فهرست مطالب

مطالعات قرآنی - پیاپی 20 (زمستان 1393)

فصلنامه مطالعات قرآنی
پیاپی 20 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/12
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محمدعلی مهدوی راد، مهدی حبیب اللهی، سعید آخوندی یزدی صفحات 9-29
    کتاب «هرمنوتیک قرآنی، طبرسی و مهارت تفسیر قرآن» اثر برویس فاج(Bruce fudge) از جمله آخرین نگاشته های خاورشناسان در زمینه تفسیر امامیه است. بررسی کتاب نشان می دهد که با وجود ابتکار و تلاش فاج در خلق برخی مطالب کتاب، کاستی ها و اشکالات مهمی نیز به چشم می خورد. مقاله پیش رو، ضمن اشاره به محتوی کتاب و بیان نقاط قوت و ضعف آن، برخی نظریات ناصواب در کتاب را با استفاده از مصادر معتبر و استدلال های متقن به بوته نقد گذاشته است. شبهه نسخ و وجود تناقض در قرآن، حل نشدن مساله تحریف قرآن نزد دانشمندان معاصر، برداشت اشتباه از برخی احادیث از جمله موارد مطرح شده در کتاب فاج است که بایسته بررسی و نقد می باشد که در نوشتار حاضر به سامان رسیده است.
    کلیدواژگان: مجمع البیان، نسخ، تحریف، علم، مستشرقان
  • الهام صامت، سید حمیدرضا علوی، اصغر سلطانی صفحات 31-44
    هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی تاثیر آموزش قرائت قرآن کریم بر توانایی خواندن قرآن در دانش آموزان کم توان ذهنی پسر است. این پژوهش کاربردی و شبه آزمایشی به صورت پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل اجرا شد. آزمودنی ها به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. ابتدا پیش آزمون (آزمون قرائت قرآن) از گروه های آزمایش و کنترل گرفته و سپس آموزش های لازم به گروه آموزش داده شد و مجددا پس آزمون (آزمون قرائت قرآن) از دو گروه گرفته شد. بر اساس یافته های این مطالعه می توان نتیجه گرفت که آموزش قرائت قرآن کریم بر توانایی خواندن قرآن دانش آموزان کم توان ذهنی آموزش پذیر موثر است و این دیدگاه که آنان قادر به روخوانی قرآن و این یادگیری نیستند را رد نمود.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، کم توانی ذهنی، توانایی قرائت قرآن کریم، آموزش قرائت قرآن
  • دل آرا نعمتی پیرعلی صفحات 45-63
    اساسی ترین پیش فرض خاورپژوهان در مطالعات قرآنی، غیر وحیانی بودن قرآن و تاثیرپذیری آن از محیط و فرهنگ زمانه است. بر این اساس خاورپژوهانی هم چون الکساندر نیش در کتاب «راهنمای قرآن کمبریج» بدون توجه به شواهد موید وحیانیت قرآن و بدون در نظر گرفتن زبان آن که از مبانی و شیوه های فهم ویژه ای نیز تبعیت می کند، به مطالعه ظاهربینانه و ناقص در قرآن پرداخته و دریافت نادرست یا ناقص خود را به عنوان یافته های علمی اعلام می دارند. با توجه به مبانی و معیارهای فهم قرآن و با نگاهی تحلیلی – انتقادی می توان این مناقشات را ابطال نموده و عدم تناقض و عدم نقص در نظام تشریعی قرآن را به اثبات رساند.
    کلیدواژگان: راهنمای قرآن کمبریج، خاورپژوهی، زبان قرآن، نظام تشریع
  • حسین شهابی صفحات 65-76
    یکی از فضایل اخلاقی که نقش بسزایی در سازندگی انسان دارد، صداقت در گفتار و عمل است و راستی یکی از مهم ترین پایه ها و اصولی است که اساس جوامع انسانی را تشکیل می دهد. اصولا فطرت بشر با راستی و صداقت سرشته شده است و اگر انسان به همان فطرت اصلی خود باقی بماند همواره به سوی پاکی های فضایل، متمایل و از رذایل پیراسته خواهد بود. ولی عوامل مختلف از قبیل تربیت، محیط و نظایر آن می توانند از بروز این صفات جلوگیری نمایند. در این پژوهش به اندیشه های قرآنی و علوی در مورد راستی و صداقت پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: راستی، صدق، اخلاص، حقیقت، بیرنگی، رستگاری
  • مسعود باوان پوری، نرگس لرستانی صفحات 81-101
    با بررسی واژگان مرتبط با سعادت در قرآن کریم می توان دریافت که استعمال آن ها در سوره های مکی بیش تر از سوره های مدنی است، و شاید دلیل این باشد که این مفهوم در قلب های اهل مکه جای گیرد که فقط با روی آوردن به دین الهی و شریعت واقعی می توان به سعادت حقیقی دست یافت. این مفهوم در قرآن کریم، نمودها و نظائر و در واقع زیرمجموعه هایی دارد که به نوعی با مفهوم سعادت در ارتباط اند مانند الرضا، الفرح، السرور، و قره عین؛ که البته هریک از آن ها به نوعی زیرمجموعه ای از سعادت واقعی است و نمی توان سعادت را کاملا معنا کرد. مقاله حاضر می کوشد با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی به ریشه یابی الفاظ و معانی مرتبط با سعادت پرداخته و با استفاده از تفاسیر مختلف به شرح و تبیین آن ها بپردازد.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، سعادت، انسان، تفاسیر، ریشه یابی
  • ابراهیم ابراهیمی، اصغر طهماسبی بلداجی، باب الله محمدی نبی کندی صفحات 103-127
    از منظر قرآن کریم زندگی اسلامی حوزه های متعددی دارد، که برخی از آن ها به عنوان زیربنا و مبنای زندگی اسلامی هستند، و اصول کلی زندگی اسلامی را تشکیل می دهند و برخی دیگر مولفه ها و رویکردهای عملی، رفتاری، فردی و اجتماعی می باشند که نقش عملی و کاربردی در زندگی اسلامی دارند. لذا قرآن کریم به افرادی که این شاخصه ها را دارا باشند وعده حیات طیبه داده است. بر همین اساس در جستار پیش رو پس از بررسی مفهوم حیات طیبه و سبک و سیاق زندگی اسلامی رابطه آن دو مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته و با توجه به این مهم، رهاوردهای غایی آن بیان گردیده است.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، حیات طیبه، سبک زندگی اسلامی، ایمان، عمل صالح
  • علی رفیعی، حسن عبدالهی صفحات 129-149
    در این نوشتار ضمن ریشه شناسی واژه «جهل»، مشتقات آن در قرآن بررسی شده و سیر تطور، وجوه معنایی و چگونگی استعمال آن ها در مقابل حلم، عقل، اسلام و نیز حوزه معنایی آن ها و ارتباط شان با واژگان مترادف، متقابل و مجاور با معنای اصلی، بر محور جانشینی یا هم نشینی، تبیین و تشریح گردیده است. بدین منظور، مطالب در دو قسمت «معناشناسی تاریخی» و «معناشناسی توصیفی»، با استفاده از روش «توصیفی- تحلیلی» بیان شده است. در قرآن کریم مشتقات فعلی آن، به تعداد 24 بار و در هر دو معنا استفاده شده است؛ اما بیش تر مربوط به معنای اول می باشد.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، جهل، معناشناسی تاریخی، معناشناسی توصیفی
  • ثریا قطبی، شادی نفیسی، سمیه طاهری صفحات 151-168
    هدف پژوهش حاضر شناسایی مفهوم متابعت الهی و بررسی راهکارهای ارتقاء آن در دانشگاه اسلامی است. چهار سوال پژوهشی در خصوص ماهیت، انواع، پیش نیازها و راهکارهای ارتقای آن در دانشگاه اسلامی مورد بررسی قرار گرفت. روش پژوهش توصیفی -تحلیلی و جامعه تحقیق، متنی و دربرگیرنده قرآن است. افزایش سطح معرفت دینی، تدوین متون بر اساس جهان بینی الهی و معرفی الگوهای متابعت از راهکارهای بعد فرهنگی و تقویت باورهای دینی، تصحیح نگرش ها و اسلامی سازی دانشگاه از راهکارهای بعد اجتماعی آن است. نتیجه آنکه متابعت الهی و ارتقای آن توام با خردورزی از ضرورت های اساسی دانشگاه اسلامی است.
    کلیدواژگان: متابعت الهی، دانشگاه اسلامی، راهکار، قرآن
  • سید رضا موسوی، خداداد شمس الدینی صفحات 169-188
    نماز یکی از مهم ترین فرایض الهی است که اهتمام به آن و خواندن آن در اول وقت، سبب بهره گیری از برکات نماز و عامل صعود انسان به مراتب والا است. این مقاله سعی دارد تا با استفاده از آیات قرآن، مساله نماز اول وقت را مورد کنکاش و تحلیل علمی قرار دهد. این تحقیق از لحاظ روش تحقیق، توصیفی - تحلیلی است و از نظر روش جمع آوری اطلاعات از نوع تحقیقات تئوریک یا نظری و غیر تجربی می باشد، و از نظر ماهیت اطلاعات گردآوری شده، از نوع تحقیقات کیفی و غیر کمی است.
    کلیدواژگان: نماز، نماز اول وقت، تفاسیر قرآن، قرآن، حدیث
|
  • Mohammad Ali Mahdavi Rad, Mahdi Habibollahi, Saeid Akhondi Yazdi Pages 9-29
    The “Qurʾānic Hermeneutics, Al-Ṭabrisī and the Quran Interpretation Skill” book written by Bruce Fudge is one of the latest works of orientalists about Emami‘s interpretation. The book studies indicate that in spite of Fudge's innovation and his effort in creation of some contexts of the book, there are some important shortcomings, lacks and faults in it. The aim of the present article – besides a hint to the content of the book and its strong and weak points – it criticizes some of the wrong points enjoying valid demonstrations and reasoning. Suspicions in different versions, contradictions and oppositions in the holy Quran, the lack of integrity resolving of Qurʾān, misinterpretation of some traditions and etc. are some of the discussed subjects in the present article.
    Keywords: Majma, Al Bayan, versions, distortion, Knowledge, orientalists
  • Elham Samet, Seyed Hamidreza Alavi, Asghar Soltani Pages 31-44
    The main aim of the present paper is to study the effects of Quran reciting education on the ability of Quran reading in mentally retarded male students. This applied study and quasi-experimental research was performed by pre- and post-tests with a control group. Testees were divided randomly into a control and an experimental group. Both group took the pre-test (Quran recitation) and then the necessary instructions were given to the experimental group, and again both groups took the post-test (Quran recitation). Findings of the present research indicate that Quran reciting education enhances the ability of educable mentally retarded students and reject the idea that they are incapable of reading Quran and learning.
    Keywords: Quran, Mentally retarded, Quran reciting ability, Quran reciting education
  • Delara Nemati Pirali Pages 45-63
    The most fundamental presupposition in Quranic Studies from orientalist researchers view is that this book is not inspirational and is affected by the environment's culture. According to this an orientalist – Alexander Nisch – studied Quran incompletely and without considering its language and accurate witnesses in his book entitled "Cambridge Quran Instruction". By an analytical look at Quran understanding criteria and critical – analytical point of view these conflicts and divergences can be disproved and the completeness of Quran can be verified by Quran Tashri’ system.
    Keywords: Cambridge Quran Instruction, Orientalism, Quran language, Tashri system
  • Hossein Shahabi Pages 65-76
    One of the decent ethics that plays an important role in the perfection of all human being is honesty both in speaking and act which is one of the important bases in human societies. Basically the human nature is joined with honesty and if he remains in his nature he would go forward to excellence and would be free of mediocrity. However different factors such as education, environment and so on can stop human from evilness. The present article studies Quranic thoughts on accuracy, honesty and trustworthiness.
    Keywords: Honesty, sincerity, Truth, fact, salvation
  • Masoud Bavanpoori, Narges Lorestani Pages 81-101
    Ny studying the relative words with happiness in Quran it is found out that the application of relative vocabulary in Holy Quran in Meccan Suras are more than Medinan ones, perhaps that’s why the meanings of these suras could be understandable by their heart. The concept of happiness has manifestations and indications which have subdivisions that are somehow related to the word happiness. Each is a subdivision of real happiness but happiness cannot be meant completely. The present article attempts to find the stem of the happiness word in descriptive – analytical method.
    Keywords: Holy Quran, happiness, Human, interpretations, etymology
  • Ibrahim Ibrahimi, Asghar Tahmasebi Boldaji, Babollah Mohammadi Nabi Kendi Pages 103-127
    Islamic life has different dimensions from Quran point of view which some of them are fundamental and infrastructure for the Islamic life and some are operational, behavioral and social approaches that play applicable and functional role in Islamic life. Thus Holy Quran promises a pure life to the ones who own such characteristics. Accordingly the present paper studies the pure life’s concept and its style and expressed some instructions in order to reach to the eternal life.
    Keywords: Holy Quran, Islamic life, Islamic life style, good behavior
  • Ali Rafiei, Hassan Abdollahi Pages 129-149
    The present paper attempts to study the etymology of the word "Ignorance" and its derivatives in Quran, it evolution, meaning aspects, its applications against knowledge or wisdom and its relationship with synonyms or antonyms. As a result the subject is discussed in both "historical semantics" and "descriptive semantics" with the "descriptive analytical" method. In the Holy Quran, its derivatives have been repeated 24 times in both meanings, but are more related to the first meaning.
    Keywords: The Holy Quran, Ignorance, Descriptive semantics, Historical semantics
  • Sorayya Ghotbi, Shadi Nafisi, Somayyeh Taheri Pages 151-168
    The aim of the present paper is to recognize the concept of Divine Obey and studies the development solutions in the Islamic University. Four investigative questions have been surveyed about its nature, kinds, prerequisites and solutions in the Islamic University. The method is descriptive – analytical which involves Holy Quran. Development of religious attitude, writing texts based on ideology and introducing obey patterns are some of the religious solutions as well as Islamizing the universities which is its social solution. The result is that the divine obey is one of the necessities of Islamic University.
    Keywords: divine obey, Islamic University, solution, Quran
  • Seyyed Reza Mousavi, Khodadad Shamsoddini Pages 169-188
    Praying is one of the most important divine duties which the attempt to do it at the earliest time would result raise and elevation in life. The present paper tries to analyze the early praying by applying Quran verses. The method is descriptive – analytical and is non-experimental from data gathering and theoretical point of view. It is also qualitative and non-quantitative.
    Keywords: pray, early praying, Quran interpretation, Quran, Hadith