فهرست مطالب

فصلنامه حکمت اسلامی
پیاپی 3 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • د
    صفحه 7
  • علیرضا صدرا صفحه 9
    حکمت حکمت مدنی، اجتماعی و سیاسی: به چرایی و چیستی و حتی کلیات چگونگی شناسی «حکمت مدنی» می پردازد. یعنی خاستگاه، جایگاه و نقش حکمت مدنی را شناسایی نموده و می شناساند. چنان که حکمت مدنی: به چرایی و چیستی و حتی کلیات چگونگی شناسی «حکومت مدنی» و بلکه پدیده مدنی، سیاسی و سیاست و پدیده شناسی آن(ها) می پردازد. یعنی خاستگاه، جایگاه و نقش راهبردی حکومت و پدیده مدنی را بر می نمایاند. سیرمتکامل (پلکانی) حکمت مدنی از بنیاد و از آغاز گذار از بدویت و سیر مدنیت انسانی و اجتماعی تا کنون و تا غایت و تا انجام و کمال نهایی به تعبیری مهدوی، مرهون واکاوی حکمت حکمت مدنی است. کما اینکه پرسمان حکمت مدنی اعم از معرفت-شناسی، روش شناسی و پدیده شناسی حکمت مدنی و حتی علم مدنی از جمله نمودشناسی یعنی دانش مدنی؛ اجتماعی و سیاسی و بلکه سیاست مدنی، به صورت روشمند، قاعده مند، نظاممند و هدفمند نیز براین اساس بوده، و در این راستا می باشد. فارابی و خواجه نصیر دوتن از برجستگان جدی، جهانی و جاویدان این حوزه معرفتی خوشبختانه اسلامی و ایرانی اند. نخست موسس و دومین مجدد علم و حکمت مدنی؛ اجتماعی و سیاسی در تاریخ و جهان اسلام و ایران بوده و محسوب می گردند. مقاله به تحلیل گفتمان حکمت حکمت مدنی در آثار و آراء و بلکه در نگاه، نظریه و نظام حکمی این دو می پردازد. فرضیه اصلی: حکمت مدنی؛ اجتماعی و سیاسی متعالی است.
    کلیدواژگان: حکمت، مدنی، اجتماعی، سیاسی، متعالی، فارابی، نصیرالدین طوسی
  • شریف لک زایی صفحه 31
    فلسفه سیاسی یکی از انواع صورت های اندیشه سیاسی است که از دیرباز در میان متفکران رایج بوده و مباحث و دیدگاه های مختلف در این زمینه همواره از سوی متفکران مطرح شده و مورد بحث قرار گرفته است. این که این دیدگاه ها به ویژه آنچه از سوی مهم ترین متفکران غربی مطرح شده است چه مقدار با مباحث فیلسوفان مسلمان قابل تطبیق و سنجش است جای تامل، بررسی و تحقیقات بسیاری دارد که در مقاله حاضر به صورت مختصر به آن پرداخته می شود. ازاین رو مقاله حاضر در تلاش است در ابتدا ضمن ارائه بحثی مختصر درباره فلسفه سیاسی با تاکید بر دیدگاه اشتروس، به تبیین و مقایسه آن با فلسفه سیاسی متعالیه با تاکید بر آرای صدرالدین شیرازی بپردازد. برای این منظور سعی شد ضمن توجه به نقاط اشتراک و نقاط قوت این دیدگاه، وجوه تمایزش مورد بحث و توجه قرار گیرد و تلاش شود مفهوم فلسفه سیاسی متعالیه با تفصیل بیشتری مورد بررسی و مطالعه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: فلسفه سیاسی، فلسفه سیاسی متعالیه، ملاصدرا، حکمت متعالیه
  • محمد پزشکی صفحه 47
    نوشته حاضر درصدد نشان دادن اختلالات مفهومی و نظری تعبیر «فلسفه مضاف» در شاخه های سیاسی فلسفه است. مدعای این نوشته آن است که تعبیر مزبور از سویی نتایج ناموجهی در مفهوم پردازی این شاخه ها ایجاد می کند و از سوی دیگر نظام آموزشی و پژوهشی شاخه های مزبور را در هم می ریزد. این نوشته برای بررسی موضوع خود به تحلیل عقلی از طریق اسناد به داده های جمع آوری شده می پردازد. نتیجه حاصل از این نوشته موجب تصحیح شناخت جامعه فلسفی ایران از مفاهیم «فلسفه سیاسی»، «فلسفه سیاست» و «فلسفه علم سیاست» می شود و می تواند به نظام آموزشی و پژوهشی شاخه های مزبور یاری رساند.
    کلیدواژگان: فلسفه مضاف، فلسفه سیاسی، فلسفه سیاست، فلسفه علم سیاست
  • مرتضی یوسفی راد صفحه 91
    فلاسفه اسلامی بر مبنای جهان بینی علمی و نظری خود قائل به حاکمیت اعتدال بر کل عالم هستی هستند و آن را بر موجودات تکوینی عالم آسمانی جبری دانسته و بر موجودات ارادی عالم زمینی و عالم خیرات و شرور خاصه بر حیات سیاسی انسان لازم و ضروری می دانند و همواره رسیدن به آن را در زندگی مدنی و نظام سیاسی دغدغه ذهنی و مساله فکری خود قرار داده اند. پرسش آن است که با توجه به وجود تمایزات میان عوالم مذکور، آنان از اعتدال حاکم بر عالم آسمانی و موجودات تکوینی چه تبیینی نموده و چه جایگاه و نقشی برای اعتدال در موجودات ارادی تشریعی و زندگی مدنی و نظام سیاسی قائلند و حقیقت آن را چه می دانند؟
    ادعا آن است که فلاسفه اسلامی اعتدال در عالم موجودات ارادی و در زندگی فردی و مدنی و نظام سیاسی را سبب برای ثبات و تعادل بخشی و در نتیجه سبب برای کمال آنها می دانند همان طور که عالم سماوی و موجودات تکوینی آن از چنین ثبات و تعادلی برخوردارند. آنان دستیابی به آن را از طریق حاکمیت حکمت و شریعت بر زندگی فردی و مدنی ممکن می دانند. نویسنده با روش توصیفی تحلیلی به معرفی چیستی اعتدال و تبیین جایگاه و اهمیت آن در نظام هستی اعم از عالم آسمانی و زمینی بر می آید.
    از نتایجی که براین موضوع بار می شود آن است که موضوع اعتدال به جهت امر فطری بودن آن به رشد و شکوفایی تمام استعدادها و ظرفیت های کمالی انسان خاصه خصلت عقلانی انسان در ابعاد نظری و عملی و رفتاری افراد در تعاملات مدنی می انجامد و توازن و ثبات و تعادل افراد و جامعه و نهادهای مدنی آن را در پی دارد.
    کلیدواژگان: اعتدال، موجودات تکوینی، موجودات ارادی، تشریعی، توازن و ثبات، فلسفه سیاسی، فلسفه سیاسی اسلامی
  • محمدحسین طالبی صفحه 113
    نشان دادن توقف نظریه های سیاسی بر نظریه های معرفتی هدف این نگارش است. این کار از راه معرفی نظریه های متضاد سیاسی سوفیست ها در یونان باستان و ابتنای آنها بر آرای متضاد معرفت شناسانه آنها نسبت به امور واقع صورت می گیرد. از یک سو، نظریه نسبیت گرایی و شبه پوچ گرایی نسل اول سوفیست ها، از جمله پروتاگوراس و گرگیاس، تاثیر بسزایی در پوزیتیویستی بودن آرای سیاسی آنها داشت. از سوی دیگر، ثبات نظرگاه های واقع گرایانه سیاسی نسل های متاخر سوفسطائیان، متاثر از آرای معرفتی ضدنسبیت گرایی فیلسوفان یونانی، مثل سقراط بود.
    این همه از این امر حکایت می کند که نظرگاه های معرفتی دانشمندان همواره نقشی تعیین کننده در آرای سیاسی آنها داشته و دارد. بنابراین، نظریه های پوزیتیویستی سیاسی در عصر حاضر نیز دلیل بر قبول نظریه نسبیت گرایی معرفتی از سوی صاحبان و طرفداران آن نظریه هاست. به دلیل آنکه نظریه نسبیت گرایی معرفتی به لحاظ منطقی غیرقابل دفاع است، نتیجه می گیریم که هیچیک از نظریه های سیاسی پوزیتیویستی نیز به لحاظ منطقی توجیه پذیر نیستند.
    کلیدواژگان: معرفت شناسی، هستی شناسی، نظریه های سیاسی، نسبیت گرایی، سوفیست ها، پروتاگوراس، گرگیاس
  • جمال سروش، شهرزاد دهقان جبارآبادی صفحه 131
    امامان شیعه و پیروانشان از ابتدا توسط مخالفان و معاندان مورد اتهامات بسیاری واقع می شدند؛ یکی از این اتهامات این است که گفته می شود شیعیان بعد از سلام هر نمازی سه مرتبه دو دستشان را از روی تاسف به ران هایشان می زنند و می گویند خان الامین؛ یعنی جبرائیل امین خیانت کرد؛ چرا که وحی را که باید به علی بن ابی طالب می داد به محمدبن عبدالله داد! در این مقاله کوشیده ایم که ابعاد مختلف این شبهه را بررسی کرده و پاسخ دهیم؛ ابتدا آنچه را که شیعه و اهل سنت بعد از سلام نماز مستحب می دانند را یادآوری کرده و سپس ریشه این اتهام را بررسی می کنیم و در نهایت، شبهه را از چهار منظر تاریخی، تجربی، نقلی (فقهی) و عقلی (تحلیلی کلامی) پاسخ می دهیم.
    کلیدواژگان: خان الامین، جبرئیل، شبهه، ادعا، اختلاف، اتهام، شیعیان
|
  • Alireza Sadra Page 9
    Theosophy of civil, social and political theosophy deals with whyness, whatness and howness of civil theosophy. It identifies and introduces the origin, place and role of civil theosophy just as it treats the whyness, whatness and howness of "civil government" as well. It deals with civil and political phenomena tackling them phenomenologically. It explains the origin, place and strategic role of government and civil phenomenon. [The study of] the evolutionary development of civil theosophy from the beginning to the present and to the end (termed as Mahdavide period) is indebted to queries into the theosophy of civil theosophy. The questions tackled by civil theosophy in areas such as epistemology, methodology and phenomenology and even civil science including phenomenology that is civil, social and political science are also dependent on it. Even a systematic and targeted grasp of civil politics is based on it. Farabi and KhawjaNasir al-Din are two of the really prominent world figures with lasting impacts, in this Islamic –Iranian epistemic field. The former is the founder and the latter is the reviver of civil, social and political science and theosophy in the history of Muslim and Iranian world. This article studies the theosophy of civil theosophy in their works and thoughts. According to this article, civil theosophy is social, political and transcendental.
    Keywords: Theosophy, civil, social, political, transcendental, Farabi, KhawjaNasir al Din Tusi
  • Sharif Lakzaei Page 31
    Political philosophy is a branch of political thought that has long been common. Thinkers have always presented and discussed different views in this regard. The fact that how much these views especially those mentioned by the most important Western thinkers are comparable with the discussions posed by Muslim philosophers is a matter that is in need of much research and assessment. This article briefly deals with this issue. It tries to present political philosophy with emphasis on Straus's rendering, comparing it with transcendental political philosophy with emphasis on MullaSadra's views. It studies the distinctions and commonalities that exist between them explaining in a rather detailed way the strengths of the latter opinion and the concept of transcendental political philosophy.
    Keywords: Political philosophy, transcendental political philosophy, MullaSadra, transcendental theosophy.
  • Muhammad Pizishki Page 47
    The present article aims to show the conceptual and theoretical disorders which the phrase 'philosophy of' causes in the political branches of philosophy. It claims that the said phrase produces unjustified results in conceptualizing these branches on one hand and causes disorder in their research and education system on the other. To study the subject matter, it makes use of intellectual analysis through making reference to the data collected. The result obtained will correct Iranian philosophical society's understanding of 'political philosophy', 'philosophy of politic's and 'philosophy of political science' and will contribute to their research and education system.
    Keywords: philosophy of, political philosophy, philosophy of politics, philosophy of political science
  • Murtaza Yusufirad Page 91
    Based on their scientific and theoretical world view, Muslim philosophers believe that moderation dominates the entire universe. They think that heavenly bodies are already moderate but as for the earthly volitional existents especially human beings in their political lives, they are obliged to be moderate. They have always considered attaining this principle in their civil lives and political system as one of their goals. Given the distinctions between the said worlds, the questions are: how did they explain moderation that dominates the heavenly bodies and real beings? What is the role and status they give to volitional-legal beings and civil lives and political systems? How do they explain their nature and essence? It is claimed that Muslim philosophers regard moderation in volitional beings in their private lives and political systems as a cause for their stability and perfection - a thing that heavenly bodies already have. They believe that one can reach moderation through the domination of theosophy and sharia laws on one's personal and civil life. Making use of analytic- descriptive methodology, the writer explains the nature and status of moderation in creation whether heavenly or earthy. It concludes that moderation, being innate, contributes to the actualization of all human potentials and capacities including his intellect, theoretical and practical, bringing about thus stability and equilibrium among persons and their communities plus with their civil institutions.
    Keywords: moderation, real beings, legal, volitional beings, equilibrium, stability, political philosophy, Islamic political philosophy
  • Muhammad Husain Talibi Page 113
    This article aims to show that political theories are dependent on epistemological theories, through introducing the conflicting political theories of sophists in ancient Greece and their dependence on their conflicting epistemological views. The relativism and pseudo-nihilism of the first generation sophists including Protagoras and Gorgias had a profound impact on their positivist political opinions just as the stability of political realist views of the later sophists were under the influence of anti-relativist views of Greek philosophers like Socrates. This shows that scholar's epistemic views have a decisive impact on their political views. Thus the positivist political views of modern scholars are the consequence of epistemic relativism they have accepted. Since epistemic relativism is not logically defendable it can be concluded that positivist political theories are [em1] defendable either.
    Keywords: epistemology, ontology, political theories, relativism, sophists, Protagoras, Gorgias
  • Jamal Surush, Shahzad Dehqan Jabbarabadi Page 131
    From the beginning, opponents used to level accusations against Shiite imams and their followers. One of these accusations is that it is said that after every prayer, Shias beat on their thighs with their, showing a sign of regret saying that Gabriel committed treason. This is because he gave revelation that was supposed to be given to Ali bin AbiTalib, to Muhammad bin Abdullah. This article tries to study the different aspects of this skepticism and answer it. It firstly mentions what Shias and Sunnites consider as recommendable after giving salutation and then deals with the origin of this skepticism, answering it historically, experimentally, jurisprudentially and intellectually.
    Keywords: Khana al Amin, Gariel[em], skepticism, claim, difference, accusation, Shias