فهرست مطالب

مطالعات مدیریت رفتار سازمانی در ورزش - سال دوم شماره 2 (پیاپی 6، تابستان 1394)

نشریه مطالعات مدیریت رفتار سازمانی در ورزش
سال دوم شماره 2 (پیاپی 6، تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/10/24
  • تعداد عناوین: 8
|
  • اکبر فریدفتحی، داریوش معرفت، رضا طلایی صفحات 1-10
    مدیران سرمایه های راهبردی هر سازمان بشمار می آیند. انتخاب مدیران شایسته می تواند تمامی ارکان یک سازمان را تحت تاثیر خود قرار دهد. تحقیق حاضر با هدف شناسایی و اولویت بندی شاخص های انتخاب مدیران سازمان های ورزشی به روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) انجام شد. مطالعه حاضر به روش آمیخته اکتشافی و در دو فاز کیفی و کمی و به صورت پی در پی انجام شد؛ جامعه تحقیق را کلیه مدیران با تجربه (بیش از 15 سال مدیریت در ورزش) به تعداد 50 نفر و متخصصان مدیریت ورزشی (افراد دارای دکترای تخصصی مدیریت ورزشی) به تعداد 60 نفر تشکیل می دادند که از این تعداد 80 نفر به روش تصادفی طبقه ای طبقه ای (37 نفر مدیر و 43 نفر متخصص) به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شدند. در مرحله اول با روش نمونه گیری هدفمند و تکنیک گلوله برفی به 12 نفر از متخصصان و باتجربه های حوزه مدیریت سازمان های ورزشی مراجعه و از طریق مصاحبه عمیق به شناسایی شاخص های اصلی انتخاب مدیران سازمان های ورزشی پرداخته شد. سپس این شاخص ها در یک پرسشنامه تحلیل سلسله مراتبی در اختیار نمونه تحقیق قرار داده شد و شاخص های شناسایی شده به وسیله نرم افزار Expert Choice11 و بر مبنای روش AHP مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد تحصیلات متناسب با مدیریت ورزشی با میانگین وزن 0/277 بیشترین اولویت را داشت و پس ازآن قدرت ارتباطات سیاسی با میانگین وزن 0/299 قرار داشت. توجه به شاخص های اساسی در انتخاب مدیران سازمان های ورزشی کمک خواهد کرد تا این سازمان ها بهتر از قبل در جهت اهداف از پیش تعیین شده حرکت نمایند.
    کلیدواژگان: شاخص های انتخاب مدیران، فرایند تحلیلی سلسله مراتبی، مدیران ورزشی
  • سیده عذرا میرکاظمی، محمدحسن قلیزاده، سحر سهیلی پیشکناری صفحات 11-22
    هدف از پژوهش حاضر، رتبه بندی باشگاه های بدنسازی شهر رشت از نظر بهداشت با استفاده از روش های تصمیم گیری چند معیاره می باشد. پژوهش حاضر از نوع توصیفی مقایسه ای و جمع آوری اطلاعات با استفاده از چک لیست محقق ساخته شامل 51 معیار بهداشت به صورت میدانی انجام شد. روایی چک-لیست توسط برخی از صاحب نظران (اساتید دانشگاه و مدیران باشگاه های بدنسازی) مورد تایید قرار گرفت. به علت محدود بودن حجم جامعه، حجم نمونه با جامعه برابر در نظر گرفته شد و در نهایت اطلاعات 44 باشگاه که بطور کامل در دسترس محقق قرار گرفته بود مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. از روش های تحقیق در عملیات، آنتروپی شانون جهت وزن دهی به معیارها و تاپسیس جهت رتبه بندی باشگاه ها به وسیله نرم افزار EXCEL استفاده شد. یافته ها نشان داد در معیار بهداشت دو باشگاه 4A، 36A با مقدار 1Ci= بهترین رتبه و دو باشگاه 27A، 33A با مقدار 05/0 Ci= پایین ترین رتبه را به خود اختصاص دادند. اماکن ورزشی به عنوان یک محصول ورزشی که به مشتریان و استفاده کنندگان آن عرضه می شوند محسوب می شوند. با رتبه بندی این محصول ورزشی با استفاده از روش های تصمیم گیری چندمعیاره، این امکان برای مشتریان این محصول فراهم می شود که با توجه به امتیاز بدست آمده توسط این مدل بهترین تصمیم را در انتخاب محصول خود گرفته و همچنین این امکان برای ارائه کنندگان این محصول فراهم می شود که بتوانند با رتبه ای که محصول آن ها بدست می آورند، با رفع نقاط ضعف جهت بهبود یا تثبیت موقعیت محصول خود اقدام نمایند.
    کلیدواژگان: بهداشت، باشگاه بدنسازی، آنتروپی شانون، تاپسیس
  • فاطمه اصغری، محمد ابراهیم رزاقی، مرتضی دوستی، قاسم مهرابی صفحات 23-38
    این پژوهش با هدف بررسی دلایل مثبت و منفی ورود ورزشکاران به عرصه سیاست انجام گرفت. پژوهش از نوع توصیفی و از حیث جمع آوری اطلاعات پیمایشی بود. جامعه آماری تحقیق را ورزشکاران مستعد به عرصه سیاست تشکیل می داد (250 =N)، به این ترتیب، 154 ورزشکار که از شرایط فوق برخوردار بودند به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری داده ها دو پرسشنامه (11 سوالی دلایل مثبت و 7 سوالی دلایل منفی) محقق ساخته بود که روایی صوری و محتوایی ابزار توسط متخصصین مورد تایید قرار گرفت و پایایی ابزار با استفاده از آلفای کرونباخ 0/87، 0/84 به ترتیب دلایل منفی و مثبت بدست آمد. برای تجزیه و تحلیل داده ها، از روش تحلیل عاملی با چرخش متعامد استفاده شد. براساس تحلیل عاملی از 18 سوال دو پرسش نامه، 17 سوال با داشتن بار عاملی مناسب در 6 عامل ساز و کار اجتماعی، ساز و کار دیپلماتیک، تفکر ملی، حمایت ملی، سلاح اجتماعی و سلاح سیاسی قرار گرفتند. میزان اهمیت عامل ها از دیدگاه آزمودنی ها نشان داد، عامل ساز و کار اجتماعی به عنوان با اهمیت ترین عامل (20/56= درصد واریانس) دلایل مثبت ورود ورزشکاران به عرصه سیاست و عامل سلاح اجتماعی به عنوان با اهمیت ترین عامل (43/25= درصد واریانس) دلایل منفی ورود ورزشکاران به عرصه سیاست را تبیین می کند.
    کلیدواژگان: سیاست، دلایل مثبت، دلایل منفی، ورزشکار
  • عباس سبحانی، رضا اندام، مجتبی ظریفی صفحات 39-52
    هدف پژوهش حاضر اولویت بندی و شناسایی عوامل موثر و موانع مشارکت ورزشی معلولین شهر اهوازبود.تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر جمع آوری اطلاعات از نوع توصیفی - پیمایشی به شمار می آید. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه معلولین عضو جامعه معلولین شهراهواز بود (N=720) که تعداد 190نفر به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب گردید. ابزار جمع آوری داده ها پرسش نامه ای بود که گشتاسبی (1391) در پژوهش خود از آن استفاده کرده بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و در سطح آمار استنباطی از آزمون های tتک نمونه ایی و آزمون فریدمن استفاده شد. نتایج به دست آمده نشان داد به ترتیب اهمیت، عوامل سلامتی و تندرستی، لذت و نشاط و تعامل اجتماعی مهمترین عوامل موثر مشارکت در فعالیت های بدنی و در بین موانع مشارکت ورزشی معلولین عوامل اقتصادی، محیطی (حمل و نقل)، امکانات و تجهیزات و عوامل اجتماعی- فرهنگی مهمترین موانع می باشند.
    کلیدواژگان: مشارکت ورزشی، ورزش معلولین، موانع، عوامل موثر
  • فریبا عسکریان، ناصر دخت باقر صفحات 53-66
    با توجه به تناقضات مربوط به نقش شاخص های اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و اقلیمی در کسب مدال های ورزشی، تحقیق حاضر به منظور تعیین عوامل موثر بر عملکرد کشورها در بازی های المپیک انجام شد. پژوهش حاضر به صورت توصیفی- تحلیلی و میدانی طی سال های 2000، 2004، 2008 و 2012 انجام شد. جامعه و نمونه ی آماری، برابر و شامل 297 کشور بوده اند. تعداد مدال های کسب شده در این رقابت ها به عنوان شاخص عملکرد ورزشی هر کشور تعیین شد. داده های میزان تولید ناخالص داخلی، جمعیت، امید به زندگی، اندازه کاروان و میزبانی به روش کتابخانه ای جمع آوری گردید. داده ها نرمال با استفاده از رگرسیون چند متغیره در سطح معنی داری پنج درصد بررسی شد. اندازه ی کاروان (004/0 p= و125/3t=)، جمعیت (010/0 p= و277/2t=) و امید به زندگی (027/0 p= و349/2t=) در تعامل با هم بر عملکرد کشورها موثر بودند. با توجه به نتایج بدست آمده می توان نتیجه گیری کرد که افزایش تولید ناخالص داخلی، بهبود توزیع درآمد و شاخص سلامت (امید به زندگی) استان های کشور در بهبود عملکرد ورزش کشورها موثر است. بنابراین، توصیه می شود تا در راستای بهبود عوامل موثر و رفع موانع رشد عملکرد ورزش قهرمانی در میادین بین المللی- جهانی برنامه ریزی لازم انجام شود.
    کلیدواژگان: المپیک، عملکرد ورزشی، عوامل موثر
  • سیده طاهره موسوی راد، لقمان کشاورز صفحات 100-110
    هدف از پژوهش حاضر بررسی ارتباط بین نحوه گذراندن اوقات فراغت و سلامت روانی معلمان ورزشکار و غیر ورزشکار شهر شاهین شهر بود. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه معلمان شهر شاهین شهر (280 نفر) می باشد که با استفاده از جدول مورگان 167 نفر به روش تصادفی انتخاب شدند. برای دست یابی به اهداف تحقیق از دو پرسشنامه استاندارد اوقات فراغت و سلامت روانی استفاده شد. روایی هردو پرسشنامه به تایید 15تن از متخصصین رسید و پایایی آنها با آلفای کرونباخ به ترتیب با 79/0، 82/0، محاسبه شد. برای تحلیل داده ها از روش های آماری توصیفی و استنباطی از جمله کلموگروف اسمیرنف، t مستقل، t تک نمونهای، ضریب همبستگی اسپیرمن، خی دو و تحلیل واریانس یک طرفه با کمک نرم افزار SPSS استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که سلامت روانی معلمان ورزشکار در سطح مطلوبی قرار داشت (001/0=P، 22/12=t). همچنین معلمان ورزشکار نسبت به معلمان غیر ورزشکار زمان بیشتری از اوقات فراغت خود را صرف فعالیت های ورزشی می کردند. از دیگر نتایج تحقیق، اختلاف معنادار بین سطح سلامت روان معلمان ورزشکار و غیر ورزشکار شاهین شهر بود (01/0>P، 86/6=t) که نشان می دهد معلمان ورزشکار به طور معنی داری سلامت روان بیشتری نسبت به معلمان غیر ورزشکار دارند. همچنین بین میزان اوقات فراغت معلمان ورزشکار و غیر ورزشکارشهر شاهین شهر با تاکید بر فعالیت های ورزشی اختلاف معنی داری وجود داشت (001/0=P). در نهایت، بین سطح سلامت معلمان ورزشکار و نیز معلمان غیر ورزشکار شهر شاهین شهر با میزان فعالیت ورزشی در اوقات فراغت ارتباط معنی دار وجود داشت.
    کلیدواژگان: اوقات فراغت، سلامت روانی، معلمان ورزشکار، معلمان غیر ورزشکار
  • شیرین زردشتیان، همایون عباسی، محمد اسماعیلی، سعید خانمرادی صفحات 110-120
    هدف از پژوهش حاضر رابطه درک حمایت سازمانی، درگیری شغلی و رفتار شهروندی سازمانی معلمان تربیت بدنی استان همدان می باشد. روش پژوهش توصیفی- همبستگی می باشد. جامعه آماری شامل کلیه معلمان تربیت بدنی استان همدان به تعداد 763 نفر می باشد. از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایبا تخصیص متناسب استفاده گردید و نهایتا 350 نفر به پرسشنامه ها پاسخ دادند. جهت گردآوری اطلاعات از پرسشنامه استاندارد رفتار شهروندی سازمانی پودساکف و همکاران(1990)، پرسشنامه درگیری شغلی کانونگو(1982) و پرسشنامه حمایت سازمانی ادراک شده آیزنبرگر و همکاران(1986) استفاده گردید. روایی پرسشنامه های مذکور توسط 10 نفر از اساتید مدیریت ورزشی بدست آمد و پایایی آن ها نیز با استفاده از روش آلفای کرونباخ به ترتیب (0/78)، (0/82) و (0/87) تایید شد. برای تجزیه و تحلیل داده از آمار توصیفی(میانگین، انحراف استاندارد...) و آمار استنباطی(k-s، ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل واریانس یک راهه و رگرسیون) استفاده گردید. نتایج نشان داد که میانگین درگیری شغلی(3/55) بیشتر از رفتار شهروندی(3/36) و درک حمایت سازمانی(2/68) می باشد. بین درک حمایت سازمانی و درگیری شغلی ارتباط معنی داری وجود دارد(p<0/05). بین درک حمایت سازمانی و رفتار شهروندی و ابعاد(نوع دوستی، فضیلت مدنی، جوانمردی) ارتباط معنی داری وجود دارد(p<0/05). و بین درگیری شغلی و رفتار شهروندی و ابعاد(وظیفه شناسی و ادب و نزاکت) ارتباط معنی داری وجود دارد(p<0/05). نتیجه گیری می شود مسئولین آموزش و پروش در حوزه ورزش و تربیت بدنی جهت ارتقاء متغیرهای درک حمایت سازمانی، درگیری شغلی و رفتار شهروندی سازمانی در معلمین تربیت بدنی کوشش نمایند.
    کلیدواژگان: درک حمایت سازمانی، درگیری شغلی، رفتار شهروندی سازمانی، معلمین تربیت بدنی
  • رضا مراد صحرایی، نصرالله عرفانی، غلامرضا شعبانی بهار، علی منصف*، علی عباس حسین نژاد صفحات 111-121

    مساله ترک خدمت کارکنان و نیروهای متخصص یکی از معضلات سازمانی است که ضربه ای بر روند حرکت سازمان وارد نموده و برای مدیر سازمان که در پی حفظ، نگهداری، بهبود و بهره وری نیروی انسانی خود می باشد، به صورت یک مشکل مطرح است و توجه خاصی را می طلبد. بکارگیری روش های صحیح مدیریتی و همچنین ارتقاء سطح توانمندی کارکنان، انگیزه آنان را برای ارتباط پایدار و طولانی با سازمان افزایش می دهد. هدف از پژوهش حاضر، شناسایی رابطه توانمند سازی و حمایت سازمانی ادراک شده با رضایت شغلی در بین دبیران تربیت بدنی شهر همدان بود.روش تحقیق، توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری تحقیق، شامل کلیه دبیران تربیت بدنی شهر همدان، به تعداد 511 نفر بود و نمونه آماری بر اساس جدول کرجسی و مورگان، تعداد 217 نفر تعیین شد. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه حمایت سازمانی ادراک شده، پرسشنامه توانمندسازی و پرسشنامه رضایت شغلی بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها، از آمار توصیفی و استنباطی با بهره گبری از نرم افزارSPSS19 استفاده شد.نتایج ضریب همبستگی پیرسون نشان داد بین حمایت سازمانی ادراک شده و توانمند سازی کلی با رضایت شغلی رابطه مستقیم و معنی داری وجود دارد. همچنین، بین مولفه های توانمندسازی (معنی داری، شایستگی، استقلال(حق انتخاب) و تاثیر گذاری)، با رضایت شغلی رابطه معنی داری بدست آمد. بر اساس نتایج رگرسیون گام به گام، حمایت سازمانی ادراک شده و ابعاد توانمندسازی به ترتیب توان تبیین حدود 0/51 و 0/53 از تغییرات رضایت شغلی را دارند. ادارات آموزش و پرورش می توانند با سرمایه گذاری و توجه به بحث های توانمندسازی و حمایت سازمانی ادراک شده در دبیران تربیت بدنی، توانایی آنان در انجام وظایف محوله برای ارتقای رضایت شغلی خود در سازمان را ارتقاء بخشند.

    کلیدواژگان: دبیران تربیت بدنی، حمایت سازمانی ادراک شده، توانمندسازی، رضایت شغلی
|
  • Seyedeh Ozra Mirkazemi, Mohammad Hassan Gholizadeh, Sahar Soheili Pishkenari Pages 11-22
    The present study was an attempt to rank the fitness clubs of Rasht in terms of hygiene employing MCDM. This is a descriptive-comparative study; the data were collected contributing a researcher-made checklist including fifty-one hygiene factors using field research. The validity of the checklist was approved by some experts (professors as well as the managers of fitness clubs). The sample is equal with the population due to the low level of overall size. Thus, forty-four clubs were analyzed. To analyze the data، the researcher used triangular
    Methods
    the operational research of Shannon Entropy to scale the factors along with TOPSIS to rank the clubs by EXCEL; The results indicated that in hygiene factor the highest rank goes to two clubs of A & A (Ci= 1) while the lowest with Ci= 0. 05 goes to A, A33. Therefore, sport places are considered as a product that is offered to the customers and users. Ranking this sport product through MCDM can provide the opportunity for the customers to decide the best choice. Of the other implications is to remove the weak points either to improve or confirm the position of the product considering the given rank.
    Keywords: Hygiene, Fitness Clubs, Shannon Entropy, TOPSIS
  • Fatemeh Asghari, Mohammad Ebrahim Razzaghi, Morteza Doosti, Ghasem Mehrabi Pages 23-38
    The objective of this study was to evaluate the positive and negative reasons for athletes to politics. Methods of this study was a descriptive, in terms of data collection was survey. The population consisted of talented athletes to politics (N=250), Therefor, 154 professional athletes that have top condition select as sample. Measuring tools were two given questionnaire (11 questions on positive reason and 7 questions on negative reason), formal and content validity of the tools was confirmed by experts, and tools reliability for positive and negative reasons were obtained using Cronbach's alpha of 0.87, 0.84, respectively. Factor analysis, with a varimax rotation was used to analyze the data. According factor analysis, of the 18 Problems, 17 items having appropriate factor loading were stand in 6 factors namely social mechanism, diplomatic mechanism, national idea, national support, social weapon & political weapon. Result showed that social mechanism factors had most important (%24.954 of variance) in explanation of positive reason of athletes entering to politics and social weapon had most important (%12.954 of variance) in explanation of negative reason of entering athletes to politics arena.
    Keywords: politics, positive reason, negative reason, Athlete
  • Abbas Sobhani, Reza Andam, Mojtaba Zarifi Pages 39-52
    The aims of this study was prioritizing and Identifying the factors and barriers to sport participation of Disabled people of Ahvaz city. The research was practical of purpose and of data collection is descriptive - survey considered. Statistical population of study included Disabled people of Ahvaz city (N = 720) that 190 people were randomly selected. Instruments for gathering data was Questionnaire That Gashtasbi (1391) used in her study. Descriptive statistics for describing variables, and inferential statistics (Friedman test, One Sample T Test) to test hypothesis and ranking the factors; also, for ensuring of data normal distribution Kolmogrov-Smirnov test was used. The results In order of importance showed that health and wellness factors, joy and vitality factors and social interaction factors the most important factors affecting participation in physical activity And barriers of sports participation among disabled people was economic factors, environmental (transport) factors, facilities factors, and socio-cultural factors.
    Keywords: Sports participation, Disabled, Barriers, factors
  • Fariba Askarian, Naser Dokhtbagher Pages 53-66
    Based upon conflicting of economic, social, cultural, and ecological indices role on sports medals, this study was conducted to identify influential factors of countries performance in Olympics games. The present study was performed as a descriptive-analytical field design during 2000, 2004, 2008 to 2012. The statistical sample was equal to population and consisted of 297 the countries. The number of medals was determined as the sport performance of each Country. The Data of Gross Domestic production (GDP), population, life expectancy (LE), Convoy size and Hosting were determined by a questionnaire. The normal data was analyzed by the multiple regression method at α≤ 0.05. Convoy size (t=-1.764, p=0.049), life expectancy (t=2.277, p=0.010) and population () in interaction together have effect on the championship sport performance. According to the results, it can conclude that the increase of Convoy size, Obtaining hosting and improve health indicators (life expectancy) have effect on improvement the Sport performance of countries. Therefore, the essential planning is recommended to improve the influential factors and eliminate impediments of sports performance in international fields.
    Keywords: Olympics, Sports performance, Socio, economic factors
  • Seyedeh Tahereh Moosavirad, Loqman Keshavarz Pages 100-110
    The objective of the present study is to analyze the relationship between the psychologicalwellbeing (health) of the athletic and non-athletic teachers and their leisure time activities. The statistical population includes all teachers in Shahin-Shahr, Esfahan, Iran (totally 280 people); by applying the Morgan Table, 167 people are as the sample. To achieve the goals of the study, two questionnaires- Hassanzadeh’s Leisure Time Questionnaire (2006) and Goldberg and Hiller’s Questionnaire (1979). The validity of both questionnaires was approved by 15 experts and the reliability of the two questionnaires, by Cronbach Alpha; were 0.79 and 0.82 respectively. By using SPSS software and by descriptive and deductive methods (such as Kolmogorov Smirnoff, independent t, single-sample t, Spearman correlation coefficient, Chi-Do and analysis of variance or ANOVA) the data analysis is done. The results show that the teachers’ psychological health is meaningfully at a good level (t=12.22, P=0.001). Furthermore, the athletic teachers spend more of their free time on exercising than the non-athletic ones. Another result of the study shows a meaningful difference between the level of psychological health in these two groups (t= 6.86, P. ...
    Keywords: leisure time, psychological wellbeing (health), athletic teachers, non, athletic teachers
  • Shirin Zardoshtiyan, Homayoun Abbasi, Mohammad Esmaeili, Saeid Khanmoradi Pages 110-120
    The aim of this study was Perceived Organizational Support, Job Involvement and Organizational Citizenship Behavior of Physical Education Teachers in Hamedan Province. The research method is descriptive – Correlation. The statistical population was including of all physical education teachers in Hamedan Province (763 people). Random cluster sampling with proportional allocation used Finally 350 people responded to the questionnaire. We used Podsak (1990), OCB questionnaires, Kannungo (1982) job involvement questionnaires and Eizenberger (1986) perceived organizational support questionnaires. Their validity was approved from 10 viewpoint of sport management specialist and their reliability was approved with Cronbach's alpha Arrangement (0/78, 0/82, and 0/87). For data analyze, we used to descriptive statistics (The mean, standard deviation …) and inferencial statistics (k-s, Pearson Correlación, ANOVA and regresion). Result shows that job involvement (3/55) is more than the average citizen behavior (3/36) and perceived organizational support (2/68). There is A significant relationship between Perceived Organizational Support and Job Involvement (P<0/05). Also there is a significant relationship between Perceived Organizational Support and OCB and dimensions (altruism, civic virtue, chivalry) (P<0/05). Also there is a significant relationship between job involvement and OCB and dimensions (conscientiousness and courtesy (P<0/05). it's conclude that Education authorities in the field of sport and physical education Strive to promote variables, perceived organizational support, job involvement and organizational citizenship behavior the physical education teachers
    Keywords: Perceived Organizational Support, Job Involvement, Organizational Citizenship Behavior, Physical education teachers
  • Reza Morad Sahraei, Nasrollah Erfani, Gholamreza Shabanibahar, Ali Monsef, Ali Abbas Hosein Nezhad Pages 111-121

    Problem of staff turnover and organizational issues that impact on the expertise of the movement and the director of the organization that seeks to preserve, protect, and improve workforce productivity, are at their, As a problem, and it also requires special attention. Using methods of managing and promoting the empowerment, motivation and long lasting relationship with them for the increase. The purpose of this study, was to the relationship between empowerment and perceived organizational support with job satisfaction among physical education teachers in Hamedan. Research methods, is descriptive - correlation and comparative is done. The population of the study consisted of all physical education teachers in Hamadan, a sample of 511 persons on the basis of Morgan, 217 persons have been identified. Instruments used in the study, Perceived organizational support Questionnaire, Empowerment Questionnaire and Job satisfaction Questionnaire. For data analysis, was used descriptive and inferential statistics. The results showed that there is positive correlation between Perceived organizational support and general empowerment with job security. In addition, empowering components (Meaningfulness, competence, independence and influence), with Job satisfaction level (p. ...

    Keywords: Physical education teachers, Perceived Organizational Support, empowerment, job satisfaction