فهرست مطالب

پیشگیری و سلامت - پیاپی 3 (بهار 1395)

فصلنامه پیشگیری و سلامت
پیاپی 3 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/04/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ایوب قنبری سرتنگ، حبیب الله دهقان * صفحه 1
    زمینه و هدف
    استرین گرمایی یکی از اصلی ترین و شایع ترین مشکلات در محیط های کاری است. فشار گرمایی بیش ازحد می تواند به نشانه های مختلف کلینیکی ازجمله سردرد و ایسکمی قلبی منجر شود. هدف از این مطالعه ارزیابی شاخص استرین فیزیولوژیکی بر پایه ضربان قلب در شرایط آزمایشگاهی برای ارزیابی استرین گرمایی در محیط های کاری بود.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی- تحلیلی به صورت مقطعی بر روی 15 نفر مرد که به صورت تصادفی ساده انتخاب شده بودند، در پاییز 1393 در پنج شرایط دمایی مختلف (35 و 21،24،27،30 درجه سانتی گراد) در اتاقک شرایط جوی و بر روی تردمیل در فعالیت فیزیکی سبک (4/2 کیلومتر بر ساعت) و متوسط (8/4 کیلومتر بر ساعت) انجام گرفت. ضربان قلب برای محاسبه شاخص استرین فیزیولوژیکی بر پایه ضربان قلب، دمای دهانی، مقیاس شدت تلاش درک شده بورگ و پرسشنامه شاخص نمره استرین گرمایی اندازه گیری شدند. برای بررسی ارتباط بین شاخص ها از تحلیل همبستگی و تحلیل رگرسیونی استفاده شد.
    یافته ها
    آزمون همبستگی پیرسون بین شاخص استرین فیزیولوژیکی بر پایه ضربان قلب با دمای دهانی (p<0.001،r=0.71)، میزان شدت تلاش درک شده (p<0.001، r=0.96)، دمای تر گوی سان (p<0.001، r=0.90)، با شاخص نمره گذاری استرین گرمایی (p<0.001، r=0.93) همبستگی معنی داری مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد شاخص استرین فیزیولوژیکی بر پایه ضربان قلب روش مناسبی برای ارزیابی استرین قلبی به علت استرس گرمایی می باشد؛ زیرا که همبستگی قابل قبولی با شاخص های معتبر استرس گرمایی داشت.
    کلیدواژگان: استرین فیزیولوژیکی بر پایه ضربان قلب، ضربان قلب، استرین گرمایی، شدت تلاش درک شده، اتاقک شرایط جوی
  • محسن سعدانی *، حسین موحدیان عطار، محمد امین کرمی، محمدعلی عروجی صفحه 8
    زمینه و هدف
    نفت خام یک ترکیب بسیار پیچیده می باشد که حاوی هزاران هیدروکربن با ساختار متفاوت است. بسیاری از ترکیبات موجود در نفت خام در صورت ورود به آب آشامیدنی می تواند اثرات مضری روی سلامتی انسان داشته باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه اثر ازن زنی و کربن فعال پودری به صورت مجزا و توام جهت کاهش میزان سمیت نفت خام در آب و جهت آزمون سمیت از غلظت های مختلف قسمت محلول نفت خام و لارو ماهی قزل آلای رنگین کمان استفاده شد. قبل و بعد از مراحل ازن زنی و کربن فعال پودری آزمون سمیت و آزمایش کربن آلی کل روی نمونه ها انجام و نتایج آن ها مقایسه گردید.
    یافته ها
    ازن زنی با غلظت های 1 تا 10 میلی گرم در لیتر باعث کاهش سمیت نمونه ها از 5/1 تا 4 برابر گردید، درحالی که استفاده از کربن فعال به تنهایی از غلظت 10 تا 60 میلی گرم در لیتر باعث کاهش 3 برابری سمیت نمونه ها شد. استفاده از کربن فعال و ازن به طور هم زمان و با غلظت های کمتر از کاربرد آن ها به تنهایی باعث کاهش حدود 5 برابر در سمیت نمونه ها و گردید.
    نتیجه گیری
    ازن زنی نمونه ها قبل از کربن فعال میزان جذب سطحی آن ها را افزایش داده و نتایج بهتری برای کاهش سمیت و کربن آلی کل در بر خواهد داشت.
    کلیدواژگان: سمیت، نفت خام، کربن فعال، ازن زنی، TOC
  • فاطمه زینتی *، محمدعلی حسینی، عنایت الله بخشی صفحه 16
    زمینه و هدف
    استرس شغلی امروزه به مسئله ای شایع و پرهزینه در محیط های کاری تبدیل شده است. استرس پرستاران در محیط کار تا حدود زیادی تحت تاثیر سبک مدیریت و رهبری سرپرستان می باشد. این مطالعه باهدف تعیین رابطه بین سبک مدیریت سرپرستاران و استرس شغلی پرستاران انجام گرفت.
    روش بررسی
    این پژوهش یک مطالعه مقطعی از نوع توصیفی - تحلیلی بود که در 1393 در بیمارستان رازی قائم شهر انجام شد. در این مطالعه 158 پرستار به روش سرشماری وارد مطالعه شدند. داده ها با استفاده از سه پرسش نامه اطلاعات دموگرافیک، پرسشنامه استرس شغلی اشتاینمتز و پرسشنامه سبک مدیریت باردنر و متزوکاس جمع آوری شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار 16 SPSS و آزمون های آماری ضریب همبستگی پیرسون و آنالیزواریانس یک طرفه تحلیل گردید.
    یافته ها
    میانگین نمره مدیرت آمرانه در گروه استرس پایین 14/60، در گروه استرس متوسط 07/76 و در گروه استرس بالا 68/84 بود. میانگین نمره مدیریت مشارکتی در گروه استرس پایین 02/63، در گروه استرس متوسط 04/52 و در گروه استرس بالا 95/43 بود.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که سرپرستاران بیشتر از سبک مدیریت آمرانه استفاده می کنند. میزان استرس شغلی در میان پرستاران با توجه به سبک مدیریت آمرانه سرپرستاران، بالا و میزان استرس شغلی با توجه به سبک مدیریت مشارکتی سرپرستاران، پایین بود.
    کلیدواژگان: استرس شغلی، سبک مدیریت و رهبری، پرستاران
  • آناهیتا خدابخشی کولایی *، زهره هاشمی اصل صفحه 26
    زمینه و هدف
    با توجه به رشد روزافزون طلاق و جمعیت زنان سالمند، توجه به مشکلات بین فردی آنان اهمیت ویژه ای دارد. این مطالعه با هدف تعیین رابطه سبک های دلبستگی با ترس از صمیمیت در زنان سالمند مطلقه انجام شد.
    روش بررسی
    نوع مطالعه از نوع توصیفی و همبستگی بود که در آن 80 زن سالمند مطلقه شهر قم در سال 1394 به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. سپس آن ها پرسشنامه دلبستگی Hazan & Shaver و مقیاس ترس از صمیمیت Descutner &Thelen را تکمیل کردند. داده ها با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون در نرم افزار SPSS نسخه 17 مورد تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد رابطه معناداری بین ترس از صمیمیت و با سبک های دلبستگی اجتنابی (r=0.508، p<0.001)، دلبستگی دوسوگرا (r=0.365، p=0.002) و دلبستگی ایمن (r= -0.489، p<0.001) بین زنان سالمند مطلقه وجود دارد (p<0.01).
    نتیجه گیری
    بین انواع سبک دلبستگی و ترس از صمیمیت رابطه وجود دارد. از این رو آگاهی از سبک های دلبستگی می تواند به روانشناسان در بهبود کیفیت روابط زنان سالمند مطلقه کمک کند.
    کلیدواژگان: زنان سالمند، طلاق، سبک های دلبستگی، ترس از صمیمیت
  • علی سیف زاده * صفحه 33
    زمینه و هدف
    سبک زندگی شامل مجموعه فعالیت های معمولی روزمره است که افراد آن ها را در زندگی شان پذیرفته اند و بر سلامت آنان موثر است. با توجه به اینکه بیماری های دوران سالمندی، دارای عوارض گوناگونی برای فرد سالمند و خانواده اش است. این مطالعه باهدف تعیین سبک زندگی سالمندان، در شهر آذرشهر مورد بررسی قرار گرفت.
    روش بررسی
    در یک مطالعه از نوع مقطعی تعداد 312 نفر از سالمندان 65 سال و بیشتر شهر آذرشهر با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه سنجش سبک زندگی سالم جمع آوری گردید. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری 14 SPSS در دو سطح توصیفی و تحلیلی با آزمون های آماری کای اسکوئر، تی مستقل و آنالیز واریانس یک طرفه انجام شد.
    یافته ها
    نتایج بیانگر آن است که 30 درصد سبک زندگی نامطلوب، 47 درصد سبک زندگی نیمه مطلوب و 23 درصد سبک زندگی مطلوب داشتند. یافته ها نشان داد که بین جنسیت (p=0.002)، تحصیلات (p=0.041)، ابتلا به بیماری های مزمن (p=0.003) و سبک زندگی سالمندان رابطه معنی دار آماری وجود دارد...
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که اکثر سالمندان شهر آذرشهر از نظر سبک زندگی در وضعیت نامطلوب و نیمه مطلوب قرار دارند؛ بنابراین با توجه به بی سوادی و پایین بودن سطح تحصیلات سالمندان این شهر ضروری است آموزش های لازم به آن ها، جهت ارتقاء سبک زندگی شان ارائه گردد.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، سالمندان، آذرشهر
  • علی شهریاری *، ابوالفضل امینی، یوسف دادبان شهامت، رحیم عالی، سید مسیح حسینی، زهرا یحیی زاده، بهاره ایرانفر صفحه 43
    زمینه و هدف
    فروش آب های بطری شده در همه نقاط دنیا در حال افزایش است؛ زیرا خیلی از مردم اعتقاددارند که آب های بطری شده بهترین انتخاب برای آشامیدنی بخصوص برای افراد با نارسایی ایمنی می باشد. این مطالعه جهت ارزیابی آلودگی قارچی آب بطری شده که در شهر گرگان به فروش می رسد طراحی و اجرا گردید.
    روش بررسی
    تعداد 400 نمونه آب بطری شده متعلق به 10 برند پرفروش از مراکز فروش شهر گرگان در طی خرداد 1393 تا اردیبهشت 1394 برداشت گردید. برای شناسایی و جداسازی قارچ ها مطابق روش استاندارد از محیط های کشت سابرو دکستروز آگار و پوتیتو دکستروز آگار استفاده گردید. آنالیز آماری داده با استفاده از آزمون کای اسکوئر نرم افزار SPSS 18 در سطح معنی داری 05/0 انجام شد.
    یافته ها
    از 400 نمونه بررسی شده در 164 نمونه (41 درصد) قارچ رودوترولا شناسایی شد که بیش از 32 درصد آلودگی در 60 روز اول پس از تولید رخ داده است. نرخ آلودگی در هر دو بطری کوچک و بزرگ یکسان بود. همچنین همه برندهای آب بطری شده موردمطالعه دارای گونه رودوترولا بودند ولی تفاوت معنی داری بین آن ها مشاهده نگردید.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که برخی آب های بطری شده دارای آلودگی قارچی بودند که مغایر با استاندارد بهداشتی آب های بطری شده است. لذا اجرای برنامه های کنترل کیفی با رویکرد برنامه سلامت ایمنی آب جهت ارتقاء کیفیت آن ها ضروری است.
    کلیدواژگان: آب بطری شده، آلودگی قارچ، آلودگی آب، ذخیره سازی آب
  • امین براتیان، محمد شاکرمی، فریده مقیم، بهرام بختیاری سعید، فریما بختیاری سعید، رضا داورنیا * صفحه 50
    زمینه و هدف
    درمان کوتاه مدت راه حل محور یک رویکرد پست مدرن است که بر یافتن راه حل ها توسط مراجع با همکاری درمانگر تاکید دارد. این مطالعه باهدف بررسی اثر درمان کوتاه مدت راه حل محور بر خود کارآمدی و رضایت از زندگی دانش آموزان دختر طراحی گردید.
    روش بررسی
    این مطالعه یک پژوهش تجربی بود که با استفاده از طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل انجام گردید. جامعه پژوهش را تمامی دانش آموزان دختر پایه دوم دبیرستان های شهر کرج در سال تحصیلی 93-1394 تشکیل می دادند. با بهره گیری از نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای و پس از غربالگری اولیه، 40 دانش آموز دختر انتخاب و با گمارش تصادفی به گروه های آزمایش و کنترل تقسیم شدند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس خودکارآمدی عمومی Sherer و همکاران و مقیاس رضایت از زندگی Diener و همکاران استفاده شد. پس از پاسخگویی آزمودنی ها به پرسشنامه ها در مرحله پیش آزمون، شرکت کنندگان گروه آزمایش در 6 جلسه در معرض درمان کوتاه مدت راه حل محور قرار گرفتند اما گروه کنترل آموزشی دریافت نکرد. داده-ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیره در نرم افزار SPSS20 تجزیه وتحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که پس از اجرای جلسات درمان کوتاه مدت راه حل محور، خود کارآمدی و رضایت از زندگی در آزمودنی های گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل افزایش معناداری پیداکرده بود.
    نتیجه گیری
    رویکرد راه حل محور برافزایش خودکارآمدی و رضایت از زندگی دانش آموزان دختر موثر است. پیشنهاد می شود استفاده از این رویکرد در برنامه های آموزشی مشاوران مدارس در جهت حل مسائل روان شناختی دانش آموزان قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آموزش، خودکارآمدی، دانش آموزان
|
  • Ayoub Ghanbary Sartang, Habibollah Dehghan Page 1
    Background And Aim
    Heat strain is one of the main and the most common problems in the workplaces. Extreme heat exposure can cause different clinical symptoms, including headache and cardiac ischemia. The aim of the current study was to evaluate the physiological strain index based on heart rate in In Vitro for heat strain assessment in workplace.
    Methods
    This cross-sectional design was conducted on 15 males who selected via simple random sampling in Autumn 2014 in five different temperature conditions (21,24,27,30 and 35ºc) in the climate chamber and on the treadmill in light (2.4 kph) and medium (4.8 kph) physical activity. Heart rate for physiological strain index, oral temperature, Borg scale of perceived exertion and Heat Strain Score Index (HSSI) questionnaire were measured.
    Findings: Pearson correlation coefficient test showed significant correlation between physiological strain index based on heart rate with oral temperature (r=0.71, p
    Conclusion
    The results revealed that physiological strain index based on heart rate is a suitable method for evaluating strain heat caused by thermal stress.
    Keywords: Physiological Strain Index Based on Heart Rate, Heart Rate, Heat Strain, Rate Perceived Exertion, Climate Chamber
  • Mohsen Sadani *, Hossein Movahedian Attar, Mohammad Amin Karami, Mohammad Ali Orouji Page 8
    Background And Aim
    Crude oil is a very complex composition containing thousands of hydrocarbons with different structure. Many compounds in crude oil, if entering in drinking, water can harmful on human health.
    Methods
    the effect of ozonation and powdered activated carbon separately and together for reducing the toxicity of crude oil in the water has been investigated. For toxicity test, different concentrations of water soluble fraction of crude oil in water and larvaeofrainbow trout were used. Before and after ozonatiopn and adding powder activated carbon, TOC and bioassay test was performed and the results were compared.
    Findings: the ozonation at concentrations of 1 to 10 mg/l reduced the toxicity from 1.5 to 4 times. While, the use of activated carbon in concentration of 10 to 60 mg/l could decrease the toxicity in triplicate. The use of activated carbon and ozone in catalytic process can reduce the toxicity of the samples about 5 times.
    Conclusion
    the ozonation of the samples prior to activated carbon increases the adsorption and leads to better reduction of TOC and toxicity.
    Keywords: Toxicity, Crude Oil, Ozonation, TOC
  • Fatemeh Zinati *, Mohammadali Hosseini, Enaiatollah Bakhshi Page 16
    Background And Aim
    Job stress has become a common and costly problem in the workplace. Nurses Stress in the workplace is largely influenced by the style of management and leadership. This study aimed to determine the relationship between management styles of head nurses with job stress in nurses.
    Methods
    This cross – sectional study was conducted on 158 nurses selected through census in Razi Hospital of Qhaemshar city, 2014. The instruments were three questionnaires of demographic variables, Steinmetz Job Stress and Bardnr & Mtzvkas Management Style. The data was analyzed by SPSS 16 using Pearson Correlation Coefficient test and one- way analyses of variance.
    Findings: The mean score of authoritarian management in low stress group was 60.14, in moderate stress group 76.06, and in high stress group 84.68. The mean score of participatory management was 63.02 in low stress group, 52.04 in moderate stress group, and 43.95 in high stress group.
    Conclusion
    based on the results, the head nurses use more from authoritarian management style. The level of job stress among nurses due to authoritarian management style of the head nurses was high and the level of stress due to participatory management style of head nurses was low.
    Keywords: Job Stress, Management, Leadership Style, Nurses
  • Anahita Khodabakhshi Koolaee *, Zohreh Hashemi Asl Page 26
    Background And Aim
    The interpersonal problems of divorced women are vitally important due to the increased divorce rate and female elderly population. Therefore, we aimed to investigate the relationship between attachment style and fear of intimacy in elderly divorced women.
    Methods
    This co-relational study was conducted on 80 elderly divorced women selected via simple random sampling in Qom city, 2015. The data was collected by Hazan& Shaver‘s attachment questionnaire and Descutner &Thelen‘s Fear of Intimacy Scale, analyzed by Pearson Correlation in SPSS 17.
    Findings: The results indicated that there was a significant relationship between the fear of intimacy and avoidant attachment style (r= 50.8, p
    Conclusion
    Given the correlation between attachment styles and fear of intimacy, the knowledge of attachment styles can assist psychologists in improving the quality of relationships among elderly divorced women.
    Keywords: Elder Women, Divorce, Attachment Styles, Fear of Intimacy
  • Ali Seyfzadeh Page 33
    Background And Aim
    Life style refers to the ordinary daily activities accepted by individuals in their life, which affect their health. Given that the elderly age related conditions have some physical and psychological consequences for both individuals and their families, we aimed at investigate the lifestyle of the elder people in Azarshahr.
    Methods
    this cross-sectional study was conducted on 312 elder people, aged ≥ 65 years, who were selected via stratified random sampling in Azarshahr. The data was collected with Iranian Elder Life style Scale and analyzed by SPSS software 18 using independent samples t tests, ANOVA, Chi-Square, and Pearson correlation test.
    Findings: The results showed that 30 % had unfavorite, 47% semi favorite, and 23% favorite life style. There was significant difference between lifestyle and the variables such as sex (p = 0.002), education (p = 0.041), and chronic diseases (p = 0.003). Age had significant correlation with Preventive behaviors(r=-0.61), exercise and recreation activities(r=-0.18), stress(r=-0.63), and relationships(r=-0.25).
    Conclusion
    considering that the majority of elder people of Azarshahr have unfavorite or semi favorite life style, we recommend that some educational programs be performed for elder people of this city to increase their life style.
    Keywords: Lifestyle, Elderly, Azarshahr
  • Ali Shahryari *, Abolfazl Amini, Yousef Dadban Shahamat, Rahim Aali, Said Masih Hosseini, Zahrah Yahya Zadeh, Bahareh Iran Far Page 43
    Background And Aim
    Selling of bottled water has been increasing around the world, because many people believe that this type of water is an ideal option for drinking particularly for the immunosuppressed people. Thus, we aimed to investigate fungal contamination in bottled water in Gorgan, Iran
    Methods
    Four-hundred bottled water samples belonging to 10 famous brands were collected from different retail outlets in Gorgan, from May 2014 to April 2015. Fungi identification was performed by Subdextroz agar and Potitodextroz agar. Data analysis was performed by chi-square test (P Findings: Rodotrolla fungal spp was identified in 164 (41%) of all tested samples. About 32% of contamination was related to 60 days after bottling, and its rate was the same in small and big bottles. All brands were tainted but the difference was not significant.
    Conclusion
    Based on the results, some water bottles have fungal contamination that is in contravention of bottled water regulation. Hence, it is a necessity to implement water safety plan to improve the quality of bottled water.
    Keywords: Bottled Water, Fungal Contamination, Water Contamination, Water Storage
  • Amin Baratian, Mohammad Shakarami, Farideh Moghim, Bahram Bakhtiari Said, Farima Bakhtiari Said, Reza Davarniya Page 50
    Background And Aim
    Solution-Focused Brief Therapy is a post-modern approach referring to solutions offered by the clients in cooperation with therapist. We aimed to study the effect of SFBT on Self-efficacy and life satisfaction of female students.
    Methods
    This case control pretest-posttest design was conducted on female high-school students, in grade two, in Karaj in the academic year of 2014-2015. Using multi-stage cluster sampling and after the initial screening, 40 students were selected and randomly assigned to experimental and control groups. The instruments were General Self-Efficacy Scale of Shererr et al and life Satisfaction Scale of Dayner et al. the intervention for case group was a six session SFBT program, but the control group was not received any. The data was analyzed by multivariate analysis of covariance using software SPSS20.
    Findings: The results showed that SFBT was significantly effective in increasing self-efficacy and life satisfaction of experimental group compared to controls.
    Conclusion
    given the efficiency of SFBT, we recommend using this approach in educational programs of school counselors to solve students’ psychological problems.
    Keywords: Conflict, Self, Efficacy, Students