فهرست مطالب

مجله جامعه شناسی سیاسی جهان اسلام
پیاپی 2 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سیدهادی زرقانی صفحات 1-26
    به مجموعه ای از توانایی های مادی و معنوی که در قلمرو یک واحد جغرافیایی- سیاسی به نام کشور وجوددارد، قدرت ملی گفته می شود. سنجش و اندازه گیری قدرت ملی کشورها به منظور تعیین جایگاه کشور در نظام ژئوپلیتیک جهانی و مقایسه قدرت کشورها، همواره از دغدغه های جغرافی دانان سیاسی، دانشمندان علوم سیاسی و روابط بین الملل بوده است. ازهمین رو، تلاش های متعددی از سوی صاحب نظران برای سنجش قدرت کشورها در قالب ابداع روش ها و مدل های تک متغیره و چندمتغیره محدود انجام شده است. در این پژوهش با مروری بر مدل های پیشین سنجش قدرت ملی و با استفاده از مدل جدید سنجش قدرت ملی، قدرت کشورهای جهان اسلام در قالب نه فاکتور اقتصادی، سیاسی، نظامی، فضایی، فرامرزی، سرزمینی، علمی و فناوری، اجتماعی و فرهنگی بررسی و ارزیابی شده است. بر این اساس، ضمن مشخص کردن رتبه کشورهای جهان اسلام از نظر میزان قدرت در ابعاد مختلف سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و... به مقایسه رتبه جمهوری اسلامی ایران با کشورهای مذکور در هریک از فاکتورهای نه گانه و همچنین در مجموع فاکتورها (میزان قدرت ملی) پرداخته، و در پایان نیز ساختار سه سطحی قدرت بر اساس مدل مزبور ترسیم شده و جایگاه کشورهای جهان اسلام در این ساختار مشخص شده است.
    کلیدواژگان: ساختار قدرت، ژئوپلیتیک، قدرت ملی، جهان اسلام، جمهوری اسلامی ایران
  • سعید میرترابی صفحات 27-54
    این مقاله تلاش دارد با بررسی شرایط و ویژگی های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشورهای اسلامی، موقعیت کلی این کشورها را در مرزبندی شمال- جنوب مشخص سازد. مقاله برای این منظور طیف متنوعی از معیارهای توسعه ای را برای تشریح وضعیت توسعه ای بلوک کشورهای اسلامی به کارمی گیرد و آستانه های مشخصی را برای ترسیم مرزبندی شمال و جنوب مدنظرقرارمی دهد. این معیارها، امکان انجام مقایسه های منظم و منطقی در داخل بلوک کشورهای اسلامی و میان گروه کشورهای اسلامی با دیگر گروه بندی های توسعه ای مطرح همچون جهان در حال توسعه و جهان پیشرفته را فراهم می سازد. مقاله در جستجوی پاسخ به این پرسش اصلی است که مجموعه کشورهای جهان اسلام با توجه به متغیرها و شاخص های عمده توسعه، چه جایگاهی در سطح جهان دارند و موقعیت آنها نسبت به مرزبندی شمال و جنوب چگونه است؟ در پاسخ به این سوال مقاله نشان می دهد که کشورهای حوزه جهان اسلام بر اساس متغیرها و شاخص های عمده توسعه، وضعیت ناهمگنی دارند؛ اما به طور کلی بر اساس مرزبندی های موجود، موقعیت جهان اسلام با بخش ضعیف تر کشورهای جنوب (جنوب پایین) قابل انطباق است. عدم توفیق بلوک کشورهای جهان اسلام در زمینه توسعه علمی و جذب و به کارگیری فناوری های پیشرفته، جزو مهم ترین عوامل موقعیت ضعیف کشورهای اسلامی در سطح جهان به حساب می آید. مقاله طیف گسترده ای از داده های کمی و کیفی را در راستای آزمون فرضیه به روش تحلیلی و توصیفی مورد تجزیه و تحلیل قرارداده است.
    کلیدواژگان: مرزبندی شمال، جنوب، جهان اسلام، جمهوری اسلامی ایران
  • الهه کولایی، جواد خوانساری صفحات 55-78
    پس از فروپاشی شوروی، پدیده اسلام گرایی در آسیای مرکزی و به ویژه ازبکستان از اهمیت قابل توجهی برخوردار شده است. اسلام گرایی در ازبکستان از نوع بنیادگراست. این مقاله بر اساس رویکرد مقایسه ای و تاریخی به بررسی، شناسایی ریشه های پیدایش و گسترش اسلام گرایی در ازبکستان می پردازد. در ادامه زمینه های پیدایی و گسترش این پدیده از منظر عوامل بیرونی ازجمله نقش کشورهای مختلف مانند ایران، ترکیه، عربستان سعودی، افغانستان و رخداد یازده سپتامبر، حوادث پس از آن و همچنین عوامل درونی موثر مانند تداوم نظام اقتدارگرایی، نقض حقوق بشر، آزادی های سیاسی- مدنی، سرکوب گروه های اسلام گرا و مشکلات اجتماعی- اقتصادی بررسی می شود. بر اساس فرضیه نویسندگان هرچند عوامل بیرونی در پیدایش و گسترش بنیادگرایی در ازبکستان تاثیرگذار بوده اند، اما به نظرمی رسد، عوامل درونی نقش بارز و چشمگیری در این زمینه ایفا کرده اند.
    کلیدواژگان: اسلام گرایی، آسیای مرکزی، ازبکستان
  • عباس کشاورز شکری، هاجر صادقیان صفحات 79-114
    هدف نوشتار حاضر بررسی مواضع و دیدگاه های دولت ایران و دولت های عربی در قبال جنگ سی و سه روزه لبنان است. در این جنگ که آمریکا و پشتیبانان غربی رژیم صهیونیستی پیروزی بر حزب الله را در ظرف مدت یک هفته پیش بینی می کردند؛ دفاع حساب شده حزب الله سی و سه روز ادامه یافت و رژیم تا دندان مسلح صهیونیستی مجبور به پذیرش شکست شد. در این میان دولت های منطقه مواضع متفاوتی را اتخاذ کردند. در این راستا بر مبنای نظریه سیاست خارجی و سیاست گذاری بین المللی روزنا و با روش تحلیل اسنادی ابعاد و کم و کیف این جهت گیری ها بررسی و برای جمع آوری داده ها به منابع و مراجع مختلف قابل دسترس مراجعه شده است. نتایج نشان می دهد که جمهوری اسلامی ایران سیاست خارجی خود را بر مبنای ویژگی های محیط داخلی و خارجی و جهت گیری ایدئولوژیکی خاص خود، به حمایت از مقاومت اسلامی در زمینه های مختلف سیاسی، فرهنگی، تبلیغاتی و... در کل منطقه خاورمیانه اعلام کرده است. از میان کشورهای عربی مواضع شش کشور که نقش بارزتری را در جریان جنگ سی و سه روزه لبنان داشتند انتخاب شدند. مثلث عربستان سعودی، مصر و اردن در جبهه مخالف لبنان دسته بندی می شوند که با امید به پیروزی رژیم صهیونیستی و آمریکا و حمایت از آنها، به مخالفت با لبنان و جبهه گیری پرداختند، اما در کنار اینها کشورهایی مانند سوریه، قطر و یمن از لبنان حمایت کردند. موضع گیری رسمی و دیپلماتیک، تبلیغاتی و دینی، فتواهای صادرشده از جانب اعراب و... ازجمله مواضعی است که بدان اشاره می شود.
    کلیدواژگان: جنگ سی و سه روزه لبنان، حزب الله، دولت های عربی، دولت ایران، خاورمیانه
  • مجتبی عطارزاده*، اعظم خانی صفحات 115-138
    انقلاب اسلامی ایران با احیای دوباره مباحث اسلام، تحول فرهنگی عظیمی را در ابعاد منطقه ای موجب شد و زمینه های بیداری جنبش های اسلامی در منطقه خاورمیانه، شمال آفریقا، آسیای مرکزی و دیگر مناطق را فراهم کرد. در این خصوص، هدف اصلی این پژوهش بازخوانی تاثیرات انقلاب اسلامی ایران بر کشور عراق است. سوال اصلی آن است که چه فرصت ها و چالش هایی برای ایجاد یک حکومت اسلامی در کشور عراق هم زمان با سال های آغازین انقلاب اسلامی ایران وجودداشت؟ به نظرمی رسد علی رغم برخی فرصت ها مانند وجود مرز طولانی عراق و ایران، وجود اکثریت شیعه در جنوب و به خصوص ارتباط گسترده علما و روحانیان دو کشور؛ محدودیت هایی مانند سیاست های خشونت آمیز حزب بعث، عدم وحدت تشکیلات شیعه و همچنین سیاست حامی پروری حزب بعث در ارائه خدمات عمومی مانع از سرنگونی رژیم بعثی و ایجاد حکومتی اسلامی در عراق در سال های آغازین انقلاب اسلامی ایران شده است. در این پژوهش برای اثبات این فرضیه از رهیافت گفتمان در بررسی مقایسه ای الگوی حکومتی امام خمینی(ره) و الگوی موردنظر شهید آیت الله صدر؛ برای تبیین ساختار سیاسی عراق و تاثیر آن بر جهت گیری شیعیان عراق نسبت به انقلاب اسلامی ایران و همچنین بررسی تشکیلات شیعیان در میزان وحدت و انسجام از رهیافت نهادی و درنهایت به منظور تبیین وضعیت اقتصادی شیعیان عراق و همچنین تاثیر اوضاع اقتصادی ایران بر جهت گیری شیعیان عراق نسبت به انقلاب اسلامی ایران از رهیافت عقلانی استفاده می شود.
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی ایران، عراق، حکومت اسلامی، حکومت بعث، شیعیان
  • محمد تقی قزلسفلی، سمیه فرخی صفحات 139-160
    منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا در یکی دو سال گذشته عرصه تحولات سیاسی و اجتماعی قابل توجهی شده است که پایه های ساختار سیاسی و فضای فرهنگی، آنها را به شدت دگرگون کرده است. عنوان بیداری اسلامی کلیدواژه مناسبی برای این دگرگونی بوده است. در همین راستا مفروضه نگارندگان مقاله آن است که از منظر گفتمان انقلاب اسلامی سال 1357 شمسی، زمینه های فکری جنبش بیداری اسلامی در پیوندهای معنایی با انقلاب اسلامی ایران معناپیدامی کند. انقلاب اسلامی مهم ترین حلقه از حلقات جنبش های اسلامی معاصر و به مثابه پارادایمی جدید در چالش با نظام بین الملل از آغاز دهه هشتاد سده بیستم مطرح شده است. ازاین رو، در نوشتار حاضر نویسندگان نشان خواهندداد که چگونه و تحت چه شرایطی هم زمان با وقوع انقلاب اسلامی در عرصه عمل، دو مولفه مهم دیگر در عرصه نظریه پردازی به شکل گیری پارادایم مقاومت مدد رساندند. یکی از این دو انتشار کتاب اثرگذار و سرنوشت ساز «شرق شناسی» (1979) ادوارد سعید به طور تقریبی هم زمان با انقلاب اسلامی و دیگری در عرصه نظریه انتقادی کتاب دوران ساز «موقعیت پست مدرن» (1979) از فیلسوف معروف فرانسوی ژان فرانسوا لیوتار بود. مقاله حاضر در دو بخش به تشریح فرضیه خود می پردازد. در بخش نخست چگونگی شکل گیری پارادایم مقاومت بررسی می شود و در بخش دوم ضمن اشاره به پیوندهای پارادایم مذکور، نوع اثرگذاری آن بر تحولات اخیر نشان داده خواهدشد. چارچوب نظری مقاله پارادایم کوهن بوده و روش آن توصیفی- تحلیلی است.
    کلیدواژگان: مقاومت اسلامی، بیداری اسلامی، خاورمیانه، شمال آفریقا
|
  • Seyed Hadi Zarghani Pages 1-26
    National power consists of tangible and intangible capabilities that exist within the realm of a geographical unit called state. The measurement of national power for the purpose of ranking of the sates in international geopolitical system and its comparison with other countries has always been a concern of political geographers, political scientists and scholars of international relations. Hence several multivariable and single-variable methods have been invented to measure the power of countries. Attempts have been made in the present paper to review the existing measures and also measure the national power of Muslim states on the basis of nine economic, political, military, special, extraterritorial, territorial, scientific, technological, social and cultural elements. Also after ranking the Muslim states on the basis of their political, social, economic power, the rank of the Islamic Republic of Iran has been compared with those of the Muslim states. Finally, a three-tier power model has been depicted to identify the status of Muslim states.
    Keywords: Power Structure, Geopolitics, National Power, World of Islam, Islamic Republic of Iran
  • Said Mirtorabi Pages 27-54
    The present paper is an attempt to study the position of the Islamic countries in the North-South division through studying their economic, social and cultural conditions. Hence a number of criteria have been studied to explain the developmental condition of the bloc of Islamic countries and a specific threshold has been set to the depict the North-South demarcation. These criteria prepare the grounds for a logical comparison within the Islamic world bloc and between the bloc of Islamic countries and other developmental groupings such as the developing and developed worlds. The main question of the present paper is as follows: what is the position of the countries constituting the Islamic world in the world and in the division of North and South? The findings of the paper indicate that the countries of the world of Islam, on the basis of main development indexes and variables, are not congruent. But on the basis of the existing demarcations, the condition of the world of Islam is compatible with the weak countries of the South. The failure of the countries of the world of Islam in scientific development and attraction and employment of advanced technology are among the factors for their weak position on the world level. Qualitative and quantitative data have been used through analytical-descriptive method to test the hypothesis.
    Keywords: North, South Demarcation, World of Islam, Islamic Republic of Iran
  • Elaheh Kolaee, Javad Khansari Pages 55-78
    After the disintegration of Soviet Union, Islamism gained a considerable weight in Central Asia, particularly in Uzbekistan. Islamism in Uzbekistan is of a fundamentalist nature. Through a historical, comparative method, the present paper will study the roots of emergence and spread of Islamism in Uzbekistan. Also the contexts of the emergence and spread of this phenomenon will be studied from the viewpoint of external factors and role of other countries including Iran, Turkey, Saudi Arabia and Afghanistan as well as some events such as September 11 attacks and their aftermath. Also internal factors such as the continuation of authoritarian system, violation of human rights, civil-political freedoms, suppression of Islamist groups, and social and economic problems will be studied. The hypothesis of the present paper is as follows: although external factors have been effective in the emergence and promotion of fundamentalism in Uzbekistan, internal factors have played a stronger role in this trend.
    Keywords: Islamism, Central Asia, Uzbekistan
  • Abbas Keshavarz Shokri, Hajar Sadeqian Pages 79-114
    The objective of the present paper is to study the stances and polices of the governments of Iran and Arab countries towards the Lebanon 33-day war. The US and Western supporters of the Zionist regime expected to defeat Hezbuallh within a week, but the 33-day calculated defense of Hezbuallh forced the armed-to-the-teeth Zionist regime to accept the defeat. The countries of the region adopted different stances towards the war. Attempts have been made in the present paper to study different aspects of these stances through documentary method within the framework of Rosena’s foreign policy and international policymaking theory. The findings of the present paper show that the Islamic Republic of Iran’s foreign policy is based on its internal and external environments and its ideological orientation. Hence Tehran announced its support for the resistance in political, cultural, publicity… arenas in the entire region. Among the Arab countries, six have been chosen that have had a more outstanding role during the 33-day war. The triangle of Saudi Arabia, Egypt and Jordan are classified as opponents of resistance that opposed the Lebanese war in the hope of the victory of Zionist regime and US. But countries such as Syria, Qatar and Yemen supported Lebanon. The official stances, diplomatic propaganda and religious propagation as well as the fatwas are among the stances to be studied in the present paper.
    Keywords: Lebanon 33-day war, Hezbullah, Arab governments, Iranian governments, Middle East
  • Mojtaba Attarzadeh, Azam Khani Pages 115-138
    The Islamic Revolution of Iran through reviving Islamic issues led to great cultural developments on the regional level, preparing the grounds for Islamic Awakening movement in the Middle East, North Africa and other regions. The main objective of the present research is to review the impacts of the Islamic Revolution of Iran on Iraq. The main question of the present paper is: what challenges and opportunities appeared with the victory of the Islamic Revolution for establishment of an Islamic government in Iraq? Despite the existence of a number of opportunities such as long joint borders, majority of Shia population in the south of Iraq, deep relations between the clerics and religious scholars of the two countries, the existence of certain limitations such as suppressive policies of the Ba’th regime, lack of unity among the Shia organizations and Ba’th party’s policy of nepotism, prevented the overthrow of the Ba’th regime and establishment of an Islamic government in Iraq in the early years of the victory of Islamic Revolution. Attempts have been made in the present paper to comparatively study the government models of Imam Khomeini and that of Ayatollah Sadr to elaborate the political structure of Iraq and its impact on the stance of Iraqi Shias towards the Islamic Revolution of Iran – through discourse analysis. Also the role of Shia organizations in their unity and solidarity, the economic conditions of the Iraqi Shias as well as the impacts of Iranian economic conditions on stance of Iraqi Shias towards the Islamic Revolution have been studied through a rational approach.
    Keywords: Islamic Revolution of Iran, Iraqi Shias, Islamic Government, Bath Regime
  • Mohammad Taqi Qezelsofla, Somayeh Farrukhi Pages 139-160
    Over the past two years, the Middle East and North Africa have been the scene of considerable political and social developments, shaking the political structure and cultural atmosphere of the countries of the region. The term Islamic awakening is a suitable concept to explain these developments. The hypothesis of the present paper is as follows: from the viewpoint of the discourse of Islamic Revolution, the year 1979 has a semantic connection with intellectual grounds of the movement of Islamic Awakening. The Islamic Revolution of Iran is an important link in the chain of contemporary Islamic movements and is a new paradigm which has been challenging the international system since 1980s. The hypothesis of the present paper is that simultaneous with the victory of the Islamic Revolution two other factors theoretically contributed to the formation of the resistance paradigm. One was the publication of the effective book of Edward Said, Orientolism (1979) and the other The Postmodern Condition of Francois Leotard (1979). The hypothesis of the present paper will be studied in two sections: in the first section, the formation of the paradigm of resistance will be studied while the section will discuss the connections of the said paradigm and the way of its impacts on the recent developments. The theoretical framework will be Cohen’s paradigm and the research methodology will be descriptive-analytical.
    Keywords: Islamic resistance, Islamic Awakening, Middle East, North Africa