فهرست مطالب

نشریه گردشگری و اوقات فراغت
پیاپی 2 (بهار و تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1394/01/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • جعفر آهنگران*، سید جلال موسوی بازرگان، خانم سولماز نظری اورکانی صفحه 11
    افراد معلول فرصت های کمتر یا بسیار محدودی برای لذت بردن از فعالیت های گردشگرانه دارند. این محدودیت فقط به علت معلولیت آن ها نبوده و دلایل دیگری از جمله ناتوانی دولت و همچنین صنعت گردشگری برای قابل دسترس کردن حمل و نقل، مراکز اقامتی و مراکز گردشگری دارد. کمبود و یا نبود تاسیسات و امکانات برای افراد معلول در ایران بدین معناست که صنعت گردشگری نمی تواند حداکثر بهره را از مسافران معلول (و خانواده های آن ها) ببرد در حالی که این گروه پتانسیل کافی برای افزایش تعداد گردشگران و ایجاد تحول در این صنعت دارند. با توجه به مشکلات، محدودیت و موانع عمده ای که برای گردشگری و سفر معلولان وجود دارد و با عنایت به اینکه تا کنون پژوهشی در این زمینه صورت نگرفته است، یک پرسشنامه در اختیار 100 نفر معلول جسمی –حرکتی عضو موسسات خیریه رعد و رعد الغدیر تهران قرار گرفته و دیدگاه آنها درباره مهمترین موانع و مشکلات گردشگری و سفر، و همچنین قابلیت دسترسی آنها به مولفه های مختلف گردشگری به خصوص در سفر به سواحل شمالی کشور ارزیابی گردید. به منظور تحلیل داده های جمع آوری شده از ابزارهای آماری و همچنین از آزمون آماری کای اسکوئر دو طرفه استفاده گردید. سه مجموعه عوامل برای مشارکت معلولان در سفر و فعالیت های گردشگری شناسایی شد که شامل الف) محدودیت ها و موانع سفر، ب) عوامل موثر در تصمیم گیری برای سفر و ج) معیارهای مشارکت معلولان در سفر و فعالیت های گردشگری بود. با تحلیل مجموعه عوامل مذکور و ترکیب نمودن نتایج حاصل، الگوی مشارکت معلولان در سفر و فعالیت های گردشگری طراحی گردید. در نهایت بر مبنای الگوی مورد اشاره، پیشنهادات و راهکارهایی برای بهبود گردشگری معلولان جسمی- حرکتی ارائه شد.
    کلیدواژگان: گردشگری قابل دسترس، قابلیت دسترسی، معلولان جسمی- حرکتی، طراحی فراگی
  • ابتهال زندی* صفحه 21
    امروزه روانشناسان بر این امر تاکید دارند که کارکنان سازمانها باید فراتر از وظایف رسمی خود عمل کنند که با توجه به تعامل فراوان و رو در رو با مشتری و همچنین ماهیت خدمات، این مفهوم در بخش های خدماتی اهمیت بیشتری پیدا کرده است. یکی از مهارت هایی که می تواند به کارکنان در این راه کمک کند، «رفتار شهروندی سازمانی» (OCB[1])است. به همین منظور پژوهش حاضر به دنبال بررسی سطح رفتار شهروندی سازمانی کارکنان هتل است. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری این پژوهش، کارکنان گروه هتل های آریا به تعداد 500 نفر بودند. حجم نمونه به وسیله فرمول تعیین حجم نمونه 112 نفر و با روش نمونه گیری خوشه ایتعیین گردید. اطلاعات مورد نیاز نیز از طریق پرسشنامه استاندارد رفتار شهروندی سازمانی پودساکف(2000) جمع آوری گردید که روایی محتوایی پرسشنامه توسط صاحبنظران تایید گردید و برای تایید پایایی، پس از اجرای آزمایشی بین 30 نفر از کارکنان هتل، آلفای کرونباخ برای پرسشنامه رفتار شهروندی سازمانی 82/0 محاسبه گردید.نتایج پژوهش نشاندادتمامی ابعادرفتارشهروندی سازمانیدرمیانکارکنان گروه هتل های آریابیشازحدمتوسطبود و دو بعد احترام و تکریم و جوانمردی به ترتیب بیشترین تاثیر را بر رفتار شهروندی سازمانی داشته است. به علاوه بین نظرات کارکنان هتل در مورد رفتار شهروندی سازمانی با توجه به جنس، سابقه خدمت و تحصیلات تفاوت معناداری وجود نداشت.
    کلیدواژگان: رفتار شهروندی سازمانی، مهارت های اجتماعی، کارکنان هتل، گروه هتل های آریا
  • محمد جواد کارگر *، طاهره حیدری صفحه 29
    یکی از عمده ترین مشکلاتی که گردشگران در هنگام سفر با آن مواجه هستند انتخاب مناسب ترین هتل باتوجه به معیارهای مورد نظر آنهاست. از جمله منابعی که امروزه به گردشگران در این زمینه کمک می کند امکانات و خدمات گردشگری الکترونیک است که در این میان نظرات کاربران نقش ویژه ای را برای خود باز کرده است. این تحقیق سعی دارد با استخراج پارامترهای مختلف مربوط به هتل و سپس انجام آزمون های آماری و تکنیک های داده کاوی، روابط احتمالی بین داده ها رااستخراج نماید و تاثیر امکانات هتل و پارامترهای شهرت وب سایت های هتل را بر نظر کاربران تحلیل کند.مطالعه موردی این تحقیق روی بخشی از هتل های شهرهای توریستی ایران صورت گرفته است. نتایج حاصل از این تحقیق نشان می دهد که از میان پارامترهای شهرت وب سایت های هتل، تعداد لینک در الکسا و رتبه در گوگل و از بین پارامترهای امکانات هتل، تعداد اتاق و هزینه اتاق دو تخته موثرترین عوامل در نظر کاربران بوده اند.همچنین در خوشه بندی، هتل هایی که از نظر شهرت وب سایت نظیر تعداد لینک در الکسا و رتبه در گوگل شباهت بیشتری داشتند در یک خوشه قرار گرفته اند و نظرات کاربران نیز در جداسازی خوشه تاثیر پرمعنی داشته است.
    کلیدواژگان: خوشه بندی هتل ها، شهرت وب سایت های هتل، نظرات آنلاین کاربران، Tripadvisor
  • امیرحسین شفیعیان *، داوود کریمی دستجردی، مهرناز شفیعیان صفحه 37
    شناسایی و ارزیابی فرصت ها جزئی اصلی برای آغاز فعالیت کارآفرینانه و موضوعی اصلی در راستای رشد بخش های مختلف گردشگری است. علایق مذهبی سالانه میلیون ها زائر و گردشگر مذهبی را به اماکن مقدس کشور رهسپار می سازد و شناسایی فرصت در زمینه گردشگری مذهبی داخلی می تواند موجب ارتقاء این صنعت و زمینه ساز رشد بین المللی ایران در بخش گردشگری و خدمات مرتبط با آن گردد. با توجه به محدود بودن مطالعات علمی در این حوزه، مقاله حاضرضمنمرور متون تخصصی ومصاحبه با خبرگان،نگاهی فرایندمحور را به خدمات گردشگری و تجربه گردشگران در نظر گرفت و موفق شد مدلی مفهومی با چهار سازه فرصت (مسیر سفر، مقصد گردشگری، جاذبه های خاص مذهبی و جذابیت های مدیریتی و نوآورانه) و 50 مولفه مولفه را به عنوان زمینه های فرصت در گردشگران مذهبی ارائه دهد. پرسش های این پژوهش، متغیرها و سازه های فرصت در گردشگری مذهبی را از منظر مقیاس مدل مفهومی طرح شده و مقیاس شناسایی فرصت آلویک (2002) بررسی کرده اند. داده ها در پیمایش طولی(سال های 1386 و 1391) به شناسایی و اولویت بندی فرصت های خرد گردشگری مذهبی شهر مشهد و تحولات آنها پرداخته و نشان می دهد مقیاس فرصت برای تمامی مولفه های فرصت، در سطح خطای 0.05 معنی دار می باشد. معرفی مدل مفهومی شناسایی فرصت های گردشگری مذهبی و بررسی تحولات زمانی آنها در این مقاله، گامی برای آغاز نظریه پردازی در کارآفرینی گردشگری مذهبی خواهد بود.
    کلیدواژگان: گردشگری مذهبی داخلی، شناسایی فرصت، مقیاس آلویک، اولویت بندی و مطالعه طولی
  • عمر محمودی *، امید درخشانی صفحه 49
    پژوهش حاضر به بررسی رابطه بین وفاداری مشتریان با مدیریت تجربه مشتریان (CEM)در صنعت هتل داری می پردازد.پژوهش از نوع پیمایشی و کاربردی می باشد.جامعه آماری کلیه مسافران هتل های چهار ستاره شهر مریوان می باشد که از این تعداد150نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته که شامل سه قسمت CEMیعنی بخش وظیفه ای،مکانیکی و انسانی و یک بخش مربوط به وفاداری مشتریان بود. برای روایی آن از روش خبرگان استفاده شد.همچنین پایایی ابزار پژوهش از طریق روش آماری آلفای کرونباخ مورد آزمون قرار گرفت که مقدار آن 766/. بدست امد که نشان پایایی مطلوب پرسشنامه دارد. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از نرم افزار SPSSو از روش های آماری، همبستگی پیرسون و آزمون فرید من استفاده شد. در این پژوهش بخش های CEMشامل بخش وظیفه ای، مکانیکی و انسانی مورد ارزیابی قرار گرفت و ارتباط آنها با وفاداری مشتریان بررسی شد و مهمترین قسمت های CEMاز نظر مشتریان بررسی شد.نتایج نشان داد همبستگی مثبت بین بخش های CEMو وفاداری مشتریان هتل های چهار ستاره وجود داشت. همچنین در رتبه بندی متغیرهای CEMاز نظر مشتریان مشخص شد که بخش وظیفه ای بیشترین تاثیر را روی مشتریان و بخشهای انسانی و مکانیکی در رده های بعدی قرار دارند.
    کلیدواژگان: مدیریت تجربه مشتری، وفاداری مشتریان، صنعت هتلداری
  • محمدحسین ایمانی خوشخو*، پونه آروند صفحه 65
    امروزه توسعه اکوتوریسم از طریق ایجاد فرصت های شغلی، منافع اقتصادی بی شماری را به طور مستقیم متوجه مردم بومی مناطقمحروم می کند و با ایجاد امکاناتی باکاربری اقتصادی و تامین اعتبارات برای افراد در حرفه های مرتبط با این صنعت باعث ارتقای کیفیت زندگی مردم محروم در راستای اهداف توسعه ی انسانی می گردد.توسعه انسانی معیار کلی است که هدف آن توسعه و خلق شرایطی است که مردم بتوانند در آن از عمر طولانی و زندگی سالم و سازنده ای بهره مند شوند. توسعه ی انسانی این امکان را فراهم می کند تا مردم دوباره در مرکز توجه توسعه جای گیرند و از امکانات بهتر بهرمند شوند. با توجه به دور بودن برخی مناطق روستایی از مراکز شهری باعث بوجود آمدن شکافی در بین مردم شهر و مناطق روستایی از هیس برخورداری از امکانات و منابع رفاهی و به طبع بوجود آمدن نوعی عقب افتادگی نیروی انسانی در این مناطق شده که کمتر مورد توجه قرار گرفته است از این رو با توجه به پدیده ی اکوتوریسم که اغلب در روستاها و مناطق دورافتاده رخ می دهد و از آنجا که این مناطق با کمبود منابع و امکانات معیشتی و بالا بودن میزان فقر مواجه هستند، از این رو اکوتوریسم می تواند با توجه به سند چشم انداز ایران که بر نیروی انسانی توجه ورزیده است، به عنوان یک ابزار مهم اقتصادی و حافظ طبیعت در این راستا گام بر دارد. برای بررسی دقیقتر پژوهش حاضر در مقیاس کوچکتر بین 7 منطقه ی اکوتوریسمی در شهرستان تالش واقع در استان گیلان در بعد نرخ بیکاری بین 382 نفر مورد بررسی قرار گرفت. نتایج بدست آمده از این پژوهش نشان می دهد که ورود اکوتوریسم ها به مناطق بکر و محروم از نظر بعد اقتصادی در توسعه ی انسانی بر میزان نرخ بیکاری مردم منطقه با توجه به میانگین رتبه ها و با اخذ رتبه ی 95% اطمینان، طبیعت گردها با ورود خود به منطقه و بهره مند شدن از تمامی امکانات مورد نیاز خود از مردم بومی تاثیر قابل توجهی بر نرخ بیکاری که از مهمترین شاخص های توسعه ی انسانی است، در منطقه ها دارند.
    کلیدواژگان: اکوتوریسم، نرخ بیکاری، توسعه ی انسانی، تالش
  • سید سعید هاشمی*، محمدرضا محبوب فر، ندا خاکی، فیروزه مختاری صفحه 73
    ارزش گردشگری و فعالیت های مرتبط با آن، زمانی روشن تر می شود که بدانیم درآمد حاصل از آن، همردیف در آمدهای نفتی است و امروزه از آن به عنوان صنعت گردشگری نام برده اند و شاخه الکترونیک آن، یعنی گردشگری الکترونیک را منشا حرکت های اقتصادی و فرهنگی بالقوه دانسته و آن را انقلاب گردشگری نامیده اند. در این میان در کشور ایران که یکی از کشورهای در حال توسعه می باشد، پتانسیل کافی برای توسعه گردشگری الکترونیک موجود است. این پژوهش که بر اساس تحلیل SWOTاست، به بررسی یافته های مطالعات کتابخانه ای و نتایج یک بررسی میدانی از طریق توزیع پرسشنامه بین جامعه کارشناسان و مسئولین سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگریو همچنین مصاحبه با اساتید دانشگاه های سراسر کشور پرداخته است. تحلیل های حاصل از مدل SWOTنشان می دهد که کشور ایران علی رغم برخورداری از پیشینه تاریخی، فرهنگی و طبیعی و داشتن پتانسیل کافی برای توسعه گردشگری الکترونیک؛ تعدد تصمیم گیران، ضعف مدیریتی و همچنین نامناسب بودن زیرساخت های ارتباطی و مخابراتی را به عنوان موانع اساسی در جهت رسیدن به این هدف در مقابل خود دارد. در عین حال؛ سرمایه گذاری بخش خصوصی در زمینه گردشگری و فعال کردن رسانه های الکترونیک در زمینه توریسم ایرانی، راه اندازی شبکه گردشگری توسط سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران و ایجاد باور و انگیزه لازم در بین مسئولان ارشد سازمان های گردشگری به کارایی گردشگری الکترونیک به عنوان یک ابزار قوی و جدید برای تبلیغات و بازاریابی و نیز زمینه سازی برای ورود گردشگران به مقصد به ترتیب با امتیازهای وزنی 97/0، 96/0 و 91/0 مهمترین فرصت ها و وجود پیشینه تاریخی، فرهنگی و طبیعی کشور ایران، گسترش شرکت های خصوصی در زمینه گردشگری الکترونیک و مستعد بودن کشور جهت سرمایه گذاری و برنامه ریزی تجارت به عنوان نقاط قوت در کنار ایجاد هماهنگی بین نهادها و بخش های مختلف دولت، مردم و سرمایه گذاران بخش خصوصی، توسعه شبکه اطلاعات گردشگری و خدمات اطلاع رسانی و آموزش گردشگری و همچنین ضرورت طراحی و استقرار یک طرح جامع ICTدر گردشگری کشوراز مهمترین رهیافت ها به منظور توسعه صنعت گردشگری بین المللی ایران تلقی می گردند.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات، گردشگری الکترونیک، برنامه ریزی، مدل SWOT
|
  • Page 11
    Disabled people have less or very limited chances to enjoy tourism activities. These limitations are not merely caused by their disability but have other reasons like inability of government and tourism industry to make transportation, accommodation and tourist attractions more accessible. Absence of suitable facilities for disabled people leads to inability of Iran's tourism industry to get the most benefit of disabled travelers (and their families), despite the potential of this population to boost tourism sector. Regarding problems, limitations and barriers for disabled people tourism and the absence of any researches on the subject, a questionnaire was offered to 100 physically- disabled members of Raad charity in Tehran to understand their opinions about tourism barriers and difficulties and also about their accessibility to different tourism elements specially for travelling to Iran's northern coasts. The collected data analyzed with statistical tools and Chi-squared test. Three sets of factors were identified for participation of disabled people in tourism activities: 1) limitations and barriers, 2) decision- making factors, 3) participation measures. After analyzing the aforementioned factors and integrating the results, a model was designed for the participation of disabled people in tourism. Finally, based on the proposed model, several recommendations were offered to improve physically disable persons tourism.
    Keywords: Accessible Tourism, Accessibility, Physically, disabled Persons, Universal Design
  • Page 21
    Today psycologists focus on the issue that personnel of orgnization must act beyond their formal function. Considering abandant and face to face interaction with customer and nature of services, this concept is more important in services sector. One of skills which can help staffs is OrganizationalCitizenship Behavior (OCB).So,This study investigates the potential antecedents of organizational citizenship behaviors (OCBs) in hotel staffs. The discriptive research method was correlation and the population of this research was personnel of Ariya hotel groups, 500 people. The sample size was determined 112 people by formula of appointing sample size and clster sampling method. The required data is collected using standard Questionnaire:Poodsakef’sOrganizational Citizenship Behavior (2000); narative content of the Questionnaire was confirmed by theorists and for the final confirmation after carrying out an experement amongst 30 people of the hotel employees, Cronbach alpha for questionary of Organizational Citizenship Behavior 0.82. The results showed that all dimensions of OCB among employees of Aria Hotels Groupwas too moderate and reverence and chivalry respectively, had the greatest impact on organizational citizenship behavior. In addition, there was no significant difference between the views of the hotel staff about organizational citizenship behavior according to gender, work experience and education.
    Keywords: Organizational Citizenship Behavior, Social Skills, Hotel Employees, Ariya Hotels Group
  • Page 29
    One of the most common issues for tourisms in trip is selection of the best hotel according to their criteria. E-tourism facilitates this process for the tourisms. From the facilities, user’s comments among the E-tourism applications play a significant role. This research attempts to reveal likely correlations between data by extraction of different variables in hotel facilities and conducting statistical and data mining approaches. For this, impact of hotel facilities and popularity of the hotel Website on the users’ comments are analyzed. The case studies of the research are a part of the hotels among the important tourist cities in Iran. The results of the research show that among the different variables for the popularity of the Website’s hotel, number of links in Alexa and ranking in Google and from hotel facilities, number and cost of the two bed rooms, were most important factor on the users’ comments. Also, by conduction a clustering approach, number of links in Alexa and ranking in Google were placed in the single cluster.
    Keywords: Hotel Clustering, Popularity of Hotel Website, Online User Comments, Tripadvisor
  • Page 37
    Recognition and evaluation of opportunities are in heart of entrepreneurial growth actions. Millions of religious interested people visit saint sites as pilgrims each year، so opportunity recognition in domestic religious tourism paves the way to improve the industry quality and fertilizes the growth of Iran international tourism and its relevant services. Because of deficiency in scientific research in this milieu، this article seeks to introduce and prioritize the opportunities based on Ulwick''s measure (2002). By studying tourists'' experience، expert interviews and process approach to this economy، we have discovered a conceptual model for domestic religious tourism Mashhad. Four constructs of opportunity (travel path، destination، religious factors، and managerial and innovative) have been recognized in conceptual model، consisting 50 particular opportunities as variables. Data gathered by two longitudinal surveys (2007 and 2012). These particles of conceptual model have been testified in SPSS by data gathered in two surveys (2007، 2012) and all proved to be significant parameters on this measure. The changes in the measures of factors and particles of religious tourism opportunities have been debated. We hope our conceptual model and longitudinal results could serve to further theorizing in this field.
    Keywords: Domestic Religious Tourism, Opportunity Recognition, Ulwick, Prioritizing, Longitudinal Research
  • Page 49
    Present research investigated relationship between customer loyalty and customer experience management (CEM) in hotel industry. The research is survey and the statistical society is all four stars hotels tourism in marivan city also 150 tourism selected as sample. information research gathered by make- researcher questionnaire with reliability. /766(Cronbach's alpha). The research data analyzed by SPSS software in addition hypothesizes are examined through Pearson correlation and Freidman ways. In this study different parts of CEM that include functional, mechanic and humanic Clues are evaluated also its relationship with customer loyalty in tourism hotel examined. The result showed there is positive correlation between different parts of CEM and customer loyalty in marivan city four stars hotels also functional clues had the most influence on customer loyalty and humanic and mechanic clues were at next stages.
    Keywords: Customer Experience Management (CEM), Customer Loyalty, Hotel Industry
  • Page 65
    Ecotourism development through job creation, economic benefits to many countries, indigenous people will benefit directly. Ecotourism in host countries creates new capabilities that can be used for regional development and human development in natural areas to improve the lives of indigenous people. Overall measure of human development is which aims to develop and create the conditions in which people live long and healthy and constructive benefit. The goal of human development, creating conditions that enable people to live a long and healthy and constructive benefit. Human development makes it possible for people to once again be the center of attention. Because ecotourism sites are located far from urban centers, people in these areas do not have the facilities.The purpose of this study was to evaluate the impact of ecotourism on income, unemployment and livelihoods of indigenous natural areas. The findings show that the nature of the seven regional scale effort in city The findings show that the nature of the seven regional scale effort in city Check the evolving nature of the interaction with the natural sites of indigenous people's quality of life and promote human development is on track.
    Keywords: Ecotourism, Human Development, Improve the Lives of Indigenous People
  • Page 73
    Tourism value and activities linked with it, the time is lighter we notice income resulted from it is simulated the rank with oil revenues and nowadays to have entitled of it as tourism industry and its electronic the branch that is electronic tourism to have named the origin of potential economic and cultural movements and to have called it as tourism the revolution. This study based on SWOT analysis, is to review the findings of field studies and the results of library studies through questionnaires distributed among the experts society and responsible authorities of Iran Cultural Heritage, Handicrafts and Tourism organization and interviews with university professors from around the country, as well. The analysis’s resulted from model SWOT show Iran country, despite enjoyment of its historical, cultural and natural past history and having sufficient potentials for e-tourism development, faces with multiplicity of decision-makers, poor management and also inadequate telecommunication infrastructures as the key obstacles to achieve this goal. However, private sector investment in tourism and to enable the electronic media in the field of tourism in Iran, to put in working order tourism network by Islamic republic of Iran Broadcasting(IRIB) and to create necessary belief and motivation among tourism senior officials in the performance of electronic tourism as a new and powerful tool for advertising and marketing and preparations for the arrival of tourists to the destination, as well, respectively with weighted scores 0/97, 0/96 and 0/91 of the most important opportunities, and the existence of historical, natural and cultural past history of Iran country, the expansion of private enterprises in the field of electronic tourism and to be prone area to investment and tourism business planning as strengths, alongside to establish coordination among various government agencies and departments, public and private investors and to develop tourism information network and information-sending services and tourism training and also the need to design and implement a ICT comprehensive plan in Iran tourism are considered the most important approaches to develop international the tourism industry of the area.
    Keywords: Country Iran, Information Technology, Electronic Tourism, Planning, SWOT Model