فهرست مطالب

پژوهشنامه علم سنجی - پیاپی 1 (بهار و تابستان 1394)

پژوهشنامه علم سنجی
پیاپی 1 (بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فاطمه نویدی، یزدان منصوریان صفحات 1-20
    هدف
    با توجه به رشد روزافزون استفاده از وب اجتماعی و ابزارهای آن به عنوان بستر انتشار بروندادهای پژوهشی و ارتباطات علمی، ضرورت ارزیابی و داوری کیفیت پژوهش های علمی ای که ازطریق این بستر منتشر می شوند را مطرح کرده است. هدف از مطالعه حاضر نیز معرفی آلتمتریکس به عنوان راه حلی برای بررسی تاثیر پژوهش های منتشرشده در بستر وب اجتماعی می باشد.
    روش شناسی: مقاله حاضر اثری مروری با رویکرد تحلیلی و انتقادی است. در این مقاله ابتدا آلتمتریکس معرفی شده و پس از بررسی پیشینه پژوهش های صورت گرفته در این حوزه، محدودیت ها و نقاط ضعف مقیاس های سنتی ارزیابی تاثیر پژوهش مورد بررسی قرار گرفته و پس از آن مقیاس ها و ابزارهای آلتمتریکس، مزایا، محدودیت ها و کاربردهای آن در ارائه خدمات به گروه های مختلف ذی نفعان بیان شده و در پایان نیز نقشه راه آینده پژوهش های آلتمتریکس ارائه شده است.
    یافته ها
    مقیاس های آلتمتریکس برگرفته از وب اجتماعی به طور روزافزون به عنوان شاخص های جایگزین ارزیابی تاثیر و سودمندی مقالات و دیگر بروندهای متنوع پژوهشی، طرف دار پیدا کرده و به عنوان راه حلی برای بررسی کیفیت انواع متنوع پژوهش های غیررسمی و غیردانشگاهی مورد استفاده قرار می گیرند. سرعت و سهولت و شفافیت این مقیاس ها در ارزیابی تاثیر این نوع پژوهش ها موجب اعتباربخشی به این نوع کارهای پژوهشی و درنهایت پرورش و بالندگی چنین ارتباطات پژوهشی می گردد.
    نتیجه گیری
    آلتمتریکس یک روش جدید اندازه گیری تاثیر و توزیع پژوهش های دانشگاهی و غیردانشگاهی است و به عنوان یک روش سریع و مطلوب و مرتبط برای ارزیابی تاثیر پژوهش، در ابتدای راه و شاخصی رو به توسعه است که نیازمند پژوهش های وسیع تری به منظور ارزیابی کارایی هریک از مقیاس های جایگزین می باشد.
    کلیدواژگان: ارزش گذاری تاثیر علمی، ابزارهای اندازه گیری تاثیر علمی، مقیاس های جایگزین ارزیابی تاثیر علمی، آلتمتریکس
  • الهه زنگیشه، فرامرز سهیلی، حمید احمدی صفحات 21-38
    هدف
    پژوهش حاضر به تحلیل استنادی و هم‏نویسندگی پژوهشگران حوزه اسلام و علوم قرآنی در سال‏های 1993 تا 2012 و ترسیم ساختار علمی این حوزه می پردازد.
    روش شناسی: پژوهش حاضر از نوع کاربردی است که با استفاده از روش های علم سنجی و به کارگیری برخی از قوانین و روش های این قلمرو، مانند قاعده های لوتکا و برادفورد و تحلیل استنادی به تحلیل داده های بازیابی شده از وبگاه علوم پرداخته است. ترسیم نقشه تاریخ نگاری با نرم افزار هیست سایت انجام شده و برای بررسی وضعیت هم نویسندگی در حوزه اسلام و علوم قرآنی از نرم افزار یو. سی. نت. و بسته مکمل آن، نت دراو استفاده شده است.
    یافته ها
    در این بازه زمانی، 4535 مدرک از نویسندگان این حوزه در پایگاه وب علوم نمایه شده است. توزیع فراوانی مشارکت نویسندگان این حوزه از قاعده لوتکا پیروی می کند ولی توزیع فراوانی موضوعی مدارک هسته تولیدشده توسط نویسندگان این حوزه براساس قانون برادفورد مورد تایید قرارنگرفت؛ همچنین، این حوزه، میانگین نرخ رشد سالانه معادل 4/6 درصد داشته است؛ درپایان، ساختار علمی این حوزه برپایه میزان استنادهای محلی و جهانی با استفاده از نرم افزار هیست سایت ترسیم و تحلیل شد و نتیجه از این حکایت می کرد که این حوزه از نه (9) خوشه موضوعی برپایه استنادهای محلی و جهانی تشکیل شده است؛ این حوزه، همچنین از دو مولفه هم نویسندگی 26 و سیزده جزئی تشکیل شده است.
    نتیجه گیری
    همکاری میان نویسندگان این حوزه، ضعیف است. تحلیل استنادی مدرک های مورد بررسی نشان داد که میان تعداد نویسندگان و تعداد استنادهای دریافتی و میزان مشارکت یک نویسنده با تعداد مدرک های منتشرشده توسط او، رابطه آماری معنادار مثبت وجوددارد.
    کلیدواژگان: تحلیل استنادی، ترسیم ساختار علم، علم سنجی، همکاری علمی، هم نویسندگی، علوم قرآنی، علوم اسلامی
  • راضیه محمدزاده، فاطمه فهیم نیا، محمدحسن زاده صفحات 39-50
    هدف
    هدف این پژوهش بررسی توزیع مشارکت نویسندگان رشته علم اطلاعات و دانش شناسی ایران براساس قانون لوتکا است.
    روش شناسی: روش پژوهش حاضر از نوع توصیفی است که با روش تحلیلی و با استفاده از شاخص های علم سنجی انجام شده است. داده ها بین سال های 1381 تا 1392 از پنج مجله تخصصی علم اطلاعات و دانش شناسی جمع آوری شد. سپس نتایج در اکسل مرتب و با استفاده از فرمول لوتکا مورد بررسی قرار گرفت. براساس یافته ها 1994 مقاله توسط 3562 نویسنده که 1470 نفر آنان را نویسندگان منحصر به فرد تشکیل می دادند، نوشته شده است.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که براساس قانون لوتکا 26/63 درصد از نویسندگان فقط یک اثر داشته اند و همچنین میزان N محاسبه شده برای نویسندگان نیز 12/2 درصد می باشد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که قانون لوتکا درمورد تولیدات علمی نویسندگان حوزه علم اطلاعات و دانش شناسی مورد تایید قرار نگرفت.
    کلیدواژگان: قانون لوتکا، علم اطلاعات و دانش شناسی، علم سنجی، قانون باروری پدیدآور
  • اسماعیل مصطفوی، حمیدرضا کیانی صفحات 51-68
    هدف
    این مطالعه در پی ارزیابی تطبیقی تولیدهای علمی نمایه شده ایران، ترکیه، مصر و پاکستان در میان سال های 2002 تا 2012 با استفاده از شاخص ها و آمارهای پایگاه اطلاعات علمی ESI می باشد.
    روش شناسی: نوع پژوهش حاضر، کاربردی بوده که با استفاده از روش شناسی علم سنجی انجام گرفته است. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی (فراوانی، درصد و میانگین) و آمار استنباطی (آزمون همبستگی پیرسون و آزمون تعقیبی توکی) از طریق به کارگیری نرم افزار آماری SPSS، نسخه 20 انجام شد. جامعه پژوهش، کشورهای اسلامی «ایران، ترکیه، مصر و پاکستان» هستند.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان می دهند که از نظر سهم تولیدهای علمی و میزان استنادها، به ترتیب، کشورهای ترکیه، ایران، مصر و پاکستان قراردارند؛ ولی در رتبه بندی براساس متوسط میزان استناد به یک مقاله، کشور ایران پس از ترکیه، مصر و پاکستان قرارگرفته است؛ در متوسط میزان استناد به یک مقاله نیز، ترکیه در یازده رشته از رشته های 22گانه پایگاه در بالاترین جایگاه و در دو رشته در پایین ترین جایگاه و کشور ایران در یک رشته در بالاترین جایگاه و در ده رشته در پایین ترین جایگاه، به ترتیب «بهترین و ضعیف ترین» عملکرد را داشته اند. حوزه های موضوعی برخوردار از مقالات داغ هریک از کشورها نیز، ایران (9)، ترکیه (7)، پاکستان (5) و مصر (4) شناسایی شده اند؛ همچنین [در] حوزه های موضوعی پراستناد برای هریک از کشورها نیز، ترکیه (22)، ایران (20)، پاکستان (19) و مصر (16)، شناسایی شده اند و رابطه ای مثبت و معنی دار میان سهم مقالات علمی و میزان استنادهای این چهار کشور مشاهده می شود؛ نتایج آزمون تعقیبی توکی نیز نشان داد که میانگین سهم مقالات و استنادهای کشور ترکیه از کشورهای پاکستان و مصر، بیشتر است و در سایر موارد، تفاوتی معنی دار مشاهده نشده است.
    نتیجه گیری
    بررسی ها نشان می دهند که در مقایسه با کشورهای اسلامی پیشرو در تولید علم، رشد مقالات علمی ایران از لحاظ علمی، چشمگیر است؛ درصورتی که میزان رشد استنادها در وضعیتی مطلوب قرارندارد.
    کلیدواژگان: تولید علم، کشورهای اسلامی، ایران، ترکیه، مصر، پاکستان، پایگاه اطلاعات علمی ESI
  • مهدیه حاتمی، نادر نقشینه صفحات 69-92
    هدف
    مسئله اصلی پژوهش حاضر، این است که همکاری های بین سازمانی دوجانبه و سه جانبه در مدارک علمی نمایه شده ایران در پایگاه استنادی اسکوپوس را براساس شاخص T(UIG)، به عنوان شاخص همکاری های دانشگاه-صنعت-دولت در نمونه مارپیچ سه گانه و شاخص های استنادی و موضوعی مورد تحلیل قراردهد.
    روش شناسی: این پژوهش از نوع کاربردی و با روشی علم سنجی انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش شامل مدارک علمی نمایه شده 367 سازمان عملی در جمهوری اسلامی ایران بین سال های 1997-2012 در پایگاه استنادی اسکوپوس می باشد.
    یافته ها
    یافته ها نشان دادند که میانگین تعداد استنادها برای هر مدرک 7/2٪ درصد است ولی میانگین استنادها برای مدارک دارای روابط دو جانبه 36/10٪ استناد است. بیشترین همکاری بین المللی به «پژوهشگاه دانش های بنیادی مرکز تحقیقات فیزیک نظری و ریاضیات»، مربوط است.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که الگوهای همکاری بین بخشی در ایران ضعیف است اما تولید علم ایران در پایگاه استنادی اسکوپوس از وضعیت مطلوبی برخوردار بوده است.
    کلیدواژگان: هرم سه گانه، همکاری های بین سازمانی، روابط دانشگاه، صنعت، دولت، ترسیم شبکه همکاری ها، جمهوری اسلامی ایران
  • محسن حمیدی، سینا کلانتری صفحات 93-106
    هدف
    هدف این پژوهش، تعیین رفتار استنادی نویسندگان پایان نامه های کارشناسی ارشد رشته کشاورزی و تشخیص الگوهای رفتاری، اطلاعاتی، زبانی و زمانی مورد استفاده آنهاست.
    روش شناسی: این بررسی، پژوهشی کتاب سنجی (با استفاده از فن تحلیل استنادی) و از نوع تحلیل محتواست. جامعه آماری پژوهش را تمامی استنادهای موجود در بخش منابع و مآخذ پایان نامه های کارشناسی ارشد رشته کشاورزی دانشگاه بوعلی سینا میان سال های 1380 تا 1389 (3370 استناد) تشکیل می دهند که با مراجعه به همه آنها، هیچ گونه نمونه گیری صورت نگرفت. ابزار مورد استفاده تحقیق، فیش برگه های مخصوص بود و اطلاعات مورد نیاز با استفاده از روش های کتابخانه ای و تحلیل استنادی گردآوری شدند و با مراجعه به وب سایت های مختلف و فهرستگان کتابخانه های دانشگاه بوعلی سینا نواقص رفع شدند؛ سپس داده ها به کمک آمار توصیفی، تحلیلی و نرم افزارهای Excel 2007، SPSS19 تجزیه وتحلیل شدند.
    یافته ها
    نشان دادند که منابع، بیشتر بومی و محلی بوده اند. استناد به مجلات لاتین (15/69درصد) بیشتر از استناد به نشریات فارسی (85/30درصد) بوده است.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان دادند که کتب و منابع چاپی همچنان در اولویت استفاده قرار داشته وبهره گیری از وب نیز در حال گسترش می باشد.
    کلیدواژگان: تحلیل استنادی، رشته کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، رفتار استنادی، مآخذ، پایان نامه ها، کارشناسی ارشد
|
  • Fatemeh Navidi, Yazdan Mansourian Pages 1-20
    Purpose
    Regarding the increasing growth of the social web and its tools as a new ground to distribute research findings and scholar communications, there is a necessity for evaluation of the quality of scientific research, which was distributed through this media. This study aims to introduce altmetrics as a new solution for evaluation of the research impact in the social Web.
    Methodology
    This study has been done based on an analytical and critical literature review. In the first part of the paper, altmetrics has been defined and then the related literature has been explored to identify the limitations and weaknesses of the traditional methods of research evaluation. In the next stage the indicators and tools of altmetrics have been explained. Moreover, the benefits, implications and limits of this method have been explained in more details. The final part of the paper includes a roadmap for further altmetrics research.
    Findings: Altmetrics’ indicators which are based on the social web are being used as new alternative methods of evaluating the usefulness and the impact of articles and other types of research findings. These methods, which are becoming more popular, are useful to assess the impact of academic and nonacademic studies. The speed, simplicity and clarity of these indexes are among the reasons of the accreditation of this new approach. Finally, it will lead to the development and flourishing of these new scholar communications.
    Conclusion
    Altmetrics is a new method of assessing the impact and the distribution of academic and nonacademic studies and can be considered as an easy, appropriate and relevant way of research evaluation. This approach is still in its beginning stages and its development requires more detailed studies to examine the efficiency of alternative methods.
    Keywords: Evaluation of research impact, Evaluative tools of scientific impact, Alternative methods of research evaluation, Altmetrics
  • Elaheh Zangishe, Faramarz Soheili, Hamid Ahmadi Pages 21-38
    Purpose
    The aim of this study was citation and co-authorship analysis of Islam and Quran sciences researcher between years of 1993–2012.
    Methodology
    The research method is survey. scientometrics rules such as Lutka’s and Bradford rules were used. Data were gathered from WOS database. HistCite™ software was utilized to build histography maps. “ UCINet” and “NetDraw” were used to draw co-authorships maps.
    Findings: in general, 4535 records were published in this period. The distribution of the collaboration frequency of the authors follows the Lutka’s law, but distribution of Subject frequency of the core documents was not confirmed by Bradford’s rule. The average growth rate was 6.4%. The scientific structure of this domain on the base on of local citations and also global citations frequency showed that these maps consist of 9 clusters, also co-authorship maps consist of 2 main components.
    Conclusion
    The results showed that the collaboration between the authors is weak. Citation analysis showed that there is a significance correlation between the number of authors and the number of citations, also the collaboration rate of an author has a significant correlation with the number of documents published by that author.
    Keywords: Citation Analysis, Science mapping, Scientometrics, Scientific collaboration, Co-authorship, Islam, Quran science
  • Razieh Mohammadzadeh, Fatemeh Fahimnia, Mohammad Hasanzadeh Pages 39-50
    Purpose
    The purpose of this study was to test Lotka’s law base on scientific publication productivity of Iranian scholars in the field of Library and Information Science (LIS).
    Methodology
    The data were collected from the Iranian journals (2002-2013) and were sorted in Excel. Totally, 1994 articles published by 1470 authors during the above period. The authors’ frequencies were calculated based on the number of articles and regression was calculated using Excel.
    Findings: Lotka’s Law was tested using the formula, the values of the exponent n and the constant c were computed.The values of n were calculated to be 2.12. Findings show that %63.26 authors published one work only.
    Conclusion
    The results show that Lotka's law did not confirm among Iranian LIS scholars.
    Keywords: Lotka's law, Library, Information Science, Scientometrics, Authorship distribution, Bibliometrics
  • Zangishe, E.*. Soheili, F. Ahmadi, H Pages 51-68
    The purpose the present is the citation and co-authorship analysis of the Islam and Quranic science researchers in “web of science” database and mapping the scientific structure of this domain between years of 1993–2012.
    This research is applying and we use scientometric methods and some rules and procedures related to this domain,. HistCite™ software was utilized to mapping the structure of science, and considering of “Ucinet” software and its supplement package “NetDraw” the results showed that in this time interval,
    The researchers of this field succeeded to produce 4535 records. Frequency distribution of the participation of the authors of this domain follows from Lotka rule, but objective frequency distribution of the core documents produced by the authors of this field was not confirmed by Bradford’s rule. Also, this domain had the average growth rate of 6.4% and at the end. The scientific structure of this domain on the base of the rate of local citations and also global citations was considered and mapped by using of HistCite™ software.
    The results suggest that this domain composed of 9 clusters on the base of local and global citations,. The results show that the co-authorship of this field is weak. Citation analysis of the documents under consideration show that there is a positive Co-relation between the number of authors and the number of received citations and also the collaboration rate of an author have a positive relation with the number of documents published by that author.
    Keywords: Sceintometric, citation analysis, Co, authorship analyzing, mapping structure of science, Quranic sciences
  • Hamid Reza Kiani *, Ismael Mostafavi Pages 69-92
    This study uses ESI indicators and statistics database for comparative evaluation of scientific production of Iran, Turkey, Egypt and Pakistan during 2002- 2012. This study is a survey and is done scientometrics approaches. SPSS software used For analysis of findings. Toky and Pearson correlation test was performed. Study population was leader Islamic countries who indexed base of ESI information. Our findings show that the ranking of scientific production and citations of countries, respectively, was Turkey, Iran, Egypt and Pakistan. But the in the ranking based on the average citation rate per paper Iran after Turkey, Egypt and Pakistan was located. The average citation rate per paper of turkey in 11 fields of 22 fields was in the highest position and in the 2 fields was the lowest position among others. Iran in 1 field was in highest ranking and in 10 fields in lowest position. Turkey and Iran had the best and the worst performance, respectively. Hot papers in Iran (9), Turkey (7), Pakistan (5), Egypt (4), respectively. The subject areas cited for each of the countries, Turkey (22), Iran (20), Pakistan (19) and Egypt (16), respectively. In all countries between the number of scientific publications and citation rates significant positive correlation were observed. Survey showed among leader Islamic countries Iran’s growth of scientific production, was impressive, but no in growth rate of citations.
  • Mohsen Hamidi, Sina Kalantari Pages 93-106
    Purpose
    The aim of this research is to determine citation behavior of writers of M.Sc. theses in agriculture field, and to specify behavioral patterns,(informational language, and temporal) that are used by them.
    Methodology
    This is a bibliometrics research (by use of citation analysis technique) that uses content analysis method. Statistical population of this research includes all of the present citations at reference section of Bu-Ali Sina University M.Sc. theses in agriculture field during years of 2001-2011(3370 citations). The required information was compiled by use of special cards, Citation analysis and library studies and defects were eliminated by visiting different websites and union catalogue of libraries of Bu-Ali Sina University. Afterwards, data was analyzed by descriptive statistics, and using SPSS19, Excel 2007.
    Findings: Citation to native sources is more than foreign ones. Citations to Latin journals (69.15%) are more than Persian Journals (30.85%).
    Conclusion
    the study revealed that books and other print materials are prior in use. Hence, use of Internet is increasing.
    Keywords: Citation Analysis, Agriculture field, Bu-Ali Sina University, Hamedan