فهرست مطالب

پژوهش ملل - پیاپی 35 (آبان 1397)

نشریه پژوهش ملل
پیاپی 35 (آبان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/08/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمود باقری، فهیمه یادگاری* صفحات 7-20
    پولشویی پدیده ای است که توسط بسیاری از کشورها غیرقانونی اعلام شده اما اندازه و ماهیت ممنوعیت قانونی و جرم انگاری استعمال پول کثیف بستگی به نظام هنجاری کشور وضع کننده قانون دارد. به عبارت دیگر، قوانین و نظاماتی که به مقابله با پولشویی می پردازند مبتنی بر ملاحظات ملی برحسب هزینه ها و فواید چنین قوانینی برای هر کشور خاص می باشند. بدین لحاظ که تمام کشورهای جهان هنوز، حداقل در مرحله اجرا، اتفاق نظر بر روی دایره شمول و ماهیت قوانین ضدپولشویی ندارند. به عبارت دیگر هنجارهای قانونی به هم نزدیک نشده اند. اگر به خاطر تفاوت در توسعه اقتصادی، هیچ ارزش جهانی در مبارزه با پولشویی وجود نداشته باشد و نتیجتا قوانین ملی متفاوت باشند، پس موضوع مشارکت در هزینه مبارزه با پولشویی می تواند موضوع بحث قرار گیرد. مسئله اینست که آیا کشورهای در حال توسعه باید از طریق تصویب و اجرای مقررات ضد پولشویی در رفاه اقتصادهای توسعه یافته بدون دریافت عوض، سهیم باشند؟
    کلیدواژگان: قوانین ضدپولشویی، اقتصادهای توسعه یافته و در حال توسعه، جرائم ملی و بین المللی
  • سیدامین حبیبی*، شهریار رحیم لی صفحات 21-40
    در پرتو رواج جهانی حرکت های تجزیه طلبانه، برخی بعنوان آخرین راه حل برای مردمی که خود، "خودمختاری داخلی" را نمی پذیرند و همچنین با نقض گسترده حقوق بشر توسط یک رژیم سرکوب گر مواجه هستند، پیشنهاد تجزیه چاره ساز را مطرح می کنند. بحث زمانی دوباره تجدید شد که دیوان دادگستری بین المللی در سال 2008 رای مشورتی خود را مبنی بر استقلال کوزوو اعلام کرد، و موافقان و منتقدان تجزیه چاره ساز توانستند نظرات و شواهد خود را در جهت حمایت و همچنین مخالفت های بین المللی در نتیجه این پرونده ارائه کنند. چنین مسائلی تا به حال سوالات عمده و بی پاسخی شامل این سوال که، آیا اتخاذ و اجرا جدایی جبرانی در حقوق بین الملل می تواند نیرویی مثبت برای پیشگیری و یا کاهش منازعات مسلحانه باشد؟ را بوجود آورده است. این نوشتار بحث های پیرامون عنوان تجزیه چاره ساز را ناقص یافته، و می پندارد مباحث تجربی و تئوریک در تقابل با تجزیه چاره ساز با استانداردها و معیارهای بین المللی متقاعد کننده تر و همسوتر هستند. تصمیم سازان قانونی بین المللی و مدیران منازعات باید به منظور توجه بیشتر به امنیت و صلح بین المللی برای بکارگیری مواردی همچون تجزیه چاره ساز ملاحظات بیشتری به خرج دهند.
    کلیدواژگان: تجزیه طلبی، تجزیه چاره ساز، حقوق بشر، اقلیت ها، حقوق بین الملل، درگیری مسلحانه
  • محمدحسن الهی منش*، شهریار برقی، بهروز فولادی صفحات 41-54
    جهانی شدن فرآیندی اجتناب ناپذیر و ناگزیر است که به منزله بین المللی شدن و از بین بردن مرزهای جغرافیایی است. امروزه، جهانی شدن به منزله آشکارترین روندها در همگرایی کشورهاست که مهمترین بعد آن، حفظ امنیت ملی کشورها است. این پژوهش با هدف بررسی جهانی شدن و تاثیر گرایش های قومی بر امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران انجام شده است. جهانی شدن بعنوان یک متغیر مستقل، از طریق فرصت ها و تهدیدهای جدیدی که فراروی دولت ها قرار داده نوعی معمای امنیتی را مطرح ساخته است. فرصت ها و تهدیدهای جدید امنیتی، از یکپارچگی و وابستگی متقابل حوزه های اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و امنیتی نشات می گیرد. در حوزه قوم گرایی همچون سایرحوزه ها، فرآیند جهانی شدن می تواند تاثیرات متفاوت و بعضا متعارض بر جای بگذارد. برخی از صاحب نظران، قائل به در آمیختگی و حتی استحاله خرده فرهنگ ها و هویت های قومی، محلی و ملی در فرهنگ غالب و مسلط جهانی هستند، اما در مقابل، عده ای از اندیشمندان، فرآیند جهانی شدن را سبب ساز افزایش گرایش ها و تمایلات قومی، محلی و ملی می دانند. بنابراین جهانی شدن می تواند در صورت غفلت حکومت ، از طرف اقوام مختلف در کشورهای مختلف که اشتراکات قومی با یکدیگر دارند، باعث تهدید و آسیب پذیری امنیت ملی کشور شود، وجود اقوام هم آئین درکشورهای همسایه و رابطه آنها با یکدیگر، دخالت عوامل بیگانه، موقعیت مرزی اقوام و… نیز می تواند تهدیدی برای امنیت ملی باشد.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، امنیت، قوم گرایی، ج، ا، ایران
  • قاسم رمضانی * صفحات 55-82
    تبیین حق و تکلیف و تامین امنیت از اهداف عمده قانون و قانونگذاری است. راهگشایی و هموار نمودن راه رشد و تعالی انسان مهمترین وظیفه قانون است جایگاه قوه مقننه مثل جایگاه فکر در مکانیسم بدن انسان در زندگی و جایگاهی تدبیری است. علیرغم صلاحیت عام مجلس شورای اسلامی در امر قانونگذاری، به لحاظ حاکمیت قانون و اصل استقلال قوا و تقسیم وظایف و توزیع اختیارات، مجلس مانند سایر قوا با ضعف هایی مواجه است که ریشه در عوامل مختلفی دارد. غالبا این محدودیت ها یا ناشی از محدودیت ذاتی اختیارات مجلس در وضع قانون و در تنظیم مناسبات اش با سایر قواست و یا طبق اصل برتری قانون اساسی و ضرورت انطباق قوانین فرودست با قوانین فرادست و یا به خاطر محدودیت ساختاری آن و گاهی نیز به خاطر صلاحیت اختصاصی مراجع دیگر برای وضع قانون در موارد خاص است. یکسری از اصول قانون اساسی باتوجه به پیشرفت جوامع از کار افتاده می شوند و قابلیت اجرا نخواهند داشت. بعضی از این اصول در زمان تصویب قابلیت اجرا داشته اند و الان نیز کهنسال نیستند، اما اجرا نشده اند. بعضی از این اصول به خاطر اینکه ساختار نظام و جامعه عوض شده باید اصلاح شوند. در بعضی موارد اساسا نگرش حاکمیت و ملت به سمتی حرکت خواهد کرد که مستلزم ایجاد تغییراتی در آن می شود. روش تحقیق به شیوه توصیفی- تحلیلی می باشد که هدف از تحقیق حاضر بررسی آسیب شناسی موردی قوه مقننه در اصول قانون اساسی است و در انتها نتیجه بعنوان دستاورد تحقیق حاضر مورد توجه نگارنده بوده است.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی، قوه مققنه، مجلس، قانونگذاری، قانون اساسی
  • حسام خاتمی * صفحات 83-104
    جهت گیری های نظامی- امنیتی فدراسیون روسیه و ایالات متحده آمریکا در دوران پس از فروپاشی شوروی سابق و بویژه در یک دهه اخیر همواره مورد توجه ویژه در تحلیل و تفسیر مسائل بین المللی بوده است. در واقع، فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، پایان جنگ سرد در اروپا و همچنین پایان تقسیم بندی ها در عرصه جهانی بود. این مسئله موجب شده تا تقابل و رویارویی این دو قدرت بزرگ جهانی از ابعاد مختلف مورد توجه و دقت نظر محافل علمی قرار گیرد. از این رو مقاله حاضر درصدد است تا با رویکرد توصیفی- تحلیلی به این مهم بپردازد که ماهیت روابط روسیه و آمریکا چگونه بوده و این مسئله نظام بین الملل را به چه سمتی خواهد برد. در پاسخ با بهره گیری از نظریه واقع گرایی تهاجمی و مداقه در سیاست های نظامی- امنیتی دو کشور در بحران های مختلف توضیح داده خواهد شد که روسیه و آمریکا در مسیر تقابل جدی قرار داشته و این مسئله می تواند جنگ سرد جدیدی در نظام بین الملل ایجاد نماید.
    کلیدواژگان: روسیه، آمریکا، تقابل و رویارویی، واقع گرایی تهاجمی، جنگ سرد جدید
  • میلاد زبردست * صفحات 105-124
    از آغاز شکل گیری رژیم صهیونیستی در سال 1948، همواره احساس ناامنی و تهدیدات ناشی از همسایگان عرب مسلمان، امنیت و بقاء آن را تهدید کرده و سیاست خارجی و امنیتی این رژیم را متاثر ساخته است. با وجود کم رنگ شدن سطح منازعات اسرائیل با همسایگان عرب، پیروزی انقلاب اسلامی ایران و ظهور گفتمان مقاومت، سبب شکل گیری قطب بندی جدیدی در مجموعه امنیتی خاورمیانه تحت عنوان محور مقاومت گردید که امنیت و موجودیت اسرائیل را به مخاطره انداخته است. این امر بیش از هر چیز سیاست خارجی اسرائیل را، بخصوص در سال های پس از 2000 و همزمان با افزایش قدرت محور مقاومت و خروج این رژیم از بخش زیادی از اراضی اشغالی جنوب لبنان متاثر ساخته است. لذا این پژوهش بر آن است تا به بررسی سیاست خارجی اسرائیل در قبال محور مقاومت و تغییر و تحولات صورت پذیرفته در دکترین امنیتی اسرائیل در قبال بازیگران مجموعه امنیتی خاورمیانه بپردازد. برای بررسی این موضوع، مکتب امنیتی کپنهاگ، بعنوان چارچوب نظری این پژوهش مورد توجه قرار گرفته است که بطور قابل ملاحظه ای امکان بررسی سیاست خارجی و امنیتی اسرائیل در قبال محور مقاومت را ممکن ساخته است. لذا باتوجه به وابستگی متقابل امنیتی منفی میان اسرائیل و محور مقاومت، فرضیه این پژوهش عبارت است از اینکه: افزایش قدرت محور مقاومت در سال های پس از 2000 و کاهش ضریب امنیت ملی اسرائیل و به چالش کشیده شدن مفاهیم دکترین امنیتی اسرائیل سبب سیاست خارجی تهاجمی تر این رژیم در قبال محور مقاومت گردیده است.
    کلیدواژگان: سیاست خارجی، دکترین امنیتی، اسرائیل، محور مقاومت، مکتب کپنهاگ
  • حسنعلی شوقی * صفحات 125-141
    در سال های اخیر و بخصوص پس از خیزش های عربی منطقه، روسیه بعنوان بازیگر فرامنطقه ای فعال در خاورمیانه ایفای نقش نموده است. اتخاذ چنین نقشی بخصوص از دوران ریاست جمهوری پوتین مورد توجه بوده لیکن تحت تاثیر تحولات داخلی و بخصوص منطقه ای و بین المللی با فراز و فرودهایی همراه گردیده است. در چند سال اخیر حوادث خاورمیانه در قالب مسئله سوریه موجب ایفای نقشی فعال و موثر از جانب روسیه در خاورمیانه و مقابله با یکه تازی غرب به رهبری آمریکا در این منطقه شده که در پژوهش پیش روی در قالب پیروی روسیه از توازن قوا مورد بررسی و تبیین قرار گرفته است. بر این اساس این پژوهش بر آن است تا به کمک روش توصیفی- تحلیلی به این سوال پاسخ دهد که: مهمترین عوامل موثر در اتخاذ نقش مداخله گر روسیه در منطقه خاورمیانه در سال های اخیر کدامند؟ در پاسخ به این سوال فرضیه این پژوهش عبارت است از اینکه: در سال های اخیر و بخصوص در دوران ریاست جمهوری پوتین، نقش مداخله گر روسیه در خاورمیانه، تحت تاثیر محرکه های امنیتی، سیاسی و اقتصادی و نیز یکجانبه گرایی آمریکا، در جهت احیای نقش روسیه در عرصه بین الملل به اجرا درآمد. در این پژوهش، رویکرد توازن قوا بعنوان مفروض اصلی ما برای سیاست خارجی فدراسیون روسیه در منطقه خاورمیانه مطرح است.
    کلیدواژگان: روسیه، خاورمیانه، توازن قوا، مداخله گری
|
  • Mahmoud Bagheri, Fahimeh Yadegari * Pages 7-20
    Money laundering is a phenomenon that has been known illegal by many countries, but the measure and the nature of the legal and criminal prohibition of using dirty money depends on the normative system of the lawmaking state. In other words, based on national considerations of each country in terms of the costs and benefits, the rules and systems that deal with money laundering are specific. Hence, all the countries of the world, even in the implementation stage, have not come to an agreement on the scope and the nature of anti-money laundering laws. In other words, legal norms have not come close together. If there is no universal value in fighting against money laundering because of different economic development and consequently various national laws, then sharing the cost of money laundering can be discussed. The question is that whether developing countries should contribute to the welfare of developed economics without reciprocity through the ratification and implementation of anti-money laundering legislation?
    Keywords: Anti-Money Laundering Laws, Developed, Developing Economics, National, International Crimes
  • S. Amin Habibi *, Shahriar Rahimli Pages 21-40
    In light of the global prevalence of secessionist movements, some have proposed “remedial secession” as a last resort solution where a “people” is either denied internal self-determination or is faced with massive human rights violations by a repressive regime. The debate was renewed by the 2008 advisory opinion of the International Court of Justice (ICJ) on Kosovo's declaration of independence, and advocates and critics of remedial secession may point to renewed evidence of both international support and opposition as a result of this case. Such developments raise a hitherto largely unexamined question: would the adoption and enforcement of remedial secession in international law likely be a positive force for the prevention and reduction of armed conflict? This paper finds the arguments in favour of remedial secession to be lacking, and finds the theoretical and empirical case against remedial secession to be more persuasive when measured by this metric. International legal decision-makers and conflict managers should therefore give greater consideration to international peace and security when considering remedial secession.
    Keywords: Remedial Secession, Human Rights, Minorities, International Law, Armed Conflict
  • Mohammad H. Allahimanesh *, Shahriar Barghi, Behrooz Fooladi Pages 41-54
    Globalization is an inevitable process that seeks to internationalize and eliminate geographic boundaries. Today, globalization is the most explicit trend in the convergence of countries, the most important dimension of which is the maintenance of the national security of the countries. The present study aims to survey the globalization and the impact of ethnic orientations on the national security of the Islamic Republic of Iran. Globalization, as an independent variable, by facing the governments with the new opportunities and threats has brought up a kind of security enigma. The new security opportunities and threats originate from the integration and interdependence of economic, political, social and security areas. In ethnicity, same as other areas, the process of globalization can have different and sometimes conflicting effects. Some scholars believe in blending and even transforming subcultures and ethnic, local and national identities into a dominant and prevailing global culture, whereas, some other argue that the process of globalization has led to uprising ethnic, local and national orientations. Therefore, if the government neglects this matter, different ethnic groups in different countries can pose the globalization as a threat for the country's national security. Moreover, the existence of ethnic groups with the same religion in the neighboring countries and their relationship with each other, the interference of foreign agents, and the ethnic border position and so on can be a threat to national security.
    Keywords: Globalization, Security, Ethnicity, Islamic Republic of Iran
  • Ghasem Ramezani * Pages 55-82
    Explaining the right and duty and providing security are the main objectives of law and legislation. The most important task of the law is to pave the way for human excellence. The position of the legislature is like the position of mind in the mechanism of the human body in life which is a tactical position. Despite the general eligibility of the Islamic Consultative Assembly in legislation, same as other powers it faces some shortcomings caused by various factors in terms of the rule of law, the separation of powers and the distribution of duties and authorities. Often, these limitations arise from the potential restriction of Assembly’s authority in legislating and regulating its relations with other powers, the Principle of Constitutional Supremacy, the necessity of subordinate laws' adaptation with the primary laws or its structural constraint. It can be also resulted from the special legitimacy of other authorities to establish the law in specific cases. A number of constitutional principles will become obsolete due to the progress of societies and consequently they won’t be implemented. Many of these principles were able to be implemented at the time of ratification, yet, in spite of being new, they have not been implemented. Some of them must be reformed because the structure of the system and society has changed. In some cases, the attitude of the ruling state and the nation will move in a way that requires some changes in it. The method of research is descriptive-analytical. The purpose of the study is to survey the case-pathology of Legislature in Constitutional principles. Finally, the researcher has considered the results as the achievement of the research.
    Keywords: Pathology, Legislature, Parliament, Constitution
  • Hessam Khatami * Pages 83-104
    The military-security orientations of the Russian Federation and the United States of America have always been of particular interest in analyzing and interpreting international issues in the post-Soviet era, especially during the last decade. In fact, the collapse of the Soviet Union was the end of the Cold War in Europe and the end of the global divisions; as a result of which the various dimensions of confrontation between these two great powers of the world has been considered by the academic circles. Therefore, the present study seeks to address the issue through the descriptive-analytic approach in order to answer this question that what has been the nature of the Russian-American relations and where does it take the international system? To reply this question, by using the offensive realism theory and focusing on the military-security policies of the two countries in various crises, it will be explained that Russia and the United States of America are in a serious opposition path; which can lead to a new Cold War in the international system.
    Keywords: Russia, America, Confrontation, Offensive Realism, New Cold War
  • Milad Zebardast * Pages 105-124
    Since the beginning of the formation of the Zionist regime in 1948, feeling of insecurity as well as the threats posed by Muslim Arab neighbors have always threatened the regime's security and eternity and affected its foreign and security policy. Despite the diminishing level of Israel's conflicts with Arab neighbors, the victory of the Islamic Revolution of Iran and the emergence of the discourse of resistance led to the formation of a new polarization in the Middle East security system under the title of axis of resistance that puts the security and the existence of Israel at risk. This has influenced the foreign policy of Israel more than anything else especially within the years after 2000 and simultaneous with the reinforcement of the axis of resistance and the withdrawal of Zionist regime from a vast part of the occupied territories of southern Lebanon. The present study seeks to survey the Israel's foreign policy toward the axis of resistance and the changes taken place in the Israel's security doctrine toward Middle East security actors. To study this topic, the Copenhagen School of Security has been considered as the theoretical framework of the study, which significantly contributed to survey the Israel's foreign and security policy toward the axis of resistance. Hence, according to the negative security interdependence between Israel and the axis of resistance, the hypothesis of the research is that: increasing the strength of the axis of resistance within the years after 2000 and reducing the national security ratio of Israel and challenging the concepts of the Israel's security doctrine has led to the regime's more aggressive foreign policy toward the axis of resistance.
    Keywords: Foreign Policy, Security Doctrine, Israel, Axis of Resistance, Copenhagen School
  • Hasanali Shoghi * Pages 125-141
    In recent years, and especially after the Arab uprisings in the region, Russia has played an active transnational role in the Middle East. The adoption of such a role, especially since Putin's presidency, has been focused, while it has been accompanied by ups and downs as a result of the internal and specifically regional and international developments. In the past few years, the events happened in the Middle East in the context of the Syrian issue have paved the way for Russia to play an active and effective role in the Middle East and to oppose the Western countries' activities leading by the United States in the region. This issue has been surveyed in the present study as Russia's compliance with the balance of powers. Accordingly, the present study applying the descriptive-analytical method seeks to answer the question: What are the most important factors in determining Russia's interventionist role in the Middle East region during the recent years? To reply this question, the hypothesis of the research is that: In recent years, especially during Putin's presidency, Russia's interventionist role in the Middle East under the influence of security, political and economic factors, as well as America's unilateralism, was implemented in order to revive Russia's role in the international arena. In the study, the Balance-of-Power approach is argued as the main assumption for the foreign policy of the Russian Federation in the Middle East.
    Keywords: Russia, the Middle East, the Balance of Powers, Intervention