فهرست مطالب

گردشگری و اوقات فراغت - پیاپی 4 (بهار و تابستان 1395)

نشریه گردشگری و اوقات فراغت
پیاپی 4 (بهار و تابستان 1395)

  • بهای روی جلد: 50,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1395/04/22
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ولی الله علی زاده *، میثم متاجی نیمور، فاطمه حقیقت طلب صفحه 7
    پیش بینی روند کوتاه مدت و بلندمدت ورود گردشگران، برای کسب و کارها و مدیران مقاصد گردشگری، حائز اهمیت فراوانی است؛ فقط در صورت برآورد صحیح تقاضای محصولات گردشگری است که می توان از اتلاف منابع جلوگیری و عرضه محصولات گردشگری را متناسب با طرف تقاضای آن برنامه ریزی کرد. بیشتر مطالعات در زمینه پیش بینی تقاضای گردشگری از رهیافت های کیفی و یا کمی استفاده کرده اند. این مقاله قصد دارد ضمن معرفی تکنیک های بارومتری، با استفاده از شاخص صلح فعال روشی را برای بهبود پیش بینی های موجود از روند گردشگری در مقاصد بیان نماید.
    در این مطالعه نشان داده می شود که تکنیک های بارومتری با استفاده از شاخص صلح، می توانند در کوتاه مدت اطلاع دقیق تری از نقاط بازگشت یا همان نقاط شروع و پایان دورهای تجاری داشته باشند؛ بنابراین، استفاده از رهیافت بارومتریک به همراه سایر روش های پیش بینی، می تواند بر اعتبار نتایج پیش بینی بیفزاید.
    کلیدواژگان: پیش بینی تقاضای گردشگری، رهیافت بارومتریک، اقتصادسنجی، رگرسیون
  • سیاوش ایمنی قشلاق*، جعفر آهنگران، سودابه مریدی صفحه 17
    منابع آبی اعم از دریاها، دریاچه ها، رودخانه ها، آبشارها و تالاب ها از جمله مقاصد اصلی گردشگری در جهان است. این مقاله به تحلیل اثرات خشک شدن آب دریاچه ارومیه بر جاذبه های گردشگری و صنعت گردشگری در منطقه می پردازد. تحقیق حاضر از نوع توصیفی – تحلیلی و به لحاظ هدف کاربردی است. برای جمع آوری اطلاعات از روش های اسنادی و میدانی( پرسش نامه، مصاحبه و مشاهده) استفاده شده است. جامعه آماری تحقیق مردم محلی، گردشگران و کارشناسان را شامل می شود. تعداد 220 نفر به عنوان نمونه از مردم محلی، 40 نفر از گردشگران و 15 نفر از کارشناسان در این تحقیق مورد سوال قرار گرفتند. یافته های تحقیق نشان می دهد از نظر هر سه گروه آماری در اثر خشک شدن دریاچه ارومیه جاذبه های گردشگری دریاچه و سواحل آن زیان بسیاری دیده اند. به طوری که تعداد زیادی از جاذبه ها از بین رفته و تعداد محدود باقی مانده نیز با شرایط بحرانی مواجه هستند. تسهیلات و امکانات ایجاد شده در سواحل دریاچه بلا استفاده مانده و هر روز در حال تخریب و نابودی هستند. تعداد گردشگران به طور قابل ملاحظه ای کاهش یافته و این امر نیز، سبب از بین رفتن مشاغل مرتبط با گردشگری، کاهش درآمد مردم محلی و همچنین پدیده مهاجرت شده است. با توجه به یافته های تحقیق بهترین و تنها راه مقابله با مسائل و مشکلات به وجود آمده، حل بحران کم آبی دریاچه ارومیه و احیای دریاچه که یکی از مقاصد اصلی گردشگری منطقه است تا صنعت گردشگری بتواند جان تازه ای بیابد و منجر به توسعه منطقه در همه ابعاد شود.
    کلیدواژگان: دریاچه ارومیه، گردشگری دریایی، اثرات خشک شدن دریاچه، گردشگری روستایی
  • پروانه پرچکانی* صفحه 31
    توسعه پایدار و برنامه ریزی فضایی به دلیل داشتن هدف مشترک، نوعی تلاقی فلسفی برای مفهوم برنامه ریزی به عنوان عمل سازماندهی زندگی آینده جوامع با مقررات و طراحی از روابط اجتماعی، اقتصادی در آینده و دقت در استفاده از فضای فیزیکی به منظور رسیدن انسان به رفاه بدون تخریب محیط محسوب می شوند. برنامه ریزی یک اصطلاح چندپوششی از مراحل مختلف تصمیم گیری های استراتژیک ملی برای برنامه های کاربردی و منحصر به فرد است. هدف از برنامه ریزی فضایی شناخت طرح های توسعه فضایی از جمله گردشگری در مراحل مختلف برنامه ریزی، طراحی و مدیریت استوار بر سه اصل اجرا، پایش و ارزیابی و مبتنی براصول پایداری، یکپارچگی و جامعیت می باشد(افتخاری،1393). برنامه ریزی فضایی بر روی برنامه ریزی فیزیکی در بخش های مختلف از جمله گردشگری تمرکز دارد. فعالیت های گردشگری در یک مکان خاص شکل می گیرند و شخصیت فضایی پیدا می کنند و دارای روابط فضایی می شوند. تبیین جایگاه برنامه ریزی فضایی در توسعه پایدار گردشگری هدف اصلی این نوشتار است. در این مقاله برنامه ریزی فضایی به دلیل ماهیت پیچیده و چندوجهی و اهمیت هم وزن مسائل محیطی، فیزیکی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی آن درگردشگری به هیدرا تشبیه شده است. هیدرا موجودی افسانه ای از الهه های یونانی است که دارای سرهای موازی و متعدد زیادی بوده و تا سر اصلی آن قطع نشود این موجود می تواند خود را بازسازی کند و وظیفه خود را که نگاهبانی رودخانه است را انجام دهد. با استناد به مفاهیم مذکور و با در نظر داشتن نقدهای وارده بر برنامه ریزی فضایی و گردشگری پایدار این مقاله تلاش دارد تا با ارائه مختصر تمثیل هیدرا جایگاه برنامه ریزی فضایی در توسعه پایدار گردشگری را مورد بررسی و مطالعه قرار دهد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی فضایی، توسعه پایدار گردشگری، هیدرا
  • سید سعید هاشمی*، محسن پورشاطری صفحه 39
    جاذبه های طبیعی گردشگری یکی از سرمایه های اصلی هر کشور یا منطقه برای توسعه اکوتوریسم به شمار می رود. در میان منابع متنوع گردشگری ایران، کویرها و بیابانها از جاذبه های خاصی برخوردار است و هریک دارای ویژگی های تاریخی- فرهنگی و طبیعی خاص خود هستند که می تواند مانند بسیاری از کشورهای آسیایی سالانه اکوتوریستهای فراوانی را جذب کرد. پژوهش حاضر در نظر دارد به شناسایی و اولویت بندی ویژگی ها و جاذبه های بیابانی و کویری که عوامل موثر در جذب گردشگران خارجی به این مناطق به شمار می روند، بپردازد. این پژوهش که به مطالعه موردی مناطق بیابانی و کویری منطقه صادق آباد بافق پرداخته است، از نظر روش تحقیق، توصیفی – تحلیلی و از نظر هدف کاربردی است. جامعه آماری گردشگران خارجی ورودی به منطقه صادق آباد تا آذر سال 1393 و 200 گردشگر خارجی به عنوان حجم نمونه به صورت تصادفی انتخاب شده است. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه و جهت تجزیه تحلیل داده ها از تکنیک تحلیل عاملی و آزمون فریدمن استفاده شده است. نتایج حاصل از تحلیل عاملی شاخص ها را به 7 عامل با درصد واریانس تجمعی 83/56 تقلیل داده است و عامل ها به عامل درمانی، طبیعی و آموزشی، ورزشی-تفریحی، تسهیلات، اطلاع رسانی و تبلیغات، اقتصادی و اجتماعی-فرهنگی نامگذاری شده اند. همچنین آزمون فریدمن نشان داد مهمترین عامل از نظر گردشگران، عامل اجتماعی که شاخص امنیت را در خود جای داده است با میانگین رتبه ای 10/6 در رتبه اول می باشد و سپس عوامل طبیعی -آموزشی با میانگین رتبه ای 08/6 و عامل ورزشی- تفریحی با میانگین رتبه ای 32/4 دارای بالاترین اهمیت در جذب گردشگران به مناطق بیابانی و کویری صادق آباد می باشند.
    کلیدواژگان: اکوتوریسم، عوامل جذب، گردشگر خارجی، بیابان، کویر
  • حمیده خاکسار آستانه *، علی رهنما صفحه 47
    موقوفات سرمایه بسیار بزرگی است که با نگاه مدیریتی مطلوب به آن می تواند نقش موثری را در رفع بسیاری از چالش های اقتصادی موجود در جامعه داشته باشد، اما کمتر از توان موردانتظار از این مجموعه در بهبود و رونق اقتصادی کشور استفاده شده است. هدف مطالعه افزایش کارایی موقوفات در شهر مشهد جهت خدمات رسانی به گردشگران و زائران می باشد. لذا نظرات تعداد 45 کارشناس از ادارات کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و اوقاف و امور خیریه و نیز آستان قدس رضوی، با بکارگیری مدل منطق فازی در فرآیند تحلیل سلسله مراتبی(FAHP) مورد تحلیل و اولویت بندی قرار گرفت. بر اساس نتایج، بایستی از پتانسیل های وقف جهت رفع موانع در حوزه های اسکان زائر، خدمات فرهنگی- مذهبی، حمل و نقل برون شهری، خدمات شهری و حمل و نقل درون شهری بهره جست. البته نیاز به تغییر در برخی ساختارها و روش ها در حوزه اوقاف می باشد، از آن جمله می توان به سازماندهی نظام هدایت وقف در کارکردهای موردنیاز، ایجاد نظام منسجم اطلاع رسانی و تبلیغات برای تشویق و ترغیب افراد به مقوله وقف، جلوگیری از انجام کارهای تکراری، توزیع متعادل اوقاف و درآمدهای آن، استفاده از مدیریت نوین اقتصادی و توان تخصصی موسسات مالی جهت افزایش منابع مالی و... اشاره داشت.
    کلیدواژگان: وقف، گردشگری، زیارت، تحلیل سلسله مراتبی فازی(FAHP)، شهر مشهد
  • نکیسا جزائریان*، محسن عامری صفحه 55
    آثار و زندگی نامه هنرمندان، نویسندگان و شاعران از زمان های بسیار دور گردشگران را به سمت مکان های مرتبط با زندگی، آثار و قهرمانان آثار این نویسندگان و شاعران جلب کرده است. گردشگری ادبی نوعی از گردشگری فرهنگی است که در حیطه گردشگری میراث دسته بندی می شود. گردشگری ادبی فرایند بازدید از مکان ها و جاذبه هایی است که با نویسندگان و شاعران و آثار آنها پیوند دارند. این پژوهش از نوع توصیفی و کتابخانه ای است که به موضوع مدیریت و برنامه ریزی گردشگری ادبی می پردازد. این پژوهش ابتدا به معرفی مفاهیم گردشگری ادبی، گردشگر ادبی و تاثیر ادبیات بر گردشگری می پردازد، سپس مدیریت و برنامه ریزی مکان های مقصد گردشگری ادبی را بررسی نموده و به معرفی مفاهیم مربوط به انگاره گردشگری مقصد ادبی می پردازد.
    کلیدواژگان: گردشگری ادبی، گردشگر ادبی، مدیریت گردشگری، برنامه ریزی گردشگری، مکان های ادبی
|
  • Valiollah Alizadeh*, Meysam Mataji Nimoor, Fatemeh Haghighat Talab Page 7
    It is important for destinations’ managers and businesses to forecaste short-term and long-term tourism demand. Only in case of an accurate estimation of tourism demand, it is possiblae to prevent of the waste of resources and to plan supply of tourism products according to demand. Most studies on tourism demand forecasting apply qualitative and quantitative methods. This study aims to introduce barometric techniques using Active Peace Index, in order to improve current forecastings of tourisn trends in destinations. In this study, we show that using Peace Index, barometric techniques have more accurate information on Trade cycles. Thefore, applying barometric technique alongwith other forecasting methods, could add value to the results of freacasting. can increase the reliability of forecasts.
    Keywords: tourism demand forecasting, barometric approach, econometric, regression
  • Siavash Imeni Gheshlagh*, Jafar Ahangaran, Soudabeh Moridi Page 17
    Water resources including oceans, Lakes, rivers, Waterfalls and Ponds are major tourism destinations in the world. This paper analyzes Uremia Lake drying up effects on tourism attractions and tourism industry of the area. Applied Methodology in this research is comparative and descriptive-analytical, based on documentation and field study. Data for the study were collected using a variety of methods including questionnaires, interviews, informal discussions, observations. Sample is including local communities, tourists and experts. 220 of local community, 40 tourists’ and15 experts are surveyed. Questionnaire is comprised of closed questions. A 5-point Likert scale was used to investigating the perceptions of residents, experts and tourists. The interviews and surveys have been done around the issues related to and impacts of lake drying up in tourism industry. Research findings show that all the studied groups and lakes and shores tourist attractions have been damaged by drying up of Uremia Lake. Many attractions have been destroyed and the few that remained are in critical situation. Created Facilities on the lake shore remained unused and they are going to be destructed gradually. This has significantly reduced the number of Tourists which has led to the tourism – related jobs reduction, income reduction and increased immigration of local people. According to research findings, the best and only way to deal with current problems is to solve water crisis and restore the lake as one of the major tourist destinations of the region for tourism industry to reborn and contribute to regional development in all dimensions.
    Keywords: Uremia Lake, marine tourism, lake drying up impacts, Rural Tourism
  • Parvaneh Parchekani* Page 31
    Due to a common goal, sustainable tourism and spatial planning are considered as a philosophical conjunction for planning concept as the act of organizing future lives of communities by applying regulations and designing future social and economic relationships and considering the application of physical environment in order to achieve human’s welfare without environment degradation.
    Planning is a multi-covering concept including various stages of national strategic decisions for applied and unique plans. The objective of spatial planning is to recognize the spatial development plans including tourism plans in various stages of planning, designing and management based on the implementation, monitoring, and evaluation in accordance with sustainability, integrity and comprehensiveness principles. Spatial planning focuses on physical planning in various part of tourism. Tourism activities are formed in a particular place, take a spatial personality and include spatial relationships. The main objective of the study is to explain the position of spatial planning in tourism sustainable development. Spatial planning has been simulated to HYDRA, regarding the complex and multi-dimensional nature and equal importance of environmental, physical, social, economic and cultural problems. HYDRA is a mythical creature and a Greek God, having parallel and various heads. Unless his main head was not beheaded, it was able to rebuild himself and fulfill his duty which is safeguarding the river. Regarding the above mentioned concept and having the critics in mind regarding spatial planning and sustainable tourism, this article aims to study the position of spatial planning in tourism sustainable development, using HYDRA metaphor.
    Keywords: spatial planning, tourism sustainable development, HYDRA
  • Seyyed Saeed Hashemi*, Mohsen Pourshateri Page 39
    The major natural tourism attractions of every country or estate are considered as main capitals for development of ecotourism. Deserts are mentioned as one of the appropriate tourism attractions in Iran wherein are enriched by historical, cultural and natural characteristics and are capable of attracting many of eco-tourists annually. This investigation aims at examining the characteristics of deserts in order to identify and prioritize the influential factors in attracting foreign tourists to mentioned regions. Besides, according to theories of motivation and factors of attracting tourism to destinations, the tourist reaction and response is variable relying on economic, social, cultural, natural and environmental changes. This investigation highlights a case study on desert regions of Sadeq Abad, Bafgh. Accordingly the cross-sectional method is implemented and the statistical sample contains intakes of foreign tourists to the region of Sadeq Abad until Oct 2014, relatively numbers of 200 foreign tourists are randomly selected for the study. The main data collection method is the use of questionnaires and data are analyzed through factor analysis and the Friedman test. Likewise, the data analysis result illustrates total of seven factors with 56.83 percentage of variance in which mentioned factors are named as: health, natural, sports-entertainment, Services - Infrastructure, information and advertisements, economic, social-cultural elements. Similarly, the Friedman test proves that based on the average rate of 6.10 the social factor is the most significant factor from tourists’ point of view and it is due to security matter and following the social factor, the second and third important factors in attracting tourists to desert regions of Sadeq Abad are the factors of natural and training with the average rate of 6.08 and sports-entertainment with the average rate of 4.32 percentage.
    Keywords: Ecotourism, Attraction Factors, Foreign Tourists, Desert
  • Hamideh Khaksar Astaneh*, Ali Rahnama Page 47
    Devotions are among influential capitals which can play an important role in the obviation of many economic challenges in the society through taking appropriate management perspective towards them. But their potentials are not utilized well in the economic prosperity and growth. Therefore, the objective of the current study is the contribution to devotions efficiency in Mashhhad in order to deliver services to tourist and pilgrims there. So that, for the objective of the study, 45 experts from 3 related organizations were surveyed and data were analyzed by FAHP model. Results show that it is necessary to use devotion's potential to remove barriers in the fields of pilgrim's accommodation, cultural and religious services and transportation. Moreover, it must be mentioned that some changes in certain structures and methods in this field is necessary including the organizing of devotions towards required functions, developing a coherent information and advertising system in order to encourage people towards the act of devoting, prevention of repeated works, balanced distribution of devotions and their revenues , using up to date economic management and making use of financial institutions professional potency to increase financial resources.
    Keywords: devotion, pilgrimage, FAHP, Mashhad
  • Nakisa Jazaerian*, Mohsen Ameri Page 55
    Works and biographies of the Artists, riters and Poets, have attracted tourists to the places related to their life, books and hero/heroins. Literary Tourism is a type of cultural tourism which is categorised in the scope of heritage tourism. This type of tourism is a process of visiting places and attractions associated with writers and poets as well as their works. This study has been conducted based on descriptive and library studying. The Concept of literary tourism has been described and management and planning of tourism destinations has been analyzed. Also, this paper introduces concepts related to the tourism image of the literary destination.
    Keywords: Literary tourism, literary tourist, tourism management, tourism planning, literary destinations