇ íÚáì Úáíå» is one of the important Islamic principles that is documented by Qur’an verses, Al-Akhbar Al-Mustafiz and Ijma (Consensus). In many cases jurists have taken this law as the basis of inferring subordinate rules. According to the provisions of this principle, any action which paves the way for the enemies of religion or non-Muslims to have guardianship and domination over a Muslim or Muslims is forbidden by Islam (Hara’m). It has been said, “The goal of the principle of Nafye Sabil, is real domination over the primary case which means according to this principle, any contract, treaty, compact and agreement, leading to loftiness, honor and dignity of the faithless over Muslims, based on its initial nature, is negated and it has no legal credit. ” The subject of present study is the principle of Nafye Sabil. The author in this article discusses the concept and provisions of the principle of Nafye Sabil, its religious position, and documents, and finally analyzes some subordinate religious rules based on this principle. Adequately arguing about the evidence of this principle, the author believes that the only reliable evidence of this principle is the reason, and that it is absolutely necessary to consider the reason while documenting this principle.
    Keywords: Nafye Sabil, rejecting dominance, Islamic dignity, Islamic power, Islam, foreign policy
  • Mohammad Sadughi Page 31
    ln this investigation we are going to study and criticize one of the theories which had been raised by some of the contemporary Muslim researchers concerning Quran’s stories. They have claimed that these stories are unreal and legendary- an attitude whose origin seems to be from Western philosophers who call the religious language and propositions “myth”, which bears no relevance to reality and knowledge. These philosophers have declared that these interpretations are basically and originally the intuitions of religious people.
    Since our criticism is only concerned with Muslims who make this claim, we are going to judge the truth or fallacy of this theory by studying the verses which are talking about the goal and stance of Quran’s stories. For the first step we will take a look at the meanings and definitions offered for the word “myth”. Then by pointing out the status of this Western philosophers’ thought in its general sense in the realm of religion and that of some people like Dr.Khalf Allah in the realm of Quran, we will counter argue Dr. Khalf Allah and his sympathizers’ reasons and rationales by looking into the relevant Quran verses to find out the meaning of the word “myth” in order to come to the desirable conclusion presented in the Quran.
    Keywords: Alavlyn mythology, Propositions of knowledge, Quran's stories, myth in the Quran
  • Maryam Salehimanesh Page 53
    Proverbs of the Holy Qur’an have deep teachings in various ideological and epistemic areas. Qur’an to Qur’an interpretation can pave the way for reaching the epistemic origins of the verses. This approach has been taken into consideration all over the “Al-Mizan interpretation”. In this article we are intended to analyze a proverb of the Holy Qur’an which, from the perspective of Allama Tabatabai, is one of the key verses of Qur’an and can be of the epistemic origins of other proverbial or non-proverbial verses and also can open the path to obtain insights into other verses.
    Keywords: proverbial verses, key verses, Quran to Quran interpretation, “Al-Mizan interpretation”
  • Ruhollah Rasulifar Page 65
    Holy Qur’an had been revealed gradually, during the vocation of the Prophet Muhammad, peace be upon him, according to the attributes of present society of that time and in some cases, in response to or while taking a position against events and incidents of that time.
    Doubtlessly Qur’an had declared a lot of issues whether when talking with or about both groups of Jews and Christians. Since Qur’an has a clear reputation for guidance to all people «åõÏóیð áöáäøÇÓö» at first, it has declared its general invitation to all groups. Facing with Jews and Christians, it has also had different strategies concerning the variety of issues, junctures and different situations.
    The first principle of the Holy Qur’an in facing with holy books and texts of Jews and Christians (Torah and Scripture) is based on approval, affirmation and acceptance of right issues and then reminding them of the errors and fasle cases.
    Keywords: Jew, Christian, Torah, Scripture, Quran
  • Bentalhoda Mohamadi Fateh Page 81
    Affection or fondness is among those significant concepts in the holy Quran used in the form of many different terms and phrases to describe the relationship between Allah and human beings as well as relationship between one human and another. One of the most important terms used in this regard is the word “hob” or “mohabbah” (affection) that is brought up in many derivatives. Regarding this case, drawing upon Izutso’s method, this article has tried to analyze the semantic structure of this term in Quranic propositions through exploring the syntagmatic and paradigmatic relations of these words. This analysis revealed that the semantic structure of “mohabbah” concerned with human, includes two aspects, one inner-centered and the other outer-centered elements. Inner-centered elements consist of the heartfelt inclination and inner attraction of affection which is the major semantic element of affection in human, and of changeability in strength, and perception of the beauty of the beloved. Outer-centered elements consist of assuming the beloved as a priority, attempting to get closer to them and benefiting them and being obedient to them.
    Keywords: “mohabbah”(Affection), semantics, Quran, semantic element, collocations, susbtitutions