فهرست مطالب

میکروبیولوژی کاربردی در صنایع غذایی - سال یکم شماره 2 (زمستان 1394)

مجله میکروبیولوژی کاربردی در صنایع غذایی
سال یکم شماره 2 (زمستان 1394)

  • 58 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1395/03/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زهره فرح نژاد، حمید بادکوبه هزاوه صفحه 1
    اختلال در متابولیسم چربی ها در برخی از جمعیت ها باعث بروز بیماری های قلبی- عروقی می شود. اکنون بیماری قلبی عروقی به عنوان اولین عامل مرگ ومیر در کشورهای صنعتی مطرح است. پروبیوتیک ها، میکروارگانیسم هایی هستند که اگر به میزان کافی مورداستفاده قرار گیرند، می توانند اثرات سلامت زایی برای میزبان داشته باشند. هدف از این پژوهش، تاثیر سویه بیفیدوباکتریوم بیفیدوم بر میزان فاکتورهای لیپیدی بر رت های هیپرکلسترولمیک است. در این پژوهش تجربی، از 28 رت نر با وزن متوسط gr5±120 در چهار گروه هفت تایی استفاده شد؛ گروه اول: کنترل، گروه دوم تیمارشده با پروبیوتیک، گروه سوم هیپرکلسترولمیک بدون تیمار و گروه چهارم هیپرکلسترولمیک تیمار شده با پروبیوتیک. پروبیوتیک لیوفلیزه بیفیدوباکتریوم بیفیدوم روزانه به صورت گاواژ به میزان cfu/ml109 به گروه های آزمون داده می شد. پس از 21 روز از قلب رت ها خون گیری صورت گرفت و فاکتور های لیپیدی اندازه گیری شدند. نتایج به دست آمده، کاهش معنی دار میزان کلسترول تام و LDLرا در گروه تیمار هیپرکلسترولومیک دریافت کننده بیفیدوباکتریوم نشان داد (05/0 P ). همچنین در مورد میزان HDLنیز افزایش معنی دار مشاهده گردید اما میزان تری گلیسیرید کاهش معنی داری نشان نداد. همچنین مصرف پروبیوتیک در گروه کنترل تاثیری بر فاکتورهای لیپیدی نشان نداد. نتایج نشان داد که پروبیوتیک بیفیدوباکتریوم بیفیدوم باعث کاهش معنی دار سطح کلسترول در موش های رت نژاد ویستار می شود.
    کلیدواژگان: هیپرکلسترولمیک، بیفیدوباکتریوم بیفیدوم، لیپید، رت
  • مهناز مظاهری اسدی، نیلوفر احمدی، عباس فرازمند صفحه 9
    یکی از معضلات زیست محیطی، وجود پسماندهای کشاورزی آلی در محیط می باشد که یکی از بهترین روش ها برای به کارگیری مازاد کشاورزی، کشت قارچ های خوراکی می باشد. قارچ های خوراکی قادرند روی پسماندهای لیگنوسلولزی و کشاورزی ارزان رشد کنند. در این پژوهش از قارچولواریلا کهاز کلکسیون میکروارگانیسم های منطقه ای سازمان پژوهش های علمی صنعتی ایران تهیه شد بود استفاده شد. برای تولید بذر قارچ، از گندم و سبوس گندم استفاده گردید. پس از تهیه اسپان، قارچ فوق روی بستری از ضایعات لیگنوسلولزی با فرمولاسیون مختلف و پایه مانند: پوشال گندم، تفاله چای، سبوس گندم، پوست تخمه، چوب ذرت، چوب بلوط و خاک اره کشت داده شد. در محیطی که حاوی چوب بلوط و تفاله چای بود کلاهک ها در دمای C°3±34 ظاهرشدند. ضریب رشد این محیط h2/6 بود و بیشترین میزان پروتئین را با میانگین جذب 6267/2 داشت که به عنوان بهترین محیط کشت برگزیده شد. در محیط حاوی خاک اره و چوب ذرت به علت مناسب نبودن فرمولاسیون جهت کشت این قارچ، هیچ رشدی مشاهده نشد. اهداف این پژوهش، رفع معضلات مازاد کشاورزی و بررسی بهترین محیط های کشت و شرایط محیطی جهت کشت قارچولواریلامی باشد. این قارچ گرمادوست که برای اولین بار در ایران بر روی آن تحقیق شده می تواند منبع بسیار غنی از مواد پروتئینی در مقایسه با قارچ هایی مانند قارچ های دکمه ای و سایر قارچ های صدفی باشد که می تواند در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری ایران مانند شهرهای حوزه خلیج فارس پرورش یابد.
    کلیدواژگان: پسماندهای کشاورزی، قارچ خوراکیولواریلا، لیگنوسلولز، بذر
  • پروانه جعفری، حمید بادکوبه هزاوه، ندا اکبری صفحه 21
    مطالعات نشان می دهند در برخی از جمعیت ها به دلیل اختلال در متابولیسم چربی ها در افراد دیابتی باعث بروز بیماری های قلبی عروقی می شود. پروبیوتیک ها میکروارگانیسم های زنده و مشخصی هستند که اگر به میزان کافی مورد مصرف قرار گیرند می توانند اثرات سلامت زایی داشته باشند. بااین حال تاکنون مطالعات اندکی در مورد اثر پروبیوتیک ها در درمان و پیشگیری دیابت صورت گرفته است. هدف از این مطالعه تاثیر لاکتوباسیلوس کازیی بر شاخص کلسترول خون در رت های دیابتی و سالم است.در این آزمون از 28 موش صحرایی نر نژاد ویستار به چهار گروه شامل گروه کنترل سالم، گروه دیابتی، گروه شامل دریافت کننده پروبیوتیک و گروه دیابتی دریافت کننده پروبیوتیک تقسیم شدند. برای القای دیابت در رت ها، استرپتوزوسین به میزان mg/kg 60 به صورت درون صفاقی تزریق و با اندازه گیری مزان قند خون از ایجاد دیابت اطمینان حاصل شد. رت های گروه آزمون به مدت 21 روز ml 1لاکتوباسیلوس کازیی 2TDحاوی 109 سلول باکتری زنده را به صورت گاواژ درون معدی دریافت کردند. درنهایت پس از خون گیری، میزان کلسترول خون مورد ارزیابی قرار گرفت.نتایج این مطالعات نشان داده که لاکتوباسیلوس کازیی 2TDبه طور معنی داری (0001/0P) سبب کاهش کلسترول خون در رت های دیابتی شده و سبب تغییر معنی دار کلسترول خون در رت های سالم دریافت کننده پروبیوتیک نشد.نتایج حاصل پیشنهاد می کنند که لاکتوباسیلوس کازیی سویه 2TDدر پیشگیری از افزایش کلسترول سرم در موش های دیابتی، مفید و موثر باشند.
    کلیدواژگان: کلسترول سرم، پروبیوتیک، لاکتوباسیلوس کازیی، دیابت
  • رضا محمدی، مجتبی یوسفی اصلی، سید امیر محمد مرتضویان، کیانوش خسروی درانی صفحه 27
    در سال های اخیر، مصرف غذاهای فراسودمند به دلیل افزایش آگاهی مردم ورزش تغذیه ای این محصولات، افزایش یافته استکه تولید دوغ پروبیوتیک پتانسیل فراسودمند بودن آن را دوچندان خواهد کرد. در این پژوهش، بررسی اثرات افزودن نمک، طعم دهنده، گاز دی اکسید کربن و مدت زمان نگهداری یخچالی در پایان تخمیر و طی نگهداری یخچالی بر تمامی شاخص های کیفی دوغ پروبیوتیک بررسی شد. نتایج نشان داد که مقدار نمک حدود 5/0-4/0% مقدار قابلیت زیستی پروبیوتیک ها را در مقایسه با نمونه شاهد به طور معنی دار افزایش داد. افزودن گاز دی اکسید کربن تا فشار تعادلی psi20 در مایع (غلظت حدود 4/0% وزنی/حجمی) نه تنها اثر سوء بر رشد پروبیوتیک ها نداشت، بلکه بقای آن ها را نیز در مواردی افزایش داد. یکی از معایب آن، تولید نوعی بدطعمی خاص تشکیل شده از پس طعم تلخ و رایحه تند و زننده در فرآورده نهایی بود که در انتهای نگهداری یخچالی تشدید شد. این ایراد را ممکن است بتوان با آزمایش سایر کشت های آغازگر و کاهش درصد گاز بهبود داد یا برطرف کرد .
    کلیدواژگان: دوغ، پروبیوتیک، نمک، طعم دهنده، دی اکسید کربن
  • علی عطار محمد، مسعود یاورمنش، علی مرتضوی، محمدرضا عدالتیان، محمدباقر حبیبی صفحه 37
    باکتریلاکتوکوکوس گارویه گونه بیماری زای جنس لاکتوکوکوس بوده که عامل بیماری در انسان (اندوکاردیت) و دام (لاکتوکوکوزیس در ماهی و ورم پستان در گاوهای شیری) است، وجود این باکتری در تولیدات حاصل از شیر خام همانند پنیر لیقوان گزارش شد است.در این پژوهش از شیر تازه، دلمه، پنیر تازه و پنیر رسیده و همچنین علف تازه منطقه لیقوان جهت ایزوله کردن باکتری استفاده گردید. آزمون های بیوشیمیایی در دمای °C10 و °C45 و رشد در غلظت نمک طعام %4 و %5/6 صورت گرفت. سپس استخراج DNA، و واکنش PCRبه منظور شناسایی ژن ناحیه S rRNA16 با پرایمر اختصاصی لاکتوکوکوس، انجام شد و آمپلیکون های آن توسط شرکت Source BioScienceانگلستان تعیین توالی شدند. سپس در پایگاه داده های ژنی NCBIتوالی هایی که بیش از %97 مشابهت داشتند، ازنظر جنس و گونه تعیین هویت شدند.در آغاز1500 ایزوله سپس در ادامه توسط آزمون های دیگر 625 ایزوله و درنهایت 60 ایزوله به عنوان لاکتوکوکوس انتخاب گردید سپس با تعیین توالی ژن ناحیه S rRNA16 به طور دقیق 2 مورد لاکتوکوکوس گارویه،2 مورد لویکونوستوکلاکتیس، 5 مورد لویکونوس توکمزونتروئیدس، یک مورد لویکونوستوکگارلیکوم و بیشترین تعداد یعنی 50 ایزوله لاکتوکوکوسلاکتیس گزارش شد.حضور کمرنگ باکتری لاکتوکوکوس گارویه که آن هم در مراحل اولیه تولید پنیر لیقوان بوده است، نوید خوبی برای ایمنی بیشتر پنیر لیقوان ازنظر وجود این باکتری بیماری زا می باشد چون در پنیر تازه و پنیر رسیده موردی از حضور این باکتری مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: لاکتوکوکوس گارویه، آزمون های بیوشیمیایی، S rRNA16، بیماری زا، پنیر لیقوان
  • فرزانه تفویضی، پریسا مجیبی، مریم بی خوف تربتی صفحه 43
    لاکتوباسیلوس ها ازنظر ژنتیکی شامل گروه متنوعی از باکتری های تولیدکننده اسیدلاکتیک هستند که به دلیل داشتن ویژگی هایی مانند اثرات ضد توموری،کمک به تعادل فلور میکروبی روده، تولید ترکیبات ضد میکروبی، تحریک سیستم ایمنی میزبان و غیره تحت عنوان پروبیوتیک ها معرفی شده اند. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر سایتوتوکسیک باکتری لاکتوباسیلوس پاراکازییبر روی رده سلولی 29HT-سرطان کلون می باشد.سلول های سرطانی کلون رده 29HT-در محیط کشت DMEMکشت داده شدند. رده 29HT-تحت تاثیر غلظت های متفاوت عصاره اگزوپلیساکارید باکتری لاکتوباسیلوس پاراکازییmg/ml2/0، 2، 20، 40) در زمان های 24، 48 و h72 قرار گرفت. درصد زیستایی سلول ها، توسط آزمون MTTسنجیده شد. نتایج سنجشMTT بیانگر آن بود که لاکتوباسیلوس پاراکازییدر الگوی وابسته به زمان و دوز، بقا و تکثیر سلول های سرطانی کلون رده 29HT-را کاهش می دهد که بیشترین اثر سایتوتوکسیتی مربوط به غلظت mg/ml40 در زمان h72 بود که نسبت به گروه کنترل معنی دار بود. نتایج تحقیق نشان داد که عصاره لاکتوباسیلوس پاراکازییاثر سایتوتوکسیتی بر روی سلول های سرطانی کلون 29HT-دارد که می تواند با انجام مطالعات بیشتر به عنوان یک محصول بیولوژیک ضد سرطانی در درمان و پیشگیری مورداستفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: لاکتوباسیل، عصاره اگزوپلیساکارید، سرطان کلون، رده سلولی 29HT
  • سارا سهراب وندی، شیرین مال گنجی، روح الله فردوسی، زهرا هادیان صفحه 52
    ماءالشعیرنوشیدنی گازدار غیرالکلی است که از عصاره جوانه جو حاصل می شود. محبوبیت این نوشیدنی به دلیل طعم مطلوب و خواص مفید و ارزش تغذیه ای بالای آن است. افزون بر عوامل یادشده، جنبه های کیفی ماءالشعیر ازجمله خواص فیزیکی آن (تثبیت و پایداری کف و گاز دی اکسید کربن) از دید مصرف کننده از اهمیت زیادی برخوردار است. ازاین رو تحقیق حاضر به بررسی اثر ساکارومایسس ها و شرایط تخمیر بر برخی خواص فیزیکی ماءالشعیر می پردازد.چهار سویه مخمر ساکارومایسسساکارومایسس سر ویزیه 70424، ساکارومایسس لودویگی یی 3447، ساکارومایسس روکسی یی 70535 و ساکارومایسس روکسی یی 70531) به طور جداگانه با میزان تلقیح مشخص به ورت خام با درجه گرانش مشخص اضافه شدند. تخمیر ورت به مدت زمان h48 در شرایط هوادهی دوره ای و در سه دمای مختلف انجام پذیرفت. شاخص های اندازه گیری نظیر pH، غلظت گاز دی اکسید کربن با دستگاه فشارسنج و میزان کف (در فواصل زمانی h12 طی دوره تخمیر) به مدت h48ساعت مورد ارزیابی قرار گرفتند. تیمارهای دمای C° 24 بیشترین میزان افت pHو تیمارهای دمای C° 4 کمترین میزان افت pHرا نتیجه دادند. بیشترین و کمترین مقدار گاز دی اکسید کربن و درصد کف به ترتیب در تیمارهای با دمای C° 24 و C° 4 مشاهده شد. بیشترین میزان افت pH، قابلیت تولید کف و گاز دی اکسید کربن را مخمر ساکارومایسس سر ویزیه70424 و کمترین آن را مخمر ساکارومایسس روکسی یی70531 دارا بود.آن جا که خواص فیزیکی ماءالشعیر نظیر پایداری کف و گاز دی اکسید کربن از دید مصرف کننده از اهمیت زیادی برخوردار است، استفاده از مخمر ساکارومایسس سر ویزیه و دمای تخمیر C° 4 پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: آبجوی بدون الکل (ماءالشعیر)، دی اکسید کربن، ساکارومایسس، کف
|
  • Zohre Farahnejad, Hamid Badkoube Hezave Page 1
    Disruption of lipid metabolism in some populations causes cardiovascular disease. Now, cardiovascular disease is the first cause of death in industrialized countries. Probiotics are live microorganisms and if that these organisms enough used could be health effects for the host. The aim of this study was investigation of effect of Bifidobacterium bifidum on blood lipid level in hypercholesterolemic rats. In this experimental study, 28 male rats with an average weight of 5 ± 120 g divided to 4 groups: The first group was control, the second group was treated with probiotic, third group treated was hypercholesterolemic and the fourth group was hypercholesterolemic rats that treated with probiotic. 109 cfu/ml of lyophilized Bifidobacterium bifidum daily was gavages for 21 days. Then, blood samples were taken from the hearts of rats and lipid factors were determined. The results showed that significant reduction in total cholesterol and LDL levels in hypercholesterolemic rats treated with Bifidobacterium (P
    Keywords: Hypercholesterolemic, Bifidobacterium bifidum, lipids, Rat
  • Niloofar Ahmadi, Mahnaz Mazaheri Assadi, Abbas Farazmand Page 9
    Organic agricultural wastes are considered as one of the environmental problems. This kind of cellulytic waste can be converted to a material with a high nutritional value. Edible mushroom is a way to utilize organic agricultural wastes. Different species of mushroom strains can be grown on these inexpensive agro wastes. In present study, Volvariella spp. was purchased from Persian Type of Culture Collection, Iranian research organization for science technology. Wheat and wheat bran were used for spawn preparation. Further cultivation performed on a bed of lignocelluloses wastes such as wheat straw, pulp of black tea, sun flower seed hull, corn cob, oak wood and sawdust as the base. In cultivation bed with oak wood and pulp black tea, fruit bodies were appeared at 34±3°C. Growth ratio for this culture was 6.2h producing 2.6267 proteins. Interestingly further growth at higher temperature showed the same protein and growth ratio. Culture with sawdust and corncob did not show a proper growth. In this investigation we were about to prove a new cultivation formula from lignocellutytic waste in order to introduce a new high protein producing variety of mushroom relative to botton mushroom or another oyster mushroom and can be cultivated in tropical or semi tropical area of Iran especially( Persian Gulf).
    Keywords: Agro wastes, Edible mushroom Volvariella spp, Lignocellulose, Spawn
  • Hamid Badkoube Hezave, Parvaneh Jafari, Neda Akbari Page 21
    Studies suggest that in some populations due to impaired lipid metabolism in diabetics can cause cardiovascular disease. Probiotics are live microorganisms that are specific and can be used if sufficient cause health effects have however been few studies on the effects of probiotics in the treatment and prevention of diabetes carried out. The purpose of this study, the effect of Lactobacillus casei on cholesterol in diabetic rats and healthy.Male Wistar rats were used in this test from 28 to four groups: control group consisted of healthy, diabetic, and two groups, Diabetic control group receiving probiotics and probiotic groups. Diabetic groups of rats received intraperitoneal injection of streptozotocin 60mg/kg and Lactobacillus casei TD2, 21 days 109 cfu rate of gastric gavage to rats in the experimental group were given. Finally, after collection blood, blood cholesterol levels were evaluated.The results of these studies have shown that L.casei TD2 significantly (P
    Keywords: cholesterol, probiotics, Lactobacillus casei, diabetes
  • Reza Mohammadi, Mojtaba Yousefi Asli, Seyed Amir Mohammad Mortazavian, Kiyanoush Khosravi Darani Page 27
    Recently, consumption of functional foods due to increased awareness of people and nutritional value of these products has been increased. Production of probiotic Doogh will increase of functional potential. In this study, the effect of addition of salt, flavoring agent, carbon dioxide and duration of refrigerated storage was investigated on the quality properties of probiotic Doogh at the end of fermentation and during the refrigerated storage. The results showed that salt concentration for about 0.4-0.5 %, significantly increased viability of probiotics in comparison with control samples. Carbon dioxide addition up to 20 psi equilibrium pressure (concentration of about 0.4% w/v), not only had no detrimental effect on the growth of probiotics, but also in some cases increased their survival. Its problem is, emerging a special bad taste, composing of a bitter after taste and nasty smell in the final product, which was exacerbated at the end of refrigerated storage. This problem may be improved or eliminated by testing other starter culture and decreasing the percentage of gas.
    Keywords: Doogh, Probiotic, Salt, Flavoring agent, Carbon dioxide
  • Ali Attar Mohammad, Masoud Yavarmanesh, Ali Mortazavi, Mohammad Reza Edalatian, Mohammad Bagher Habibi Page 37
    One of the pathogenic bacteria species in the genus of Lactococcus is Lactococcus garvieae. It causes human disease (endocarditis) and mastitis in dairy cows to appear. The presence of these bacteria in the raw milk products like Lighvan cheese was reported. Lighvan cheese is a traditional cheese which is made from raw sheep's milk.In this study, fresh milk, curd, Fresh cheese and ripe cheese, and fresh grass Lighvan area was used to isolate bacteria. Biochemical tests at 10°C and 45°C and grow in salt concentration 4% and 6.5 %, was performed. After extraction of DNA, PCR reaction with primers for genes of Lactococcus 16S rRNA performed and the products were sequenced by the company Source BioScience England, then in gene databases NCBI, the sequence of which more than 97% were similar in terms of genus and species were identified.At first, 1500 colonies similar to Lactococcal genera isolated from different sources such as fresh grass, fresh milk, curd, fresh cheese and ripened cheese according to colony morphology. Then, the 625 isolates were selected by gram stain. The biochemical tests carried out to select 60 isolates of Lactococcal genus and the PCR was used to determine the 16S rRNA gene sequence region to identify species. Based on molecular identification 50 species, were belonged to the Lactococcal genera and finally two species of Lactococcus were Lactococcus garvieae.According to the results, the presence of two species of Lactococcus garvieae (fresh milk and curd) was demonstrated in the early stages of Lighvan cheese production, But, there was no presence of the bacteria in fresh cheese and ripened cheese.
    Keywords: 16S rRNA, biochemical tests, Lactococcus garvieae, Lighvan cheese, pathogen
  • Parisa Mojiby, Mfarzaneh Tafvizi, Aryam Bikhof Torbati Page 43
    Lactobacillus species are genetically diverse groups of Lactic Acid Bacteria (LAB) that have been introduced as probiotics, because of some characteristics such as their anti-tumor properties, helping the intestinal flora balance, production of antibiotics, stimulation of host immune response, etc. The aim of this study was to investigate cytotoxic effects of indigenous probiotic lactobacillus paracasei on HT-29 colon cancer cell line.Human colon cancer cell lines HT-29 were cultured in Dulbecco’s modified eagles medium (DMEM) and L-929 fibroblast cell line was used as a normal cell. HT-29 and L-929 cell lines were treated under different concentrations of bacterial exopolysaccharide extract TD3 (2/0, 2, 20, 40 mg ml) at 24, 48, 72 hours, respectively. Cell viability measured by MTT assay.MTT assay indicated that exopolysaccharide extract of lactobacillus paracasei in a time and dose-dependent had an inhibitory effect on HT-29 cells. The most effect of cytotoxic corresponds to a concentration of 40 mg/ml at the time of 72 hours that was significant compared to the control group but did not inhibit the growth of L-929 cell line.In this study, it was shown that extract of lactobacillus paracasei has a cytotoxic effect on colon cancer cell lines (HT-29) and could be considered as colon cancer biological product.
  • Sara Sohrabvandi, Shirin Malganji, Roohollah Ferdosi, Zahra Hadian Page 52
    Ma-al-shaeer is a non-alcoholic carbonated beverage that comes from extracts of germinated barely. Popularity of this beverage arises from its good taste and benefits, as well as high nutritional value. In addition to the above factors, qualitative aspects of Ma-al-shaeer, including the physical properties (foam stability and carbon dioxide gas) from the consumer point of view play an important role in its acceptability. Thus, the aim of this research is to study the effect of Saccharomyces and fermentation conditions on the physical properties of Ma-al-shaeer. The effect of several species of yeasts and fermentation conditions on the physical properties of Ma-al-shaeer was assessed. Yeast starters with determined inoculation percent were added separately in to wort with known gravity. Wort was fermented for 48 hours in different temperatures under periodic aeration. pH drop, foam stability and the amount of carbon dioxide were analyzed for 48 hours. The highest pH drop was mentioned for treatments fermented at 24˚C and the lowest one was for treatments at 4˚C. The highest and lowest amount of carbon dioxide and foam stability was for treatments with fermented at 24 and 4˚C. Treatments with Saccharomyces cerevisiae showed the highest pH drop, foam stability and the amount of carbon dioxide and the lowest one was mentioned for treatments with Saccharomyces rouxii. Since the physical properties of Ma-al-shaeer such as foam stability and the production of carbon dioxide gas play an important role in consumer’s acceptability, production of Ma-al-shaeer with Saccharomyces cerevisiae fermented at 4˚C is suggested.
    Keywords: Carbon dioxide, Foam, Non alcoholic beer (Ma, al, shaeer), Saccharomyces