فهرست مطالب

نشریه گردشگری و اوقات فراغت
پیاپی 1 (بهار و تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید سعید هاشمی*، محمدرضا محبوب فر صفحه 1

    گردشگری که به عنوان یکی از مهمترین راه های توسعه و رشد اقتصادی در جهان به شمار می رود، در ایران به دلایل فراوان هنوز جایگاه واقعی خود را پیدا نکرده است. در این میان، شهر کاشان علی رغم شرایط جغرافیایی و تاریخی مناسب و برخورداری از معماری اصیل ایرانی، خانه های تاریخی، مساجد، بازار، تپه های باستانی، صنایع دستی، آیین ها و مراسم خاص مانند: گلابگیری و قالی شویان و بسیاری جاذبه هایتاریخی، فرهنگی و طبیعی دیگر، نتوانسته است هماهنگ با این قابلیت های بسیار بالا، صنعت گردشگری خود را متحول سازد. هدف این مطالعه، بررسی مزیت ها و محدودیت های توسعه کانون های گردشگری شهرکاشان و انتخاب استراتژی مناسب در جهت توسعه صنعت گردشگری منطقه است. این پژوهش که بر اساس مدل ترکیبی تحلیل استراتژیک SWOTو مدل برنامه ریزی استراتژیک QSPMصورت گرفته، به بررسی یافته های مطالعات کتابخانه ای و نتایج یک بررسی میدانی از طریق توزیع پرسشنامه بین گردشگران و همچنین مصاحبه با کارشناسان حوزه گردشگری پرداخته است. تحلیل های حاصل از مدل SWOTنشان می دهد که این شهر علی رغم برخورداری از ظرفیت تبدیل شدن به یک منطقه نمونه گردشگری در سطح ملی و بین المللی، تعدد تصمیم گیران، ضعف مدیریتی، فقدان ثبات در مدیریت گردشگری منطقه و همچنین نامناسب بودن زیرساخت های محیطی و کالبدی را به عنوان موانع اساسی در جهت رسیدن به این هدف در مقابل خود دارد؛ در عین حال، جدول اولویت بندی استراتژی های انتخاب شده QSPMبیانگر آن است که از میان پنج استراتژی برگزیده، استراتژی تاکید بر توسعه گردشگری فرهنگی- تاریخی به دلیل وجود مزیت های نسبی این نوع گردشگری در منطقه، نسبت به دیگر استراتژی ها از اولویت بالایی برخوردار است.

    کلیدواژگان: گردشگری، شهر کاشان، برنامه ریزی
  • زهرا نادعلی پور* صفحه 2

    امروزه مدیریت در تمامی عرصه ها و فعالیت های اقتصادی و اجتماعی، لازم و ضروری بوده و عنصری اجتناب ناپذیر در پیشبرد امور است. مدیریت مقصد، به عنوان یکی از مهم ترین عناصر در عرصه فعالیت های گردشگری، ایفا کننده نقشی اساسی در دستیابی به توسعه و کسب اهداف در صنعت گردشگری است. این عنصر، به عنوان عاملی تعیین کننده در میزان رقابت پذیری مقصدهای گردشگری،برای حفظ و پایداری منابع مختلف اجتماعی- فرهنگی، زیست محیطی و اقتصادی مقصد، عهده دار وظایف مهمی است. هدف از تحقیق حاضر، بررسی کیفیت مدیریت مقصد به عنوان عاملی برای کسب مزیت رقابتی، در منطقه چابهار است. این پژوهش، به صورت پیمایشی و با ابزار پرسشنامه در بازه زمانی1389 –1388 انجام یافته است. با استفاده از روش های آماری، متغیرهای مربوط به مدیریت مقصد همچون بازاریابی، مدیریت بازدید کننده، تحقیق و مطالعه، قیمتگذاری، کاربرد فناوری، همکاری بخش خصوصی و دولتی، مدیریت بحران و غیره، از دو جنبه اولویت و کیفیت، در منطقه مورد بررسی قرار گرفت. این مولفه ها با توجه به مدل رقابت مقصد که توسط کراچ و ریچی (1999) ارائه شده، استخراج گردید. نتایج حاکی از آن است که از نقطه نظر اولویت، مولفه «توسعه، بازاریابی و معرفی محصولات مقصد» از اولویت نخست و مولفه «برگزاری کارگاه ها و سمینارهای تخصصی در زمینه گردشگری»از رتبه نهایی برخوردار است. همچنین از نقطه نظر کیفیت، وضعیت تمامی این مولفه ها در منطقه چابهار، نامطلوب ارزیابی شد.

    کلیدواژگان: مقصد گردشگری، مدیریت مقصد، مزیت رقابتی، چابهار، سازمان مدیریت مقصدDMO
  • غلامرضا جمشیدی*، حسین مجتبی زاده خانقاهی صفحه 3

    بررسی و کشف رابطه بین نحوه رفتار فروشندگان در امر بازاریابی به منظور ارایه الگوی رفتارهای قابل قبول برای گسترش گردشگری ناشی از تجارت، دلیلی است برای آنکه رفتار تجاری آنها (به عنوان بخشی از جامعه میزبان) نسبت به بازاریابی مطلوب گردشگران مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرد. این بررسی روشن می سازد که آنها در مورد آنچه گردشگری برایشان داشته یا می تواند در پی داشته باشد چگونه می اندیشند تا در نهایت، در فرایندهای برنامه ریزی برای رسیدن به راه حل هایی برای توسعه گردشگری در بازار، و برطرف نمودن مشکلات و نگرانی های بازاریان در ارتباط با گردشگران در بازار تاریخی تهران، مورد استفاده قرار بگیرند. به این منظور، صنف فرش دستباف بازار تهران، مورد آزمون قرار گرفته است. از آنجایی که بازار تاریخی تهران در زمره مقاصد گردشگری است، متغیر های استخراج شده از ادبیات رفتار تجاری جامعه میزبان از بازاریابی مطلوب، مواردی هستند که بر جوامع میزبان تاثیر گذارند. بازار تهران به لحاظ کارکردهای چندگانه در زمینه های اقتصادی و اجتماعی فرهنگی، همواره در قلب پایتخت ایران، از اهمیت ویژه ای برخوردار بوده است. علت انتخاب صنف فروشندگان فرش دستباف به عنوان جامعه هدف نیز به این خاطر بوده است که از میان کسب و کارهای فعال در این بازار، بیشترین تعداد خرده فروشی را به خود اختصاص داده اند و در عین حال به لحاظ جذابیت فرش دستباف ایران برای گردشگران، این صنف نیز در تعامل بیشتری با گردشگران بوده و از توسعه گردشگری در بازار، بیشتر منتفع می شود. راهبرد این پژوهش مطالعه کمی –کیفی بوده و جامعه آماری تحقیق شامل بازاریان صنف فرش دستباف تهران می باشد. تعداد نمونه تحقیق 100 نفر است که با استفاده ازفرمول کوکران محاسبه شده است. ابزار گردآوری داده ها به روش کتابخانه ای و میدانی(پرسشنامه) بوده و از فنون آماری فراوانی برای تجزیه و تحلیل سوال ها، رد یا تایید فرضیه ها استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان داد که علی رغم نبود الگوی رفتاری سیستماتیک برای بازاریابی مطلوب در بازار تهران، بین رفتار فروشندگان ومراجعات مکرر گردشگران جهت خرید، رابطه مثبت و معنا داری وجود دارد.

    کلیدواژگان: رفتار، تجارت، بازاریابی، گردشگری
  • محمدحسین ایمانی خوشخو، ولی الله علی زاده* صفحه 4

    گردشگری، در پنج دهه اخیر به عنوان یک فعالیت بشری و از صنایع با رشد بالا وگسترده شناخته شده است. گردشگری، دارای طرف عرضه و تقاضا و محصولات مخصوص به خود با ویژگی های متمایز از سایر فعالیت های اقتصادی بوده و با استفاده از منابع اقتصادی دارای آثار مثبت یا منفی اجتماعی اقتصادی در سطوح ملی یا بین المللی است.
    می توان گفت تحقیقات جدی در زمینه اقتصاد گردشگری از اواسط دهه 1960 شروع شده است ودر طی 50 سال اخیر رشد خوبی را در مطالعات و تحقیقات گردشگری شاهد هستیم و عملا با انتشار مجله های علمی، در زمینه اقتصاد گردشگری نیز تحقیقات وسیع تری صورت پذیرفته است. اگرچه رشته اقتصاد گردشگری چند سالی است که در ایران در سطح دکتری به عنوان یک رشته مستقل مطرح شده، اما پژوهش های جامعی در زمینه ادبیات اقتصاد گردشگری انجام نگرفته است. پژوهش حاضر در صدد مروری بر ادبیات تحقیق اقتصاد گردشگری و بررسی روند توسعه مباحث نظری و روش های متدولوژی در آن می باشد. البته از آنجایی که ذکر مطالعات اساسی همه گروه های مطالعات اقتصاد گردشگری در یک مقاله ممکن نیست، سعی شده است تنها مطالعات طرف تقاضا و پیش بینی تقاضای گردشگری ذکر شود و با پرهیز از بیان موارد مشابه، مطالعات صورت پذیرفته در ایران نیز بیان گردد.

    کلیدواژگان: اقتصاد گردشگری، تقاضای گردشگری، مدل های پیش بینی، ایران
  • علی رحیم پور* صفحه 5

    گردشگری، در سال 2012 همچنان یکی از برترین صنایع و فعالیت های درآمدزا و اشتغال زای جهان به شمار می رود. این صنعت توانسته در سال 2011 معادل 030/1 تریلیون دلار درآمد نصیب بازارهای مقصد گردشگری جهان کند. بر اساس پیش بینی های سازمان جهانی جهانگردی، آینده بازار اقتصاد و تجارت بین المللی دنیا، بویژه در سال 2020 با تعداد 360/1 میلیارد نفر گردشگر ورودی و تعداد 809/1 میلیارد نفر در سال 2030 در اختیار صنعت گردشگری خواهد بود. این در شرایطی است که در سال2020 بالغ بر 717 میلیون و در سال 2030 بالغ بر 037/1 تریلیون نفر گردشگر به کشورهای درحال توسعه سفر خواهند کرد. این یعنی فرصتی برای این کشورها که اکثرا از پدیده اجتماعی و اقتصادی بیکاری و عدم درآمد ارزی کافی در رنج هستند. هم اکنون از 983 میلیون نفر گردشگر بالغ بر 450 میلیون نفر به کشورهای در حال توسعه سفر می کنند.
    سوال اصلی این پژوهش نیز در همین راستا تعریف می شود که به راستی در این بازار تجارت عظیم بین المللی گردشگری، جایگاه جمهوری اسلامی ایران کجاست و چگونه می توان با توجه به منابع گردشگری انحصاری موجود در کشور از این منابع به نفع منافع ملی و کمک به اقتصاد بحران زده کشور استفاده کرد؟ محققین در این پژوهش تلاش کرده اند تا بر اساس روش تحلیلی و توصیفی و استفاده از اسناد کتابخانه ای، و همچنین با استناد به آمار ارائه شده از سوی سازمان جهانی جهانگردی در سال 2012، در یک مقایسه تطبیقی، علاوه بر بررسی و مطالعه شرایط حاکم بر بازار گردشگری جهان، موقعیت و جایگاه ایران را بررسی و برای حضور موثرتر کشور در این بازار ارائه طریق نمایند. یافته های تحقیق نشان می دهد که اگر براساس اصول علمی بازاریابی، نتوان داشته های خود را به محصولاتی با مزیت های رقابتی و ویژه تبدیل کرد، قطعا نمی توان از این بازار سهم مناسبی را به دست آورد و صرفا افسوس فرصت های از دست رفته برای مسئولان و مردم به جای خواهد ماند.

    کلیدواژگان: گردشگری، بازار تجارت، سال 2011، جایگاه ایران، آینده بازار
  • علی حسنی، سید جلال موسوی بازرگان، محمد قدیری نیا* صفحه 6

    در دهه های اخیر، نقش و اهمیت دارایی های نامشهود همزمان با افزایش سطح رقابت بین شرکت ها افزایش یافته است. یکی از دارایی های نام شهودی که مهم ترین عامل متمایزکننده یک شرکت و ایجاد مزیت رقابتی برای آن می باشد، برند است. از آنجایی که عملکرد برند رابطه مستقیمی با عملکرد یک سازمان دارد، سنجش و پایش مستمر آن می تواند به عنوان ابزار مدیریتی قدرتمندی به مدیران در جهت نیل به اهداف کلی و استراتژیک سازمان ها کمک نماید. از آنجایی که عملکرد برند ماهیتی چند بعدی دارد تا کنون محققان مختلف معیارها و شاخص های مختلفی را با توجه به نیاز و دیدگاه خود برای ارزیابی برند معرفی کرده اند، ولی متاسفانه رویکرد یگانه و استانداردی در این زمینه وجود نداشته است. از این رو در این مقاله سعی شده است تا با مرور ادبیات تحقیق، شاخص ها و سنجه هایی که تا کنون برای سنجش عملکرد برند معرفی شده اند به صورت منسجمی طبقه بندی و در کنار یکدیگر قرار داده شوند. این سنجه ها به سه گروه کلی سنجه های مبتنی بر نتایج کوتاه مدت، سنجه های مبتنی بر نتایج بلندمدت و سنجه های ترکیبی تقسیم شده اند. گروه اول علاوه بر شاخص های مالی و شاخص های بازاری، ارزش ویژه برند مبتنی بر دیدگاه مالی را نیز شامل می شود در حالی که در گروه دوم عمدتا شاخص های ادراکی و مبتنی بر رفتار مصرف کننده از جمله ارزش ویژه برند مبتنی بر مصرف کننده(یا مشتری) و سایر سنجه های رفتاری گنجانده شده است. مدل های مختلف ارزش گذاری برند که ترکیبی از سنجه های بلندمدت و کوتاه مدت می باشند نیز در گروه سوم جای داده شده اند.

    کلیدواژگان: عملکرد برند، شاخص های عملکرد برند، ارزش ویژه برند، ارزش گذاری برند
|
  • Page 1

    Tourism regards as one of the most important ways for developing and growing economy in the world, but because of abundant reasons it does not find real position in Iran. Hereon, the city of Kashan in spite of having proper geographical and historical conditions and Iranian original architecture, historic homes, mosques, ancient hills, crafts, special rituals like Glabgyry and qali shuyan, and plenty of other historical, cultural and natural, could not in consistent with the very high potentials transform its tourism industry. The purpose of this study is surveying the advantages and limitations in the development of Kashsn tourism centers and selecting appropriate strategy in order to outreach tourism industry in the area. This research based on combinatory model of SWOT strategic analysis and QSPM strategic planning model, deals with surveying library study findings and results of one field scrutiny via questionnaires distribution among tourists, and interviewing with tourism experts, as well. Analysis of SWOT model shows the city despite having the capacity to change into one tourism sample area in national and international level, faces with multiple decision makers, management weaknesses, the lack of stability in the area tourism management, inadequate physical and environmental infrastructures, as major obstacles in order to achieve this goal. At the same time, QSPM selected strategies prioritization matrix indicates out of five chosen strategies, the strategy entitled “Emphasis on the Development of Cultural- Historic Tourism, because of the Comparative Advantages of this Type of Tourism in the area” is of high priority than other the strategies.

    Keywords: Tourism, the City of Kashan, Planning, SWOT Analysis, QSPM Model
  • Page 2

    Today management is necessary in all aspects of economic and social activities and is a key element to doing works. Destination management plays an important role in achieving the goals of development in tourism. As a key factor in determining the competitiveness level of destinations, this element is responsible to maintain and sustain social-cultural, economic and environmental resources of destinations.The purpose of this paper is investigating quality of destination management for achieving the competitive advantages in Chabahar Region. It has been conducted in 2009-2010. Contributory factors to the destination management such as marketing, visitor management, research, pricing, technology, cooperation between public and private sectors, crisis management and so on, were investigated in the region. These factors were selected on the base of Crouch and Ritchie’s Model (1999). The results show that “product development, marketing and introducing” is the most important factors. All the factors have low quality in the region.

    Keywords: Tourism Destination, Destination Management, Destination Management Organization (DMO), Competitive Advantage, Chabahar
  • Page 3

    Assess mentand explore the relationship between sellers behavior in marketing in order to present an acceptable behavior model for expanding the tourism caused by trading is reason in order that to analyze, their commercial behavior (as part of the host community) in relation with the tourists desirable marketing so that to assess how they think about what tourism have or could have had for them.so ultimately, in the planning process that presents solutions for developing tourism in market and eliminating business people problems and concerns associated with the tourists in Tehran historical market can be used. So, merchants handmade carpet guild of Tehran historical market has been tested. Since Tehran historic market is among tourism destinations, variables extracted from the host society business behavior literature in desirable marketing are some good instances which influence the host communities. Since Tehran market is functioning in terms of economy culture and socially, has always been at the heart of the Iranian capital, has been of a particular importance. The reason for selecting the merchants handmade carpet guild as the target population has been that they have had the highest number of retail accounts among operative businesses in bazaar. And also at the same time, because of attractiveness of handmade carpets for tourists, this guild has more interactions with tourists and benefits more from tourism development in the market. Strategy of this study was quantitative-qualitative and the statistical population are containing Tehran merchants handmade carpet guild has been with 100 persons. that by using of cocaranformuld became acconts. tools for data collection were methods of library and squery (questionnaires) and statistical techniques was used for questions analyze, to refute or verify the hypothesis. Results showed that without presence of a systematic behavior pattern for optimal marketing in the Tehran bazaar, between vendors behavior and tourists frequency of visits to shop, a significant positive relationship exists.

    Keywords: Behavior, Business, Marketing, Tourism, Tourism Market
  • Page 4

    Tourism has been recognized as a human activity and high growth industry in recent five decades. Tourism has demand and supply sides and includes special products with features distinct from other economic activities and has positive or negative social and economic effects at national and international levels. Research in the field of Tourism Economics has begun in the mid 1960s. During the last 50 years there is a considerable growth in tourism studies and practically, publication of scientific journals in the field of Tourism Economics has led to further researches. In the last few years, Tourism Economics at doctoral level has been considered as an independent discipline in Iran. There is not any comprehensive research on Tourism Economics Literature, hence this paper aims to review literature of Tourism Economics and to study development trends of theoretical issues and methodologies. Since a similar work by the same authors has collected studies on demand side and forecasting the demand, this research includes only studies on Tourism Destination Economy together studies in Iran and avoids of similar cases.

    Keywords: Tourism Economic, Tourism demand, Forecasting Models, Iran
  • Page 5

    Tourism industry is one of the top income-generating activities and employment in the world in 2011. This industry has been able to equal 1,030 trillion dollars revenue for world tourist destination markets in 2011. According to the World Tourism Organization forecasts, future of economy market and world international trade, particularly in 2020 with the number 1/360billion tourist arrivals and 1/809 billion people in 2030, belong to the tourism industry. While in 2020 totaled 717 million and in 2030 amounting to 1/037 billion tourists will travel to developing countries. It's an opportunity for these countries that most of them are suffering from the social and economic phenomena unemployment and lack of sufficient revenue. Nowadays from 983 million tourists, over 450 million people traveling to developing countries. The main research question in this context is: where is the situation of the Islamic Republic of Iran in this great international tourism market, and how we can use from these resources due to the unique tourism resources, benefit national interestsand contribute to the country's crisis-hit economy? In this study, researcher has attempted to describe the analytical methods and the use of library documents,Also, according to statistics provided by the World Tourism Organization in 2012, in a adaptive comparison,In addition to reviewing and studying the conditions prevailing on the world tourism market, check the status and place of Iran and provide ways for effective participation in the market.Findings suggest that if upon the scientific principles of marketing, we can not change our capital to competitive and particular advantage products, definitely we can not an appropriate share of the market gained and only regret missed opportunities for officials and the public will remain.

    Keywords: Tourism, Trade Market, Year 2011, Iran's Situation, Future of Market
  • Page 6

    In the recent decades, the importance role of intangible assets has been simultaneity intensified with increasing competitiveness. Brand as most important differentiating factor and generating competitive advantages is one of them. Since overall performance and brand performance of a company have positive correlation, continuously measuring and evaluating brand performance, as a powerful management tool, can help managers in achievement of general and strategic organization objectives. Due to its multidimensional nature, researchers have introduced a variety of measures and criteria for measuring the brand according to their requirements and viewpoints, but still there isn’t any standardized or unique approach. Therefore, this paper, by extensive literature review, tries to coherently aggregate and categorize almost all the major criteria and measures so far have been developed for brand performance. These measures divided into three main groups including short-term, long-term and combined measures. First category consists of financial and market measures, and the second one includes measures mainly regarding to consumer and customer perceptions and behaviors. Brand valuation models which are combination of measures of first two categories have been brought into third group.

    Keywords: brand performance, brand performance measures, brand equity, brand valuation