فهرست مطالب

هوزان - سال یکم شماره 4 (امرداد و شهریور 1395)

نشریه هوزان
سال یکم شماره 4 (امرداد و شهریور 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/07/08
  • تعداد عناوین: 5
|
  • کاظم دادخواهی پور* صفحه 1
    مقدمه و هدف
    تهران با شرایط خاص جغرافیایی، از ابعاد مختلف اکولوژیکی و آلاینده ها دارای اهمیت قابل ملاحظه ای می باشد. از سوی دیگر، جلبک ها خصوصا دیاتوم ها مقام نخست را در شاخص های اکولوژیک اعم از محیط های طبیعی و انسان ساخت به خود اختصاص می دهند.
    روش بررسی
    نمونه های جلبکی و همچنین گزارشات مستند از نقاط مختلف تهران طی نیم قرن اخیر، بطور سیستماتیک بررسی شدند و اطلاعات پایه طبقه بندی گردید. انواع جلبک های زیان آور با پارامترهایی نظیر اختلال در شبکه های آبرسانی، انگلی بودن، ایجاد لجن، تغییر رنگ آب، چسبندگی به دیواره ها، خوردگی سازه های بتونی یا فلزی، طعم و بوی ناخوشایند، ارزیابی شدند. علاوه براین، انواع جلبک ها با قابلیت پایش آلودگی ها در منابع آب و خاک و پساب ها اعم از شهری و صنعتی در مناطق مختلف استان تهران مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    برای تجزیه و تحلیل داده ها اعم از نوشتاری، توصیفی و رقومی، با استفاده از الگوریتم شناسایی الکترونیک (EID) یک مدل نرم افزاری جامع طراحی و تدوین گردید. با داده پردازی اطلاعات پیرامون تنوع زیستی جلبک های گزارش شده از استان تهران تعداد 314 شناسه (ID) متعلق به چهار سلسله Chromista و Eubacteria و Plantae و Protozoa مشخص گردید.
    نتیجه گیری
    در بررسی تطبیقی پراکنش تنوع جلبک های استان تهران، میزان تشابه با تعداد 21 استان دیگر قابل تامل می باشد. بدین ترتیب، با توجه به ساختار ساده ولی توانمند مدل ارایه شده، می توان از این دانش فنی در سایر نقاط کشور نیز استفاده نمود.
    کلیدواژگان: جلبک های نشانگر، استان تهران، بیوانفورماتیک، مدل نرم افزاری، سیستم زیستی
  • حاجی امید کلته، محمد امین فقیه*، عبدالمجید گرکز صفحه 12
    مقدمه و هدف
    امروزه صنایع نفت و گاز به علت داشتن فعالیتهای صنعتی فراوان و تعداد زیادی شاغل، از بزرگترین صنایع در دنیا به شمار می روند. تاسیسات ساحلی و فراساحلی از حیث این دو مورد در بین تاسیسات نفتی سهم بزرگی را دارا می باشند. داده های موجود در رابطه با ارزیابی مواجهه سیستمایک با مواد شیمیایی در تاسیسات فراساحلی محدود بوده و یا مربوط به چند سال اخیر می باشند. هدف از این مطالعه بررسی و ارزیابی ریسک مواجهه با مواد شیمیایی در یک سکوی نفتی می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه از روش ارزیایی ریسک مواد شیمیایی دپارتمان بهداشت حرفه ای سنگاپور استفاده شد. در این روش ابتدا با انجام مشاهده و مصاحبه با افراد وظایف شغلی و فرایندهای کاری تعیین و نسبت به شناسایی دقیق عوامل شیمیایی در هریک از وظایف شغلی اقدام شد. در ادامه نسبت به تعیین درجه خطر، درجه مواجهه و سطح ریسک بهداشتی ناشی از مواجهه با مواد شیمیایی اقدام گردید.
    یافته ها
    براساس نتایج کارگروه مطالعه و بررسی مستندات فرآیندی مشخص شد که در سکوی نفتی مورد بررسی کارگران بیشترین مواجهه را با H2S، BTEX و بخارات گازوییل دارند. در واحد تعمیرات بیشترین ریسک ناشی از بنزن و در طبقه ژنراتورها و واحد چاه های نفتی بیشترین ریسک ناشی از هیدروژن سولفوره می باشد.
    نتیجه گیری
    با وارد کردن اطلاعات مربوط به خطرات و نتایج اندازه گیری های مواد شیمیایی در روش ارزیابی ریسک مواد شیمیایی می توان مشاغل و وظایف گوناگون را از نظر مواجهه با مواد شیمیایی رتبه بندی نمود و از نتایج آن برای اولویت بندی اقدامات کنترلی و کاهس سطح ریسک استفاده نمود. براساس نتایج این مطالعه استقراری سیستمهای کنترلی برای کاهش ریسکهای ناشی از ترکیبات BTEX و هیدروژن سولفوره توصیه می شود.
    کلیدواژگان: سکوی نفتی، ارزیابی ریسک، مواجهه شغلی، BTEX
  • هدا عبداللهی، نسرین مرادی مجد* صفحات 24-33
    مقدمه و هدف
    هدف اساسی در برنامه ریزی های تفرجی- فراغتی ایجاد مطلوبترین توازن پایدار در دراز مدت بین منابع تفرجی محدود و نیز تمایلات و خواست های تفرجی افراد استفاده کننده است. افزایش روز افزون نیازهای تفرجی، نیاز به مکان های مناسب برای فعالیت های تفرجی را آشکار می کند. منطقه ی شیوند به دلیل وجود آبشار شیوند در منطقه ی مطالعاتی در استان خوزستان دارای ارزش های زیست محیطی زیادی می باشد. ارزش گذاری اقتصادی – تفرجگاهی منطقه گردشگری شیوند گامی برای دستیابی به توسعه پایدار در این منطقه به شمار می رود.
    روش بررسی
    در این تحقیق، جهت شناسایی ارزش اقتصادی –تفرجگاهی منطقه شیوند از روش کلاوسون استفاده شده است. این روش بر مبنای برآورد رابطه بین تعداد بازدیدکنندگان و میانگین بعد مسافت اماکن مسکونی این افراد از منطقه و همچنین بر اساس استفاده از نقشه، ترجیحات و خصوصیات اقتصادی و اجتماعی بازدید کنندگان منطقه تفرجگاهی و رابطه بین هزینه دسترسی و تعداد بازدید کنندگان با در نظر گرفتن اطلاعات موجود می باشد. سپس منحنی تقاضا با در نظر گرفتن ورودیه های فرضی و نسبت جدید مراجعه کنندگان بر مبنای پرسش نامه ها ترسیم گردیده است.
    یافته ها
    محاسبات انجام گرفته نشان می دهد، ارزش اقتصادی –تفرجی منطقه شیوند که درتابستان 1394 محاسبه شد، هر روز 30000ریال می باشد. نتایج نشان داد که متغیرهایی مانند سن، سطح سواد و مقدار در آمد ماهانه بازدیدکنندگان دارای تاثیر چشمگیری بر استفاده از تفرجگاه داشته اند. همچنین نتایج نشان داد که بیشترین تعداد بازدید کنندگان در محدوده سنی 20 تا 30 سال قرار داشتند. ارزش اقتصادی روزانه تفرجگاه براساس تابع تقاضا30 میلیون تومان و نسبت منفعت بر هزینه 4/99997115 محاسبه شد. بررسی رابطه میان سطح درآمد ماهانه افراد با تعداد روزهای گردش در طبیعت نشان داد که ضریب همبستگی میان این دو متغیر برابر با 0/9، محاسبه ضریب همبستگی میان سطح درآمد و تمایل به پرداخت ورودیه فرضی 92 /0، همبستگی بین دو متغیر هزینه سفر و تعداد بازدیدکنندگان برابر با 9/0- و بررسی رابطه میان افزایش فاصله از تفرجگاه و تعداد بازدیدکنندگان نشان می دهد که میزان همبستگی بین این دو متغیر برابر با 0/96- است.
    نتیجه گیری
    طبق نتایج حاصل از تحقیق افراد بازدیدکننده انگیزه اصلی خود را جهت بازدید از پارک فقط برای گردش و تفریح و تفرج با درصد فراوانی 37.52 ذکر نموده اند، که بیانگر هدفمند بودن بازدیدکنندگان و نیاز و تقاضای بالای افراد جامعه، نسبت به تفرجگاه است.
    کلیدواژگان: منطقه شیوند، تفرج، ارزش گذاری اقتصادی، ارزش گذاری تفرجگاهی، روش کلاوسون
  • نسرین مرادی مجد* صفحات 34-46
    مقدمه و هدف
    سدهای برق آبی اغلب آسیب های جدی به محیط زیست وارد می کنند این آسیب ها به روشنی در دهه گذشته ثبت شده است. با این حال، بسیاری از کشورها در سراسر جهان، بر سدهای برق آبی جهت تامین بخش عمده ای از برق خود تاکید دارند. برق یک عامل کلیدی برای بهبود زندگی مردم در همه جای دنیا است. در کشورهای در حال توسعه، گسترش سریع شهرنشینی و رشد جمعیت باعث افزایش تقاضای برق در دهه های آینده، حتی با موفق ترین مدیریت تقاضا و اقدامات بهره وری انرژی خواهد بود. برنامه ریزان انرژی در بسیاری از کشورهای در حال توسعه معتقد به ادامه ساخت سدهای برق آبی به عنوان یک منبع پایدار از برق هستند.
    روش بررسی
    این مقاله برای کاهش قابل ملاحظه آسیب های زیست محیطی سدهای برق آبی از طریق انتخاب سایت مناسب توصیه های مهمی دارد. اگر چه در درجه اول سدهای آمریکای لاتین در نظر گرفته شده است، ولی معیارهای قوی زیست محیطی و اجتماعی و شاخص های کمی بکار گرفته شده آن در سراسر جهان مفید می باشد. به این ترتیب، این مقاله قابل توجه افراد علاقه مند به سدهای برق آبی، سازمان های دولتی، شرکت های خصوصی انرژی، شرکت های مشاوره زیست محیطی و دیگر سازمان های غیر دولتی و دانشگاه ها خواهد بود. این مقاله بخشی از گزارش های محیط زیستی و اجتماعی منتشر شده امریکا لاتین واحد مدیریت بخش توسعه پایدار منطقه کارائیب است.
    یافته ها
    تجزیه و تحلیل زیست محیطی قبل از انتخاب محل سد می تواند سایت های بالقوه را با توجه به درجه مطلوبیت محیط زیست رتبه-بندی کند. در این مقاله برای انتخاب سایت، 13شاخص کمی که به راحتی از نقطه نظر زیست محیطی محاسبه می شود، بدست آمد. این شاخص ها شامل: سطح مخزن، زمان ماند آب در مخزن، زیست توده غرقابی، طول رودخانه مسدود شده، طول رودخانه خشک، تعداد شاخه های فرعی پایین دست، طبقه بندی مخزن، عمر مخزن، راه دسترسی از طریق جنگل، نیاز به اسکان مجدد، زیستگاه های طبیعی تحت تاثیر، تنوع گونه های ماهی بومی و اماکن فرهنگی تحت تاثیر است.
    نتیجه گیری
    به طور کلی، سایت های سد برق آبی در شاخه های فوقانی با محیط زیست سازگار هستند، در حالی که در شاخه اصلی بزرگ رودخانه مشکل ساز هستند.
    کلیدواژگان: سد، اثر زیست محیطی، برق آبی
  • حمید عباییان*، رامین مدنی، آرمین بهرامیان صفحات 47-59
    مقدمه و هدف
    موریانه ها برای زندگی نیازمند متعادل نگهداشتن دمای داخل آشیانه خود هستند. بدین منظور تپه موریانه به عنوان یک پوشش بین موریانه ها و محیط بیرون، این وظیفه را در فرم های گوناگونی انجام می دهد. این مقاله به بررسی نقش محیط در شکل گیری فرم های مختلف تپه موریانه به منظور ثابت نگهداشتن دمای داخل ساختمان آن می پردازد.
    روش بررسی
    در این راه با استفاده از مطالعات زیست شناختی به تحلیل معماری از ساختمان تپه موریانه پرداخته می شود. جامعه پژوهش تپه-های موریانه اقلیم های گرم بوده که دارای ویژگی های مهمی در تنظیم دمای داخلی تپه دارند. این داده ها از لحاظ معماری ساختمان تپه موریانه در مناطق مختلف آب و هوایی مورد بررسی قرار گرفته و تفاوت های کالبدی موجود در بین تپه های مختلف در نقاط متعدد آب و هوایی بررسی و عوامل مهم در شکل گیری این گوناگونی ها تشریح شدند. ابزار مورد استفاده مطالعات زیست شناسی و اقلیمی هستند که بر اساس دانش انرژی مورد تحلیل و پژوهش قرار گرفتند.
    یافته ها
    اگرچه فرم های گوناگون موجود در ساختمان تپه های موریانه تنها به دلیل تنوع اقلیم های آب و هوایی نیست، اما این تنوع در فرم متناسب با ویژگی های محیطی دما، رطوبت و تابش خورشید است. به عبارت دیگر کالبد ساختمان تپه موریانه متناسب با ویژگی های محیطی اطراف خود شکل گرفته است. این ویژگی های اقلیمی در نقاط گرم و سرد تاثیرات مختلفی را از لحاظ ارتفاع، جهت گیری، ضخامت جداره ها و شکل کلی تپه می گذارد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان می دهد که گوناگونی در فرم ها، هماهنگ با محیط پیرامون خود بوده و تفاوتی را در عملکرد اصلی تپه ایجاد نمی کند. همچنین نوع اکوسیستم نقش مهمی بر نوع کالبد تپه موریانه در مناطق آب و هوایی مختلف دارد.
    کلیدواژگان: تپه موریانه، اکوسیستم طبیعی، تهویه طبیعی
|
  • Kazem Dadkhahipour* Page 1
    Introduction
    Tehran has special geographical conditions¡ different aspects of ecological and pollu-tants¡ is of considerable importance. On the other hand¡ algae¡ specifically the diatoms firsts in ecological indicators¡ including natural and man-made environment are accounted for.
    Methods
    Samples of algae as well as a report documenting of the various localities of Tehran during the last half century were systematically surveyed and basic information was classified. A variety of harmful algae with parameters such as disruption of water supply networks¡ parasitism¡ creating mud¡ wa-ter color change¡ adhesion to walls¡ concrete or metal structures¡ taste and unpleasant odor were evaluat-ed. In addition¡ different types of algae with the ability to monitor for contamination of soil and water resources in urban and industrial wastewater in various parts of Tehran were studied.
    Results
    in order to analyzing the data including text¡ description and digital¡ by using electronic identi-fication algorithm (EID) a comprehensive software model was designed and developed. By Data pro-cessing about the biodiversity of algae which have been reported from Tehran province¡ 314 IDs were belong to four concatenation of Chromista¡ Eubacteria¡ Plantae and Protozoa were identified.
    Conclusion
    In a comparative study of algae diversity of Tehran¡ similarity with 21 other provinces is noticeable. Thus¡ according to simple structure but powerful of the proposed model¡ this technology can be used in other localities of the country.
    Keywords: Indicator Algae, Tehran province, Bioinformatics, Software Modeling, Bio, system
  • Haji Omid Kalte, Mohammad Amin Faghih*, Abdolmajid Garkaz Page 12
    Introduction
    Today The oil and gas industry due to many industrial activities and lots of workers are the largest industries in the world. Coastal and offshore installations in terms of these two factors have a large share among oil facilities. Available Data in relation to the assessment of systemic exposure to chemical materials on offshore facilities are limited or related to the past few years. The purpose of this study was to assess the risks of exposure to chemicals on an oil platform.
    Methods
    In this study the method of the Risk assessment of chemical material of Singapore National In-stitute of Safety and Health is used .in this method Firstly job tasks and work process was determined by interviewing then identifying chemical agents in each of the job was done accurately. Then¡ hazard rate¡ exposure rate and health risk level caused by exposure to chemicals was determined.
    Results
    Based on the result of the working group study and investigation of documentation processing was found that on the investigated oil platform¡ workers had the maximum exposure to H2S¡ BTEX and gasoline vapors. In the repairs unit¡ the highest level of risk caused by benzene and on the floor the genera-tors and oil wells unit caused by hydrogen sulfide.
    Conclusion
    By importing information relating to risks and results of the chemical materials measure-ments in the chemical risk assessment method could rank the various jobs and tasks in terms of exposure to chemicals. This result will be used to prioritize control measures and reduce the level of risk. According to the results of this study the establishment of control systems to reduce the risks of BTEX compounds and hydrogen sulfide is recommended.
    Keywords: oil platform, risk assessment, chemical exposure, BTEX
  • Hoda Abdullahi, Nasrin Moradi Majd* Pages 24-33
    Introduction
    The basic objective in the planning of leisure - tourism is the createation of the most desir-able balance sustainable in long-term between recreational resources limited, and the willingness and Recre-ational demands of user. Increasing recreational needs, reveals the need to appropriate places for recrea-tional activities. Shivand area because of Shivand falls in case studies in province Khuzestan has great envi-ronmental value. Valuation economic - tourism in Shivand is step towards achieving development sustaina-ble in this region.
    Methods
    In this study, to identify the economic - tourism value in Shivand area Clawson method is used. This method is based on relationship between the number of visitors and the average distance residential of this people of the area and also based on the use of the map, preferences and social and economic charac-teristics recreational area and the relationship between cost of access and the number of visitors, by consid-ering available information. Then the demand curve is made by considering the hypothetical fees and new ratio of visitors on the basis of questionnaires.
    Results
    Calculations showed that estimated economic - tourism value of Shivand area, on summer of 1394 was every day 30,000 £. The results showed that variables such as age, education level and monthly income of visitors had a significant impact on the promenade. Also the results showed that highest number of visitors aged 20 to 30 years old. The daily economic value of promenade on the basis of demand was 30 million toman and the cost-benefit ratio was 4.99997115. The relationship between the level of monthly income with the number of days outing in nature showed that the correlation coefficient between these two variables equal to 0.9, calculate the correlation coefficient between income and willingness to pay the hy-pothetical fee 0.92, the correlation between two variables the cost of travel and the number of visitors equal to -0.9 and the relationship between the distance of the promenade and the number of visitors shows that the correlation coefficient between these two variables is equal to -0.96.
    Conclusion
    According to the results of visitors mentioned main motivation to visit the park is just for lei-sure and recreation with percent frequency of 37.52, which represents the targeted visitors and need and high demand of the community members, compared to the resorts.
    Keywords: Shivand area, Recreation, Economic valuation, Tourism valuation, Clawson method
  • Nasrin Moradi Majd* Pages 34-46
    Introduction
    hydroelectric dams are the most serious damage to the environment¡ this damages are rec-orded clearly in the past decade. However¡ many countries around the world¡ emphasize on hydroelectric dams in order to supply the bulk of electricity. The Electricity is a key factor for improving the lives of people around the world. In developing countries¡ increase of rapid urbanization and growth population¡ would increase the demand for electricity in the next decades¡ even with the most successful demand man-agement and energy efficiency proceedings. Energy planners in many developing countries believed in keeping on the construction of hydroelectric dams as a sustainable source of electricity.
    Methods
    This paper presents important recommendations for decreasing the significant environmental damage of hydroelectric dams through proper site selection. Although primarily intended dams are Latin America dams¡ but environmental and social robust criteria and quantitative indicators¡ used is useful in all over the world. As such¡ this article interesting to whom interested in hydroelectric dams¡ government agen-cies¡ private companies¡ energy companies¡ environmental consulting and other non-governmental organiza-tions and universities. This article is a part of the environmental and social published reports of Latin Amer-ica and the Caribbean regional sustainable development management.
    Results
    Before environmental analysis before dam site selection can rank potential sites according to their degree of environmental desirability. In This paper 13 quantitative indicators for site selectionehich is calculated easily from environmental indicators are obtained. This indicators are such as : reservoir surface area¡ water retention time in reservoir¡ biomass flooded¡ length of river impounded¡ length of river left dry¡ number of downriver tributaries¡ likelihood of reservoir stratification¡ useful reservoir life¡ access roads through forests¡ persons requiring resettlement¡ critical natural habitats affected¡ fish species diversity and endemism¡ cultural property affected.
    Conclusion
    In general¡ the most environmentally friendly of hydroelectric dam sites locate up streem¡ while the most problematic ones locate on main branch of rivers.
    Keywords: Dam, Environmental impact, Hydroelectric
  • Hamid Abaeian*, Ramin Madani, Armin Bahramian Pages 47-59
    Abstract
    Introduction
    Termites need to thermal regulation inside their nest for survive. Therefore¡ termite mound¡ as a skin between termites and environment¡ perform this mechanism in different form. This paper investi-gates the role of environment in shaping of the variety of the termite mounds in order to remain temperature in building.
    Methods
    In this way termite mound buildings were studied through biological studies. The subject of this study is about termite mounds that distributed in arid area with important mechanism in thermal regulation. This data investigated from architecture features in different climate land¡ then physical difference between them explored and cause of this variety explained. There are biology and climate studies as tools of re-search that surveyed on base of energy knowledge.
    Results
    Although various forms in building termite mound is not only due to climatic variations¡ but this diversity dependent on environmental characteristics of temperature¡ humidity and solar radiation. In other words¡ shape of building termite mound is constructed with their surroundings. This climate features in hot and cold area gives different effects on height¡ orientation¡ volume and shape of termite mound.
    Conclusion
    The results show that a variety of forms¡ deal with its surrounding environment and does not cause the main function of the mound. Also Ecosystems have important effect in shape of termite mound in different areas.
    Keywords: Termite mound, Thermal Regulation, Natural Ecosystems, Natural Ventilation, Architectur, al of Termite mound