فهرست مطالب

پژوهش ملل - پیاپی 26 (بهمن 1396)

نشریه پژوهش ملل
پیاپی 26 (بهمن 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/11/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اسماعیل احمدی *، مجتبی مقصودی صفحات 7-36
    دانش یکی از منابع قدرت است و قدرت، تعیین کننده بسیاری از مناسبات است، پس مطالعه بعنوان مهمترین بستر تولید آگاهی، سبب ارتقاء دانش عمومی جامعه خواهد شد و این خود باعث می‏ شود روابط انسان ها، کمترین تنش ها را به خود ببیند. مطالعه در کمک به ساخت فرهنگ صلح پایدار نقش حائز اهمیتی دارد. افزایش آگاهی و گسترش فرهنگ مطالعه پیش نیاز ایجاد و گسترش فرهنگ صلح است. از اینرو پژوهش حاضر درصدد است با تبیین وضعیت صلح و مطالعه در نقاط مختلف جهان با تاکید بر منطقه خاورمیانه به مقایسه وضعیت این دو مولفه و نسبت آنها در جهان و بطور ویژه در خاورمیانه بپردازد. این پژوهش به روش کتابخانه ای انجام شده است. همچنین برپایه آمارهای گردآوری شده از منابع رسمی منتشر شده، مقایسه بین کشورها در شاخص های صلح و مطالعه صورت گرفته و تجزیه و تحلیل لازم انجام شده است. یافته ها نشان می دهد ناآرام ترین منطقه جهان خاورمیانه است که علیرغم پیشینه تاریخی ارزشمند خود در حوزه خط، کتابت و کتابخانه، امروز در شاخص سرانه مطالعه و دیگر شاخص های فرهنگی مرتبط با آن ، وضعیت مناسبی ندارد. وضعیت مناسب در هر دو مولفه عمدتا از آن کشورهای توسعه‏ یافته است. صلح و مطالعه رابطه ‏ای دوسویه با یکدیگر دارند. مطالعه پیش نیاز و به دیگر سخن، مولفه مهمی در ایجاد و گسترش صلح در دنیاست. مطالعه به ایجاد و گسترش صلح، امنیت در جامعه کمک خواهد کرد. صلح نیز با ایجاد شرایط آرام (امنیت و اقتصاد مناسب ناشی از صلح) در جامعه و تقویت و تثبیت مراکز اطلاعاتی و تولید کننده اطلاعات، شرایط ترویج دانش و گسترش فرهنگ مطالعه را مهیا می ‏سازد.
    کلیدواژگان: صلح، مطالعه، تیراژ کتاب، منطقه خاورمیانه
  • لقمان قنبری، امید عزیزیان * صفحات 37-58
    جهانی شدن و تحول در ماهیت جنبش های اجتماعی از مباحث مهم در علم سیاست است. از اینرو فهم رابطه جهانی شدن و تحول در ماهیت جنبش های اجتماعی آتی ایران در کانون پژوهش حاضر می باشد. این پژوهش درصدد جواب به این سوال است که چه رابطه ای بین جهانی شدن در ابعاد ارتباطی- اطلاعاتی با آینده جنبش های اجتماعی در ایران وجود دارد. فرضیه مطرح شده این است که جهانی شدن در ابعاد اطلاعاتی- ارتباطی یکی از عوامل مهم تحول در جنبش ها و ظهور جنبش های نوین اجتماعی در جامعه آتی ایران خواهد بود. متغیر مستقل جهانی شدن اطلاعات و ارتباطات و متغیر وابسته پژوهش نیز ظهور جنبش های نوین اجتماعی می باشد. یافته های این پژوهش نشان می دهد که در آینده جنبش های جدید اجتماعی ایران دارای ویژگی هایی چون هم پوشانی بودن، غیرسیاسی بودن، هویت گرا بودن، چندسری بودن یا فقدان رهبری به شکل کلاسیک، ارتباط با نهادهای بین المللی و منطقه ای، پیروی از منطق پیش روی آرام، استفاده از رسانه های نوین مجازی و شبکه سازی مجازی، طرح مطالبات دموکراتیک- حقوق بشری، افزایش پیوندهای دوجانبه و چندجانبه، اعتقاد به روش های مسالمت آمیز و پرهیز از خشونت می باشد.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، تکنولوژی اطلاعاتی و ارتباطی، جنبش های نوین اجتماعی، فضای مجازی
  • ترجمه: حسام خاتمی صفحات 59-74
    خیزش چین و روابط پویاتر آسه آن - چین به چالش های برجسته ای برای اندونزی در پی بحران مالی جهانی مبدل شده است. از نظر اقتصادی، همکاری بین آسه آن و چین از طریق منطقه آزاد تجاری آسه آن- چین باعث اثرات منفی قابل توجهی برای اندونزی شده است و شاهد آن کسری تجاری مداوم، رکود صنعتی و افزایش نرخ بیکاری است. در حوزه های سیاسی و نظامی، تغییراتی در رفتار سیاسی چین وجود داشته که این تغییرات حرکت از سمت رفتارهای انطباقی به سوی رفتارهای تهاجمی در شرایط عدم قطعیت و اطمینان در دریای چین جنوبی است. این وضعیت منجر به بروز گفتمان هایی برای دعوت از قدرت های فرامنطقه ای به ویژه ایالات متحده برای دخالت فعالانه در ترتیبات امنیتی منطقه شده است. در این زمینه، اندونزی، آسه آن را بعنوان یک ابزار مهم برای گردهم آوردن تمامی قدرت ها در منطقه و توجه به گفتگو و همکاری به جای اختلاف و مناقشات نظامی، مورد ملاحظه قرار می دهد.
    کلیدواژگان: سیاست خارجی، اندونزی، چین در حال ظهور، موازنه قوا
  • حمیدرضا علیزاده* صفحات 75-97
    استفاده از تحریم های اقتصادی جزء واقعیت های پذیرفته شده حقوق بین الملل محسوب می گردد. اما از آنجا که تحریم ها می تواند تاثیرات منفی بر روی شهروندان دولت های هدف داشته باشند، همواره بحث از مشروعیت یا عدم مشروعیت آنها در میان بوده است. لذا در این پژوهش تلاش بر آن است تا ابتدا ضمن تحلیل تحریم های اقتصادی ناقض اصول حقوق بین الملل و اینکه کدام تحریم ها از منظر حقوق بین الملل مشروع و کدام تحریم ها نامشروع هستند؛ به تبیین راهکارهای جایگزین به منظور کاهش اثرات منفی تحریم ها بر شهروندان دولت هدف پرداخته شود. روش تحقیق در این پژوهش به صورت توصیفی- تحلیلی است و با روش کتابخانه ای و فیش برداری و استفاده از منابع اینترنتی می باشد. در نتیجه، باتوجه به اینکه روند اعمال تحریم ها در منشور مشخص شده، اگر چنین اقداماتی از سوی شورای امنیت اعمال گردد، می تواند مشروع تلقی گردد. شورای امنیت باید در اعمال تحریم ها جانب احتیاط را رعایت نماید و از اعمال تحریم هایی که اصول حقوق بین الملل را نقض می کند، پرهیز کند. بنابراین تحریم های خارج از این چارچوب نامشروع و غیرقانونی تلقی خواهد شد.
    کلیدواژگان: تحریم های اقتصادی، دولت هدف، تحریم هوشمند
  • حمید بخشایی *، سینا صالحی صفحات 99-116
    پایان تاریخ از چشم انداز تاریخی، سیاسی و فلسفی جای بسی تامل و بررسی است. پایان تاریخ و فرضیه تناهی پیشرفت به سوء تفاهم هایی جدیدتر منجر شده است. فوکویاما در دکترین سیاسی خود تمام مشخصات مدرنی را که در واقع مایه زوال و افول تمدن غرب خواهد بود را بعنوان ابزار دوام و استمرار بقاء سرمایه داری برمی شمارد. او می کوشد با بکارگیری زور این پایان را به تعویق اندازد و با ترسیم چهره ای دیگر از این پایان به جای نگرانی، امید و تحرک ایجاد کند. در خلال سال 1989 میلادی فرانسیس فوکویاما به اصالت دادن به دموکراسی لیبرال بعنوان اندیشه سیاسی اقتصادی در آمریکای شمالی و اروپای غربی، نظریه پایان تاریخ را در مقاله ای منتشر نمود. در این پژوهش به تبیین و بررسی مبانی و خاستگاه اندیشه فرانسیس فوکویاما پرداخته شده و برای انجام آن از روش توصیفی- تحلیلی استفاده و داده های آن به روش کتابخانه ای گردآوری شده است. یافته های تحقیق حاکی از آن است که ریشه های فکری پایان تاریخ فوکویاما برگرفته از دیالکتیک هگلی است. پایان تاریخ فوکویاما برمبنای ایدئولوژی لیبرال دموکراسی و سعی در تقویت و تثبیت آن در نظام جهانی دارد. هگل این محرک اولیه تاریخ را در عاملی انسانی که همانا پیکار برای بازشناسی باشد، می داند.
    کلیدواژگان: نظریه پایان تاریخ، فوکویاما، هگل، لیبرال دموکراسی، ایدئولوژی
  • احسان یوسفی * صفحات 117-139
    پس از پیروزی انقلاب اسلامی، روابط ایران با اتحادیه اروپا فراز و نشیب های بسیاری را تجربه کرده و به واسطه تحولات سازمانی این اتحادیه، ظهور متغیرهای جدید و تحولات منطقه خاورمیانه و تاثیر آنها، کمتر پیش آمده که روابط مذکور دارای ثبات و روندی رو به گسترش در یک بازه زمانی درازمدت باشد. روند مذاکرات و دیپلماسی هسته ای ایران واروپا نشان می دهد که دوطرف هدف ها و انگیزه های جداگانه ای دارند. ایران برای خنثی سازی سیاست های خصمانه آمریکا و بهره گیری از فناوری هسته ای به ویژه چرخه سوخت، وارد مذاکره و چانه زنی با اروپا شده است. از سوی دیگر هدف اتحادیه اروپا اقناع ایران برای چشم پوشی از فناوری چرخه سوخت هسته ای با دادن امتیازات تشویقی است. به عبارت دیگر، اروپا نیز مانند آمریکا خواهان توقف یکسره غنی سازی اورانیوم و تولید سوخت هسته ای در ایران است؛ پرونده هسته ای ایران بعنوان نقطه کانونی مورد مناقشه ایران و اتحادیه اروپا قرار گرفته است تا جائیکه بر روابط سیاسی شان اثرات قابل ملموسی بر جای گذاشته است. در این مقاله در جستجوی پاسخ این سوال خواهیم بود که روابط سیاسی ایران با اتحادیه اروپا در سال های (92-88) چه تحولاتی را پشت سر گذاشته است. نوع روش این پژوهش، به شیوه توصیفی-تحلیلی و گردآوری اطلاعات با استفاده از روش کتابخانه ای بوده است.
    کلیدواژگان: انرژی هسته ای، اتحادیه اروپا، ایران، سیاست خارجی، مذاکرات هسته ای
  • احمد عباسی* صفحات 141-154
    باتوجه به اهمیت مهارت های زندگی در حل مسائل بین فردی و بهبود سلامت روان دانش آموزان دبیرستانی، پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش مهارت های زندگی بر افزایش عزت نفس، افزایش ابراز وجود و کاهش پرخاشگری دانش آموزان پسر دوره دبیرستان انجام شده است. این پژوهش به شیوه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون همراه با گروه کنترل اجراء گردید. جامعه آماری پژوهش، دانش آموزان پسر دبیرستان های شهرستان فریدن که در سال تحصیلی 95 -94 در حال تحصیل بودند، تشکیل داده اند. نمونه گیری در این پژوهش بصورت غیرتصادفی (در دسترس) بوده و آزمودنی ها در دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 30 نفر) قرار گرفتند. در این پژوهش، از پرسشنامه پرخاشگری باس و پری، پرسشنامه عزت نفس کوپر اسمیت و پرسشنامه ابراز وجود (قاطعیت) گمبریل و ریچی استفاده شده است. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار آماری SPSS با روش تحلیل کواریانس چندمتغیره استفاده شده است. نتایج حاصله از تحلیل نشان می دهد که در دو گروه آزمایش و کنترل از نظر افزایش عزت نفس، افزایش ابراز وجود و کاهش پرخاشگری تفاوت معنی داری وجود دارد )05/0(P<. یافته های این پژوهش نشان دهنده تاثیر آموزش مهارت های زندگی بر افزایش عزت نفس، افزایش ابراز وجود و کاهش پرخاشگری می باشد.
    کلیدواژگان: مهارت های زندگی، عزت نفس، ابراز وجود، پرخاشگری
|
  • Esmail Ahmadi *, Mojtaba Maghsoudi Pages 7-36
    Knowledge is one of the sources of power and power, is determining many of the relationships, so study as the most important basis for awareness generation, it will promote the general knowledge of society and this itself makes human relationships, see the least tensions. Study has an important role in helping to make a sustainable peace culture. Increasing awareness and expanding the study culture is prerequisites creation and the spread of the culture of peace. Therefore, current study is trying to by explaining the state of peace and studying in different parts of the world with emphasizing The Middle East region to pay compare the status of these two components and their ratio in the world and especially in the Middle East. This research done in the library method. It is also done based on the statistics gathered from official sources, comparison between countries in peace indicators happened and study and necessary parsing and analysis done. Findings show middle east is the world's most unforgiving region which despite its precious historical background in the field of line, writing and library, today's in per capita study index and other related cultural indicators, have not an appropriate situation. The appropriate situation in both components is mainly belongs to developed countries. Peace and study have a two-way relationship. Preliminary study and in other words, is an important component in the creation and expansion of peace in the world. Study will help to create and expand peace in the security of the community. Peace also by creating calm conditions (peaceful security and economics) in the community and strengthening and establish information centers and information's producer provides conditions for the promotion of knowledge and the expansion of the study culture.
    Keywords: Peace, Study, Book circulation, Middle East
  • Loghman Ghanbari, Omid Azizian* Pages 37-58
    Globalization and transformation in the nature of social movements it is an important topic in political science. Therefore, understanding the globalization's relationship and the evolution of the nature of future social movements in Iran is at the center of this research. This research seeks to answer to this question that what is the relationship between globalization in dimensions of communication – information with the future of social movements in Iran. The stated hypothesis is that globalization in the information-communication dimension will be one of the important factors in the movement's transformation and the emergence of new social movements in the future society of Iran. Independent variable of information and communication globalization and the dependent variable of the research also is the emergence of new social movements. Findings of this research shows that in the future new social movement of Iran has features like overlapping, non-political, being identity, being multitudinous or lack of leadership in the classical form, relations with international and regional institutions, follow the quiet ahead logic, use of modern virtual media and virtual networking, plan democratic demands - human rights, increasing bilateral and multilateral ties, believing in peaceful methods and avoiding violence.
    Keywords: Globalization, Information, Communication Technology, New Social Movements, Cyberspace
  • Hadi Syamsul * Pages 59-74
    The rise of China and the more dynamic ASEAN-China relations become salient challenges for Indonesia in the wake of the global financial crisis. Economically, cooperation between ASEAN and China through the ACFTA has caused significant negative impacts to Indonesia, as seen from the continuous trade deficit, industrial downturn, and rising unemployment. In the political and military field, there has been changes in China’s political gesture from accommodative to a more assertive one in the light of uncertainty in the South China Sea. The situation has raised the discourse to invite extra regional powers, especially the US, to be more actively Involve in the regional security arrangement. In this context, Indonesia sees ASEAN as an important instrument to bridge all powers in the region by looking forward for dialogue and cooperation instead of conflict and military disputes.
    Keywords: Indonesia's Foreign Policy, The Rising China, Balance of Power, ASEAN's Centrality, Post-Global Crisis
  • Hamid Reza Alizadeh * Pages 75-97
    Allegiance is one of the most important social-political issues in Islam which according to conditions and historical developments crystallized from the early days of Isla till now in many forms. In the present article, the goal is this that first to raised quiddity and how allegiance and then to be investigated its forms. Thus, In the ahead study trying to answered to these questions. what is the nature of allegiance and how was its implementation? What has the allegiance's position in Quran and Nahj al-Balaghah? The difference between the basic views of Sunni and Shia regarding the allegiance issue is in which point of view? Nowadays, allegiance has symbolic function or that preserved its importance and fundamental application in the course of political issues? Allegiance is executed to what forms and the faces? Research important findings conforms the supreme value of allegiance's concept in the fundamental framework of Islam and emphasis of the Quran and divine guardians on it. Even though there is no unit opinion, relative to the allegiance issue and its implementation process among Islamic religions, but it can be said Muslim political system today unaware of allegiance to gain political legitimacy therefore, preserved its importance and its political application throughout the history of Islam. Employed method in this study, is descriptive-analytical type of library studies.
    Keywords: Economic Sanctions, Legality of Sanctions, Targeted State, Smart Sanctions
  • Hamid Bakhshaiy *, Sina Salehi Pages 99-116
    The end of history from the historical, political, and philosophical perspective is a great deal of reflection and review. Fukuyama in his own political doctrine all the modern features that in fact, the cause of deterioration and the decline of the west's civilization would be counts as a tool for the durability and continuity of capitalist survival. He tries to use forced to postpone this end and by drawing a figure from this end, instead of worrying, creates hope and mobility. During the year 1989, Francis Fukuyama to be original liberal democracy as an economic political thought in North America and Western Europe published the theory of the end of history in an article. This research is dedicated to explain and review the basics and the origin of the thought of Francis Fukuyama to do this, was use from descriptive-analytical method and compiled its data in a library method. Finding of the research suggests that the intellectual roots of the end of Fukuyama's history retrieved from the Hegelian dialectic. Fukuyama's The End of history based on the ideology of liberal democracy and is trying in reinforcement and its consolidation in the global system. Hegel knows this primary stimulus of history in the human factor that indeed be a fight for recognition
    Keywords: End of History Theorys, Fukuyama, Hegel, Liberal Democrats, Ideology
  • Ehsan Yousefi * Pages 117-139
    After the victory of Islamic revolution, Iran's relations with the European Union experienced many ups and downs and by the organizational changes of this union, the emergence of new variables and developments in the middle east region and their effect, less come that these relationships has a steady and growing trend in a long term period. The negotiation process and nuclear diplomacy between Iran and Europe shows that on both sides have separate goals and motives. Iran has entered into negotiations and bargaining with Europe to neutralize American hostile policies and utilizing nuclear technology especially the fuel cycle. On the other hand, the purpose of the European Union is Iran's satisfaction to ignore from nuclear fuel cycle technology with giving incentive rates. In the other words, Europe is like the United States demanding unconditionally stop uranium enrichment and nuclear fuel production in Iran; Iran's nuclear case as focal point is in dispute Iran and the European Union as far as leaves tangible effects on their political relationships. In this article we will seek to answer this question that Iran's political relations with the European Union in years (88-92) passed which developments? The method of this research has been descriptive-analytic and information gathering by using library method.
    Keywords: Nuclear Energy, European Union, Iran, Foreign Policy, Nuclear Negotia-tions
  • Ahmad Abbasi * Pages 141-154
    According to the importance of life skills in solving interpersonal problems and improving mental health of high school students, current study done with the aim of examining the effect of life skills training on increasing self-esteem, increasing expression and reducing aggression of high school boy students. This research was carried out in a semi-experimental manner with pre-test & post-test design along with control group. The statistical population of the study have formed Frieden high school boy students who were studying in the academic year 94 -95. Sampling in this research was non-randomly (available) and subjects were placed in both experimental and control groups (each group 30 people). In this research, has been used from Bass & Perry's aggression questionnaire, Cooper Smith self-esteem questionnaire and Gambler and Richie's self-assertion questionnaire. For decomposition and analysis data is used the SPSS statistical software with analysis method multivariate covariance. Results from analysis shows that in both experimental and control groups in terms of increasing self-esteem, increasing expression and reducing aggression there is a significant difference (P
    Keywords: Life Skills, Self-esteem, Assertive, Aggression