فهرست مطالب

نشریه گردشگری و اوقات فراغت
پیاپی 9 (پاییز و زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • الهام رفیعی *، محمد غفاری صفحه 1

    ارتباطات توصیه ای یکی از مهم ترین منابع اطلاعاتی مورداستفاده گردشگران برای انتخاب مقصد گردشگری است. با ظهور ابزارهای تجارت الکترونیک، گردشگران از این ابزارها برای انجام ارتباطات توصیه ای استفاده می کنند.بنابراین، پژوهش حاضر درصدد بررسی عوامل موثر (ارزش های ادراک شده، کیفیت اطلاعات، قابل اعتماد بودن اطلاع دهنده) بر استفاده گردشگران خارجی از ارتباطات توصیه ای الکترونیک در انتخاب شهر اصفهان به عنوان مقصد گردشگری است. پژوهش حاضر ازنظر هدف کاربردی و ازنظر روش توصیفی پیمایشی مقطعی است. جامعه آماری این پژوهش را 200 نفر از گردشگران خارجی تشکیل می دهدکه در بازه زمانی بهار 1395 به اصفهان سفر کرده اند. به منظور جمع آوری داده ها، از پرسش نامه محقق ساخته ای استفاده شد که پایایی و روایی آن به تایید رسید. تجزیه و تحلیل داده های پژوهش با استفاده از آمارهای توصیفی و استنباطی در نرم افزارهای SPSSوAMOS انجام شد. نتایج پژوهش حاضر نشان داد متغیرهای ویژگی های فواید ادراک شده، لذت ادراک شده، کیفیت اطلاعات و قابل اعتماد بودن اطلاع دهنده بر پذیرش ارتباطات توصیه ای الکترونیکی تاثیر مثبت و معنی داری دارد. همچنین، نتایج پژوهش حاضر نشان داد بین سهولت استفاده ادراک شده و انگیزه استفاده از ارتباطات توصیه ای الکترونیکی ارتباط مثبت و معنی داری وجود ندارد. درنهایت، نتایج پژوهش حاضر نشان داد بین ویژگی سهولت استفاده ادراک شده و لذت ادراک شده ارتباط معنی داری وجود ندارد.

    کلیدواژگان: ارتباطات توصیه ای الکترونیکی، قصد سفر به مقصد گردشگری، ارزش های ادراک شده، کیفیت اطلاعات، قابل اعتماد بودن اطلاع دهنده
  • منوچهر جهانیان *، سیدحامد رضوی صفحه 31
    صنعت گردشگری، همانند هر صنعت دیگری، به منظور توسعه باید از آخرین و مدرن ترین فناوری های اطلاعاتی و ارتباطی روز بهره مند باشد. رشد اقتصادی و زیرساختی جوامع در دنیای امروز موجب شده افراد زمان فراغت بیشتری برای مسافرت داشته باشند. اما، مسئله ای که در اینجا مطرح می شود هزینه های مسافرت است. به خصوص زمانی که متصدیان خدمات تور، در بسته های تور خود، قصد برنامه ریزی برای تعیین مسیر گردشگران دارند. اگر مکان های موردبازدید گردشگر را به صورت نقاطی در نقشه مشخص و مسیر ارتباطی بین این نقاط رسم شود، می توان مجموعه نقاط و مسیرها را در یک گراف ترسیم کرد. بر این اساس، هر نقطه یا راس گراف نشان دهنده نقطه هدف یا موردبازدید و هر یال نشان دهنده مسیر ارتباطی میان نقاط است. هر یال گراف می تواند دارای وزنی باشد که این وزن نشان دهنده هزینه، مدت زمان موردنیاز یا سایر شاخص های سفر خواهد بود. در اینجا مسئله، پیدا کردن کوتاه ترین، کم هزینه ترین یا سریع ترین مسیر میان یک راس تا سایر رئوس گراف است. بدین منظور، در این پژوهش استفاده از الگوریتم دیکسترا، به عنوان راه حلی برای یافتن این مسیر، پیشنهاد می شود. روش این پژوهش توصیفی تحلیلی است. درنهایت، مسئله با استفاده از این الگوریتم حل و بهینه ترین مسیر، از یک راس تا سایر رئوس گراف، مشخص می شود. از این الگوریتم می توان در برنامه های نرم افزاری خدمات رسان در حوزه گردشگری برای مسیریابی و برنامه ریزی تورها استفاده کرد.
    کلیدواژگان: مسیریابی، گردشگری، الگوریتم دیکسترا
  • فاطمه خدابخشی گرگانی* صفحه 41

    صنعتگردشگری، به همراه اثرات آن، می تواند نقش فزاینده ای در تمام کشورها و بالاخص کشور های در حال توسعه ایفاکند. یکی از مهم ترین اثراتی که اخیرا توجه زیادی به آن شده، نقش گردشگری در تغییر توزیع درآمد به خصوص در کشورهای در حال توسعه ای است که به این منابع ارزی احتیاج بیشتری دارند. در این راستا، این مقاله سعی بر آن دارد تا با بررسی حوزه مفهومی و آمار و اطلاعات موجود در این زمینه، به تبیین نقش توسعه گردشگری به عنوان یکی از صنایع نوپا و درآمدزا در کشور و تاثیر آن بر کاهش فقر ازطریق کانال های درآمدی بپردازد. ضریب جینی و روش هم گرایی نیز، برای بررسی تاثیر درآمد گردشگری و اثرات توزیعی آن بین خانوراهای فقیر و ثروتمند ارائه شده است. طول دوره موردبررسی در این تحقیق سال های 1357 تا 1393 است. نتایج حاصل نشان از آن دارد که گردشگری منجربه فراهم شدن منابع درآمدی برای فقرا و سطوح آسیب پذیر جامعه بوده است، درنتیجه، توزیع درآمد ازطریق کانال خدمات گردشگری (هتل و رستوران) اثر مثبت و ازطریق کانال افزایش مخارج دولت و نوسانات نرخ ارز اثرات منفی بر کاهش فقر داشته است.

    کلیدواژگان: گردشگری، فقرزدایی، ضریب جینی، روش هم گرایی، توزیع درآمد
  • بررسی گردشگری شهری اصفهان با استفاده از مدل ترکیبیSWOT-ANP مطالعه موردی محله های جلفا و بیدآباد
    ایمان چقاجردی*، مهری اذانی، زیبا فتوحی، لعیا جلیلیان صفحه 59

    گردشگری شهری یکی از عوامل مهم توسعه اقتصادی و فرهنگی شهرها به‌شمار می‌رود. هدف از این پژوهش، بررسی گردشگری شهری محله‌های جلفا و بیدآباد شهر اصفهان،با استفاده از مدل ترکیبیSWOT-ANP ، است. این تحقیق ازنظر هدف کاربردی و ازنظر ماهیت توصیفی تحلیلی است. برای جمع‌آوری اطلاعات از پرسش‌نامه استفاده شده است. برابر نتایج این پژوهش، سبک معماری شگفت انگیز، مهم‌ترین نقطه قوت و فقدان آگاهی عمومی از گردشگری و منافع و مزایای آن، مهم‌ترین نقطه ضعف و رونق اشتغال در بخش‌های گوناگون، مهم‌ترین فرصت و تخریب آثار باستانی در اثر ورود بیش از حد وسایل نقلیه، مهم‌ترین تهدید درزمینه گردشگری محلات شهر اصفهان است. درنهایت، نتایج اولویت‌سنجی راهبردها با استفاده از مدل ANP نشان می‌دهد راهبردهای تهاجمی، تنوع، بازنگری و تدافعی به‌ترتیب در اولویت‌های اول تا چهارم قرار دارند.

    کلیدواژگان: گردشگری شهری، محله جلفا، محله بیداد، اصفهان، SWOT-ANP
  • پریسا یعقوبی منظری *، سید امید آقامیری صفحه 73

    امروزه صنعت گردشگری یکی از مهم ترین بخش های حیاتی کشورهاست و در رقابتی تنگاتنگ با کسب وکارهای بزرگ جهان مانند خودروسازی و پتروشیمی قرار دارد. در این مقاله، ضمن بررسی اهمیت توسعه گردشگری پایدار ایران سعی شده تا با بررسی منابع آماری درزمینه وضعیت صنعت گردشگری ایران، بررسی اهداف سند چشم انداز صنعت گردشگری در افق 1404 و مطالعات کتابخانه ای نقاط قوت و ضعف و تهدیدها و فرصت های ایران در صنعت گردشگری شناسایی شود و با استفاده از نظر مدیران و صاحب نظران این حوزه، این مشکلات راستی آزمایی شود. درنهایت با استقاده از تکنیک متاسوات و نرم افزار متاسوات به معرفی عمده ترین دلایل توسعه نیافتن صنعت گردشگری ایران پرداخته و راهکارهای اجرایی متناسب با آن ها پیشنهاد شود. نتایج مطالعه نشان داد که از مهم ترین دلایل توسعه نیافتن صنعت گردشگری ایران، فقدان توسعه مناسب زیرساخت های گردشگری، نبود انسجام قوانین، نبود برنامه ریزی های مشخص و واحد در این صنعت و اعمال تحریم های غرب علیه ایران است. لذا راهکارهای اجرایی پیشنهادی برای توسعه این صنعت، به ترتیب اولویت، عبارتند از: بازنگری قوانین در رابطه با صنعت گردشگری و بهبود قوانین به صورت یک پارچه و شفاف در راستای حمایت از صنعت گردشگری؛ تخصیص منابع و اعتبارات به سازمان میراث فرهنگی، گردشگری به منظور تامین مراکز اقامتی مناسب؛ بهبود زیرساخت های گردشگری؛ ایجاد تسهیلات خدماتی، رفاهی و بهداشتی؛ تهیه و تدوین نقشه راه جامع توسعه صنعت گردشگری ایران؛ تبلیغات موثر و مناسب؛ ایجاد تدابیر لازم برای افزایش امنیت در کشور به منظور ایجاد انگیزه در گردشگران در جهت کاهش تبلیغات منفی و اثر سوء تحریم های غرب علیه ایران.

    کلیدواژگان: سند چشم انداز صنعت گردشگری، توسعه پایدار، شاخص رقابت پذیری، متاسوات
  • مصطفی شاهینی فر *، نسرین عزیزی صفحه 87
    گردشگری سلامت، به عنوان صنعتی ارزآور، امروزه توجه بسیاری از کشورها را به خود جلب کرده است. از مهم ترین مشکلات این صنعت در بیشتر کشورها، ناهماهنگی بین مراکز سلامت و پزشکی با حوزه های گردشگری است. این ناهماهنگی موجب غفلت از تاثیر این نوع گردشگری می شود، به گونه ای که نمی توان شناختی صحیح از تاثیر آن بر توسعه اقتصادی و اجتماعی شهرها داشت. این تحقیق به منظور تعیین میزان تاثیر گردشگری پزشکی بر توسعه اقتصادی و اجتماعی شهر کرمانشاه صورت گرفته است. روش این پژوهش، کاربردی و ازنظر ماهیت توصیفی تحلیلی است. برای بررسی تاثیرات گردشگری سلامت (با تاکید بر گردشگری پزشکی) بر توسعه اقتصادی اجتماعی شهر کرمانشاه، در 7 مرکز خدماتی درمانی، که دارای مرکز IPDبودند، به واسطه پرسش نامه و مصاحبه حضوری با گردشگران پزشکی بررسی صورت گرفته است. آلفای کرونباخ برای روایی پرسش نامه بالاتر از 7/0 است. برای تحلیل یافته ها از نرم افزار spssو آزمون خی 2 استفاده شده است. میانگین متغیرهای اجتماعی 98/2 و میانگین متغیرهای اقتصادی 1/3 به دست آمده است. مقادیر به دست آمده از آزمون خی 2 برای هردو گروه از متغیرها با درجه آزادی 4 و سطح معنی داری 05/0 محاسبه شده است. مقدارK2در آین آزمون، برای متغیرهای اقتصادی و اجتماعی بزرگ تر از مقداربحرانی 488/9 است. برابر نتایج به دست آمده، فرض صفر مبنی بر تصادفی بودن تفاوت های مشاهده شده با تفاوت های موردانتظار رد می شود. از مشکلات پیش روی گردشگری سلامتدر شهر کرمانشاه، می توان به کمبود زیرساخت های درمانی، اقامتی و حمل ونقل برای گردشگران پزشکی، نبود تبلیغات و بازار یابی های مناسب اشاره کردبه طورکلی نتایج نشان می دهد که گردشگری سلامت (با تاکید بر گردشگری پزشکی) بر توسعه اقتصادی اجتماعی شهر کرمانشاه نقش انکارناپذیری دارد.
    کلیدواژگان: گردشگری سلامت، گردشگری پزشکی، توسعه اقتصادی، توسعه اجتماعی، کرمانشاه
|
  • Elham Rafiee *, Mohammad Ghaffari Page 1

    Electronic Word of mouth (EWOM) communication is one of the most important informational sources used by tourists in selecting tourism destinations. Regarding the emergence of e-commerce tools, marketing professionals have realized that they can use this means to create and strengthen word of mouth Communications about tourism destinations. Therefore, it is inevitable to study the factors influencing the acceptance of word of mouth communications by tourists. This is why the purpose of the present study is to investigate the factors influencing tourists’ use of electronic word of mouth communication in selecting Isfahan as their tourism destination. The present study is a practical research from purpose view and is a descriptive- survey considering its data- collection method. The participants of the study were tourists visiting Isfahan during spring 2016. The data- collection instrument was a researcher- developed which was tested and confirmed in terms of its reliability and validity. The questionnaires were indicated by 188 tourists randomly. The research data were analyzed by using descriptive and inferential statistics in the SPSS and AMOS. The results of this study revealed that perceived usefulness, perceived enjoyment, information quality, informant trustworthiness affect adoption of electronic word of mouth communication significantly. Another part of the results showed that perceived ease of use has affects motivation for using Electronic word of mouth significantly. Finally, our results revealed that characteristics of perceived ease of use affects perceived enjoyment significantly.Key Words:Word of Mouth Communications, Electronic Word of Mouth Communications, Perceived Usefulness, Perceived Ease of Use, Perceived Enjoyment, Information Quality,Informant Trustworthines.

    Keywords: Word of Mouth Communications, Electronic Word of Mouth Communications, Perceived Usefulness, Perceived Ease of Use, Perceived Enjoyment, Information Quality, Informant Trustworthines
  • Manouchehr Jahanian *, Seyed Hamed Razavi Page 31
    Tourism industry like other industries must apply the last and modern information and communication technology to develop. However, travel costs is one of the most important issues in this regards particularly when tour operators aim to planning towards determining tourism route. If we determine places visited by tourists as points on the map and draw communicational rout between these points, a set of points and routs in a graph can be showed. Each point indicates target point and each graphite edge indicates the rout between two points. Each graphite edge has a weight indicating cost, time or other travel indicators. Here, the issue is finding shortest, low cost or nearest routs between one point and other points. Therefore, this study aims to find this rout by using Dickstre's algorithm. This algorithm can be applied in software program related to services in tourism field towards planning tours.
    Keywords: routing, tourism, Dickstre's algorithm
  • Fatemeh Khodabakhshi Gorgani * Page 41

    Tourism industry plays an important role in the countries particularly in developing countries. Tourism has a considerable impact on distributing income especially in developing countries where more foreign exchange resources are required. This paper aims to describe tourism development role in Iran and its role in decreasing poverty through income channels. Gini coefficient and convergence method were applied to investigate tourism expenditures impacts on rich and poor households since 1979 to 2015. Results indicate that tourism causes providing income resources for poor people. Therefore, income distribution through tourism services channels (hotels, restaurant) positively influences poverty alleviation and increase of government expenditure and exchange fluctuations negatively influences poverty alleviation.

    Keywords: Tourism, poverty alleviation, Gini coefficient, convergence method, income distribution
  • Study of Urban Tourism in Isfahan Using the SWOT-ANP Combined Model (Case Study: Jolfa and Bidabad neighborhoods)
    iman chagharjerdi *, mehri azani, ziba fotouhi, laaya jalilian Page 59

    Urban tourism is considered as one of the important factors in the economic and cultural development of cities. The purpose of this study was to investigate the urban tourism of Jolfa and Bid Abad city neighborhoods of Isfahan using the SWOT-ANP combination model. The purpose of this research is applied in terms of the nature of the descriptive-analytical type. A questionnaire was used to collect information. The results of this study showed that the architectural style of the most important power point, the lack of general awareness of tourism, its benefits and its advantages are the most important disadvantages, the prosperity of employment in different parts of the most important opportunity and the destruction of ancient works due to overloading of vehicles the most important threat in the field of tourism Areas of Isfahan city. . Finally, the results of prioritizing strategies using the ANP model indicate that aggressive strategies, diversity, revision, and defenses are in the first to fourth priorities, respectively.

    Keywords: Urban tourism, Jolfa neighborhood, Bid Abad neighborhood, Isfahan, SWOT-ANP model
  • Parisa Yaaghoubi Manzari *, Seyed Omid Aghamiri Page 73

    Today, tourism industry is considered one of the most important sectors in the countries and is competing with big global businesses such as Automotive and Petrochemical industries.This paper aims to identify weaknesses, strengths, opportunities and threats of Iran tourism industry through investigating goals of vision document and library studies. Problems have been verified by managers and experts in the field of tourism. Finally, main reasons of tourism undevelopment introduced by using Meta SWOT Technique. Results show that the most important reasons are lack of appropriate infrastructure, Incompatibility of the rules, lack of unique and certain planning and sanctions.

    Keywords: Tourism industry vision document, sustainable development, competitive index, Meta SWOT
  • Mostafa Shahinifar *, Nasrin Azizi Page 87
    Health tourism as an industry which is able to generate exchange has attracted attention of many countries. One of the most important challenges of this industry in most countries is lack of coordination among health centers and tourism. This inconsistency causes ignoring this kind of tourism which makes proper understanding of its effects on economic social development of the cities impossible. This study aims to determine influences of medical tourism on economic social development of Kermanshah. It is a descriptive analytical study. Seven medical centers with IPD center have been surveyed. Results show that challenges for health tourism in Kermanshah city include lack of medical infrastructures, accommodations, transportation, and lack of proper marketing and advertisement. Overall, results show that health tourism influence economic social development of the city of Kermanshah.
    Keywords: health tourism, medical tourism, economic development, social development, Kermanshah