فهرست مطالب

گردشگری و اوقات فراغت - پیاپی 3 (بهار و تابستان 1394)

نشریه گردشگری و اوقات فراغت
پیاپی 3 (بهار و تابستان 1394)

  • بهای روی جلد: 4,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1394/03/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سروش کیانی قلعه سرد*، مرتضی مولایی، احمد علیپور صفحه 7
    منطقه تاریخی اشکفت سلمان ایذه که شامل چندین سنگ نوشته است در زمان حکومت پادشاهی محلی به نام «هانی» نقش شده است. بدلیل اهمیت و قدمت آثار این منطقه هر ساله افراد زیادی از این منطقه بازدید می کنند. هدف این مطالعه برآورد میزان تمایل به پرداخت افراد برای بازدید از این منطقه با استفاده از روش ارزش گذاری مشروط می باشد. بدین منظور با تدوین پرسشنامه و مصاحبه با 207 نفر از بازدیدکنندگان در سال 1393 اطلاعات مورد نیاز تکمیل و به دو شیوه ی پارامتری و غیرپارامتری به تخمین پرداخته شد. طبق نتایج بدست آمده میانگین تمایل به پرداخت به ازای هر بازدید در روش های پارامتری و غیرپارامتری به ترتیب 1800 و 1100 تومان است. یافته های حاصل از این مطالعه می تواند راهنمای مناسبی برای سیاستگذاران و برنامه ریزان میراث فرهنگی و گردشگری کشور در جهت تعیین بهای مناسب بلیط و تامین مالی هزینه های ارایه خدمات، بازسازی و نگهداری این اثر باشد.
    کلیدواژگان: ارزش تفریحی، ارزش گذاری مشروط، الگوی لوجیت، تمایل به پرداخت، منطقه تاریخی اشکفت سلمان، ایذه
  • سید جلال موسوی بازرگان*، زهرا نادعلیپور، افسانه پورجم علویجه صفحه 15
    اقامتگاه های عمومی از اجزای اصلی زنجیره ارزش و یکی از بخش های تاثیر گذار صنعت گردشگری به شمار می روند. زیرا گردشگر به هر مکانی وارد شود، نیازمند محلی برای خواب و استراحت است و موقعیت و مکان هتل از مولفه های اصلی انتخاب هتل و حتی مقصد گردشگری از سوی گردشگران است. انتظار منطقی این است که گردشگران تمایل به اقامت در هتلهائی داشته باشند که از نظر فاصله نزدیکتر باشند و سرمایه گذاران نیز موقعیت و مکان را به عنوان یک پارامتر اصلی تصمیم گیری لحاظ کنند. علیرغم اهمیت زیاد موقعیت و مکان هتل، در ادبیات صنعت گردشگری و هتلداری کمتر بدان پرداخته شده است.
    از سوی دیگر، موضوعی که در مطالعات قبلی تقریبا نادیده گرفته شده است، نقشی است که فن آوری اطلاعات و ارتباطات(فاوا) میتواند در رابطه بین دوری و نزدیکی هتل از یک سو و عملکرد هتل به عنوان یک متغیر وابسته، از خود برجای گذارد. بسیاری از محققین حوزه فاوا بر این باورند که پذیرش و استفاده از فاوا در بنگاه های اقتصادی بطور عام و در صنعت هتلداری بطور اولی میتواند موجبات بهبود شاخصهای عملکردی را فراهم سازد. اما نتایج مطالعات میدانی اثرات متفاوتی از فاوا بر بهره وری هتلها نشان داده است. در عین حال عناصری همچون موقعیت، مکان، مسافت و فاصله هتل از مراکز جمعیتی و مبادی گردشگر فرست در مطالعات قبلی تقریبا غایب بوده است. بنابراین و به لحاظ شواهد عینی و میدانی، رابطه بین پذیرش فاوا و عملکرد هتلها می تواند بصورت توامان با عنصر فاصله و با بهبود در رویکردها و روش های پژوهشی بررسی شود.
    با درک خلاء پژوهشی موجود، مقاله حاضر به دنبال بررسی تاثیر مکان و موقعیت جغرافیایی هتل (برحسب دوری یا نزدیکی به مراکز گردشگر فرست) در عملکرد هتل و نقش فناوری اطلاعات و ارتباطات در تعدیل این تاثیر احتمالی است. داده های مورد نیاز تحقیق از نتایج سرشماری ها و سایر طرح های آماری مرتبط استخراج گردیده و فرضیات تحقیق با استفاده از تکنیک-های آماری تحلیل همبستگی و تحلیل رگرسیون مرکب آزمون شد. نتایج تحقیق نشان میدهد که اولا دوری یا نزدیکی به مراکز گردشگر فرست (فاصله) با شاخصهای عملکردی هتل رابطه معکوس و معنی داری دارد، به این مفهوم که هر چه هتل در موقعیت دورتری قرار داشته باشد، شاخصهای عملکردی هتل پایین تر است. از سوی دیگر، پذیرش فناوری اطلاعات و ارتباطات باعث بهبود شاخصهای عملکردی هتل می شود. ثالثا فناوری اطلاعات و ارتباطات در رابطه ی میان مسافت و عملکرد نقش تعدیل کننده-ای دارد. این بدان معنی است که نفوذ فناوری اطلاعات و ارتباطات در هتلهای واقع در مقاصد دوردست گردشگری آنها را در موقعیت رقابتی بهتری قرار میدهد. بر اساس نتایج تحقیق هرگونه سیاستی که باعث افزایش استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات در هتلهای واقع در مناطق دوردست شود، به دلیل تاثیر مثبتی که بر عملکرد این هتلها و به تبع آن توسعه صنعت گردشگری این مناطق دارد، توصیه می شود. همچنین توصیه می شود که تحقیقات بیشتری با داده های میدانی تفصیلی تر در دستور کار مراکز پژوهشی مربوطه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: هتل، مکان، مسافت، عملکرد، فناوری اطلاعات و ارتباطات (فاوا)، ایران
  • وحید محمودی میرهاشم* صفحه 23
    امروزه زنجیره تامین در سازمان ها از طریق افزایش سطوح تامین منابع و انجام برون سپاری، به عنوان یک مزیت رقابتی برای سازمان ها تلقی می شود. این امر سبب شده تا انتخاب تامین کنندگان مناسب در زنجیره تامین یک رویکرد استراتژیک کلیدی برای سازمان ها به شمار آید. هدف این پژوهش ایجاد یک ماتریس تصمیم گیری جهت ارزیابی معیارهای انتخاب تامین کنندگان صنایع دستی برای جذب گردشگر بیشتر می باشد. در این تحقیق پس از شناسایی معیارهای انتخاب تامین کنندگان، مهم ترین عوامل از طریق تکنیک تاپسیس و ANP فازی تعیین گردید.
    نتایج این پژوهش نشان می دهد که عواملی چون درجه همکاری تامین کنندگان، طول دوره گارانتی محصولات، شرایط پرداخت، قیمت رقابتی، توجه به مشتریان، دوام محصول، از بین عوامل شناسایی شده دارای بیشترین تاثیرگذاری بوده و می بایست مورد توجه ویژه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: انتخاب تامین کنندگان، صنایع دستی، معیارهای ارزیابی، CFPR، گردشگر
  • علی حسنی، احسان نیرومند*، سید جلال موسوی بازرگان صفحه 31
    امروزه یکی از دارائی های با ارزش برای افراد، مکان ها، کشورها و سازمان ها برند است. با توجه به محیط پرچالش و رقابتی امروز جهان، نیاز به داشتن برندی قوی روز به روز بیشتر احساس می شود. صنعت گردشگری نیز همانند صنایع دیگر، یکی از صنایعی است که به شدت رقابتی شده است. مقصدهای گردشگری بخش مهمی از این صنعت را تشکیل داده و رقابت فشرده ای میان آنها در حال شکل گیری است. از همین رو داشتن برندی قوی برای آنها ضروری به نظر می رسد. یکی از مزایای اصلی داشتن برندی قوی، ساده سازی تصمیمات برای مشتریان و ایجاد یک مزیت رقابتی برای این مقصد هاست. یکی از اجزای اصلی تشکیل دهنده ی برند، تصویر برند است. داشتن تصویری قدرتمند از برند می تواند سبب ساختن برندی قوی در بازار شود. گرچه تا به امروز محققین زیادی در مورد این مفهوم کار کرده اند اما کمبود تحقیقاتی که دیدگاه های محققین را از گذشته تاکنون به شکل تخصصی مورد بررسی قرار داده و مفاهیم به کار رفته در آنها را به زبانی ساده و قابل فهم بیان کند به شدت احساس می شود. از این رو، مقاله حاضر قصد دارد تا با مرور تحقیقاتی که تاکنون در زمینه برند و تصویر آن انجام شده است، این مفهوم، اجزای سازنده آن و روش های اندازه گیری آن را به زبانی ساده و کاربردی معرفی کنیم.
    کلیدواژگان: گردشگری، برند، تصویر برند، تصویر برند مقصد گردشگری، ابعاد تصویر برند، تداعی کننده های برند
  • هاشم رستم زاده*، آرش زندکریمی، ایوب سرداری، شیدا زندکریمی صفحه 43
    ویژگی های اقلیمی، جغرافیایی و توپوگرافی، شرایط کم نظیر اکولوژی، پوشش مرتعی و جنگلی، مناطق سرسبز، از جاذبه های قوی گردشگری استان آذربایجان شرقی محسوب می شود. در این تحقیق با به کارگیری سیستم اطلاعات جغرافیایی و با استفاده از مدل های WLC، Boolean و FUZZYپهنه بندی پتانسیل های مناسب برای اکوتوریسم متمرکز طبقه یک و دو و اکوتوریسم گسترده طبقه یک و دو بررسی شده است. به همین منظور لایه های اطلاعاتی مورد نیاز شامل نقشه های سطوح ارتفاعی، شیب، رودخانه ها، حاصلخیزی خاک، روزهای آفتابی، سرعت باد، رطوبت نسبی، دما، دسترسی به جاده تهیه و طبقه بندی شده اند؛ سپس با تلفیق و همپوشانی لایه های اطلاعاتی درمحیط GIS، با استفاده ازمدلهای FUZZY،WLC، Boolean پهنه های مناسب هرکدام از موارد بررسی شده، تعیین شده است. نتایج حاصل از این مدل نشان می دهد که مدل بولین انعطاف کمی نسبت به سایر مدل ها دارد و روش FUZZY و WLC واقعیت را بهتر نشان می دهند؛ در هر سه مدل ارتفاعات و مناطق جنگلی شمال استان دارای شرایط بهتری نسبت به سایر مناطق بوده و نقاط پست و جلگه ای از لحاظ اکوتوریسم گسترده و متمرکز مناسب نیستند؛ همچنین به طور کلی بیشتر سطح استان آذربایجان شرقی از لحاظ اکوتوریسمی درشرایط متوسطی قرار دارد.
    کلیدواژگان: اکوتوریسم، FUZZY، WLC، GIS، استان آذربایجان شرقی
  • جعفر آهنگران، علی کدپوری* صفحه 51
    در عصر حاضر که تفریح و سرگرمی با زندگی مردم گره خورده است، ذائقه زائران تا اندازه ای به سوی جاذبه های تفریحی و سرگرمی پیشرفته و جدید حرکت نموده است. لذا ایجاد امکانات تفریحی شهری موجب رونق بازدید علاقه مندان از جاذبه های قدیمی نیز خواهد شد. امروزه جاذبه های طبیعی، آثار باستانی و... تنها دلیل سفر به شهرها نیست بلکه امکانات تفریحی شهری جذاب مانند بوستان های زیبا، مراکزخرید متنوع، دریاچه های مصنوعی و پارک های آبی نیز نقش مهمی در توقف بیشتر زائران در شهرهای مذهبی دارد. این پژوهش به نقش امکانات تفریحی شهری در افزایش مدت توقف زائران در شهر مذهبی قم پرداخته است. قم به دلایل مختلف از جمله وجود بارگاه ملکوتی حضرت معصومه(س)، مسجد مقدس جمکران، شاهراه مواصلاتی کشوری و غیره، به عنوان یکی از شهرهایی می باشد که بیشترین زائر و تردد را در کشور به خود اختصاص داده است. بدلیل توقف کوتاه مدت زائران علی رغم پتانسیل بالای گردشگری در قم، این شهر به عنوان مورد مطالعه از سوی محقق انتخاب شد. پژوهش حاضر، رویکردی توصیفی تحلیلی داشته و به لحاظ هدف، از نوع تحقیقات کاربردی است. ابتدا چارچوب نظری بر اساس ادبیات موضوع و با مطالعه متون مرتبط تدوین شده و سپس داده ها و اطلاعات مورد نیاز، از طریق پیمایش و مشاهده جمع آوری گردید. جامعه ی آماری تحقیق، زائران بازدیدکننده از شهر مذهبی قم در سال 1393 می باشند و به منظور نمونه گیری، از روش نمونه گیری در دسترس استفاده شده است.
    نتایج تحقیق نشان می دهد که بین امکانات تفریحی شهری و افزایش مدت توقف زائران در قم رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. متغیر مستقل تاثیرگذار بر افزایش مدت توقف زائران در قم، امکانات تفریحی شهری می باشد که مصادیق بارز آن: مراکز خرید، بوستان و پارک جنگلی، دریاچه مصنوعی، پارک آبی و شهربازی می باشند. در پایان براساس نتایج بدست آمده، راهبردهایی پیرامون توسعه امکانات تفریحی شهری و افزایش مدت زمان اقامت زائران در قم پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: امکانات تفریحی شهری، مدت توقف زائران، شهر قم
  • حامد درخشیده، ابوطالب غریبی* صفحه 57
    در این پژوهش عوامل موثر بر توسعه نیافتگی صنعت گردشگری استان کهگیلویه و بویراحمد مورد بررسی قرار گرفته و پنج عامل کمبود خدمات و زیرساختها، مشکلات تقاضای فصلی، ضعف بازاریابی و تبلیغات، موانع فرهنگی و اجتماعی و تعدد مراکز تصمیم گیری به عنوان موضوعات مرتبط با توسعه نیافتگی صنعت گردشگری در استان کهگیلویه و بویراحمد مطرح شد. برای پاسخگویی به ارتباط این عوامل با توسعه نیافتگی صنعت گردشگری پنج فرضیه تدوین و برای آزمون فرضیات از آزمونهای آماری نظیر آزمون همبستگی اسپیرمن، آزمون t و آزمون تحلیل واریانس ANOVA استفاده شده است. این پژوهش کاربردی و از نوع توصیفی و همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش کارشناسان و دست اندرکاران مرتبط با صنعت گردشگری در استان کهگیلویه و بویراحمد می باشند و داده های مورد نیاز بوسیله پرسش نامه جمع آوری گردید. نتایج پژوهش حاکی از آن است که بین کمبود خدمات و زیر ساختها و توسعه نیافتگی صنعت گردشگری استان کهگیلویه و بویراحمد و هم چنین بین مشکلات تقاضای فصلی، ضعف بازاریابی و تبلیغات، مشکلات فرهنگی-اجتماعی و در نهایت تعدد مراکز تصمیم گیری با توسعه نیافتگی صنعت گردشگری استان کهگیلویه و بویراحمد رابطه مستقیم وجود دارد.
    کلیدواژگان: گردشگری، توسعه نیافتگی، زیر ساختها و خدمات، بازاریابی، کهگیلویه و بویر احمد
|
  • Soroush Kiani Ghalesard*, Morteza Molaei, Ahmad Alipour Page 7
    Eshkaft-e Salman historic district in the City of Izeh has several inscriptions designed at the time of a local kingdom called “Honey”. Each year, many people visit this area because of its importance and archaism. The main purpose of this study is to estimate the “willingness to pay” of tourists who visit this region using contingent valuation. Therefore, required data was collected with survey and interview of 207 visitors in 2014. “Willingness to pay” was estimated using Parametric and Non-Parametric methods of Contingent Valuation. Results showed that mean willingness to pay are 18,000 and 11,000 Rials per visit based on the parametric and non-parametric methods, respectively. Findings of this study could be a useful guide for policy-makers and also heritage and tourism planners in order to determine the appropriate tickets price and financing cost of services, reconstruction and maintenance of this region.
    Keywords: Willingness to Pay, Contingent Valuation, Parametric, Non, Parametric Meth, .ods, Eshkaft Salman, Izeh
  • Seyed Jalal Moosavi Bazargani*, Zahra Nadalipour, Afsaneh Pourjam Page 15
    Accommodation Facilities are one of the main elements of Tourism value chain and one of the most dynamic sectors of the industry because wherever a tourist travels he/she needsa place for sleeping and taking rest. Place of hotel is one of the main components in the choice of hotel and even choice of tourism destination by tourists which has been neglected in the tourism and hotel industry literature despite its high importance. This paper aims to investigate the influence of place and geographical location on hotel performance and Information and communication technology (ICT) role in justifying this probable influence. It was written based on literature review and quantitative analysis of some secondary data series. Finally, relationship between distance and performance indicators was confirmed i.e. the more distant the hotel from the city centers the lower the performance indicators. Moreover, acceptance of ICT results in the improvement of hotel performance indicators. Also the justifying role of ICT between distance and performance was approved.
    Keywords: Hotel, Place, Distance, Performance, Information, Communication Technology (ICT), Iran
  • Vahid Mahmoodi Mirhashem* Page 23
    The supply chain enterprises through increased levels of financing and outsourcing, is seen as a competitive advantage for organizations. It has led to the selection of suitable suppliers in the supply chain a key strategic approach for organizations to pose. The purpose of this study was to develop a decision matrix to evaluate supplier selection criteria to attract more tourists. In this study, the supplier selection criteria to identify the most important factors were determined by using a TOPSIS and fuzzy ANP.The results show that factors such as the degree of cooperation of suppliers, products during the warranty period, payment terms, competitive price, customer and product durability are the most influencing factors.
  • Ali Hasani, Ehsan Niroumand *, Jalal Moosavi Bazargan Page 31
    Nowadays, brand is one of the most valuable assets of the organizations. Due to the competitive environment of the world today, the necessary of having a strong brand is increasingly felt by organizations. Creating competitive advantage and simplify the decision making for customers are the advantages of having strong brand for organizations. Brand image is one of the main components of the brand. Having a strong brand image would cause to make strong brand in the market for the organizations. Although a lot of researchers are studying this concept until now but there is a lack of researches that reviews the theories and concepts simply. Therefore this article reviews the researches of brand image until now and introduces concept, components and measuring methods of Brand Image.
    Keywords: brand, brand image, components of brand image, brand associations, measur ing brand image
  • Hashem Rostam Zadeh*, Arash Zand Karimi, Ayoob Sardari, Sheyda Zand Karimi Page 43
    The supply chain enterprises through increased levels of financing and outsourcing, is seen as a competitive advantage for organizations. It has led to the selection of suitable suppliers in the supply chain a key strategic approach for organizations to pose. The purpose of this study was to develop a decision matrix to evaluate supplier selection criteria to attract more tourists. In this study, the supplier selection criteria to identify the most important factors were determined by using a TOPSIS and fuzzy ANP.The results show that factors such as the degree of cooperation of suppliers, products during the warranty period, payment terms, competitive price, customer and product durability are the most influencing factors.
    Keywords: Selecting suppliers, Handcrafts, Evaluation criteria. CFPR, Tourist
  • Jaafar Ahangaran, Ali Kadpouri* Page 51
    Today, recreation has become an indispensable part of life, pilgrims’ tastes have changed into modern and advanced recreational attractions. Therefore, establishment of urban recreational facilities will bring about prosperity in visiting the old attractions, too. Nowadays, natual attractions, historical buildings, etc. are not the only motives for travel, but the urban recreational facilties like beautiful parks, various shopping centers, artificial lakes, water parks, and amusement parks have also an important role in increasing pilgrims’ length of stay in religious cities. This study set out to investigate the role of urban recreational facilities in increasing pilgrims’ length of stay in the Holy City of Qom. Qom is among the top Iranian destinations for trips and transportation due to various reasons, including the presence of the Holy shrine of Lady Masoumah (sa) and the holy mosque of Jamkaran as well as its high status as the transportation keystone of the country. Due to the short stop of pilgrims in Qom despite its high potential for tourism, this city was chosen to be studied. This study is a descriptive-analytical research project, and regarding the objectives, it is an applied one. To conduct this study, the theoretical framework was developed based on the review of the related literature and the study of related texts. Then, the data and information needed were collected through survey and observation. The research population was comprised of the pilgrims who visited the holy city of Qom in 2014. For sampling, the convenience sampling method was used. The findings revealed that there is a significant positive relationship between urban recreational facilities and pilgrims’ length of stay in Qom. The independent variable that affects pilgrims’ length of stay in the city of Qom is urban recreational facilities including shopping centers, gardens and Nature Park, artificial lake, water park and amusement park. Finally, based on the obtained results, strategies on the development of urban recreational facilities and increasing pilgrims’ length of stay in Qom have been suggested.
    Keywords: Urban recreational facilities, Pilgrim's length of stay, The holy city of Qom
  • Abutaleb Gharibi*, Hamed Derakhshide Page 57
    In this study, factors affecting underdeveloped tourism industry in Kohgiloyeh and Boyer- Ahmad has been studied. Five factors of the lack of services and infrastructure, problems of seasonal demand, weak marketing and advertising, social and cultural barriers and the multiplicity of decision centers as issues related to the underdevelopment of the tourism industry in Kohgiloyeh and Boyer-Ahmad province were introduced. To address the relationship of these factors on the underdevelopment of tourism, five hypotheses were formulated and to test the hypothesis, Statistic tests such as Spearman correlation test, t-test and ANOVA analysis of variance was used. The study population is consisted of experts and stakeholders of tourism industry in Kohgiloyeh and Boyer-Ahmad Province and required data were collected by questionnaire. The results show that there is a meaningful relationship between the lack of infrastructure and services and underdevelopment of Kohgiloyeh and Boyer-Ahmad Tourism industry as well as the problems of seasonal demand, weak marketing and advertising, social and cultural problems and the multiplicity of decision centers with underdeveloped tourism industry of Kohgiluyeh and Boyer Ahmad.
    Keywords: underdevelopment, tourism industry, infrastructure, services, marketing, Kohgiluyeh, Boyer, Ahmad