فهرست مطالب

هوزان - سال یکم شماره 1 (بهمن و اسفند 1394)

نشریه هوزان
سال یکم شماره 1 (بهمن و اسفند 1394)

  • 64 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1394/12/08
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مقاله اصیل
  • ادریس حسین زاده، محمدعلی ززولی، مهدی فرزادکیا صفحه 1
    مقدمه
    مدیریت پسماند یکی از مهمترین چالش های پیش روی جوامع شهری می باشد و در زندگی امروزی بدون وضع قوانین و مقررات مناسب با ضمانت اجرایی که نقش عوامل دخیل به خوبی مشخص شده باشد نمی توان به مدیریت مناسب و کارآ امیدوار بود. با داشتن قوانین جامع و اجرای آن، هزینه ها به حداقل می رسد. وضع قانون مدیریت پسماند به عنوان نقطه عطف و نشان دهنده اهمیت نظام حقوقی ایران در توجه به مسئله پسماند و یک سند بالا دستی و زیر بنای قوانین جدیدتر مورد توجه است.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی تحلیلی، با در نظر گرفتن اهمیت وجود قوانین جامع برای مدیریت پسماند، قوانین و آیین نامه های اجرایی مدیریت پسماند کشور جمع آوری و بازنگری شدند که از نص قوانین و آیین نامه ها دستگاه های دولتی و وظایف آنها و عدم تحقق وظایف هر یک مشخص گردید.
    نتایج
    نتایج این بررسی نشان داد که 6 وزارتخانه، دو سازمان و یک موسسه کشور (وزارت کشور، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، وزارت جهاد کشاورزی، وزارت صنعت، معدن و تجارت، وزارت نیرو، وزارت نفت، موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی، سازمان حفاظت محیط زیست و سازمان صدا و سیما) در برنامه مدیریت جامع پسماند دخیل هستند.
    نتیجه گیری
    وسعت برنامه، زمان بر بودن و جمع بودن این برنامه منجر شده است که توفیق برنامه وابسته به پیشبرد و انجام وظایف محوله هر یک از ارگان ها باشد و عدم حصول موفقیت حداکثری نیز به همین دلیل است
    کلیدواژگان: مدیریت پسماند، قانون، محیط زیست
  • عبدالحریم یوسف زاده، قدرت الله شمس خرم آبادی، حاتم گودینی، آمنه یوسف زاده صفحه 12
    مقدمه
    شاخص های کیفیت منابع آب می توانند کیفیت منابع آب را جهت کاربری و مصارف مختلف مشخص نمایند. هدف از این مطالعه بررسی کیفیت آب رودخانه خرم رود خرم آباد با استفاده از شاخص کیفیت آب WILCOX و پهنه بندی آن با سامانه اطلاعات جغرافیایی GIS بوده است.
    روش کار
    در این مطالعه مقطعی، پارامترهای کیفی مورد نیاز جهت محاسبه شاخص کیفی WILCOX شامل pH، دما، کلسیم، منیزیم، سختی کل، سدیم، کل جامدات، کل جامدات محلول، کدورت، هدایت ویژه آب (EC) و نسبت جذب سدیم (SAR) در شش ایستگاه انتخابی به مدت شش ماه از سال 1391 با استفاده از روش استاندارد مورد اندازه گیری قرار گرفت. پهنه بندی مسیر رودخانه با استفاده از نرم افزار GIS صورت گرفت.
    نتایج
    در طبقه بندی کیفیت آب با استفاده از شاخص WILCOX جهت مصارف کشاورزی بر اساس EC، آب رودخانه در دو کلاس C2 و C3 (خطر شوری کم و متوسط) و بر اساس SAR در کلاس S1 (خطر قلیایی شدن کم) قرار گرفت. بیشترین و کمترین میزان SAR به ترتیب مربوط به ایستگاه شماره 3 و 2 بود. کمترین میزان هدایت الکتریکی مربوط به ایستگاه شماره 2 در مردادماه برابر  µs/cm5/423 و بیشترین میزان آن مربوط به ایستگاه شماره 3 در مهرماه برابر µs/cm 1081 بود.
    نتیجه گیری
    نتایج به دست آمده نشان داد که شاخص کیفیت آب WILCOX  شاخص خوبی جهت تعیین موارد استفاده آب در مصارف کشاورزی می باشد. بر اساس شاخص WILCOX کیفیت آب در ایستگاه سوم متوسط و در بقیه ایستگاه ها خوب بوده است. مهم ترین عوامل موثر بر کیفیت آب رودخانه وجود سنگ های کربناته و رسوبی در بستر رودخانه و منطقه مورد مطالعه بوده است. نتایج فوق امکان تصمیم گیری در خصوص پایش و کنترل منابع آلوده کننده آب رودخانه و استفاده موثر از آن را جهت مصارف مختلف برای مسئولین ذی ربط فراهم می آورد.
    کلیدواژگان: شاخص VILCOX، کیفیت آب، رودخانه خرم رود، پهنه بندی، GIS
  • سمیه رهدار، جواد شهرکی، مهدیه کاتب دهمرده، محمود تقوی صفحه 21
    مقدمه
    خورندگی و رسوب گذاری از شا خص های مهم در ارزیابی کیفیت آب است. از سوی دیگر خورندگی و رسوبگذاری بر روی سلامت عمومی، پذیرش منبع آب و هزینه های تامین آب آشامیدنی اثر می گذارد. این تحقیق با هدف تعیین پتانسیل خورندگی یا رسوب گذاری آب آشامیدنی شبکه توزیع شهر زابل با استفاده از شاخص های خورندگی انجام گرفت.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی، مقدار شاخص های لانژلیه، رایزنر، خورندگی پوکوریوس با تعیین پارامترهای درجه حرارت، سختی کلسیم، قلیائیت، کل جامدات محلول و pH  در24 نقطه از شبکه توزیع در  طول سال 1392محاسبه گردید. تمامی آزمایشات براساس روش های ذکر شده در کتاب روش های استاندارد برای آب و فاضلاب انجام شد.
    نتایج
    ت نمونه ها بر اساس شاخص لانژلیه در فصول سرد سال رسوبگذار و درفصول گرم سال خورنده بوده است. براساس شاخص رایزنر در فصول سرد سال به میزان کمی خورنده و در فصول گرم دارای خورندگی شدید می باشد. همچنین براساس شاخص خورندگی تهاجمی در تمامی فصول خورندگی متوسط می باشد. شاخص پوکوریوس نشان داد که نمونه ها خورنده می باشد. با توجه به میانگین محاسبه شده شاخص های لانژلیه (3/0-)، رایزنر (03/8)، تهاجمی (49/11)، پوکوریوس (24/7)، آب شبکه توزیع شهر زابل به ترتیب خورنده، با خورندگی شدید، با خورندگی متوسط و خورنده می باشد.
    نتیجه گیری
    براساس یافته های این مطالعه، آب شبکه توزیع شهر زابل خورنده است که  باعث خوردگی  در سیستم ها و تاسیسات آبرسانی می گردد. لازم است برنامه ریزی جهت متعادل سازی کیفیت آب انجام گیرد تا از آسیب های اقتصادی آن جلوگیری گردد.
    کلیدواژگان: خورندگی و رسوب گذاری، شاخص رایزنر، شاخص لانژلیه، شاخص تهاجمی، شاخص پورگوریوس
  • مرتضی احمدآبادی، سمیه راهدار، محمود تقوی صفحه 28
    مقدمه
    رنگهای سنتتیک در صنایع متعدد استفاده می شوند و صنایع نساجی یکی از بزرگترین تولید کنندگان ترکیبات آلی و رنگی را تشکیل می دهند؛ به همین دلیل شرایط تصفیه آنها پیچیده و مشکل است. رنگها غالبا سمی، سرطانزا، جهش زا و غیر قابل تجزیه بیولوژیک می باشند. در مطالعه حاضر، خاکستر ساقه زیره به عنوان یک جاذب ارزان قیمت جهت حذف رنگ راکتیو رد 120 از محلولهای آبی مورد استفاده قرار گرفته است.
    روش کار
    در مطالعه حاضر که یک مطالعه تجربی در مقیاس آزمایشگاهی است. اثر متغیرهای تاثیر گذار از جمله pH (12-2)، زمان تماس واکنش(min 180-5)، مقدار جاذب (g/L 4/1-1/0) و غلظت اولیه رنگ (mg/L 200-10) در کارایی حذف رنگ از فاضلاب سنتتیک مورد بررسی قرار گرفت. همچنین رفتار جذب رنگها توسط ایزوترمهای فروندلیچ و لانگمویر بررسی شد. آنالیز داده ها و رسم نمودارها با استفاده از برنامه اکسل و ضریب تعیین انجام شد.
    نتایج
    نتایج این مطالعه نشان داد بالاترین کارایی حذف رنگ راکتیو رد 120 از محلول در pH =3، زمان تماس 90 دقیقه و دوز جاذب  8/0 گرم بر لیتر و غلظت اولیه mg/L 10حاصل شد. وقتی که غلظت از 10 به mg/L 200 افزایش یابد راندمان حذف از  08/91 به 03/60 درصد کاهش یافت. ایزوترم های تعادل بوسیله معادلات لانگمویر و فروندلیچ آنالیز شد و مشاهده گردید که این آزمایشات از مدل فروندلیچ (R2=0.988) پیروی می کند.
    نتیجه گیری
    کارایی بیش از 95 درصدی جاذب تهیه شده در حذف رنگ راکتیو رد120 از محیط آبی نشان داد که می توان از آن بعنوان یک جاذب طبیعی موثر و ارزان قیمت در فرایندهای تصفیه استفاده نمود. لذا استفاده از این تکنیک جهت حذف آلاینده های رنگی از محیط های آبی پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: خاکستر ساقه زیره، رنگ راکتیو رد 120، جذب سطحی
  • هوشیار حسینی، پوران مخدومی، مقداد پیرصاحب صفحه 38
    بررسی منابع حاضر بخش کوچکی از دیدگاه شناساگرهای زیستی و پایش زیستی در کارهای محیط زیست همراه با مقدمه ای بر تصفیه فاضلاب می باشد. پایش زیستی می تواند ارزیابی های کلی را با توجه به فعالیت های بیولوژیکی به عنوان یک ابزار زیستی در تعیین سطح آلودگی فراهم نماید. هدف کلی از پایش زیستی کاهش استفاده از مواد شیمیایی و تعیین حضور عوامل آلاینده در زمانی کوتاهتر می باشد. در نتیجه، این ارزیابی می تواند در کاهش مصرف انرژی و ممانعت از آلودگی مجدد محیط موثر باشد.
    کلیدواژگان: شناساگر زیستی، پایش زیستی، سنجش زیستی
  • سکینه ملایی توانی، صهبا حاجی باقر تهرانی، علی ابراهیمیان، حاتم گودینی صفحه 46
    مقدمه
    با توسعه و پیشرفت صنایع میزان زیادی مواد زائد صنعتی تولید می شود که دفع کنترل نشده آن می تواند منجر به مخاطرات جبران ناپذیر زیست محیطی و بهداشتی گردد. این مطالعه با هدف بررسی وضعیت مدیریت پسماند تولیدی صنایع موجود در شهرستان رامسر انجام شده است.
    روش کار
    این مطالعه توصیفی-مقطعی در سال 1394 جهت تعیین وضعیت فعلی مدیریت پسماند همه صنایع (کوچک، متوسط و بزرگ) فعال در شهر رامسر انجام شده است. از پرسشنامه خود اظهاری پسماند تولیدی سازمان محیط زیست با اعمال برخی اصلاحات (بر حسب نیاز) جهت تعیین کمیت، کیفیت و مدیریت موجود پسماندها استفاد گردید. در این مطالعه همه واحدها (32 واحد) جزء جامعه پژوهش در نظر گرفته شدند و به صورت مراجعه حضوری و تکمیل پرسشنامه انجام شد. بر اساس صنایع موجود در شهر رامسر و برای سهولت اجرایی جامعه پژوهش به 5 دسته صنایع غذایی، صنایع چوب و کاغذ، محصولات بهداشتی، صنایع پلاستیکی و صنایع کانی غیر فلزی تقسیم بندی شدند.
    نتایج
    تعداد 32 واحد صنعتی در شهرستان رامسر فعال می باشد. این صنایع در دسته های صنایع غذایی(31درصد)، صنایع چوب(31درصد)، صنایع محصولات بهداشتی(12/3درصد)، صنایع پلاستیک سازی(12درصد) و صنایع کانی غیرفلزی (21درصد) می باشند. میزان پسماند تولیدی از واحد صنعتی ton/month 227/58 معادل  ton/year 488/698 می باشد. هیچ یک از واحدهای صنعتی دارای روش مدیریت بهداشتی و گواهینامه ایزو 14000نمی باشند. فقط 28 درصد واحدهای صنعتی مورد بررسی دارای روش بازیافت هستند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج موجود اولین قدم برای استقرار یک سیستم مدیریتی، ایجاد شهرک صنعتی می باشد. تقریبا نزدیک به نیمی از مواد زائد قابلیت بازیافت و استفاده مجدد را دارند. سایر مواد دیگر را می توان به صورت کود و یا خوراک دام استفاده نمود. با تعامل بین سازمان صنایع و معادن و محیط زیست می توان گام های اساسی در جهت تقلیل آثار سوئ زیست محیطی برداشت.
    کلیدواژگان: مدیریت پسماند، پسماندهای صنعتی، صنایع، رامسر
|
  • Edris Hosseinzadeha, Mohammad Alli Zazoulib, Mahdi Farzadkia Page 1
    Introduction
    Waste management is one of the most important challenges facing of urban areas. The effective and proper management without appropriate legislation with an implementation assurance is not possible in modern life. By making a comprehensive legislation and its enforcement, the management costs will be reduced. Legislation of waste management can be act as a turning point, which indicating the Iranian legal system’s attention to the waste problem and it is considerable as an upstream document and infrastructure of new legislation.
    Methods
    In this cross-sectional study, with considering the importance of comprehensive rules for waste management, executive laws and regulation were collected and reviewed to find duties of governmental agencies and failure to fulfill of them.
    Results Obtained results showed that 6 ministries, two national organizations and an institution (i.e., interior ministry, ministry of health and medical education, ministry of agriculture Jihad, ministry of industries and business, ministry of energy, ministry of petroleum, institute of standards and industrial research of Iran, environmental protection agency of Iran and Islamic Republic of Iran Broadcasting Agency) are involved in the waste management plan.
    Conclusion
    Extent, time consuming and totality of the waste management program has been led to dependency of the success of program to promote and perform of duties of each organs and, failure to achieve maximum success is as result of it, too.
    Keywords: Waste management, Law, Environment
  • Abdolrahim Yusefzadeh, Ghodratolla Shams Khoramabadic, Hatam Godini, Yusefzadeh Ameneh Page 12
    Introduction
    Water quality indexes can account quality of sources for determining various uses and users. The aim of this study was assessment of water quality in Khorramrood River in khorramabad (lolestan Provence) with the Wilcox index and zoning by GIS.
    Methods
    In this cross-sectional study, quality parameters for  Wilcox index calculations such as pH, temperature, turbidity, total solids, total dissolved solids, Electrical conductivity, calcium, magnesium, Total Hardness and Sodium Adsorption Rate content for six months (from July to December 2012) were measured using standard methods at six sampling stations. The river zoning conducted with GIS software.
    Results
    The classification of water quality using WILCOX for agricultural purposes according to EC, Water River were two Class C2 and C3 (salinity risk Low and medium) and according to SAR were In Class S1 (Risk of alkaline low). Highest and lowest SAR was stations 3 and 2, respectively. The lowest electrical conductivity of Station 2 in August was equals 423/5 μs/cm and the highest for station 3 in October was equal 1081μs/cm.
    Conclusion
    The results showed that WILCOX Water Quality Index is good indicator for the use water in agriculture. According to WILCOX index, Water quality in the station 3 was middle and the rest of the stations were good. The most important factors affecting the river water quality has been sedimentary and carbonates rocks in the river bed and studied area. These results allow decisions about monitoring and controlling water pollution sources, as well as provide efficient use for the different goals by relevant authorities.
    Keywords: WILCOX index, Water Quality, Khorramrood River, Zoning, GIS
  • Somayeh Rahdar, Javad Shahraki, Mahdieh Kateb Dehmardeh, Mahmood Taghavi Page 21
    Introduction
    Scaling and corrosion are one the most important indices in water quality evaluation. On the other side, corrosion can effect on public health, acceptance of drinking water sources, costs of water supply. So, this study was performed with the aim of Determination of corrosion and scaling potential of drinking water in distribution system of Zabol using corrosion indices.
    Methods
    In this cross-sectional study, the values of Langelier, Ryznar, Puckorius and aggressiveness indices were measured by determining of parameters such as temperature, calcium hardness, alkalinity, total dissolved solids and pH in 24 points of the distribution network system during 2013. All tests were done according to the methods mentioned in the standard methods for water and wastewater treatment.
    Results
    According to the Langelier index, in cold and warm seasons samples were sediment and corrosive, respectively. Based on the index Ryznar index samples were slightly and high corrosive in cold and warm seasons, respectively. Also, according to the Aggressiveness index water had medium corrosive at all seasons. Pokurious index showed that samples are corrosive. Based on the calculated mean of value for LSI (-0.3), RSI (8.03), AI (11.49), PI (7.24), drinking water in distribution system of Zabol are corrosive, sever corrosive, medium corrosive and corrosive, respectively.
    Conclusion
    Based on the results of this study, water in distribution system of Zabol are corrosive that leads to Corrosion in the systems and facilities of water supply. It is necessary to planning of balancing water quality to be done to prevent economic damages.
    Keywords: Corrosion, scaling, Langelier index, Risnar index, Aggressiveness index, Pokurious index
  • Mortaza Ahmadabadi, Somayeh Rahda, Mahmood Taghavi Page 28
    Introduction
    Synthetic dyes are used in various industries. This textile industry is one of the largest producers of organic compounds and dyes. So that, their treatment conditions are complicated and difficult. . They are often toxic, carcinogenic, teratogenic, and non-biodegradable.  In the present study, peanut hull was used as a low cost adsorbent for the successful removal of Reactive red 120 dye from aqueous solutions.
    Methods
    This research is an experimental study the effect of various operating parameters such as pH (2-12), reaction time (5-180 min), amount of adsorbent dosage (0.1-1.4 g/l) and initial concentration of dye (10-200 mg/l) on dye removal from synthetic wastewater were studied. Also the adsorption behaviour of dyes by isotherms of Freundlich and Langmuir and synthetic of adsorption were conducted using excel program and regression coefficient.
    Results
    The findings of this study were showed that Maximum removal efficiency of Reactive red 120 achieved at optimal pH 3, reaction time 90 min, adsorbent dosage 0.8 g/l and initial dye concentration 10 mg/l. When the concentration is from 10 to 200mg/l increase removal efficiency from 91.08% to 60.03% decrease. Data of this study was fitted with Langmuir and Freundlich isotherms and more fitted with Freundlich (R=0.988).
    Conclusion
    More than 95% removal efficiency for (Rr120) dye showed that this adsorbent is an effective natural compound and also inexpensive for treatment processes. Hence, using this technique and process was recommended for dye pollutants removal from aqueous environments.
    Keywords: cumin straw ash, Reactive red 120 (RR120), Adsorption
  • Hooshyar Hossinia, Pouran Makhdoumib*, Meghdad Pirsaheba Page 38
    This literature review is a little part of the bio-indicators and bio monitoring aspects in Environmental works with an introduction in wastewater treatment. Bio-monitoring is provided a general investigation of the biological activities as a monitoring instrument (Bioassay) for determining the level of contamination. The main gold of bio-monitoring is decrease the use of chemical regents and determination of the presence of pollution and contamination at least time. As a result, it can be effected in saving energy and prevention of recontamination.
    Keywords: Bio-indicators, Bio-monitoring, Bioassay
  • Sakineh Mollaie Tavania*, Sahba Hajibagheri Tehrani b, Ali Ebrahimian c, Hatam Gowdini Page 46
    Introduction
    Todays a large amount of solid waste produce as a result of industries developing. Uncontrolled disposal of these solid waste can lead to cause irreparable environmental and health risks. This study aimed to investigate the solid waste management of active industries in city of Ramsar, Northern of Iran.
    Methods
    This cross-sectional study was done to determine the current status of solid waste management in all active industries (small, medium and large) in Ramsar, in 2015. To collect required data a self-reported questionnaire of “Department of Environment, Islamic Republic of Iran” with certain modifications (as needed) was used to determine the quantity, quality and management of waste. In this study, all of the units (32 units) used to study and conducted for visiting and completing the questionnaires. According to the existing active industries type in Ramsar as well as, to facilitate administrative all active industries divided in food industry, wood and paper industry, sanitary products industry, plastic industry and Non-metallic minerals categories. After collecting the required data, entered into Microsoft Excel and SPSS soft wares. Finally, results represented in suitable tables and charts.
    Results
    32 industrial units in the city of Ramsar is active, now. The industries are in the category of the food industry (31%), wood industry (31 percent), health care products industry (12.3%), plastics industry (12%) and non-metallic mineral industries (21%). Solid waste generation rate was 58.227 ton/month equal to 698.488 ton/year. None of them have a sanitary management and ISO 14000 certification. 28% of industrial units had recycling methods.
    Conclusion
    According to the obtained results, establishing of an industrial park is the first step for establishing of a management system. More than half of generated solid waste in studied industries were recyclable. Additionally, remained part of solid waste can be used to composting or animal feeding.
    Keywords: Solid Waste Management, Industrial Solid Waste, Industry, Ramsar