فهرست مطالب

پژوهش ملل - پیاپی 27 (اسفند 1396)

نشریه پژوهش ملل
پیاپی 27 (اسفند 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/16
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رضا پریزاد، رحیم عینی صفحه 7
    حزب توده ایران که در ادامه حزب کمونیست و گفتمان چپ پس از مشروطه و در راستای انقلاب سوسیالیستی 1917 شوروی شکل گرفته بود بعد از سقوط رضاشاه تاسیس شد. این حزب که در طبقه بندی احزاب در طیف احزاب چپ قرار می گیرد خود را وابسته به افکار مارکسیستی می دانست که در تمام رخدادهای سیاسی از جمله: امتیاز نفت شمال، غائله آذربایجان، ملی شدن صنعت نفت و... جانب اتحاد شوروی را گرفت و اندیشه مارکسیسم-لنینیسم را بعنوان ایدئولوژی و مکتب سیاسی خود ترویج نمود. پس از کودتای 28 مرداد 1332 این حزب بطورکامل توسط رژیم پهلوی سرکوب و ناچار به مهاجرت از کشور شد. حزب توده که به دنبال یک مارکسیسم ایرانی بود با شروع انقلاب اسلامی به ایران بازگشت و با حمایت از خط امام و مکتبی ها به تایید تمامی مواضع جمهوری اسلامی پرداخت، اما در سال 1362 با ایجاد سازمان مخفی و جاسوسی و فاش ساختن اسرار نظام به اتحاد جماهیر شوروی سرانجام توسط جمهوری اسلامی منحل اعلام شد. هدف این پژوهش بررسی مواضع حزب توده در قبال انقلاب اسلامی است، در این پژوهش ضمن بررسی مواضع حزب توده در قبال انقلاب اسلامی به دنبال تبیین این فرضیه هستیم که اصولا در جامعه ای که ریشه و فرهنگ آن با دین مبین اسلام گره خورده و انقلابی مستقل و مردمی در آن شکل گرفته اندیشه های مارکسیستی نمی تواند جایگاهی در آن داشته باشد ولو اینکه آن ایدئولوژی بخواهد خود را با نظام حاکم همسو کند.
    کلیدواژگان: حزب توده، انقلاب اسلامی، مارکسیسم، لنینیسم
  • احمد جهانی نسب صفحه 29
    جهانی شدن بیش از دو دهه است که چه در حوزه اقتصادی و سیاسی و چه در حوزه فرهنگی و اجتماعی بعنوان یکی از موضوعات اصلی در میان کشورها و صاحب نظران تبدیل شده است و همزمان با مطرح شدن آن، چالش هایی هم در مجامع رسمی و علمی با خود به همراه داشته است. تاثیراتی که جهانی شدن در تمامی حوزه ها با خود دارد، موجب تفاسیر متفاوت و متعاقب آن موافقان و مخالفان بسیاری شده است. یکی از این حوزه ها که موضوع پژوهش حاضر را تشکیل می دهد، تاثیرگذاری جهانی شدن بر حوزه فرهنگی کشورها است که طبیعتا ایران نیز از این قاعد مستثنی نیست. اما اینکه تا چه حد می توان این تاثیرگذاری را در حوزه فرهنگی ایران مثبت یا منفی ارزیابی کرد و چالش ها و فرصت های آن را در کشور مشخص ساخت، موضوع بحث مقاله می باشد. به نظر می رسد در عرصه فرهنگ نیز جهانی شدن دارای مولفه هایی است که باید مشخص گردد و از فرصت های آن در جهت توسعه فرهنگی ایران استفاده شود. در این نوشتار سعی شده تا به روش توصیفی- تحلیلی و با استفاده از گردآوری اطلاعات و داده ها بصورت کتابخانه ای یا اسنادی، نقش جهانی شدن بعنوان یک روند فراگیر و گسترده در توسعه فرهنگی ایران مورد بررسی قرار گرفته و به مولفه های آن اشاره شود.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، توسعه فرهنگی، اقتصاد سیاسی بین الملل، ایران
  • محمد کاویانی طالقانی مقدم، عباس کوچ نژاد صفحه 47
    با نظر به جایگاه ترور و تروریسم و اثراتی که بر سطوح مختلف در مناطق مختلف جامعه جهانی به خصوص بر روی صلح و امنیت بین المللی و مناسبات پیرامون آن گذارده و می گذارد و اینکه تروریسم به بزرگترین چالش معاصر تبدیل شده است؛ این پژوهش سعی کرده است که با تکیه بر ماهیت وجوهر ترور و تروریسم براساس آنچه هست و چیستی آن و نظرات و تعاریف متفاوت پیرامون آن، به تعریفی روشن تر و کامل تر و نسبتا جامع از تروریسم رسیده و سپس به بررسی اسناد بین المللی موجود از جمله کنوانسیون ها و قطعنامه ها پیرامون مسئله تروریسم، که موضع جامعه جهانی و حقوق بین الملل را نسبت به این پدیده و واقعه مشخص نموده است؛ نتیجه گیری نموده که براساس ماهیت تروریسم و برخورد جامعه جهانی با آن، مقابله با تروریسم و گروه های تروریستی به دلیل ماهیت و جوهر آن و تناقض آن با مقررات و اصول حقوق بین الملل و تعارض با نظم کنونی بین المللی و عدم امکان جمع پذیری تروریسم با صلح و امنیت بین المللی، فارغ از نوع و زمان آن، نیاز به مقابله جدی تا نابودی آن می باشد.
    کلیدواژگان: ترور، مبارزه با تروریسم، صلح و امنیت بین المللی، حقوق بین الملل
  • علی سلیمی صفحه 67
    در این مقاله به بررسی اصول و مبانی حقوق شهروندی در نظام اداری ایران پرداخته می شود. این منشور شامل مجموعه ای از حقوق شهروندی است که یا در منابع نظام حقوقی ایران شناسایی شده اند و یا دولت برای شناسایی، ایجاد، تحقق و اجرای آنها از طریق اصلاح و توسعه نظام حقوقی و تدوین و پیگیری تصویب لوایح قانونی یا هرگونه تدبیر یا اقدام قانونی لازم، تلاش جدی و فراگیر خود را اعمال خواهد کرد. اصول و مبانی حقوق شهروندی در نظام اداری منبعث از منشور حقوق شامل مواردی مانند: اداره شایسته امور کشور بر پایه قانون مداری، پاسخگویی، شفافیت، عدالت و انصاف، بیطرفی قضایی، بهره گیری غیرتبعیض آمیز شهروندان از مزایای دولت الکترونیک و خدمات الکترونیکی، امکان فرصت های آموزشی و توانمندسازی کاربران در نظام اداری، بهره گیری شهروندان از فرصت های شغلی مناسب و غیره می باشد. راه های تقویت این اصول این می باشد که، واحدهای ارزیابی عملکرد و بازرسی، با هدف ارتقای اثربخشی و کارایی باید سازماندهی مجدد شود تا به لحاظ راهبردی و کارشناسی رویه ها اصلاح و یا تقویت شود.نظام اداری مورد مطالعه بیشتر براساس مناسبات و روابط مبتنی است و باید هدف کاهش مناسبات عشیره ای و جایگزینی ضوابط قانونی باشد. حاکم کردن ضوابط به جای روابط در نظام اداری اقدامی تدریجی، بلندمدت است که باید براساس اولویت ها دنبال شود تا موقعیت شهروندان در نظام اداری ارتقا یابد و منجر به افزایش رضایتمندی آنان شود. روش تحقیق در این مقاله توصیفی- تحلیلی بوده و استفاده از منابع حقوقی اعم از مقاله یا کتب به صورت کتابخانه ای می باشد.
    کلیدواژگان: اصول و مبانی، حقوق شهروندی، ایران، نظام اداری
  • سجاد جعفری صفحه 85
    حقوق بشر و تجارت از مقولاتی هستند که امروزه عملکرد بسیار تاثیرگذاری بر حیات بشر دارند. مقررات تجارت آزاد، رفاه مادی را در سرلوحه اهداف عالیه خود قرار داده است و برای رسیدن به آن و سایر اهدافش موافقت نامه های متعددی را وضع نموده است. امروزه ساختار پیچیده و عملکرد بسیار وسیع این سازمان باعث گردیده است تا جوانب دیگری از نظام بین المللی از آن تاثیر پذیرد. از جمله این تاثیرات در حوزه حقوق بشر می باشد که به نظر می رسد در ابتدا با تجارت آزاد دارای اهداف و اصول مشابهی بوده و حتی در مواردی نیز تکمیل کننده یکدیگر می باشند. همه دولت های عضو سازمان تجارت جهانی مقررات حقوق بشری را پذیرفته و تصویب نموده اند و باید به آن پایبند باشند. در این پژوهش با روش توصیفی- تحلیلی یافتیم که مقررات تجارت آزاد و حقوق بشر فی الواقع در پی دستیابی به هدفی واحد هستند، اگرچه سازوکارهای متفاوتی دارند. و در مواردی از قبیل حق برسلامتی، برخورداری از محیط زیست سالم، حق بر غذا و... به نظر می رسد تعارضاتی وجود دارد و اقدامات دولت ها در راستای تجارت آزاد سبب نقض بخشی از حقوق بشر می گردد. در نتیجه سازمان تجارت جهانی می بایستی اصلاحات لازم و تجدیدنظرهای اساسی در موافقت نامه های خود ایجاد نموده و آنها را حداقل با جنبه های اقتصادی حقوق بشر همراه سازد. و دولت های عضو سازمان و خود سازمان بعنوان تابعان حقوق بین الملل نسبت به تعهدات خود پایبند بوده و خود را ملزم به رعایت آنها بدانند.
    کلیدواژگان: سازمان تجارت جهانی، حقوق بشر، تعهدات دولت ها، حق بر سلامتی
  • بهروز قادری صفحه 101
    هارپ بعنوان یک تکنولوژی و پروژه علمی جدید، دارای آثار سوء زیادی در حقوق بین الملل می باشد و عملی شدن آن سبب نقض بعضی از حقوق بنیادین بشری و محیط زیستی خواهد شد، همچنین حاکمیت دولت ها را که بعنوان یکی از اصول مسلم حقوق عمومی و حقوق بین الملل می باشد ممکن است دچار خدشه کند. از آنجائیکه هارپ و اثرات آن بر حقوق افراد، حقوق بنیادین بشر و حقوق بین الملل محیط زیست شناخته شده نیست و یا به صورت حداقل شناخته شده است، ضرورت دارد در درجه اول آن را به صورت علمی و مختصر مورد بررسی و ارزیابی قرار داده و سپس جنبه های حقوقی آن بررسی گردد. روش تحقیق در این مقاله به صورت تحلیلی- توصیفی می باشد و نتایج حاصله از این نوشتار که پس از بررسی عملی این تکنولوژی و لایه های جوی و گذری بر اصول مهندسی یونیسفر به نقش و تاثیرات آن بر حقوق بنیادین بشر پرداخته، آنرا بعنوان یک تهدیدی جدید در دوران معاصر شناسایی کرده و صرف این شناسایی وافی به مقصود نمی باشد؛ بلکه لازم است به جامع بین المللی و کلیه افراد معرفی شده تا علاوه بر ایجاد راهکارهای مناسب جهت کنترل این پروژه، به این راهکارها جامه عمل نیز بپوشانند.
    کلیدواژگان: هارپ، حقوق بنیادین بشری، حقوق بین الملل، یونیسفر
  • طاهره خداپرست صفحه 119
    مذهب نگرش سازمان یافته ای از باورها شامل؛ ارزش های اخلاقی، رسومات، مشارکت در جامعه دینی برای اعتقاد راسخ تر به خدا یا یک قدرت برتر است. باورهای مذهبی شیوه موثری برای مقابله با تجارب دردناک و نشانه های بیماری است. همچنین در زمان مشکلات و ناراحتی ها بر چگونگی روابط انسانی اثر می گذارند. از آنجائیکه مذهب بعنوان یک عنصر مهم در فرهنگ در نظر گرفته می شود و درمان های شناختی به شدت متاثر از زمینه های فرهنگی، باورها و ارزش های درون فرهنگی است و باتوجه به بافت مذهبی ایران مطالعه حاضر بر آن شد تا رابطه بین نگرش مذهبی و ابعاد خشم در بین دانش آموزان مقطع متوسطه شهرستان چالوس را بررسی نماید. این مطالعه توصیفی- همبستگی می باشد جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانش آموزان مقطع متوسطه (1005) نفر که در سال تحصیلی 97-1396 در شهرستان چالوس مشغول به تحصیل هستند، می باشد. نمونه پژوهش320 دانش آموز بطور تصادفی انتخاب شده اند. نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که بین میزان نگرش مذهبی با خشونت میان فردی رابطه معنی دار و در سطح 00/01 وجود دارد. همچنین بین نگرش مذهبی و خشونت میان فردی رابطه معنی دار منفی در سطح 00/01 وجود دارد.
    کلیدواژگان: نگرش مذهبی، ابعاد خشم، دانش آموزان، مقطع متوسطه
|
  • Reza Parizad, Rahim Eini Page 7
    Tudeh party of Iran which continues the communist party and the left discourse after the constitution and in line with the Soviet Socialist Revolution of 1917 it was formed, founded after the fall of Reza Shah. This party, classified in the parties, placed in the left-wing spectrum knew himself depended to Marxist thoughts which is in all political events among them: The north petroleum points, the Azerbaijan republic, the nationalization of the oil industry and ... took the side of the Soviet Union and promoted the thought of Marxism-Leninism as an ideology and its political doctrine. After the August 28, 1332 coup this party was completely suppressed by the Pahlavi regime and had to emigrate from the country. The Tudeh party was looking for an Iranian Marxism with the start of the Islamic revolution, return to Iran and with the support of the Imam's line and the schools, to confirm all the positions of the Islamic republic, but in 1362 by creating secret and spy agency and revealing the secrets of the system to the Soviet Union finally dissolved announced by the Islamic republic. The purpose of this research is Check Tudeh party's positions in relation to the Islamic revolution of Iran, in this research while analyzing the positions of the Tudeh party towards the Islamic revolution we seek to explain this hypothesis basically in a society tied to its roots and culture with the religion of Islam and formed an independent and popular revolutionary in it Marxist ideas cannot have a place in it even if that ideology wants to reconcile itself with the ruling system.
    Keywords: Tudeh Party, Islamic Revolution, Marxism-Leninism
  • Ahmad Jahaninasab Page 29
    Globalization is more than two decades that whether in the economic and political area and in the cultural and social area has become as one of the main topics among the countries and experts and simultaneous with it's raising, has brought challenges in the formal and academic assemblies. Effects that globalization has with himself in all domains, has caused to different interpretations and subsequently many supporters and opponents. One of these domains which forms the subject of this research, is impact of globalization on the cultural area of countries that naturally Iran is no exception to this rule. But that's to what extent can be appreciated this effect in the cultural area of Iran, positive or negative and identify challenges and opportunities in the country, it is the topic of the article's discussion. It seems in the field of culture as well globalization has components which should be specified and used from its opportunities in the direction of Iran's cultural development. In this article tried to by descriptive-analytical method and using data and data collection as a library or documentary, examined the role of globalization as an inclusive and extensive process in Iran's cultural development and mention to its components.
    Keywords: Globalization, Cultural Development, International Political Economy, Iran
  • Mohammad K. T. Moghadam, Abbas Kouchnejad Page 47
    With Looking at the place of terrorism, and the effects that have placed on different levels of the international community, and the global community in general, On especially on international peace and security, and its relations with it, and that terrorism has become the greatest contemporary challenge; this paper has tried to Give a more complete, relatively comprehensive definition of terrorism by according to the nature and essence of terror and terrorism, and the different opinions and definitions of that, and then, moreover, by reviewing international instruments, including conventions and resolutions on the issue of terrorism, also this paper has tried to Specify the appropriate position of the international community and international law in relation to this phenomenon and event. Finally, it concludes that, based on the nature of terrorism and the international community's commitment to terrorism, Confronting terrorism and terrorist groups, because of their natureand its contradiction with the rules and principles of international law and the conflict with the current international order and the impossibility of the readiness of terrorism with international peace and security, Regardless of its type and time, it needs to be tackled seriously until it is destroyed.
    Keywords: Terror, Fighting Terrorism, International Peace, Security, International Law
  • Ali Salimi Page 67
    In this article to check principles and the foundations of citizenship rights to be paid in the administrative system of Iran. This is a charter includes a set of citizenship rights which are either identified in the sources of the Iranian legal system or government to identify, Creation, Realization and their implementation through correction and the development of the legal system and editing and tracking the approval of legal bills or any kind of tactic or legal action required will apply your serious and inclusive effort. Principles and the foundations of citizenship rights in the administrative system deriving from the charter of salary It includes items such as: the competent law office of the country, responsiveness, transparency, justice and fairness, judicial impartiality, non-discriminatory use of citizens from the benefits of e-government and electronic services, opportunity for education and empowering users in the administrative system, the use of citizens from appropriate job opportunities and so on. The ways to strengthen these principles are to performance assessment and inspection units need to be reorganized with the aim of improving effectiveness and efficiency so that procedures are improved or strengthened strategically and expertly. The administrative system studied is more based on relationships and relationships and the goal should be to reduce the civic relationship and replace the legal rules. Governing the rules instead of relationships in the administrative system is a gradual, long-term action to be pursued, based on priorities, to improve the status of citizens in the administrative system and to increase their satisfaction. The research method in this article was descriptive-analytic and the use of legal resources, including articles or books, is in the form of a library.
    Keywords: Foundations, Citizenship Rights, Iran, Administrative System
  • Sajjad Jafari Page 85
    Human rights and trade are categories which today have a very influential effect on human life. Free trade regulations have put material well-being at the top of its high goals and to achieve it and its other goals has made several agreements. Today it has made the complex structure and the vast performance of this organization to be influenced by other aspects of the international system from it. One of these effects is in the field of human rights which seems initially, has the same goals and principles with free trade, and even in some cases, they complement each other. All member states of World Trade Organization human rights regulations accepted and have passed and they must adhere to it. In this research, descriptive-analytic method we found the free trade regulations and human rights are actually in the pursuit of a single goal, although they have different mechanisms. And there seems to be conflicts in some cases such as the right to freedom, the enjoyment of a healthy environment, the right to food and... and the actions of governments in the context of free trade causing to be violated is a part of human rights. As a result, World Trade Organization it should create the necessary amendments and fundamental revisions in their agreements and they bring them at least with the economic aspects of human rights. And the member states of the organization and the self-organization as international law followers committed to its obligations and bound to know their compliance with them.
    Keywords: World trade Organization, Human Rights, Government Commitments, Right to Health
  • Behrouz Ghaderi Page 101
    Harp as a technology and the new scientific project, it has a lot of work in international law and its implementation will violate some of the fundamental human and environmental rights, it also governs the sovereignty of the state as one of the fundamental principles of public law and international law It may be damaged. Since Harp and its effects are not known, on the rights of individuals, fundamental human rights and international environmental law or is known to be minimal, it is necessary first of all reviewed and evaluated scientifically and concisely and then checked its legal aspects. Method of research in this article it is analytically descriptive and the results of this article that after the practical review of this technology and atmospheric and transit layers on the principles of ionosphere engineering deals with its role and influence on fundamental human rights, has identified it as a new threat in contemporary times and only this identification is not enough for the purpose; it is also necessary to be introduced to the international community and all individuals so in addition establishing appropriate strategies for controlling this project, also, take action on these solutions.
    Keywords: Harp, Fundamental Human Rights, International Rights, Ionosphere
  • Tahereh Khodaparast Page 119
    Religion is an organized view of beliefs; Moral values customs, participation in the religious community for a more conscientious belief in God or a superior power. Religious beliefs are an effective way to deal with painful experiences and signs of illness. It also affects the human relationships during times of trouble and discomfort. Because religion is considered as an important element in culture and cognitive therapies are strongly influenced by cultural backgrounds, beliefs and values within the culture and according to the religious context of Iran the present study was carried out to investigate the relationship between religious attitude and anger dimensions among high school students in Chalous city. This study is descriptive-correlational that the statistical population of this research includes all high school students (1005) who are studying in the city of Chalous in the academic year of 1396-97. A sample research of 320 students selected randomly. The results of this study show that there is a meaningful relationship between religious attitude and interpersonal violence at the level of 0.001. There is also a meaningful negative relationship between religious attitude and interpersonal violence at the level of 0.001.
    Keywords: Religious Attitude, Dimensions of Anger, Students, Secondary School