فهرست مطالب

فصلنامه حکمت اسلامی
پیاپی 5 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • صفحه 7
  • عسکری سلیمانی امیری صفحه 9
    برهان صدیقین که از ابداعات فیلسوفان مسلمان است، از معتبرترین برهان ها بر وجود حق تعالی و صفات ذاتیه و فعلیه اوست. در این عرصه فیلسوفانی چون ابن سینا، ملاصدرا و تابعان ملاصدرا از ملاعلی نوری تا علامه طباطبایی قلم زده اند. آقاعلی مدرس یکی از فیلسوفان صدرایی است که در رساله فی طریقه الصدیقین خود برهان ویژه ای اقامه کرده است. در این برهان او از ماهیت من حیث هی آغاز می کند و با اثبات اصالت و تشکیک وجود، بدون روی آوری به تقسیم وجود، احکام حقیقت وجود یا وجود من حیث هو وجود را به دست می آورد و نشان می دهد وجود من حیث هو وجود واجب الوجود است و از واجب الوجود صفات ذاتیه و سپس صفات فعلیه اش را نتیجه می گیرد. این برهان ازآنجا که بر تقسیم وجود مبتنی نیست، از برهان های صدیقینی که از تقسیم وجود بهره می گیرند، برتر است؛ زیرا در برهان های تقسیم، قسمی از آن وجود ممکن است. ازاین رو، محتمل است که قسم ممکن که همان وجود خلقی است، وجود واجب و خدای متعال را نتیجه داده باشد. اگر چنین احتمالی روا باشد، احتمالا برهان صدیقین نباشد؛ درحالی که اگر از تقسیم وجود بهره نگرفته باشیم، این احتمال به طور کلی منتفی است.
    کلیدواژگان: برهان صدیقین، حقیقت وجود، وجود مطلق، ماهیت من حیث هی هی، حقیقت وجود من حیث هی، آقاعلی مدرس
  • احمد ابوترابی صفحه 33
    «حمل الشیء علی نفسه» از جمله قضایایی است که مفاد آن از زمان ارسطو مطرح شده است. مهم ترین پرسش ها درباره این موضوع عبارت اند از: 1. آیا حمل الشیء علی نفسه حداقل شرایط یک قضیه را دارد؟ 2. آیا این قضیه گزارشی از عالم واقع می دهد؟ و 3. رابطه آن با اصل عدم تناقض چگونه است و در مبانی منطقی کدام یک از این دو اصل مقدم اند؟
    منطق دانان مسلمان ذیل عنوان «حمل الشیء علی نفسه» و فیلسوفان غرب ذیل واژه های «توتولوژی»، «اصل هوهویت» و «قضایای تحلیلی» به مباحث مربوط به آن پرداخته اند. دراین میان، شیوه ورود و خروج مدرس زنوزی به مسائل این نوع حمل و تقریر وی از مشکلات این موضوع، از امتیاز ویژه ای برخوردار است. نگارنده در این مقاله پس از بررسی دیدگاه های فیلسوفان و منطق دانان مسلمان، به تحلیل دیدگاه های مدرس زنوزی و مقایسه میان دیدگاه های منطق دانان مسلمان و فیلسوفان غرب پرداخته و در پایان نظر برگزیده خود را در باب هر یک از مهم ترین مسائل این موضوع بیان کرده است.
    کلیدواژگان: حمل الشیء علی نفسه، ثبوت الشیء لنفسه، توتولوژی، اصل هوهویت، قضایای تحلیلی، حمل ذاتی اولی، مدرس زنوزی
  • مصطفی عزیزی علویجه صفحه 65
    (عضو هیئت علمی گروه فلسفه جامعه المصطفی العالمیه، [email protected])مقاله سوم / دوره دوم / شماره دوم / تابستان 1394(پیاپی 5)از منظر حکیم آقاعلی مدرس «نفس انسانی» حقیقت واحد و ذومراتبی است که طیف گسترده ای از مراتب گوناگون هستی را در خود جای داده است. نفس ناطقه در مراتب عالی خود، در اوج بساطت و وحدت و اطلاق است؛ به گونه ای که همه کثرات در آن مستهلک و مندک هستند. همین نفس بسیط و مطلق در مراتب نازله خود متکثر و مقید است، و این از شگفتی های نفس انسانی است که وحدت و کثرت، بساطت و ترکب، اجمال و تفصیل، اطلاق و تقیید را در مراتب طولی خود جمع کرده است. حکیم تهران معتقد است نفس انسانی در پرتو حرکت ذاتی و جوهری خویش، با غایت و اصل خود که همان «نفس کلی» است، متحد شده، می تواند به لایه های باطنی خود علم حضوری پیدا کند. وی از این معرفت شهودی نفس به «علم به علم» یا «استشعار به شعور» تعبیر می کند. در این مقاله نخست نفس شناسی فلسفی حکیم موسس مورد بازپژوهی قرار گرفته و سپس تحلیلی از «معرفت شهودی نفس» و راهکارهای دستیابی به آن و رابطه «معرفت نفس با معرفت رب» از دیدگاه ایشان ارائه شده است.
    کلیدواژگان: آقاعلی مدرس زنوزی، معرفت نفس، حرکت جوهری، مراتب نفس، نفس کلی
  • علی شیروانی صفحه 85
    به اعتقاد حکیمان، هر حادثی مسبوق است به قوه و ماده ای که حامل آن قوه است. بر اساس این قاعده، ایشان خلقت یکباره و بدون سابقه پدیده ها را محال می شمارند و از این نظر مقدورهای خداوند را محدودتر از آنچه متکلمان (منکران قاعده یادشده) بدان قائل اند، می دانند. ازاین رو، این قاعده در مباحث الهیاتی و شناخت چگونگی آفرینش خداوند اهمیت فراوانی دارد. در این مقاله پس از توضیح مضمون این قاعده، به بررسی دلیل عمده ای که از سوی ابن سینا و دیگران بر آن اقامه شده، پرداخته و مغالطه صورت گرفته در آن را نشان داده ایم، آنگاه تحقیقی را که از سوی خواجه طوسی برای تتمیم آن صورت گرفته، تبیین و سپس نقد کرده ایم و سرانجام برهانی دیگر بر اساس اصول و مبانی حکمت متعالیه برای اثبات قاعده به دست داده ایم.
    کلیدواژگان: قاعده فلسفی کل حادث، ، ، _ ابن سینا، خواجه طوسی، امکان استعدادی، حادث، قوه، ماده
  • مهدی کریمی صفحه 105
    روش شناسی علم کلام از جمله مباحثی است که با وجود اهمیت بسیار و فواید بسزا، آثار اندکی به کشف زوایای تاریک آن پرداخته است. تبیین روش یک علم در دو مقام «هست» و «باید» صورت می گیرد. نوع نخست به اصطیاد روش های موجود و تحلیل آنها می پردازد و دیگری در راستای نیل به روش بایسته سامان می یابد. از سوی دیگر، روش کلامی را در دو قلمرو روش عقلی و نقلی باید جست وجو کرد. نوشتار حاضر به قسم دوم از مقام اول معطوف است و طرح دیدگاه حکیم، متکلم و محدث برجسته قرن هفتم، کمال الدین میثم بحرانی را مطمح نظر قرار داده است. برای این مقصود، دو رکن اصلی کلام نقلی، یعنی روش استناد به حدیث اعتقادی و روش فهم الحدیث در اندیشه بحرانی بیان گردیده و سپس به راهبردهای کلامی این روش ها در حوزه های مختلف اعتقادی اشاره شده است. روش ابن میثم در استناد به اخبار اعتقادی «وثوق مضمونی» است، نه ارزش سنجی رجالی، و روش او در استنباط کلامی، فقه الحدیث مبتنی بر معیارهای درون متنی (اصول ظهوری، بلاغی و...) و برون متنی (قطعیات دینی، نصوص هم راستا، قواعد عقلی و...) می باشد. این روش ها تاثیری عمیق در آرای کلامی او بر جای گذاشته است که نمونه ها و شواهد آن در سیطره مباحث اعتقادی قابل تامل و ملاحظه است.
    کلیدواژگان: روش شناسی کلامی، حدیث اعتقادی، متن دینی، کلام نقلی، ابن میثم بحرانی
  • نجمه کیخا صفحه 129
    از نکته های قابل توجه در اندیشه فارابی، ترکیب اخلاق و سیاست است؛ به گونه ای که کتاب های سیاسی وی به نام کتاب های اخلاق و سیاست یا اخلاق سیاسی نامیده می شود. وی فلسفه مدنی را به دو بخش تقسیم می کند که یک بخش آن اخلاق مدنی است. با توجه به این مسئله، تامل در اندیشه فارابی به منظور فهم زوایای گوناگون اخلاق سیاسی بااهمیت خواهد بود. خلق آن چیزی است که سبب خوب یا بد شدن افعال و احوال نفسانی می شود. هر گاه خلق نیکو که مربوط به نفس انسان می گردد، با قوت ذهن که مربوط به عقل است همراه شوند، فضیلت پدید می آید. وظیفه سیاست ترویج اخلاق و عادات و سجایا در جامعه و میان مردم است و تبیین چگونگی انجام این مسئله، از مهم ترین وظایف اخلاق سیاسی شمرده می شود. در این مقاله در کنار توجه به چیستی اخلاق سیاسی در اندیشه فارابی، به جایگاه اخلاق سیاسی و شیوه های نهادمند ساختن آن در جامعه و علل تنوع اخلاق سیاسی در جوامع گوناگون خواهیم پرداخت و با توجه به کاربرد معنادار تخیل و قوه خیال در اندیشه وی، ارتباط اخلاق سیاسی را با عالم خیال بررسی خواهیم کرد.
    کلیدواژگان: اخلاق سیاسی، عالم خیال، اخلاق، سیاست، مدینه فاضله، فارابی هین
|
  • Askari Solaymani Amiri Page 9
    Being one of the initiatives of Muslim philosophers، the argument of the truthful ones is one of the most valid arguments for the existence of Allah and His essential and active attributes. Philosophers، such as Avicenna and Mulla Sadra as well as his followers from Mulla Ali Noori to Allama Tabatabaei have talked about it. Agha Ali Mudarris Zinoozi is a Sadrian philosopher who has presented a particular argument (a version of the argument of the truthful ones) in his Treatise on Methodology of Truthful Ones). In his argument، he proceeds from quiddity as non-conditioned and by relying on the principality and gradation of being he proves the characteristics of being qua being، without touching the divisions of being. He thus demonstrates that being qua being is a necessary being with particular essential and active attributes. Being not dependent on divisions of being، this version of the argument of the truthful ones is better than its other versions. The division-based arguments consist of divisions including the division into possible being، raising thus the likelihood that the possible being (creatures) might result in the necessary being. If such likelihood were possible then the argument (based on such thing) would not be the argument of the truthful ones. This is while if we do not make use of divisions of being، there will be no room for such a likelihood.
    Keywords: argument of the truthful ones, reality of being, non, conditioned being, quiddity as non, conditioned, being as non, conditioned, Agha Ali Mudarris Zinoozi
  • Ahmad Abutorabi Page 33
    Tautology is a sort of proposition that dates back to Aristotle. The most important questions about it consist of: 1. Does tautology have the minimum qualifications for being a proposition? 2. Does this proposition tell us anything about the external world? And 3. What is the relation between this proposition and the principle of non-contradiction and which one is prior to the other in terms of logical foundations? Muslim logicians have dealt with such propositions under ''haml al-shay ala nafsihi''، whereas Western philosophers have treated it as «tautology» or «analytic propositions.» The way Mudarris Zinoozi has dealt with this predication and shed light on its problems is particularly noteworthy. After studying Muslim philosophers and logicians'' views، the author analyzes Zinoozi''s views، comparing Muslim logicians'' view with those of Western philosophers. He has also made his own contribution as he touches every important issue.
    Keywords: Tautology, tautology, analytic propositions, essential primary predication, Mudarris Zinoozi.
  • Mustafa Azizi Alivija Page 65
    According to Agha Ali Mudarris Zinoozi human soul is a single reality with (different) stages that include various levels of existence. At its culmination، rational soul is absolutely simple، singular and unconditional. It contains all pluralities. At its lower stage، this simple and absolute soul is plural and conditional. It is very interesting to note that human soul is، in its longitudinal form، one، plural، simple، composite، brief، detailed، absolute and conditional. The sage from Tehran holds that human soul gets united with its goal i. e. the universal soul through substantial movement. It thus comes to gain immediate knowledge about its inner layers، which he terms as ''understanding understanding''. This article studies his philosophical psychology، soul''s intuitive and the relation between understanding soul and understanding Lord.
    Keywords: Agha Ali Mudarrisi Zinoozi, psychology, substantial movement, stages of soul, universal soul
  • Ali Shirvani Page 85
    According to philosophers every creatable is based on a potential and a matter that carries it. Based on this law، they hold that creation ex nihilo is impossible and thus they assume that what Allah can do is much less than what theologians (deniers of the said law) believe. This law is thus of crucial importance in understanding theological matters including the way Allah created things. After explaining the content of this law، the author studies the main argument Avicenna and others present to prove it. He shows how the argument is fallacious. He also critically assesses the supplementary argument presented by Khawja Nasir al-Din Tusi. In the end، he presents a new argument on the basis of the principles of transcendental theosophy to prove the said law.
    Keywords: philosophical law of every creatable is based on a potential_a matter that carries it'_Avicenna_Khawja Nasir al Din Tusi_dispositional possibility_creatable_potential_matter
  • Mahdi Karimi Page 105
    Though the methodology of theology is of utmost importance and advantages few works have dealt with it bringing to light its hidden aspects. One can explain the methodology of such a science within the two stages of ''is'' and ''ought''. The first studies and analyzes the existing methodologies whereas the second seeks to reach the necessitous methodology. On the other hand، theological methodology has to be sought in intellectual and traditional methodologies. The present article treats the second category of the first stage on the basis of the opinion of Ibn Maytham Bahrani، a prominent 7th century philosopher، theologian and traditionist. To reach its objective، it studies the two main articles of traditional theology – that is the methodology of referring to traditions on beliefs and the methodology of understanding tradition in Bahrani''s thought. It also touches the theological outputs of these methodologies in different spheres of beliefs. Ibn Maytham''s methodology of referring to traditions on beliefs consists of verifying the content of traditions rather than evaluating their chain of reporters. His methodology of theological deduction consists of understanding the tradition in question on the basis of intra-textual standards (signification، eloquence etc.) and extra textual standards (Islamic proven principles، relevant texts، rational rules). These methodologies have left profound impact on his theological thoughts examples of which can be found in his ideological discussions.
    Keywords: theological methodology, traditions on beliefs, religious text, traditional theology, Ibn Maytham Bahrani
  • Najmeh Keikha Page 129
    Notes on Farabi''s thought is combination of ethics and politics in which his political books called the books of ethics and politics or called simply political ethics. He divided civil philosophy into two sections، a section is civil morality. Due to this، reflecting on Farabi''s political ethics is important in order to understand different perspectives op political ethics. Morality is what makes a good or bad result in carnal acts and conditions. Whenever the good morality that related to the human self to join with the power of the mind that related with the wisdom، there comes to virtue. The task of politics is promoting ethics and habits and virtues in society and among the people and explain how it is made is one of the most important tasks of political ethics. In this paper، in addition to the Quiddity of political morality in the minds of Farabi، discuss the position of political moral and it''s institutionalized styles in society and so the reasons of diversity of political ethics in various communities. According to the meaningful application of imagination in his thought، it''s would considered.
    Keywords: political ethics, imagination, ethics, politics, Utopia, Farabi.