فهرست مطالب

نشریه پژوهش ملل
پیاپی 33 (شهریور ماه 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهدی طوسی، آکو قادری صفحات 1-19
    سیاست آمریکا در منطقه خاورمیانه در طول نیمه قرن گذشته شامل اهداف مشخص بوده که از جمله مهمترین این اهداف شامل: تامین ثبات و امنیت اسرائیل در منطقه، تامین انرژی پایدار از منطقه، طرح دموکراتیزه کردن کشورهای منطقه، تعقیب اهداف بلندمدت اقتصادی در قالب بازار بزرگ منطقه و ثبت و توسعه سیاسی و فرهنگی غرب در کشورهای اسلامی می باشد. با وقوع حادثه یازده سپتامبر در سال 2001 مرحله نوینی در سیاست ایالات متحده در خاورمیانه آغاز شد، که شامل دو جنبه مهم بود: نخست تلاش برای تضعیف و یا در صورت امکان تغییر حکومت در کشورهای مختلف مانند عراق و ایران و دوم پیگیری ایجاد سیاست تدریجی اصلاحات کنترل شده در کشورهای دولت و متحد استراتژیک سنتی، اما اقتدارگرایی آمریکا در تغییر حکومت در عراق موفق شد ولی نتوانست تضعیف یا تغییر حکومت در ایران را در دوره بوش به نتیجه برساند. نوع مواجهه آمریکا با روند تحولات رویکرد حکومت های حاکمه آینده جنبش های مردمی و جایگزین های موجود «منافع و امنیت اسرائیل و تناقض بین منافع استراتژیک و اصول دموکراتیک از جمله موضوعات مهم پیش روی آمریکا بود. پرسش اصلی این است که آیا سیاست خارجی آمریکا در خاورمیانه در برهه زمانی قبل و بعد از بهار عربی تغییر یافت؟ و فرضیه موجود آن است که سیاست خارجی ایالات متحده آمریکا در برهه قبل و بعد از بهار عربی در عین برخی تغییراتی روشی، در راستای منافع استراتژیک از پیش تعیین شده این کشور در منطقه بود.
    کلیدواژگان: ایالات متحده، امنیت، خاورمیانه، بهار عربی، سیاست تطبیقی
  • شهره شهسواری فرد صفحات 20-45
    از آنجا که مردم عادی کمتر به مسائل توجه نشان می ‏دهند؛ در نهایت نقش ضعیف تری در پویش سیاسی بازی می ‏کنند، در حالیکه اقلیتی کوچک (الیت) که قابلیت سازماندهی دارد قادر است که نهضت برپا کند. در جوامع صنعتی نهادهای مشارکت قانونی یعنی احزاب، سندیکاها، مطبوعات، دانشگاه ‏ها و مجالس مقننه مهمترین کانون‏ های نخبه ساز را تشکیل می‏ دهند؛ برعکس در ایران به دلیل نوع ساختار، این کانون‏ها نقش اصلی و تعیین‏ کننده‏ای در تربیت فکر نخبگان سیاسی نداشته است. بنابراین، فرهنگ سیاسی الیت همواره پاتریمونیالیستی بوده است. در این راستا نگارنده جهت پاسخگویی به فرضیه غیرمشارکتی بودن الیت حاکم، به شیوه توصیفی- تحلیلی فرهنگ سیاسی نخبگان حاکم را در چهار مقطع زمانی در نظر گرفته و سپس براساس مقاطع زمانی مختلف، چهار نوع گفتمان را پیرامون نحوه تاثیرگذاری فرهنگ سیاسی نخبگان بر عملکرد جامعه مورد سنجش قرار داده است. نتایج حاوی این نکته بود که عدم تمایل نخبگان سیاسی به گسترش مشارکت و رقابت در سیاست، که بیانگر نوعی فرهنگ سیاسی تابعیتی است، یکی از عوامل جدی توسعه نیافتگی سیاسی و فقدان کارایی جامعه بوده است.
    کلیدواژگان: نخبه سیاسی، ج، ا، ایران، احزاب، تابعیتی
  • علی پزشکی، بهمن بهری خیاوی صفحات 46-57
    در پی حمله ائتلاف به رهبری عربستان سعودی به یمن، هزاران نفر کشته و زخمی شدند که بسیاری از آنان زنان و کودکان بودند. در طی این حملات، اهداف غیرنظامی متعددی همچون بیمارستان ها و مدارس دچار بمباران و تخریب شدند و قحطی، سوء تغذیه و مشکلات شدید بهداشتی مردم غیرنظامی این کشور را فراگرفته است. با عنایت به اینکه دیوان کیفری بین المللی دارای صلاحیت رسیدگی به جرائم نسل کشی، جنایات علیه بشریت، جرائم جنگی و جنایت تجاوز می باشد، ما در این مقاله بر آن هستیم تا ضمن آشنایی با کشور یمن و علت بروز بحران در آن کشور، عملکرد حمله ائتلاف به رهبری عربستان سعودی را در تطابق با صلاحیت های موضوعی دیوان کیفری بین المللی بررسی و به هشدارهای نهاد ها و سازمان های بین المللی درخصوص این جرائم اشاره نمائیم و در انتها، تحلیلی بر این اعمال ارتکابی در مجموع داشته باشیم.
    کلیدواژگان: یمن، عربستان سعودی، دیوان کیفری بین المللی، جرائم جنگی
  • علیرضا دلخوش صفحات 58-75
    حداقل سازی اثرگذاری سیاست های فرامرزی بر اقتصاد داخلی، هدف اصلی اقتصاد مقاومتی است. یکی از ابزارهایی که سایر کشورهای موفق در دستیابی به اقتصاد مقاومتی، از آن سود جسته اند، تقویت زیرساخت های مربوط به همکاری های اقتصادی منطقه ای می باشد. در صورت رفع آسیب های موجود در عملکرد سازمان اکو، این سازمان نیز می تواند در همگرایی اقتصادی منطقه ای، نقش موثری ایفا نماید. این در حالی است که در وضعیت کنونی، عدم همخوانی و تطابق ساختارهای حقوقی مهمترین کشورهای عضو این سازمان (مانند جمهوری اسلامی ایران و ترکیه) ، یکی از موانع موفقیت کامل این سازمان در دستیابی به اهداف پیش بینی شده می باشد. به منظور رفع حداکثری این نواقص و عدم همخوانی های حقوقی، ضروری است تا کشورهای عضو اکو (بویژه اعضای موسس و بزرگ این سازمان) ، در حوزه همکاری های حقوقی و نزدیک تر کردن سیستم های حقوقی – قضایی خود به یکدیگر، اقدامات تقنینی انجام دهند. در این نوشتار پس از جستاری گذرا در حوزه همکاری های حقوقی– قضایی در نظام بین الملل، وضعیت کنونی همکاری حقوقی جمهوری اسلامی ایران و جمهوری ترکیه و چشم انداز ایده آل این وضعیت مورد بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: اقتصاد مقاومتی، همکاری های حقوقی، ایران- ترکیه، سازمان اکو
  • سید محمدحسین میرزاده صفحات 76-93
    در سال 2016 میلادی دیوان دائمی داوری در رابطه با مناقشه دریای چین جنوبی که میان دولت های فیلیپین و چین رخ داده بود رایی صادر نمود که به موجب آن دولت چین ملزم به پذیرش قصور در اجرای تعهدات بین المللی خود در ارتباط با دولت فیلیپین گردید. دیوان مزبور پس از بررسی های مبتنی بر مواد مندرج در کنوانسیون 1982 حقوق دریاها، بنا داشت مناقشات سرزمینی حادث شده میان دو دولت را راجع به دریای چین جنوبی خاتمه دهد. رای صادره، که بخش اصلی آن غیرقابل پذیرش بودن اتکای چین بر مستندات تاریخی تمسک جسته شده در رابطه با حاکمیت بر اکثریت مناطق دریای چین جنوبی بود، به نفع دولت فیلیپین صادر شد. این در حالی بود که دولت چین نه تنها حاضر به شرکت در رسیدگی داوری در پرونده فوق الذکر نشده بود بلکه از پذیرش الزامات مندرج در رای مطروحه نیز خودداری می نمود. موضع دولت چین مبتنی بر عدم حضور در رسیدگی به پرونده در محکمه داوری نیز مبتنی بر اعتقاد دولت مزبور بر عدم صلاحیت دیوان دائمی داوری در قضیه رخ داده می بود. در این پژوهش فرض بر این است که باتوجه به مواضع اتخاذ شده، تنش های راجع به حاکمیت بر منابع و آب های مزبور بین دو کشور رو به افزایش نهاد.
    کلیدواژگان: دریای چین جنوبی، دیوان دائمی داوری، حقوق دریاها، کنوانسیون 1982
  • فرشید یوسفی راد صفحات 94-117
    در این جستار برآنیم تا به تبیین و توضیح مفهوم حق برابر و نمودهای تبعیض در نظام حقوقی ایران بپردازیم. در بسیاری از نظام های حقوقی بنا به دلایل نژادی، قومی، جنسیتی، ملیتی و بسیاری عوامل دیگر تبعیض هایی در جامعه به وجود می آید و گروه های اقلیتی را تحت تاثیر قرار می دهد. مجموعه حق هایی که در قانون اساسی هر کشوری برای شهروندان به رسمیت شناخته می شود، حق های اساسی شهروندان آن جامعه را تشکیل می دهد. با به رسمیت شناختن این حقوق از سوی قانون اساسی، قوانین عادی باید به دنبال اجرایی کردن و حمایت از آنها باشند. یکی از جنبه های این حمایت در قوانین عادی کشور ایران، حمایت کیفری از حق های اساسی در برابر نقض از سوی شهروندان و ماموران حکومتی است. با وجود این، قانون گذار کیفری ایران در این مسیر شیوه مطلوبی اتخاذ نکرده است. زیرا علاوه بر اینکه هنوز نقض برخی حق های اساسی فاقد تضمین های کیفری اند، وضعیت موجود نیز کاستی ها و تعارض هایی دارد. ایجاد اصل برابری در جامعه و از بین بردن تبعیض ها می تواند خود بستری مناسب برای اعمال دیگر حقوق و یا اصول را فراهم سازد. درخصوص حقوق متداول شناخته شده اجتماعی در اکثر جوامع چون؛ حق تحصیل برای همگان، یا حق کار و یا دیگر حقوق اجتماعی از این قبیل، برابری حقوقی و عدم تبعیض چنین ایجاب می نماید که همه انسان ها در دستیابی به حقوق اجتماعی شان با یکدیگر برابر باشند و با آنها بدون تبعیض و به شکل یکسان رفتار شود.
    کلیدواژگان: :تبعیض، برابری، نظام حقوقی ایران
  • علیرضا دادمان صفحات 118-137
    قفقاز به علت موقعیت مکانی خود در تقاطع اروپا و آسیا، یک منطقه با کیفیت از لحاظ انرژی است. وجود ذخایر عظیم نفت و گاز در این منطقه سبب ورود کشورهای منطقه ای و فرامنطقه ای و همچنین شرکت های گوناگون به آن شده است. یکی از مسائل بسیار مهم در حوزه انرژی در قفقاز جنوبی، بحث انتقال انرژی می باشد. طرح ها و پروژه های متنوعی از جمله خط لوله ناباکو، خط لوله نفت باکو- تفلیس- جیحان و خط لوله گاز باکو- تفلیس- ارزروم در این خصوص از سوی ایالات متحده و دول غربی پیشنهاد و انجام گرفت که در بیشتر این پروژه ها، ایران از جایگاه ویژه و ممتازی برخوردار نبود. سوال اصلی پژوهش این است که ایران چه جایگاهی در خطوط انتقال انرژی در قفقاز جنوبی دارد؟ فرضیه اصلی نیز این می باشد که ایران به دلیل حضور قدرت های منطقه ای و فرامنطقه ای نتوانسته است در خطوط انتقال انرژی در قفقاز جنوبی (به ویژه در ناباکو، باکو- تفلیس- جیحان و باکو- تفلیس- ارزروم) جایگاه ممتازی داشته باشد. به عبارت دیگر سیاست های ضد ایرانی به ویژه از سوی ایالات متحده مانع عمده مشارکت ایران در طرح های مذکور می باشد. حمایت آمریکا از پروژه های انتقال انرژی با انگیزه ها و ملاحظات سیاسی همچون به انزوا بردن ایران و همچنین منحصر کردن تمام مسیرهای صادرات توسط روس ها جهت حفظ نفوذ و کنترل سنتی خود را بر کشورهای تازه استقلال یافته دو مورد از مهمترین دلایل کنار گذاشته شدن ایران در طرح های انتقال انرژی در فققاز جنوبی می باشد.
    کلیدواژگان: ایران، قفقاز جنوبی، انرژی، خطوط انتقال انرژی
|
  • Mahdi Tusi, Ako Ghaderi Pages 1-19
    During the past half-century the United States’ policy in the Middle East have had some specific goals, the most important of which includes providing stability and security for Israel in the region, supplying sustainable energy from the region, a plan to democratize the countries of the region, pursuing long-term economic goals in the form of a large market and registering and developing the west culture and policy in the Islamic countries. After the attack happened on September 11, 2001 a new phase was begun in United States’ policy in Middle East that included two important aspects. First, attempts to weaken or, even, change government of different countries such as Iraq and Iran, and second, to pursue the creation of a gradual policy for controlled reforms in countries of the government and traditional strategic ally. However, American authoritarianism succeeded in changing the government in Iraq, but failed to weaken or change the government of Iran during the presidency of Bush. The type of America’s confrontation with the process of the reforms in the future governments’ approach, popular movements and available alternatives, Israel's interests and security, and the contradiction between strategic interests and democratic principles were among the most important issues faced by the United States. The main question of the study is that “Has the United States’ foreign policy in Middle East changed before and after the Arab Spring?” And the hypothesis of the research is that before and after the Arab Spring, the United States’ foreign policy, while having some changes, was in line with its predetermined strategic interests in the region.
    Keywords: United States, Security, Middle East, Arab Spring, Comparative Policy
  • Shohreh Shahsavari Fard Pages 20-45
    Since ordinary people pay less attention to the issues, they ultimately play an insignificant role in political campaign; while a small minority (elite), having organizing capability, is able to create a movement. In industrial societies, legal cooperative entities namely parties, syndicates, the press, universities, and legislative councils are the most important elite training centers, whereas, in Iran, due to the type of the structure, such centers haven’t played a major and defining role in intellectual development of political elites. Therefore, elite's political culture has always been Patrimonialism. In this regard, the author has studied the political culture of the ruler elites through a descriptive-analytical way in order to response to the hypothesis of non-cooperative ruler elite in four periods of time and then, based on different time intervals, evaluated four diverse types of discourses on how the political culture of elites influence the function of the society. The results indicate that the political elite's unwillingness to the expansion of the participation and competition in politics, which represents a kind of subordinate political culture, was one of the serious reasons for undeveloped politics and inefficiency of the society.
    Keywords: Islamic Republic of Iran, Political Elite, Parties, Subordination
  • Ali Pezeshki, Bahman Bahri Khiyavi Pages 46-57
    The Saudi-led coalition's Attack to Yemen killed and wounded thousands of people, many of whom were women and children. Numerous civilian targets, such as hospitals and schools were bombed and destroyed in these attacks, which resulted in famine, malnutrition and severe health problems for the civilian population. Given that the International Criminal Court is competent to deal with genocidal crimes, crimes against humanity, war crimes and aggression, we seek in this paper to first introduce Yemen and analyze the causes of the crisis in that country, and then to analyze the Saudi-led coalition's Attack to this country in accordance with the jurisdiction of the International Criminal Court and mention the warnings of international organizations and institutions regarding these crimes, and finally come to an analysis of these acts in general.
    Keywords: Yemen, Saudi Arabia, Packet Ptorm, The International Criminal Court, War Crimes
  • Alireza Delkhosh Pages 58-75
    Resistance Economy is aimed at minimizing impact of foreign policies on the national economy. The leverage that economically prosperous countries have benefited from is regional infrastructures and mechanisms. ECO potentially is a competent platform to boost regional economic cooperation, if it could recover from deficiencies such as incongruity of national legal systems of its two pivotal member states (Iran and Turkey). Laws and regulations on economic activities, legislation, criminalization, dispute settlement and economic assistance among the judicial systems of the member states not only are not consistent but also contradictory. Turkey and Iran (as the two founder and important member states of the ECO) have to embark on legalizing on joint legal cooperation and resolve heterogeneity of the two legal systems. Following viewing examples on international legal cooperation domains, this paper will discuss the current status and prospect of judicial cooperation between the Islamic Republic of Iran and the Republic of Turkey.
    Keywords: Resistance economy_Legal cooperation_ECO_Iran - Turkey
  • S. Mohammad H. Mirzadeh Pages 76-93
    The Permanent Court of Arbitration in 2016 pronounced an award about the case of South China Sea in which Chinese government was declared the government which failures its commitments under the UN 1982 Convention on Law of the Sea. It was supposed that the award of tribunal could cease the disputes between China and the Philippines about maritime conflicts. The award-which the principal point was that the historical claims of Chinese government were not considered admissible- was pronounced in favor of sovereignty of the Philippines government. However, the Chinese government severely denied proceedings and believed that the PCA was not competent (had no jurisdiction) solving the dispute. Moreover, the mentioned government denied accepting obligations which arose under the award. It is supposed that the situation between those governments goes more complicated.
    Keywords: The South China Sea, Permanent Court of Arbitration, Law of the Sea, The 1982 Convention
  • Farshid Yousefirad Pages 94-117
    In the present study we are going to explain the concept of the right to equality and discrimination aspects in Iran's legal system. In many legal systems, due to racial, ethnic, gender, nationality as well as many other factors, some sorts of discrimination are created in the society and affects minority groups. The citizens rights recognized in the constitution of each country are the fundamental rights of them. If the constitution recognizes these rights, then the normal laws must seek to enforce and protect them. One of the aspects of such protection in Iran's normal laws is the criminal protection of fundamental rights against violations by citizens and government officials. However, Iran's criminal lawmaker has not taken an appropriate method in this regard. Beside the fact that, there are still some violations of fundamental rights that do not have criminal guarantees, the status quo has some shortcomings and contradictions. Establishing the equality principle in the society and eliminating discrimination can pave the way for applying other rights or principles. Regarding the common social rights of most societies including the right to education for all or the right to work and so on, the legal equality and non-discrimination have necessitated that all human beings are equal in benefiting their social rights and they should be treated in the same way without any discrimination.
    Keywords: Discrimination, Equality, Iran's Legal System
  • Alireza Dadman Pages 118-137
    Being located at the border of Europe and Asia, the Caucasus is a high quality region in terms of energy. The huge oil and gas reserves in this region have led to entry of regional and trans-regional countries as well as different companies. One of the most important issues about energy in the South Caucasus is the energy transmission issue. Various plans and projects, including the Nabucco pipeline, the Baku-Tbilisi-Ceyhan oil pipeline, and the Baku-Tbilisi-Erzurum gas pipeline, were proposed and done by the United States and the Western powers that in most of the projects, Iran did not enjoy a special status. The main question of the research is that what is the position of Iran in the energy transmission lines in the South Caucasus? The main hypothesis is that due to the presence of regional and trans-national powers, Iran has not been able to have an outstanding place in the energy transmission lines in the South Caucasus (especially in Nabucco, Baku-Tbilisi-Ceyhan and Baku-Tbilisi-Erzurum). In other words, anti-Iran policies, especially by the United States, are a major obstacle to Iran's participation in such projects. The United State’s support for energy transmission projects with the aim of the political considerations such as isolating Iran as well as restricting all the ways of Russian exports in order to maintain its traditional control and influence on newly independent countries are two of the most important reasons of ignoring Iran from energy transmission projects to South Africa.
    Keywords: Iran, South Caucasus, Energy, Energy Transmission Lines