فهرست مطالب

اندیشه علامه طباطبایی - پیاپی 4 (بهار و تابستان 1395)

نشریه اندیشه علامه طباطبایی
پیاپی 4 (بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی دشتی صفحات 7-30
    تفسیر المیزان کتابی است سرشار از مباحث معرفتی، حکمی، روایی، ادبی و تاریخی که ذیل آیات برای تبیین مفاهیم قرآنی، منظم گشته است. این تفسیر که در واقع، دائرهالمعارفی گرانسنگ از علوم قرآنی و اسلامی است، طی چهل سال اخیر، همه جا به عنوان منبعی قابل اعتماد، مورد استفاده پژوهشگران بوده است و در بسیاری از موارد، نظر علامه طباطبائی، فصل الخطاب مباحث گشته است. در این میان، توجه علامه به ادبیات و خاصه اشعار عرب در ارتباط با بیان آیات، جایگاهی ویژه و اهمیتی بسزا دارد. در این نوشتار، کوشیده ایم تا از این منظر به تفسیر المیزان بنگریم و در حد بضاعت خویش و امکانات یک مقاله، کارکردهای اصلی این ابیات و رویکرد حاکم بر آنها را که حاصل ذوق و اندیشه علامه است، تشخیص دهیم وتحلیل نماییم. منبع مورد استفاده ما، متن اصلی المیزان و نیز ترجمه بیست جلدی آن از سید محمدباقر موسوی همدانی (م. 1421ق.) است که جامعه مدرسین حوزه علمیه قم به چاپ رسانده است.
    کلیدواژگان: علامه طباطبائی، تفسیر المیزان، شعر عرب، شواهد ادبی، تبیینات ادبی و تاریخی
  • صالح حسن زاده، علی پیرهادی، مریم رستگار صفحات 31-46
    در آیه 71 سوره مریم آمده است: «هیچ کسی از شما نیست مگر وارد جهنم می شود که بر پروردگارت حتمی و مقرر است». به سبب ظهور این آیه در دخول مومنان به جهنم و ناسازگاری آن با رحمت عام الهی در دیگر ادله، آن را در زمره آیات مشکل قرار داده اند. بنابراین، برای رفع شبهه تعارض آن با آیات و ادله دیگر، تفسیری متقن و متین می طلبد. علی رغم قول مشهور که ورود را به معنای دخول تعریف می کنند و گریزی از توجیه تعارض رحمت و نقمت برای مومنان ندارند که آنان را در تفسیر آیه دچار مشکل می کند، علامه طباطبائی تفسیری خلاف مشهور دارند. مقاله حاضر، دیدگاه علامه طباطبائی را به دلیل دقت و اهمیت آن و قوت ادله در مخالفت با قول مشهور بررسی نموده است و از ادله قرآنی که روش تفسیری ایشان است استدلال به معنای قرب و اشراف در معنای ورود می کند. همچنین، از دلایل ادبی، به ویژه لغت و روایات نیز بهره گرفته است. علامه در راستای تثبیت دیدگاه خود، به نقد دیدگاه های دیگر هم پرداخته است که ادله قرآنیدیدگاه های دیگر را با همین روش نمی پذیرد و ادله روایی آنان را از ناحیه سند یا دلالت، مخدوش می داند و تفسیر ایشان موافق با حکمت تحذیری آیه است.
    کلیدواژگان: ورود، جهنم، همگانی، تعارض، رحمت عام، الهی، علامه طباطبائی
  • میثم امانی صفحات 47-68
    علامه طباطبائی را باید جزء فلاسفه ای دانست که بعد از ملامحسن فیض کاشانی تلاش نموده با رویکردی تازه به مسئله علت غایی بنگرد. عموم فلاسفه اسلامی کوشیده اند به اشکالات وارد بر علت غایی پاسخ دهند، اما علامه طباطبائی می کوشد با اثبات کلیت علت غایی از طریق اصل تکامل عمومی، به دو اشکال معروف، یعنی اتفاق انگاری و عبث انگاری پاسخ دهد. به نظر ایشان، وجود غایت در همه افعال انسانی به عنوان جزئی از سه دسته افعال طبیعی، الهی و انسانی، بدیهی و کلی است، لیکن غایت بر حسب نوع مبداء فعل تفاوت دارد. تفاوت غایت ها به نظر علامه طباطبائی، به تفاوت علم اجمالی و تفصیلی برمی گردد و غایت مرتبه ای از مراتب وجودی انسان است که با سیر از وجود ذهنی به وجود عینی باعث استکمال فرد خواهد شد.
    کلیدواژگان: طباطبائی، غایت، علت غایی، اتفاق انگاری، عبث انگاری
  • حسین خاکپور، فاطمه اثنی عشری صفحات 69-86
    قرآن در آیاتی چند به همانندآوری مانند خود تحدی می نماید؛ گاهی به سوره ای، زمانی به دو سوره و در نهایت، به مانندسازی با قرآن تحدی شده است. مفسران از دیرباز به این نکته توجه داشته اند و این چرایی چنان سوالی در پیش روی آن ها خود نمایی کرده است. برخی بر این پندارند که آیات، مراحل تحدی را بیان می کند و گروهی تلاش می کنند بین محتوای سوره و نوع تحدی ارتباط برقرار سازند و دسته ای غرض خاصی برای آن متصور هستند. مقاله حاضر به روش توصیفی تحلیلی با رویکرد قرآنی، آیات تحدی را از دیدگاه علامه طباطبائی در تفسیر گرانسنگ المیزان بررسی می کند و چنین نتیجه می گیرد که بیان تحدی درآیات مختلف قرآن به صورت مطلق است و مشتمل بر «اغراض خاصی» می باشد. تحدی در آیه 88 سوره اسراء، تحدی به تمام اغراض قرآن می باشد و غرض اساسی کل کتاب آسمانی این است که احتیاج های مردم را تا روز قیامت در بر دارد. تحدی در آیه 28 سوره یونس، تحدی به یک غرض تام و جامع است. بر این اساس، دیدگاه علامه را در بحث تحدی می توان مبتنی بر «غرض خاص» استوار دانست که نشات گرفته از مبنای ایشان در بحث علت تسمیه «سوره» می باشد.
    کلیدواژگان: اعجاز قرآن، تحدی، تفسیر المیزان، علامه طباطبائی
  • حسین نمازی فر، سعید عباس زاده مهنه، امیر عزیزی صفحات 87-108
    حدود از اساسی ترین احکام دین اسلام است که اجرای آن در جامعه مورد اهتمام و تاکید شارع مقدس قرار گرفته است. لیکن امروزه این سوال مطرح است که آیا احکام حدود، همچنان که دشمان اسلام اذعان می کنند، احکامی ضد حقوق بشری است یا خیر؟ نگارنده در پاسخ به این سوال ضمن تبیین فلسفه و حکمت احکام حدود از دیدگاه علامه طباطبائی، معتقد است این احکام نه تنها ضد حقوق بشری نیست، بلکه همچنان که علامه با استعانت از کلام وحی و روایات ائمه(ع) فرموده اند، اجرای هر یک از حدود الهی در راستای مصلحت و سعادت نوع بشر است، مثال آنکه فلسفه حد زنا و قذف برای حفظ بقای نسل و نظام جامعه خانوادگی است؛ چراکه بدون شک با باز شدن راه زنا و شیوع فحشاء در جامعه، روز به روز میل و رغبت افراد به ازدواج کمتر می شود و در نتیجه، بقای نسل و نظام جامعه خانوادگی از بین می رود و اینکه فلسفه حد شراب، بر اساس مصلحت جامعه و در راستای محافظت از عقل بشری و جلوگیری از مضرات طبیعی و اخلاقی است و همچنین است فلسفه و حکمت اجرای حد سرقت و محاربه؛ چراکه از منظر علامه، هیچ جرم و گناهی به قدر تعدی به حقوق مردم، جامعه را فاسد نمی سازد، چون مهم ترین چیزی که جامعه انسانی را بر اساس خود پایدار می دارد، نظام اقتصادی جامعه است که خدا آن را مایه قوام نظام اجتماعی قرار داده است و اجرای حد محاربه نیز در راستای تامین امنیت و آسایش افراد جامعه، امری ضروری محسوب می شود.
    کلیدواژگان: حد زنا، قذف، سرقت، شرب خمر، محاربه
  • روح الله محمد علی نژاد عمران، کامران اویسی صفحات 109-125
    از مهم ترین مباحث مطرح در اصول و مبانی تفسیری مفسران، حجیت روایات تفسیری در بیان مقصود الهی از آیات قرآن است. برخی از اصولیان و مفسران، مانند علامه طباطبائی، مفسر بزرگ معاصر امامیه، معتقدند روایات تفسیری ذیل آیات غیرفقهی حجت و معتبر نیستند. دلیل ایشان نیز بی اعتباری ظن در مباحث غیرعملی است، به گونه ای که نمی توان از خبر واحدی که قرینه ای بر اعتبار به همراه ندارد، در تفسیر آیات غیرفقهی بهره جست و اگر هم در حوزه های فقهی از اخبار آحاد استفاده می شود، از ناچاری برای لزوم عمل کردن در احکام است. اما چنین ضرورتی در باب غیرفقه وجود ندارد و آنجا فقط باید به قطع رسید و اخبار آحاد مایه قطع و یقین نیستند. در مقابل، مشهور موافقان حجیت روایات تفسیری، به بنای عقلا و فرق نگذاشتن بین فقه و غیرفقه در اعتبار دادن به خبر واحد تمسک می جویند. نبود اثر شرعی برای خبر واحد در حوزه غیر فقه از دیگر اشکالاتی است که علامه طباطبائی بر حجیت روایات تفسیری وارد می داند که در پاسخ، می توان به وجود اثر شرعی در کاشفیت خبر از واقع و یا اثرات تکوینی برای آن استناد نمود. بر این اساس، منبع عظیم روایات غیرفقهی سهم موثری در فرآیند تفسیر خواهد داشت.
    کلیدواژگان: حجیت، روایات تفسیری، روایات غیرفقهی، خبر واحد، تفسیر روایی، علامه طباطبائی
|
  • Mehdi Dashti Pages 7-30
    Al-Mizan is a book full of knowledge, wisdom, narrative, literary and historical subjects which are written under Qur’anic concepts to illustrate them. This book is actually a precious Encyclopedia of Islamic and Qur’anic sciences which has been used as a reliable source by researchers within the last forty years and in many cases, Allameh Tabatabai’s comment, is the final word. However, the attention of Allameh Tabataba’i to the literature and especially Arabic poems associated with expression of verses, has a special position and importance. In this paper, according to the possibilities of an article, we have tried to determine and analyze the main functions of these poems and their approach which indicate Allameh tabatabai’s thought and talent. Our sources, are the original text of Al-Mizan and also its translation in twenty volumes of Mohammad Bagher Mousavi Hamadani which has been published in Qom.
    Keywords: Allameh Tabatabai, Al-Mizan, Arab's poems, Literary evidence, literary, Historical illustration
  • Saleh Hasanzadeh, Ali Pirhadi, Maryam Rastgar Pages 31-46
    Seventy-first verse of Surah Maryam: "And it Mnkm Ella arrivals Mqzya Kahn Ali Rbk sure, no one to Hell unless you are certain that your Lord and regulations." The advent of the entry into believers to hell, as put verses problem because the faithful enter into hell, is incompatible with the general mercy of God in other arguments, so as to disabuse its conflict with signs and other evidence, the interpretation requires strong and graceful.Despite the celebrity, that entry defines the means of entry and escape from conflict to justify mercy and not a curse for the believers that they will have difficulty in interpreting the verse, Allameh Tabataba’i (RA) have a contrary interpretation; he's entry means esteem and nobility define, and therefore, this interpretation does not conflict justify the trouble and, according to this interpretation, the conflict, negative to the profit issue. Especially Spanish literary reasons and traditions is also used. He (RA) to establish their views, to criticize another's views that the Qur’anic evidence does not accept other views using the same procedures and evidence of their validity from the area or the reference document, distorted knows. He accuracy (RA) in the verse is commendable and their interpretation agrees with the wisdom deter verse.
    Keywords: Signs of trouble, Surah Maryam, the Faithful, to hell, Allameh Tabatabai (ra), Tafseer, Quran
  • Meysam Amani Pages 47-68
    Allameh Mohammad Hossein Tabataba’i is one of the philosophers who tried to look with a new approach at the ultimate cause after Molla Mohsen Faiz Kashani. Most of the Islamic philosophers have tried to answer the problems made against ultimate cause, but Allameh Tabataba’i tries to respond to two main problems of seeing it futile and considering in vain by proving the principle of general evolution. In his opinion existing a purpose in all of human actions as part of the three categories of acts, natural, divine and humanity, is obvious and general. But, the purpose of the act is different depending on the source. The difference of purposes in Allamah Tabataba’i's view returns to the difference of brief and detailed science, and the purpose is an order of magnitude of the existence of man, which, from subjective existence to objective existence will exacerbate one.The first sign is that all of the human beings are in search of perfection, and their perfection is the best move, secondly, purpose in human acts which is a scientific subject can be achieved provided if the attainment of science will be achieved. Thirdly purpose returns to the subject and, accordingly, purpose is a degree of human existence. Purpose means the ultimate movement, the perfection of the human being, which first begins with mental imagination and, if realized, will cause the path from imperfection to perfection, and will intensify the existential level of man.
    Keywords: Allama Mohammad Hossein Tabatabai, Purpose, Ultimate Cause, Seeing Futile, Considering in Vain
  • Hossein Khakpur, Fatemeh Esnaashari Pages 69-86
    In the interpretational and Qur’anic sciences books, for the miracle of Qur’an it is tallced about thdyGod inrites all polytheits and obstinate to bring a similar in order to prove their disability to them. And in this subject, it is relied on 5 verses of the great Qur’an. Necessity of paying to this subject, makes us get aware of revolve of thdy verses revelation, and it is whatness and whyness. The present essay through the interprctationd- analytic method and a Qur’anic- narrational way has investigated the revolve of thdy verses revelation from the point of viev of Allameh Tabataba’i in Almizan, the book of interpretation and from the results of this research is that: stating thdy in the different verses of Qur’an is absolute and involves speciale, thdy in th 88th verse of the sura Asra is thdy to all the Qur’an purposes and the basic purpose of all the holy books is to involve all the peoples need until the day of resurrection and thdy in the 28th verse of the sura Younos is thdy to a quite purpose
    Keywords: Quran, Tallced, Allameh Tabatabai, Al-Mizan, Interpretation, Interpretational
  • Hossein Namazifar, Saeed Abbaszadeh Mehne, Amir Azizi Pages 87-108
    Hudud is one of the most fundamental Islamic sentences which its implementation in society has been regarded as a priority and stressed by the divine legislator. But, today the question is that are Hudud's sentences anti-Human rights as the enemies of Islam claim or not? Thus, the author while explaining the philosophy and wisdom of the Hudud's sentences from the viewpoint of Allameh Tabatabae’i believes that the sentences are not against human rights but also as Allameh Tabatabae’i relying on verses of holy Qur’an believes that the implementation of each of these Hudud in society is for ultimate happiness and welfare of humankind. From his perspective, the philosophy of Had for adultery and qazaf is for the survival of generations and community system; because with spreading of adultery and prostitution in society, people get less willing to marry and as a result , survival of humankind and community system are threatened. Similarly, the philosophy of drinking alcohols had which is based on the benefits of society and in order to protect the human intellect and prevent natural and moral harms. Considering the philosophy and wisdom of the implementation of theft's Had, Allameh Tabatabae’i considers it as a device for not corrupting the society; because according to his opinion, no crime as much as trampling rights of people can not corrupt the society. Because the most important thing that sustains a human society based on itself is the economic system of society, which God has placed it on the basis of the consistency of the social system, and the implementation of the Moharebeh's Had is also necessary in order to provide the safety and comfort of the community.
    Keywords: Adultery's had, Qazaf, Theft, Drinking Alcohol, Moharebeh
  • Rouhollah Mohammad Alinejad Omran, Kamran Oveissi Pages 109-125
    One of the most important issues discussed in the interpretive principles and foundations of the commentators is the validity of interpretative narratives in expressing the divine purpose of the verses of the Qur’an. Some scholars and commentators such as Allameh Tabataba’i, the great Imamian contemporary commentator, believe that Interpretative narratives are not valid on non-fiqh verses. His reason is also the lack of credibility of suspicion in impractical topics. In such a way that it is not possible to use the single news that does not have the same credit, in the interpretation of non-fiqh verses, and if news is used in fiqh fields, it is because of necessity to follow the rulings. But such a necessity does not exist in the non-fiqh cases, and there should only be certainty, and the news is uncertain. In contrast, famous supporters of the authority of the interpretive narratives, rely on the construction of the intellect and the no difference between fiqh and non-fiqh in validating the single news. The lack of religious law for the single news in the field of non-fiqh is one of the other problems that Allameh Tabataba’i believes in the validity of interpretive narratives, which can be cited in the answer to the existence of a religious effect in discoveries of news from the happenings or developmental effects. Accordingly, the great source of non-fiqh narratives will have an effective contribution to the interpretation process.
    Keywords: Validity, Interpretative narratives, Non-fiqh narratives, Single News, Narrative Interpretation, Allameh Tabatabai