فهرست مطالب

پژوهش نامه معارف حسینی - سال یکم شماره 2 (تابستان 1395)

پژوهش نامه معارف حسینی
سال یکم شماره 2 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/05/06
  • تعداد عناوین: 9
|
  • طاهره عطار، محمد رنجبر حسینی صفحه 7
    قیام امام حسین (ع) یکی از مهمترین قیام های حق طلبانه تاریخ بشریت است که حامل درس ها و معارفی سترگ است. امام حسین (ع) از ابتدای قیام تا لحظه شهادت مناظرات و احتجاج هایی با افراد مختلف داشته اند که بر این مناظرات از لحاظ ساختار ، محتوا و اصول اخلاقی، منطقی خاص حاکم بوده است. این نوشتار با روش توصیفی-تحلیلی با تکیه بر مناظرات امام حسین(ع) در جریان قیام عاشورا جهت دستیابی به منطق حاکم بر مناظرات ایشان سامان یافته که حاصل آن چنین شد: در مناظرات از حیث ساختار حضرت از فنون پیش بردن بحث به صورت منظم، اقرار گرفتن از خصم با سوالات حساب شده، نقد دقیق سخن، مقابله و مقایسه، تسجیل ،قرار گرفتن در جایگاه پرسش گر، بیدار نمودن فطرت و به کارگیری زبان انگیزشی استفاده کرده است. از لحاظ محتوایی آن حضرت در این مناظرات به کتاب و سنت نبوی و مقبولات طرف مقابل استناد کرده اند و درباب اصول اخلاقی به مواردی همچون مهربانی، داشتن صبر و تحمل ، خیرخواهی نسبت به طرف مقابل ، حسن نیت داشتن، پرهیز از کینه توزی ،دوری از مغالطه،تواضع در قول،احترام به طرف مقابل،عذرپذیری ،ترک تعصب و آزادمنشی توجه کرده اند.
    کلیدواژگان: روش شناسی مناظرات، امام حسین (ع)، عاشورا، منطق حاکم بر ساختار، منطق حاکم بر محتوا، اصول اخلاقی
  • میثم خلیلی، جواد فرامرزی صفحه 29
    در قسمت فضایل حسنین (ع) کتاب «مستدرک علی الصحیحین» حاکم نیشابوری، مناظره ای میان حجآج بن یوسف و یحیی بن یعمر نقل شده است که در آن حجاج ضمن طرح شبهه ای، انتساب مستقیم امام حسین (ع) را به پیامبر (ص) و ذریه بودن ایشان نفی نمود. این شبهه بلافاصله با پاسخ مستدل قرآنی یحیی بن یعمر مواجه شد. پرسش این است که یحیی بن یعمر در اثبات ذریه بودن امام حسین(ع) به چه آیه یا آیاتی استناد نمود؟ این مقاله در صدد است با استناد به آیات و روایات و با اتخاذ روش توصیفی- تحلیلی، به شبهه عدم انتساب مستقیم امام حسین (ع) به پیامبر (ص)پاسخ گوید. بررسی ها نشان می دهد: ذریه بودن امام حسین (ع) در آیات 84 و 85 سوره انعام، 61 آل عمران و 23 نساء و روایاتی که رسول خدا (ص) از امام حسین (ع) به عنوان فرزند خود یاد نموده اند، قابل اثبات است.
    کلیدواژگان: پیامبر (ص)، امام حسین (ع)، ذریه، یحیی بن یعمر، حجاج بن یوسف، مستدرک علی الصحیحین
  • شهربانو دلبری صفحه 47
    در حاشیه ی رود فرات در سال 61 هجری نهضتی بس بزرگ و جاودان رقم خورد . شناخت ساکنان حواشی محل این قیام در بین النهرین بسیار مهم است . ساکنان عراق از یکپارچگی و تجانس در بافت جمعیتی خویش برخوردار نبودند . این ویژگی یکی از عوامل پی آمدهای حادثه ی عاشورا به شمار می رود و در نتیجه عاشورای خونینی رقم خورد . این مقاله در پی پاسخ به این پرسش است که ساکنا ن حواشی فرات و ناحیه ی بین النهرین از چه بافت جمعیتی برخوردار بودند؟ و هم چنین آیا عدم تجانس قومیتی آن ها در غلبه سپاه اموی تاثیر گذار بوده است؟ ساکنان نواحی فرات گروه هایی متشکل از اعراب مهاجر ، عشایر عرب ، ایرانیان ، موالی ، کردها ، بومیان آرامی ، نبطی و اهل کتاب بودند . اینان با یکدیگر یک دل و متحد نبودند و این خصیصه ی آنان از قدیم الایام تا قرن ها بعد ادامه یافت. در نتیجه دشمنان امام حسین (ع ) از این موقعیت نهایت سود و بهره را بردند .
    کلیدواژگان: قیام عاشورا، ساکنان حواشی فرات، جغرافیای تاریخی فرات، عراق، جمعیت شناسی حواشی فرات
  • سید مسعود عمرانی صفحه 71
    عزاداری و گریه بر خامس آل عبا ، در روایت های فریقین مورد تاکید و توصیه قرار گرفته و پیشوایان دینی این امر را یکی از بهترین عبادت های الهی به شمار آورده اند. یکی از مشهورترین احادیث سوگواری، روایت ریان بن شبیب از امام رضا(ع) است که بیان گر سخنان آن حضرت، پیرامون عظمت ماه محرم، حادثه عاشورا و فضل و ثواب گریه و عزاداری برای امام حسین(ع) است. این جستار، ضمن بررسی سندی و دلایلی روایت یاد شده، نشان می دهد که این روایت از نظر سند در حد صحیح و از لحاظ محتوایی فاقد اشکال دلالتی است. نظریه صحیح در تحلیل روایات ثواب عزاداری، پذیرش این روایات به طور مطلق است و نظریه جعلی بودن این گونه روایات به جهت استبعاد از ثواب بسیار آن و همچنین نظریه برخی مبنی بر تخصیص این روایت، به موردی که شرایط سخت باشد، قابل دفاع نیست.
    کلیدواژگان: ریان بن شبیب، عزاداری، گریه، امام حسین(ع)، بررسی صدوری، بررسی دلالی
  • شقایق حمیدی، احسان حسنی صفحه 99
    سه خرده گفتمان در عرصه اجتماعی جامعه مرتبط با صدر اسلام شکل گرفت: گفتمان «ولایت»، «خلافت» و «سلطنت» که هر سه لباس اسلام را به تن داشته و در تلاش بودند تا با نزدیک کردن ارزش های اسلامی (دال های شناور اسلامی) به دال مرکزی گفتمان خویش، ذهنیت جمعی اجتماع را به دست آورند. طبعا هر یک از این سه گفتمان برای وصول به این مهم، ناچار به تعریف ارزش های اسلامی منطبق با دال مرکزی گفتمان خویش بودند. همچنان که جابه جایی معروف و منکر در جامعه، ناشی از تعریفی است از این دو که معروف را منکر جلوه داده و منکر را معروف. از آن جا که گفتمان پیامبر اسلام، «ولایت» بوده است: «إنما ولیکم الله و رسوله »(مائده، 55)؛ نوشتار پیش رو به دنبال پاسخ به این سوال اصلی است که: «گفتمان ولایت چه تعریفی از ارزش های اسلامی ارائه داده است؛ که بوسیله عده ای پذیرفته نشد و منجر به تولید دو گفتمان خلافت و سلطنت گردید؟». برای پاسخ به این سوال، تخاصم گفتمان ولایی حسین بن علی(ع) و گفتمان سلطنتی یزید به عنوان مطالعه موردی، تحت بررسی قرار خواهد گرفت.
    کلیدواژگان: تحلیل گفتمان، دال، ولایت، گفتمان حسینی، گفتمان یزیدی
  • پیمان صالحی، سهراب سهیلی گیلان صفحه 123
    بی شک حماسه عاشورا و قیام سیدالشهدا(ع)، مهم ترین رخدادی بوده که باعث تحول مضمونی و معنایی در ادبیات فارسی و عربی شده است. با این حال، در طول تاریخ، نگاه به این واقعه، همیشه یکسان نبوده و در این میان، شرایط سیاسی حاکم بر جوامع تاثیر چشمگیری در زاویه دید شاعران نسبت به جریان عاشورا داشته است. بعد فردی و اجتماعی شخصیت امام(ع) و میزان رویکرد شاعران به هر یک از آن ها، از مسائل قابل بررسی در اشعار عاشورایی فارسی و عربی است. همچنین تعابیر به کار گرفته شده بوسیله آنان، حکایت از حضور ادبیات بکایی و حماسی در هر دو زبان فارسی و عربی دارد، امری که ناشی از اختلاف در نوع نگاه به عاشورا به عنوان یک تراژدی و یا یک انقلاب و نهضت حیات بخش است. ورای این اشتراکات، اختلافاتی نیز وجود دارد، از جمله آن ها میزان توجه فراوان شاعران عرب به ذکر نسب و مدح خاندان آن حضرت و بیان صفات مختلف امام حسین(ع) است. نوع صفات انتخابی برای امام حسین(ع) نیز موید این مطلب است که آنان، به دنبال یک الگوی مبارز و برتر در جامعه خویش بوده اند و به نظر می آید حضور رهبران دینی در نهضت مشروطه و پس از آن، باعث شده این مساله، کمتر مورد توجه شاعران ایرانی قرار گیرد.قیام عاشورا که از ابتدا پشتوانه فکری انقلاب اسلامی بود، بارزترین الگوی مبارزه شد و امام خمینی (ره) برای ملت، یادآور امام حسین (ع) بود و عاشورا که تا پیش از انقلاب، به عنوان یک سوگ بزرگ به آن نگریسته می شد، در سروده های دفاع مقدس به عنوان یک حماسه مطرح شد که در تاریخچه شعر عاشورایی، فصل تازه ای گشود. پژوهش مذکور، با رویکردی توصیفی- تحلیلی، مسائل مذکور را مورد بررسی قرار داده است.
    کلیدواژگان: امام حسین (ع)، عاشورا، انقلاب اسلامی، جنگ تحمیلی، شعر فارسی و عربی معاصر
  • محمدرضا فخر روحانی صفحه 153
  • صفحه 165
|
  • Tahereh Attar, Muhammad Ranjbar Husayni Page 7
    The movement of Imam al-Husayn has been one of the most outstanding human events in pursuit of the right, hence packed with enormous lessons. Throughout the whole movement, Imam al-Husayn had dialogues with several people from which a certain logic and framework can be discerned.
    The present descriptive-analytical study aims to focus on Imam al-Husaynsarguments throughout his Ashura movement so as to lay bare the logic of his argumentation. The results are as follows: continuing the debatein a logical manner, obtaining confessions from the enemy with carefully-crafted questions, detailed criticism of the enemy's speech, comparison and contrast, acting as an interrogator, kindling the interlocutor's human instinct, and making use of an inspirational language. Thematically, Imam al-Husayn resorted to the Quran, the Prophetic sunna, and the standards accepted by the opponent groups. Morally, he showed clemency, forbearance, well-wishing for the other party, aversion from animosity, humbleness in speech, respecting the interlocutor, and accepting the interlocutor's excuses.
    Keywords: methodology of armentation, Imam al Husayn, Ashura, logic of structure, logic of the contents, moral principles
  • Meythamkhalili, Javadfaramarzi Page 29
    Al-Hakim al-Nayshaburi's book al-Mustakrak `ala al-sahihayn contains a section on the merits of Imam al-Hasan and Imam al-Husayn. In it, a debate is recorded that took place between Yahya b. Ya`mar and al-Hajjaj b. Yusuf in which the latter attempted to cast doubt on Imam al-Husayn's being a descendant of the Prophet Muhammad. However, Yahya b. Ma`mar refuted al-Hajjaj's claims based on convincing Quranic proofs and authentic hadiths. The Quranic references are based on the SurasAl `Imran [3]: 61, al-Nisaa' [4]: 23, and al-An`am [6]: 84-85 as well as the hadiths in which the Prophet Muhammad maked reference to Imam al-Husayn as a descendant of his own.
    Keywords: The Prophet Muhammad, Imam al-Husayn, desdendant, Yahya b. Yamar, al-Hajjaj b. Yusuf, Mustadrak ala al-sayihayn
  • Sharbanudalibari Page 47
    A tremendously great event took place around the river Euphrates in 61 AH/ 680. It is important to gain knowledge about the peoples who were residing in that area. This is because the inhabitants of the Iraqi regions were tribally not unanimous, hence this demographic feature played a role in the occurrence of the catastrophic event of Ashura. The present paper deals with a study of the typology of the peoples of the region of the Euphrates and their geographical distribution, and whether their demographical differences made a contributory effect in favor of the Umayyad hegemony and army troops in that region. Since the inhabitants of the regions on both sides of the river Euphrates were composed on immigrant Arab tribes, Persians, mawalis, Kurds, Aramaic nomads, Nestorians, and followers of other offshoots of Christianity, they were not united with one another, a characteristic that has since lasted for several centuries, hence the enemies of Imam al-Husayn made the most of absence of sucha demographic homogeneity.
    Keywords: The revolt of Ashura, the inhabitants of the regions of the Euphrates, historical geography of the Euphrates, Iraq, the demography of the Euphrates
  • Sayyidmasud Omrani Page 71
    Shedding tears in favor of, and lamenting, the martyrdom of Imam al-Husayn has been profoundly emphasized and regarded as an Islamic ritual in the Shiite and Sunni hadiths. In such a context, the hadith of Imam `Ali al-Rida (Reza), related by Rayyan b. Shabib, is one of the most authoritative accounts that indicate the status of Imam al-Husayn, the month Muharram, the tragedy of Ashura, and the merits of shedding tears in favor of Imam al-Husayn. The present study proves that this hadith is authentic, without any flaw in its signification. This leads to its authority, implying that their nothing fake or fabricated, without any flaw as to the merits of its abundant rewards.
    Keywords: Rayyan b. Shabib, lamentation, shedding tears, Imam al Husayn, hadith signification
  • Shaqayeq Hamidi, Ehsan Hasani Page 99
    The early Islamic history witnessed formation of three sub-discourses in the realm of social life. They were framed within the frameworks of Divine vicegerency "wilayah", caliphate and kingdom, where all of them tried to get as close to the Islamic center for obtaining the public mentality and acceptance. To achieve this aim, they had to redefine the major Islamic values according to their own favorite central frameworks. Hence, in certain cases the place of inviting people to accomplish the good was transposed with that of prohibiting people from committing the abominable. Since the framework developed and introduced by the Prophet Muhammad was based on the Divine vicegerency "wilayah", such a framework was not accepted by some people, while others accepted it with alacrity, an experience that led to caliphate and kingdom. To study it in full, the discourses of Imam al-Husayn, based on the Divine vicegerency "wilayah" are contrasted with the kingdom-based discourses of Yazid.
    Keywords: Discourse analysis, Divine vicegerency, Husayni discourses, Yazidi discourses
  • Peyman Salehi, Sohrab Soleyli Guilan Page 123
    The event of Ashura and the revolt of Imam al-Husayn were certainly significant events that caused thematic and semantic changes in Persian and Arabic literatures. However, in the present descriptive-analytical work, such a view has been influenced by the dominant political views and atmospheres, leading to a sway in the poet's viewpoints. Hence, Persian and Arab poet's attention to the individual and social character of Imam al-Husayn deserve special attention. Likewise, their recounting and narrations signify the melancholic and epic aspects of this event in both languages. This is indicative of a tragic interpretation of Ashura in contrast to that of a revival revolution. Beyond these common points, there are also some differences, e.g., Arab poet's tendency to the lineage of Imam al-Husayn and praising him. The type of characteristics Arab poets highlight for Imam al-Husayn indicate that they seek a role model for their political struggles. On the other hand, the presence of the religious leaders in the Iranian constitutional movement and after that caused relatively less attention to Imam al-Husayn for a political end. In contrast, Ashura was looked up to as a model for the Islamic revolution of Iran, leading to venerating Imam Khomeini as a portrait of Imam al-Husayn. In effect of this view, Ashura, that was formerly a cause for shedding tears, has come to be viewed as an epic.
    Keywords: Imam al Husayn, Ashura, the Islamic revolution, the imposed war, contemporary Arabic, Persian poem
  • Muhammad Reza Fakhr Rohani Page 153
    The present paper is concerned with analyzing the earliest Christian account of the martyrdom of Imam al-Husayn as reported by the Byzantine ambassador to the Umayyad court of Yazid. Based on an English academic translation of the original Syriac text (published in Liverpool, UK), it shows that the crime of putting Imam al-Husayn to the sword made the Roman ambassador of the Byzantium react against it. However, as the earlier Byzantine ambassador was killed at the behest of Yazid for raising his open objection against him for committing such an utterly grave crime, it seems that the second Byzantine ambassador never showed the slightest reaction in deeds but expressed his disgust and aversion in words, all expressed in a language that the majority of Arab Umayyads were ignorant to decipher or understand
    Keywords: Imam al-Husayn, Ashura, Byzantine sympathy with Imam al-Husayn, Syriac Ashura-oriented documentary