فهرست مطالب

نشریه مطالعات مدیریت رفتار سازمانی در ورزش
سال پنجم شماره 3 (پیاپی 19، پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/07/04
  • تعداد عناوین: 10
|
  • شهرام نظری، حیدر حسینی ، بهناز مرادعیزاده صفحات 11-20
    هدف از پژوهش حاضر بررسی ارتباط یادگیری سازمانی و مدیریت دانش با چابکی سازمانی در هیئت های ورزشی استان آذربایجان غربی بود. جامعه آماری تحقیق شامل 600 نفر از مدیران و کارکنان هیئت های ورزشی استان آذربایجان غربی بود که بر اساس جدول مورگان 234 نفر به طور تصادفی طبقه ای برای نمونه تحقیق انتخاب شدند. در این پژوهش از پرسشنامه های یادگیری سازمانی گومز و همکاران 2005، مدیریت دانش لاوسون 2003 و چابکی سازمانی حسن جرفی 1392 استفاده شد. روایی هر سه پرسشنامه به تایید 15 تن از متخصصان رسید و پایایی با آلفای کرونباخ به ترتیب 91/0 ، 84/0 و 92/0 محاسبه شد. به منظور تحلیل داده ها از روش های آماری توصیفی و استنباطی از جمله میانگین، انحراف معیار، کلموگروف- اسمیرنوف، رگرسیون تک متغیری با کمک نرم افزارSPSS20 استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد که ارتباط مثبت معناداری بین یادگیری سازمانی و مدیریت دانش با چابکی سازمانی وجود دارد. . همچنین یادگیری سازمانی و مدیریت دانش هیئت های ورزشی استان آذربایجان غربی قابلیت پیش بینی 67 درصد چابکی سازمانی هیئت های ورزشی استان آذربایجان غربی را دارند.
    کلیدواژگان: چابکی سازمانی، یادگیری سازمانی، مدیریت دانش
  • لقمان کشاورز صفحات 21-32
    هدف از پژوهش حاضر تدوین مدل عوامل موثر بر رفتار و آمادگی مدیران برای مقابله با حملات گروه های تروریستی در رویدادهای ورزشی بود. جامعه آماری پژوهش اعضای هیات علمی دانشکده های تربیت بدنی رشته مدیریت ورزشی، مدیران اماکن ورزشی بزرگ، متوسط و کوچک در سطح کشور و متخصصین نیروهای انتظامی و امنیتی کشور به تعداد نامحدود بود که بر مبنای فرمول کوکران 384 نفر برای نمونه تحقیق انتخاب شدند. برای دستیابی به اهداف پژوهش از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد که روایی صوری و محتوایی آن به تایید 20 تن از متخصصین رسید و روایی سازه آن با تحلیل عاملی تاییدی مورد بررسی و تایید شد. پایایی پرسشنامه نیز در یک مطالعه مقدماتی با 30 آزمودنی و با آلفای کرونباخ 79/0 محاسبه شد. برای تحلیل داده ها از روش های آماری توصیفی و استنباطی ازجمله کلموگروف اسمیرنف، بارتلت، KMO، تحلیل عاملی تاییدی و اکتشافی با چرخش واریمکس و با استفاده از دو نرم افزار SPSS و AMOS استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد 8 عامل اطلاعاتی، امنیتی، آمادگی، هماهنگی، فناوری، مدیریتی، آموزشی و حقوق شهروندی در مدل عوامل موثر بر رفتار مدیران برای مقابله با حملات گروه های تروریستی در رویدادهای ورزشی ایران تاثیرگذار هستند. همچنین مدل به دست آمده از برازش مطلوب برخوردار است.
    کلیدواژگان: رويداد ورزشي، تروريسم، مدير، اماکن ورزشي
  • اسفندیار محمدی ، زهرا رضایی، میلاد احمدی، هادی مفتاحی، همت الله بسطامی صفحات 30-41
    پژوهش حاضر با هدف مطالعه و بررسی تاثیر معنویت سازمانی بر بهبود عملکرد شغلی با نقش میانجی رهبری اخلاق مدار در میان کارکنان اداره ورزش و جوانان استان ایلام انجام پذیرفته است. جامعه آماری در این پژوهش کارکنان اداره ورزش و جوانان استان ایلام که تعداد آن ها 302 نفر است و حجم نمونه با توجه به جدول مورگان 168 نفر بدست آمده است و این تعداد پرسشنامه مورد تحلیل قرار گرفته است. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه استاندارد معنویت سازمانی میلیمان و همکاران (2003) ؛ عملکرد شغلی گودمن و سویانتک (1999) و رهبری اخلاق مدار دی هاق و دن هارتوگ (2008) استفاده شده است. پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر نحوه گردآوری داده ها، از نوع توصیفی- پیمایشی است. مدل مورد مطالعه با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار لیزرل مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج پژوهش نشان می دهد که معنویت سازمانی تاثیر مثبت معناداری بر عملکرد شغلی دارد، این در حالی است که رهبری اخلاق مدار در رابطه فوق نقش میانجی دارد.
    کلیدواژگان: اداره ورزش و جوانان استان ایلام، رهبری اخلاق مدار، عملکرد شغلی، معنویت سازمانی
  • حمیدرضا میرصفیان، معصومه کلاته سیفری ، مسعود فریدونی صفحات 43-54
    هدف از پژوهش ، ارائه مدلی از اثر کیفیت تعاملات سازمانی و پذیرش اجتماعی بر وفاداری داوطلبان ورزشی در ادارات تربیت بدنی دانشگاه های آموزش عالی کشور بود. این پژوهش توصیفی - علی است که مبتنی بر مدل سازی معادلات ساختاری می باشد که به صورت میدانی انجام شد. جامعه ی آماری این پژوهش، دانشجویان داوطلب ورزشی بودند که حداقل دو نیمسال با اداره تربیت بدنی دانشگاه خود همکاری داشته اند. طبق آمار اداره کل تربیت بدنی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، این تعداد ، ده هزار نفر برآورد شد. از حیث دسترسی، داوطلبان 18 دانشگاه منتخب در این پژوهش حضور داشتند. با توجه به جدول مورگان، تعداد 384 پرسشنامه سالم به صورت نمونه گیری در دسترس جمع آوری شد. بر اساس مطالعه ادبیات نظری و تحقیقات اخیر، ابزار تحقیق در قالب پرسشنامه طراحی شد. جهت روایی ظاهری و محتوایی، پرسشنامه طراحی شده توسط نه نفر از متخصصان مدیریت ورزشی تایید شد. روایی سازه با تحلیل عاملی اکتشافی توسط نرم افزار SPSS ورژن21 انجام گرفت. ضریب آلفای کرونباخ برای متغیر وفاداری داوطلبان، کیفیت تعاملات سازمانی و پذیرش اجتماعی به ترتیب 83/0، 82/0 و 71/0بدست آمد. نتایج حاصل از اجرای مدل در نرم افزار ایموس نشان داد ضریب تاثیر دو متغیر کیفیت تعاملات سازمانی و پذیرش اجتماعی بر وفاداری داوطلبان به ترتیب64/0 و 69/0 بود. درک، شناخت ، آموزش، پشتیبانی داوطلبان و تشکیل شبکه های سازمانی می تواند باعث دلگرمی و وفاداری آنان به ورزش دانشگاه ها گردد.
    کلیدواژگان: کیفیت تعاملات سازمانی، پذیرش اجتماعی، وفاداری داوطلبان ورزشی
  • حبیب هنری صفحات 55-68
    هدف تحقیق حاضر، طراحی مدل صلاحیت ها و ویژگی های حرفه ای معلمین تربیت بدنی و ورزش بود. روش تحقیق از نوع توصیفی پیمایشی بود که به شکل میدانی انجام شد. جامعه آماری را کلیه معلمان تربیت بدنی و ورزش شهر تهران تشکیل دادند. جامعه آماری، کلیه دبیران تربیت بدنی و ورزش زن و مرد شهر تهران بودند که براساس برآوردهای صورت گرفته 650 نفر در نظر گرفته شد که با توجه جدول آماری (مورگان) نمونه آماری 242 نفر تعیین گردید. برای انتخاب نمونه به صورت نمونه گیری خوشه ایتصادفی عمل شد. ابزار گردآوری داده های صلاحیت های حرفه ای معلمین تربیت بدنی پرسشنامه محقق ساخته ای بود که روایی صوری و محتوایی آن در پژوهش حاضر توسط متخصصین و اساتید دانشگاهی در حوزه آموزش و پرورش مورد بررسی و تایید و همچنین روایی سازه ابزار با استفاده از نرم افزار آموس و پایایی ابزار (همسانی درونی) نیز جهت کل پرسشنامه مولفه های آن از طریق ضریب آلفای کرونباخ 88/0 =α به دست آمد. در بخش دوم آمار استنباطی از t تک نمونه، تحلیل عاملی تاییدی و مدل ساختاری استفاده شد. نتایج مدل پژوهش نشان داد که مولفه های صلاحیت های آموزشی و توسعه حرفه ای بیشترین بار عاملی و همچینین مولفه صلاحیت فناوری کمترین میزان بار عاملی را به خود اختصاص دادند. بنابراین حفظ رفتارهای مثبت معلمان نسبت به دانش آموزان و والدین باید مورد توجه و استفاده از فناوری های نوین در آموزش تقویت شود.
    کلیدواژگان: ورزش، صلاحیت های حرفه ای، دبیران ورزش
  • اسدالله نظریان سامانی، احمدرضا عسکری صفحات 69-79
    هدف کلی از این پژوهش طراحی رابطه میان هوش سازمانی و دوسوتوانی کارکنان با نقش میانجی فرایند مدیریت دانش در اداره کل ورزش و جوانان استان چهارمحال و بختیاری می باشد. پژوهش حاضر به لحاظ هدف کاربردی، به لحاظ ماهیت از نوع همبستگی و به لحاظ روش جمع آوری پیمایشی است. جامعه ی آماری این تحقیق کارکنان اداره کل ورزش و جوانان استان چهارمحال و بختیاری شامل 108 نفر می باشد. نمونه آماری بر اساس جدول مورگان به تعداد 83 نفر به صورت تصادفی ساده از بین جامعه آماری مورد نظر انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری پژوهش حاضر شامل پرسشنامه دوسوتوانی توسط جانسن (2005) ، پرسشنامه مدیریت دانش توسط نوناکا و تاکوچی (1995) و پرسشنامه هوش سازمانی آلبرخت (2003) می باشد. در یک مطالعه مقدماتی پایایی پرسشنامه ها از طریق آزمون آلفای کرونباخ به ترتیب 72/0 ، 83/0 و 89/0 بدست آمد. تجزیه و تحلیل آمار توصیفی توسط نرم افزار Spss19 و جهت مدل سازی متغیرهای پژوهش و تجزیه و تحلیل فرضیات پژوهش از نرم افزار Smart PLS3 استفاده شده است. یافته ها نشان می دهد هوش سازمانی تاثیر مثبت و معناداری بر دوسوتوانی داشته و مدیریت دانش به عنوان متغیر میانجی در رابطه با هوش سازمانی و دوسوتوانی عمل می کند. این یافته به آن معناست که تاکید بر هوش سازمانی و فرایند مدیریت دانش و رعایت آن از سوی سازمان ها می تواند منجر به ایجاد دوسوتوانی در کارکنان سازمان گردد.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، اکتشاف، بهره برداری، دوسوتوانی کارکنان
  • احلام حیدری آل کثیر، امین خطیبی ، صدیقه حیدری نژاد صفحات 79-89
    هدف این پژوهش بررسی تاثیر رفتار مربیان بر خودکارآمدی و منش ورزشی ورزشکاران زن رشته کبدی بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه بازیکنان حاضر در دور نیمه نهایی لیگ برتر کبدی بانوان در سال 1396 بود و برای نمونه گیری از روش کل شمار استفاده شد. ابزار پژوهش پرسشنامه بود که پس از تائید روایی و پایایی در بین نمونه آماری توزیع شد. برای تحلیل داده ها از آزمون های ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون خطی، تحلیل واریانس یک راهه و ازمون تعقیبی ال. اس. دی استفاده شد. نتایچ تحلیل رگرسیونی نشان داد رفتارهای مثبت مربیان موجب افزایش خودکارآمدی و منش ورزشی ورزشکاران می شود و رفتارهای منفی مربیان موجب کاهش خودکارآمدی و منش ورزشی ورزشکاران می شود. همچنین خودکارآمدی نیز تاثیر مثبت و معناداری بر منش ورزشی داشت. براساس یافته های این پژوهش پیشنهاد می شود مربیان با رفتارهایی که از دیدگاه ورزشکاران، رفتارهای مثبت و یا منفی تلقی می شوند، آشنا شده و از تاثیر رفتار خود بر عملکرد ورزشکاران مطلع شوند و همانطورکه ورزشکاران را برای مسابقات آماده می کنند، خود نیز با آمادگی در رقابت ها حاضر شوند.
    کلیدواژگان: رفتار مربیان، خودکارآمدی، منش ورزشی، کبدی
  • شهریار عباسیان، بهرام یوسفی ، شیرین زردشتیان، حسین عیدی صفحات 91-104
    پژوهش حاضر با هدف بررسی و ارزیابی تاثیر چابکی سازمانی بر عملکرد سازمانی با نقش میانجی سرمایه فکری در میان کارکنان ادارات ورزش و جوانان استان های غرب کشور با ارایه یک مدل انجام گرفته است. روش تحقیق، توصیفی و همبستگی و مبتنی بر مدل معادلات ساختاری است. جامعه آماری این پژوهش را تمامی کارکنان ادارات ورزش و جوانان (کرمانشاه، کردستان، همدان، لرستان و ایلام) تشکیل دادند (453 نفر) که با استفاده از جدول کرجسی و مورگان، 284 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از سه پرسشنامه استاندارد سرمایه فکری بونتیس (1996) ، چابکی سازمانی شریفی و ژانگ (2001) و عملکرد سازمانی یانگ و همکاران (2004) استفاده شد. روایی پرسشنامه ها توسط اساتید مدیریت ورزشی تایید گردید و پایایی آن ها با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ تایید شد. یافته ها نشان داد چابکی سازمانی تاثیر مثبت و معنادار 59 درصدی بر عملکرد سازمانی داشت. سرمایه فکری نیز به عنوان متغیر میانجی تاثیر 45 درصدی بر عملکرد داشت و میزان اثر چابکی سازمانی بر سرمایه فکری هم 71 درصد گزارش گردید که بیشترین میزان اثر را در مدل پژوهش داشت. همچنین شاخص های مدل پژوهش نیز از برازش مناسب برخوردار بود و مدل پژوهش تایید را کرد. این یافته ها بیان کننده این موضوع است که در ادارات ورزش و جوانان، مدیران ارشد می توانند با فراهم آوردن بسترهای لازم برای جریان چابک سازی و سرمایه فکری، عملکرد بهتری در سطح سازمانی به دست آورند.
    کلیدواژگان: چابکی سازمانی، سرمایه فکری، عملکرد سازمانی، ادارات ورزش و جوانان
  • زهرا فیض صفحات 105-116
    در عصر حاضر، ورزش یکی از مهمترین راه های موثر تربیتی و اخلاقی و یک فعالیت سالم در بین جوانان است که به طور قابل ملاحظه ای گسترش یافته است. صحنه های رقابت های ورزشی هر چند بر اساس مقررات و ضوابط فنی حاکم بر ورزش اداره می شود اما گاهی خطاهایی به جهت عدم رعایت اخلاق و احساس شکست بازیکنان و تغییر روش مبارزه ، سبب آسیب دیدن ورزشکاران می گردد، اگر چه نظریاتی وجود دارد مبنی بر این که ورزشکاران به پذیرش آسیب ها رضایت داده اند، اما در برخی موارد آسیب ها به قطع نخاع یا حتی مرگ ورزشکار منجر شده است، فقه اسلامی کار شخص صدمه زننده را به جهت وجود عنصر تقصیر و ایجاد ضرر، دارای ضمان و مسئولیت مدنی دانسته و خواستار جبران خسارت وارده بر ورزشکار آسیب دیده شده است. با توجه به جایگاهی که فقه اسلامی در ترویج اخلاقیات و حتی تاثیرات قابل توجه در موقعیت و کامیابی ورزشی دارد نهادینه سازی شاخص های اخلاقی بر گرفته از فقه اسلامی به عنوان راهبرد ارتقاء سطح اخلاق ورزشی حائز اهمیت است.
    کلیدواژگان: ورزش، رفتار، مسئولیت مدنی، اخلاق، فقه
  • اکبر فریدفتحی ، زهرا رضایی، ماه زری حقیقت، معصومه بهمن زاده صفحات 117-125
    هدف از این تحقیق تاثیر هوش استراتژیک بر ظرفیت تغییر سازمانی با نقش نقش تعدیل گر محیط حقوقی در سازمان های ورزشی بود. روش تحقیق توصیفی همبستگی بود که به روش میدانی انجام گرفت. جامعه آماری تحقیق را کلیه مدیران عالی و ستادی وزارت ورزش و جوانان، مدیران کل ادارات ورزش و جوانان استان ها، روسای فدراسیون های ورزشی به تعداد 150 نفر تشکیل می دادند. با توجه به محدود بودن جامعه، از روش نمونه گیری کل شمار برای نمونه گیری استفاده شده و 116 پرسشنامه جمع آوری گردید. ابزار تحقیق سه پرسشنامه استاندارد محیط حقوقی نیک نژاد (1395) ، پرسشنامه هوش استراتژیک هنری (1396) و پرسشنامه ظرفیت تغییر سازمانی جاج (2009) بود که پس از تایید روایی و پایایی مورد استفاده قرار گرفت. برای توصیف داده ها از میانگین، انحراف معیار، درصد، فراوانی و جداول از طریق نرم افزار Spss V23 و برای استنباط آماری داده ها از طریق مدل سازی معادلات ساختاری و به کمک نرم افزار IBM Amos 23 در دو بخش مدل اندازه گیری و بخش ساختاری انجام پذیرفت. نتایج نشان داد که هوش استراتژیک بر ظرفیت تغییر سازمانی در سازمان های ورزشی تاثیر معنی داری دارد (01/0=p). نقش تعدیل گر محیط حقوقی در تاثیر هوش استراتژیک بر ظرفیت تغییر سازمانی نیز معنی دار بوده و همچنین مدل حاصل از محیط حقوقی، تاثیر استراتژیک و ظرفیت تغییر سازمانی از برازش کافی برخوردار بود. توجه به هوش استراتژیک مدیران و آماده سازی محیط حقوقی مناسب ظرفیت تغییر سازمانی را افزایش خواهد داد.
    کلیدواژگان: محیط حقوقی، هوش استراتژیک، ظرفیت تغییر سازمانی، مدیران ورزشی
|
  • Shahram Nazari, Heidar Hosseini , Behnaz Morad Alizadeh Pages 11-20
    The purpose of this study was to investigate the relationship between organizational learning and knowledge management with organizational agility in sport Boards of West Azarbaijan province. The statistical population of the study consisted of 600 managers and staff of sport Boards of West Azarbayejan province. Based on Morgan's table, 234 peoples were randomly selected for research sample. In order to achieve the research goals, The organizational learning questionnaire of Gomez et al. 2005, Knowledge Management questionnaire of Lawson 2003, and organizational agility questionnaire Hasan Jarfi, 2013 were used.. The validity of all three questionnaires was confirmed by 15 experts and their reliability in the preliminary study with 30 subjects and with Cronbach's alpha was 0.91, 0.84 and 0.92, respectively. In order to analyze the data, descriptive and inferential statistical methods such as mean, standard deviation, Kolmogorov-Smirnov, single variable regression were used with SPSS20 software. The results of the research showed that there is a significant positive correlation between organizational learning and knowledge management with organizational agility. Also, organizational learning and knowledge management of West Azarbaijan Sport Boards can predict 67% of the organizational agility of West Azarbaijan Sport Boards.
    Keywords: Organizational agility, Organizational Learning, Knowledge Management
  • Loghman Keshavarz Pages 21-32
    The purpose of this research was to design the model of factor affecting the managers' behavior to confront attacks of terrorist groups in sporting events. Statistical population of this study included all of the faculty members of physical education colleges in sport management field, large, medium and small sports facilities managers, police and security specialists in Iran that their numbers were unclear. On the basis of Cochran formula, 384 persons were randomly selected of research samples. To achieve the research goals, the made researcher questionnaire was used. Validity of questionnaire was confirmed by 20 experts, and its structural validity was confirmed by confirmatory factor analysis. Its reliability was studied in a pilot study with 30 subjects and calculated as 0.79. For data analysis the descriptive statistics and inferential statistics methods, including Kolmogorov- Smirnov, KMO, Bartlet test, exploratory factor analysis with Varimax rotation and confirmed factor analysis by application of AMOS software and SPSS software were used. Research findings showed that there are 8 factors such as information, security, preparation, coordination, technology, management, education and citizenship rights for the model of factor affecting the managers' behavior to confront attacks of terrorist groups in sporting events. Also the achievement model is goodness.
    Keywords: sport event, terrorism, manager, sport facilities
  • Esfandiyar Mohammadi , Zahra Rezae, Milad Ahmadi, Hadi Meftahi, Hemmatollah Bastami Pages 30-41
    The present study aims at studying the impact of organizational spirituality on improving job performance with intermediate role of ethical leadership among staffs of Sports and Youth Department of Ilam province. Statistical population in this research is staffs of Sports and Youth Department of Ilam province which are 302 people. Sample size consists of 168 people and their questioners were analyzed using Morgan table. Data gathering tools were Miliman et.al’s organizational spirituality (2003); Goodman and Soyantek,s job performance (1999) and Dehagh and Den Hartog’s ethical leadership (2003) standardized questioners. The present research is practical in terms of purpose and it is descriptive Survey in terms of data gathering. Studied model has been analyzed using modeling of structural equations and Lizrel software. Results show that organizational spirituality has significant positive impact on job performance; meanwhile ethical leadership has an intermediate role in this relationship.
    Keywords: Organization spirituality, Job performance, Ethical leadership, Sports, Youth Department of Ilam province
  • Hamid Reza Mirsafian, Masoumeh Kalateh Seifari , Masoud Fereydouni Pages 43-54
    The purpose of this study was to provide a model of the effect of organizational interaction quality and social acceptance on the loyalty of sport volunteers in the physical educational institutions of higher education universities of the country. This study is descriptive-causal based on the modeling of structural equations that was field-based. The statistical population of this study was volunteer sports students who had worked with their university's physical education department for at least two semesters. According to the head quarter of Physical Education of the Ministry of Science, Research and Technology, this number was estimated at 10,000. In terms of access, volunteers from 18 selected universities participated in the study. According to Morgan's table, 384 healthy questionnaires were collected by available sampling. Based on the study of theoretical literature and recent research, the research instrument was designed in the form of a questionnaire. For face and content validity, a designed questionnaire was confirmed by nine sports management specialists. Structural validity was performed by exploratory factor analysis using SPSS version 21 software. Cronbach's alpha coefficient for volunteers' loyalty variables, organizational interaction quality and social acceptance were 0.83, 0.82 and 0.71, respectively. The results of the implementation of the model in the software of Amos showed that the effect coefficient of two variables, the quality of organizational interactions and social acceptance on volunteers' loyalty were 0.64 and 0.69 respectively. Understanding, recognizing, educating, supporting volunteers and setting up organizational networks can give them encouragement and loyalty to the sport of the universities.
    Keywords: The quality of organizational interactions, Social acceptance, Sport volunteers loyalty
  • Habib Honari Pages 55-68
    The purpose of study was to design a model for the physical education teachers’ professional characteristics and competencies. It is a field survey. The population included the whole Tehran physical education teachers whose number total equaled 650 individuals. The sample included 242 participants (both male and female) selected by the cluster random sampling based on Krejcie and Morgan's (1970) table. The instrument to measure the physical education teachers’ competencies was a structured questionnaire which the face and content validity were confirmed by the university experts and professors specialized in the field of education. Moreover, the construct validity was evaluated using AMOS software. The reliability was also assessed by Cronbach's alpha (internal consistency=0.88). Inferential statistics is composed of the one sample t-test, the confirmatory factor analysis, and the structural equation modeling. The results showed that the educational competencies as well as the professional development competencies had the highest value of factor loading. In contrast, the technology competencies had the lowest value of factor loading. In conclusion, the teachers’ positive behaviors in their students and the students’ parents must be maintained and the new technologies in education must be improved.
    Keywords: Sport, Professional competencies, Physical education teachers
  • Asadollah Nazariyan Samani, Ahmadreza Askari Pages 69-79
    The general purpose of this research is to explain the relationship between organizational intelligence and ambidexterity staff with the role of mediating of knowledge management process of sports and youth department of chaharmahal and bakhtiari province.The present research is applied in terms of the nature of the correlation type and in terms of the method surveying is collected. The statistical population of this research is the staff of the sports and youth department of chaharmahal and bakhtiari province, which includes 108 people. A sample of 83 people was selected randomly from morgan's table. The instrument of this research is Ambidexterity questionnaire by Janssen (2005), a knowledge management questionnaire by Noaka and Takuchi (1995), and Alberhtan's Intelligence Inventory (2003). In a preliminary study, the reliability of the questionnaires was 0.72, 0.83 and 0.89, respectively, through cronbach's alpha test. Descriptive statistics analysis was used by spss19 software to model the variables of research and analysis of research hypotheses using Smart PLS3 software. The findings show that organizational intelligence has a positive and significant effect on Ambidexterity and knowledge management acts as a mediator variable in relation to organizational intelligence and Ambidexterity. This finding means that the emphasis on organizational intelligence and the process of knowledge management and its observance by organizations can lead to ambidexterity in the organization's staff.
    Keywords: Knowledge Management, Exploration, Exploitation, Ambidexterity Employees
  • Ahlam Heydari Alekasir, Amin Khatibi , Sedighe Heydarinejad Pages 79-89
    The purpose of this research was to determine the effect of coaching behavior on self-efficacy and sportspersonship of female Kabbadi athletes. Statistical population of this research was all athletes, which participated in the semifinal rounds of women's Kabbadi premier leagues in 2017 and census method was used for sampling. The Research instrument was the questionnaire that after confirming validity and reliability, distributed statistical samples. For data analysis, the Pearson correlation coefficient, leaner regression, one way ANOVA and LSD post hoc have been used. Regression analysis showed that positive coaching behaviors increase self-efficacy and sportspersonship while negative coaching behaviors decrease self-efficacy and sportspersonship. In addition, self-efficacy had a positive significant effect on sportspersonship. Based on this research finding, suggested that coaches know the behaviors that athletes considered them as positive or negative and to be aware of the effect of their behaviors on athletes' performance and as they prepare athletes for competitions, coaches to be presented in competitions with readiness
    Keywords: Coaching behavior, self-efficacy, sportspersonship, Kabbadi
  • Shahryar Abbasian, Bahram Yousefi , Shirin Zardoshtian, Hossein Eydi Pages 91-104
    The purpose of this study was to investigate and evaluate the effect of organizational agility on organizational performance with the role of mediator of intellectual capital among employees of sport and youth departments in western provinces of Iran by presenting a model. The research method is descriptive and correlation based on the structural equation model. The statistical population of this study was all employees of sport and youth departments (Kermanshah, Kordestan, Hamedan, Lorestan and Ilam) (453 people), using 284 people who were selected using Krejcie and Morgan tables. For collecting data, three standard questionnaires of Intellectual Capital (Bontis) (1996), organizational agility Sharifi and Zhang (2001) and organizational performance of Yang et al. (2004) were used. The validity of the questionnaires was confirmed by the sports management professors and their reliability was confirmed by Cronbach's alpha test. The findings showed that organizational agility had a 59% positive and significant effect on organizational performance. Intellectual capital also had a 45% impact on performance as an intermediary variable, and the effect of organizational agility on intellectual capital was reported as 71%, which had the highest effect in the research model. The test results of the research model indices were fit for fit and the research model was confirmed. These findings suggest that, in sports and youth departments, senior managers can achieve better organizational performance by providing the necessary platforms for intellectual development and intellectual capital.
    Keywords: Organizational agility, Intellectual capital, Organizational performance, Sports departments, youth
  • Zahra Feiz Pages 105-116
    In the present era, sport is one of the most important ways of developing effective educational and ethical and healthy activities among young people, which has expanded considerably. Sports scenes, although based on the rules governing exercise, sometimes damage the athletes due to the lack of ethical behavior and the sense of defeat of the players and the change in the method of combat, although some of the suggestions are that the athletes are happy with the acceptance of the injuries. In some cases, injuries have resulted in spinal cord death or even death of the athlete. Islamic jurisprudence has come to the conclusion that the injured person has been convicted of civil and criminal damages and injuries. And requests compensation for injured athlete. Considering the position of Islamic jurisprudence in promoting ethics and even a significant impact on the status and success of the sport, it is important to consider the moral indicators of Islamic jurisprudence as a strategy for promoting the level of ethical athletics.
    Keywords: Exercise, behavior, civic responsibility, Ethics, jurisprudence
  • Akbar Farid fathi , Zahra Rezaei, Mahzari Haghighat, Masoumeh Bahmanzadeh Pages 117-125
    The purpose of this research was to investigate the effect of strategic intelligence on organizational change capacity with the role of moderating the legal environment in sports organizations. The method of research was descriptive correlation which was done by field method. The statistical population of the study consisted of all top executives and staff of the Ministry of Sports and Youth, heads of sport and youth departments of the provinces, heads of sports federations of 150 people. Due to the limited community, sampling method was used for total number of samples and 116 questionnaires were collected. The research tools were three standard Niknejad legal environment questionnaire (1395), artistic strategic intelligence questionnaire (1396) and organizational change capacity questionnaire Jajj (2009) which was used after validity and reliability verification. Data were analyzed by mean, standard deviation, percentage, frequency and tables using Spss V23 software. For statistical inference, the data were analyzed by structural equation modeling using IBM Amos 23 software in two parts of the measurement model and structural part. . The results showed that strategic intelligence has a significant effect on organizational change capacity in sport organizations (p = 0.01). The role of moderating the legal environment in the impact of strategic intelligence on organizational change capacity was also meaningful, and the model derived from the legal environment, strategic impact, and organizational change capacity were adequate. Attention to the strategic intelligence of managers and the preparation of an appropriate legal environment will increase the capacity of organizational change.
    Keywords: Legal Environment, Strategic Intelligence, Organizational Change Capacity, Sports Managers