فهرست مطالب

فصلنامه پیشگیری و سلامت
پیاپی 5 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/22
  • تعداد عناوین: 6
|
  • تحقیقی
  • عبدالرحمان چرکزی، باقر پهلوان زاده، کمال الدین میرکریمی *، بهار گل نظر نژاد، عاطفه چپرلی، ملیحه قوجق دردی، امانقلی رحیمی، الیاس ندیمی صفحات 1-12
    زمینه و هدف
    سن شروع مصرف، میزان وابستگی به نیکوتین و وسوسه مصرف سیگار از عوامل مهم در موفقیت ترک سیگار به حساب می آیند. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر سن شروع مصرف سیگار بر میزان وابستگی به نیکوتین و میزان وسوسه مصرف سیگار انجام گرفت.
    روش بررسی
    یک مطالعه مقطعی در سال 1393 تعداد 450 فرد سیگاری شهر گرگان از طریق نمونه گیری در دسترس وارد مطالعه شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه مراحل تغییر Diclemente و همکاران، پرسشنامه وسوسه مصرف سیگار Velicer و همکاران و آزمون وابستگی به نیکوتین Fagerström بود. داده از طریق آمار توصیفی و آزمون های آماری کروسکال والیس و رگرسیون خطی در نرم افزار SPSS نسخه 21 و EQS 6.1 تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار سن افراد موردمطالعه 45/12±54/33 سال بود. نتایج آنالیز رگرسیون خطی نشان داد که تعداد نخ سیگار مصرفی (p<0.001) و سن شروع مصرف سیگار (p=0.07) بر نمره وابستگی به نیکوتین تاثیر معنی دار دارند. همچنین سن شروع مصرف و تعداد سال های مصرف سیگار تاثیر معنی داری بر میزان وسوسه مصرف سیگار داشتند به طوری که هر چه فرد در سنین پایین تری شروع به مصرف سیگار کرده باشد نمره وسوسه مصرف برای او بیشتر می شود (p=0.02).
    نتیجه گیری
    مصرف سیگار در سنین پایین و تعداد نخ های سیگار بیشتر با وابستگی بیشتر به نیکوتین و وسوسه مصرف سیگار همراه است. به تاخیر انداختن سن شروع مصرف سیگار، به همراه انجام مداخلات در جهت موفقیت ترک سیگار در افرادی که مصرف سیگار را در سنین پایین تر آغاز کرده اند و دارای وابستگی و وسوسه مصرف بیشتر سیگار هستند ضروری و ملموس است.
    کلیدواژگان: سیگار، سن شروع مصرف، آزمون وابستگی به نیکوتین، وسوسه مصرف سیگار، مراحل تغییر
  • ایوب قنبری سرتنگ *، مهدی آشناگر، احسان الله حبیبی، سعید صادقی صفحات 13-22
    زمینه و هدف
    بارکاری میزان ظرفیت موردنیاز اپراتور جهت دستیابی به سطح کارایی و عملکرد موردنیاز در انجام یک وظیفه می باشد. بارکاری سلامت بسیاری از افراد را در معرض خطر قرار داده و بر کیفیت و کمیت ارائه ی خدمات تاثیر می گذارد. هدف از این مطالعه اعتبار سنجی مقیاس میزان تلاش ذهنی برای ارزیابی بارکار ذهنی در پرستاران بود.
    روش بررسی
    این مطالعه به صورت توصیفی- تحلیلی و مقطعی بر روی 75 نفر پرستار انجام گرفت. داده ها با استفاده از شاخص NASA-TLX و مقیاس میزان تلاش ذهنی اندازه گیری شدند. داده های جمع آوری شده، با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 20، آمار توصیفی، آزمون تی مستقل، آنالیز واریانس و ضریب همبستگی پیرسون داده ها مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج حاصل از ارزیابی بارکاری با استفاده از مقیاس میزان تلاش ذهنی و شاخص NASA-TLX در پرستاران نشان داد بارکاری در پرستاران بالا می باشد. بین مقیاس میزان تلاش ذهنی و شاخص NASA-TLX همبستگی قابل توجهی وجود داشت (r=0.72).
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر بیانگر این است که مقیاس میزان تلاش ذهنی یک روش مناسب برای ارزیابی بارکار ذهنی در پرستاران می باشد. با توجه به نتایج به دست آمده می توان از مقیاس میزان تلاش ذهنی برای ارزیابی بارکار ذهنی در پرستاران استفاده کرد.
    کلیدواژگان: بارکار ذهنی، مقیاس میزان تلاش ذهنی، شاخص NASA-TLX، پرستاران
  • مرجان مجرب، آناهیتا خدابخشی کولایی * صفحات 23-33
    زمینه و هدف
    خودشیفتگی و کمال گرایی صفات شخصیتی هستند که در برخی افراد و در ارتباط با مشاغل آن ها وجود دارد. در مواردی این صفات شخصیتی در حالت ناسالم، مخل عملکرد فرد تلقی می شوند. نگرش به تغذیه، به دیدگاه فرد پیرامون وزن فعلی و تصویر ذهنی از بدن و رفتارهای خوردن، اشتغال ذهنی با محتویات غذا اشاره دارد. هدف از این مطالعه تعیین رابطه خودشیفتگی و کمال گرایی با نگرش به تغذیه در مهمان داران زن هواپیما بود.
    روش بررسی
    روش پژوهش این مطالعه به روش همبستگی صورت گرفت. 108 نفر مهمان دار هواپیما، به صورت نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند تا به پرسشنامه های خودشیفتگی Ames(NPI-16) ، کمال گرایی Frost (FMPS) و نگرش به تغذیه Karner (EAT-26) پاسخ دهند. داده ها از طریق آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه و با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 17 تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که، رابطه معناداری بین خودشیفتگی و کمال گرایی (362 /0= r)، خودشیفتگی و نگرش به تغذیه(441 /0 - = r) و همچنین بین کمال گرایی با نگرش به تغذیه (278/0 - =r) در مهمانداران زن هواپیما وجود دارد.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش نشان داد که دو مولفه روان شناختی خودشیفتگی و کمال گرایی در نگرش افراد به تغذیه رابطه وجود دارد. همچنین، نوع نگرش به تغذیه با افرادی که دارای مشاغل خاصی هستند که بیشتر در معرض ارزیابی و قضاوت رابطه وجود دارد. بنابراین، متخصصان بهداشت روانی باید به نوع شغل و ویژگی های شخصیتی تاثیرگذار بر نگرش به غذا افراد توجه ویژه ای داشته باشند.
    کلیدواژگان: خودشیفتگی، کمال گرایی، نگرش به تغذیه، مهمان داران زن هواپیما
  • محمدرضا زارع، رحیم عالی، علی شهریاری * صفحات 34-42
    زمینه و هدف
    آهن و منگنز از ترکیبات شیمیایی طبیعی منابع آب آشامیدنی هستند که غلظت آن ها در مقادیر توصیه شده مطابق استاندارد سازمان جهانی بهداشت خطری برای سلامت عمومی ندارد. ولی غلظت بالای این ترکیبات می تواند موجب رشد و تکثیر باکتری های آهن و منگنز، ایجاد تغییر در طعم و بوی آب، ایجاد لکه های رنگی قرمز و قهوه ای تیره بر روی لوازم شستشو، گرفتگی و انسداد سیستم های آب رسانی شود.
    روش بررسی
    این مقاله از نوع مروری ساختاریافته است که در آن جستجو با کلیدواژه های آهن و منگنز در محیط زیست و منابع آبی و خطرات بهداشتی مرتبط با آن ها از طریق پایگاه هایPubMed ،Science Direct ،Google Scholar ،Scopus و کتب مرجع محیط زیستی در بازه زمانی 1975 تا 2016 انجام شد.
    یافته ها
    یافته های این مطالعه نشان داد که مصرف آب آشامیدنی حاوی آهن و منگنز خطر مهم برای سلامت عمومی ندارد. ولی این ترکیبات می تواند خطر میکروارگانیسم های بیماری زا را افزایش دهند، زیرا خیلی از میکروارگانیسم های بیماری زا برای رشد به آهن و منگنز نیاز دارند.
    نتیجه گیری
    پایش و کنترل غلظت ترکیبات آهن و منگنز در منابع آب جهت افزایش کیفیت آب آشامیدنی مطابق با استاندارد برای افزایش سلامت روانی و کاهش نارضایتی عمومی مردم ضروری است. زیرا این خطر وجود دارد که مردم با استفاده از سایر منابع آب نامطمئن برای آشامیدن، بیماری های ناشی از آب شیوع پیدا کند.
    کلیدواژگان: آب آشامیدنی، آهن، منگنز، ترکیبات شیمیایی
  • مروری
  • علی اصغر بیانی، حمزه اکبری، فرهاد تربتی نژاد *، زهرا مقدم صفحات 43-52
    زمینه و هدف
    خودکارآمدی به عنوان یک ویژگی شخصیتی پیش بینی کننده می تواند در موقعیت های تحصیلی و از جمله فرسودگی تحصیلی، عاملی موثر باشد. امروزه با همگانی شدن اینترنت مسئله استفاده مفرط از این فناوری موردتوجه می باشد. هدف مطالعه حاضر مشخص نمودن رابطه بین خودکارآمدی و فرسودگی تحصیلی با اعتیاد به اینترنت در دانشجویان پزشکی و دندان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی گلستان بود.
    روش بررسی
    در یک مطالعه مقطعی 250 دانشجوی مقطع دکترای عمومی دانشگاه علوم پزشکی گلستان با استفاده از جدول تعیین اندازه نمونه کرجسی و مورگان وارد مطالعه شدند. داده ها از طریق پرسشنامه های فرسودگی تحصیلی Maslach، خودکارآمدی Sherer و اعتیاد به اینترنت Young جمع آوری شدند. تجزیه و تحلیل داده ها از طریق آمار توصیفی و آزمون های آماری ضریب همبستگی اسپیرمن، آزمون تی مستقل و آنالیز واریانس در نرم افزار آماری SPSS نسخه 17 انجام شد.
    یافته ها
    بین خودکارآمدی و فرسودگی تحصیلی همبستگی آماری معنی داری وجود داشت (r=0.201،p<0.01) . بین خودکارآمدی و فرسودگی تحصیلی در پسران همبستگی آماری معنی داری (r=0.359،p<0.001) به دست آمد. بین خودکارآمدی، فرسودگی تحصیلی و اعتیاد به اینترنت با متغیر جنسیت ارتباط معنی دار آماری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج و ارتباط بین خودکارآمدی و فرسودگی تحصیلی، می توان با تقویت خودکارامدی در دانشجویان از پیامدهای نامناسب تحصیلی آنان پیشگیری کرد.
    کلیدواژگان: خودکارآمدی، فرسودگی تحصیلی، اعتیاد به اینترنت
  • تحقیقی
  • عادل عبدالله زاده، کیانوش زهراکار، رضا داورنیا *، محمد شاکرمی، محبوبه مظهری صفحات 53-62
    زمینه و هدف
    اغلب والدین و نوجوانان نگرش ها، دیدگاه ها و انتظارات کاملا متفاوتی درباره قواعد خانوادگی، قدرت و روابط میان فردی دارند که این تفاوت نگرش منجر به بروز تعارض میان والد و فرزند می شود. پژوهش حاضر باهدف بررسی تاثیر برنامه غنی سازی ارتباط بر کاهش تعارضات والد- نوجوان طراحی شد.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی و با بهره گیری از طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل می باشد. جامعه موردمطالعه تمامی دانش آموزان دختر پایه سوم مدارس راهنمایی شهرستان شهریار در سال تحصیلی 92-1391 بودند. از میان مدارس راهنمایی دخترانه این شهرستان، یک مدرسه به صورت تصادفی انتخاب و پس از غربالگری اولیه،20 دانش آموز که بیشترین نمرات را در پرسشنامه پژوهش کسب نموده بودند، انتخاب و با گمارش تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. برای گردآوری داده ها از مقیاس تاکتیک های تعارض (CTS) استفاده گردید. پس از اخذ پیش آزمون، مداخله آموزشی (برنامه غنی سازی ارتباط) در 8 جلسه به شیوه گروهی برای گروه آزمایش ارائه شد، اما گروه کنترل در لیست انتظار گرفتند. داده ها با استفاده از نرم افزار 18 SPSS و آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیره تجزیه وتحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج بیانگر این بود که برنامه غنی سازی ارتباط تعارضات والد- نوجوان و ابعاد آن (پرخاشگری کلامی و پرخاشگری فیزیکی) را در دانش آموزان به طور معناداری کاهش داده است. دیگر یافته ها حاکی از آن بود که این مداخله آموزشی در افزایش توانایی استفاده از راهبردهای استدلالی در دانش آموزان به طور معناداری موثر بوده است.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد برنامه غنی سازی ارتباط از طریق آموزش مهارت های ارتباطی موثر، تعارضات والد – نوجوان را کاهش داده و موجب بهبود کیفیت روابط اعضای خانواده می گردد.
    کلیدواژگان: تعارض، آموزش، والدین
|
  • Abdurrahman Charkazi, Bagher Pahlavanzadeh, Kamal Mirkarimi *, Bahar Gol Nazarnejad, Maliheh Qojoghdordi, Amangholi Rahimi, Elias Nadimi Pages 1-12
    Background And Aims
    Age at starting smoking, nicotine dependency, and smoking craving are the most important factors in successful smoking cessation. This study aimed to investigate the effect of age of starting smoking on nicotine dependency and smoking craving.
    Methods
    In a cross sectional study in 2014, a convenience sample of 450 smokers of Gorgan city was included. The instruments were a demographic questionnaire, Fagerstrom nicotine dependency test, cigarette smoking temptation questionnaire of Velicer et al and Diclemente et al. smoking stages of change. We analyzed the data by SPSS 21 and EQS 6.1 softwares using descriptive statistics methods; Kruskal-Wallis, and Linear regression.
    Findings: The average age at smoking onset was 33.54 ± 12.45 years. Linear regression revealed that the number of daily smoked cigarettes (p
    Conclusion
    lower age at smoking and more number of daily smoked cigarette results in more nicotine dependence and craving. Thus, it is a necessity to delay the age of smoking initiation along with some interventions to increase the quit rate.
    Keywords: Age at Smoking Initiation, Nicotine Dependency Test, Smoking Craving, Stages of Change
  • Ayoub Ghanbary Sartang *, Mehdi Ashnagar, Ehsanollah Habibi, Saeid Sadeghi Pages 13-22
    Background And Aims
    Workload can be defined as the operator's required capacity to meet a special level of performance while performing a task. The workload threatens the health of people as well as influences the quality and quantity of service. We aimed to evaluate the validation of Rating Scale Mental Effort (RMSE) to assess nurse's mental workload.
    Methods
    This cross-sectional study was conducted on75 nurses. The data was collected by NASA-TLX index and Rating Scale Mental Effort, and analyzed in SPSS 20, using descriptive statistics, Independent samples t-test, ANOVA and Pearson correlation coefficient test.
    Findings: The results showed that nurse's workload was high. There was a notable correlation between RMSE and The NASA Task Load Index (r=0.72).
    Conclusion
    The results of this study showed that RMSE is an appropriate method for assessing mental workload among nurses.
    Keywords: Mental Workload, Rating Scale Mental Effort, NASA-TLX Index, Nurses
  • Marjan Mojarab, Anahita Khodabakhshi Koolaee * Pages 23-33
    Background And Aims
    Narcissism and perfectionism are the traits that some people in connection with their jobs have. In some cases, these personality traits can disrupt their performance. Eating attitude refers to the individual's view about his ideal weight, body image and eating behaviors and preoccupation with food contents. The aim of this study was to determine the relationship between narcissism and perfectionism with eating attitude in Stewardesses.
    Methods
    In this correlational study, 108 Stewardess, were selected by simple random sampling. The instruments were Ames narcissism questionnaire (NPI-16), Frost Multidimensional Perfectionism Scale and Karner Eating attitude questionnaire (EAT-26).to analyze the data, we used Pearson correlation and multiple regression in SPSS 17.
    Findings: The results indicated that there is a significant relationship between narcissism and perfectionism (r =0.362), between narcissism and eating attitude (r =-0.441) and between perfectionism and eating attitude (r =-0.278).
    Conclusion
    The findings show that narcissism and perfectionism have significant relationship with. In addition, eating attitude is correlated with the special jobs that are quite often evaluated and judged. Therefore, mental health professionals should consider the type of career and personality characteristics impacting on attitude to nutrition.
    Keywords: Narcissism, Perfectionism, Food Preoccupation, Stewardesses
  • Mohammad Reza Zare, Rahim Aali, Ali Shahryari * Pages 34-42
    Background And Aims
    Iron and Manganese are natural chemical compounds in drinking water supplies that they have not any hazard for public if the recommended concentration by world health organization is considered. High amount of these elements can lead to Fe and Mn bacteria reproduction; taste and odor change, red and grown spots on the washing device, and clogged water supply systems. This study aimed to survey the health risks caused by iron and manganese in drinking water supplies.
    Methods
    In this systematic review article, we used the key words of Iron (Fe), Manganese (Mn) in environment, water supplies and their adverse affects the web site of Pub Med, Science Direct, Google Scholar, Scopus and environmental reference books in the period of 1975 to 2016.
    Findings: Our finding showed that there was not any important hazard of drinking water containing Fe and Mn. These elements can increase the risk of pathogenic organisms because most of microorganisms need them for their growth.
    Conclusion
    It is necessary to monitor and control the Fe and Mn concentration in drinking water resources according to standard for increasing mental health and decreasing public discontent. Because, there is a risk of using unsafe water sources and suffering from water-related diseases.
    Keywords: Drinking Water, Iron, Manganese, Chemical Compounds
  • Ali Asghar Bayani, Hamzeh Akbari, Farhad Torbatinejad *, Zahra Moghaddam Pages 43-52
    Background And Aims
    Self-efficacy as a predictor of personality traits can be effective factor to educational positions such as academic burnout. Today, given the popularity of Internet, its overuse is drew everyone's attention. The purpose of this study was to determine the relationship between self-efficacy and academic burnout with internet addiction in medical and dentistry students of Golestan University of Medical Sciences
    Methods
    In a cross-sectional study, 250 doctoral students of Golestan University of Medical Sciences through Krejcie and Morgan sample size table were selected. The instruments were Maslach academic burnout scale, Scherer self-efficacy scale, and Young internet addiction scale. We analyzed the data by SPSS 17 using via descriptive statistics along with Spearman rank correlation coefficient, independent samples t test, and ANOVA.
    Findings: There was significant positive correlation between self-efficacy and academic burnout(r=0.201¡p=0.01), and between self-efficacy and academic burnout in boys (r = 0.359, p
    Conclusion
    In accordance with the relationship between self-efficacy and academic burnout, we recommend strengthening self-efficacy to have better academic outcomes.
    Keywords: Self-efficacy, Academic Burnout, Internet Addiction
  • Adel Abdollah Zadeh, Kianoush Zahrakar, Reza Davarniya *, Mohammad Shakarami, Mahbobeh Mazhari Pages 53-62
    Background And Aims
    Most parents and teens have attitudes, viewpoints and completely different expectations about family rules, power and interpersonal relationships, leading to parent-child conflict. This study aimed at investigating the impact of REP on reducing parent-child conflicts.
    Methods
    This quasi-experimental pretest-posttest study with control was conducted on third- grade female students of Shahriar city in academic year of 2012-2013. Among the schools, one was selected via random sampling. Then, 20 students with the highest scores on the questionnaire were selected and assigned to two groups of experiment and control through random assignment method. Conflict tactics scale (CST, 1983) was used for gathering the data. After taking pretest from both groups, the educational intervention (REP) was performed for the experimental group in 8 group session, but the control group was put on the waiting list. The data was analyzed by Statistical software, SPSS v.18 & Multivariate Covariance Analysis Test (MANCOVA).
    Findings: The result suggested that relationship enhancement program has significantly reduced parent-child conflict and its dimensions (verbal aggressiveness and physical aggressiveness). Other findings indicated that this educational intervention has been significantly effective in increasing the ability of using discursive strategies in students.
    Conclusion
    It seems that REP has reduced parent-child conflict through delivering effective relational skills, and it has also led to improvement in family relationship quality.
    Keywords: Conflicts, Education, Parents