فهرست مطالب

پژوهش ملل - پیاپی 28 (فروردین 1397)

نشریه پژوهش ملل
پیاپی 28 (فروردین 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/01/31
  • تعداد عناوین: 6
|
  • اسماعیل احمدی صفحه 7
    تاریخ معاصر ایران و بویژه منطقه کردستان حوادث فراوانی را به خود دیده است. واکاوی هرکدام از آنها پرده از حقایق شیرین و تلخی برمی دارد که برای ساخت کنونی جامعه مفید و ضروری است. قیام سنجرخان وزیری در اواخر عصر قاجار که علیه اشغالگری ایران توسط روس ها و انگلیسی ها اتفاق افتاده از آن دست حوادث جریان ساز است که ابعاد و ویژگی های آن هنوز نیاز به تحلیل و تبیین دارد. در این نوشتار ضمن بازخوانی زندگی، قیام و مبارزه سنجرخان برعلیه بیگانگان با رویکرد تاریخی تحلیلی مختصات و ویژگی های منحصربه فرد قیام بررسی و بازگو شد. مردمی و خودجوش بودن، کاریزما و نقش نخبگانی برجسته رهبری قیام، عدم ارتباط و وابستگی به هیچ قدرت داخلی و خارجی، ملی و ایران گرا بودن قیام و نهایتا تنها قیام کردها در جنوب کردستان را از ویژگی های آن برشمرد. اما با تاسف توام با تعجب باید پرسید این قیام علیرغم ماهیت روشن و مستند و نیز وجود مستندات متعدد تاریخی چرا مورد کم توجهی واقع شده است بطوریکه در سطح ملی کسی با سنجرخان آشنا نیست و در سطح محلی به صورت محدود و معدود با این قیام آشنایی دارند. بنابراین معرفی و تبیین این قیام برای جامعه کنونی ایران که نیازمند تقویت و معرفی بنیان های هویتی قابل لمس برای نسل جوان می باشد، ضروری است.
    کلیدواژگان: سنجرخان، روس ها، حکام محلی، مردم
  • سحر صنیعی صفحه 21
    مفهوم سوژه در تفکر فلسفی و سیاسی دوران معاصر جایگاه ویژه ای را به خود اختصاص داده است. بطوریکه بیشتر مباحث سیاسی و اجتماعی اخیر در سطح فلسفی بگونه ای به بحث از سوژه در جایگاه فاعل شناسایی پیوند یافته است. اما این مفهوم مانند مفاهیم اساسی دیگر در تفکر نظری که از دوران مدرن پایه ریزی شده اند، تحت تاثیر مولفه های اساسی تفکر مدرن شکل گرفته اند. سلطه جامعه و اندیشه مردسالار بر محتوای این مفاهیم موجب شده است که اندیشمندان متوجه مسائل زنان، به لزوم تحول این مفاهیم پی ببرند. تحول مفهوم سوژه در شناخت شناسی فمینیستی بر حوزه های متفاوت اندیشه و عمل سیاسی و اجتماعی تاثیر می گذارد و آن را به سوی فاصله گرفتن از سلسله مراتبی شدن مردسالار سوق می دهد. تحقیق حاضر، قصد دارد ضمن تحلیل این تحول مفهومی، نتایج آن را در حوزه سیاسی مورد بررسی قرار دهد.
    کلیدواژگان: سوژه، شناخت شناسی فمینیستی، جنسیت، امر سیاسی
  • محسن کشوریان آزاد، حسین پورعلی صفحه 51
    رشد و گسترش تروریسم در منطقه خاورمیانه با شکل گیری شبکه تروریستی القاعده در دهه 1990 و اعلام خلافت گروه داعش در ژوئیه 2014 بعنوان خطرناک ترین تهدیدها علیه بشریت تبدیل شده و به سبب پیوند آن با فناوری های جدید، یک معضل راهبردی را به وجود آورده و توانسته است سبب نقش آفرینی گروه هایی کوچک اما با ساختارهای پیچیده در پهنه بین المللی شود. رشد این پدیده به صورت فراگیر تحقیقات گسترده ای را با نگاه اساسی به متغیرهای متعدد می طلبد. بنابراین پژوهش حاضر تلاش می کند تا با محور قرار دادن مفروض ها و مفاهیم نظریه انتقادی روابط بین الملل، دلایل رشد تروریسم در منطقه خاورمیانه را توضیح داده و کارآمدی این نظریه را در تحلیل پدیده تروریسم در این منطقه اثبات کند. بدین ترتیب سوالی که در اینجا مطرح می گردد این است که عوامل شکل گیری تروریسم در منطقه خاورمیانه از منظر نظریه انتقادی چیست؟ یا اینکه در روابط بین الملل چگونه می توان پدیده تروریسم خاورمیانه را تحلیل کرد؟ در پاسخ، فرض بر این است که باتوجه به مفروض های نظریه انتقادی، در دولت های میزبان تروریسم بعنوان سطح تحلیل میانه، عواملی چون سیطره عقلانیت ابزاری و عدم مفاهمه در سپهر عمومی و ضعف جامعه مدنی، سبب بسته شدن فضای سیاسی- اجتماعی بر کنشگران تکثرگرا و جنایات سازمان یافته بیرون از مجری دولت در این منطقه شده و در سطح تحلیل کلان سیطره هژمون و نفوذ آن در منطقه به واکنش نیروهای ضدهژمون مواجه شده که این امر گروه ضد سیستم و رهایی بخش ساختارشکن در هر دو سطح را در قالب تروریسم افراطی داعش و القاعده برانگیخته است.
    کلیدواژگان: تروریسم، نظریه انتقادی، خاورمیانه، فضای بسته سیاسی، اجتماعی
  • سعید دهدشتی اردکانی صفحه 67
    احراز مسئولیت در مخاصمات بین المللی و داخلی، همواره با موانعی روبرو بوده است. در این مخاصمات با فعل و ترک فعل هایی روبرو می باشیم که از منظر حقوق بین الملل منع نشده اند و ماهیت اقدام تخطی آمیز ندارند. اما صرف ارتکاب آنها، موجبات تحمیل خسارت های گسترده به طرف های مخاصمه و حتی طرف های ثالث می گردد. سوالی که در اینجا قابل طرح می باشد، چرایی عدم توجه و اقبال دولت ها و سازمان های بین المللی به این مهم می باشد. صلح و امنیت پایدار بین المللی، همواره تحت تاثیر مخاصمات داخلی و بین المللی، بوده است. عدم تعریف همه جانبه مسئولیت در مخاصمات داخلی و بین المللی، معادلات صلح جهانی را با متغیرهای مبهمی روبرو می نماید. احراز مسئولیت در اعمال منع نشده بین المللی در حقوق مخاصمات، با تعریف و شناسایی جنگ افزارهای جدید و برآورد دامنه تخریبی آن در حوزه های مختلف انسانی و زیست محیطی و نهایتا تحدید بکارگیری آنها در قالب کنوانسیون ها و معاهدات لازم الاجرای بین المللی در حقوق مخاصمات، امکان پذیر خواهد بود. در این راستا، بازبینی و اصلاح توافقنامه های لاهه، کنوانسیون های چهارگانه ژنو 1949 و پروتکل های الحاقی 1977، لازم و ضروری است. جنگ دریایی بعنوان فراگیرترین جنگ در گذشته و محتمل ترین آن در آینده، همواره با پیامدهای بین المللی همراه بوده است و موجبات مسئولیت بین المللی طرف های مخاصمه را فراهم نموده است. جنگی که با پیشرفت تکنولوژی و جنگ افزارهای دریایی، پیامدهای وسیع انسانی و زیست محیطی خواهد داشت.
    کلیدواژگان: مخاصمات مسلحانه بین المللی و داخلی، مسئولیت بین المللی، مصونیت
  • بهروز قادری صفحه 85
    مواد 22 تا 27 اعلامیه حقوق بشر به موضوع حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی اختصاص داده شده است. در این مواد، استفاده از سلاح های کشتارجمعی در واقع نوعی سوء استفاده از حق دفاع به نظر می آید، و دیوان بین المللی دادگستری با سکوت نسبت به منع کارکرد سلاح هسته ای در مقام دفاع مشروع به نوعی کاربرد سایر سلاح های کشتارجمعی را توجیه کرده است. سازمان منع سلاح های شیمیایی و ارگان های پیش بینی شده در معاهده، از اقتدار زیادی برخوردار هستند، بگونه ای که در صورت تخلف هر یک از اعضاء که در پایبندی اش به معاهده، شک و تردید، ایجاد شود، سازمان می تواند اقدامات دسته جمعی، از جمله تحریم ها را، علیه دولت خاطی به دیگر دولت های عضو، توصیه نماید. با این حال اگرچه قواعد مربوط به حقوق جنگ پیشرفت قابل ملاحظه ای نکرده است، اما تعهدات قراردادی دولت ها در مورد جنگ، بعنوان یکی از منابع حقوق جنگ، نیز چندان ناچیز نیست. در این نوشتار به روش توصیفی-تحلیلی سعی شده است، ابعاد حقوق بشردوستانه مبنی بر سلاح های کشتارجمعی مورد بررسی قرار بگیرد. و مهمترین چالش این طرح با حقوق بین الملل و با هدف بررسی جوانب مختلف از منظر حقوق بشری و حقوق بین المللی ارزیابی گردد.
    کلیدواژگان: حقوق بشردوستانه، سلاح های کشتارجمعی، جنگ، حقوق بین الملل
  • میثم کریمی، محمدرضا صالحی صفحه 109
    یادگیری، بخش مرکزی زندگی هر فرد است. حتی زمانی که به آن فکر نمی کنیم نیز اتفاق می افتد؛ با این تفکر که رفتار در خلا رخ نمی دهد؛ لذا راه های گوناگون رفتار، مرتبط با محیط کالبدی است. محیط های یادگیری از عناصری تشکیل خواهند شد که در کنار هم معنادار می شوند. ویژگی ها و کیفیت های هرکدام از این عناصر در شکل گیری رفتارهای مختلف موثر می باشند. فیلسوف ژان پیاژه، بر توانایی کودک در درک جهان بطور فعال تاکید بسیار می کند و معتقد است که کودکان بطور انفعالی اطلاعات را جذب نمی کنند، بلکه آنچه را که در دنیای پیرامون خود می بینند، می شنوند و احساس می کنند، سپس انتخاب و تفسیر می نمایند. آموزش و به تبع آن محیط های آموزشی بیشترین اثر و نقش را بر ذهنیت و تمدن سازی جوامع به عهده دارند. کالبد آموزش و پرورش، ایجاد فضاهای مرتبط با فعالیت دانش آموزان است؛ فضاهایی که دارای شرایط مناسب و مطلوب برای رشد فیزیکی ذهنی، عاطفی و اجتماعی کودکان می باشد که تحقق این امر از طریق طراحی جزئیات فضاها باتوجه به الگوهای رفتاری کودکان امکان پذیر می گردد. محققان روانشناسی محیط، با مطالعه الگوهای رفتاری کودکان در محیط های آموزشی به مواردی موثر، از قبیل اندازه مدرسه، نورپردازی و... که نقش عمده ای در افزایش یادگیری دارند، برخوردارند که در جریان مقاله، به بررسی دقیق تر آنها پرداخته خواهد شد. هدف این مقاله بصورت کیفی به بررسی محیط های آموزشی دارالقرآنی و آموزشگاه های زبان و تاثیر آن را در یادگیری مورد ارزیابی قرار داده است.
    کلیدواژگان: عوامل محیطی، یادگیری، رفتار، محیط آموزشی
|
  • Esmail Ahmadi Page 7
    The contemporary history of Iran has been seen many incidents especially in the Kurdistan region. Many sweet and bitter facts can be revealed at the each of part, which is essential for construction of current society. The uprising of Senjer Khan Vaziri was one of the most significant events that had occurred against the occupation of Iran by the Russians and the British which took place in the late of the Qajar era which its dimensions and features still need to be analyzed and explained. In this paper, while surveying the life, his insurrection and combat against foreigners have been surveyed through an exploratory analytical approach based on his unique uprising features. Concerning the features of his uprising can be mentioned to: it was popular and self-awakening, his charisma and outstanding elite role in the leadership of the uprising, insurrection independently and without communication and reliance on any internal and external power, Iranian-oriented uprising, and finally the only Kurdish uprising in southern Kurdistan. Unfortunately, despite the importance and clear nature of the insurrection and its numerous historical documents, why it has been neglected and familiarity with this topic is limited, neither at the national level nor at the local. Therefore, the introduction of this uprising is urgent for the current Iranian society, which needs to strengthen and introduce the foundations of the palpable identity for the younger generation.
    Keywords: Senjer Khan, Russians, Local Authorities, People
  • Sahar Saniei Page 21
    The concept of the subject in the philosophical and political thinking of contemporary times has devoted a special place to itself. So that most recent political and social issues at the philosophical level linked in such a way to discuss the subject identify the subject. But this concept is grounded like other fundamental concepts in the theory of modern times, have been shaped by the fundamental components of modern thinking. Community domination and patriarchal thought on the content of these concepts has led to that the understand scholars the issues of women; they realize the need for the development of these concepts. Evolution the concept of the subject in feminist epistemology effect on different fields of thought and political and social action and pushes it toward the distance from patriarchal hierarchy. The present study intends while analyzing this conceptual evolution, to examine its results in the political sphere.
    Keywords: Subject, Feminist Epistemology, Gender, Political Order
  • Mohsen K. Azad, Hossein Pourali Page 51
    Growth and the spread of terrorism in the Middle East region with the formation of al-Qaeda's terrorist network in the 1990s and declaring the caliphate ISIS group in July 2014 converted to as the most dangerous threats against humanity and because of its link with new technologies, has created make a strategic dilemma and has been able to bring about the role of small groups but with complex structures in the international zone. The growth of this phenomenon is needed extensive research Inclusive with a basic look to multiple variables. So the present research tries to concentrating on assumptions and the concepts of critical theory of international relations, explained reasons for growing terrorism in the Middle East region and prove it effectiveness of this theory in the analysis of the phenomenon of terrorism in this area. Thus that question comes up here is this what's the factors of the terrorism's formation in the Middle East region from a critical point of view? Or in international relations how to analyze the Middle East terrorism phenomenon? In reply, it is assumed that according to the assumptions of critical theory, in host governments terrorism as the middle ground level, factors like that the dominance of instrumental rationality and lack of communication in the public sphere and the weakness of civil society, it causes the closure of the social-political space on the pluralistic activists and organized crimes outside the administration government in this area. And at the macro level dominate the hegemony and its influence in the region faced reaction to anti-clockwise forces that this order is excitable anti-system group and emancipating deconstruction on both levels in the form of extreme terrorism Isis and al-Qaeda.
    Keywords: Terrorism, Critical theory, Middle East, Political-Social Closed Space
  • Saeed D. Ardekani Page 67
    Acquiring responsibility in international and domestic conflicts, always has encountered with obstacles. In these conflicts we face with action and non-actions that not prohibited from the perspective of international rights and do not have the nature of the offending action. But just committing them, causes imposition extensive damage to the sides of the conflict and even third parties. The question you can do here is: why not pay attention and the success of governments and international organizations that's important. International peace and security it has always been impressed internal and international conflicts. Lack of all-inclusive definition of responsibility in internal and international conflicts, faces global equations of peace with vague variables. Acquiring responsibility in international non-prohibited acts in the rights of hostilities, by defining and identifying new weapons and its degradation range in various human and environmental spheres and ultimately their application it will be possible in the form of conventions and international treaties in the conflict's rights. In this regard, revision and correction Lahe's agreement, Geneva conventions of 1949 and 1977 protocols, is necessary and essential. Sea battleship as the most comprehensive war in the past and most likely in the future, has always been accompanied by international implications and has provided incentives international responsibility of the parties to the conflict. A war with the advancement of technology and sea weapons, will have extensive human implications and environmental.
    Keywords: International, Domestic Armed Conflict, International Responsibility, Immunity
  • Behrouz Ghaderi Page 85
    Articles 22-27 of the declaration of human rights are devoted to the subject of economic, social and cultural rights. In this articles, using mass destruction's weapons actually seems a kind of abuse from the defense's right, and the International Court of Justice with silence about the Prohibition of Nuclear Weapon's function as a legitimate defense somehow has justified the use or function of other mass destruction weapons. Organization for the prohibition of chemical weapons and the envisaged organs in the treaty, enjoy a lot of authority so that, in the event of misconduct or violation by any member that in his commitment to the treaty, create doubt and hesitate. The organization may recommend collective actions, including sanctions, against the mischief government to other member states. However, although rules of war law have not made significant progress, but government contractual obligations in the case of war, it is also not so trivial as a source of war law. In this article is tried using descriptive-analytical method, to be investigated humanitarian dimension based on mass destruction weapons. And evaluated the most important challenge of this plan with international law and with the aim of examining different aspects from the perspective of human rights and international law.
    Keywords: Humanitarian Law, Mass Destruction Weapons, War, International Rights
  • Meysam Karimi, Mohammad R. Salehi Page 109
    Learning is the central section of each person's life. Even when we do not think so it also happens; with the thought that does not occur behavior in the vacuum; therefore, various ways of behavior, is related to the physical environment. Learning environments will be formed from elements that they are meaningful together. Features and qualities each of these elements are effective in shaping different behaviors. Education body is creating spaces related to student activity; spaces that are suitable conditions and desirable for mental physical growth, emotional and social children that realization is possible through the design of the spaces given the behavior patterns of children. Philosopher Jean Piaget, much emphasis on the ability of the child in understanding the world actively and believes that's the kids do not attract information passively but what that in the world around you they see they hear and feel then select and interpret. Education and consequently educational environments are responsible greatest effect and take the role on the mindset and civilization of societies. Psychology environmental researchers, by studying child behavior patterns in educational environments into effective cases such as school size, lighting and ... who have a major role in enhancing learning, have in the course of the article, will be paid look at them more precisely. The purpose of this article qualitatively to check Darlqarani educational environments and language institutions and evaluated its effect on learning.
    Keywords: Environmental Factors, Learning, Behavior, Educational Environment