فهرست مطالب

مطالعات مدیریت رفتار سازمانی در ورزش - سال چهارم شماره 3 (پیاپی 15، پاییز 1396)

نشریه مطالعات مدیریت رفتار سازمانی در ورزش
سال چهارم شماره 3 (پیاپی 15، پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/08/24
  • تعداد عناوین: 8
|
  • لقمان کشاورز، ابوالفضل فراهانی، ابوالفضل علیزاده گلریزی* صفحات 11-20
    هدف از پژوهش حاضر شناسایی عوامل موثر بر رفتار ذینفعان در تجاری سازی تحقیقات ورزشی با تاکید بر پژوهش های فیزیولوژی ورزشی بود. تحقیق حاضر از نظر هدف تحقیق جزء تحقیقات کاربردی می باشد که به صورت توصیفی تحلیلی انجام گرفت. جامعه آماری تحقیق را تمام اساتید و دانشجویان دکتری فیزیولوژی ورزشی دانشگاه های دولتی و آزاد سراسر کشور تشکیل می دادند که تعداد جامعه آماری 1450 نفر تخمین زده شد که 261 نفر به عنوان نمونه به صورت تصادفی انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته 50 سوالی استفاده شد. روایی محتوا و صوری پرسشنامه توسط 20 تن از اساتید فیزیولوژی ورزشی تایید شد. برای روایی سازه نیز از تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد. پایایی پرسشنامه با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ 0.784 بدست آمد. نتایج پژوهش نشان داد 6 عامل زیر ساخت های مالی و اداری، توانمندی های محقق، نظام آموزشی، راهبردهای تحقیقاتی و تعاملی، شخصیتی و فرهنگی و شبکه اطلاعاتی بر رفتار ذینفعان در تجاری سازی تحقیقات فیزیولوژی ورزش تاثیر دارند.
    کلیدواژگان: رفتار، ذینفعان، تجاری سازی، فیزیولوژی ورزشی
  • مجید کیانی*، غلام رضا شعبانی بهار، نصرالله عرفانی صفحات 21-30
    هدف از تحقیق حاضر تدوین مدل سلامت سازمانی بر اساس فضیلت سازمانی کارکنان وزارت ورزش و جوانان بود. این تحقیق از نوع توصیفی- همبستگی بوده که داده های آن به شیوه میدانی و با استفاده از پرسشنامه جمع آوری گردید. نمونه آماری مطالعه شامل 397 نفر از کارکنان وزارت ورزش و جوانان بودند که به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری برای جمع آوری داده های، پرسشنامه فضیلت سازمانی کامرون (2004) و پرسشنامه سلامت سازمانی(OHI) هوی و همکاران (1996) می باشند که روایی صوری پرسشنامه ها مورد تایید 15 تن از اساتید مدیریت ورزشی همچنین پایانی آن ها با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ برای پرسشنامه فضیلت سازمانی و سلامت سازمانی بترتیب 864/0 α= و 932/0 α= مورد تایید قرار گرفت. داده ها با استفاده از روش مدل معادلات ساختاری از طریق نرم افزارSPSS و LISRELتحلیل شدند. نتایج مدل ساختاری سلامت سازمانی براساس فضیلت سازمانی نشان داد که تمامی سوالات دارای اثر معناداری (01/0>P) در مدل می باشند. شاخص های برازش مدل ساختاری از برازندگی مناسبی برخوردار است، و سلامت سازمانی (01/0>، P51/11=، t71/0=β)، توانسته اثر معناداری بر فضیلت سازمانی کارکنان وزارت ورزش و جوانان داشته باشد.
    کلیدواژگان: فضیلت سازمانی، سلامت سازمانی، کارکنان وزارت ورزش و جوانان
  • محمدنور مهیا *، مجید جلالی فراهانی، ابراهیم علیدوست قهفرخی، جعفر ابراهیم نزاد سلامی صفحات 21-31
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین سبک رهبری مربیان با خودکارآمدی والیبالیست های لیگ برتر استان هرمزگان انجام شده است. این تحقیق براساس هدف تحقیق، کاربردی است.روش تحقیق پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی مقطعی است. جامعه آماری آن شامل کلیه بازیکنان والیبالیست مرد شرکت کننده در بازی های لیگ استان هرمزگان که تعداد آنها برابر با 96 نفر می باشد و نمونه نیز به صورت کل شمار و به روش تصادفی برابر با همان 96 نفر می باشد، اما از 96 پرسشنامه توزیع شده 91 پرسشنامه تکمیل شده برگشت داده شد که مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های سبک های رهبری مربیان(LSS) چلادورای و صالح (1980) و خودکارآمدی شرر استفاده شد و در نهایت آزمون های آماری پیرسون و رگرسیون چند متغیره جهت تجزیه و تحلیل استفاده شد. بررسی فرضیه های تحقیق نشان داد که بین سبک رهبری مربیان و خودکارآمدی والیبالیست های لیگ برتر استان هرمزگان رابطه معنی دار وجود دارد. همچنین بین ابعاد سبک رهبری(آموزش و تمرین، دموکراتیک، حمایت اجتماعی، بازخورد مثبت)و خودکارآمدی والیبالیست های لیگ برتر استان هرمزگان رابطه معنی دار و مستقیم وجود دارد. اما بین سبک رهبری آمرانه مربیان و خودکارآمدی والیبالیست های لیگ برتر استان هرمزگان رابطه معنی دار و معکوس وجود دارد.
    کلیدواژگان: سبک رهبری، خودکارآمدی، مربیان، والیبالیست لیگ برتر
  • علی جلیلی شیشیوان، فریبرز درتاج *، اسماعیل سعدی پور، نورعلی فرخی صفحات 33-50
    هدف از اجرای پژوهش حاضر، بررسی تغییر پذیری روابط علی سرمایه اجتماعی، عزت نفس و امید تحصیلی در ورزشکاران نخبه تیمی و انفرادی بود. بدین منظور از روش تحلیل معادلات ساختاری استفاده شد. جامعه آماری مشتمل بر کلیه دانشجویان نخبه ورزشی شاغل به تحصیل بود که در المپیادهای ورزشی دانشجویی کشور، طی سال های 1391 تا 1395 موفق به دریافت مدال شده بودند. از این جامعه، تعداد 349 ورزشکار نخبه با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای متناسب انتخاب شدند که 140 نفر از این افراد در ورزش های تیمی و 209 نفر دیگر در ورزش های انفرادی فعالیت داشتند. داده ها با استفاده از پرسشنامه های سرمایه اجتماعی مبارکی (1384)، عزت نفس روزنبرگ (1965) و مقیاس امید تحصیلی سهرابی و سامانی (2011) گردآوری شدند. مدل مفروض پژوهش با کمک نرم افزار آماری ایموس برای دو گروه ورزشکاران تیمی و انفرادی مورد تحلیل قرار گرفت. مطابق با نتایج، مدل گروه ورزش تیمی 25 درصد و مدل گروه ورزش انفرادی 41 درصد از تغییرات امید تحصیلی را تبیین می کنند. در ورزشکاران تیمی، دو مولفه اعتماد اجتماعی و مشارکت اجتماعی اثر مستقیم بر امید تحصیلی داشتند. اما در گروه ورزشکاران انفرادی، تنها مولفه حمایت اجتماعی اثر مستقیم بر امید تحصیلی نشان داد. در بررسی اثرات غیرمستقیم نیز مشخص شد که فقط در گروه تیمی، عزت نفس قادر به واسطه گری رابطه بین مولفه های سرمایه اجتماعی و امید تحصیلی نیست. اما در گروه انفرادی، عزت نفس رابطه بین این مولفه های حمایت، روابط متقابل و انسجام اجتماعی با امید تحصیلی را واسطه گری می کند. در آخر، نتایج بر مبنای مبانی نظری و تحقیقات پیشین تبیین شد و بر مبنای آن پیشنهاداتی جهت بکارگیری نتایج ارائه گردید.
    کلیدواژگان: ورزش تیمی و انفرادی، سرمایه اجتماعی، عزت نفس، امید تحصیلی
  • ارتباط بین رفتار اطلاع یابی و باورهای معرفت شناختی بر اساس الگوی اطلاع یابی ویلسون (مطالعه موردی: دانشجویان تحصیلات تکمیلی مدیریت ورزشی)
    محمدرسول خدادادی * صفحات 41-50
    هدف این پژوهش بررسی رابطه بین رفتار اطلاع یابی و باورهای معرفت شناختی دانشجویان تحصیلات تکمیلی مدیریت ورزشی کشور بر اساس مدل اطلاع یابی ویلسون بود. نوع پژوهش کاربردی، روش پژوهش توصیفی- پیمایشی و جامعه تحقیق دانشجویان مقطع دکتری و کارشناسی ارشد مدیریت ورزشی در حال تحصیل دانشگاه های دولتی کشور می باشند که تعداد دانشجویان دکتری 100 و دانشجویان ارشد 1000 نفر برآورد شد. با استفاده از جدول مورگان 80 نفر دانشجوی دکتری و 270 نفر کارشناسی ارشد به عنوان نمونه تحقیق به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. از پرسشنامه باورهای معرفت شناختی شومر (1992) و پرسشنامه رفتار اطلاع یابی ویلسون (2000) استفاده شد. از آزمون های تی تک نمونه ای، پیرسون، رگرسیون خطی ساده و تی مستقل با نرم افزار spss20 استفاده شد. نتایج نشان داد که باورهای معرفت شناختی دانشجویان در سطح متوسطی قرار دارد(001/0=p، 12/96=t). اما رفتار اطلاع یابی دانشجویان پایین تر از سطح متوسط بود (001/0=p، 92/69=t). همچنین نتایج نشان داد بین باروهای معرفت شناختی و مولفه های آن و رفتار اطلاع یابی دانشجویان رابطه معنی داری وجود دارد(01/0=p، 45/0=r350). نتایج رگرسیون خطی ساده نشان داد که باورهای معرفت شناختی دانشجویان به میزان 20 درصد توانایی پیش بینی رفتار اطلاع یابی را دارد. بین رفتار اطلاع یابی دانشجویان دکتری و کارشناسی ارشد اختلاف معنی داری وجود دارد، اما در مورد باورهای معرفت شناختی اختلافی وجود نداشت. با توجه به اهمیت و نقش باورهای معرفت شناختی در رفتار اطلاع یابی، استفاده از منابع اطلاعاتی و اطلاع یابی بدون ملاحظه باورهای معرفت شناختی دانشجویان نمی تواند به روشنی درک شود. این رویکرد امکان بررسی و تحلیل جامع و منطبق بر واقعیت های شناختی_اطلاعاتی پژوهشگران دانشگاهی را فراهم خواهد کرد؛ و درنتیجه راهگشای بهبود و توسعه نظام اطلاعاتی خواهد شد.
    کلیدواژگان: رفتار اطلاع یابی، باورهای معرفت شناختی، دانشجویان، مدیریت ورزشی
  • میر حسن سید عامری، سیده فریده هادوی، یاسر سام خانیانی* صفحات 51-60
    هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی رابطه بین قابلیت یادگیری سازمانی و چابکی سازمانی ادارات ورزش و جوانان استان تهران و همچنین بررسی نقش تعدیلگری وضعیت استخدامی بر روی رابطه بین قابلیت یادگیری و چابکی سازمانی این ادارات است. تعداد 260 نفر از کارکنان این ادارات به صورت خوشه ایتصادفی و بر اساس جدول کرجسی و مورگان از جامعه حدود 800 نفری در این تحقیق حاضر شدند که به پرسشنامه های چابکی سازمانی اسپاتزر (2007) و قابلیت یادگیری سازمانی چیوا و همکاران (2007) پاسخ دادند. روایی صوری و محتوایی پرسشنامه ها توسط 15 نفر از اساتید و محققان مدیریت ورزشی تایید و پایایی پرسشنامه های چابکی سازمانی و قابلیت یادگیری سازمانی از طریق ضریب آلفای کرونباخ به ترتیب 96/0 و 89/0 به دست آمد. روش تحقیق از نوع همبستگی و تحلیلی بود و از نرم افزارهای Amos 23 و SPSS 24 استفاده گردید و نتایج نشان داد که ارتباط مثبت و معناداری بین قابلیت یادگیری سازمانی و چابکی سازمانی دارد و نقش تعدیلگری وضعیت استخدامی نیز مورد تایید قرار گرفت.
    کلیدواژگان: قابلیت یادگیری سازمانی، چابکی سازمانی، ادارات ورزش و جوانان، نقش تعدیلگری
  • محبوبه روزبهانی*، حسین اکبری یزدی، علیرضا الهی صفحات 51-60
    تحقیق حاضر به منظور تعیین نقش میانجی وجدان کاری و بدبینی سازمانی در ارتباط بین سرمایه روان شناختی و عملکرد کارکنان وزارت ورزش و جوانان ایران انجام گرفت. این پژوهش از نوع تحقیقات کاربردی است و جز پژوهش های همبستگی است. جامعه آمار پژوهش را کلیه کارکنان وزارت ورزش و جوانان تشکیل دادند (745=N). حجم نمونه 273 نفر به روش نمونه گیری تصادفی- طبقه ای انتخاب شدند. ابزار تحقیق پرسشنامه های سرمایه روانشناختی، وجدان کاری، بدبینی و عملکردسازمانی بود. برای بررسی روایی محتوای پرسشنامه ها از نظرات 7 تن از اساتید صاحب نظر در زمینه موضوع تایید شد. همچنین پایایی پرسشنامه ها از طریق آزمون آلفای کرونباخ بررسی و تایید شد. از آزمون کلموگروف اسمیرنوف، همبستگی پیرسون، رگرسیون و برای برازش مدل های اندازه-گیری به دست آمده از مدل معادلات ساختاری از نرم افزارهای spss وAMOS استفاده گردید. نتایج نشان داد سرمایه روانشناختی بر بدبینی سازمانی اثر منفی معنادار، سرمایه روانشناختی بر وجدان کاری و سرمایه روانشناختی بر عملکرد کارکنان اثر مثبت معناداری داشت. همچنین بدبینی سازمانی بر عملکرد کارکنان اثر منفی معناداری و وجدان کاری بر عملکرد کارکنان اثر مثبت و معناداری داشت. یافته ها نشان دادند سرمایه روانشناختی و وجدان کاری به صورت مثبت و مستقیم بر عملکرد کارکنان اثرگذار هستند و بدبینی سازمانی اثر منفی بر عملکرد کارکنان دارد.سرمایه روانشناختی از طریق متغیر وجدان کاری بر روی عملکرد کارکنان می تواند اثر مثبت و معناداری داشته باشد.
    کلیدواژگان: بدبینی سازمانی، وجدان کاری، سرمایه روانشناختی، عملکرد
  • شیرین زردشتیان، مریم حسینی، جواد کریمی* صفحات 61-69
    هدف از انجام این پژوهش، تاثیر فلات زدگی شغلی بر تمایل به ترک خدمت با ملاحظه نقش میانجی فرسودگی شغلی در دبیران تربیت بدنی استان کرمانشاه بود. روش تحقیق توصیفی- پیمایشی است و جامعه آماری را کلیه معلمان تربیت بدنی استان کرمانشاه که در سال 1395 مشغول به کار بودند شامل می شود، که تعداد آن ها 1230 نفر بود. نمونه آماری براساس جدول کرجسی و مورگان به تعداد 320 نفر و به صورت تصادفی- خوشه ایتعیین شد. جهت گردآوری داده ها، از سه پرسشنامه فلات زدگی شغلی(میلیمن،1992)، تمایل به ترک خدمت(کولاری،1984) و فرسودگی شغلی(ملچ- پاینز، 2005)، استفاده شد. روایی محتوایی پرسشنامه ها با استفاده از نظر متخصصان مورد بررسی قرار گرفت و برای پایایی پرسشنامه ها نیز از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد، که گویای پایایی بالا و مطلوب آن ها بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها، از مدل معادلات ساختاری و تحلیل مسیر به وسیله نرم افزار PLS استفاده گردید. نتایج تحقیق نشان داد، فلات زدگی شغلی به صورت مستقیم بر روی ترک خدمت دبیران تربیت بدنی تاثیر داشته است. همچنین فلات زدگی شغلی به صورت غیر مستقیم و از طریق متغیر فرسودگی شغلی بر روی ترک خدمت دبیران تربیت بدنی استان کرمانشاه اثرگذار است.
    کلیدواژگان: فلات زدگی شغلی، فلات ساختاری، فلات محتوایی، تمایل به ترک خدمت، فرسودگی شغلی
|
  • Loghman Keshavarz, Abolfazl Farahani, Abolfazl Alizadeh Golrizi * Pages 11-20
    The aim of this study was to identify factors influencing beneficiaries’ behavior in the commercializing of sport research with emphasis on sport physiology research. Regarding the purpose of the study, it’s an applied research conducted using both descriptive and analytical methods. The population consisted of all faculty members and doctoral students of sport physiology in public and private universities across the country. 261 individuals participated in this study as the sample. To collect data, a questionnaire constructed by the researcher was used consisting of 50 questions. To determine the content and face validity, the questionnaire was sent to 20 professors of sport physiology who had the experience of commercialization and they confirmed it. Reliability using Cronbach's alpha coefficient in a preliminary study was 0.784 that was acceptable. Findings showed six factors affecting the beneficiaries’ behaviour in commercialization of sport physiology research: financial and administrative infrastructure, researcher’s capabilities, the educational system, research and interactive strategies, personality and culture, and information network.
    Keywords: behavior, beneficiaries, commercialization, sport physiology
  • Majid Kiani *, Gholamreza Shabanibahar, Nasrolah Erfani Pages 21-30
    The aim of current investigation The development of organizational health model based on organizational Virtuousness among youth and sport ministry staff of islamic republic of iran. This research is kind of descriptive- correlation research. and is done by Traversal- Field method by Using questionnaires were collected. Statistical Sample research, including 397 persons youth and sport ministry staff of islamic republic of iran was determined and Statistical sample were selected by Random Sampling. Measurement tools in the study for gathering data was Organizational Virtuousness Cameron questionnaire (2004) and organizational health Hoy and et al. questionnaire (1996) that the content validity of the questionnaires confirmed by 15 Sport Managment professors so questionnaire's reliability was approved respectively, α= 0/864 and α= 0/932 By Cronbach's alpha. Data Using Structural Equation Modeling via Software LISRELwere analyzed. Results the structural model of organizational health based on organizational Virtuousness showed that All questions have a significant effect are the model (P
    Keywords: Organizational Virtuousness, organizational health, youth, sport ministry staff
  • Mohammad Nour Mahya*, Majid Jalali Farahani, Ebrahim Alidoust Ghahfarokhi, Jafar Ebrahimnezhad Salami Pages 21-31
    This study aimed to investigate the relationship between leadership style and self-efficacy volleyball coaches in the Premier League this province is done. The study is based on research purpose, and is based on descriptive and correlational. The present study is cross-sectional in terms of standard time.
    The target population included all male volleyball players participated in league matches province whose number is equal to 96. Random samples of the total count is equal to the 96 people, To collect the data, the leadership styles of coaches (LSS) Chelladurai and Saleh (1980) and self-Scherrer was finally presented with Pearson and multivariate regression analysis were used.The authoritarian leadership style keep main emphasis on the distinction of the authoritarian leader and their followers, these types of leaders make sure to only create a distinct professional relationship. Direct supervision is what they believe to be key in maintaining a successful environment and follower ship. Authoritarian leadership styles often follow the vision of those that are in control, and may not necessarily be compatible with those that are being led. Authoritarian leaders have a focus on efficiency, as other styles, such as a democratic style, may be seen as a hindrance on progress. The survey research hypotheses showed that the leadership style of the Premier League volleyball coaches and efficacy province there is a significant relationship.
    Keywords: leadership style, efficacy, coaches, Players Premier League
  • Ali Jalili Shishevan, Fariborz Dortaj*, Esmaeil Saadipour, Nourali Farrokhi Pages 33-50
    The objective of this research was to investigate the variability of causal relationships between social capital, self-esteem, and academic hope in team and individual elite athletes. For this purpose, structural equation analysis method was used. The population of research included all elite sports students, who could win the medal in Iran’s Students Sports Olympiads during the years 2012 to 2016. Among them, 349 elite athletes were selected using proportional stratified sampling method, which 140 of them were active in team sports and 209 of them were active in individual sports. The data were collected using the questionnaires of Mobaraki Social Capital Questionnaire (2005), Rosenberg Self-esteem Questionnaire (1965), and Sohrabi and Samani Academic Hope Scale (2011). The assumed model of the research was analyzed using Imus software for groups of team and individual athletes. According to the results, the team sports group and individual sports group model explain 25% and 41% of the changes in the hope variations, respectively. In team athletes, two components of social trust and social participation had a direct impact on academic hope. However, in the individual athletes group, only the component of social support showed a direct impact on academic hope. Investigating the indirect impacts revealed that only in the team group, self-esteem is not able to mediate the relationship between the components of social capital and academic hope. However, in the individual group, self-esteem mediates the relationship between the components of social support, mutual relations, social cohesion, and academic hope. Finally, the results were explained based on the theoretical principles and previous studies and some recommendations were provided to use its results.
    Keywords: team, individual sports, social capital, self-esteem, academic hope
  • The relationship between information seeking behavior and epistemological beliefs by using pattern-based information-seeking Wilson (case study: Sports management students)
    Mohamadrasuol Khodadadi * Pages 41-50
    The aim of this study was to investigate The relationship between information seeking behavior and epistemological beliefs in Sports management students using pattern-based information-seeking behavior Wilson. This research was practical-survey and statistical population of the research was students PhD(100) and Masters(1000) sport management studying (2016-17 academic year) in Universities of the country. With Morgan 80 doctoral and 270 master's students as sample stratified sampling method and were randomly selected. The study of epistemological beliefs questionnaire Schumer (1992) and information seeking behavior questionnaire Wilson (2000) was used. Cronbach's alpha test, one-sample t, Pearson, simple linear regression and independent t were used by spss20. The results showed that epistemological beliefs of students in the average level (p=0.001, t=96.12); but information seeking behavior of students is lower than the average (p=0.001, t=69.92). The results showed that there was a significant relationship between information seeking behavior and epistemological beliefs. Also the regression results showed that epistemological beliefs of students of 20 percent ability to predict its information-seeking behavior. The results showed that between information seeking behavior of PhD and master's students there are significant differences, but there was disagreement about epistemological beliefs. Given the importance and role of epistemological beliefs in information seeking behavior, use of information seeking without considering the epistemological beliefs can not be clearly understood. This approach allows a comprehensive analysis and review in accordance with the facts cognitive-information will provide academic researchers, and as a result will help to improve and develop the information system.
    Keywords: Information behavior, Epistemological beliefs, Students, Sports management
  • Yaser Samkhaniyani *, Mir Hassan Seyedameri Pages 51-60
    The main objective of the present study is the investigation relationship between organizational learning capability and organizational agility as well as the role of moderator of employment status on the relationship between organizational learning capability and organizational agility. 260 people from this office were randomly selected from 800 staff by Cluster sampling based on Kerjesi and Morgan’s table and they answered the Spitzer’s organizational agility (2007) and organizational learnability questionnaire of Chiva et al (2007). Content and 2 Validity of this questionnaire was approved by 15 Sport Management Experts. reliability of organizational agility and organizational learning capability questionnaires were calculated by Alpha’s Chronbach coefficient 0.96 and 0.89 respectively.. Correlational and analytic research method was used in this study. SPSS 24 and Amos 23 softwares were used for analyzing data. Results showed that there is positive and significant relationship between organizational learning capability and organizational agility and role of moderator of employment status was approved..
    Keywords: organizational learning capability, organizational agility, Sport, Youth offices, role of moderator
  • Mahboobeh Rouzbahani *, Hossein Akbari Yazdi, Alireza Elahi Pages 51-60
    The purpose of this study was to determine the mediator role of work conscience and organizational Cynicism in Relationship Between Psychological Capital And performens Of Ministry of Sport and Youths’ Staff. This research is an applied research method and in terms of data collection method, only correlational studies are used. The research community comprised all employees of the Ministry of Sports and Youth . the sample size, 273 people were selected by stratified random sampling. Research instruments were psychological capital questionnaires, work conscience, organizational Cynicism performance. To assess the validity of the content of the questionnaires, the opinions of 7 professors in the field were confirmed. The reliability of the questionnaires was confirmed by Cronbach's alpha test. Kolmogorov-Smirnov test, Pearson correlation, regression and SPSS and AMOS software were used for fitting the measurement models derived from structural equation modeling. The results showed that psychological capital had a negative significant effect on organizational Cynicism, psychological capital on work conscience and psychological capital on performance The staff had a significant positive effect. Also, organizational Cynicism had a positive and significant effect on employees 'performance and negative effect of work conscienceon employee's performance . The findings showed that the psychological capital and conscientiousness of work were positively and directly influenced on the performance of the employees, and organizational Cynicism had a negative effect on the performance of the staff . The psychological capital through the organizational Cynicism variable through the variable of work conscience on employee's performance, can have a positive effect Meaningful
    Keywords: Organizational Cynicism, work conscience, psychological capital, performance
  • Javad Karimi *, Maryam Hoseeini Pages 61-69
    The purpose of this study was to Explanation, the effect of career plateau on intention to quit job with mediating role of burnout in the physical education teachers Kermanshah Province. The methodology was descriptive survey. The population included is an all physical education teachers were working in 1395 in Kermanshah Province, The number of them was 1230. The sample was determined based on Kerejci & Morgan table comprising 320 people and cluster random sampling. The statistical sample consisted of 320 teachers of physical education cluster-randomized sampling method were selected. In order to collecting the data,three standard questionnaires was used, career plateau (Mylymn, 1992),intention to quit job(Kevlar, 1984) and burnout (Mlch- Pines, 2005), The Validity of the questionnaires by using experts was evaluated and for reliability of the questionnaire Cronbach's alpha coefficient was used, which appears to be highly reliable and desirable to them. was used. To analyze the data, structural equation modeling and path analysis were used by the PLS software. The results showed that career plateau directly impact on quit job physical education teachers. Also career plateau indirectly through the variables of burnout on quit job physical education teachers Kermanshah Province employees.
    Keywords: Career plateau, Structural plateau, Content Plateau intention to leave, Job burnout