فهرست مطالب

نشریه پژوهش ملل
پیاپی 10 (مهر 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/07/07
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حمید سرمدی، علیرضا ازغندی صفحه 1
    این پژوهش برآن است که با استفاده از تحلیل گفتمان به بررسی زمینه ها و ریشه های تغییر رویکرد سیاست خارجی ایران از آرمان گرایی به عملگرایی با تکیه بر مقایسه دهه اول با دهه دوم انقلاب اسلامی بپردازد. با توجه به ماهیت اسلامی انقلاب و در اختیار گرفتن حاکمیت توسط اسلام گرایان، طرح شعارهای آرمانگرایانه و تسلط گفتمان آرمانگرایی در عرصه های داخلی و خارجی در سال های اولیه انقلاب امری عادی به نظر می رسید، اما با پایان جنگ تحمیلی و روی کار آمدن دولت عملگرای اقتصاد محور هاشمی رفسنجانی موجب تغییر رویکرد سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران از رویکرد آرمان گرایی در دهه-ی اول به عملگرایی در دهه دوم انقلاب اسلامی شده است.
    کلیدواژگان: جمهوری اسلامی ایران، سیاست خارجی، تغییر رویکرد، دهه اول و دوم انقلاب اسلامی
  • محمد علی خسروی، اژدر پیری سارمانلو صفحه 17
    یکی از دلایل کاهش قیمت نفت، کنش های سیاسی برخی کشورها است که با اهداف سیاسی خود از نفت به عنوان وسیله ای برای رسیدن به اهداف خود استفاده می کنند. نکته مهم در این بین اشاره به دلایل استفاده از این تصمیمات توسط کشورهای صاحب نفوذ است. انگیزه ها و عوامل سیاسی که اکنون ریشه در منافع آمریکا و عربستان دارد. در واقع این عوامل را می توان به دو دسته: مقابله غرب با روسیه و تقابل بین ایران و عربستان تقسیم کرد.
    آمریکا و عربستان با دامن زدن به کاهش قیمت نفت منافعی را در منطقه خاومیانه و همینطور در آمریکا دنبال می کنند که برای آن نیازمند حفظ تولید فعلی و حتی افزایش آن هستند. بازی سیاسی عربستان و همدستی این کشور با آمریکا برای اعمال فشار بر کشورهای روسیه و ایران است. رویارویی روسیه با غرب و چالش های فراروی روسیه از ابعاد تحریم های این کشور بر سر مسئله اوکراین و شبه جریزه کریمه است. همچنین تقابل ایران و عربستان دو قدرت منطقه ای را می توان یک رقابت منطقه ای و تقابل ایدئولوژیک توصیف کرد. نتایج این گونه تنش ها به نفع کشورهای مصرف کننده و به ضرر تولیدکنندگان نفت بوده است. باتوجه به یافته ها و تحلیل های صورت گرفته در شرایط کنونی و اوضاع تنش آمیز خاورمیانه بعید به نظر می رسد که بهای نفت در کوتاه مدت به قیمت های اواخر سال 2014 برسد.
    کلیدواژگان: عوامل سیاسی، آمریکا، عربستان، نفت، ایران، روسیه
  • سیامک سلیمانی، محمد سجاد رشید پور، حسین منصوری، عبد الحسین محمدی صفحه 33
    در پژوهش حاضر با توجه به اهمیت کاربرد ابتکار جدید »مدیریت دانش« در سازمان ها، خصوصا سازمان های خدماتی و لزوم ایجاد و پرورش »خلاقیت و نوآوری« در کلیه راهبردها، منجر به پرورش کارکنانی خلاق و پویا می گردد. دراین پژوهش علاوه بر بررسی رابطه بین کاربرد مدیریت دانش توسط کارکنان با خلاقیت آنان، تعریف جامعی از مدیریت دانش به همراه مولفه های آن، چگونگی کاربرد مدیریت دانش در سازمان های خدماتی، همچنین بررسی چند جانبه خلاقیت و نوآوری و روش های آموزش و ایجاد خلاقیت مورد بحث قرارگرفته است. نمونه تحقیق شامل 150نفر از کارکنان است که به روش نمونه گیری «خوشه ای« و »تصادفی ساده« انتخاب شده اند. ابزار تحقیق مورد استفاده شامل پرسشنامه مدیریت دانش و پرسشنامه خلاقیت که توسط رندسپ تهیه شده است، می باشد. همچنین روایی هردو پرسشنامه با چندین روش آماری مورد تایید قرار گرفته است. نتایج پژوهش نشان دهنده آن است که بین مدیریت دانش و خلاقیت کارکنان رابطه معنا داری وجود دارد و مولفه های برداشت، پالایش، سازماندهی، اشاعه وکاربرد دانش بر خلاقیت کارکنان تاثیر مثبت و معناداری دارد. بنابراین مولفه های مدیریت دانش می تواند بر میزان خلاقیت کارکنان آب منطقه ای کرمانشاه تاثیرگذار باشد.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، اکتساب، خلاقیت، آب منطقه ای کرمانشاه
  • عبدالله مصلحی، عظیم صلاحی کجور صفحه 45
    هدف اصلی این تحقیق رابطه قدرت مدیران و مدیریت زمان با بهره وری نیروی انسانی در ادارات ورزش و جوانان استان مازندران است. روش تحقیق در این مطالعه، توصیفی و از نوع همبستگی و جامعه آماری از میان 400 نفر از کارکنان ادارات ورزش و جوانان استان مازندران به کمک جدول مورگان 191 نفر انتخاب شده است. ابزار گردآوری داده ها، سه پرسشنامه معتبر سنجش منابع قدرت شرایخیم و هینکین (1989) با پایایی 812 درصد و مدیریت زمان آرنولد و فلدمن (1986) با پایایی 854 درصد و بهره وری نیروی انسانی هرسی و گلداسمیت (1998) با پایایی 901 درصد است. روش تجزیه و تحلیل داده ها، با استفاده از آمار توصیفی و آمار استنباطی به کمک نرم افزار LISREL است. یافته تحقیقی حاکی از این است که بین قدرت مدیران و مدیریت زمان با بهره وری مثبت و معنادار رابطه وجود دارد. همچنین بین مولفه های قدرت مدیران (پاداش، قانون، مرجعیت و تخصص) و مولفه های مدیریت زمان (هدف گذاری، برنامه ریزی عملیات، تفویض اختیار، مدیریت ارتباطات و مدیریت جلسات) با بهره وری نیروی انسانی در کارکنان ادارات ورزش و جوانان استان مازندران رابطه وجود دارد ولی بین مولفه های اجبار و اولویت بندی اهداف و فعالیت ها رابطه وجود ندارد.
    کلیدواژگان: قدرت مدیران، مدیریت زمان، بهره وری نیروی انسانی، کارکنان ورزش و جوانان
  • عدنان موسوی رابطی صفحه 53
    این مقاله در حوزه علوم انسانی و نقش آن در خدمت امر به معروف و نهی از منکر در جامعه است؛ رابطه ی دین و علوم انسانی یک رابطه ی لاینفک و تحت تاثیر یکدیگر است، هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه ی دین و نظام جسمانی (حجاب) و شبهات مطرح شده از مفهوم آزادای در بین دختران است. با توجه به نقش مهم دانشگاه و دانشجویان در جامعه در زمینه ی رشد تحقیقات برای گسترش امر به معروف و نهی از منکر، به طرح سئوال مهمی پرداخته می شود که آیا ارتباطی بین آزادی و حجاب هست یا خیر؟ و سعی براین است در پرسشنامه ای که تدوین شده بررسی نماییم آیا دانشگاه تحت تاثیر ایدئولوژی های کشوری است یا نظام کشوری تحت تاثیر ایدئولوژی دانشگاهی؟ به دنبال یافتن جایگاه دانشگاه که معدن تولید علم در این ایدئولوژی است، می باشیم. روشی که در این تحقیق مورد استفاده قرار گرفته، تحقیقی پیمایشی است که در آن با استفاده از پرسشنامه و به طور مستقیم به مصاحبه شوندگان ارائه شده است. در پایان به ارائه ی نتیجه گیری و راهکارهایی پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: حجاب، علوم انسانی، شهر آبادان، ارزش های دینی، دانشجویان دختر
  • راهیل جلیلیان صفحه 63
    نام امیر ارتش سپهبد صیاد شیرازی با تاریخ 8 سال دفاع مقدس عجین شده است. صیاد شیرازی همواره آرزوی شهادت داشت و اکنون که این سرباز فداکار اسلام و ایران مزد قهرمانی و زحمات ارزشمند خود را در راه خدا دریافت نموده و به آنچه در طول عمر پربرکت خود در آرزویش بود نایل آمده وظیفه سربازان ولایت است تا با نگاشتن مقالاتی در وصف ایشان ضمن معرفی خصوصیات آن شهید بزرگوار به همگان، ادامه دهنده راه همه شهیدان بلاخص شهید صیاد شیرازی باشند. این نگاشته به منظور بیان ویژگی های آن شهید تهیه شده است. سوال این مقاله که در پی پاسخ آن هستیم عبارت است از: ویژگی های اخلاقی شهید صیاد شیرازی چه بودند که ایشان را به الگوی نظامی–اخلاقی در میان جوانان، سربازان و فرماندهان تبدیل نموده است؟ فرضیه مقاله حاضر اینکه به نظر می رسد ویژگی های اخلاقی چون ولایتمداری، اخلاص، مردمی بودن و... سبب گردیده تا ایشان به عنوان یکی از فرماندهان ممتاز نظامی–اخلاقی و مذهبی به ملت ایران معرفی و در تاریخ پر حماسه ملت شهید پرور و قدر شناس ایران اسلامی همواره ثبت گردند. این مقاله به روش کتابخانه ای و همچنین تکیه بر منابع اینترنتی تهیه شده و هدف از نگاشته پیش رو عبارت است از: تجلیل از مقام شهید سپهبد علی صیاد شیرازی، ارائه الگوی مناسب برای نسل آینده و معرفی و واکاوی ویژگی های اخلاقی منحصر به فرد شهید صیاد شیرازی.
    کلیدواژگان: امیر سپهبد صیاد شیرازی، رشادت، زندگینامه، ویژگی های اخلاقی، ایثار