فهرست مطالب

Health Literacy - Volume:1 Issue: 4, 2017

Journal of Health Literacy
Volume:1 Issue: 4, 2017

  • تاریخ انتشار: 1395/12/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسن شیخ شرفی، به یانه سید امینی صفحات 203-219
    زمینه و هدف
    خودمراقبتی یکی از مهم ترین ارکان زندگی و موفقیت در درمان بیماران مبتلابه نارسایی قلبی محسوب می گردد، از سوی دیگر، اولین گام و موثرترین عامل بر خودمراقبتی، سواد سلامت می باشد بنابراین هدف از تحقیق حاضر، بررسی رابطه و سطح سواد سلامت با توان خودمراقبتی در بیماران مبتلابه نارسایی قلبی می باشد.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر با رویکردی توصیفی-همبستگی در بین 105 بیمار مبتلابه نارسایی قلبی مراجعه کننده به بیمارستان امام مهاباد در سال 95-1394 که به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند، انجام گردید. داده ها به وسیله دو پرسشنامه استاندارد خودمراقبتی در بیماران نارسایی قلبی (SCHFI V6.2) و سواد سلامت ایرانیان (HELIA) گردآوری شدند. اطلاعات به وسیله نرم افزار SPSS و آزمون های پیرسون، رگرسیون خطی، Chi square تجزیه وتحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین سنی شرکت کنندگان 12/81±60/74 سال بود. سطوح سواد سلامت با توجه به پرسشنامه HELIA، 61/9درصد در سطح متوسط، 28/6درصد ناکافی و 6/5درصد مطلوب بود. در حیطه خودمراقبتی به ترتیب، زیرمقیاس حفظ خودمراقبتی با میانگین 5/24±21/37، اعتماد به خود در زمینه خودمراقبتی با 3/78±15/39و مدیریت خودمراقبتی 4/18±15/01بود. بین سواد سلامت کلی و سه زیر مقیاس خودمراقبتی با سن، تحصیلات و شغل رابطه معنی داری وجود داشت(0/005>p). آزمون های آماری ارتباط مثبت و معنی داری بین ابعاد سواد سلامت با زیر مقیاس های خودمراقبتی نشان داد (0/001>p). بعد دسترسی و ارزیابی سواد سلامت پیشگویی کننده های بهتری برای حیطه های خودمراقبتی شناخته شدند.
    نتیجه گیری
    با توجه به ارتباط ابعاد سواد سلامت و حیطه های خودمراقبتی در بیماران نارسایی قلبی، ایجاد واحدهای در مراکز درمانی برای شناسایی فاکتورهای مرتبط با آن ها جهت شناخت نقاط قوت و ضعف در نحوه ی خودمراقبتی بیماران توصیه می شود.
    کلیدواژگان: سواد سلامت، خودمراقبتی، نارسایی، قلبی
  • مرضیه سعیدی کوپایی، مینو متقی صفحات 220-229
    زمینه و هدف
    افراد با سواد سلامت ناکافی، وضعیت سلامتی ضعیف تری دارند. از آن جایی که سلامت زنان بر سلامت جامعه تاثیر گذار است، این مطالعه با هدف بررسی سواد سلامت دختران دبیرستانی و مادران آنها درباره سلامت زنان در دبیرستانهای دوره دوم ناحیه 6 اصفهان طراحی گردید.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی-تحلیلی از نوع مقایسه ای است و جامعه پژوهش شامل 200 نفر از دختران دوره دوم دبیرستان و مادران آنها بوده که به روش تصادفی انتخاب گردیدند. ابزار گردآوری اطلاعات یک پرسشنامه محقق ساخته دو قسمتی بود که قسمت اول شامل اطلاعات دموگرافیک و قسمت دوم حاوی 41 سوال سواد سلامت درباره بهداشت زنان در 5 بعد بهداشت قاعدگی، تغذیه، خودآزمایی پستان، فعالیت بدنی و کم خونی فقر آهن بود. روایی و پایایی پرسشنامه مورد تایید قرار گرفت و داده ها در نرم افزار SPSS22 تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    بر اساس آزمون ناپایداری مان- ویتنی در سه بعد بهداشت قاعدگی، تغذیه و خودآزمایی پستان بین متوسط نمره دو گروه دختران و مادرانشان تفاوت معنی داری دیده نشد(05/0p).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج حاصله دختران دبیرستانی مورد پژوهش و مادرانشان دارای سطح سواد سلامت متوسط در مورد سلامت زنان هستند. لذا با توجه به اینکه دختران در سنین نوجوانی بیشترین آموزش را در حیطه بهداشت زنان از مادران خود دریافت می نمایند لزوم شناسایی محدود کننده های سواد سلامت در جامعه و توجه ویژه به آموزش مادران و گنجاندن برنامه درسی سواد سلامت برای دانش آموزان دختر جهت ارتقای سلامت توصیه می شود.
    کلیدواژگان: سواد سلامت، سلامت زنان، دانش آموز دبیرستانی
  • مهدی صحرایی، رحمن پناهی، سیده سمیه کاظمی، زهرا گلی رستمی، حشمت الله رضایی، رضا جوروند صفحات 230-238
    زمینه و هدف
    سواد سلامت نشان دهنده مهارتهای شناختی و اجتماعی است که انگیزه و توانایی افراد برای کسب، دسترسی و درک روش های استفاده از اطلاعات جهت حفظ و ارتقای سلامتی را تعیین می کند. این مطالعه با هدف سنجش سواد سلامت بزرگسالان شهر کرج انجام شده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی تحلیلی 525 نفر از افراد 65-18 ساله شهر کرج از طریق نمونه گیری چند مرحله ای وارد مطالعه شدند. اطلاعات مربوطه با استفاده از پرسشنامه های دموگرافیک و پرسشنامه سنجش سواد سلامت جمعیت شهری 65-18 ساله ایرانی HELIA)) به دست آمد. داده ها از طریق نرم افزار spss و با به کارگیری آزمون های متناسب مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    میانگین سنی شرکت کنندگان 39/11±48/33 سال بود. 24/20 درصد (124 نفر) از افراد مورد مطالعه سواد سلامت ناکافی، 23/40 درصد (120 نفر) سواد سلامت نه چندان ناکافی، 37/90درصد (194 نفر) سواد سلامت کافی و 14/50 درصد (74 نفر) سواد سلامت عالی داشتند. سواد سلامت ارتباط معنی داری با سن، جنسیت، تاهل، تحصیلات، BMI، مصرف دخانیات و انجام فعالیت بدنی داشت (0/05>P).
    نتیجه گیری
    با توجه به پایین بودن سواد سلامت و اهمیت نقش بزرگسالان در جامعه، لازم است برنامه های آموزشی با هدف ارتقای مهارت های سواد سلامت در آنان، طراحی و اجرا گردند.
    کلیدواژگان: سواد سلامت، بزرگسالان، HELIA
  • امیر گرافر، سید مصطفی پور یحیی، کیانوش زهراکار، محمد شاکرمی، رضا داورنیا صفحات 239-249
    زمینه و هدف
    تعهد یکی از مهمترین مولفه های ازدواج موفق است که بدون آن رابطه زناشویی سطحی، ظاهری و بدون سمت و سو خواهد بود و در این صورت زوجین نخواهند توانست عمق عشق و صمیمیتی را که در سایه وفاداری و تعهد به همسر و ازدواج به وجود خواهد آمد، تجربه کنند. پژوهش حاضر به منظور بررسی تاثیر برنامه مدون آموزشی کاربرد عملی مهارتهای ارتباط صمیمانه بر تعهد زناشویی انجام شد
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک مطالعه نیمه تجربی بود که به شیوه پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل انجام شد. جامعه پژوهش زوج های مراجعه کننده به مرکز مشاوره و خدمات روان شناختی آرام در شهر گرگان در نیمه اول سال 1395 بودند. نمونه مطالعه 20 زوج بودند که به صورت در دسترس انتخاب و در گروه های آزمایش و کنترل جایگزین شدند. ارزیابی آزمودنی ها با استفاده از پرسشنامه استاندارد تعهد زناشویی آدامز و جونز صورت گرفت. زوجین گروه آزمایش، آموزش ها را بر اساس برنامه کاربرد عملی مهارتهای ارتباط صمیمانه در 13 جلسه هفتگی به شیوه گروهی دریافت کردند. تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS 20 و به شیوه تحلیل کوواریانس انجام گرفت
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که برنامه کاربرد عملی مهارتهای ارتباط صمیمانه میزان تعهد زناشویی را در زوجین گروه مداخله ارتقاء داده است.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه توصیه می شود مشاوران خانواده و ازدواج، این برنامه غنی سازی زندگی زناشویی را در مراکز مشاوره و کارگاه های زناشویی در جهت بهبود روابط صمیمانه و افزایش رضایتمندی زوجین به کار گیرند
    کلیدواژگان: آموزش، تعارض، ازدواج
  • عالیه زرین کلاه، فروزنده دشتی، حیدرعلی عابدی، سید محمد مسعودی صفحات 250-256
    زمینه و هدف
    هدف کلی این پژوهش«تعیین بررسی سطح سواد سلامت درباره بهداشت پوست و مو در دختران 16-14 ساله پایه اول دبیرستان های شهرستان اقلید در سال تحصیلی 94» می باشد. سواد سلامت را می توان به صورت توانایی خواندن، درک کردن و عمل کردن بر اساس توصیه های بهداشتی و سلامتی تعریف نمود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه کمی- توصیفی که بر روی 186 نفر ازدختران و به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انجام گردید که به منظور دستیابی به اطلاعات، از پرسش نامه محقق ساخته دوبخشی(الف- سطح سواد سلامت درک خواندن مطالب وب- عملکرد و محاسبات) مربوط بهداشت پوست ومو پس از تایید روایی و پایایی پرسشنامه نیز از ضریب آلفای کرونباخ و با ضریب پایایی (81/0r=) و جهت تجزیه و تحلیل دادها از نرم افزار (18SPSS (V. استفاده گردیده است.
    یافته ها
    میانگین سنی، وزن، قد، شاخص توده بدنی با انحراف معیار، دانش آموزان شرکت کننده در مطالعه به ترتیب( 15/31 و 0/63)، (51/60 و9/15 )، (21/162و7/48)، (59/19 و11/3)بود. و همچنین پژوهش سن آغاز رویش موهای جنسی 12/09 سال نشان داد. سطح سواد سلامت درک خواندن مطالب مربوط به پوست و مو در حد کافی و سواد سلامت در عملکرد و محاسبات مربوط به پوست و مو در حد مرزی بود و بین درک خواندن مطالب و عملکرد و محاسبات پوست و مو ارتباط مستقیم و معنی داری با (0/05=P)وجود داشت.
    نتیجه گیری
    پژوهش سطح سواد سلامت بلوغ درباره بهداشت پوست ومو دختران نوجوان شهرستان اقلید را مرزی ارزیابی نموده است، به طوری با افزایش درک خواندن دانش آموزان عملکرد و محاسبات آنان در زمینه پوست و مو نیز افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: سواد سلامت، بلوغ دختران، بهداشت پوست
  • الهام دامنی، خدیجه دهقان بخشانی، محمدهادی عباسی، تهمینه کریمزایی، نسرین رضایی، زینب برهانزهی صفحات 257-264
    زمینه و هدف
    محافظت فردی نقش اساسی در پیشگیری از بروز اثرات و کاهش سرطان های ناشی از مواد زیان آور شوینده و گندزدا دارد. لذا این مطالعه باهدف بررسی تاثیرآموزش بر آگاهی و عملکرد پرسنل خدماتی بیمارستان به منظور کاهش اثرات زیان آور مواد شوینده و گندزدا انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه نیمه تجربی بر روی 100 نفر پرسنل خدماتی بیمارستان که به صورت تصادفی انتخاب شدند، دردوگروه مداخله وکنترل انجام گردید. گردآوری داده ها به وسیله پرسشنامه تنظیمی چند قسمتی شامل سوالات دموگرافیک، آگاهی و عملکرد صورت گرفت، که اعتبار علمی آن به روش روائی محتوا و پایائی آن با روش آلفای کرونباخ تعیین گردید. بعد از گردآوری اطلاعات اولیه برنامه آموزشی در گروه مداخله انجام گردید و پس از گذشت دوره انتظار (2ماه) مجددا اطلاعات گروه های مورد پژوهش گردآوری و به وسیله نرم افزار16 SPSS با استفاده از آزمون های توصیفی و تحلیلی مورد تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    طبق یافته ها ی این مطالعه در گروه مداخله پس از انجام مداخله آموزشی، میانگین نمرات آگاهی و رفتار به ترتیب از 2/42±12/82 به 3/25±18/06 و از3/41 ±14/50 به 3/76±20/06 نمره به گونه قابل ملاحظه ای افزایش یافته اند.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این مطالعه نشان می دهد که مداخله آموزشی در ارتقاء آگاهی و نیز رفتارهای پیشگیری کننده از اثرات زیان آور مواد شوینده و گندزدا در پرسنل خدماتی موثراست.
    کلیدواژگان: آموزش بهداشت، مواد گندزدا، پرسنل خدماتی بیمارستان، پیشگیری
  • حسین ایزدی راد، ایرج ضاربان، غلامرضا مسعودی صفحات 265-272
    زمینه و هدف
    کمردرد علاوه بر ایجاد ناراحتی های فردی سبب کاهش ظرفیت کاری، اتلاف وقت، غیبت از کار، افزایش هزینه های درمانی و زیان های اقتصادی می شود. این تحقیق با هدف، تعیین شیوع کمردرد و رابطه آن با BMI، سن، سطح تحصیلات و آموزش اصول ارگونومیک در زنان روستایی شهرستان آق قلا انجام شد.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر بررسی توصیفی- تحلیلی است که جامعه پژوهش را 215 نفر از زنان روستایی شهرستان آق قلا تشکیل داده اند. ابزار جمع آوری داده ها ، پرسشنامه نوردیک بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار spss20 و آزمون های آماری کای دو و آمار توصیفی انجام شد.
    یافته ها
    شیوع کمردرد در بین زنان روستایی 81/86درصد بود. نتایج آنالیز χ2 نشان داد که رابطه معنی داری بین کمردرد با شاخص توده بدنی(0/004=p)، سن (0/045=p) و آموزش اصول ارگونومیک وجود دارد(0/003=p). بین کمردرد و سطح تحصیلات هیچگونه ارتباطی وجود ندارد(0/08=p). تنها 8/37 درصد افراد در خصوص رعایت اصول ارگونومیک آموزش دیده بودند.
    نتیجه گیری
    با توجه به شیوع بالای کمردرد، لزوم توجه بیشتر به آموزش این افراد در زمینه کاهش وزن، رعایت اصول ارگونومیک در فعالیت های منزل و کشاورزی، احساس می شود.
    کلیدواژگان: کمردرد، شاخص توده بدنی، ارگونومی، آموزش
|
  • Hassan Sheikh Sharafi, Dr Bayaneh Seyed Amini Pages 203-219
    Background And Objective
    Self-care is one of the most important elements of life and success in the treatment of patients with heart failure; on the other hand health literacy is the first and most effective step on self-care, so the aim of this study was to investigate the relationship between health literacy level and self-care in patients with heart failure.
    Methods
    This study with descriptive-correlation approach was done among 105 patients with heart failure who referred to Imam Khomeini hospital in Mahabad during1394-95 who were randomly selected. Data were collected by two standard questionnaires self-care of heart failure index (SCHFI V6.2) and Health Literacy for Iranian Adults (HELIA). Data, were analyzed by SPSS software and Pearson tests, chi- Square linear regression.
    Results
    The average age of participants 12/81 ± 60/74 years. Health literacy levels according to the questionnaire HELIA, 6.91 per cent at the intermediate level, 28.6 percent was inadequate and 5.9 percent was favorable. In the area of self-care, respectively, maintaining self-care subscale with an average of 5.24 ± 21.37, self- confidence in self-care with 3.78 ± 15.39 and self-care management 4.18 ± 15.01 respectively. There was a significant relationship between general health literacy and three subscales of self-care and age, education and occupation (p
    Conclusion
    The dimension of assessment and access to health literacy were better predictors of self-care areas. With regard to the relationship between health literacy and areas of self-care in patients with heart failure, creating units in medical centers to identify factors associated with them to identify strengths and weaknesses in the way of self-care is recommended.
    Keywords: Health Literacy, Self-care, Heart failure
  • Marzieh Saeedi Koupai, Assistant Professor Mino Motaghi Pages 220-229
    Methods
    the present study is descriptive-analytical with comparative type and the statistical population included 200 secondary female school students and their mothers who were randomly selected. The tool to collect data was a two-part researcher-made questionnaire the first part whereof involved demographic information and the second part includes 41 questions of health literacy about women’s health in 5 aspects of menstruation hygiene, nutrition, breast self-examination, body activity, iron deficiency anemia. Reliability and validity of the questionnaire were confirmed and the data were analyzed via SPSS22 software.
    Results
    there was not observed any significant difference in three aspects of menstruation hygiene, nutrition and breast self-examination between mean scores of two female groups and their mothers according to Mann-Whitney instability test (p>0.05); however, there was a significant difference in the aspects of body activities and iron deficiency anomia (p
    Conclusion
    taking the results of the study, high school female students under study and their mothers have average healthy literacy level regarding women’s health. Therefore, considering the fact that the girls receive greatest education in the field of women’s hygiene from their mothers in the adolescence, the necessity of diagnosing limiters of health literacy in the society and specific attention to the mothers’ teaching and including curriculum of health literacy for female students are advised to promote health.
    Keywords: health literacy, women's health, high school students
  • Mahdi Sahrayi, Rahman Panahi, Seyedeh Seyedeh, Somayeh Kazemi, Zahra Goli Rostami, Heshmatollah Rezaie, Reza Jorvand Pages 230-238
    Background And Objective
    Health literacy represents the cognitive and social skills that determine the motivation and ability of individuals to acquire, access and understand the information to maintain and promote health. This study aimed to assess the health literacy of adults in Karaj.
    Methods
    In this cross-sectional and descriptive study, 525 subjects aged 18-65 years old were selected using multistage sampling in Karaj. Relevant information was obtained using demographic questionnaire and HELIA questionnaire (18-65 years-old), respectively. Data were analyzed using SPSS and appropriate tests.
    Results
    The mean age of participants was 33.48 ± 11.39 years old. 48.8% (n=250) the participants were male and 51.2% (n=262) were female. 24.2% (n=124) of the participants had inadequate health literacy, 23.4 % (n=120) not so inadequate health literacy, 37.9 % (n=194) adequate health literacy and 14.5 (n = 74) had higher health literacy. Health literacy was significantly associated with age, gender, marital status, education, BMI, smoking and physical activity (p
    Conclusion
    Due to low health literacy and the importance of adult role in society, it is necessary educational programs aimed at improving their health literacy skills , designed and implemented.
    Keywords: Health literacy, Adults, HELIA
  • Amir Gerafar, Seyed Mostafa Pouryahya, Kianoush Zahrakar, Mohammad Shakarami, Reza Davarniya Pages 239-249
    Background And Objective
    Commitment is one of the most important components of a successful marriage that without it, the marital commitment will be superficial, apparent and without direction. In this case, the couples are not able to experience the depth of love and intimacy which create because of loyalty, commitment, and marriage. The Study had done the impact of the effect of educational assemble program of practical application of intimate relationship skills (PAIRS) on marital commitment.
    Methods
    This study was a quasi-experimental study that was conducted in a pretest-posttest control group method. The study population was couples that referred to Aram counseling and psychological services center in Gorgan were in the second quarter of 2016. Sample study was 20 couples who were selected and replaced in the experimental and control groups. Evaluation of using Adams and Jones’s standard questionnaire marital commitment took place. Couples of experimental group received the training based on the practical application of intimate relationship skills in 13 weekly sessions of group therapy. Data Analysis with SPSS 20 software and analysis of covariance was performed.
    Results
    The results showed that the practical application of skills intimate relationship, the couple's marital commitment in the experimental group has improved.
    Conclusion
    Due to the results of this study recommended to marriage and family counselors that operate of this marriage enrichment program in marital counseling centers and workshops to improve a couple's intimate relationships and increase satisfaction.
    Keywords: Education, Conflict, Marriage
  • Aliyeh Zarrinkolah, Forouzandeh Dashti, Heidarali Abedi, Seyed Mohammad Masoudi Pages 250-256
    Background And Objective
    The overall objective of this study is "to determine Maturity level of health literacy on Care skin and hair in girls 16-14 years old, first high school Eghlid city. Health literacy can be defined as the ability to read, understand and act upon the recommendations of health.
    Methods
    This study is quantitative - descriptive that occurs on 186 girls and Stratified random sampling was performed. In order to access information from a two-part questionnaire (A - health literacy, reading comprehension, b – performance and computing) related to health of skin and hair, the validity, and reliability of the questionnaire using Cronbach alpha and ending coefficient (r=0.81) and analysis the data by SPSS software (V.18).
    Results
    Mean age, weight, height, body mass index standard deviation of students participating in the study, was respectively (15.31±0.63, 51.60± 9.15), (162.21± 7.48), (19.59± 3.11). Also the age of onset of sexual hair growth 12.09 years indicated. Level of health literacy and reading understanding of dermatological was adequate and health literacy in the calculation of the skin and the hair was border line. Between reading comprehension and performance measures correlated significantly with skin and hair (P=0.05).
    Conclusion
    The research, health literacy level maturation, hair and skin health in adolescent girls Eghlid city have been evaluated borders. So by increase student's reading comprehension and calculation of their performance in the field of dermatology also increased.
    Keywords: Health literacy, girl adulthood, Hair, Skin Care
  • Elham Damani, Khadijah Dehghan Bakhshani, Mohammad Hadi Abbasi, Tahmineh Karimzaei, Nasrin Rezaee, Zaynab Borhanzahi Pages 257-264
    Background And Objective
    The individual protective behaviors have essential role in prevention or decrease the incidence of the harmful effects of detergents. This study aimed to determine the Effect of education based on Awareness on the harmful effects of detergents and disinfectants on hospital service personnel.
    Methods
    This Quasi-experimental study was conducted on 100 off hospital service personnel that randomly divided to control and Intervention groups. Data collection tool was a Multi-section questionnaire includes demographic, Awareness and practice, that its validity and reliability was confirmed by expert and Cronbakh Alpha test. After primary data collecting, educational intervention performed and two months later data in both groups was collected again and analyzed in spss16 soft-ware using descriptive and analytical statistics.
    Results
    Results showed that after intervention only in experimental group the mean scores of Awareness off 12/82±2/42 with 18/06±3/25 and preventive behaviors on hospital service personnel off 14/50 ± 3/41 with 20/06 ± 3/76 meaningful increased.
    Conclusion
    The results showed that education intervention based on Health education was useful in increasing Awareness and promoting preventive behaviors of detergents and disinfectants on hospital service personnel
    Keywords: health education, detergents, hospital service personnel, prevention
  • Hossien Izadirad, Iraj Zareban, Gholamreza Masoudy Pages 265-272
    Background And Objective
    Low back pain in addition to individual conditions reduced working capacity, a waste of time, absence from work, increased healthcare costs and economic losses. The present study was conducted to determine the prevalence of low back pain and its relationship with BMI, age, level of education and ergonomic principles education among rural women of Aq Qala city in 2016.
    Methods
    This present cross sectional descriptive study was conducted on 215 women from the village of the Aq Qala city. Data were collected by the Nordic questionnaires. The data was analyzed with software spss20, chi-square test and descriptive statistics.
    Results
    The prevalence of low back pain was 81/86% among rural women . χ2 analysis showed a significant relationship between low back pain with BMI(p=0/004), age(p=0/045) and education of ergonomic principles (p=0/003). There is no relationship between low back pain with level of education (p=0/08). Only 8/37% of participants were trained on ergonomic principles.
    Conclusion
    Considering the high prevalence of low back pain, The need felt for training these people in the field of weight loss, Implementation of ergonomic principles in Home working and Agriculture activities.
    Keywords: low back pain, body mass index, ergonomic, education