فهرست مطالب

جامعه شناسی سیاسی جهان اسلام - پیاپی 9 (پاییز و زمستان 1395)

مجله جامعه شناسی سیاسی جهان اسلام
پیاپی 9 (پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/11/04
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد رحیم عیوضی، علی نوازنی*، فریبا علیمحمدی صفحات 1-28
    امروزه، اهمیت قدرت نرم کشورها در پیگیری و دستیابی به اهداف و منافع ملی بر کسی، پوشیده نیست به ویژه اینکه با توجه به تحولات شکل گرفته در عرصه های سیاسی و انقلاب ارتباطات، اعمال قدرت نرم بیش از هر زمانی دیگر، میسر شده است؛ در این راستا، کشورها سعی دارند منافع و اهداف ملی خود را در دیگر کشورها از طریق اعمال قدرت نرم و تاثیرگذاری بر افکار عمومی و به واسطه آن، همراه ساختن توده های مردم با سیاست های موردنظر تامین کنند؛ در این میان، جمهوری اسلامی ایران با تکیه و تاکید بر آموزه ها و ارزش های دین اسلام و مذهب تشیع، از ظرفیتی مناسب برای تاثیرگذاری بر جریان های سیاسی شیعی در منطقه و به ویژه کشورهایی مانند عراق، بحرین و لبنان به عنوان کشورهایی دارای جمعیت شیعه مذهب، بهره مند است. در قالبی توصیفی- تحلیلی، مقاله حاضر درصدد پاسخ گویی به این پرسش اصلی است که قدرت نرم جمهوری اسلامی ایران چه تاثیری بر جریان های سیاسی شیعه منطقه غرب آسیا داشته است. یافته های این مقاله نشان می دهند که قدرت نرم جمهوری اسلامی ایران با تاثیرگذاری بر ساختار سیاسی و انسجام بخشی جریان های سیاسی شیعه منطقه، سبب رشد و تقویت این جریان ها شده است.
    کلیدواژگان: قدرت نرم، سیاست خارجی، غرب آسیا، جریان های سیاسی شیعه
  • سجاد مرادی کلارده*، رضا سیمبر صفحات 29-52
    عراق، کشوری با میزان تجانس اجتماعی پایین است. تعدد گروه های قومی- مذهبی و سهم خواهی از قدرت، شکل گیری شکاف های اجتماعی چندگانه را در عراق، موجب شده که با شکل گیری گروه های تروریستی، بر سیاست خارجی کشورهای منطقه، تاثیرگذار بوده است. این مقاله سعی دارد با روش تحلیلی و محور بودن نظریه نورئالیسم تدافعی به این پرسش پاسخ گوید که شکاف های اجتماعی عراق بر سیاست خارجی ایران در عراق در ابعاد داخلی، منطقه ای و بین المللی در شرایط ظهور داعش چه تاثیری داشته است؟ همچنین این فرضیه مطرح می شود که شکاف های اجتماعی عراق در شرایط ظهور گروه های تروریستی نظیر داعش، زمینه مواجه ایران با چالش های داخلی، منطقه ای و بین المللی را فراهم کرده و وجوه امنیتی آن را افزایش داده است. یافته ها نشان می دهند که این مسئله در ابعاد داخلی سیاست خارجی، ایران را با تعمیق شکاف شیعه و سنی و نیز احتمال تجزیه عراق و مسائل قومیتی برخاسته از آن مواجه می کند؛ این مسئله در بعد منطقه ای خود ازیک طرف، ایجاد شکاف در ژئوپلیتیک شیعی و درنتیجه، شکاف در محور مقاومت را درپی دارد و ازطرفی نیز، تهدید محیط امنیتی منطقه ای را موجب می شود که واکنش ایران درراستای دفاع فعال تهاجمی را به همراه داشته است؛ در طرف سوم نیز، این مسئله به شکل گیری ائتلاف منطقه ای ضد ایران با محور بودن حمایت از داعش و سایر گروه های تروریستی منجر شده است. درنهایت در سطح بین المللی، افزایش حضور آمریکا در محیط منطقه ای ایران و راهبرد نیابتی سیاست خارجی این کشور را ضد ایران درپی داشته است.
    کلیدواژگان: عراق، شکاف های اجتماعی، سیاست خارجی ایران، تروریسم، داعش
  • سجاد امیدپور *، محمدباقر خرمشاد صفحات 53-76
    تقابل و تعامل دین و دولت در ترکیه، برآیندهای خاص جامعه شناختی داشته که ازیک سو مدلول پدیده های سیاسی در گذشته و ازدیگرسو، دلیل مناسبات سیاسی – اجتماعی در آینده بوده است. ترکیه اگرچه چندبار کودتای نظامی را تجربه کرد، به نظرمی رسد که نسبت به دیگر کشورهای اسلامی خاورمیانه، دموکراسی ای کارآمد تر و جاافتاده تر داشته باشد؛ دموکراسی در این کشور (اگر نگوییم نهادینه شده است) در حال نهادینه شدن است. سنت دموکراتیک در این کشور با دیگر کشورهای اسلامی خاورمیانه (به جز ایران) قابل قیاس نیست.
    این پژوهش درپی پاسخ گویی به این پرسش است که «چرا جریان ها و جنبش های اسلامی در ترکیه به کنش های خشونت بار رونیاورده اند یا به مانند دیگر کشورهای منطقه، ترکیه، دستخوش تحولات خشونت بار از این سنخ نبوده است؟ به عبارت دیگر چرا برای جنبش های اسلامی در ترکیه، مبارزه در رژیم، نسبت به مبارزه با رژیم اولویت داشته است؟»؛ نگارندگان بر این باور هسنند که برای پاسخ گویی به پرسش بالا می توان از دو دسته عوامل «زیربنایی و روبنایی» نام برد: درباره عوامل زیربنایی، می توان به فرهنگ سیاسی مردم ترکیه به عنوان عامل تعیین کننده نوع مشارکت سیاسی، طریقت های عرفانی و تاثیر آنها بر انسان شناسی و خداشناسی شهروندان ترکیه و همچنین غیرسیاسی بودن این طریقت ها، اشاره کرد؛ ازجمله عوامل روبنایی نیز می توان، توان بالای رژیم سکولار در سرکوب مخالفان مسلح، ایجاد نظام چندحزبی، انتخابات آزاد و رشد اقتصادی را برشمرد
    کلیدواژگان: ترکیه، جنبش های اسلامی، کنش دموکراتیک
  • علی کریمی*، رضا گرشاسبی صفحات 77-108
    از ضروریات کنش ورزی گروه ها و جنبش های اجتماعی، دست یازیدن آنان به منابع متعدد و به ویژه نیروی انسانی و بسیج آنها درراستای تحقق و حصول اهداف موردنظر است. تکفیری های فعال در جامعه سوریه و عراق به کنش گرانی قدرتمند و موثر بدل شدند که با بهره برداری از منابع بی شمار، نیروی انسانی گسترده ای را از سراسر جهان به سوی خود گسیل داشته اند و با دامن زدن به بسیج سریع و حجیم آنان، موجودیتی قلمرویی پیداکردند؛ نوشتار حاضر با هدف فهم چرایی چنین بسیج حماسی، با روشی توصیفی – تحلیلی، درپی پاسخ گویی به این پرسش است که «منابع بسیج گروه های تکفیری چیست؟» و این فرضیه را به بوته آزمایش می گذارد که آنان از منابعی متعدد، مانند منابع ایدئولوژیک، اقتصادی، جنسی، رسانه ای و قدرت سخت و نرم بهره می گیرند. نتایج تحقیق نشان می دهند که تکفیری ها با دیدی راهبردی و فرصت طلبی های تاکتیکی و بهره مندی از منابع یادشده، با بازنمایی و ترسیم جامعه ای اسطوره ای و همه چیزبخش (ثروت، رفاه، ارزشمندی، هویت و سعادت دنیوی و اخروی)، خیلی عظیم از جنگجویان را به خود جذب و قدرتمندی خویش را تضمین کرده اند.
    کلیدواژگان: گروه های تکفیری، بسیج سیاسی، منابع ایدئولوژیک، منابع اقتصادی
  • مسعود اخوان کاظمی*، سید شمس الدین صادقی، مهدی شاکری صفحات 109-140
    گرایش های اسلام سلفی از جاوه تا آفریقا و از مشرق اسلامی تا مغرب عربی، گسترده شده اند؛ مغرب زمین نیز از حضور و تاثیرها (و گاه آسیب) سلفی گرایی، بی نصیب نبوده است؛ در جامعه فرانسه نیز، حضور اندیشه ها و نمادهای ظاهری اسلام سلفی و هنجارهای پوششی زنان و مردان مسلمان هوادار و معتقد به آموزه های سلفی، کم و بیش، مشهود است.
    مقاله حاضر، ضمن مروری بر تبارشناسی جریان های سلفی، به بررسی زمینه ها و علل رشد سلفی گری در فرانسه می پردازد و با تشریح اشکال مختلف جریان یادشده در این کشور، تلاش می کند دریابد که جریان های اسلام گرای سلفی در فرانسه، از چه ویژگی هایی بهره مندند، چه اهدافی را دنبال می کنند و به ویژه خاستگاه های فکری و نظری آنها در خارج از خاک فرانسه کجاست؟ فرضیه ای که در این پژوهش، بررسی و آزمون خواهدشد، این است: درعین حالی که سیاست های تبعیض آمیز فرانسه نسبت به مسلمانان حاضر در این کشور، تاثیرهایی را بر رادیکال شدن آنها برجاگذاشته است، نقش عوامل خارجی در این میان، ازلحاظ نظری بسیار پررنگ تر است. این پژوهش درراستای تحلیل مبانی فکری و رفتاری سلفی گری در فرانسه به این نتیجه دست می یابد که جریان سلفی فرانسوی، تحت تاثیر دو حوزه جغرافیایی «عربستان و شمال آفریقا» قراردارد و سه طیف عمده سلفی سنت گرا، سیاسی و جهادی در درون آن فعال اند. طیف سلفی سنت گرا که به امر تبلیغ دین و دعوت اهتمام دارد، در میان مسلمانان فرانسه، طرفدارانی بیشتر داشته، مساجدی را در این کشور دراختیاردارد؛ باوجوداین، بیشترین پوشش رسانه ای از آن سلفیان جهادی است که گروهی کم شمارند ولی سازمان یافته تر عمل می کنند.
    کلیدواژگان: سلفی گری، فرانسه، اسلام، جهاد، تبارشناسی
  • ابراهیم برزگر * صفحات 141-162
    فرهنگ سیاسی، یکی از مجاری و ابزارهای تجزیه ونحلیل سیاسی در هر کشوری است؛ در این شیوه، محقق به جای جستجوی ذهنیت یک فرد، برجستجوی ذهنیت قشر یا اقشار یا وجه غالب جامعه متمرکز می شود؛ ذهنیتی که هر عامل اجتماعی خواه ناخواه، کم و بیش از آن متاثر می شود. رهیافت فرهنگ سیاسی، خود رهیافتی میان رشته ای و از ترکیب روان شناسی، جامعه شناسی، روان شناسی اجتماعی و مردم شناسی شکل گرفته است. در این مقاله با تحلیل محتوای کیفی و مشاهده مشارکتی، واقعه انتخابات خرداد 1376 تجزیه و تحلیل شده و محقق از مجرای آن کوشیده است که وجوهی از فرهنگ سیاسی در جمهوری اسلامی را برجسته نمایی کند. تکلیف گرایی مذهبی دوره جنگ، مصرف گرایی دوره سازندگی، بدبینی ساختاری نسبت به حاکمان، سائقه عاشورا و مشارکت منفی، برخی از یافته های این نوشتارند.
    کلیدواژگان: فرهنگ سیاسی جمهوری اسلامی، انتخابات ریاست جمهوری دوره هفتم، رقابت سیاسی
|
  • Mohammad Rahim Eivazi, Ali Navazeni *, Fariba Alimohammadi Pages 1-28
    Today, the concept of soft power influence in international politics. Based on the definitions of soft power, soft power through the production of doctrines, values, special and attractive, value foundation and pillars of government support and, in fact, using the element of charm and persuasion, not reward and threat of force, to influence other governments , currents of thought and the nation's elite. Islamic Republic of Iran with emphasis on the teachings and values ​​of Islam and Shiism potential impact on the Shiites and the Shiite movement and its government. Article: Using descriptive and analytical methods in trying to answer the main question is what the impact of soft power influence on the Shiite Islamic Republic of Iran is the Middle East region. Our hypothesis is that such designs components of soft power and political structure of the Islamic Republic of Iran on strengthening the cohesion of the popular movements in the Middle East countries have been influential Shiite.
    Keywords: soft power, Shiite political movements, the Middle East, the Islamic Republic of Iran, foreign policy
  • Sajad Moradi *, Reza Simbar Pages 29-52
    Iraq is a country with the low social heterogeneity. Plurality of ethnic and religious groups and quotas each of these groups of power has causes multiple gaps formation in Iraq. This paper tries to answer this question that what are the effects of Iraq's social gaps on Iran's foreign policy in terms of terrorist groups? with analytic method and defensive neo realism theory. and it is hypothesized that Iraq social gaps in the emergence of terrorist group such as isis has been faced Iran with internal, regional and international challenges and increased its security aspects. The findings illustrate that Iran's Foreign Policy is faced with deepening Shiite and Sunnis gap and the possibility of disintegration of Iraq. This issue in regional level has been fallowed creation gap in Shiite geopolitice and axis of resistance on the one hand and caused the threat to the Iran's regional security environment that fallowed Iran reaction in frame of offensive active. This issue resulted in formation regional coalition against Iran with a focus on isis and other terrorist groups. Finally in international level, it has been increase of U.S presence in Iran's regional environment in support of isis and proxy war strategy of its foreign policy against iran.
    Keywords: Iraq, social gaps, Iran's foreign policy, terrorism, isis
  • Sajad Omidpour *, Mohammad Khoramshad Pages 53-76
    The conflict and interaction of religion and the State has had sociological effects in Turkey that, on the one hand, result from political events in past and, on the other hand, cause of social-political mechanism in future. Although Turkey has been Experienced several coups, it contains more efficient democracy relate to another Islamic countries (or meddle East). In Turkey, democracy is instituting. Democratic experience in the country with another (except Iran) is not compared. This research will is response to this question that why does not Islamic movements result in radical actions in Turkey or as anther regional Countries Turkey was not exchanged in relation to radical events? In other words, why were Islamic movements in Turkey fighting in regime a priori in relation to fighting with regime? Authors beliefs that for response to the question would hint two kinds from substructure and superstructure factors: around substructure factors can states political culture of people Turkey as determining factor of political participation, gnostic doctrines of the variety and theirs effects on anthropology and theology of Turkey citizens, and also were apolitical this doctrines. Also, superstructure factors are high ability of secular regime in punishment of armed oppositions, and finally we can states establishing multiparty system, free elections and economic development.
    Keywords: Turkey, Islamic movements, substructure, superstructure factors, democratic action
  • Ali Karimi *, Reza Garshasbi Pages 77-108
    Methods of political mobilization by Takfiri groups in Syria
    The prerequisite of political action by every group or social movement is an access to various resources, especially human resources. Accordingly Takfiri groups of Syria and Iraq as a powerful and influential groups could attract several people from all over the world and mobilized them quickly for achievement of their goals. This article by adopting descriptive-analytical method, focuses on this main question: what are the main methods of mobilization of Takfiri groups? The findings show that these groups, via strategic vision and tactical opportunism and by representation and drawing of mythical society satisfying all human needs such as welfare, identity, and in-world and other-world salvation, based upon ideological, economic, sexual and combination of hard and soft power, could attract fighters from the whole world and secured their power till now.
    Keywords: Takfiri groups, political mobilization, ideological resources, economic resources, sexual resources
  • Masoud Akhavan *, Shamsoddin Sadegh, Mahde Shakeri Pages 109-140
    Islamic salafi trends have been extended from Java to Africa and from the Islamic East to the Arabic West. Neither the western territory has been preserved from the presence and effects - and sometimes from its harms. In the French society also, the presence of the ideas and symbols of the Salafist islam and clothing norms of Muslim men and women supporting Salafism, is evident. This article contains an overview of the genealogy of the Salafist currents, and examines the context and causes of its expansion in France. It also deals with the description of different forms of Salafist trends and their characteristics in this country, and tries to analyze which goals they intend to reach and how they react for realizing their aims, all in facing the obstacles. This research while analyzing the intellectual and behavioral principles of Salafism in France, concludes that this movement is affected by the geographical area of Saudi Arabia and North Africa and three main flows (traditionalist, jihadist, political) are actives within it. Traditionalist Salafist trend, which proselyting the religion, benefits from a larger number of supporters and has more mosques at its disposal in France. However, the Jihadist salafist dispose to most of the media coverage and is more organized in their actions.
    Keywords: Salafism, France, Islam, Jihad, genealogy
  • Ebrahim Barzegar * Pages 141-162
    Political culture is one of routes and means of political analysis in every country. In this way, researcher focuses on the seeking of mentality of layer or layers or dominant face of society. The mentality that every social factors whether or not is affected by it more or less. Political culture approach is an interdisciplinary approach and is formed from combination of psychology, sociology, social psychology and anthropology. In this paper the event of 1376 election is analyzed by qualitative content analysis and participatory observation and by using this procedure the researcher has tried to emboss some shapes of political culture in Islamic Republic of Iran. Wartime religious obedience, constructiveness era consumptionism, structural pessimism towards rulers, the Ashura event director, negative participation are some of the this paper’s findings.
    Keywords: Islamic Republic of Iran's political culture, the seventh presidential election, Political competition, the relationship between people, rulers