فهرست مطالب

پژوهشنامه علم سنجی - پیاپی 5 (بهار و تابستان 1396)

پژوهشنامه علم سنجی
پیاپی 5 (بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/05/17
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد باقر نگهبان * صفحات 1-13
    هدف
    هدف اصلی این پژوهش شناسایی و تعیین رابطه میان تولیدات علمی کشورها به عنوان شاخص علم و پروانه های ثبت اختراع به عنوان شاخص فناوری می باشد .
    روش شناسی: پژوهش حاضر با روش علم سنجی و با استفاده از پایگاه استنادی اسکاپوس انجام شده است، اختراعات ثبت شده از اداره ثبت اختراع و علائم تجاری آمریکا و میزان تولیدات علمی آن ها ، نوع مدارک علمی و میزان تولید علمی کشورها از پایگاه استنادی اسکاپوس استخراج شد.
    یافته ها
    بررسی روند همبستگی بین تولیدات علمی و اختراعات ثبت شده کشورها در بازه زمانی 2008-2013 در اداره ثبت اختراع و پایگاه استنادی اسکاپوس نشان داد که در هر شش سال رابطه بین این دو متغیر معنی دار است .بررسی رابطه بین نوع مدارک علمی اعم از کتاب، مقاله مجله، و مقاله کنفرانسی با آزمون همبستگی اسپیرمن نشان داد که مقاله با ضریب همبستگی 858/0،کتاب با ضریب همبستگی 867/0 و مقاله کنفرانسی با ضریب همبستگی 874/0 در سطح 01/0 معنی دار هستند و با میزان اختراعات ثبت شده رابطه دارند.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش نشان می دهد که بین تولیدات علمی کشورها و ثبت اختراعات رابطه مستقیم وجود دارد. ت
    کلیدواژگان: اختراعات، توليد علم، علم سنجي، کشورها، استناد
  • کیهان مهشیدی * صفحات 14-29
    هدف
    هدف پژوهش کشف گرایشهای موضوعی پایان نامه های موجود در کتابخانه سازمان مالیاتی در حوزه «مالیات» و بررسی آنها در راستای اولویتهای پژوهشی سازمان میباشد.
    روش
    این پژوهش کاربردی، روش آن پیمایش توصیفی و تحلیل محتوا است. جامعه آماری 482 پایان نامه ، 37 اولویت پژوهشی سازمان، در سالهای 1388 – 1392 میباشد. در این پژوهش برای تفکیک پایان نامه ها، یک طرح موضوعی شامل 5 موضوع اصلی با روش دلفی بر مبنای نظر کارشناسان خبره مالیاتی تنظیم و گردآوری اطلاعات با استفاده از فیش برداری بر مبنای فهرست کنترل انجام شده .
    یافته ها
    نتایج نشان میدهد، موضوع «سازمان وصول مالیات» (6/56درصد) بیشترین پایان نامه موضوع «مالیات های اسلامی» (1درصد) کمترین را به خود اختصاص داده ، بیشترین پایان نامه (4/55 درصد) توسط دانشجویان رشته «مدیریت»، کمترین پایان نامه (8/6 درصد) توسط دانشجویان رشته «حقوق» نگارش شده . بیشترین جامعه آماری مورد تحقیق پایان نامه ها مربوط به «کارکنان» (2/49 درصد)، کمترین مربوط به «پرونده های مالیاتی» (5 درصد) نگارش شده.
    نتیجه گیری
    از تعداد 482 عنوان پایان نامه 232 عنوان در راستای اولویتهای پژوهشی تهیه شده ، با توجه به این نتایج میتوان گفت پایان نامه ها کمتر در راستای اولویتهای پژوهشی سازمان نگارش شده .
    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، پایان نامه ها، مالیات، سازمان امور مالیاتی کشور اولویت های پژوهشی
  • امیر وفاییان * صفحات 30-47
    هدف
    بازیابی اطلاعات موسیقی، حوزه ای است میان رشته ای که طی ده سال گذشته رشد قابل توجهی داشته است. هدف از انجام این پژوهش، ارائه تصویر جامعی از وضعیت فعالیت های علمی در این حوزه است.
    روش پژوهش: پژوهش حاضر با استفاده از رویکرد کمی و شاخص های علم سنجی انجام شده است و با استفاده از روش های آمار توصیفی و تحلیلی در نرم افزار SPSS تولیدات علمی حوزه بازیابی اطلاعات موسیقی از ابتدا تا پایان سال 2014 که در پایگاه اسکوپوس نمایه شده اند را بررسی کرده است.
    یافته ها
    از ابتدا (1995) تا پایان سال 2014 تعداد 1822 مدرک در پایگاه اسکوپوس در حوزه بازیابی اطلاعات موسیقی نمایه شده است، اما از سال 2004 به بعد تولیدات علمی این حوزه دوران رشد خود را آغاز و در سال 2011 به دوران بالندگی رسیده است. پرکار ترین نویسنده ایچیرو فوجیناگا و نیز پرسابقه ترین فرد مارک سندلر است. آمریکا و دانشگاه جوهانس کپلر به ترتیب فعال ترین کشور و موسسه پژوهشی این حوزه بوده اند.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که بین تعداد نویسندگان همکار و شاخص هرش نویسندگان همبستگی در سطح یک صدم مثبت و معنادار است. تحلیل محتوای آثار تولید شده در حوزه بازیابی اطلاعات موسیقی می تواند به درک بهتر جریان های فکری و گفتمان غالب در این حوزه کمک کند.
    کلیدواژگان: بازیابی اطلاعات موسیقی، تولیدات علمی، علم سنجی، پایگاه اطلاعاتی اسکوپوس
  • هما ارشدی*، محمد امین عرفان منش، نجمه سالمی صفحات 48-70
    مقدمه
    هم تالیفی که یکی از نمودهای مهم همکاری علمی است باعث ایجاد شبکه های اجتماعی میان پژوهشگران می شود. با استفاده از فنون تحلیل شبکه های اجتماعی می توان به مطالعه ساختار و خصوصیات این شبکه ها پرداخت.
    روش پژوهش: پژوهش حاضر از نوع کاربردی است که با استفاده از شاخص های علم سنجی و تحلیل شبکه های اجتماعی انجام شده است. جامعه پژوهش از 282 مدرک تولیدشده توسط پژوهشگران دانشگاه شهید بهشتی در حوزه های علوم اجتماعی، انسانی و هنر تشکیل شده است که تا 1 مارچ 2014 میلادی (10 اسفند 1392 شمسی) در پایگاه وب علوم نمایه شده اند. برای ترسیم و تحلیل شبکه های هم تالیفی از نرم افزار اکسل و نرم افزارهای تحلیل شبکه بهره گرفته شد. نحوه تکامل و پیکربندی شبکه هم تالیفی و عملکرد پژوهشگران با استفاده از شاخص های کلان و خرد تحلیل شبکه های اجتماعی مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    بررسی شاخص های کلان، نشان می دهد که شبکه هم تالیفی پژوهشگران دانشگاه شهید بهشتی از انسجام کافی برخوردار نیست. از سوی دیگر مطالعه شاخص های خرد بیانگر این است که حمیدرضا پوراعتماد، وحید نجاتی، محسن دهقانی، محمدعلی مظاهری و مجتبی زارعی از مرکزی ترین موقعیت برخوردار بوده اند. در بررسی شبکه های هم تالیفی دانشگاه ها نیز مشخص شد که دانشگاه های علوم پزشکی شهید بهشتی، علوم پزشکی تهران، دانشگاه تهران، تربیت مدرس و دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله از نظر شاخص های خرد، بهترین موقعیت را در شبکه هم تالیفی دانشگاه ها دارا بوده اند.
    نتیجه گیری
    میانگین فاصله کمتر از 6 (347/4) و ضریب خوشه بندی نسبتا زیاد (779/0) شبکه هم تالیفی پژوهشگران دانشگاه شهید بهشتی در حوزه های مورد مطالعه بیانگر این است که شبکه، نوعی شبکه جهان کوچک محسوب می شود.
    کلیدواژگان: تحلیل شبکه های اجتماعی، شبکه های هم تالیفی، دانشگاه شهید بهشتی، شاخص های خرد، شاخص های کلان
  • الهه شهبازی منشادی*، افسانه حاضری، محمد توکلی زاده راوری صفحات 71-92
    هدف
    هدف پژوهش حاضر بررسی میزان استناد مقالات حوزه شیمی ایران به پروانه های ثبت اختراع در فاصله سال های 1390-1381 برای نشریات فارسی و 2011- 2002 برای نشریات انگلیسی زباناست.
    روش شناسی: پژوهش حاضر از نوع توصیفی– پیمایشی است که با رویکرد علم سنجی، از طریق تحلیل استنادی و با مطالعه روابط استنادی معکوس انجام شده است. جامعه پژوهش را کلیه مقالات تمام متن علمی- پژوهشی حوزه شیمی ایران نمایه شده در بانک اطلاعات نشریات کشور و پایگاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی، تشکیل می دهد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان می دهد که رشد مقالات ایرانی حوزه شیمی و همچنین فهرست ارجاعات مقالات این حوزه، در طول دوره مورد بررسی از رابطه نمایی مثبت تبعیت کرده است.
    نتیجه گیری
    رشد نامحسوس استناد به پروانه های ثبت اختراع در مقالات حوزه شیمی کشور، نشانه ای از وجود پیوند ضعیف بین علم و فناوری در این حوزه است که ممکن است به دلایل مختلف از جمله عدم توجه به کاربردی نمودن نتایج پژوهش های علمی شکل گرفته باشد. مطالعه وضعیت موجود به منظور ارائه راهکارهای مناسب برای تقویت تعامل بین جوامع علمی و صنعتی می تواند به توسعه قلمرو علم و فناوری کمک کند و در سیاستگذاری های مربوطه مفید واقع گردد.
    کلیدواژگان: نشریات شیمی، روند رشد، تحلیل استنادی، پروانه های ثبت اختراع، رابطه علم و فناوری
  • زهرا دقیقی ماسوله، محمدصادق اللهیاری صفحات 93-115
    هدف اصلی پژوهش حاضر، ارزیابی وضعیت، مقایسه و تحلیل روابط میان شاخص های سنجش سطح توسعه و سطح کمی و کیفی بروندادهای پژوهشی جوامع در 26 کشور آسیایی می باشد. روش تحقیق توصیفی مبتنی بر اطلاعات حاصل از پایگاه های اطلاعاتی UNDP،SIR و World Bank مورد استفاده قرار گرفته است. به منظور ارزیابی سطح توسعه یافتگی جوامع سه شاخص توسعه انسانی، تولید ناخالص ملی و نابرابری جنسی و جهت سنجش سطح علمی دو شاخص هیرش (H-Index) و تعداد بروندادهای پژوهشی انتشار یافته مربوط به سال 2012 مورد بررسی قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل داده ها بر مبنای روش های آماری توصیفی و تکنیک تحلیل همبستگی کانونی و با بهره گیری از نرم افزارهای آماری SPSS وSTATISTICA انجام شده است. نتایج حاصل از تحلیل همبستگی کانونی نشان داد که ترکیب خطی مناسب و همبستگی معناداری میان دو مجموعه متغیرهای سنجش سطح توسعه یافتگی جوامع به عنوان متغیرهای ملاک و متغیرهای علم سنجی به عنوان متغیرهای پیش بین وجود دارد و نسبت واریانس تبیین شده شاخص های سنجش توسعه توسط شاخص های سنجش علمی، 71 درصد می باشد. با توجه به نتایج همبستگی کانونی می توان نتیجه گرفت که ایجاد شرایط و زمینه های ارتقاء سطح کمی و کیفی بروندادهای پژوهشی جوامع باعث تقویت و بالا رفتن سطح توسعه یافتگی آنها می گردد.
    کلیدواژگان: شاخص های توسعه، شاخص های بهره وری علمی، تحلیل همبستگی کانون
  • پریسا شکریه زاده*، ابراهیم زال زاده، فرامرز سهیلی صفحات 116-130
    هدف
    پژوهش حاضر با استفاده از شاخصهای تحلیل شبکه اجتماعی به بررسی و مطالعه همواژگانی 475 مقاله فارسی در حوزه کشاورزی استان کرمانشاه که در پایگاه استنادی علوم جهان اسلام بین سال های 1378 تا 1393 نمایه شده اند، می پردازد.
    روش پژوهش: پژوهش حاضر از نوع علم سنجی بوده و از روش تحلیل شبکه هم واژگانی با استفاده از شاخصهای تحلیل شبکه میپردازد. در این پژوهش از شاخصهای تحلیل شبکه همچون مرکزیت رتبه، مرکزیت بینابینی، مرکزیت نزدیکی و همچنین شاخص چگالی استفاده شده است. برای ترسیم نقشه علمی روابط و موضوعات از نرم افزار یو سی نت و نت دراو و نیز برای خوشهبندی موضوعات از نرم افزار ماتریس سازی راور ماتریس و SPSS بهره گرفته شد.
    یافته ها
    تحلیل داده ها نشان از روند رشد صعودی تحقیقات علمی بین سالهای 1378 تا 1392 می باشد. در نقشه موضوعات اصلی مقالات کشاورزی، موضوعاتی مانند گندم، نخود، جو، زراعت، آب، کلزا، خشکی و ژنتیک وسایر موضوعات که در شبکه قابل رویت هستند، دارای بالاترین مرکزیت نزدیکی میباشند. در نقشه موضوعات اصلی مقالات حوزه کشاورزی استان کرمانشاه موضوعات تجزیه، زراعت، گندم، خاک، تنوع، روش های آماری و... مشخص شده اند.
    کلیدواژگان: تحلیل شبکه، هم واژگانی، تحقیقات کشاورزی، کشاورزی استان کرمانشاه، پایگاه استنادی علوم جهان اسلام
  • عیسی زارعی*، زینب صدیقی صفحات 131-156
    هدف
    این پژوهش به منظور تبیین وضعیت شاخص های پایش اطلاعات و سازمان های سنجش علم صورت گرفته است.
    روش شناسی: پژوهش حاضر از نوع پیمایشی توصیفی و تحقیق کتابخانه ای است. با جستجو در پایگاه های علمی و بررسی متون و منابع مرتبط، سازمان های سنجش علم شناسایی و شاخص های علم سنجی، استخراج و در قالب سیاهه وارسی تهیه گردید.
    یافته ها
    نتایج داده های گردآوری شده حاکی از آن است که شاخص های مورد استفاده برای پایش اطلاعات در هر گروه از پایگاه های علم سنجی متفاوت است. از بین شاخص های مورد مطالعه، شاخص «ضریب تاثیر» با استفاده در 22 پایگاه (38/52) به عنوان پرکاربردترین شاخص علم سنجی شناخته شد. پس از آن شاخص «هرش» با استفاده در 15 پایگاه سنجش علم (71/35) در رتبه دوم قرار گرفت. همچنین از بین پایگاه های مورد مطالعه، «پایگاه های رتبه بندی دانشگاه ها» بیشترین میزان استفاده از شاخص های علم سنجی (85 شاخص) را به خود اختصاص داده و «پایگاه های حاوی داده های مالی و انسانی» با استفاده از 56 شاخص رتبه دوم را کسب نموده است.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش نشان داد که پایگاه های سنجش علم مورد مطالعه به لحاظ میزان استفاده از شاخص های علم سنجی، با یکدیگر متفاوت هستند و می توان شاخص های مشابهی برای هر گروه از پایگاه های سنجش علم ارائه داد.
    کلیدواژگان: سازمان های سنجش علم، شاخص های علم سنجی، مقایسه تطبیقی
|
  • Mohammad Bagher Negahban * Pages 1-13
    Objective
    the main goal of this study is to identify and determine the relationship between scientific outputs of countries as an indicator of science and patents as an indicator of technology.
    Methodology
    the present study was performed based on scientometrics method and using scopus citation database .registered patents were extracted from the “United States Patent and Trademark Office” , and their scientific outputs , the types of scientific documents and the scientific outputs of different countries were extracted from scopus citation database .
    Findings : the results of correlation test between scientific outputs and registered patents in different countries during 2008-2013 period in the patent office and scopus citation database show that each six years there is a significant relationship between these two variables.
    Conclusion
    the results of this study indicate a direct relationship between scientific outputs and registered patents in different countries . scientific outputs are indicators of science and registered patents are indicators of technology , and we examine them in order to study the bond between science and technology .
    Keywords: Scientific Production, countries, patent, Citation, Scientometrics
  • Keyhan Mahshidi * Pages 14-29
    The present research aims at exploring the topic of theses in the library of (INTA) under the entry ‘taxation’ and to see how they are in line with the INTA’s research priorities. The method of this study is descriptive survey and content analysis. 482 titles theses completed between 1389–1393 (2010-2014) , and 37 INTA research priorities have been the period 1388-1392 (2009-2013). As for the classification, design 5 major topic was developed through Delphi methods on the basis of tax experts’ opinions. The data gathering has been conducted through a checklist. The findings show that the topic of “tax collection authority” (56.6 %) is the top in rank, the topic of “Islamic taxes” with (1%) is placed at the lowest rank. A majority (55.4%) belong to Management fields of study, the share of students of Law has been (6.8%). the statistical population addressed by the researchers, the highest share belongs to the Staff (49.2%), the lowest share belongs to the Tax Files (5%). 232 titles out of 482 theses have been drafted according to the research priorities of the INTA; so concluded that the theses have not, been in line with research needs of INTA .
    Keywords: Content analysis, theses, tax, Iranian National Tax Administration, research
  • Amir Vafaeian * Pages 30-47
    Purpose
    Field of music information retrieval (MIR) is the interdisciplinary science in which has developed significantly in ten years ago. This study is going to represent a comprehensive picture from scientific activities of the field.
    Method
    The research has been done by quantitative method and scientometric indicators. Data were analysed in SPSS, using the descriptive and analytical statistical methods which were indexed in Scopus citation database in MIR area from beginning til end of 2014.
    Results
    from the beginning (1995) until end of 2014, 1822 document has been indexed in Scopus, but after 2004 scientific products of MIR has been significant and in 2011 has been reached to its maturity. USA and Johannes Kepler University were respectively the active country and university. More than 99 percent of the scientific products were written in English and most of them respectively were in the computer, human science and engineering.
    Conclusion
    The study shows that there is a positive and significant correlation between H-index and the number of the coauthors. Content analysis of the produced papers of MIR can result in better understanding of dominant discourse in MIR. So, doing researches like this and others have been suggested for future studies.
    Keywords: Music information retrieval (MIR), Scientific Products, Scientometrics, Scopus
  • Homa Arshadi *, Mohammadamin Erfanmanesh, Najmeh Salemi Pages 48-70
    Introduction
    Co-authorship is an important indicator and the most common measure of formal scientific collaboration. A series of collaborative publications create a social network which can be studied in order to understand the network characteristics.
    Method
    This study is an applied research using scientometric and social network analysis data. A total of 282 articles in the area of social sciences, humanities and art which specified Shahid Beheshti University as their affiliated institution and indexed by the Thomson Reuters until the 1 March 2014, were selected as the population of study. Microsoft Excel, UCINet and VOSViewer software were utilized for data analysis. Overall structure of the network was investigated using a few macro-level metrics. Additionally, micro-level metrics were adopted to analyze the performance and status of researchers in the network.
    Findings: Macro-level metrics shows the co-authorship network of Shahid Beheshty University researchers demonstrated low cohesion. According to the findings, the most important and prolific authors in terms of both productivity and centrality measures are: Hamidreza Pouretemad,Vahid Nejati, Mohsen Dehghani, Mohammad Ali Mazaheri, Mojtaba Zarei. Styding the co-authorship network of institutions, the top spots are taken by the Shahid Beheshty University of Medical Sciences, Tehran University of Medical Sciences, Tehran University, Tarbiat Modaress University and Baghiatollah University of Medical Science.
    Conclusion
    The short mean distant (4.347) coupled with high clustering coefficient (0.779) indicates that the network seems to exhibit “small world” network properties
    Keywords: social network analysis, co-authorship network, Shahid Beheshti University, Micro- level Metrics, Macro- level Metrics
  • Elaheh Shahbazi Manshadi * Pages 71-92
    Background
    The evaluation of the links between science and technology has become a critical issue for policy makers in these fields. Several methods are in use for the evaluation of the linkage between science and technology, using citation metrics.
    Purpose
    This study aims to explore the patent citations intensity in journal papers within the field of chemistry in Iran, from 1381 -1390 (2002-2011).
    Metholdology: : This study is a descriptive survey which has been conducted using the Reverse Citation Relations approach. The study covers all Iranian journal papers in the field of chemistry indexed in Magiran & SID databases.
    Findings: Results reveal that although the list of references in the articles relating to this field has grown, the citation of patents throughout the years of the study period has practically remained the same.
    Conclusion
    The insignificant rate of growth in the number of citations to patents in Iranian chemistry papers is an evidence of a weak linkage between science and technology in this field.
    Keywords: Chemistry Journal papers, Growth, Citation Analysis, Patents, Science, technology linkage
  • Zahra Daghighi Masouleh * Pages 93-115
    the main objective of the present study was to evaluate, compare and analyze the relationships between indicators measuring the level of human and econimic development, the quality and quantity of research projects in 26 Asian countries. descriptive research method based on information of databasess such as UNDP, SIR and Word bank has been used. In order to assess the level of development of society, human development indicator, GDP and gender inequality, and for scientific assessment, the Hirsch index (H-Index) and number of published research projects related to the year 2012, were studied. analysis based on canonical correlation analysis and statistical techniques using statistical software SPSS and STATISTICA is done. results of canonical correlation analysis showed a good linear combination between two sets of development variables as criterion variables and science assessment variables as predictor variables. Based on the canonical correlation analysis results, Creation the conditions and context of improving the quantity and quality of research outputs in different communities, lead to strengthening and increasing the level of development in them.
    Keywords: development indexes, scientific productivity indexes, canonical correlation analysis
  • Parisa Shekaryh Zadeh * Pages 116-130
    Objective
    Present study aims to study co- word of 475 agriculture Persian articles of Kermanshah province which were indexed in Islamic Science Citation (ISC) database during 2009 to 2014.
    Method
    Persent research is a scientometrics study type and it uses co-word network analysis method. It also uses guidelines of the network analysis method such as: centrality rating, interstitial centrality, closeness centrality and density index. For drawing scientific maps of subjects and relations UC-net, Netdrive were used. As well as for clustering subjects, Metrics software, Ravar matrix and SPSS were also used.
    Findings:Data analysis showed a rising trend of scientific researches from 2009 to 2014 respectively. In map of the main topics in agricultural articles, subjects such as wheat, peas, barley, agriculture, water, canola, drouthness, genetics and other matters that are visible on the network, have the highest closeness centrality. In maps of the main subjects of Kermanshah province agricultural, articles subjects such as analysis, cultivation, wheat, soil, variety, and statistical methods have been identified. Results of clustering analysis also showed that the core research topics include genetics, wheat, irrigation, seeds and analysis respectively. Among agricultural research works subjects such as floods, agricultural education high school, efficacy, indigenous knowledge, drought
    Keywords: Network analysis, Co-words, Agriculture Research, Kermanshah Province Agriculture, Islamic World Science Citation Center
  • Easa Zarei *, Zeinab Zareii Pages 131-156
    Purpose
    This study aimed to clarify the status of scientometric indicators and science measurement organizations.
    Methodology
    This article is a descriptive and library research. Searching in scientific databases and literature review, we identified r science measurement organizations and scientometric indicators, then extracted checklist. After classifying the bases, a log completed for each of them and they finally were analyzed using Microsoft Excel.
    Findings: scientometric indicators in each group are different from scientometric databases. The scales of indicators “impact factor” used in base 22 (38.52) were identified as the most applied scientometric indicator. The “Hirsch index” with at least 15 bases of assessment (71.35) were in second place. As well as the bases of the study, “universities ranking databases” were the highest index using scientometric indicators (85 indicators) and “human and financial databases” obtained the second rank using 56 indicators. In other bases, “JCR” and “professional or subject index” using seven indicators, jointly located at the sixth lowest rate in the indicators, respectively.
    Conclusion
    The results of the study showed that the measurement bases are different in using scientometric indicators, and similar indicators can be introduced for each group of measurement bases.
    Keywords: science measurement organizations, scientometric indicators, comparative study