فهرست مطالب

مطالعات قرآنی - پیاپی 10 (تابستان 1391)

فصلنامه مطالعات قرآنی
پیاپی 10 (تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/06/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سوسن آل رسول، فهیمه صادقی قهرودی صفحات 11-30

    آموزه های دینی ما حکایت از پلی بر روی جهنم دارند که در آخرت همه به ناچار از آن گذر خواهند کرد. پل صراط بسیار لغزنده و سخت گذر است و عقباتی دارد که هر یک به نامی خاص نامیده می شود. عبور انسان ها از آن به صورت های مختلف است. گروهی به قعر جهنم افتاده، برخی لنگان لنگان و یا معلق و گروهی به سرعت برق از آن می گذرند. مقاله حاضر به بررسی و تحلیل این آموزه ها بر مبنای آیات قرآن و با نگاهی عقلی می پردازد و در نتیجه اثبات می کند که صورت باطنی صراطی که انسان در دنیا، در نفس خود می پیماید، در آخرت به صورت پلی بر روی جهنم است. عبور همگان از جهنم که حقیقت و باطن دنیاست قطعی بوده و کیفیت عبور از آن نیز وابسته به حقیقت وجودی افراد متفاوت خواهد بود.

    کلیدواژگان: قرآن، صراط مستقیم، پل صراط، امام
  • حسین آل کجیباف، حسن فرج دنیوی * صفحات 31-46

    پاسخگویی در دین اسلام اهمیت و جایگاهی بس والا دارد و خداوند متعال در آیات فراوانی در قرآن کریم اهمیت آن را به پیامبر و مردم گوشزد می نماید. رهبران جامعه اسلامی از جمله پیامبر بزرگ اسلام بعنوان اولین رهبر جامعه اسلامی همیشه خود را مقید به آن می دانست و همچنین گونه ها و جلوه های پاسخگویی در سخنان و سیره علی (ع) در حد اعلای آن قابل مشاهده است. امروزه این موضوع بعنوان یکی از اصول اصلی حکمرانی مطلوب در نظام بین الملل مطرح است که ما در این مقاله در پی اثبات این موضوع هستیم که آیا پاسخگویی که، به عنوان مولفه حکمرانی مطلوب از منظر نظام بین الملل مطرح میباشد در قرآن کریم و درسخنان امام علی (ع) و گزارش های تاریخی معطوف به شیوه کشور داری آن حضرت به شکلی صریح، قابل ردیابی است؟

    کلیدواژگان: قرآن کریم، نهج البلاغه، حکمرانی مطلوب، پاسخگویی
  • ابراهیم اقبال *، منصور پهلوان صفحات 47-59

    علوم قرآن، عنوان آثار اختصاصی بسیار و مجموعه های علوم قرآن و بخش هایی از مجموعه های حدیثی و تفسیری است. علوم و مباحث یادشده در این آثار، مختلف و متنوع است و گاهی از ده ها نوع، گذر می کند و چند جلد تالیف را به خود اختصاص می دهد، این آثار متعدد و این علوم متنوع را از آغاز تاکنون می توان، زیر دوازده عنوان قرار داد. این نوشتار بر آن است که علوم یادشده در مجموعه های علوم قرآن را در جدول تقسیم دوازده گانه، قرار دهد و این قابلیت را در همه آن آثار، فراگیر سازد. گذشته از این، آشنایی گذرا با فهرست علوم قرآن را در مجموعه های آن علوم، فراهم کند.

    کلیدواژگان: علوم قرآن، مجموعه های علوم قرآن، تک نگاشته ها، تقسیم ده گانه
  • حسین ایمانیان، زهره نادری صفحات 61-79

    نویسندگان این جستار، بر این باورند که اسلوب «امر و نهی» و سخن گفتن از بالا که مهم ترین سبک رایج در سروده های زهد به شمار می آید، تا اندازه زیادی متاثر از خود محیط عرب زبان و متون دینی آن به ویژه کتاب آسمانی قرآن بوده که پیش از ظهور در شعر زهد، در گفتار واعظان و خطیبان سده نخستین اسلامی، نمود یافته است. این تاثیر را هم در رو ساخت سروده های زهدی می بینیم و هم در ژرف ساخت آن.
    به نظر می رسد نوع گفتمان حاکم در جامعه عباسی که مورد مطالعه ما در این جستار است، بیش ترین تاثیر را در شکل گیری چنین شیوه گفتمانی (امر و نهی از بالا و کوچک پنداشتن مخاطب) در متون زهدی آن عصر داشته است. به دیگر سخن سبک گفتمان چنین متونی، شخصیت، نگرش و ذهنیت و خرد مردمان آن عصر را آینگی می کند. خود شیفتگی و خود کامگی گوینده و هیچ انگاری مخاطب، چکیده «امر و نهی» های موجود در متون زهدی است.

    کلیدواژگان: شعر زهد، امر و نهی، قرآن، تک گویی، دیالوگ، گفتمان
  • عبدالعلی پاکزاد*، امیر عمرانی صفحات 81-100

    در اولین آیات نازله بر پیامبر اسلام سخن از خواندن و نوشتن به میان آمده است که نشان از اهمیت و ارزش علم و دانش آموزی است. براساس حس کنجکاوی، آدمی میل به کشف مجهولات وجود خود و اطرافش و پیشرفت علمی دارد. این نوشتار با رویکرد توصیفی تحلیلی با تکیه بر آیات کریمه و روش تفسیر موضوعی ومعنی شناسی وهدف ارائه مهارت های قرآنی در موفقیت تحصیلی بوده، که آدمی در پرتو آن می تواند در مسیر تحصیلی به موفقیت های چشم گیری دست یابد و بلکه در رشد خویش و جامعه بهره گیرد. قرآن کریم ازسه نوع مهارت شناختی، رفتاری و معنوی (که در مقاله مورد بررسی قرار گرفته است) در موفقیت تحصیلی بهره گرفته است که آدمی برای موفقیت تحصیلی ناگزیر از بهره گیری مهارت های مذکور می باشد.

    کلیدواژگان: قرآن، علم، عالم، موفقیت تحصیلی، مهارت شناختی، مهارت رفتاری و مهارت معنوی
  • حمزه حاجی، مهدی مهریزی صفحات 101-124

    صفات و ویژگی های قرآن کریم، همواره بستر مناسبی جهت اندیشه ورزی و تضارب آراء میان اندیشمندان و مفسران اسلامی بوده است. یکی از این ویژگی ها، جامعیت قرآن است که جزو باورهای بنیادین مسلمانان و از مبانی مهم فهم و تفسیر قرآن به شمار می آید. به تبع جامعیت قرآن، مساله مهم دیگری که مطرح است کیفیت جامعیت قرآن می باشد، بدان جهت که صرف اثبات جامعیت قرآن بدون تبیین کیفیت آن ممکن است در عالم واقع، ذهن افرادی را نسبت به اصل جامعیت قرآن مشوش سازد و یا کسانی را در مورد صفات و ویژگی های قرآن به شک و تردید وا دارد.
    در این مقاله سعی بر آن است ضمن تبیین مفهوم جامعیت قرآن و نظریه های ارائه شده پیرامون آن، به کیفیت جامعیت قرآن از دیدگاه اندیشمندان و مفسران اسلامی به عنوان راهکاری اساسی در دفاع و شبهه زدایی از اصل جامعیت قرآن پرداخته شود.

    کلیدواژگان: کیفیت جامعیت قرآن، جامعیت تفصیلی و اجمالی قرآن، بیان اصول و قواعد کلی
  • علی اوسط خانجانی، محمدرضا شعبانی ورکی صفحات 125-144

    متکلمان اعجاز را به عنوان پشتوانه درستی دعوت پیامبران بر دو گونه «فعلی و قولی» دانسته اند. اعجاز قولی که برجسته ترین مصداق آن قرآن کریم است، به دو ویژگی، ممتاز است. یکی از آن دو، حکمت، که ناظر بر محتوی و دیگری بلاغت است که مشعر بر اسلوب و صورت است. این مقاله با عنوان «اعجاز در هیات ایجاز در قرآن کریم» کارکرد ایجاز را در سر سلسله اعجاز قولی یعنی قرآن کریم به کاوش نهاده است. نگارندگان در این مقاله پس از تبیین فلسفه ایجاز در آیات قرآن کریم و مفهوم شناسی آن، شواهد ایجاز را با استمداد از قواعد بلاغی مورد تحلیل قرار داده اند. بررسی ها حاکی از آن است که آیات مکی صبغه ایجازی دارد و فراوانی ایجاز قصر نیز در سراسر قرآن کریم بیشتر از ایجاز حذف می باشد.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، بلاغت، اعجاز فعلی، اعجاز قولی، ایجاز حذف، ایجاز قصر
  • مهدی ممتحن *، اختر سلطانی، مهرداد علی مرادیان صفحات 145-168

    شهادت و صداقت از جمله مفاهیم والای انسانی هستند که آیات و روایات بسیاری را به خود اختصاص داده اند. در فرهنگ دینی، صداقت یکی از سپرهای پولادین برای حفظ دین معرفی گردیده است. «شهید» در لغت دارای معانی بسیاری است از جمله «حضور»، «گواه»، «الگو» و... در اصطلاح کسی را شهید می گویند که در راه حق کشته شده، و همه چیز خود را در راه رضای الهی قربانی کرده است. قرآن کریم مقام و ارزش ویژه ای برای کسی که در این راه قدم گذاشته است قائل است. معصومین نیز سخنان فراوانی را در مورد فضیلت شهادت و مقام شهید گفته اند.
    در این مقاله، پس از اشاره به مفهوم شهادت و صداقت این دو واژه بلند در آیات قرآن و روایات معصومین مورد بررسی قرار گرفته و به بیان رابطه میان آن دو پرداخته است. نویسنده گان مقاله بر این اعتقاد اند که بهره گیری از فرهنگ شهادت و صداقت براساس آیات قرآن و سخنان معصومین علیهم السلام و کاربردی کردن دستاوردهای آن در تمامی زمینه های اجتماعی، عامل مهمی است که می تواند جامعه اسلامی ما را به سمت کمال خود سوق دهد.

    کلیدواژگان: صداقت، شهادت، قرآن، روایات
  • شمسی واقف زاده *، اکرم حکم آبادی صفحات 169-188

    رجعت واقعه ای حکیمانه و هدفمند است که هماهنگ با عقل و ایمان و در راستای تحقق اراده پروردگار و خواست مومنان، صورت می پذیرد. خداوند مومنان خالص را وعده حاکمیت بر جهان داده است و این مهم بدون بازگشت آنها به دنیا عملی نمی گردد.
    رجعت عمومیت ندارد، بلکه اختصاص به بندگانی دارد که ایمان یا شرک خود را خالص کرده باشند؛ رجعت مومنان اختیاری است اما رجعت کفار با ذلت و اجبار است.

    کلیدواژگان: رجعت، رجعت کنندگان، احادیث
|
  • Soosan Alerasoul, Fahimeh Ghahroudi Pages 11-30

    Our religious teachings show a bridge on hell that in the hereafter, all will inevitably pass over it. The bridge path is very slippery and difficult to pass and has obstacles that each is called by particular name. Peoplepass overit invariousforms. Some fall to the depths of hell, some hop or suspend and a group pass quickly and easily.This paper studies and analyzes these teachings based on the Quranic verses with a rational approach; and finally demonstrates that the path of the inner world that in this world humans pass in themselves, will become as the bridge over the hell in the hereafter.All will mandatory pass the hell that is the absolute truth and the inside of this world but the quality of this passing will differ dependent on the inner reality of people.

    Keywords: Quran, path, bridge, Imam
  • Hosain Alekajibaf Pages 31-46

    Accountability in Islam is important and has special place that God reminds it to the prophet, people and many leaders of Islamic society in many verses of the Holy Quran, and the prophet Mohammad (PBUH) as the first leader of Islamic society always regarded it. Also the different kinds and forms of accountability are observable in the speeches and behaviors of Imam Ali (PBUH). Nowadays accountability is considered as one of the main principles of good governance in the international system. In this paper we are going to prove that accountability which is as component of good governance from the international system’s point of view is traceable clearly in the Holy Quran and Imam Ali’s speeches and historical reports related to the way of his governing and ruling.

    Keywords: The Holy Quran, Nahj, al, balagheh, governance, Accountability
  • Ebrahim Eghba *, Mansour Pahlevan Pages 47-59

    Quran Sciences are the title of many specialized works and as a set of Quran Sciences as well as parts of the collections of Hadith and interpretation. The above mentioned sciences and discussions in these works differ and varied, and sometimes they pass a dozen types and take several volumes. These multiple works and various sciences can be placed, from the beginning up to now, under a dozen. This paper aims to put the science mentioned in the collection of the Quran sciences in the table divided by twelve, and make this ability pervasive in all those works and furthermore, to provide a passing familiarity with the issues set out in the Quran and the collections of those sciences.

    Keywords: Science, Quran, Science series, unique written works, A division of ten
  • Hossain Imanian, Zohreh Naderi Pages 61-79

    The authors of this article believe that the style of "Commands and Prohibitions" is largely influenced by Arabic environment, and religious texts, especially the holy book the Quran. This effect is observed on the surface and in the infrastructure of the ascetic songs.
    It seems that the kind of discourse in the Abbasids society that is studied in this paper has the most influence in forming such a discursive practice in the literature of the age of that era. In other words, the discourse style of these texts shows personality, attitude, mentality and the wisdom of the people of that age. The speaker’s self-fascination and egoism and inattention towards the audience, are the abstract of the commands and prohibitions in the ascetic texts.

    Keywords: Poetry of Piety, The Quran, Monologue, Dialogue, Discourse
  • Abdolali Pakzad *, Amir Omrani Pages 81-100

    At the first verses descended to the prophet (PBUH), the value of knowledge for reading and writing is presented. In the base sense of the human, he tends to discover unknown things and developments of education. This article is developed to describe and analyze the holy verses in a way of interpretation subjects and meanings. Humans could get grand education and use it to develop themselves and the society. The Holy Quran profits three skills for education, recognition, behavior and moral skills (that have been considered in this article).

    Keywords: The Holy Quran, Knowledge, world, Education Success, Recognition, Behavior, Moral Skills
  • Hamzeh Haji, Mahdi Mehrizi Pages 101-124

    The Koran characteristics were constantly suitable for thinking and the interactions of ideas among Islamic scholars and commentators. One of these features is the comprehensive of the Holy Quran that has been of Islamic fundamental beliefs and important principles in understanding and interpreting the Quran. Following the Quran’s integrity there is another important issue that is the quality of the Quran’s comprehensiveness. Proven comprehensiveness of the Quran without explaining its quality may in reality, confuse people’s mind about the comprehensiveness the Quran. This paper has tried to present the concept of comprehensiveness about the Koran and to explain the theories around it, and it aims to deals with the Quran’s comprehensiveness from the Islamic scholars and commentators’ perspective as a fundamental strategy in support of the removal of doubts from the Quran comprehensiveness.

    Keywords: Quality, Comprehensiveness of the Quran, Detailed, Brief comprehensiveness of the Quran, the General Principles
  • Ali Osat Khanjani, Mohammad Reza Shabani Vorjki Pages 125-144

    The scholastic theologians have divided the miracles, as a confirmation of the prophets’ invitation, into two species: Practical and verbal. Verbal Miracle of that the Holy Quran is the most prominent example, is distinguished by two characteristics. One of those two, is wisdom that governs the content and the other is eloquence that represents the style and manner of articulation. This article under the title of "The Miracle of the Holy Quran in the form of brevity in the Holy Quran" investigates the brevity function in the verbal miracles of the Holy Quran. In this paper, the authors explain the philosophy of the Holy Koran and the recognition of that brevity, and brevity evidence are analyzed with the help of rhetorical rules.

    Keywords: The Holy Quran, rhetoric, Verbal Miracle, Practical Miracle
  • Mehdi Momtahen*, Akhtar Soltani, Mehrdad Ali Moradian Pages 145-168

    Martyrdom and honesty are of the human noble concepts to which many verses and Hadiths have been allocated. Martyr is a term that is called to someone who was killed in the way of Right, and has sacrificed his everything in the way of divine satisfaction .The infallibles said too many statements about the virtues of martyrdom and the spiritual position of the martyr. This paper, after referring to the concept of the martyrdom and honesty in the Koran and the infallibles’ Hadiths, has discussed testimony the relationship between these two concepts. The authors believe that using the martyrdom and honesty is an important factor that can push our Islamic community towards perfection.

    Keywords: Truth, Martyrdom, The Koran, Hadiths
  • Shamsi Vaghefzadeh *, Akram Hokm Abadi Pages 169-188

    Returning is a logical and targeted happening and is along with wisdom in order to make and the believers willing to be true and Faithful to God.God promises to pure believers, the world sovereignty and this matter never comes true without returning to the world. Returning doesnt have a public meaning, but it's specific to the slaves that make pure their faith from polytheism. Believers’ returning is mandatory and with suffering.

    Keywords: Returning, returners, traditions